-Kroz ovu ti priču puše toliki propuh, da na sve strane pišti. Žao mi implicirati.Ta ti je evolucija toliko izhandrana, prežvakana tema, eto sad putuješ haman i u prošlost... i fakat je li ti treba crtati koliko je providno što želiš neku jalovu diskusiju na ruševinama davno,višestruko opovrgnute teorije započeti, a i sam znaš da je imam pod noktom. Ako ipak želiš nekoga tom iluzijom impresionirati, imaš je pod posebnim threadom.Hakiz wrote:TI si odabrao jednu tačku u evoluciji, tačku u kojoj je već došlo do odvajanja. Ne želiš da ideš dalje u prošlost, jer i sam znaš da bi vidio da i taj čovjek, i taj majmun i ta krava, pa i ta banana, iako su sada već razdvojeni, nekada davno su imali isti izvor. Čovjek je iz iste grupe kao i majmun, grupe primata. A putovanje dalje u evolutivnu prošlost pokazuje da smo mi primati imali zajedničkog pretka sa nekim drugim grupama, i životinja, pa čak i biljaka.HardcoreMX wrote: -Ako bolje pogledaš, vidjećeš da moj post nije ubjedjivačkog karaktera pa nemoj ni ti, a ima i po koje pitanje, a ako ne kontaš, onda je ljudski da pitaš, pod uslovom da si čovjek, naravno. Ne može krava nastati od delfina niti čovjek od majmuna i banane. Unutar jedne vrste može da se razvija samo ta vrsta. Posadi drvo trešnje, uzalud ćeš čekati da ti rode banane. Kad podje da se razvija, a evolucija i znači razvoj, onda se pitaj koja je poruka u drvetu što se razvija i što je to tako kako jest. I to je naučna činjenica, a ne gomila filozofskih škrabotina i pretpostavki nagadjanja koja nikada nisu bili dio empirijske nauke. Ali ateizam je koristan,služi za jačanje imana kad vidiš u šta ljudi vjeruju i gdje su u stanju kontriranja u stanju otići. Al Qur'an je baš bio nedavno na Smithsonian-u, kad ti je ta referenca u pitanju.
Kako to sebi ne želiš priznati, to bi srušilo temelje tvog sistema vrijednosti, zaustavljaš se tamo gdje ti odgovara, a ostatak ignorišeš. Nije to ništa loše, to je normalno, svi smo mi manje-više takvi, ali, takođe, time ne prihvatamo istinu.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- HardcoreMX
#1751 Re: Ateizam
-
KIseljak12
#1752 Re: Ateizam
Za ovo boldirano pitaj Smrcka, pa nek ti kaze jel vjernik trazi dokaze ili ne trazi. Usput ces nauciti ponesto o robotima.merlin246 wrote:Ti imaš svako pravo da vjerujes da si nastao od majmuna, ti si zivi dokaz za to.Dozer wrote:Pa, na izjave tipa "nauka vrsi teror nad religijom", zaista nema drugog nacina nego - smijeh i sprdanje. I, naravno, iznosenje cinjenica, na koje se vjernici samo ogluse.![]()
Znači, nauka i znanost temelje se na činjenicama, dokazima.
Religija SE NE TEMELJI NA ČINJENICAMA, niti covjek vjernik trazi dokaze za ono u sto vjeruje.
Zato se i zove VJERA, zato sto slijepo vjerujes u nesto iako nemas dokaze za to i to nesto ti je sveto.
Vrlo jednostavno za razumjeti.
- Dope_Man
#1753 Re: Ateizam
Hahahaha koja nadmenost i samouvjerenost nekoge ko ne konta uopste pojam evolucije, niti shvata da je to nesto sto se upravo mora gledati u ogromnim vremenskim periodima, jer je na malim nevidljiva. Kao da gledas bebu tokom 2 dana zivota i kazes da je uvijek bila takva, i uvijek ce biti, a da su djeca, odrasli i starci razlicite vrste
Pitam se samo zasto dodjoste odjednom na ovu temu, bila je dobra nekad, bar ovdje se moglo doci i procitati sta zanimljivo.
Pitam se samo zasto dodjoste odjednom na ovu temu, bila je dobra nekad, bar ovdje se moglo doci i procitati sta zanimljivo.
- merlin246
#1754 Re: Ateizam
Znala sam da će početi smarati "veliki naučnici,znanstvenici, okorjeli ateisti i mali detektivi" poput tebe koji vole mnogo da pametuju ovdeKIseljak12 wrote:
Za ovo boldirano pitaj Smrcka, pa nek ti kaze jel vjernik trazi dokaze ili ne trazi. Usput ces nauciti ponesto o robotima.
- Ludzak
#1755 Re: Ateizam
I ti imaš pravo da vjeruješ da su vame Adam i Eva nastali čarobnim štapićem, i da bi vas stvarali morali su se brat i sestra handriti.merlin246 wrote:Ti imaš svako pravo da vjerujes da si nastao od majmuna, ti si zivi dokaz za to.Dozer wrote:Pa, na izjave tipa "nauka vrsi teror nad religijom", zaista nema drugog nacina nego - smijeh i sprdanje. I, naravno, iznosenje cinjenica, na koje se vjernici samo ogluse.![]()
Religija SE NE TEMELJI NA ČINJENICAMA, niti covjek vjernik trazi dokaze za ono u sto vjeruje.
Zato se i zove VJERA, zato sto slijepo vjerujes u nesto iako nemas dokaze žza to i to nesto ti je sveto.
Evolucija je manje bolna istina od incestnog postupka stvaranja.
Isto kao što i vi vjernici volite govoriti kako su osobe koje vjeruju u evoluciju živi dokazi da su nastali od majmuna, zašto onda mi ne bi vama govorili kako ste vi živi dokaz incesta?
- merlin246
#1756 Re: Ateizam
HahhhahahLudzak wrote:I ti imaš pravo da vjeruješ da su vame Adam i Eva nastali čarobnim štapićem, i da bi vas stvarali morali su se brat i sestra handriti.
Isto kao što i vi vjernici volite govoriti kako su osobe koje vjeruju u evoluciju živi dokazi da su nastali od majmuna, zašto onda mi ne bi vama govorili kako ste vi živi dokaz incesta?
Biblija, kao i Kuran, ne shvacaju se doslovno. Sta hocu da ti kazem.. Pozorno citaj..
Ako pise da je Bog stvarao svijet 6 dana i 7. dan se odmarao, to ne znaci da je on DOSLOVNO stvarao svijet 6 dana.
Isto kao sto pise da je Bog stvorio na pocetku dvoje ljudi, Adama i Evu..To ne znaci da je bas bilo samo njih dvoje
Te knjige su slikovito napisane, genije.
- beni-bu-man
#1757 Re: Ateizam
Mene samo zanima zasto se teisti, monoteisti..... zamaraju ateizmom 
- merlin246
#1758 Re: Ateizam
To ti je prva pametna.beni-bu-man wrote:Mene samo zanima zasto se teisti, monoteisti..... zamaraju ateizmom
Evo ode, necu vise nikada ni uci na ovu temu hahaha pozz
- beni-bu-man
#1759 Re: Ateizam
merlin246 wrote:To ti je prva pametna.beni-bu-man wrote:Mene samo zanima zasto se teisti, monoteisti..... zamaraju ateizmom![]()
Nisam mislio da te tjeram sa teme, neka te ba s rajom
samo sam znatizeljan
- merlin246
#1760 Re: Ateizam
Pitanje jedno samo za rajubeni-bu-man wrote:merlin246 wrote:To ti je prva pametna.beni-bu-man wrote:Mene samo zanima zasto se teisti, monoteisti..... zamaraju ateizmom![]()
Nisam mislio da te tjeram sa teme, neka te ba s rajom![]()
samo sam znatizeljan
AteJisti koje su vjere??
- Sara03
#1761 Re: Ateizam
I onda kažu nema glupih pitanja.beni-bu-man wrote:Mene samo zanima zasto se teisti, monoteisti..... zamaraju ateizmom
I mene zanima vice versa.
- Ludzak
#1762 Re: Ateizam
A ti si toliko načitan kuranom da crpiš ajete iz njega.merlin246 wrote:HahhhahahLudzak wrote:I ti imaš pravo da vjeruješ da su vame Adam i Eva nastali čarobnim štapićem, i da bi vas stvarali morali su se brat i sestra handriti.
Isto kao što i vi vjernici volite govoriti kako su osobe koje vjeruju u evoluciju živi dokazi da su nastali od majmuna, zašto onda mi ne bi vama govorili kako ste vi živi dokaz incesta?![]()
Biblija, kao i Kuran, ne shvacaju se doslovno. Sta hocu da ti kazem.. Pozorno citaj..
Ako pise da je Bog stvarao svijet 6 dana i 7. dan se odmarao, to ne znaci da je on DOSLOVNO stvarao svijet 6 dana.
Isto kao sto pise da je Bog stvorio na pocetku dvoje ljudi, Adama i Evu..To ne znaci da je bas bilo samo njih dvojeAli opisan je postanak samo tih prvih ljudi,nece na 50 stranica pisati o tome hahah
Šta znači doslovno u tvome slučaju?
Fino piše da su bili prvi na Zemlji muškarac i žena. I nemoj se izvlačiti jer ti ne ide. Niko nije nepismen da ne zna protumačiti rečenicu.
- merlin246
#1763 Re: Ateizam
Izgleda da ti ipak jesi.Ludzak wrote:
A ti si toliko načitan kuranom da crpiš ajete iz njega.merlin246 wrote:HahhhahahLudzak wrote:I ti imaš pravo da vjeruješ da su vame Adam i Eva nastali čarobnim štapićem, i da bi vas stvarali morali su se brat i sestra handriti.
Isto kao što i vi vjernici volite govoriti kako su osobe koje vjeruju u evoluciju živi dokazi da su nastali od majmuna, zašto onda mi ne bi vama govorili kako ste vi živi dokaz incesta?![]()
Isto kao sto pise da je Bog stvorio na pocetku dvoje ljudi, Adama i Evu..To ne znaci da je bas bilo samo njih dvojeAli opisan je postanak samo tih prvih ljudi,nece na 50 stranica pisati o tome hahah
Fino piše da su bili prvi na Zemlji muškarac i žena. I nemoj se izvlačiti jer ti ne ide. Niko nije nepismen da ne zna protumačiti rečenicu.
- valjuga
#1764 Re: Ateizam
Ev ja sam rođen u muslimanskoj kući sa muslimanskim imenom i osunećen,ali priznam da ne mogu da povjerujem da postoji bog,a što kaže Woody Allen: "Ako bog postoji,nadam se da ima dobar izgovor"merlin246 wrote:
Pitanje jedno samo za raju
AteJisti koje su vjere??
- Sara03
#1765 Re: Ateizam
Dokaz koliko prejudicirate: merlin je žensko ...Ludzak wrote:
Kako si došao do zaključka da su brat i sestra. Bog ih je stvorio tako da nemaju genetske predispozicije najbližih srodnika ...
Brate, nisi ti ateista, ti si monoteista, katoličke vjeroispovijesti koji stoji na stanovništvu da je Bog otac i majka Adama i Eve, što bi značilo da su njih dvoje brat i sestra. Aferim.
- ¤ jelena ¤
#1766 Re: Ateizam
Živi dokaz za to da je čovjek nastao od majmuna.merlin246 wrote:Ti imaš svako pravo da vjerujes da si nastao od majmuna, ti si zivi dokaz za to.Dozer wrote:Pa, na izjave tipa "nauka vrsi teror nad religijom", zaista nema drugog nacina nego - smijeh i sprdanje. I, naravno, iznosenje cinjenica, na koje se vjernici samo ogluse.![]()
Zato se i zove VJERA, zato sto slijepo vjerujes u nesto iako nemas dokaze za to i to nesto ti je sveto.
Samo dva pitanja:
1. Da li tvoj sistem vrijednosti i moralni zakon (koji uslovljava tvoje misli, namjere, djelovanje i osjećaj uvrijeđenosti) šalju tebi nekakve signale u obliku dileme: u redu je/nije u redu, pametno je/nije baš pametno ili osjećaja neprijatnosti, nelagode, nemira... dok pišeš i ponovo čitaš ovo što si napisala o drugom čovjeku?
2. Na čemu se zasniva sistem vrijednosti i moralni zakon koji ti poštuješ i koji te vodi kroz život?
- merlin246
#1767 Re: Ateizam
¤ jelena ¤ wrote:Živi dokaz da je čovjek nastao od majmuna.merlin246 wrote:Ti imaš svako pravo da vjerujes da si nastao od majmuna, ti si zivi dokaz za to.Dozer wrote:Pa, na izjave tipa "nauka vrsi teror nad religijom", zaista nema drugog nacina nego - smijeh i sprdanje. I, naravno, iznosenje cinjenica, na koje se vjernici samo ogluse.![]()
Vrlo jednostavno za razumjeti.Evo i ja se grohotom smijem.
Samo dva pitanja:
1. Da li tvoj sistem vrijednosti i moralni zakon (koji uslovljava tvoje misli, namjere, djelovanje i osjećaj uvrijeđenosti) šalju tebi nekakve signale u obliku dileme: u redu je/nije u redu, pametno je/nije baš pametno ili osjećaja neprijatnosti, nelagode, nemira... dok pišeš i ponovo čitaš ovo što si napisala o drugom čovjeku?
2. Na čemu se zasniva sistem vrijednosti i moralni zakon koji ti poštuješ i koji te vodi kroz život?
1. Na uvredu odgovaram uvredom sry, sto trazis to i dobijes.
2. U svom prvom postu na ovoj temi sam napisala fino sta mislim o raspravama na ovu temu i o prepucavanjima,neću da se ponavljam.
A za tebe ide jedno pitanje kratko i jasno:
1. Da li si uvijek tako veliki smor?
- Ludzak
#1768 Re: Ateizam
Ademova i Evina djeca nisu ništa drugo nego brat i sestra.Sara03 wrote:
Dokaz koliko prejudicirate: merlin je žensko ...
Kako si došao do zaključka da su brat i sestra. Bog ih je stvorio tako da nemaju genetske predispozicije najbližih srodnika ...
Bh
Brate, nisi ti ateista, ti si monoteista, katoličke vjeroispovijesti koji stoji na stanovništvu da je Bog otac i majka Adama i Eve, što bi značilo da su njih dvoje brat i sestra. Aferim.
Aferim za tvoju glupoću. Naravno, misli se na tvoj zadnju rečenicu. I od srca ti velim... ostavi se diskusije oko religije, ne ide ti.
A je li muško ili je žensko, to je najmanje važno. Pamet ne poznaje spol.
-
KIseljak12
#1769 Re: Ateizam
Da li se ovo boldirano odnosi na mene? Ako te smara moja prica, imam i drugih kvaliteta, npr. trajem duze od dvije minute.merlin246 wrote:Znala sam da će početi smarati "veliki naučnici,znanstvenici, okorjeli ateisti i mali detektivi" poput tebe koji vole mnogo da pametuju ovdeKIseljak12 wrote:
Za ovo boldirano pitaj Smrcka, pa nek ti kaze jel vjernik trazi dokaze ili ne trazi. Usput ces nauciti ponesto o robotima.
- Sara03
#1770 Re: Ateizam
Pa prvo si pošao od Adama i Eve rekavši da su brat i sestra. Objasni nam to prvo? Nemoj mi spinovanja, kao na ovo što ti je merlin navela o prvim ljudima. Hladno si samo odbrusio.Ludzak wrote:Ademova i Evina djeca nisu ništa drugo nego brat i sestra.Sara03 wrote:
Bh
Aferim za tvoju glupoću. Naravno, misli se na tvoj zadnju rečenicu. I od srca ti velim... ostavi se diskusije oko religije, ne ide ti.
Pamet ne poznaje spol, kao što ni prejudiciranje ne poznaje granice ljudske gluposti.
- irac300
#1771 Re: Ateizam
Lakše ljudi valjda svare da su se seka i braco sexali, nego da dijele iste pretke sa nižom vrstom. 
- ¤ jelena ¤
#1772 Re: Ateizam
Ovo ''sry'' pretpostavljam znači nekakvo izvinjenje meni....Nema potrebe za tim.merlin246 wrote:¤ jelena ¤ wrote:Živi dokaz da je čovjek nastao od majmuna.merlin246 wrote:
Ti imaš svako pravo da vjerujes da si nastao od majmuna, ti si zivi dokaz za to.![]()
Vrlo jednostavno za razumjeti.Evo i ja se grohotom smijem.
Samo dva pitanja:
1. Na uvredu odgovaram uvredom sry, sto trazis to i dobijes.![]()
2. U svom prvom postu na ovoj temi sam napisala fino sta mislim o raspravama na ovu temu i o prepucavanjima,neću da se ponavljam.
A za tebe ide jedno pitanje kratko i jasno:
1. Da li si uvijek tako veliki smor?
1. Na uvredu odgovoriti uvredom - to je, znači, jedno od načela moralnog kodeksa kojim se ti vodiš.
OK. Hvala na odgovoru.
2. Nigdje u svom drugom pitanju nisam spomenula rasprave i prepucavanja. Prema tome, ovo nije odgovor na moje pitanje.
---------------------------------------
Odgovor na tvoje pitanje:
za tebe očigledno jesam i obećavam ti da te više neću smarati.
Naravno....ovo obećanje ću moći ispuniti samo ako prestaneš čitati moje postove.
- irac300
#1773 Re: Ateizam
Probaj čitati sa razumijevanjem. Nemoj biti stereotip vjernika.Sara03 wrote:Pa prvo si pošao od Adama i Eve rekavši da su brat i sestra. Objasni nam to prvo? Nemoj mi spinovanja, kao na ovo što ti je merlin navela o prvim ljudima. Hladno si samo odbrusio.Ludzak wrote:Ademova i Evina djeca nisu ništa drugo nego brat i sestra.Sara03 wrote:
Bh
Pamet ne poznaje spol, kao što ni prejudiciranje ne poznaje granice ljudske gluposti.
- merlin246
#1774 Re: Ateizam
¤ jelena ¤ wrote: Ovo ''sry'' pretpostavljam znači nekakvo izvinjenje meni....Nema potrebe za tim.
1. Na uvredu odgovoriti uvredom - to je, znači, jedno od načela moralnog kodeksa kojim se ti vodiš.
OK. Hvala na odgovoru.
2. Nigdje u svom drugom pitanju nisam spomenula rasprave i prepucavanja. Prema tome, ovo nije odgovor na moje pitanje.
---------------------------------------
Odgovor na tvoje pitanje:
za tebe očigledno jesam i obećavam ti da te više neću smarati.
Naravno....ovo obećanje ću moći ispuniti samo ako prestaneš čitati moje postove.
Momentalno prestajem citati tvoje postove, samo me prestani smarati.
- Sara03
#1775 Re: Ateizam
Okej, evo priznajem ... sad vidim da nije baš tako rekao u onom gore postu, otuda i "moja glupa rečenica."irac300 wrote:Probaj čitati sa razumijevanjem. Nemoj biti stereotip vjernika.Sara03 wrote:Pa prvo si pošao od Adama i Eve rekavši da su brat i sestra. Objasni nam to prvo? Nemoj mi spinovanja, kao na ovo što ti je merlin navela o prvim ljudima. Hladno si samo odbrusio.Ludzak wrote: Ademova i Evina djeca nisu ništa drugo nego brat i sestra.
Al' ako dotični već hoće da nas razuvjeri, nek nam da objašnjenje onoga šta misli. Hladan spin i malo pametovanja ne pomažu.