Drzi turac cijenu,ne popusta
NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
juzna_strana
#176 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Imzit (Turkish oil) Dobrinja veceras 2.50 , i dizel i BMB-95..
-
motorola01
#177 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jucer su Hrvatskoj najavili novo pojeftinjenje goriva.BMB95 ce ici dole 22lipe(oko 6 feninga).Ne znam koliko dizel ide dole u naredna 2-3 dana u HR.Nasi ko zna kad ce i da li ce uopste spustati cijene..
Uglavnom da rezimiramo zadnja tri pojeftinjenja u HR i BIH-a..U Hrvatskoj je benzin pojeftinio 25 feninga,a kod nas samo 10 feninga.U Hrvatskoj su spustili tih 25 feninga iz 3 puta,a kod nas 10 iz dva..
Uglavnom da rezimiramo zadnja tri pojeftinjenja u HR i BIH-a..U Hrvatskoj je benzin pojeftinio 25 feninga,a kod nas samo 10 feninga.U Hrvatskoj su spustili tih 25 feninga iz 3 puta,a kod nas 10 iz dva..
- jalle
#178 Re: NOVE CIJENE GORIVA
@bosancerosifromusa
Imate li vi neki američki forum pa se žalite tamo ?
HEbote, ej vi ste 5000km odavde živite u drugom svijetu i uplićete se u bosansku temu o gorivu ?
Halo ba il' dođite vamo il se prođite klix-a
razligu
Imate li vi neki američki forum pa se žalite tamo ?
HEbote, ej vi ste 5000km odavde živite u drugom svijetu i uplićete se u bosansku temu o gorivu ?
Halo ba il' dođite vamo il se prođite klix-a
-
emko1234
#180 Re: NOVE CIJENE GORIVA
a gorivo s ovom trzisnom cijenom ne bi trebalo bit vise od 2 km po litru, maximalno 2.10..
a jbg, mora covic kupit novog a8 w12, a tihi mora imat phaetona od 170 000 eura.

a jbg, mora covic kupit novog a8 w12, a tihi mora imat phaetona od 170 000 eura.
-
motorola01
#181 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jucer na energopetrolu 95-ica 2,45.sLLayer wrote:danas u rs-u 2.35
-
Melami
#182 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma nije 15km posao udalje vec 20emko1234 wrote:znaci ti samo sedmicno na potezu, posao- kuca, predjes 150km..Melami wrote:Kako cu na posao biciklom kad mi je posao udaljen 15km.
Pokusao sam da vidim kako bi na drugi nacin mogao na posao i ono sto potrosim za gorivo tacno tu cifru bi placao mjesecnu kartu, vremenski bi mi trebalo vise a auto bi ionako morao imati za kucne potrebstine i slicne stvari. Znaci totalno neisplativo. Jedna stvar bi bila isplativa, kad bi ovdje prodavali kia rio sa onim motorom sto tamo ima, odmah bi ga uzeo. Otplatio bi ga samo od ustede na gorivu i popravkama kod polovnih auta.
Kako cu ja kupiti smece od prius-a kad kosta 25k najmanje, jos uz to sam gledao emisiju o vlasnicima priusa, popravke abnormalno skupe, i kvari se dosta.
nek ti auto trosi 15litara na 100km, to je 4 galona za 100km voznje. znaci 24marke ti treba da predjes 100km, tj 36km da predjes 150 km. eto nek bude s ostalim zajebancijama da ti treba 60 km sedmicno za gorivo. to je 40 dolara, i tebi je to puno?
koje auto vozis?
treba mi samo za posao $40 otprilike, na to ne racunam dodatna putovanja.
vozim auto sa nissanovim motorom 3.5l
Puno mi je jer kad ovim milijarderima nije dovoljno novca koji imaju, pa se ne mogu zadovoljiti po $1 po galonu ciste zarade vec hoce $2, naravno da mi je puno. Oni sto ga proizvode nemaju ciste zarade $2 po galonu.
ja opet kazem, ima ovdje dosta dodatnih stvari da se placa pored gorivma koje u Bosni vi vecina imate djaba ili veoma povoljno. mislim na smjestaj.
Ja recimo danas kod zubara platim $460 a imam osiguranje koje vec placam mjesecno :S i tako to, deru gdje god stignes.
Ne kukam ve cpokusavam da objasnim vama u BiH da to nije tako kao sto vi mislite.
Ima platu tamo negdje u USA $4.000, plati stan, gorivo,hranu i ostane mu $2000.
ako hoces iole normalan smjestaj, to je veoma skupo, po 1500 u apartmanima, kuce iole normalnije, kuce, ne ove americke supe, se ne mogu ni priustiti ako nisi doktoriro i imas platu od 300.000 godisnje. Ko je to od nas imao priliku doci iz BiH i imati vremena samo skoli posvetiti??
Znam ljude u Bosni, koji rade i muz i zena, normalni poslove, idu na odmore po 7-8 puta godisnje. Svaki praznik oni negdje na odmor odose. Ja u USA u godinu dana ne mogu, jer ne mogu da dobijem sa posla slobodnog dana, dobijes 5 dana godisnje, 5 bolovanja, s tim da bolovanje smijes 1 dana iskoristiti svakih 2 mjeseca kaod a ti moze sbirati kad ce sbiti bolestan.
Uzivajte i sutiti kao sto ste i dosad, ocigledno vam je lijepo.
-
goran16v
#183 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Alo ba, ako ti je toliko lose koliko kukas, i ako bas mislis da je ovdje med i mlijeko - vrati se!Melami wrote: Ma nije 15km posao udalje vec 20![]()
treba mi samo za posao $40 otprilike, na to ne racunam dodatna putovanja.
vozim auto sa nissanovim motorom 3.5l
Puno mi je jer kad ovim milijarderima nije dovoljno novca koji imaju, pa se ne mogu zadovoljiti po $1 po galonu ciste zarade vec hoce $2, naravno da mi je puno. Oni sto ga proizvode nemaju ciste zarade $2 po galonu.
ja opet kazem, ima ovdje dosta dodatnih stvari da se placa pored gorivma koje u Bosni vi vecina imate djaba ili veoma povoljno. mislim na smjestaj.
Ja recimo danas kod zubara platim $460 a imam osiguranje koje vec placam mjesecno :S i tako to, deru gdje god stignes.
Ne kukam ve cpokusavam da objasnim vama u BiH da to nije tako kao sto vi mislite.
Ima platu tamo negdje u USA $4.000, plati stan, gorivo,hranu i ostane mu $2000.
ako hoces iole normalan smjestaj, to je veoma skupo, po 1500 u apartmanima, kuce iole normalnije, kuce, ne ove americke supe, se ne mogu ni priustiti ako nisi doktoriro i imas platu od 300.000 godisnje. Ko je to od nas imao priliku doci iz BiH i imati vremena samo skoli posvetiti??
Znam ljude u Bosni, koji rade i muz i zena, normalni poslove, idu na odmore po 7-8 puta godisnje. Svaki praznik oni negdje na odmor odose. Ja u USA u godinu dana ne mogu, jer ne mogu da dobijem sa posla slobodnog dana, dobijes 5 dana godisnje, 5 bolovanja, s tim da bolovanje smijes 1 dana iskoristiti svakih 2 mjeseca kaod a ti moze sbirati kad ce sbiti bolestan.
Izvini ali si napisao takve gluposti da je to smijesno... Nabrajas cifre, a neces da preracunas procente i da se zamislis koliko imas smisla da kukas ljudima iz BiH. Ajd da ti redom odgovaram, obrati paznju na boldirane cifre i racunice:
Zalis se na 40 USD sedemicno, ili max 8% plate (racunam 2000 USD prosjecna plata) koliko potrosis mjesecno za gorivo????? E, zamisli kako bi to bilo u BiH, radis 20 km od kuce, sto je nekih 880 km u oba pravca za 22 radna dana mjesecno. Vozeci auto sa 3,5 motorom to je min 100 lit goriva, sto je po cijenama 240 KM mjesecno ili cca 30% prosjecne plate u BiH. Vozeci auto sa nekim motorom primjerenije potrosnje u BiH to je 70 lit, odnosno 168 KM mjesecno ili 20% prosjecne plate u BiH. Cijena kupon za javni prevoz ovdje je nekih 53 KM sto je 7% prosjecne plate. Ovdje te mjesecno javni prevoz procentualno u odnosu na platu isto koliko u Americi prevoz autom 40 km dnevno. Bas bih volio da vidim kao bi kukao da ovdje moras autom, i to ne 3,5 benz, nego 1,6d, svaki dan 20 km na posao i nazad.
Kakav ba dzabni ili povoljan smjestaj? Ako ciljas na porodicne nekretnine, pa burazeru nisi ti odavde otisao iz satora, prodaj ovdje - kupi tamo i gotovo. Spominjes normalan zivot tamo, apartmane itd, a nama savjetujes da zivimo dzaba sa roditeljima, odlicna logika! Osim toga, ako su roditelji zivi, a zelis da zivis odvojeno, sto je nekako normalno, od dzabnog stanovanja ovdje nema nista i evo ti situacije: Za prosjecnu platu u Federaciji BiH u Sarajevu mozes kupiti od 0,3 do max 0,5 m2 stambenog prostora, u Tuzli 0,62 m2. Sad izracunaj koliko bi trebao biti kvadrat stana ili kuce u Americi da ti za jedan m2 trebaju 2 - 3 prosjecne plate. I sve ovo bez kredita - samo uporedi kamate ovdje i tamo! Najam dvosobnog namjestenog stana od 40 - 50m2 na Grbavici je cca 400 KM sto je 1/2 prosjecne plate u BiH. Sad uporedi to sa Amerikom i vidi kome je smjestaj dzabni i povoljan.
Znas ljude koji 7-8 godisnje idu na odmor, koliko takvih ljudi znas? Znam i ja ljude iz Amerike koji su 365 dana na odmoru, i sta cemo sad? A znas li to "dobro obavjesteni" da je u BiH 500 000 ljudi ne zaposleno tj 1/7 ukupnog broja stanovnika? Idu li oni 7 - 8 x na odmor? Prije nego sljedeci put napises nesto tako probaj da izracunas koliko ljudi u BiH zivi iznad granice siromastva, od te cifre koliko njih ima novaca za jedan odmor godisnje, a koliko za 7 - 8 odlazaka na odmor. Na osnovu toga koliko se zalis moze se zakljuciti da je tvoj soc. i drust. status u Americi takav da bi sa ekvivalentim statusom u BiH bio u kreditu do grla, vozio 20 god star auto, trosio max 50 KM mjesecno na gorivo, odlazak auto na posao nemoguca misija, a on odmorima jednom godisnje ili zubarima bi samo mastao.
Vrlo bitna stvar - ovdje je sretan onaj ko dogura da prosjecne plate i da je redovna!
Ono emirgiralo jer mu ovdje nije bilo dovoljno i meni, koji sam ostao, govori da mi je dobro, da sutim i uzivam. Sta treba da se patim i da crknem ovdje da vam dijasporsko srce bude na mjestu??? Tc, tc, tc... Izgleda nema gore stvari za dijasporca nego kad vidi da neko ipak ovdje normalno zivi...
Svako jutro kad se probudis pogledaj se u ogledalo, i umjesto da se zalis, zahvali se Americi sto ti je dozvolila da se uselis i sto te hrani, jer bi ovdje bio soc. ugrozena kategorija.
- drndalo
#184 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Jarane, slobodno se vrati, pa da uzivas i ti s nama, suticemo i okrenut jednog bekana onako, bez povoda...Melami wrote:dobijes 5 dana godisnje, 5 bolovanja, s tim da bolovanje smijes 1 dana iskoristiti svakih 2 mjeseca kaod a ti moze sbirati kad ce sbiti bolestan.
- chelo
#185 Re: NOVE CIJENE GORIVA
@Melami
Bas neki dan u ZK bio.
Manje dajem za gorivo, pa moze se nekako.

Bas neki dan u ZK bio.
Manje dajem za gorivo, pa moze se nekako.
- mayab
#186 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Porediti SAD i BiH u bilo kojem smislu moze samo bekan 
-
goran16v
#187 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Moze se porediti stanje u SAD i u BiH, ali porediti i napisati da je u SAD ziva patnja dok mi u BiH uzivamo - e to moze samo bekan!mayab wrote:Porediti SAD i BiH u bilo kojem smislu moze samo bekan
-
Josko Domorocki
-
emko1234
#189 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ja vjerujem da nije lako u tudjoj zemlji bez kuceta i maceta. kad znas da ti je domovina udaljena 10 000km, znam da se gore isto ko i na zapadu ne radi ko kod nas. da vlada mrtvi, suhi kapitalizam i da ljudi koji su neka srednja klasa, na svojim plecima nose cijelu drzavu.
al brate, necemo pretjerivat. ti kukas na gorivo, promjeni prvo auto. ne znam kojim se poslom bavis, al isto ko da skupljas plasticne flase po ulici.
kod vas dijasporaca je to kukanje simptomaticno, ja nisam cuo da ljudi u bosni kukaju koliko kukate vi koji odete negdje.
taj mi fenomen nikad nece bit jasan.
valjda ste svi kontali kad ste odlazili odavde, da cete ima 3 kuce, 3 auta, 3 stana u sarajevu, vikendicu na moru i apartman na bjelasnici. al kad ste vidjeli da tamo pare ne padaju s neba i da ne zivite nista drasticno bolje od ljudi koji su ostali u sarajevu, onda vas je crnjak opalio. pa da vam neko od familije ne bi izbio 100 dolara, eura il franaka kad dodjete, pocnete preventivno kukat 2 mjeseca prije dolaska. i onda vam to kukanje predje u naviku, pa kukate i kad treba i kad ne treba.
stvarno zanimljivo, toliko vam je lose a niko se ne vraca.
al brate, necemo pretjerivat. ti kukas na gorivo, promjeni prvo auto. ne znam kojim se poslom bavis, al isto ko da skupljas plasticne flase po ulici.
kod vas dijasporaca je to kukanje simptomaticno, ja nisam cuo da ljudi u bosni kukaju koliko kukate vi koji odete negdje.
taj mi fenomen nikad nece bit jasan.
valjda ste svi kontali kad ste odlazili odavde, da cete ima 3 kuce, 3 auta, 3 stana u sarajevu, vikendicu na moru i apartman na bjelasnici. al kad ste vidjeli da tamo pare ne padaju s neba i da ne zivite nista drasticno bolje od ljudi koji su ostali u sarajevu, onda vas je crnjak opalio. pa da vam neko od familije ne bi izbio 100 dolara, eura il franaka kad dodjete, pocnete preventivno kukat 2 mjeseca prije dolaska. i onda vam to kukanje predje u naviku, pa kukate i kad treba i kad ne treba.
stvarno zanimljivo, toliko vam je lose a niko se ne vraca.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#191 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ma dijaspora je čudo... ne znam kako ih više nije sramota...
-
emko1234
#192 Re: NOVE CIJENE GORIVA
sramota cega? ionako 90% njih se poistovjeti sa domacinima zemlje u kojoj borave, a nas ovdje gledaju ko da smo ostali zivjeti u plemenskoj zajednici. i smatraju da je svrsishodno da nam prospaju pamet na ovaj il onaj nacin. a zaboravljaju odakle su oni dosli, i glume i pusu se redovno kad dodju al ne zaborave da torbe napune suhim mesom, argetama, sudzukom i paprikama s kajmakom kad krenu kuci i ostalim stvarima koje im mi kupimo ko pravi domacini kad nas rodje i tetici iz sveCke posjete preko sommer feriena.Black swan wrote:ma dijaspora je čudo... ne znam kako ih više nije sramota...
-
Melami
#193 Re: NOVE CIJENE GORIVA
OK, stoji to sve da je u BIH tesko, ja to nisam rekao ni da je bolje od USa, sta vam je. Lijepo fino na proteste i srusite vladu pa da imam i ja gdje da dodjem. Rodica mi zavrsila faks, neka je sa dprofesorica, i ceka kuci da joj dodje posao sam, nije nigdje predala aplikaciju i onda joj tesko sto zivi u BiH. Ja sam predao preko 50 aplikacija dok nisam posao nasao. Neka mi nadje neko nekog u Bosni koji je ispunio vise od 3 aplikacije prije nego je odustao.
Hvala Ameriko. opop
Hvala Ameriko. opop
- burgundy
#194 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mislim da tema o dijaspori vec ima,ovdje govorimo o cijenama goriva i maziva 
- Qler
#195 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sad na RTL-u HR javise, u Hr od ponoci jos padaju cijene goriva. Ovim nasim seljacima ne pada na pamet da spustaju cijene.

-
goran16v
#196 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Reci mi, jesi li ovo boldirano sam smislio ili ti je neko pomagao? Cuj vi protestujte, da ja dodjem na gotovo, dobro si to smislio???? Sta ces nam dolaziti koji klinac... Neka te tamo.Melami wrote:OK, stoji to sve da je u BIH tesko, ja to nisam rekao ni da je bolje od USa, sta vam je. Lijepo fino na proteste i srusite vladu pa da imam i ja gdje da dodjem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#197 Re: NOVE CIJENE GORIVA
mislim da će u budućnosti auta biti ko mobiteli
daju ti auto samo da kod njih sipaš gorivo i nakon nekoliko godina tvoje je
daju ti auto samo da kod njih sipaš gorivo i nakon nekoliko godina tvoje je
-
motorola01
#198 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Druze ja ti ovdje napisao ima dva dana kako su u HR najavili prije 3-4 dana pojeftinjenje goriva.BMB95 ide dole 6 feninga.Kod nas imas zid sutnje.Qler wrote:Sad na RTL-u HR javise, u Hr od ponoci jos padaju cijene goriva. Ovim nasim seljacima ne pada na pamet da spustaju cijene.![]()
![]()
U istom postu sma napisao i koliko je gorivo pojeftinilo u zadnja tri pojeftinjenja u HR i to je 25 feninga.U istom periodu kod nas benzin pojeftinio u dva navrata i to sve ukupuno 10 feninga.Znaci u zadnja dva mjeseca su nas uzeli u poredjenju sa HR za 15 feninga.Ne do bog da spuste za 10 feninga,nesto bi im bilo,a i da spuste opet bi kasnili za hrvatima 5 feninga.A jako vole spomenuti okruzenje kad je poskupljenje
- holowey
#199 Re: NOVE CIJENE GORIVA
prvo da se ogradim, nisam vlasnik pumpe, niti imam neke veze sa njimamotorola01 wrote:Druze ja ti ovdje napisao ima dva dana kako su u HR najavili prije 3-4 dana pojeftinjenje goriva.BMB95 ide dole 6 feninga.Kod nas imas zid sutnje.Qler wrote:Sad na RTL-u HR javise, u Hr od ponoci jos padaju cijene goriva. Ovim nasim seljacima ne pada na pamet da spustaju cijene.![]()
![]()
U istom postu sma napisao i koliko je gorivo pojeftinilo u zadnja tri pojeftinjenja u HR i to je 25 feninga.U istom periodu kod nas benzin pojeftinio u dva navrata i to sve ukupuno 10 feninga.Znaci u zadnja dva mjeseca su nas uzeli u poredjenju sa HR za 15 feninga.Ne do bog da spuste za 10 feninga,nesto bi im bilo,a i da spuste opet bi kasnili za hrvatima 5 feninga.A jako vole spomenuti okruzenje kad je poskupljenje
kada u okruzenju (odakle ovi nabavljaju gorivo) skoci cijena, odmah se i ovdje dizu cijene, jer kad se prodaju stare zalihe goriva, treba kupiti novo po tim vecim cijenema...
kada u okruzenju (odakle ovi nabavljaju gorivo) padne cijena, kod nas ostaje ista, jer je nabavljena po toj vecoj cijeni pa da se i proda po toj cijeni kako se ne bi bilo na gubitku...
rezultat svega ovoga je da cijene nikada, ama bas nikada, nece znacajno pasti
- Halcyon
#200 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dated Brent Spot (London) 102.41 $
WTI Cushing Spot (New York) 87.43 $
Kod nas troše januarske zalihe.
WTI Cushing Spot (New York) 87.43 $
Kod nas troše januarske zalihe.