Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije
- basicm
#176 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Ja iskreno nisam imao dovoljno informacija o stradanjima u Prijedoru. Mislim da se mora medijski vise uraditi, poput Srebrenice, datum, znak, i to konstantno vrtiti. Ne smije se zaboraviti!
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
nekitamopd
#177 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Vratio se sa dzenaze. Hvala svim dobrim ljudima koji su dosli i dali nam podrsku i na taj nacin se poklonili nasim zrtvama.
A hvala i klixu koji nema na naslovnoj vijesti Prijedor vec sa strane, hvala vam velika!!!
A hvala i klixu koji nema na naslovnoj vijesti Prijedor vec sa strane, hvala vam velika!!!
- motorna_pila
#178 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Poceo sam gledati PRIJEDORSKA POLJA SMRTI, ali nisam mogao odgledati do kraja.
Toliko mi je tesko bilo gledati, pa sam prekinuo.
Sta su im dotadasnje komsije uradile, to je za nepovjerovati.
NIKAD OPROSTITI, NIKAD ZABORAVITI.
Grad Prijedor je jednak stradanju SREBRENICE. GENOCID 1992 -1995.
Toliko mi je tesko bilo gledati, pa sam prekinuo.
Sta su im dotadasnje komsije uradile, to je za nepovjerovati.
NIKAD OPROSTITI, NIKAD ZABORAVITI.
Grad Prijedor je jednak stradanju SREBRENICE. GENOCID 1992 -1995.
- Gojeni H
#179 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
U vezi teme, sve zrtve treba spominjati, svega se treba sjecati, a Prijedorcani bi mogli malo poraditi na PR-u.
Za neke je daleko Krajina. A, ako se ceka da se FTV sjeti prijedorskih zrtava, onda se ceka Godoa.
Za neke je daleko Krajina. A, ako se ceka da se FTV sjeti prijedorskih zrtava, onda se ceka Godoa.
- Gojeni H
- Gojeni H
-
Walther
#182 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Kod komsija sve po starom... Sve bi to oni ponovili.Gojeni H wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/s-jedne- ... /140719032
-
Arii
#183 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Ko ima imalo mozga, pameti i inteligencije neće zaboraviti!
Ko oprašta zločin postaje u njemu saučesnik Voltaire
Meni na isto dođe i ovo sa zaboravljanjem
Ko oprašta zločin postaje u njemu saučesnik Voltaire
Meni na isto dođe i ovo sa zaboravljanjem
- Ciprol
#184 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Danas sam bio na dženazi, i dok sam prolazio kroz grad stajem na pješačkom da budem kulturan i pustim pješaka. I onda kad je taj isti pješak vidio moju mamu sa maramom, onda je namjerno usporio na pješačkom, eto da se pokaže. Sad po drugi put gledam dokumentarac "Prijedorska polja smrti", i gledam ove scene i izjave pojedinih ratnih zločinaca.
Da im se opet ukaže prilika, opet bi učinili isto!
A i zahvaljujući međunarodnoj zajednici koja je zaustavila 5. korpus na par kilometara ispred Prijedora imamo takvo stanje u Prijedoru gdje vlasti vedre i oblače kao i '92.
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
A i zahvaljujući međunarodnoj zajednici koja je zaustavila 5. korpus na par kilometara ispred Prijedora imamo takvo stanje u Prijedoru gdje vlasti vedre i oblače kao i '92.
-
m_l
#185 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Ciprol wrote:Danas sam bio na dženazi, i dok sam prolazio kroz grad stajem na pješačkom da budem kulturan i pustim pješaka. I onda kad je taj isti pješak vidio moju mamu sa maramom, onda je namjerno usporio na pješačkom, eto da se pokaže. Sad po drugi put gledam dokumentarac "Prijedorska polja smrti", i gledam ove scene i izjave pojedinih ratnih zločinaca.
Naravno da bi ucinili, to nema ni ljudskosti ni savjesti. Godinama zivjeti pored masovne grobnice i NIKO da ni rijec o tome kaze. Koji 'ljudski' otpad! Realno, traziti dobrog medju njima, u takvim sredinama, je kao traziti iglu u plastu sijena.
- Maharadza
#186 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Dovoljan podatak o tome koliko se Bošnjo brine o svojim Šehidima ti je i nepostojanje Spomen-obilježja za žrtve Genocida u Prijedoru (Krajini)!basicm wrote:Ja iskreno nisam imao dovoljno informacija o stradanjima u Prijedoru. Mislim da se mora medijski vise uraditi, poput Srebrenice, datum, znak, i to konstantno vrtiti. Ne smije se zaboraviti!
- Ciprol
#187 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Al' opet i problem je u nama, našem govoru.
Kaže, majka Hava izgubila 6 sinova, pa ih našla u Tomašici.
Ja mogu izgubiti mobitel, pa ga naći negdje, al' majci Havi je ubijeno 6 sinova koje su streljali i pronašla je njihove kosti u Tomašici..
A to nepostojanje obilježja, općinske vlasti Prijedora se prave mutave, a ostale općine iz USK-a se ponašaju slično, nije njihov problem..
Kaže, majka Hava izgubila 6 sinova, pa ih našla u Tomašici.
Ja mogu izgubiti mobitel, pa ga naći negdje, al' majci Havi je ubijeno 6 sinova koje su streljali i pronašla je njihove kosti u Tomašici..
A to nepostojanje obilježja, općinske vlasti Prijedora se prave mutave, a ostale općine iz USK-a se ponašaju slično, nije njihov problem..
-
Walther
#188 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?
Incident u Kozarcu 20.07.2014, gdje je milicioner "RS-a" pomislio da su 90-te godine i pokušao iz auta izvući Bošnjaka koji se nalazio u koloni koja je vozila na ukop bošnjačke žrtve srbočetničkog genocida. Kolonu s džennazom pokušala je presijeći svadbena kolona vozila.
http://www.youtube.com/watch?v=Xoqzkfxwu_E#t=16
Za termine dzennaze se znalo bar pola godine... Kakva j. bolesnik moras biti da guras svoje svatove bas u to vrijeme na cestu.
Naravno stvar nije uradjena slucajno ali da se neko u 2014 dopusti tako izkoristiti
http://www.youtube.com/watch?v=Xoqzkfxwu_E#t=16
Za termine dzennaze se znalo bar pola godine... Kakva j. bolesnik moras biti da guras svoje svatove bas u to vrijeme na cestu.
Naravno stvar nije uradjena slucajno ali da se neko u 2014 dopusti tako izkoristiti
-
inforeporter
#189 Odata počast žrtvama Briševa (Hrvati Prijedor)

Preživjeli stanovnici hrvatskog sela Briševo u okolini Ljubije, opština Prijedor i članovi obitelji ubijenih okupili su se danas u znak sjećanja na 67 ubijenih stanovnika toga mjesta 25. jula 1992 godine. U Briševu od okončanja rata i dalje niko ne živi, odnosno nijedna se porodica nije vratila.
Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko bh zvaničnika, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechia, biskup Franjo Komarica kao i gradonačelnik Grada Prijedora Marko Pavić.
Prisutni su mogli potpisati i peticiju za izgradnju spomen obilježja stradaloj djeci Grada Prijedora prenosi portal Prijedor 24.
http://prijedor24.com/odata-pocast-zrtv ... seva-foto/
-
podrinjskivuk
-
podrinjskivuk
-
paca95
#192 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo ni
Prijedor kao teritorija nije imao sanse da bude sacuvan, ali ljudski zivoti su imali tu priliku.
Prijedorski Bosnjaci su previse vjerovali Srbima.Gledali su (i ja sa njima) odlazak nasih komsija na ratiste u Hrvatsku na Pakrac.Na televiziji Prijedor su proglasavani herojima.Kad je SDA dobila vlast u Prijedoru plakati su trgani paljeni i osjetila se ta nevjerovatna nervoza.Na onim nemirima u Zagrebu na fudbalskoj utakmici Dinama i Crvene Zvezde je bilo barem 1500 Prijedorcana.Pola momaka iz mog naselja je otislo tada u Zagreb.Nama Medjutim to nije predstavljalo problem.Dolazi rat u Bosni, gori Bjeljina,Gori Visegrad,Gori Sarajevo.Mi budale u Prijedoru nista,narod sije baste,valja zimovat'.Nit se naoruzavamo niti bjezimo.Ja bio u sastavu rezervne milicije, predao oruzje i uniformu.Spasilo me je to sto sam radio na Zeljeznici u Ljubljani, pa sam odlaskom na posao vjerovatno sebi spasio zivot(Za vrijeme rata u Sloveniji sam radio na prugama cijelo vrijeme, sto dovoljno govori o ozbiljnosti tog rata...).Kad sam vidio silne barikade kod Kostajnice pa po SAO Krajini ,skontao sam da ce biti jebeno.Ni danas ne mogu da shvatim, kako su me pustili.Prvi moj poziv iz Ljubljane kuci...Javlja se mati uplakana, odvedeni Stari i brat u Omarsku zajedno sa svim muskarcima u Raskovcu...
Prijedorski Bosnjaci su previse vjerovali Srbima.Gledali su (i ja sa njima) odlazak nasih komsija na ratiste u Hrvatsku na Pakrac.Na televiziji Prijedor su proglasavani herojima.Kad je SDA dobila vlast u Prijedoru plakati su trgani paljeni i osjetila se ta nevjerovatna nervoza.Na onim nemirima u Zagrebu na fudbalskoj utakmici Dinama i Crvene Zvezde je bilo barem 1500 Prijedorcana.Pola momaka iz mog naselja je otislo tada u Zagreb.Nama Medjutim to nije predstavljalo problem.Dolazi rat u Bosni, gori Bjeljina,Gori Visegrad,Gori Sarajevo.Mi budale u Prijedoru nista,narod sije baste,valja zimovat'.Nit se naoruzavamo niti bjezimo.Ja bio u sastavu rezervne milicije, predao oruzje i uniformu.Spasilo me je to sto sam radio na Zeljeznici u Ljubljani, pa sam odlaskom na posao vjerovatno sebi spasio zivot(Za vrijeme rata u Sloveniji sam radio na prugama cijelo vrijeme, sto dovoljno govori o ozbiljnosti tog rata...).Kad sam vidio silne barikade kod Kostajnice pa po SAO Krajini ,skontao sam da ce biti jebeno.Ni danas ne mogu da shvatim, kako su me pustili.Prvi moj poziv iz Ljubljane kuci...Javlja se mati uplakana, odvedeni Stari i brat u Omarsku zajedno sa svim muskarcima u Raskovcu...
-
eduscho
#193 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije
Postovani,
Prijedor i cijela dolina Sane nisu imali kvalitetnu teritorijalnu vezu sa dolinom Une, a pogotovo sa Srednjom Bosnom (Jajce, Travnik i sl). Prije napada na dolinu Sane, JNA i srpska TO/MUP (tad jos nije ni bilo VRS) su u Krajini prvo napali 21/04/92 Bos. Krupu i zauzeli cjelokupan dio opstine i grada koji se nalazi na desnoj strani Une. Ovo nije ucinjeno slucajno vec upravo iz razloga da se cirka 200.000 Bosnjaka, homogenog teritorija Bihacke Krajine fizicki razdvoji od doline Sane gdje je tad bilo cirka 100.000 Bosnjaka u ne tako homogenom teritoriju. Etnicka izmjesanost na podrucju Sanske doline i Prijedora je jako pogodovala Srbima jer oko svakog iole veceg bosnjackog naselja imate prsten srpskih sela i zaselaka, cime su prirodno dovedeni u okruzenje. Do tada nasih najblizih polozaja kod Bos. Krupe od Prijedora ima 80-100 km razdaljine i to puta koji vodi kroz naoruzana srpska sela prijedorske. novske i krupske opstine. S druge strane kao sto je neko spomenuo u sirem regionu Bos.Krajine (Bihac - Prijedor - B Luka) u periodu 1991 - 1992 imate najjacu vojnu koncentraciju JNA u cijeloj bivsoj Jugi (sve sto je izvuceno iz Slovenije i Hrvatske), npr. tadasnji 5. banjalucki korpus JNA na celu s gen. Uzelcem je bio kicma za buduci razvoj cjelokupne vojne organizacije Srba zapadno od koridora, maltene armija unutar armije. Postojao je o onaj faktor nesvjesnosti Bosnjaka oko nestanka bivse drzave, bratstva i jedinstva, Tita itd. ali mislim da on nije bio nista vise izrazen u odnosu na npr. Sarajevo, gdje se mahalo Yu zastavama i Titovim slikama dok je SDS tukao snajperima sa Holiday Inna a JNA okretala cijevi prema gradu ili npr. Mostara gdje je do pred sam rat pola Veležovog stadiona pjevalo Juru i Bobana a pola skandiralo Mi smo Titovi i Tito je nas. Mislim da u ovoj konstelaciji odnosa Prijedor nije mogao biti vojno održan, pogotovo uzimajuci nasu najvecu manu u proslom ratu, a to je organizacija, logistika i kadrovski resursi, tu smo definitivno bili najinferiorniji od sve tri strane, sve do jeseni '95.
Ostaje samo pitanje da li se je vise naroda moglo zbjegovima izvuci prema slobodnim teritorijama Krajine, Srednje Bosne ili Hrvatske, nesto poput srebrenickog egzodusa?
Pozdrav
Prijedor i cijela dolina Sane nisu imali kvalitetnu teritorijalnu vezu sa dolinom Une, a pogotovo sa Srednjom Bosnom (Jajce, Travnik i sl). Prije napada na dolinu Sane, JNA i srpska TO/MUP (tad jos nije ni bilo VRS) su u Krajini prvo napali 21/04/92 Bos. Krupu i zauzeli cjelokupan dio opstine i grada koji se nalazi na desnoj strani Une. Ovo nije ucinjeno slucajno vec upravo iz razloga da se cirka 200.000 Bosnjaka, homogenog teritorija Bihacke Krajine fizicki razdvoji od doline Sane gdje je tad bilo cirka 100.000 Bosnjaka u ne tako homogenom teritoriju. Etnicka izmjesanost na podrucju Sanske doline i Prijedora je jako pogodovala Srbima jer oko svakog iole veceg bosnjackog naselja imate prsten srpskih sela i zaselaka, cime su prirodno dovedeni u okruzenje. Do tada nasih najblizih polozaja kod Bos. Krupe od Prijedora ima 80-100 km razdaljine i to puta koji vodi kroz naoruzana srpska sela prijedorske. novske i krupske opstine. S druge strane kao sto je neko spomenuo u sirem regionu Bos.Krajine (Bihac - Prijedor - B Luka) u periodu 1991 - 1992 imate najjacu vojnu koncentraciju JNA u cijeloj bivsoj Jugi (sve sto je izvuceno iz Slovenije i Hrvatske), npr. tadasnji 5. banjalucki korpus JNA na celu s gen. Uzelcem je bio kicma za buduci razvoj cjelokupne vojne organizacije Srba zapadno od koridora, maltene armija unutar armije. Postojao je o onaj faktor nesvjesnosti Bosnjaka oko nestanka bivse drzave, bratstva i jedinstva, Tita itd. ali mislim da on nije bio nista vise izrazen u odnosu na npr. Sarajevo, gdje se mahalo Yu zastavama i Titovim slikama dok je SDS tukao snajperima sa Holiday Inna a JNA okretala cijevi prema gradu ili npr. Mostara gdje je do pred sam rat pola Veležovog stadiona pjevalo Juru i Bobana a pola skandiralo Mi smo Titovi i Tito je nas. Mislim da u ovoj konstelaciji odnosa Prijedor nije mogao biti vojno održan, pogotovo uzimajuci nasu najvecu manu u proslom ratu, a to je organizacija, logistika i kadrovski resursi, tu smo definitivno bili najinferiorniji od sve tri strane, sve do jeseni '95.
Ostaje samo pitanje da li se je vise naroda moglo zbjegovima izvuci prema slobodnim teritorijama Krajine, Srednje Bosne ili Hrvatske, nesto poput srebrenickog egzodusa?
Pozdrav
-
PM72
#194 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije
Pričaš o grupi prijedorčana ili?Kolona kakva se u Julu 1995 godine probijala iz Srebrenice je nemoguca jer je put bio predalek do polozaja ARBIH a znam da je jedna manja grupa uspjela preko Kozare da dodje do Hrvatske .
-
eduscho
#195 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije
Ima i Kljucko-sanska grupa koja se je zarobljavanjem grupe srpskih oficira i vojnika spasila dolazeci do Bihaca gdje su usli putem razmjene za iste. Poslije ce uz borce sa cazinske opstine ciniti okosnicu 1. BO brigade (kasnije 510. BO brigade). Takodjer je i preko SAO Krajine u Hrvatskoj tokom ljeta '92 pjesice dosla grupa od nekoliko stotina boraca na tadasnji bihacki okrug (dobrovoljci porijeklom iz Krajine), nazalost mnogi nisu uspjeli. Takodjer postoje grupa i grupice koje su preko Grepka i trnovske opstine isle prema Gorazdu i slobodnim teritorijama u Istocnoj Bosni i to nekoliko mjeseci bez prekida. Ono sto je malo poznato oko Srebrenice i cesto se i ne spominje je da je pored svih onih zarobljenih i strijeljanih, jedan dobar dio 28. Divizije i civila uspio da se domogne slobodnih teritorija, nekih 2 - 3.000 ljudi u nekoliko tura i u nekoliko dana nakon pada Srebrenice.
Licno mislim da ni kod Prijedora i sanske doline ne bi toliki problem razdaljina do Bos. Krupe, Travnika ili Save/Hrvatske, vec ono sto je tad u proljece '92 bio nas glavni problem a to je organizacija, logistika i kadrovski resursi, i mozda ono najgore sto '91 nismo bili svjesni sta nas ocekuje.
Zali boze samo svih onih hiljada i hiljada ubijenih, zlostavljanih i mucenih.
Licno mislim da ni kod Prijedora i sanske doline ne bi toliki problem razdaljina do Bos. Krupe, Travnika ili Save/Hrvatske, vec ono sto je tad u proljece '92 bio nas glavni problem a to je organizacija, logistika i kadrovski resursi, i mozda ono najgore sto '91 nismo bili svjesni sta nas ocekuje.
Zali boze samo svih onih hiljada i hiljada ubijenih, zlostavljanih i mucenih.
- sinuhe
#196 Re: Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije
Gdje su se spustili? U Savu, Unu pa u RSK?Otto Skorzeny wrote:Prijedor Ljubija i okolina . Manja neka grupica lutali su par dana i onda se ocajni spustili niz Kozaru .
Sve je to podaleko od Prijedora.
-
dragan53
#197 Re: Koncentracioni logor Omarska
Pozdrav forumaši!
Pokušavam da saznam zašto je Jadranka Gavranović sa svojim nevjenčanim suprugom Igorom Kondicem bila zatvorena u logoru Omarska?Pojavljivala se kao svjedok u procesu protiv Milorada Tadica! Njena priča je prava misterija? Zna li neko nešto o tome? Šta je kasnije bilo sa njima?
Pokušavam da saznam zašto je Jadranka Gavranović sa svojim nevjenčanim suprugom Igorom Kondicem bila zatvorena u logoru Omarska?Pojavljivala se kao svjedok u procesu protiv Milorada Tadica! Njena priča je prava misterija? Zna li neko nešto o tome? Šta je kasnije bilo sa njima?
-
dragan53
#198 Re: Koncentracioni logor Omarska
f
Last edited by dragan53 on 25/02/2015 00:13, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#199 Re: Koncentracioni logor Omarska
Ti malo naprđuješ.
- sinuhe
#200 Re: Koncentracioni logor Omarska
To su oni "mali privrednici" što su imali oružja ali ne i para pa su vidjeli priliku za zaradu.