O'zone wrote:fidoremilienko wrote:
Razlog zasto sam i ja poceo pisati na ovu temu, je upravo zbog toga sto sam bio dio ove cijele price. Svi smo se nadali da ce nas VladaKS pogledati i dodijeliti nama ovaj posao. A imali smo sve. I kvalitet i bolje rjesenje i kadrove i iskustvo....sve sto se trazilo. A najbitnije, jeftiniji smo bili. Nedugo nakon toga i ja sam napustio svoju firmu, jer sam uvidio da sve to nema smisla i da ce se u buducnosti uvijek tako raditi. Ovo je valjda zemlja u kojoj se sve moze i svasta, a rijetko ko odgovara.
Prvo svaka ti čast na ovome tekstu!
Rekao si sve kako jeste i svako ko ima imalo mozga to može da skonta da kod nas dolaze da rade firme koje su u određenim slučajevima i registrovane samo da se odradi taj posao bez ikakvih referenci i prijašnjih iskustava u tom polju.
Vezano za boldirani dio-Niste imali sve! Niste uračunali vladu KS odnosno bitne guzonje u Vladi KS kako bi ste dobili posao i skreno to me čudi jer ako već plivamo u govnima evo 20 godina trebali smo naučiti da ne otvaramo usta odnosno da podmažemo gdje se podmazati mora,ali kao i svaki sljedeći veliki projekat koji se bude radio u BiH i ovaj je otišao strancima koji opet unajme naše radnike,mašine,opremu,materijal,inžinjere,projektante,nadzorni organ a oni samo pokupe pare dok se našim ljudima daju mrvice čisto da budu sretni što su eto tu i što imaju posao.
I niko mi nemože reći da je bilo normalno da se nakon postavljana pruge asfaltira dionica od Alipašine džamije do Alte to veze sa životom nema.
Druze, tebi hvala. Po ko zna koji put, udarili smo glavom od pod i shvatili da je sve to borba sa vjetrenjacama.
Ja govorim, ova pruga je samo jedan od primjera. Sjetimo se samo SCT-a. Izlaskom na ovaj tender mi smo vjerovali da mozemo dobiti posao bez ikakvih podmazivanja, jer nije kredit ECB-a, jer se radi u nasoj drzavi, jer se radi u Sarajevu (nama pred nosom), jer smo konzorcij domacih firmi....jer jer. Ali zaboravili smo da su politicari ipak ti koji odlucuju o SVEMU pa i o tome kome posao ide. Meni je krivo sto mi kao narod nikako da izvucemo neku pouku, ali nema veze.
Meni je bitno ovo, sto ti kazes
i ovaj je otišao strancima koji opet unajme naše adnike,mašine,opremu,materijal,inžinjere,projektante,nadzorni organ a oni samo pokupe pare dok se našim ljudima daju mrvice čisto da budu sretni što su eto tu i što imaju posao.
i sto ovdje ipak ima jos ljudi koji shvataju poentu. Nije isto kad tvoja firma u kojoj si zaposlen dobije posao (kao glavni izvodjac), a ni blizu kada radi kao podizvodjac. A u tom lancu svako je nekome podizvodjac. Dobro je samo onome, zakljucujete, ko je na VRHU.
Zasto svjesno unistavamo nase (domace) firme, time sto im oduzimamo pravo da budu nosioci posla? Nama je to veliki udarac, drugim firmama veliki plus. Mi svjesno idemo na stetu domacim firmama. Ogromna je razlika, navesti u referensama da ste bili nosioc posla, a ne podizvodjac...Drago mi je da jos ljudi shvata kako ovo funkcionise.
I jos jednom, ne krivin EA, KJKP RAD, Glajz...i sve nase domace firme. Ljudi moraju da rade. Situacija je hos-nes-banglades (zargonski kazano). Ovakvim nakaradnim tenderima, egzistencija nasih firmi je dovedena u pitanje, jer su primorane da rade za sicu.