Dobro to rade aktivisti i goloruki narod. Svaki dan po dva-tri aviona, na desetine tenkova, vojnih punktovasarajevoxxxx wrote:Istočna Guta: Oboren još jedan režimski avion
Sirija
-
mmaar
#1751 Re: Sirija
- Alfons Kauders
#1752 Re: Sirija
Za moral se slazem, moglo bi dosta znaciti. Ali s druge strane nekoliko stotina tomahawka ne bi nista promijenilo na bojnom polju.Kikibombona wrote:AlfonsMeni se cine da Asada znatno odlucnije brane. Mozda mi se samo cini.Bunile su se Kina i Rusija i za Irak, pa dzaba... Ali opet se u jednu ruku slazemo - intervencija ne bi nista rijesila, barem ne intervencija koja je trenutno moguca. Mogu pomoci, ali ne mogu odraditi nista odlucno. A negativnih posljedica metar. Jednostavno se ne isplati uraditi nista vise od tih krstarecih raketa o kojim pricaju, cisto reda radi, mada nece promijeniti nista bitno na terenu.
Ne salzemo se. Smatram da bi bilo kakva USA intervencija itekako pomogla. Sada je SAA u blagoj ofanzvi, mada su od pocetka rata manje - vise snage iznenadjene. Ako se ukljuci USA pobunjenici bi mogli preuzeti incijativu. Samo uplitanje Amerike bi bilo kobno po moral SAA. Makar sam ja takvog misljenja. Vidjet cemo.
Kako nije. Po onom sto tvrde zapadni lideri i mediji, Asad je krivac za oba napada. Prvo je gadjao sam sebe, pa zatim pobunjenike.Dzaba im svo to naklapanje - niko nije mogao direktno dokazati da je to odradio Asad, u prvom napadu, ni u ovom sad. Mogu oni pricati sta hoce, ali jos uvijek niko nije direktno pripisao odgovornost Asadu.
IDF popravlja rejting, nema sumnje. Sjeti se prvog zaljevskog rata, kada Izrael nije mogao uraditi nista mada su ih vazda rokali scudovima. Ne vidim zasto bi danas bilo ista drugacije, Americi bi bilo u interesu da se Izrael ne mijesa. I americki napad bi imao slican efekat.
Imas li neki konkretan dokaz da su akcije IDFa pomogle Asadu. U kojoj islamskoj drzavi je nakon toga dobio podrsku? Zar ne vidis da ga ocima ne mogu sto je sija. Platili bi Izraelu da ga smakne.
I jos nesto za kraj. Vrijeme je ovu diskusiju privoditi kraju...
U redovima SAA vecinu cine suniti. Pored njih, SAA sacinjavaju sve druge etnicke i vjerske grupe. Manjine su na strani Asada.
Da li ti ovaj podatak nesto govori?
Da li znas da je FSA przna ljustura, da glavnu rijec vode skupine poput Dzebhetu Nusre, Tehvida, Islamska drzava Iraka i Levanta i more drugih?
Podrska iz Bosne za Siriju. Ovi momci su se pridruzili 'FSA' u Siriji.
Cudi me Alfons da drzis njihovu stranu. Slazem se da je Asad zlo, ali... Kakva je alternitiva?
Za IDF nemam dokaz, iznosim svoje misljenje, i ostajem pri njemu. Jednostavno ne bi bilo dobro za opoziciju kako god da okrenes.
Ja ne "drzim stranu" bradonja, zao mi je sto je dotle doguralo - jer u startu pokret jednostavno nije bio takav, ni blizu. Drzao sam stranu protivnika rezima, jer su Asad i babo mu prvoklasni konji. Nazalost bradonje su sad otele pokret, mada mislim da jos nije kasno da se u prvi plan dovedu neke umjerenije face. To je ujedno i najveci problem opozicije. Da nema takvih hajvana nasli bi dosta vise razumijevanja i podrske kako na zapadu tako i u dobrom dijelu islamskog svijeta koji devera s istim takvim likovima.
- Alfons Kauders
#1753 Re: Sirija
Admirale, mi pricamo o mornarici, konkretno o broju i vrsti brodova u Mediteranu i Crnom Moru. Naveo sam sta imaju, ti si rekao da lupetam, sad bujrum dokazi da sam pogrijesio. Hajmo admirale, pa nije valjda da ne znas razliku izmedju krstarice i minolovca?mmaar wrote: Ne cini neku vojnu silu silom samo njena mornarica, vec bezbroj drugih elemenata i faktora. Rusija je vojna supersila, u tome se svi slazu, a mozes misliti, samo podmornica i tri veca broda.Znaju to sve i Obama i Dempsey i otuda toliko oklijevanje, a da naprave takvu ludost, sigurno ni Iran nece sjediti skrstenih ruku (ne bi uopste podcjenjivao iransku vojnu moc u regionalnom kontekstu) i udarti ce na svaki dostupni americki interes u regiji. Nakon toga, kauboji sigurno ne bi mogli ostati na distanci kako planiraju u slucaju udara na Siriju i ko zna na sto bi sve to izaslo.
Iran? Sta ce Iran napraviti u Mediteranu ziv bio?
A na sta smije "udariti" u susjedstvu? Na Irak nece, poklapaju ga mirno i to dosta uspjesno. Afganistan? Saudijce i ekipu iz GCCa? Na moru i u zraku bi bili zbrisani u roku od par sati. Iran se moze braniti, ali ofanzivni kapacitet im je u kurcu, osim ako ne mislis da ce sve oko sebe satrati sacicom balistickih raketa.
- Herr Flick
#1754 Re: Sirija
http://www.youtube.com/watch?v=5UiFiS4f-NIReporter CNN-a u Damasku: "Stanovnici ne vjeruju da je vojska izvela napad, u bolnici ističu kako su primili veći broj ranjenika, ali od konvencionalnog oružja"
Last edited by Herr Flick on 24/08/2013 21:16, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#1755 Re: Sirija
Najefikasnije unistavaju tenkovemmaar wrote:Dobro to rade aktivisti i goloruki narod. Svaki dan po dva-tri aviona, na desetine tenkova, vojnih punktovasarajevoxxxx wrote:Istočna Guta: Oboren još jedan režimski avion
trazi trazi pa ces naci
http://www.liveleak.com/view?i=15d_1377338196
-
miki.ba
#1756 Re: Sirija
Obama razmatra vojne opcije, brodovi na putu.
-
acopero
#1757 Re: Sirija
Kakvi su sirijski gradovi ? Pogledajte samo te rusevine. Zasto alaviti nisu uzeli svoju drzavu pod autonomijom , uli potpuno slobodnu , sa prelijepom obalom na Mediteranu . Zalosno je da zbog jedne osobe gine citav narod. Kakav je to tiranin . Četnici su radili iste stvari, a strancima prenosili kako ih napadaju horde mudzahedina i svi oni lazni izvjestaji i paljenje vikend ratnika boze sacuvaj.
- Kikibombona
#1758 Re: Sirija
A Kurdi, krscani, druzi...? Jel i njima autonomija?acopero wrote:Kakvi su sirijski gradovi ? Pogledajte samo te rusevine. Zasto alaviti nisu uzeli svoju drzavu pod autonomijom , uli potpuno slobodnu , sa prelijepom obalom na Mediteranu . Zalosno je da zbog jedne osobe gine citav narod. Kakav je to tiranin . Četnici su radili iste stvari, a strancima prenosili kako ih napadaju horde mudzahedina i svi oni lazni izvjestaji i paljenje vikend ratnika boze sacuvaj.
- dječak sa šibicama
#1759 Re: Sirija
http://www.liveleak.com/view?i=657_1377364923
najobicniji drumski razbojnici i krvolocne ubice
jedina krivica zrtava je pogresno ime i religija
najobicniji drumski razbojnici i krvolocne ubice
jedina krivica zrtava je pogresno ime i religija
-
udrch
#1760 Re: Sirija
oni će mu na kraju i dohakati..isto kao Gadafiju ovi iz Misrate..kada se jednog dana deblokira i oslobodi Homs to će biti skori kraj rata..sarajevoxxxx wrote: Punih dva mjeseca Kabun se nalazi u okruženju i 70 % naselja je u potpunosti uništeno. Nema džamije niti minareta u naselju a da nije pogođeno. Režimska vojska je neprekidno svaki dan 6 sati granatirala Kabun iz svih oružja. Od raketa zemlja-zemlja, pa do tenkovskog, minobacačkog, i avionskog bombardovanja, i svih ostalih oružja. Po žestini sukoba i velićini razaranja podsjeća na kvart Halidiju u Himsu, kojeg su režimske snage u potpunosti uništen.
- Uprkos svakodnevnim napadima režimskih snaga, borci FSA još uvijek čvrsto drže linije u Kabunu.
-
udrch
#1761 Re: Sirija
ne želim da se Ameri umiješaju, iako su razaranja ogromna, mislim da je prerano...FSA mora izrasti u ozbiljnu snagu i onda im treba pomoći, kada riješe unutrašnje probleme..miki.ba wrote:Obama razmatra vojne opcije, brodovi na putu.
ali bih volio da izvedu bar par bombardovnaja, čisto da ovim rusofilima pokažu koliko su smiješni..
a bit će to vidiljivo i kad se samo približe..odmah će ovi ruski čamci da nestanu..
-
sarajevoxxxx
#1762 Re: Sirija
Oslobođena Ariha !!!
-
sarajevoxxxx
#1763 Re: Sirija
Na web portalima Ariihe kao i na drugim portalima sirijske opozicije objavili su da je grad Ariha koji se nalazi u provinciji Idlib danas u potpunosti slobodan, i da je uništen i zadnji vojni punkt kojim su režimske snage držali u okruženju ovaj grad.
- Akcija oslobađanja Arihe, grada kojeg smo spominjali na žalost u kontekstu zloćina Asadovih snaga koje su izbacivanjem eksplozivnih buradi u nekoliko navrata počinili stravićne zločine na tržnicama Arihe, dakle, akcija FSA je počela 19.08. a završena je danas uništavanjem i posljednjeg režimskog vojnog punkta.
- Akcija oslobađanja Arihe, grada kojeg smo spominjali na žalost u kontekstu zloćina Asadovih snaga koje su izbacivanjem eksplozivnih buradi u nekoliko navrata počinili stravićne zločine na tržnicama Arihe, dakle, akcija FSA je počela 19.08. a završena je danas uništavanjem i posljednjeg režimskog vojnog punkta.
- Kikibombona
#1764 Re: Sirija
Tu su prizemne strasti... Aj sto ih imaju nevjernici, al zar i vi vjerniciudrch wrote:ne želim da se Ameri umiješaju, iako su razaranja ogromna, mislim da je prerano...FSA mora izrasti u ozbiljnu snagu i onda im treba pomoći, kada riješe unutrašnje probleme..miki.ba wrote:Obama razmatra vojne opcije, brodovi na putu.
ali bih volio da izvedu bar par bombardovnaja, čisto da ovim rusofilima pokažu koliko su smiješni..
a bit će to vidiljivo i kad se samo približe..odmah će ovi ruski čamci da nestanu..
Ne bih da podcjenjujem Rusiju, ne znam na sta su spremni, koliko je Sirija za njih zaista vazna... Al opet, ako bih se kladio, kladio bih se na povlacenje Rusije. Vidjet cemo.
Vece sanse za reakciju dajem Iranu. Oni su dovoljno ludi i dovoljno svjesni da su sljedeci na redu. Mozda udare sad kada Ameri nisu tako spremni i raspolozeni za opste krvoprolice
Najbolja varijanta za Amere bi bila da Iran u nekoj ludoj varijanti raketira USA baze u zaljevskim zemljama. Ameri bi se tu sklonili i pustili da se muslimani medjusobno unistavaju. Ne bi bilo lose ni Turke gurnuti u vatru, mada bi to teze islo... Turci za razliku od Arapa imaju klikera u glavi.
Sad malo lupetam, al nista nije nemoguce. Iran prijeti
Ja bih bio najsretniji da se Sirija podijeli i da sve zavrsi mirnim putem. Nakon svega, to je najbolje rjesenje.
-
acopero
#1765 Re: Sirija
Budimo realni i jednima i drugima strani mocnici pumpaju oruzje , ali niko nece niti jedne niti druge da naoruza za pobjedu. Cestitam oslobadjanja Arihe, doduse mali korak do oslobođenja.
-
vrbas1979
#1766 Re: Sirija
Koje pičketine, pa ne smiju ni lice pokazati. Klasični kerovi rata i ubice, balavurdija i ekstremne budaletine.Kikibombona wrote:
- gnjev
#1767 Re: Sirija
Otisli momci malo svijeta da videvrbas1979 wrote:Koje pičketine, pa ne smiju ni lice pokazati. Klasični kerovi rata i ubice, balavurdija i ekstremne budaletine.Kikibombona wrote:
- Kikibombona
#1768 Re: Sirija
Prosto ne mogu zamisliti da neko obrazovan, kao sto su recimo nasi forumasi koji pruzaju podrsku pobunjenicima, ode ratovati u Siriju. Nekako sam misljenja da ovi momci sto idu ratovati diljem svijeta nemaju perspektivu, da im ratovanje za nekakve ideale daju smisao zivotu. Mozda grijesim, nisam bas upucengnjev wrote:
Otisli momci malo svijeta da videTu su cisto turisticki
-
sarajevoxxxx
#1769 Re: Sirija
Hims: 26 poginulih režimskih vojnika
- Hims je danas režimska vojska napadala iz svih oružja, na 17 mjesta u gradu su pokušali probiti linije sirijske opozicije, a od svega SAA je zabilježila samo velike gubitke. Razbacana tijela režimskih vojnika su svuda, i niko im ne smije priči.
- Hims je danas režimska vojska napadala iz svih oružja, na 17 mjesta u gradu su pokušali probiti linije sirijske opozicije, a od svega SAA je zabilježila samo velike gubitke. Razbacana tijela režimskih vojnika su svuda, i niko im ne smije priči.
-
sporticus
#1770 Re: Sirija
pas bašar neće još dugo trajati
nek i amerikanci konačno urade nešto korisno , poste još od bombardovanja Jugoslavije .
- gnjev
#1771 Re: Sirija
Ja pravo da ti kazem ne podrzavam nikog. Svaki sam post procito na temi svaki klip pregledo koji je postavljen haman i svaki clanak na engleskom sto je bio. Uglavnom ni jedni ni drugi nisu pravi po mom` nekom vidjenju. Ovdje covjek samo moze birati manje zlo al i to je tesko odrediti. A ovi sto idu ne samo iz nase drzave nego i ostalih su nista drugo do fanatici. Fino pise u kur`anu da ni u cemu ne treba pretjerivati. E ovi su pretjeraliKikibombona wrote:Prosto ne mogu zamisliti da neko obrazovan, kao sto su recimo nasi forumasi koji pruzaju podrsku pobunjenicima, ode ratovati u Siriju. Nekako sam misljenja da ovi momci sto idu ratovati diljem svijeta nemaju perspektivu, da im ratovanje za nekakve ideale daju smisao zivotu. Mozda grijesim, nisam bas upucengnjev wrote:
...
-
sarajevoxxxx
#1772 Re: Sirija
Dakle, onih 25 delegata što su greškom izginuli radilo se o režimskim vojnicima koji su bili na vojnom punktu Al Kabtejn. Oni su spašavajući živu glavu nakon što je FSA prije par dana zauzela vojni punkt Al Kabtejn, počeli bježati ka drugom režimskom vojnom punktu. Njihove kolege su na njih otvorile vatru misleći da se radi o pobunjenicima.Danas su im tijela prebačena režimskim helikopterom za Latakiju.
-
sarajevoxxxx
#1773 Re: Sirija
Demonstracije u Tel Avivu povodom režimskog masakra u Istočnoj Guti
-
sporticus
#1774 Re: Sirija
gnjev wrote:Ja pravo da ti kazem ne podrzavam nikog. Svaki sam post procito na temi svaki klip pregledo koji je postavljen haman i svaki clanak na engleskom sto je bio. Uglavnom ni jedni ni drugi nisu pravi po mom` nekom vidjenju. Ovdje covjek samo moze birati manje zlo al i to je tesko odrediti. A ovi sto idu ne samo iz nase drzave nego i ostalih su nista drugo do fanatici. Fino pise u kur`anu da ni u cemu ne treba pretjerivati. E ovi su pretjeraliKikibombona wrote:Prosto ne mogu zamisliti da neko obrazovan, kao sto su recimo nasi forumasi koji pruzaju podrsku pobunjenicima, ode ratovati u Siriju. Nekako sam misljenja da ovi momci sto idu ratovati diljem svijeta nemaju perspektivu, da im ratovanje za nekakve ideale daju smisao zivotu. Mozda grijesim, nisam bas upucengnjev wrote:
...
Nisu druže fanatici nego žele svim srcem pomoći narod koji je tlačen , to je bar moje mišljenje . Zašto da im zamjerimo ? Jesmo li zamjerali silnim arapima koji su dolazili za vrijeme agresije na BIH ? Meni je to isto a Allah najbolje zna .
- gnjev
#1775 Re: Sirija
Upravu si za to 100% . Ovdasnji narod ima duple standarde. Da sad zaratimo i ovakvi dolaze kod nas da ratuju na nasoj strani garant bi ih objerucke prihvatili. Ali opet kazem ne mogu da shvatim osobu koja se prvo izivljava pa onda ubije nenaoruzanog civila. Pa i djecake neke od 15,16 godina. Eh sad da ja znam da su to 100% mudzahedini ne znam ni to. Mozda je i to namjesteno iscenirano sta znas. Uglavnom najsretniji bih kad bi sutra ovo stalo pa nek se i podjele ako treba samo nek ne ratuju vise .