U Federaciji ne mozes teretno reg. na fizicko lice. Nem znam kako hoda da pravno lice kupi prepravljenog u teretni pa ga "vrati" u putnicki i proda fiz. licu, pojavi li se PDV tu negdje...Frutek wrote:Te prepravke u teretno vozilo luksuznih terenaca, pa se odbije PDV, čuo sam da dosta auto kuća po BiH to praktikuje čak i sa fizičkim licima. Pa to je de facto kriminal. Opet kazem, čuo sam, tipa rekla-kazala, je li moguće da je istina?
Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#1751 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
-
tempuser
#1752 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nedavno mi se zali lik, ne moze se u Federaciji vise registrovati ZVP, jedino prodiziti registracija, u RS-u moze. Rekla - kazala info. E sad i kad je moglo ZVP to je zavisilo od reg. djelatnosti.Bakir1 wrote: Fizicko lice moze regstrovati N1 vozilo za vlastite potrebe ali sa registrovanom djelatnosti ili obrtom.
Svaki karavan monovolumen terenac se moze atestirati I registrovati kao N1 vozilo u vlasnistvu pravnog lica.
Pored cinjenice da je ulazni pdv na vozilo odbitni svaki trosak koji u sebi ima pdv je isto tako odbitni.
To nije nikakav kriminal.
- mad_max_ba
#1753 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pojavi, jer i kao rabljeni automobil teretni automobili se uvijek moraju fakturisati sa PDV-om, tek onda se vrši prepravka na putničko vozilo.tempuser wrote:U Federaciji ne mozes teretno reg. na fizicko lice. Nem znam kako hoda da pravno lice kupi prepravljenog u teretni pa ga "vrati" u putnicki i proda fiz. licu, pojavi li se PDV tu negdje...Frutek wrote:Te prepravke u teretno vozilo luksuznih terenaca, pa se odbije PDV, čuo sam da dosta auto kuća po BiH to praktikuje čak i sa fizičkim licima. Pa to je de facto kriminal. Opet kazem, čuo sam, tipa rekla-kazala, je li moguće da je istina?
-
tempuser
#1754 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nisam na to mislio, mislio sam ako pravno lice kupuje "teretni" terenackao osnovno sredstvo, a ne robu, i kasnije prodaje fiz. licu da li je obračunava PDV ulazni i izlazni. Koliko znam u varijantama kad pravno lice, koje se ne bavi trgovinom autima, prodaje svoje stalno sredstvo, nema izlaznog PDV-a.mad_max_ba wrote:Pojavi, jer i kao rabljeni automobil teretni automobili se uvijek moraju fakturisati sa PDV-om, tek onda se vrši prepravka na putničko vozilo.tempuser wrote:U Federaciji ne mozes teretno reg. na fizicko lice. Nem znam kako hoda da pravno lice kupi prepravljenog u teretni pa ga "vrati" u putnicki i proda fiz. licu, pojavi li se PDV tu negdje...Frutek wrote:Te prepravke u teretno vozilo luksuznih terenaca, pa se odbije PDV, čuo sam da dosta auto kuća po BiH to praktikuje čak i sa fizičkim licima. Pa to je de facto kriminal. Opet kazem, čuo sam, tipa rekla-kazala, je li moguće da je istina?
- mad_max_ba
#1755 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Agencija kao posrednik se mora pojaviti...tempuser wrote:
Nisam na to mislio, mislio sam ako pravno lice kupuje "teretni" terenackao osnovno sredstvo, a ne robu, i kasnije prodaje fiz. licu da li je obračunava PDV ulazni i izlazni. Koliko znam u varijantama kad pravno lice, koje se ne bavi trgovinom autima, prodaje svoje stalno sredstvo, nema izlaznog PDV-a.
- Ned071
#1756 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
jel o ovome pričate?
Moguća prepravka vozila u N1 teretno vozilo sa 100% odbitkom PDV-a!
https://www.olx.ba/artikal/27262894/citroen-c3-feel/
-
tempuser
#1757 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne znam da li mora... Moja firma na osnovu odluke o nabavci stalnog sredstva kupuje "teretnog" terenca. Registraciju mogu obaviti i ja sam da hodam po salterima i bankama ili da tu uslugu platim agenciji. Nakon toga firma mijenja namjenu vozila u putnicki i prodaje fizickom licu.mad_max_ba wrote:Agencija kao posrednik se mora pojaviti...tempuser wrote:
Nisam na to mislio, mislio sam ako pravno lice kupuje "teretni" terenackao osnovno sredstvo, a ne robu, i kasnije prodaje fiz. licu da li je obračunava PDV ulazni i izlazni. Koliko znam u varijantama kad pravno lice, koje se ne bavi trgovinom autima, prodaje svoje stalno sredstvo, nema izlaznog PDV-a.
Pitam jer ja imam slicno iskustvo. Dogovorio sam kupovinu auta od pravno lica koji je bio registrovan kao teretni, neposredno prije prodaje namjena je zvanicno promjenjena (ugradjen prozor s lijeve strane i zadnje sjedalo) i ja kupujem putnicki auto. Nikakav izlazli PDV nije obracunat.
-
tempuser
#1758 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Da o tome. E sad ja imam firmu koja kupi takav auto kao stalno sredstvo, a ne za dalju prodaju, da li ce se odbiti PDV? Poslije x mjeseci taj isti auto "vracam" u putnicki i prodajem kao rabljeno stalno sredstvo fizickom licu, da li obracunavam izlazni PDV?Ned071 wrote:jel o ovome pričate?
- mad_max_ba
#1759 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Prijatelju odmah da ti kažem ako inspekcija bude kopala po tome imaš problem i potencijalnu kaznu, moralo se fakturisati sa prikazanim izlaznim PDV-om. 100%
-
tempuser
#1760 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Mislim da prodavac (ova sa PIK-a) u svakom slucaju obracunava izlazni PDV, sad je samo pitanje imam li ja kao pravno lice pravo na povrat ako kupujem kao stalno sredstvo za vlastite potrebe, a ne za dalju prodaju? Koliko znam, ako ja kao pravno licem prodajem stalno rabljeno sredstvo ne obracunava se PDV.mad_max_ba wrote:Prijatelju odmah da ti kažem ako inspekcija bude kopala po tome imaš problem i potencijalnu kaznu, moralo se fakturisati sa prikazanim izlaznim PDV-om. 100%
-
Seawolf
#1761 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Kao pravno lice, imaš pravo na povrat PDV-a, ako je vozilo osnovno sredstvo za obavljanje osnovne djelatnosti iz sudskog registra (pazi, osnovna djelatnost je samo jedna, ne sve one koje su nabrojane u registraciji).tempuser wrote:Mislim da prodavac (ova sa PIK-a) u svakom slucaju obracunava izlazni PDV, sad je samo pitanje imam li ja kao pravno lice pravo na povrat ako kupujem kao stalno sredstvo za vlastite potrebe, a ne za dalju prodaju? Koliko znam, ako ja kao pravno licem prodajem stalno rabljeno sredstvo ne obracunava se PDV.mad_max_ba wrote:Prijatelju odmah da ti kažem ako inspekcija bude kopala po tome imaš problem i potencijalnu kaznu, moralo se fakturisati sa prikazanim izlaznim PDV-om. 100%
Ako si izvršio povrat ulaznog PDV-a, prilikom prodaje tog vozila račun praviš sa iskazanim izlaznim PDV-om.
Ako nisi izvršio povrat ulaznog PDV-a, prilikom prodaje tog vozila račun praviš bez iskazanog izlaznog PDV-a.
U oba slučaja je ukupna prodajna vrijednost na računu ista, samo što u prvom slučaju veći dio naplaćenog iznosa ide tebi kao prodavaču, a manji dio državi, a u drugom slučaju kompletan naplaćeni iznos ide tebi kao prodavaču, jer je državi već ostao PDV koji si joj platio prilikom nabavke vozila, a nisi izvršio povrat.
-
tempuser
#1762 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sve jasno, ali nisam bio 100% za ovaj boldirani dio.Seawolf wrote: Kao pravno lice, imaš pravo na povrat PDV-a, ako je vozilo osnovno sredstvo za obavljanje osnovne djelatnosti iz sudskog registra (pazi, osnovna djelatnost je samo jedna, ne sve one koje su nabrojane u registraciji).
Ako si izvršio povrat ulaznog PDV-a, prilikom prodaje tog vozila račun praviš sa iskazanim izlaznim PDV-om.
Ako nisi izvršio povrat ulaznog PDV-a, prilikom prodaje tog vozila račun praviš bez iskazanog izlaznog PDV-a.
U oba slučaja je ukupna prodajna vrijednost na računu ista, samo što u prvom slučaju veći dio naplaćenog iznosa ide tebi kao prodavaču, a manji dio državi, a u drugom slučaju kompletan naplaćeni iznos ide tebi kao prodavaču, jer je državi već ostao PDV koji si joj platio prilikom nabavke vozila, a nisi izvršio povrat.
Uglavnom, ako uzmemo u da se teretni ne moze vise ZVP registrovati na fiz. lice nema varijante da taj "teretni" na firme predje u putnicki reg. na fiz.lice bez PDV-a.
- supercali
#1763 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Hocete da kazete da ce 12 ili koliko vec velara biti prodati kao teretni?
- mad_max_ba
#1764 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
fakat nisi upratiosupercali wrote:Hocete da kazete da ce 12 ili koliko vec velara biti prodati kao teretni?
al majke mi ne da mi se objašnjavat dvije stranice i ko je šta kazo i kako je reko....
dodji na kafu
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1765 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nije velar u pitanju, vec discovery. Uzeo Mrkva za padinske dielove grada.supercali wrote:Hocete da kazete da ce 12 ili koliko vec velara biti prodati kao teretni?
- mad_max_ba
#1766 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
i neće ih pretvarat u teretne

- supercali
#1767 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Jbg nisam upratio zadnjih par stranica sjecam se samo da je neko pomenuo ne bi vjerovao koliko je velara prodato u betaniji pa zato
- hellhammer
#1768 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
tehnicki u austriji 47 eura. kod oeamtc za clanove 37 euraBakir1 wrote:Al u panjevima...
Kad si vec na tom fonu de nam malo elaboriraj porez i osiguranje u AT
- Bakir1
#1769 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Za benzinca jel da?
I opet je skuplji od našeg sa eko testom za dizela...
I opet je skuplji od našeg sa eko testom za dizela...
- hellhammer
#1770 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
za sve, benzin, plin,dizel, ugalj, bukvu sijeno 
-
Gray
#1771 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Upravo sam vidio 8 od ovih bijelih discovery kako iz zagrebačke skreću u derviša numica (skretanje za vraca), ostali su prošli vjerovatno prije ili poslije.
- supercali
#1772 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
To je onda sipa vjerovatno
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1773 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ja sam isto toliko vidio, skrecu kod one pumpe bm ili mb u kotorcu, vjerovatno u nato bazu idu,....Gray wrote:Upravo sam vidio 8 od ovih bijelih discovery kako iz zagrebačke skreću u derviša numica (skretanje za vraca), ostali su prošli vjerovatno prije ili poslije.
-
Seawolf
#1774 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ti auti su model Discovery Sport, a ne Discovery.
Razlika je u 37 cm dužine, 340 kg mase praznog vozila i preko 30.000 KM u cijeni (sa PDV-om).
Razlika je u 37 cm dužine, 340 kg mase praznog vozila i preko 30.000 KM u cijeni (sa PDV-om).
-
530i
#1775 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Je'l do mene ili je negdje nestala Suzukijeva web stranica?