Pa bolan za ovu cifru mozes stan citav iznajmiti? Kakvo ti je grijanje? Otkazi to i predji u stan sa toplanama ili predji u stan sa boljom izolacijom.
Ja licno nemam problem sa grijanjem, i po mom misljenju nema idealnijeg grijanja od toplana. Jer ekonomija obima je u pitanju. Samo sto nas narod bi najvise volio da se dzaba grije.
Ali...problem sa toplanama kod vecine ljudi - ne riktas ti grijanje nego oni - teoretski moze se desiti da ti ne 'okusis' grijanje. Ja imam jarana ustaje u 6 ide dalje malo na posao. On ujutro grijanje haman i ne osjeti. Dodje kuci oko pola pet. Nekad radi grijanje, nekad ne. Ruca, malo izadje, dodje kuci 9-10 grijanja nema.
Dalje, pausalno placanje? Pa jbmu u 21. vijeku tako naplacivati ono da se roknes.
Te dvije stvari da rijese, korisnici bi bili puno zadovoljniji.
Ja imam ajmo reci haman te dvije stvari, ne 100% ali eto 80%. Placam koliko potrosim (istina ima fiksni dio pausal, nigdje veze kao odrzavanje nekakvo) i palim-gasim grijanje kad hocu (mada kada ga oni ugase, ja ga ne mogu upaliti). Ali opet, koliko toliko imam kontrolu nad grijanjem. Ali eto sve u svemu zadovoljan sam.
Ali sta sa ljudima koji to nemaju. Kako gore opisah, a vecini ljudi je tako ko radi, ti fakticki nemas grijanje. Hoces da se istusiras navecer u 23h nemas grijanja (istina, nemas tada ni vode, ali eto hipoteticki da ima vode).
Problem glavni sa grijanjem u Sarajevu jesu lose izolacije i stolarije, tacnije su KATASTROFALNE. Ja sam siguran da se tu gubi vise od 50% energije. To je ludost! Bio sam u Norveskoj kad je najjaca zima, kod druga radijator mlak - mi u potkosuljama. Citav dan je mlak radijator, dakle mozes komotno ruku stavit na njega i drzati. Pa reko griju li vam ikako jace ba, sta je ovo...kod nas? Radijator gori - mozes kuhat na njemu - u kuci hladno? Ode sva toplota vani.
I tu razliku sam i ja primjetio tek kad sam iz starije zgrade gdje sam imao toplane, presao u novu gdje su isto toplane. To se ne moze porediti, a isto grijanje. Ja moram gasiti radijatore, jer se kuham.