Rekonstrukcija šina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saka

#176 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Saka »

Miro Spiro wrote:
tvsabina wrote:
Mene su zaustavii kad sam vozila po šinama i htjeli napisati masnu kaznu - navodno predviđeno samo za tramvaj , hitnu,vatrogasce i policiju :roll: ali sam trepnula dva puta pa nisu napisali ništa :-D . Fini :-D .

Ma jok to si se ti pogresno prestrojila nisi razumila sto ti je policajac govorio.Po sinama se smije voziti ako izricito ne pise da je za bus ,tramvaj itd.Trebala si ici na sud a da te zastupa Saka.
Haha pa naravno da nije nista napisao kad nema uporište u zakonu da napiše kaznu na osnovu toga i to dobro zna. Samo je ispipavao teren ne bi li mu tutnula cvaju u džep.
I mene su X puta zaustavljali i mlatili gluposti tipa prebrzo ste vozili, ima tu kamera (a nigdje kamere), ili prošli ste kroz crveno (a jedva da je bilo žuto), ili ne možete voziti sa stranom vozačkom itd. Kad bih se ja sa svim slagao i priznavao ko Miro Spiro naplaćao bih se kazni i prašinarske janjetine koliko hoćeš. :)
Hendrix

#177 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Hendrix »

Svako ko misli da se ijedan značajniji tender ovde može dobiti pošteno, preko referenci i realne cijene je stvarno naivan do bola. Sve je stvar dogovora i ručkova, tajnih večera i slično.

Jedino moguće ako ste baš u nekom sektoru gdje jednostavno nema puno ponuda, neka baš ekspertiza u koju se ne mogu uvaliti ovi naši muljatori onda ok, jbg kad nema niko može i onaj ko zna.

Znam da mi je smiješno kada traže na tenderima CV svih učesnika, onda odjednom dobila neka firma ŽGMLJ iz Pizdića, koja je nastala prije par mjeseci, ali sasvim slučajno ima najbolju ponudu.
Alfa159

#178 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Alfa159 »

Ljudi ja cu izvrsiti samospaljivanje!!!
P ima li 20 ljudi normalnih u ovom gradu pa ovi apsolutno nisu normalni DEBILI MRTVI!!!
Ovo sran.e koje oni kao rade majke mi kunem se nemam nista s tom strukom, ali za deset dana da su htjeli uradilo bi se!!!
Na dionici od 100 metara 5 sati 4 covjeka na gradilistu!!!
Samo novo i novo iskopavaju nita ne zavrsavaju!!!
Kod Alipasine kao postavili asfalt preko shina koji je 3 centa visi od postojeceg znaci dok mi tockovima ne izlizemo nestati nece!!!
PA STA RADE I KO VODI OVAJ GRAD JA SAM MISLIO DA NEMA VECIH SELJACINA OD ONIH STO SU BILI OVO IZGLEDA SAMO SVE GORE I GORE.
MINISTRA, PREMIJERA, DIREKTORE ZAVODA, DIREKTORE FIRMI IZVODJACA IZVESTI NA SHINE I PUSTITILJUDE NA NJIH DA SE IZZIVLJAVAJU, pa .ebo te ovo apsolutno granici sa zdravim razumom.
DAKLE OVO JE SVE MOGLO BITI GOTOVO U ROKU 10DANA DA SE HTJELO!!!
fidoremilienko

#179 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

O'zone wrote:
fidoremilienko wrote: Razlog zasto sam i ja poceo pisati na ovu temu, je upravo zbog toga sto sam bio dio ove cijele price. Svi smo se nadali da ce nas VladaKS pogledati i dodijeliti nama ovaj posao. A imali smo sve. I kvalitet i bolje rjesenje i kadrove i iskustvo....sve sto se trazilo. A najbitnije, jeftiniji smo bili. Nedugo nakon toga i ja sam napustio svoju firmu, jer sam uvidio da sve to nema smisla i da ce se u buducnosti uvijek tako raditi. Ovo je valjda zemlja u kojoj se sve moze i svasta, a rijetko ko odgovara.
Prvo svaka ti čast na ovome tekstu!

Rekao si sve kako jeste i svako ko ima imalo mozga to može da skonta da kod nas dolaze da rade firme koje su u određenim slučajevima i registrovane samo da se odradi taj posao bez ikakvih referenci i prijašnjih iskustava u tom polju.

Vezano za boldirani dio-Niste imali sve! Niste uračunali vladu KS odnosno bitne guzonje u Vladi KS kako bi ste dobili posao i skreno to me čudi jer ako već plivamo u govnima evo 20 godina trebali smo naučiti da ne otvaramo usta odnosno da podmažemo gdje se podmazati mora,ali kao i svaki sljedeći veliki projekat koji se bude radio u BiH i ovaj je otišao strancima koji opet unajme naše radnike,mašine,opremu,materijal,inžinjere,projektante,nadzorni organ a oni samo pokupe pare dok se našim ljudima daju mrvice čisto da budu sretni što su eto tu i što imaju posao.

I niko mi nemože reći da je bilo normalno da se nakon postavljana pruge asfaltira dionica od Alipašine džamije do Alte to veze sa životom nema.
Druze, tebi hvala. Po ko zna koji put, udarili smo glavom od pod i shvatili da je sve to borba sa vjetrenjacama.

Ja govorim, ova pruga je samo jedan od primjera. Sjetimo se samo SCT-a. Izlaskom na ovaj tender mi smo vjerovali da mozemo dobiti posao bez ikakvih podmazivanja, jer nije kredit ECB-a, jer se radi u nasoj drzavi, jer se radi u Sarajevu (nama pred nosom), jer smo konzorcij domacih firmi....jer jer. Ali zaboravili smo da su politicari ipak ti koji odlucuju o SVEMU pa i o tome kome posao ide. Meni je krivo sto mi kao narod nikako da izvucemo neku pouku, ali nema veze.

Meni je bitno ovo, sto ti kazes
i ovaj je otišao strancima koji opet unajme naše adnike,mašine,opremu,materijal,inžinjere,projektante,nadzorni organ a oni samo pokupe pare dok se našim ljudima daju mrvice čisto da budu sretni što su eto tu i što imaju posao.
i sto ovdje ipak ima jos ljudi koji shvataju poentu. Nije isto kad tvoja firma u kojoj si zaposlen dobije posao (kao glavni izvodjac), a ni blizu kada radi kao podizvodjac. A u tom lancu svako je nekome podizvodjac. Dobro je samo onome, zakljucujete, ko je na VRHU.

Zasto svjesno unistavamo nase (domace) firme, time sto im oduzimamo pravo da budu nosioci posla? Nama je to veliki udarac, drugim firmama veliki plus. Mi svjesno idemo na stetu domacim firmama. Ogromna je razlika, navesti u referensama da ste bili nosioc posla, a ne podizvodjac...Drago mi je da jos ljudi shvata kako ovo funkcionise.

I jos jednom, ne krivin EA, KJKP RAD, Glajz...i sve nase domace firme. Ljudi moraju da rade. Situacija je hos-nes-banglades (zargonski kazano). Ovakvim nakaradnim tenderima, egzistencija nasih firmi je dovedena u pitanje, jer su primorane da rade za sicu.
BHF_Manijak

#180 Re: Rekonstrukcija šina

Post by BHF_Manijak »

Fuj kakvih mi seratora samo imamo, jebote dodje mentol i proziva lika jer zivi u jebenoj Njemackoj i samo je to razlog da bi ga popljuvo a momak/covjek sasvim argumentovano prica, razumije se u struku i vidio je nacrte, ali jok ljubomornom i zavidnom Bosnji i to smeta kao koji ce on qrac meni pametovat iz Svabije, iako ovaj veze nema ni o cemu se radi niti o cemu se prica jer je to za superpametnog Bosnju spansko selo, ali bitno je popljuvati covjeka samo zato jer je fucking dijasporac!

Fuj jebem ti nas narod, tacno mi se nekad gadi taj nas usrani baliluk! :x :roll: :roll:
Last edited by BHF_Manijak on 29/05/2012 23:21, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#181 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

U svemu ovome, meni je glupo da nas ljudi (ali ovi nasi na vlasti) prave budalama. Zasto mi ovdje ucimo skole? Zasto ucimo bilo sta? Da bi na kraju cutali i da nas gaze svi redom (ko stigne), da nemamo pravo na vlastito misljenje, istup, kritiku...bilo sta!? Sto bi rekao M.S.:
Biju nas i na tome smo im zahvalni.
blesava

#182 Re: Rekonstrukcija šina

Post by blesava »

nego kad ce ovi da zavrse sa ovim radovima? bar da oslobode ovo od carsije do skenderije da mogu ko cojk otic na posao.
SA 071

#183 Re: Rekonstrukcija šina

Post by SA 071 »

fidoremilienko, svaka cast! Evo citam tvoje postove i za razliku od komentara tvojih oponenata, tvoji komentari mi izgledaju najubjedljiviji i najlogicniji. I laik moze shvatiti sta govoris, a ocito vladas materijom. Mislim da cemo kroz 1-2 godine vec vidjeti prve "rezultate" namjestanja tendera kroz "izrovani" asfalt uz sine. Ali na zalost, nece se niko ni pocesati zbog toga...
fidoremilienko

#184 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

:wink:

A nece druze, nije ovo ni prvi a cini mi se ni posljednji slucaj kriminala i pranja novca. A nikad niko nije odgovarao...Da li ce ikad? To je dobro pitanje.
perfect_guy

#185 Re: Rekonstrukcija šina

Post by perfect_guy »

blesava wrote:nego kad ce ovi da zavrse sa ovim radovima? bar da oslobode ovo od carsije do skenderije da mogu ko cojk otic na posao.
kad oslobode tu dionicu i gotovi su s radovima. A na to ćemo čekati još sigurno ovoliko vremena koliko im je trebalo da kompletiraju ovu dionicu holidej-skenderija.

onako površno gledajući sa jednim prolaskom tramvajem i jednim prolaskom autom, djeluje mi sasvim OK. Dobro je uopšte drže ikakvu dinamiku radova koliko imaju sreće s vremenom
Ambrozija

#186 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ambrozija »

by BNX sa Skyscrapercity-a

Image
fidoremilienko

#187 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Na prve dvije slike se vidi da asfalt nije u nivou sa sinom. Pretpostavljam da ce sika da ispuni tu razliku. Ovo je na pojedinim dijelovima slucaj, na nekima je skoro pa savrseno u nivou. Ovo je jedan od razloga sto bi Strail elementi bili bolji. Oni imaju mogucnost korigovanja visine, svaki strail elemenat je nezavisan od prethodnog. A da ne govorimo, ukoliko dodje do pucanja AB ploca, koje su ustede...

Image

Na ovoj slici prikazana je asfaltirana raskrsnica kod Higijenskog. Preko fotografije je nemoguce uociti da tu postoji blagi pad. On je vidljiv golim okom i mjerljiv instrumentima.
Wind

#188 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Wind »

Ovdje na ovom i ostalim poslovima, pogotovo na poslovima rekonstrukcija, javnim radovima, nama fali NEAZVISNA STRUČNA KONTROLA uradjenog posla. Pa kada ta kontrola kaže nije dobro urađen posao, sada izvođač nek to ispravi ali o svom trošku....e onda ćemo imati kvalitetne radove.

Kako to da su naše firme bile cijenjene u inostranstvu a ovdje nisu u stanju ni obični šaht da urade? Znači neko to strogo kontroliše i puca penale, kazne i slično. Ne može ovdje neki gradonačelnik ili neki parazit iz minstarstva reći: Eeeee, ovo lijepo izgleda, fino, fino....čestitam. I nakon par mjeseci sve se uruši.

Ta praksa mora prestati ili ćemo svake godine trošiti pare na rekonstrukcjiu rekonstrukcije.....
fidoremilienko

#189 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

E bas to. Nezavisna, nekorumpirana. Imamo mi Nadzor, ali kakav? Imas Nadzornika, koji nikad na teren nije izasao a potpisuje da je sve ok.

Prilikom razgovora za posao u jednoj Opstini u Sarajevu, pricam ja sa gospodinom (pravnik je po zanimanju) i veli on meni: "hoces li ti da se prihvatis posla? Nije to nista tesko, ja mogu da radim tvoj posao, ali nam treba inzinjer po Zakonu. Nema tu puno posla, samo potpisujes neke izvjestaje...". Uglavnom, u pitanju je bilo razvodjenje nove elektricne mreze za jedno naselje koje radi EP BiH. Dade on meni neku skicu terena i ucrtana mjesta na kojima trebaju doci trafostanice. Pita me: "jel to ok?" Rekoh ne znam ja, trebali bi malo otici na teren i obici mjesta na kojima se planiraju trafostanice postaviti, pa da vidimo da li je to isto kao na toj skici (karti) i da li ugrozava bezbjednost saobracaja. Kaze on meni: "ma kakav teren, ovdje niko ne ide na teren. Samo potpisi da je sve ok i niko te nece pitati, ali ako se nesto desi ti si kriv." I tako on meni. Ja rekoh, nisam navikao na takvu praksu rada, ipak je u pitanju ozbiljna stvar. Ko zna sta sutra moze poci po zlu. Hvala i prijatno.

A koliko sam vidio, na tabli kod 6.-ice, stoji. Investitor: VladaKS Nadzor: Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Kadija te tuzi, kadija te sudi!
johntra

#190 Re: Rekonstrukcija šina

Post by johntra »

hoće li se ova sika stavljati i na šinama koje su ranije obnovljene, a na kojima fale ti dijelovi sike...obala je puna tih primjera, a i dio od čaršije prema ovom dijelu koji se radi?
Alfa159

#191 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Alfa159 »

E kad konacno budu zavrsili radove krajem augusta treba na "svecano otvaranje" tj na taj jad i cemer otici i kvalitetno izzvizdati svakog seronju koji se usudi reci nesto na ovu sramotu koju rade gradu a ako majmuni pokusaju da se sakriju iza kise i vremenskih nepogoda onda ih treba ispljuvati djubrad nesposobna.
Samo u Bosni pada kisa i samo kod nas nema kabanica za radnika i mogucnosti da se natkrije 10 metara gradilista(isjeces asfalt, iskopas isti na dionici 10 metara pa idemo dalje) jok ceka se sunce da debili zaoru oma 30 metara i da to tako stoji.
E ko nam grad vodi DEBILI!!!
poznanik

#192 Re: Rekonstrukcija šina

Post by poznanik »

Alfa159 wrote:E kad konacno budu zavrsili radove krajem augusta ...
E ko nam grad vodi DEBILI!!!

Za tri mjeseca mogla se rekonstruisati kompletna tramvajska pruga u Sarajevu :oops:
fidoremilienko

#193 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

johntra wrote:hoće li se ova sika stavljati i na šinama koje su ranije obnovljene, a na kojima fale ti dijelovi sike...obala je puna tih primjera, a i dio od čaršije prema ovom dijelu koji se radi?
Sigurno da hoce. Ali koliko sam i ja uspio da vidim, fale i dijelovi asfalta uz sine. Odlomili se komadi asfalta usljed vibracija a isto tako se i sika odvojila od sina. To govori, o dvije stvari:
1. ili sika, kao materijal, nije dovoljno elasticna da primi vibracije (koje su izgleda velike cim se asfalt poceo odvajati)
2. ili nije pravilno postavljena
Ambrozija

#194 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ambrozija »

Koliko sam ja shvatila, onajd dio prekoputa Alte, dakle na suprotnoj strani nece praviti? Od one S krivine kod Filozofskog Fakulteta pa do SCC...taj dio je isto u losem stanju ali ga niko ne spominje...Ili sam ja pogresno shvatila?
fidoremilienko

#195 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Pa nece, to su trebali praviti kad su vec radili "desnu" stranu (gledano iz pravca Ilidza-B.carsija). Onaj dio ne da je u losem, vec u katastrofalnom stanju. Jos jedno dobro pitanje.
FrozenCastle

#196 Re: Rekonstrukcija šina

Post by FrozenCastle »

...
Last edited by FrozenCastle on 17/06/2012 18:56, edited 1 time in total.
Ambrozija

#197 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ambrozija »

šefica wrote:Dokle ide tramvaj sad? Pošto za vikend je išao do željeznice, a prije do Skenderije.
Do Skenderije koliko ja znam...
fidoremilienko wrote:Pa nece, to su trebali praviti kad su vec radili "desnu" stranu (gledano iz pravca Ilidza-B.carsija). Onaj dio ne da je u losem, vec u katastrofalnom stanju. Jos jedno dobro pitanje.
Nevjerovatno, nije valjda da ce to ostaviti onako?
fidoremilienko

#198 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Ambrozija wrote:
fidoremilienko wrote:Pa nece, to su trebali praviti kad su vec radili "desnu" stranu (gledano iz pravca Ilidza-B.carsija). Onaj dio ne da je u losem, vec u katastrofalnom stanju. Jos jedno dobro pitanje.
Nemam info. Valjda ce raspisati opet tender...ili misle da je ono jos ok. Moze jos koju godinu. :)
Ambrozija

#199 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ambrozija »

fidoremilienko wrote:
Ambrozija wrote:
Nemam info. Valjda ce raspisati opet tender...ili misle da je ono jos ok. Moze jos koju godinu. :)
Vjerovatno misle da je dobro i da moze proci. Jer je u toku posljednja faza obnove, znaci ono ostaje onako...
Ripicipi

#200 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ripicipi »

Ambrozija wrote: Vjerovatno misle da je dobro i da moze proci. Jer je u toku posljednja faza obnove, znaci ono ostaje onako...
Glupo je misliti da ce ostati onako, onaj dio ce se sigurno raditi, mozda ove, a mozda sljedece godine.
Post Reply