Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Thorgerson
#1751 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
hizo jebote jesi to upiso kurs bosanskog, popravila ti se gramatika, svaka cast aferim.
- Thorgerson
#1752 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kme kme...ok da razruseni smo, jesmo li dobili milijarde pomoci, jesmo...ajmo malo prestati kukati. Dosta je bilo vise.studiorum_tuzlaensis wrote:@Thorgerson
stvarno ne znam kakvih 20 godina spominjes, pa ovaj grad je iz rata izašao u ruševinama TOTALNIM, i to SREDINOM 1996 je usposavljena tek reintegracija konačno. Pogledaj sad situaciju i prije 20 godina. Razumijem tvoju frustraciju, ali uz ovaj administrativni aparat, kantone, kurce-palce, sav javašluk koji se uvukao, mogu samo reći AFERIM da se išta radi povodom toga.
Ovo nije ni Zg, ni Beograd a ni Banjaluka, gradovi u kojem nije geler udario u zid čitav rat, pa šta su oni uradili toliko puno a da nisu naslijedili iz Juge? Ništa, ama baš ništa, Sarajevo tek sad dolazi do sebe, to je glavni grad koji je zapostavljeniji u Jugi bio od Prištine mrtve, sreća pa je bila Olimpijada 1984 pa sad i liči na nešto, ovako mrka kapa.
Pogledaj zemlje zapadne evrope sta su uradile u 20 godina. Ok, njihova polazna tacka nije kao nasa, ali mi nismo dosegli ni 1% sto su te zemlje uradile. Tipa Irske, Svedske, Finske itd. Cija je ekonomija buknula, upravo zahvaljuci radu, postivanju zakona i normalnih politicara.
Ponavljam, ok oni nisu imali rat, ali opet gdp tih zemalja je 8-9 puta veci od naseg. Ne moramo i ne mozemo biti na tom nivou, ali realno morali smo uraditi vise. A nismo upravo zbog toga sto je ova zemlja leglo korupcije, mafijaskih organizacija - stranaka i indolentnih gradjana koji su taoci te situacije.
Bitno je da imamo opravdanje, eto bio je rat. Pa bio je i drugi svjetski rat, koji je unistio i razrusio citavu evropu. Tad je bilo jos gore. Pa vidi gdje su i sta su zemlje radile npr. 1965-1970 (ukljucujuci i nas). A pazi tad su svi najebali bili. Sad nisu. Dakle, opet drugacije je kad su zemlje oko tebe u kakvom takvom stanju, pa se to moze i iskoristiti za ekonomsku saradnju. A zamisli 1945 i razrusenu evropu, niko za bibera nema.
p.s.
Evo ti primjer zaobilaznice, koja se mogla zavrsiti prije 6-7 godina i trebala biti zavrsena, da se neki nisu igrali i zajebavali oko toga. I sad nakon toliko godina je zavrsavaju, nakon hrpe tendera, propalih firmi itd itd. Zasto? Imali novac, imali projekat, sve spremno bilo. Nije zavrseno, zato jer su se rastaljivali. I ko ce sad odgovarati sto radovi kasne 10 jebenih godina?!
-
archi_a
#1753 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
U ex-yu su u sedamdesetima još uvijek bili bonovi za hljeb a djeca nisu imala loptu nego su pravili krpenjak da šutaju.
-
tec
#1754 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Na ovom forumu se stvarno mogu pročitati neki biseri.
Čuj podrediti zemlju koja prije 20 godina su neki još uvijek nastojali vratiti u kameno doba kroz rat sa zapadno evropskim zemljama koje su prije 20 godina premali milijarde DK (i ostalih valuta) od originalnih članova evropske zajednice, I TO NEPOVRATNIH SREDSTAVA, da bi izvršili reforme sistema i modernizaciju ekonomskog prostora. Svašta se stvarno pročita ovdje.
Nepotrebno je i diskutirati ako je to neki primjer uspoređenja. Bilo bi smiješno da nije glupo.
Nepotrebno je i diskutirati ako je to neki primjer uspoređenja. Bilo bi smiješno da nije glupo.
- Ned071
#1755 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Vizavi rata... Znam samo da je njemacka 1945 sva izgledala ko zgrada lorisa 1995. Devet godina kasnije prvaci svijeta u fudbalu... Red rad disciplina zakon zatvor... Tako se pravi drzava. Kod nas nijedno od toga ne postoji. Zatvor pravimo deset godina... Kad bude drzave bice i longitudinala. Znaci nikad...
- studiorum_tuzlaensis
#1756 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Džaba ti pričaš, ja bi mu dao atlas Evrope iz 1965 godine nek pogleda malo šta je to bilo 20 godina nakon rata koji je smlavio sve. Pa ne može čarobnim štapićem nastat nešto pogotovo u ovim kvazidemokratijama gdje svaki bahati penzioner i nafuranko maksimalno oteže svaki vid eksproprijacije i javnog interesa, jer je to pobogu njegova BABOVINA i PRIVATNO vlasništvo.archi_a wrote:U ex-yu su u sedamdesetima još uvijek bili bonovi za hljeb a djeca nisu imala loptu nego su pravili krpenjak da šutaju.
Al haj...
-
tec
#1757 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Da njemačka koja je izgrađena sa Marshal Planom, imala zabrani posjedovanju oružanih snaga i financiranja istih, forsiranom rekonstrukcijom da bi se izbjegla radikalizacija, i da ne pričamo o industrijskim gigantima koji su još prvi na svijetu i danas a ne papirnim gigantima koji su kao većina sličnih na zapadu i istoku 90 godina nestali. Da si prešao granicu u istočnu našao bi da nije riješila rane do 70 godina i kasnije. I pored toga zapadna njemačka puni ekonomski bum nije doživjela do 60 godina malo poslje izgradnje Berlinskog zida jer je zapad forsirao ekonomski da dokaže superiornost.Ned071 wrote:Vizavi rata... Znam samo da je njemacka 1945 sva izgledala ko zgrada lorisa 1995. Devet godina kasnije prvaci svijeta u fudbalu... Red rad disciplina zakon zatvor... Tako se pravi drzava. Kod nas nijedno od toga ne postoji. Zatvor pravimo deset godina... Kad bude drzave bice i longitudinala. Znaci nikad...
Presmiješne su ove diskusije.
- Thorgerson
#1758 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Gradnja sarajevske zaobilaznice počinje 17. oktobra 2007. godine
Srijeda, 10. 10. 2007.|09:38
http://www.ekapija.com/website/bih/page/131286
Novac bio obezbjedjen, sve zavrseno...u cemu je bio problem, pa evo cekamo sad ce i 9 godina od kako nije zavresena? Jbg bio je rat jelde sta ces...
Novac bio obezbjedjen, sve zavrseno...u cemu je bio problem, pa evo cekamo sad ce i 9 godina od kako nije zavresena? Jbg bio je rat jelde sta ces...
-
mario001
#1759 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Thorgerson wrote:Gradnja sarajevske zaobilaznice počinje 17. oktobra 2007. godine
5 godina se cekalo na rusenje 5 kuce u Brijescu zbog svega je sve stajalo
- Haris033
#1760 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Otvaranje tendera za Izvođenje radova na spoju ul. Safeta Hadzica i V transverzale je bilo 02.10.2015.g., u 15.45h.holowey wrote:to ce vjerovatno cekati da se prvo uradi cesta iznad bosmala... racunaj da nije dosla ni do pekare as, znaci taj spoj cemo cekati jos dugo dugoThorgerson wrote:A sta bi sa sa onim spojem V transverzale kod Bosmala?
Pocetkom ove godine javise kao uklonjene prepreke i sad se opet nesto usutili...mislim nije da je neki ultra veliki projekat u pitanju, ondje nema ni 100m ceste.
Zna li neko koja je firma dobila i koji je rok izvođenja radova?
- Thorgerson
#1761 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Znaci da onda nece cekati juznu, mada ne kontam ni zasto bi cekali. Ionako boga pitaj kad ce poceti taj dio juzne long raditi.
- bach
#1762 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nekad bilo, prije doba Adema Zolja i Jusufa Bubice...

- Thorgerson
#1763 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa da je tako ostalo, guzva bi bila do Ilijasa.
Problem sa nasim guzvama je uzasan javni gradski prijevoz.
Umjesto da se milioni bacaju na to, a ne treba puno, oni grade metar po metar ove longitudinale. I dok njih naprave, broj stanovnika u gradu ce se povecati za 50-60.000 i opet ce biti nedovoljni. Pa ce se morati prosirivati, praviti novi itd. I opet ce biti nedovoljni.
Guzve je nemoguce rijesiti samo izgradnjom puteva. Ok, prorijedit ce se to, ali dolaze novi ljudi, sto vise puteva, vise i automobila. Pogledas americke autoceste po 10 traka, ali dzaba opet guzva.
Pametni ljudi na zapadu su skontali da u javnom prijevozu lezi spas.
Prvi ja nikad, ali nikad ne bih auto upalio da imam normalan, tacan i siguran javni prijevoz. Dakle, sjednem u bus i dodjem do odredjene tacke u tacno odredjeno vrijeme. Jbg, mi to nemamo. Ja ujutro ne znam prvo hoce li doci bus, ako dodje hoce li biti krcat da sjedi covjek na covjeku, nemas pojma kad ces doci na odrediste itd.
A da je sve organizovanije, pa ne znam ko bi lud onda koristio privatno auto:
- Jeftinije
- Sigurnije
- Ne treba ti parking
- Udjes, mozak na pasu, izadjes
- Brze (trebalo bi biti i moze se napraviti)
Mi smo mali grad. Nama ne treba hiljadu tramvaja i autobusa, ali nam treba neki minimum.
!!!

Umjesto da se milioni bacaju na to, a ne treba puno, oni grade metar po metar ove longitudinale. I dok njih naprave, broj stanovnika u gradu ce se povecati za 50-60.000 i opet ce biti nedovoljni. Pa ce se morati prosirivati, praviti novi itd. I opet ce biti nedovoljni.
Guzve je nemoguce rijesiti samo izgradnjom puteva. Ok, prorijedit ce se to, ali dolaze novi ljudi, sto vise puteva, vise i automobila. Pogledas americke autoceste po 10 traka, ali dzaba opet guzva.
Prvi ja nikad, ali nikad ne bih auto upalio da imam normalan, tacan i siguran javni prijevoz. Dakle, sjednem u bus i dodjem do odredjene tacke u tacno odredjeno vrijeme. Jbg, mi to nemamo. Ja ujutro ne znam prvo hoce li doci bus, ako dodje hoce li biti krcat da sjedi covjek na covjeku, nemas pojma kad ces doci na odrediste itd.
- Jeftinije
- Sigurnije
- Ne treba ti parking
Mi smo mali grad. Nama ne treba hiljadu tramvaja i autobusa, ali nam treba neki minimum.
!!!

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- supercali
#1765 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Labude ne mozes porediti ovo
Ovo su naplatne kucice a ne guzva u gradu
I na luckom ljeti imas kolonu po 11km a sada nema guzve
Ovo su naplatne kucice a ne guzva u gradu
I na luckom ljeti imas kolonu po 11km a sada nema guzve
-
The Realist
#1766 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ovi novi tramvaji što su došli bi trebali uveliko popraviti tramvajski prevoz, barem mi se tako čini.Thorgerson wrote:Pa da je tako ostalo, guzva bi bila do Ilijasa.
- Jeftinije
- Sigurnije
- Ne treba ti parking
!!!
No, ja ne vidim kako popraviti stanje na cesti bez zabrane onih koji žive uz tramvajsku prugu i rade blizu iste da koriste privatne automobile. Eventualno početi naplaćivati ulazak u određene dijelove grada (u određenim periodima), pa da postane preskupo koristiti automobile u tim momentima.
Za ove u brdskom predjelu je komplikovanije, jer za takvo nešto bi se morao autobuski saobraćaj vjerovatno utrostručiti u određenim periodima dana, a to će se trenutno teško desiti, dok sa tramvajima bi već uskoro mogli imati jako dobru situaciju.
-
StupskaBitanga
#1767 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
ja jutros vidio da taj turski tramvaj ode u garažu i to u jeku jutarnje špice
Super već smo izgleda ih osudili na otpad
-
sabanss
#1768 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ne moras nista naplacivati... Neka tramvaji budu cisti, klimatizirani, u dovolljnom broju da ne bude guzve, sigurni i uz nesto povoljniju kartu i obecavam da nikad necu auto pogledati.The Realist wrote: No, ja ne vidim kako popraviti stanje na cesti bez zabrane onih koji žive uz tramvajsku prugu i rade blizu iste da koriste privatne automobile. Eventualno početi naplaćivati ulazak u određene dijelove grada (u određenim periodima), pa da postane preskupo koristiti automobile u tim momentima.
Nemojte samo reci da je nemoguce... Amsterdam, Istanbul, Milano, StaviNormalanGradPoZelji kazu da je itekako moguce...
-
kakaljin
#1769 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ma samo da je jos redovan i da se zna da ce tad i tad doci na stanicu i da ces ako fulis jedan autobus/tramvaj/minibus za par minuta imati slijedeci i da se mozes pouzdati na prevoz i velika vecina ce se voziti gradskim prevozom, a ne autima. Samim tim ce i manje guzve biti u saobracaju.sabanss wrote:Ne moras nista naplacivati... Neka tramvaji budu cisti, klimatizirani, u dovolljnom broju da ne bude guzve, sigurni i uz nesto povoljniju kartu i obecavam da nikad necu auto pogledati.The Realist wrote: No, ja ne vidim kako popraviti stanje na cesti bez zabrane onih koji žive uz tramvajsku prugu i rade blizu iste da koriste privatne automobile. Eventualno početi naplaćivati ulazak u određene dijelove grada (u određenim periodima), pa da postane preskupo koristiti automobile u tim momentima.
Nemojte samo reci da je nemoguce... Amsterdam, Istanbul, Milano, StaviNormalanGradPoZelji kazu da je itekako moguce...
- trambusek88
#1770 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Samo nemojte očekivati da će izlaziti više tramvaja nego što sad izlazi (tramvaji su jedini koji svih ovih godina izlaze u planiranom broju i da pritom ima i rezerve)The Realist wrote:
Ovi novi tramvaji što su došli bi trebali uveliko popraviti tramvajski prevoz, barem mi se tako čini.
Ako ih 10 bude u smjeni zamjenilo češke, dobro je, ako ih bude više u smjeni, smanjiće se ukupan broj tramvaja u saobraćaju.
34-40 godina nije napravljena ni jedna nova elektrovučna podstanica, a ovaj jedan vuče struju ko dva češka, ali da ne pričam unaprijed vidjećemo koliko će ih se moći istjerati na liniju.
U zadnje vrijeme na njemu se vrši obuka vozača za ovaj tip, tako da skoro pa i ne radi na prevozu putnika.StupskaBitanga wrote:ja jutros vidio da taj turski tramvaj ode u garažu i to u jeku jutarnje špice
-
StupskaBitanga
#1771 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Obuka vozača i to u 8 ujutru
Extra pametno nema šta

Extra pametno nema šta
- Haris.ba
#1772 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A kakav je plan oko lot 2c sarajevske zaobilaznice? Da se spoji sa ulicom Safeta Zajke preko kružnog - znači ne presjeca s "gradski autoput"? To će biti "privremeno"?
Imaju li možda malo vizije da vide mogu li kako carinski terminal spojiti na "gradski autoput" da taj saobraćaj sa sjeverne strane Sarajeva ne ide na Stupsku petlju? Ili je to teško izvodivo zbog pruge. Morao bi i neki most preko Miljacke?
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ak ... kt_id=4979
I kakvi su planovi o izmještanju tramvajske remize u Hrasnicu?
Imaju li možda malo vizije da vide mogu li kako carinski terminal spojiti na "gradski autoput" da taj saobraćaj sa sjeverne strane Sarajeva ne ide na Stupsku petlju? Ili je to teško izvodivo zbog pruge. Morao bi i neki most preko Miljacke?
-
mario001
#1773 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Haris.ba wrote:A kakav je plan oko lot 2c sarajevske zaobilaznice? Da se spoji sa ulicom Safeta Zajke preko kružnog - znači ne presjeca s "gradski autoput"? To će biti "privremeno"?
Nastavlja se put sa kruznog u Brijescu, ide prugom preko ZGP-a sve do spoja 9 transverzale, vrlo vjerovatno do Zeljeznicke stanice...
Novac je vec obezbjedjen, jos nesto imovinsko pravnih odnosa i krece izgradnja
- Haris.ba
#1774 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa to me i zanima, je li sa kružnog (jer koliko sam shvatio na sastanku oni govore o spoju kružnog sa ulicom Safeta Zajke, a ne o nastavku "gradskog autoputa"). Kakav put? U profilu autoputa - brze ceste (voziš bez raskrsnice u nivou puta), ili obična magistrala na novoj trasi, ili će nešta pokušati širiti Safeta Zajke ulicu?
- problemnatravunu
#1775 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Fino je da oni o tome razgovaraju, a ja, a i ostali ljudi mogu samo da se nadaju da će se te stvari čim prije i završiti, dakle spoj sa ul.Safeta Zajke, i na drugoj strani spoj sa Mostarskim raskršćem , jer ovako sve to ne vrijedi ni upolamario001 wrote:Haris.ba wrote:A kakav je plan oko lot 2c sarajevske zaobilaznice? Da se spoji sa ulicom Safeta Zajke preko kružnog - znači ne presjeca s "gradski autoput"? To će biti "privremeno"?
Nastavlja se put sa kruznog u Brijescu, ide prugom preko ZGP-a sve do spoja 9 transverzale, vrlo vjerovatno do Zeljeznicke stanice...
Novac je vec obezbjedjen, jos nesto imovinsko pravnih odnosa i krece izgradnja