Bogme ateisti tvrde da nećete ništa saznati.nasa wrote:..Eto vjerujemo oboje u Boga pa saznacemo na onom svijetu sve,a na ovom nemam zelje da te ubjedjujem u ispravnost moje vjere....
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- 68847
#1751 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
efektstudio
#1752 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa ja normalno pitam. Zašto ne mogu dobiti odgovorcartman wrote:
zato jer su nam pretci otkrili cari halucinogenih biljki i tako nam se svijest naglo prosirila
- 68847
#1753 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ispravak: Nigdje nije rečeno od majmuna.MyTao wrote:A ima i ona, kako to da imamo majmune ako smo postala od njih??
Rečeno je: Majmuni i ljudi od zajedničkih predaka.
- cartman
#1754 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
efektstudio wrote:Pa ja normalno pitam. Zašto ne mogu dobiti odgovorcartman wrote:
zato jer su nam pretci otkrili cari halucinogenih biljki i tako nam se svijest naglo prosirila
Pa ja ti normalno odgovaram. Pitao si zasto druge zivotinje nisu napredovale poput nas, zato sto su nam pretci dosli u kontakt sa halucinogenima koji utjecu na percepciju i prosiruju svjesnost individue.
- 68847
#1755 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Možda i jeste al mi to ne kužimo.efektstudio wrote:Jednu stvar nikako da skontam. Kako to da nijedna vrsta, osim ljudi, nije uspjela da evoluira u nešto inteligentno, poput npr. ... ljudi.
Kažu npr. delfini inteligentni.
Drugi kažu: Ša ba inteligentni? Plivaju i jedu.
Pa?
Mi smo bolji jer se vozamo s autin i motorin?
Možda gospoda delfini upravo nekim "frekvencijama" kažu jedan drugom: Ja budala onih na forumu čime glavu razbijaju.
- odr0n
#1756 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Netačno je da ostale vrste nisu inteligente jer se čovjek smatra najinteligentijom, postoji nivo inteligencije shodan stepenu razvoje određene vrste, tvoje shvatanje je jednako pogrešno kao kada bi rekli da Džeko nije fudbaler jer je Pele nenadmašan. To je pogrešna stavka po kojoj ti ljudi izgledaju iznad ostalih, ali ako dalje analiziraš u šta koristimo naš nivo inteligencije, vidjet ćeš da se ponovo vraća na osnove biološke potrebe svih živih bića bez obzira na nivo razvijenosti, svako čovjekovo djelo ili čin, kao i bilo koje druge vrste ima svoju biološku ulogu i razlog.efektstudio wrote:fatamorgana wrote:Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
Jednu stvar nikako da skontam. Kako to da nijedna vrsta, osim ljudi, nije uspjela da evoluira u nešto inteligentno, poput npr. ... ljudi.
Last edited by odr0n on 18/02/2013 17:32, edited 1 time in total.
- 68847
#1757 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije mi jasno što se svugdje svi kače na pivu i heroin?
Zar su svi ateisti alkoholičari i narkomani?
- MyTao
#1758 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znam, ali eto, vjernici koriste to kao "problem" u evoluciji68847 wrote:Ispravak: Nigdje nije rečeno od majmuna.MyTao wrote:A ima i ona, kako to da imamo majmune ako smo postala od njih??
Rečeno je: Majmuni i ljudi od zajedničkih predaka.
- odr0n
#1759 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisu ni životinje cvjećke, isti smo, samo što nam stepen razvoja daje mogućnost za kompleksnije stvari, pa i u tim hororima.fatamorgana wrote:Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
- MyTao
#1760 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja ne pijem, ne pusim, ne drogiram se... cak ni kafu ne konzumiram... ima da me se Ateisti odreknu68847 wrote:Nije mi jasno što se svugdje svi kače na pivu i heroin?
a vjernici... da samo vidis kako bude na Bajram posle ramazana
- odr0n
#1761 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Tu smo neđe, osim ovog prvog i četvrog ponekad.MyTao wrote:Ja ne pijem, ne pusim, ne drogiram se... cak ni kafu ne konzumiram... ima da me se Ateisti odreknu68847 wrote:Nije mi jasno što se svugdje svi kače na pivu i heroin?
a vjernici... da samo vidis kako bude na Bajram posle ramazana:)
-
efektstudio
#1762 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.odr0n wrote: Netačno je da ostale vrste nisu inteligente jer se čovjek smatra najinteligentijom, postoji nivo inteligencije shodan stepenu razvoje određene vrste, tvoje shvatanje je jednako pogrešno kao kada bi rekli da Džeko nije fudbaler jer je Pele nenadmašan. To je pogrešna stavka po kojoj ti ljudi izgledaju iznad ostalih, ali ako dalje analiziraš u šta koristimo naš nivo inteligencije, vidjet ćeš da se ponovo vraća na osnove biološke potrebe svih živih bića bez obzira na nivo razvijenosti, svako čovjekovo djelo ili čin, kao i bilo koje druge vrste ima svoju biološku ulogu i razlog.
- cartman
#1763 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nije pitanje inteligencije vec svjesnosti junaceefektstudio wrote:Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.odr0n wrote: Netačno je da ostale vrste nisu inteligente jer se čovjek smatra najinteligentijom, postoji nivo inteligencije shodan stepenu razvoje određene vrste, tvoje shvatanje je jednako pogrešno kao kada bi rekli da Džeko nije fudbaler jer je Pele nenadmašan. To je pogrešna stavka po kojoj ti ljudi izgledaju iznad ostalih, ali ako dalje analiziraš u šta koristimo naš nivo inteligencije, vidjet ćeš da se ponovo vraća na osnove biološke potrebe svih živih bića bez obzira na nivo razvijenosti, svako čovjekovo djelo ili čin, kao i bilo koje druge vrste ima svoju biološku ulogu i razlog.
-
efektstudio
#1764 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sad bi trebao pogledati neki sfi film o majmunima koji osvajaju planetu, hahacartman wrote:nije pitanje inteligencije vec svjesnosti junaceefektstudio wrote:Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.odr0n wrote: Netačno je da ostale vrste nisu inteligente jer se čovjek smatra najinteligentijom, postoji nivo inteligencije shodan stepenu razvoje određene vrste, tvoje shvatanje je jednako pogrešno kao kada bi rekli da Džeko nije fudbaler jer je Pele nenadmašan. To je pogrešna stavka po kojoj ti ljudi izgledaju iznad ostalih, ali ako dalje analiziraš u šta koristimo naš nivo inteligencije, vidjet ćeš da se ponovo vraća na osnove biološke potrebe svih živih bića bez obzira na nivo razvijenosti, svako čovjekovo djelo ili čin, kao i bilo koje druge vrste ima svoju biološku ulogu i razlog.
- 68847
#1765 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da te neko uvjeri?efektstudio wrote:Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.
Da si prije 100.000 godina sjedio i čekao da tadašnji čovjek napravi BMW... ne bi dočekao.
Ali "sačekao si" 100.000 godina pa tvrdiš da si/smo superioran/superiorni.
Sačekajmo još 100.000 ili milion godina da vidimo. Tada ćemo imati dokaze ovog ili onog.
Ovako, po mjerilu jednog ljudskog života, je besmisleno zaključivati.
- MyTao
#1766 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
i kao i uvijek, na kraju kad mu pokazes kako nije upravu... pocnu sale

-
efektstudio
#1767 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
68847 wrote:Da te neko uvjeri?efektstudio wrote:Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.
Da si prije 100.000 godina sjedio i čekao da tadašnji čovjek napravi BMW... ne bi dočekao.
Ali "sačekao si" 100.000 godina pa tvrdiš da si/smo superioran/superiorni.
Sačekajmo još 100.000 ili milion godina da vidimo. Tada ćemo imati dokaze ovog ili onog.
Ovako, po mjerilu jednog ljudskog života, je besmisleno zaključivati.
-
efektstudio
#1768 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro je ovo. Neko mi pokazao da nisam u pravuMyTao wrote:i kao i uvijek, na kraju kad mu pokazes kako nije upravu... pocnu sale![]()
- cartman
#1769 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ja vjerujem da sad osjetis neku tjeskobu i zivcanost. ne znas sta bi reko pa onda stavis koji smajli da ispadnes baja, da se ne izofiras do krajaefektstudio wrote:Dobro je ovo. Neko mi pokazao da nisam u pravuMyTao wrote:i kao i uvijek, na kraju kad mu pokazes kako nije upravu... pocnu sale![]()
- odr0n
#1770 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Naravno ga griješiš jer još uvijek ne shvataš, da nije poenta u stepenu inteligencije jer smisao iste vodi nazad ka osnovnim prirodnim biološkim potrebama jednakim svim živim bićima. Koji je smisao interneta, auta, pc-a, ništa drugo nego u postizanju osnovnih prirodnih potreba poput komunikacije, egzsitencije itd.efektstudio wrote:Životinje za ovih hiljada godina, nisu apsolutno nikako napredovale u smislu inteligencije. Znači, linearna crta. Dok sa druge strane, ljudi su omogućili da sada ja i ti kucamo na po ovim tastaturama, sa Intel i7 procesorima, i šta sve ne. Ja još nisam vidio da je jedan pas (ili više njih) napravio/li BMW-a. Uvjeri me u suprotno ako griješim.odr0n wrote: Netačno je da ostale vrste nisu inteligente jer se čovjek smatra najinteligentijom, postoji nivo inteligencije shodan stepenu razvoje određene vrste, tvoje shvatanje je jednako pogrešno kao kada bi rekli da Džeko nije fudbaler jer je Pele nenadmašan. To je pogrešna stavka po kojoj ti ljudi izgledaju iznad ostalih, ali ako dalje analiziraš u šta koristimo naš nivo inteligencije, vidjet ćeš da se ponovo vraća na osnove biološke potrebe svih živih bića bez obzira na nivo razvijenosti, svako čovjekovo djelo ili čin, kao i bilo koje druge vrste ima svoju biološku ulogu i razlog.
- 68847
#1771 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jakako.odr0n wrote:Naravno ga griješiš jer još uvijek ne shvataš, da nije poenta u stepenu inteligencije jer smisao iste vodi nazad ka osnovnim prirodnim biološkim potrebama jednakim svim živim bićima. Koji je smisao interneta, auta, pc-a, ništa drugo nego u postizanju osnovnih prirodnih potreba poput komunikacije, egzsitencije itd.
"Primitivni divljaci" nose dva koplja (tj. koplje i strijelu) i komad kanafe.
Žive tako bez problema hiljadama godina i bez potrebe za "napretkom".
Mi smo inteligentiji?
Ne bih rekao.
Možda "više znamo"... znamo li?
Ostavi nas kod njih u prašumi - krepaćemo za 48 sati.
Da ali... mi možemo na mjesec.
Zašto ići na mjesec ako tamo nema ribe za uloviti, rekli bi divljaci.
Onda mi kažemo: A šta kažete na druge ljude iz drugih svjetova? (mi imamo nauku i teleskope i bla, bla...)
A on kaže: Zar ti misliš da smo mi sami na svijetu?
Čovjek može i da nema znanja (tehničkog) a da bude mnogo mudriji od diplomiranog informatičara.
- odr0n
#1772 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Superiornost (u nekom pozitivnom smislu) ne postoji, kao i besmisleni pokušaji dokazivanja iste uz stepen inteligencije, koja ustvari onoliko koliko može, toliko i ne mora predstavljati prednost. To se dokazuje u jednostavnom primjeru gdje su se ljudi nekada borili za kopljima i strijelama, dok danas oružjem masovnog uništenja. Ali ljudi ne žele to da shvate koliko god jasnih primjera se navodilo, koji dokazuju ne da smo životinje, nego i najkrvoločnije ikada, zbog prednosti zbog koje smo kako mnogi slijepo smatraju iznad ostalih, u nekom pozitivnom/božanskom smislu.68847 wrote:Jakako.odr0n wrote:Naravno ga griješiš jer još uvijek ne shvataš, da nije poenta u stepenu inteligencije jer smisao iste vodi nazad ka osnovnim prirodnim biološkim potrebama jednakim svim živim bićima. Koji je smisao interneta, auta, pc-a, ništa drugo nego u postizanju osnovnih prirodnih potreba poput komunikacije, egzsitencije itd.
"Primitivni divljaci" nose dva koplja (tj. koplje i strijelu) i komad kanafe.
Mi smo inteligentiji?
Ne bih rekao.
Da ali... mi možemo na mjesec.
Zašto ići na mjesec ako tamo nema ribe za uloviti, rekli bi divljaci.
Onda mi kažemo: A šta kažete na druge ljude iz drugih svjetova? (mi imamo nauku i teleskope i bla, bla...)
A on kaže: Zar ti misliš da smo mi sami na svijetu?
Čovjek može i da nema znanja (tehničkog) a da bude mnogo mudriji od diplomiranog informatičara.
- 68847
#1773 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Čovjek nije u skladu s prirodom (ili s bogom, svejedno)
Čovjek destruira da bi stvarao.
I ono što stvori destruira... da bi dalje stvarao.
Čovjek je "humano biće".
Čovjek planski uzgaja prelijepe ovčice, piliće, prasiće... (i pokazuje ih svojoj djeci koja se dive njihovoj ljepoti)... da bi ih pobio i zgurao u konzerve.
Čovjek je "društveno biće" koje ne prihvata ništa osim svog i neistomišljenicima silom donosi slobodu, demokratiju, napredak...
Kako vrijeme prolazi sve je uspješniji u navedenom.
Možda bi bilo bolje da čovjek nije "napredovao" od "primitivnih divljaka".
Al... tako nam suđeno?
Čovjek destruira da bi stvarao.
Čovjek je "humano biće".
Čovjek planski uzgaja prelijepe ovčice, piliće, prasiće... (i pokazuje ih svojoj djeci koja se dive njihovoj ljepoti)... da bi ih pobio i zgurao u konzerve.
Čovjek je "društveno biće" koje ne prihvata ništa osim svog i neistomišljenicima silom donosi slobodu, demokratiju, napredak...
Al... tako nam suđeno?
- nasa
#1774 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
E ovo prvo me interesuje kako nije uskladu ni s prirodom,a ni s Bogom?Zasto mislis da nije u skladu recimo s prirodom?68847 wrote:Čovjek nije u skladu s prirodom (ili s bogom, svejedno)Čovjek destruira da bi stvarao.
Čovjek je "humano biće".
Al... tako nam suđeno?
-
Maxxtro
#1775 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Koliko god da neki vjernici smaraju sa svojim zagnjurivanjem glave u pijesak kada je u pitanju evolucija i savremena nauka, toliko i neki ateisti ovdje smaraju sa ovom besmislenom relativizacijom i lose konstruisanim argumentima. Ljudi nisu superiorni?odr0n wrote: Superiornost (u nekom pozitivnom smislu) ne postoji, kao i besmisleni pokušaji dokazivanja iste uz stepen inteligencije, koja ustvari onoliko koliko može, toliko i ne mora predstavljati prednost. To se dokazuje u jednostavnom primjeru gdje su se ljudi nekada borili za kopljima i strijelama, dok danas oružjem masovnog uništenja. Ali ljudi ne žele to da shvate koliko god jasnih primjera se navodilo, koji dokazuju ne da smo životinje, nego i najkrvoločnije ikada, zbog prednosti zbog koje smo kako mnogi slijepo smatraju iznad ostalih, u nekom pozitivnom/božanskom smislu.
Definicija sa dictionary.com - superior: situated higher up; of higher rank, quality, or importance
Mi smo najdominantnija vrsta na planeti i nalazimo se na vrhu lanca ishrane. Da to smatramo potrebnim, bili bi u stanju istrijebiti skoro svaku drugu vrstu na planeti, ili barem znacajno umanjiti njihov broj toliko da nam ne predstavljaju nikakvu smetnju. I ovo nas ne stavlja na visi rang i visi stepen vaznosti? Nazalost nisam nasao definiciju pozitivne superiornosti, pa ako je mozes ti ovdje iznijeti bio bih zahvalan.
Koje su to bioloske potrebe? Koja je bioloska uloga filozofije kao djelatnosti? Ili pak religije, ako je posmatramo, zarad ove rasprave, kao produkt ljudskog uma?odr0n wrote:Naravno ga griješiš jer još uvijek ne shvataš, da nije poenta u stepenu inteligencije jer smisao iste vodi nazad ka osnovnim prirodnim biološkim potrebama jednakim svim živim bićima. Koji je smisao interneta, auta, pc-a, ništa drugo nego u postizanju osnovnih prirodnih potreba poput komunikacije, egzsitencije itd.
I ti "primitivni divljaci" su pripadnici ljudske vrste, pa mi uopste nije jasno kakvog smisla ima to sto si napisao u kontekstu rasprave o evoluciji i selekciji vrsta u borbi za opstanak. Ti i ja cemo mozda krepat zato sto u zivotu nismo vidjeli prasume, ali ti "primitivni divljaci" opstaju. Kako to narusava tezu o superiornosti ljudske vrste?odr0n wrote:"Primitivni divljaci" nose dva koplja (tj. koplje i strijelu) i komad kanafe.
Mi smo inteligentiji?
Ne bih rekao.