Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ineedamiracle

#176 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

AlenKurt wrote:Šta vam je, sve će vas primiti u augustu u RSF :zzzz:
Iz tvojih usta u Božije uši : )
AlenKurt

#177 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by AlenKurt »

Ineedamiracle wrote:
AlenKurt wrote:Šta vam je, sve će vas primiti u augustu u RSF :zzzz:
Iz tvojih usta u Božije uši : )
Ma opusti se. Njima su pare na prvom mjestu :-)
EKatarina Velika

#178 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by EKatarina Velika »

Ineedamiracle wrote:Aaa ljudi pomagajte...ispod sam crte na redovnim, ali imam više bodova od više od pola njih na samofinansirajućim...mogul me kako tamo prebacit...il šta...???? (Nek odg. samo ko ima pojma :D)
ja kad sam se upisivala,na prvom roku ko je bio prvi ispod crte,na drugom roku je bez problema bio primljen u redovne...ja sam se upisala predprosle godine...u svakom slucaju prime sviju u SF,vandredne i jos sad ima DL...ako te ne prime,mada sumnjam,pokusaj sa molbom :)
Ineedamiracle

#179 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

EKatarina Velika wrote:
Ineedamiracle wrote:Aaa ljudi pomagajte...ispod sam crte na redovnim, ali imam više bodova od više od pola njih na samofinansirajućim...mogul me kako tamo prebacit...il šta...???? (Nek odg. samo ko ima pojma :D)
ja kad sam se upisivala,na prvom roku ko je bio prvi ispod crte,na drugom roku je bez problema bio primljen u redovne...ja sam se upisala predprosle godine...u svakom slucaju prime sviju u SF,vandredne i jos sad ima DL...ako te ne prime,mada sumnjam,pokusaj sa molbom :)

Kažu nema molbe nikakve....
Aquatic B

#180 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Aquatic B »

EKatarina Velika wrote:
ja kad sam se upisivala,na prvom roku ko je bio prvi ispod crte,na drugom roku je bez problema bio primljen u redovne...ja sam se upisala predprosle godine...u svakom slucaju prime sijvu u SF,vandredne i jos sad ima DL...ako te ne prime,mada sumnjam,pokusaj sa molbom :)
Toliko o tome ko upisuje, polaže i završava.

Za bukvalce s početka teme: naravno da ima dosta dobrih studenata, ali činjenica je da FPN upisuje ko god poželi, a "naučeno" dokazuju svakodnevno na TV-u, novinama, portalu. Jadno je da novinarski posao obavljaju osobe poput onih transvestita na OBN-u i sličnim televizijama.
O ostalim smijerovima nemam riječi. Ljutio se neko - ne ljutio, ovaj fakultet je pao na najniže grane u posljednjih par godina. :wink:
AlenKurt

#181 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by AlenKurt »

Aquatic B wrote:
EKatarina Velika wrote:
ja kad sam se upisivala,na prvom roku ko je bio prvi ispod crte,na drugom roku je bez problema bio primljen u redovne...ja sam se upisala predprosle godine...u svakom slucaju prime sijvu u SF,vandredne i jos sad ima DL...ako te ne prime,mada sumnjam,pokusaj sa molbom :)

Za bukvalce s početka teme: naravno da ima dosta dobrih studenata, ali činjenica je da FPN upisuje ko god poželi, a "naučeno" dokazuju svakodnevno na TV-u, novinama, portalu. Jadno je da novinarski posao obavljaju osobe poput onih transvestita na OBN-u i sličnim televizijama.
O ostalim smijerovima nemam riječi. Ljutio se neko - ne ljutio, ovaj fakultet je pao na najniže grane u posljednjih par godina. :wink:
Inače?
EKatarina Velika

#182 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Aquatic B wrote:
EKatarina Velika wrote:

SVIJU prime,svako mora dobiti sansu,ali cinjenica da od 300 studenata na prvoj godini u drugu redvno predje samo 100,ipak govori nesto...ne znam jel studiras ili ne,ne znam imas li ikakvog dodira sa FPN,ali ako nemas,otidji na jedan ispit,pa vidi kako je...kad ti jedan Emir Vajzovic dodje i pocne te peglati hrestomatiju od 500 strana i moras znati svaku rijec,ako zamucas,padnes...kakve sve stvari moras znati da bi dobio glupu sesticu,nemate pojma...prije je FPN bio kakav je bio,ali sad...totalno druga prica...

P.S. ovo se ne odnosi na mamine i tatine sinove i kcerke sto kupuju ispite,njih niko ne pegla,oni padaju samo sa stepenica :)
skafiskafsnjak

#183 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

@Aquatic B, sta boldiras, praviss se pametan,a ?
Gramaticka i greska u tipkanju nije isto .
EKatarina Velika

#184 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

tek sad vidim da sam napisala sijvu

hahahaha toliko o tome da ljudima koji ne idu na FPN moras objasnjavati sta su gramaticke greske,a sta greska pri brzom kucanju :D :D
Ineedamiracle

#185 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Ako ko zna, koliko oni, ustvari, u septembru prime ukupno samofinansirajucih....cifra... ?
Jel se drze onog svog- 35 R, 30 RS
Kardelj01

#186 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Kardelj01 »

Kad nepismen čovjek ispravlja onog ko je napravio grešku prilikom kucanja na tastaturi. Neprocjenjivo, za sve ostalo tu je "mentalita bošnjo" koji sudi o stvarima o kojima nema pojma, i koji misle da je sinonim za novinara ono što vide na OBN-u. Bravo Bošnjo, nemoj učiti, budi glup, lakše ti je. ;-)
689908

#187 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by 689908 »

SVIJU prime,svako mora dobiti sansu,ali cinjenica da od 300 studenata na prvoj godini u drugu redvno predje samo 100,ipak govori nesto...ne znam jel studiras ili ne,ne znam imas li ikakvog dodira sa FPN,ali ako nemas,otidji na jedan ispit,pa vidi kako je...kad ti jedan Emir Vajzovic dodje i pocne te peglati hrestomatiju od 500 strana i moras znati svaku rijec,ako zamucas,padnes...kakve sve stvari moras znati da bi dobio glupu sesticu,nemate pojma...prije je FPN bio kakav je bio,ali sad...totalno druga prica...

P.S. ovo se ne odnosi na mamine i tatine sinove i kcerke sto kupuju ispite,njih niko ne pegla,oni padaju samo sa stepenica :)[/quote]

kad si zadnji put polagao kod njega majke ti ?
i_ja_na_forumu

#188 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by i_ja_na_forumu »

evo cinjenica.. nas je ukuono na prvoj godini bilo oko 200 zajedno s redovnim, vanrednim, paralelnim, i obnovom.. sad sad u septembru upisujem 5. i ima nas 15...

i nek govore da je lagan.. ja samtram da nije..
ja sam jaranici sa zdravstvenih studija pomagala statistiku, pisala joj seminarske i istrazivacki, kao i nacrt za izradu diplomskog.. jaranu sa psihologije objasnjavala opcu s razvojnom psihologijom i gerontologiju.. momku sa telekomunikacija pomagala metodologiju, radila istrazivanje za jednu njemacku organizaciju..

i sad sam ja jedan debil koji je upisao FPN i moze da padne samo sa stepenica?? moji ispiti su tako jednostavni da mogu uciti na putu do ispita???

istina je da svako ko hoce upise.. s nama je isao momak kojem su se ocjene stvarale u indexu, iako nije nikad na ispit dosao, ili ako dodje profesor ga pita nesto najosnovnije( a ispit je u amfiteatru i svi smo tu) a on ni to ne zna, i pusti ga.. i onda se naljuti jer ga je morao pustiti i nas lagano obori iako znamo.. ali eto..

hocu da kazem da ne treba da prica neko ko u zivotu nije krocio na taj fakultet, ko je cuo za FPN iz prica, i ko smatra da ga upisuje samo glupa raja, i tatini sinovi i kcerkice.. ( jer ja iskreno smatram da ne spadam u te dvije kategorije) :)
Ineedamiracle

#189 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

i_ja_na_forumu wrote:evo cinjenica.. nas je ukuono na prvoj godini bilo oko 200 zajedno s redovnim, vanrednim, paralelnim, i obnovom.. sad sad u septembru upisujem 5. i ima nas 15...

ja sam jaranici sa zdravstvenih studija pomagala statistiku, pisala joj seminarske i istrazivacki, kao i nacrt za izradu diplomskog.. jaranu sa psihologije objasnjavala opcu s razvojnom psihologijom i gerontologiju.. momku sa telekomunikacija pomagala metodologiju, radila istrazivanje za jednu njemacku organizaciju..

i sad sam ja jedan debil koji je upisao FPN i moze da padne samo sa stepenica?? moji ispiti su tako jednostavni da mogu uciti na putu do ispita???

istina je da svako ko hoce upise.. s nama je isao momak kojem su se ocjene stvarale u indexu, iako nije nikad na ispit dosao, ili ako dodje profesor ga pita nesto najosnovnije( a ispit je u amfiteatru i svi smo tu) a on ni to ne zna, i pusti ga.. i onda se naljuti jer ga je morao pustiti i nas lagano obori iako znamo.. ali eto..

hocu da kazem da ne treba da prica neko ko u zivotu nije krocio na taj fakultet, ko je cuo za FPN iz prica, i ko smatra da ga upisuje samo glupa raja, i tatini sinovi i kcerkice.. ( jer ja iskreno smatram da ne spadam u te dvije kategorije) :)

Bilo vas 200 na jednom smjeru ?? :O
i_ja_na_forumu

#190 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by i_ja_na_forumu »

Ineedamiracle wrote:
i_ja_na_forumu wrote:evo cinjenica.. nas je ukuono na prvoj godini bilo oko 200 zajedno s redovnim, vanrednim, paralelnim, i obnovom.. sad sad u septembru upisujem 5. i ima nas 15...

http://www.fpn.unsa.ba/wpfpn/wp-content ... UDENTE.pdf

evo nekih rezultata..pa vidi koliko studenata ima, ovo je predmet sa dodiplomskog studija :D

i opet kazem bilo je redovnih, vanrednih i paralelnih ( njih primaju najvise jer im je samo stalo do para, ipak oni placaju najvise) i obnove
Ineedamiracle

#191 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

i_ja_na_forumu wrote:
Ineedamiracle wrote:

http://www.fpn.unsa.ba/wpfpn/wp-content ... UDENTE.pdf

evo nekih rezultata..pa vidi koliko studenata ima, ovo je predmet sa dodiplomskog studija :D

i opet kazem bilo je redovnih, vanrednih i paralelnih ( njih primaju najvise jer im je samo stalo do para, ipak oni placaju najvise) i obnove

Auuu..baš ih puno ima:)
skafiskafsnjak

#192 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Na prvoj godini je uvijek najvise studenata. Vecina predmeta u prvoj godini je zajednicka, npr. Politologija, Sociologija, BHS jezik, Politicka ekonomija itd itd. Na drugoj vec dosta njih otpadne zbog neprisustva nastavi i zbog (ne)ucenja itd itd.
Fliksi

#193 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Fliksi »

Black swan wrote:ja sam imao 4.52 prosjek za 4 razreda škole i bio sam 34. na listi po ocjenama na prijemnome
desetak učenika generacije je upisalo kad sam i ja
tako da je deklasirana priča o propalitetima... bilo je nekoliko iz "levatskih" škola ali su većina bili pročišćeni na prvoj godini... džaba što je lagano kad ljudi ne uče niti izlaze na ispite... ni tjelesno nisu položili

zar niko nije upisao postdiplomski??? a da je završio prije bolonje
Samo da dam odgovor na pitanje (ukoliko neko vec nije - nisam citala do kraja). Dakle trenutno nema studija 4+1 na FPN za one koji su zavrsili studij po starom NPP. Jos i prosle godine su sa fakulteta slali zahtjev ministarstvu za odobrenje ovog studija ali ga nisu dobili zbog fijaska od prethodne godine (skandal sa placanjem 5.000 KM, Teufik Hadziahmetovic i to....). U medjuvremenu se promjenio dekan a i ministar pa mozda ove godine i bude konkurs. Prati na stranici malo je modernizovana :D. Ja sam se prosle godine upisala na master uz silne komplikacije (nisam zavrsila studij na ovom fakultetu i zavrsila sam po starom sistemu nekad davno) i to tek po odobrenju dekana i sefa odsjeka i nakon nekoliko mjeseci cekanja, bez obzira sto sam imala jako visok prosjek, bolji od onih koji su se upisali do tada. Na kraju smo dosli na to da studiram i ja 2 godine tako da cu u konacnici imati 4+2 kao i po starom sistemu. Meni nije zao jer bi svakako tako bilo da sam se malo ranije sjetila da upisem postdiplomski :-D Eh sada, sto se tice kvaliteta nastave i ostalog.... mene su takodjer ubjedjivali da je sve ispod nivoa, da sam luda sto se upisujem i sl (pogotovo sto mi ne treba diploma za povecanje plate ili potvrdu radnog mjesta) ali sve u svemu nije toliko lose. Koliko sam upoznata isto kao i na bilo kojem drugom fax-u. Ja doduse ucim jer sam se upisala zbog sebe, meni predavanja dodju samo kao prilika da saberem literaturu i trudim se da iskopam dodatne knjige sama, ali obzirom da mi je ovo nova oblast studiranja meni je interesantno i uzivam. Nemaju svi uopce dobre ocjene a ima ih i koji nisu uspjeli ocistiti prvu godinu (moram priznati da su to oni koji su nastavili sa istog fax-a, oni koji su dosli sa drugih su dosta discipliniraniji). Neki profesori su manje a neki vise zahtjevni, a ima i onih koji zaista gledaju siru sliku (nacin na koji komuniciras, opce obrazovanje, sposobnost dedukcije...). Neki su raspolozeni za razgovor uvijek a neke ne mozes uganjati nikada...Sve je individualno. Ima stvari koje su lose ali sve je u biti do tebe. Eto toliko - nadam se da sam pomogla.
Satellite

#194 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Satellite »

Zanima me ko zna, neka mi kaze( naravno, neko ko je studirao i jos uvijek studira sociologiju) koliko je sociologija rangirana po tezini studiranja. Isplati li se to? Lijep pozdrav :)
Ineedamiracle

#195 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Fliksi wrote:
Black swan wrote:ja sam imao 4.52 prosjek za 4 razreda škole i bio sam 34. na listi po ocjenama na prijemnome
desetak učenika generacije je upisalo kad sam i ja
tako da je deklasirana priča o propalitetima... bilo je nekoliko iz "levatskih" škola ali su većina bili pročišćeni na prvoj godini... džaba što je lagano kad ljudi ne uče niti izlaze na ispite... ni tjelesno nisu položili

zar niko nije upisao postdiplomski??? a da je završio prije bolonje
Samo da dam odgovor na pitanje (ukoliko neko vec nije - nisam citala do kraja). Dakle trenutno nema studija 4+1 na FPN za one koji su zavrsili studij po starom NPP. Jos i prosle godine su sa fakulteta slali zahtjev ministarstvu za odobrenje ovog studija ali ga nisu dobili zbog fijaska od prethodne godine (skandal sa placanjem 5.000 KM, Teufik Hadziahmetovic i to....). U medjuvremenu se promjenio dekan a i ministar pa mozda ove godine i bude konkurs. Prati na stranici malo je modernizovana :D. Ja sam se prosle godine upisala na master uz silne komplikacije (nisam zavrsila studij na ovom fakultetu i zavrsila sam po starom sistemu nekad davno) i to tek po odobrenju dekana i sefa odsjeka i nakon nekoliko mjeseci cekanja, bez obzira sto sam imala jako visok prosjek, bolji od onih koji su se upisali do tada. Na kraju smo dosli na to da studiram i ja 2 godine tako da cu u konacnici imati 4+2 kao i po starom sistemu. Meni nije zao jer bi svakako tako bilo da sam se malo ranije sjetila da upisem postdiplomski :-D Eh sada, sto se tice kvaliteta nastave i ostalog.... mene su takodjer ubjedjivali da je sve ispod nivoa, da sam luda sto se upisujem i sl (pogotovo sto mi ne treba diploma za povecanje plate ili potvrdu radnog mjesta) ali sve u svemu nije toliko lose. Koliko sam upoznata isto kao i na bilo kojem drugom fax-u. Ja doduse ucim jer sam se upisala zbog sebe, meni predavanja dodju samo kao prilika da saberem literaturu i trudim se da iskopam dodatne knjige sama, ali obzirom da mi je ovo nova oblast studiranja meni je interesantno i uzivam. Nemaju svi uopce dobre ocjene a ima ih i koji nisu uspjeli ocistiti prvu godinu (moram priznati da su to oni koji su nastavili sa istog fax-a, oni koji su dosli sa drugih su dosta discipliniraniji). Neki profesori su manje a neki vise zahtjevni, a ima i onih koji zaista gledaju siru sliku (nacin na koji komuniciras, opce obrazovanje, sposobnost dedukcije...). Neki su raspolozeni za razgovor uvijek a neke ne mozes uganjati nikada...Sve je individualno. Ima stvari koje su lose ali sve je u biti do tebe. Eto toliko - nadam se da sam pomogla.

Pomogla si : D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#196 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Truba »

jes pomogla ali ja se i dalje nećkam...

nekako mi draže čitati... dž rr martina umjesto vlajkija i ostalu kompaniju makluana i kameru obskuru
evo odmah mi muka :mrgreen: imal išta novo što ne znamo :mrgreen:
Ineedamiracle

#197 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Black swan wrote:jes pomogla ali ja se i dalje nećkam...

nekako mi draže čitati... dž rr martina umjesto vlajkija i ostalu kompaniju makluana i kameru obskuru
evo odmah mi muka :mrgreen: imal išta novo što ne znamo :mrgreen:
Ma možeš se ti nećkat' :P
Ineedamiracle

#198 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

http://www.fpn.unsa.ba/wpfpn/wp-content ... %8Du-2.pdf

Je li će ovo samoo još 25 redovnih i 15 RS primiti ???? :O
Cvijetic92

#199 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Cvijetic92 »

_Reds_ wrote:
bazooka wrote:Nemoj fpn upisivati mozes ga zmireci zavrsiti,upisi masinski

:thumbup: :thumbup:

Pa covjek je upravu, kad ti kaze da ne uspisujes ovo. To se samo zove fakultetom, inace nije ni f od fakulteta.

Drugo ime mu je FakultetPropalihNauka - FPN.

Inache ne znam jesi ili iz SA ili nisi, ali u SA kazu da je teze pasti niz stepenice, nego na ovome "fakultetu".

Inace ako ti trebamo samo ĆAGE, da su furas okolo da si akdemski obrazovana, onda upisi.

Ajde ako je tako, zasto onda ne zavrse fakultet svi oni koji upisu u prvoj godini?? Ili dodji i zavrsi, da vidim kako se samo pada niz stepenice.
Cvijetic92

#200 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Cvijetic92 »

Black swan wrote:evo posljednji slučaj sa FPN-a

od 150 na prvoj godini samo 4 studenta na 5. godine...
od toga jedno sve redovno dalo od ispita

gomila odustala
gomila ponavlja

tolko o tome da se prolazi "samo tako"

istina je možeš se provlačiti... ali takvi se kroz čitav život provlače

ali ima i onih koji ne prođu samo kroz fax... fax prođe i kroz njih

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply