Turska-Prijatelj BiH?

Locked
zlata

#176 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zlata »

_Reds_ wrote:
zlata wrote: Vidis, mene zanima KAKVI BI BILI Austrijanci,
da su bili u polozaju Osmanlija?

Znaci, zanima me sta su radili madjarskim nacionalistima, zanima kako su se ponasali pod Hitlerom, zanima me kakve sve politicke struje postoje u toj zemlji.

Danas-sutra, kakvi su prema drugom, bit'ce i prema meni.

Zanima me iz prostog razloga,
sto zelim biti objektivna,
informirana
i racionalna.

A da nam je Austrija najveci prijatelj....
lazes sebe
pa i nas ostale.

Odabiras SAMO selektivne povjesne detalje koji sluze tebi u obrani tvog argumenta.

Ti mi govoris o nepravdama koje su nam Osmanlije cinile po BiH....a ja bih ti mogla puno vise o nepravdama koje je nas narod dozivljavao pod tim istim Austrijancima....ali malo ranije.

Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam progonili pradjedove iz Like i Slavonije.
Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam narod porobili i nasilno krstili rodbinu koja se nije uspjela izvuc sa okupiranog teritorija.

Austrija i Njemacka su NAJPRIJE prijatelji Hrvatske i Slovenije. Oni imaju stare povjesne i rodbinske veze, i prirodno je da ce jedni drugim bit prisniji.

Postoji odredjena hijerarhija prijateljstva na nasem prostoru, :D
i mi se tu NE nalazimo na vrhu.

Za razliku od mnogobrojih potomaka Bosnjaka u danasnjoj Turskoj,
koji su de facto Turci, a mnogi i VRLO mocni,
i koji i tekako mogu utjecat na tursku politiku vis-a-vis BiH,
mi smo u Njemackoj i u Austriji....saka jada.

Trebat ce nam jos 100 godina, da izraste jedna njemacka-austrijska elita, bosanskih-hercegovackih korjena, koja ce moci isto tako utjecat na pravac austrijske ili njemacke politike na Balkanu. A i tad je upitno koliko, jer odnos isti vis-a-vis Hrvatske i Slovenije ce imat prioritet. :D

Osim toga, i moj se did borio u A-U armiji. I vratio se k'o vjecno lojalan carski vojnik. I citav zivot je prepricavao o svom iskustvu na frontu, o Budimpesti itd.

Ali nisu Bosnjaci sudjelovali u STVARANJU Austrije.
Njihovo prisustvo na tom prostoru i u okviru AU, je od nedavno.
Ali zato jesu bili STOLJECIMA, najodaniji borci i GRANICARI Osmanskog Carstva.
Znaci, krvni neprijatelji Austrijanaca i Madjara.

I jesu su se najkrvavije borili za ocuvanje onog sto je ostalo od'tog carstva, danasnje Turske.

Osim toga, zaboravljas da su nam preci isli u osvajanje te iste Austrije, Njemacke, Madjarske.
Je'l' mislis da se Svabe nece sjetit i tog slucajno zaboravljenog detalja.....kad i ako im bude u interesu. :D

Te odvratne Osmanlije, ti grozni "Turci", o kojim ti nama pises, su bili tvoj i moj pra-pra-pradjed. :P

Ako zelis glumit naivnost....nista protiv.
Ali molim te....nemoj mi tu sad izvrcat povjesne cinjenica i mazat oci svojom subjektivnoscu i predrasudama.

I ja sam odgojena u germanofilskoj kuci....ali molim te....ne fantaziraj.
Kad je doslo stani-pani, Englezi i Francuzi su pazili Srbe,
Svabe i Austrijanci, Hrvate,
a mi smo MORALI iskat pomoc od tebi odvratnih Turaka (Iranaca i Arapa).
(A gadilo nam se sto smo spali toliko nisko, da cak moramo molit te "divljake" da nam se smiluju). :roll:

Ti ako nisi progledao-a tad (upitno je jesil' i rodjen-a 1992-e), onda neces nikad.
Srebrenica je ocit dokaz, koliko nas je volila i pazila Europa.
Ti si relano malo previse frustrirana, prvo ja nisam rekao da je mi je Turska odvartna, pa ni Iranci i Arapi, kojima tim stavljas znak jednakosti.

Ali neke stvari se trebaju znati, nije Turcima mane, Arapima jos manje, pa ni Irancima.

Neke arapske zemlje su u toku rata imale savrsene odnose sa rezimom Slobodana Milosevica, sta reci za njih ! I Da mi smo Evropljani, ma koliko to neizgledalo tako, ali smo puno vise okrenuti zapadu nego istoku. Sa istoka su pocinjeni mnogo veci zlocini nad nama nego sa zapada.

Dakle meni je Turska draga, ali da se ja nesto pouzdam u njih, i da ih smatram zastitnicima, daleko od toga. Ti pricas o tome kako eto postoji nekakva Bosnjacka dijspora u Turskoj, postoji ali malo morgen. Ova dijaspora sa zapada vise novca donese u BiH, za godinu, nego st ga je ta iz Turske donijela za 100 godina.
A ti sad mislis da bi BiH trebala zivit od "muslimanske" sedake?
Ili mislis da bi turski biznismeni trebali ulagati u bezperspektivne projekte? Samo da bi zaposlili nasu sirotinju!

Oprosti, ali JA PRVA necu ulozit u nesto sto mi nece donijet dobit, zasto bi neko drugi?

I dokle vise sedake?

Pa imaju i Turska i Arapi svoje sirotinje!
Kad vide koliko nam je zemlje neobradjeno, neiskoristeno, kad vide da imamo i vode i sunca, kad vide koliko je donacija profuckala nasa elita, nema razloga da nam daju ijedan dinar vise neg' sto su vec dali.

A ono osnovno gdje nam trebaju pomoci, i kad nam jesu pomogli, jeste bilo kad smo bili na rubu nestanka.
Niko drugi nije mogao razumit o cemu se radi, kao danasnji Turci.
Ako nije dovoljno to, sto su nam pomogli da spasimo zive glave, i BiH, ja ne'znam sta nam vise treba?

Osim toga, kad bi danasnja Turska branila sve ugrozene narode svojih bivsih posjeda, sad bi ratovala na 10 frontova.
Da bi ugodio svojim Arapima u Turskoj, koji imaju rodbinu u Siriji, Erdogan se je vec trebao potuc s'Assadom.
Da bi pomog'o Tatarima na Krimu, trebo je pocet kavgu s Ukrajincima. Da bi pomog'o Kosovarima, trebo je napast Srbiju...i tako redom. Vjeruj mi, sve skupine imaju svoje zastupnike u Turskoj, koje lobiraju za "njihovu stvar".
Ko ce svim ugrozenim bivsim-osmanskim narodima ugodit, kad ih ima toliko, i svi su u nekakvim belajim.
Pogledaj cak slucaj Kavkaza i njihovih problema sa Rusima. :sad:
Pa okupaciju i enticko ciscenje jednog djela Azarbejdzana od strane Armenaca....

Pa nije niko budala da zapocinje rat sa citavim komsilukom. :roll:

ps. a nikako ne kuzim kako ti ne'smetaju neki potezi carobnog Zapada. Znaci, tebi ne'smeta ako Hitler odvodi Zidove i Rome, vazno je da je tvoja glava ziva. :roll:
Citava tvoja prica se svodi da je Zapad uvijek "bolji", samo zato sto tebe nije barno. Pa Austrija je tebi bolja i prica zato sto nije USPIJELA zauzet BiH prije 300 godina. Al' da jeste, ti danas vjerojatno nebi postojao takav kakav jesi, i sumnjam da bi uopce postojala ikakva Bosna i Hercegovina. Jer ako i postoji u ovim granicama, to su manje vise granice koje je obranilo Osmansko Carstvo, a i narod u njoj. :D
Last edited by zlata on 21/03/2012 19:15, edited 1 time in total.
_Reds_

#177 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by _Reds_ »

zlata wrote:
_Reds_ wrote:
zlata wrote: Vidis, mene zanima KAKVI BI BILI Austrijanci,
da su bili u polozaju Osmanlija?

Znaci, zanima me sta su radili madjarskim nacionalistima, zanima kako su se ponasali pod Hitlerom, zanima me kakve sve politicke struje postoje u toj zemlji.

Danas-sutra, kakvi su prema drugom, bit'ce i prema meni.

Zanima me iz prostog razloga,
sto zelim biti objektivna,
informirana
i racionalna.

A da nam je Austrija najveci prijatelj....
lazes sebe
pa i nas ostale.

Odabiras SAMO selektivne povjesne detalje koji sluze tebi u obrani tvog argumenta.

Ti mi govoris o nepravdama koje su nam Osmanlije cinile po BiH....a ja bih ti mogla puno vise o nepravdama koje je nas narod dozivljavao pod tim istim Austrijancima....ali malo ranije.

Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam progonili pradjedove iz Like i Slavonije.
Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam narod porobili i nasilno krstili rodbinu koja se nije uspjela izvuc sa okupiranog teritorija.

Austrija i Njemacka su NAJPRIJE prijatelji Hrvatske i Slovenije. Oni imaju stare povjesne i rodbinske veze, i prirodno je da ce jedni drugim bit prisniji.

Postoji odredjena hijerarhija prijateljstva na nasem prostoru, :D
i mi se tu NE nalazimo na vrhu.

Za razliku od mnogobrojih potomaka Bosnjaka u danasnjoj Turskoj,
koji su de facto Turci, a mnogi i VRLO mocni,
i koji i tekako mogu utjecat na tursku politiku vis-a-vis BiH,
mi smo u Njemackoj i u Austriji....saka jada.

Trebat ce nam jos 100 godina, da izraste jedna njemacka-austrijska elita, bosanskih-hercegovackih korjena, koja ce moci isto tako utjecat na pravac austrijske ili njemacke politike na Balkanu. A i tad je upitno koliko, jer odnos isti vis-a-vis Hrvatske i Slovenije ce imat prioritet. :D

Osim toga, i moj se did borio u A-U armiji. I vratio se k'o vjecno lojalan carski vojnik. I citav zivot je prepricavao o svom iskustvu na frontu, o Budimpesti itd.

Ali nisu Bosnjaci sudjelovali u STVARANJU Austrije.
Njihovo prisustvo na tom prostoru i u okviru AU, je od nedavno.
Ali zato jesu bili STOLJECIMA, najodaniji borci i GRANICARI Osmanskog Carstva.
Znaci, krvni neprijatelji Austrijanaca i Madjara.

I jesu su se najkrvavije borili za ocuvanje onog sto je ostalo od'tog carstva, danasnje Turske.

Osim toga, zaboravljas da su nam preci isli u osvajanje te iste Austrije, Njemacke, Madjarske.
Je'l' mislis da se Svabe nece sjetit i tog slucajno zaboravljenog detalja.....kad i ako im bude u interesu. :D

Te odvratne Osmanlije, ti grozni "Turci", o kojim ti nama pises, su bili tvoj i moj pra-pra-pradjed. :P

Ako zelis glumit naivnost....nista protiv.
Ali molim te....nemoj mi tu sad izvrcat povjesne cinjenica i mazat oci svojom subjektivnoscu i predrasudama.

I ja sam odgojena u germanofilskoj kuci....ali molim te....ne fantaziraj.
Kad je doslo stani-pani, Englezi i Francuzi su pazili Srbe,
Svabe i Austrijanci, Hrvate,
a mi smo MORALI iskat pomoc od tebi odvratnih Turaka (Iranaca i Arapa).
(A gadilo nam se sto smo spali toliko nisko, da cak moramo molit te "divljake" da nam se smiluju). :roll:

Ti ako nisi progledao-a tad (upitno je jesil' i rodjen-a 1992-e), onda neces nikad.
Srebrenica je ocit dokaz, koliko nas je volila i pazila Europa.
Ti si relano malo previse frustrirana, prvo ja nisam rekao da je mi je Turska odvartna, pa ni Iranci i Arapi, kojima tim stavljas znak jednakosti.

Ali neke stvari se trebaju znati, nije Turcima mane, Arapima jos manje, pa ni Irancima.

Neke arapske zemlje su u toku rata imale savrsene odnose sa rezimom Slobodana Milosevica, sta reci za njih ! I Da mi smo Evropljani, ma koliko to neizgledalo tako, ali smo puno vise okrenuti zapadu nego istoku. Sa istoka su pocinjeni mnogo veci zlocini nad nama nego sa zapada.

Dakle meni je Turska draga, ali da se ja nesto pouzdam u njih, i da ih smatram zastitnicima, daleko od toga. Ti pricas o tome kako eto postoji nekakva Bosnjacka dijspora u Turskoj, postoji ali malo morgen. Ova dijaspora sa zapada vise novca donese u BiH, za godinu, nego st ga je ta iz Turske donijela za 100 godina.
A ti sad mislis da bi BiH trebala zivit od "muslimanske" sedake?
Ili mislis da bi turski biznismeni trebali ulagati u bezperspektivne projekte? Samo da bi zaposlili nasu sirotinju!

Oprosti, ali JA PRVA necu ulozit u nesto sto mi nece donijet dobit, zasto bi neko drugi?

I dokle vise sedake?

Pa imaju i Turska i Arapi svoje sirotinje!
Kad vide koliko nam je zemlje neobradjeno, neiskoristeno, kad vide da imamo i vode i sunca, kad vide koliko je donacija profuckala nasa elita, nema razloga da nam daju ijedan dinar vise neg' sto su vec dali.

A ono osnovno gdje nam trebaju pomoci, i kad nam jesu pomogli, jeste bilo kad smo bili na rubu nestanka.
Niko drugi nije mogao razumit o cemu se radi, kao danasnji Turci.
Ako nije dovoljno to, sto su nam pomogli da spasimo zive glave, i BiH, ja ne'znam sta nam vise treba?

Osim toga, kad bi danasnja Turska branila sve ugrozene narode svojih bivsih posjeda, sad bi ratovala na 10 frontova.
Da bi ugodio svojim Arapima u Turskoj, koji imaju rodbinu u Siriji, Erdogan se je vec trebao potuc s'Assadom.
Da bi pomog'o Tatarima na Krimu, trebo je pocet kavgu s Ukrajincima. Da bi pomog'o Kosovarima, trebo je napast Srbiju...i tako redom. Vjeruj mi, sve skupine imaju svoje zastupnike u Turskoj, koje lobiraju za "njihovu stvar".
Ko ce svim ugrozenim bivsim-osmanskim narodima ugodit, kad ih ima toliko, i svi su u nekakvim belajim.
Pogledaj cak slucaj Kavkaza i njihovih problema sa Rusima. :sad:
Pa okupaciju i enticko ciscenje jednog djela Azarbejdzana od strane Armenaca....

Pa nije niko budala da zapocinje rat sa citavim komsilukom. :roll:

Ovdje niko nije rat spomenuo, nego diplomatiju, i drugacije ponasanje. Nisam govorio o sirotinji nego o invesiicijama, ti si sama rece kako postoji ta dijaspora Bosnjacka u Turskoj, ja kazem da ne postoji, jer su oni svi Turci, nemju ni prezimena nasa, ovi na zapadau imaju bar to. Sad nadji tamo negde kolio Bosnjacka dijaspora sa zapada upumpa novca svake godine, a nadji koliko je upumpala ova famozna Turska.

Divim se tvojoj ljubavi prema Turskoj.

I da zakljucimo ovu licnu rasporavu. Za tebe je Turska najveci prijatelj, za mene je najobicniji prijatelj i to je to.

P.S. Nemoj mi majketi o arpaskoj sadaci, oni veliki muslimani i zekat ne daju, jer da ga daju, pitanje je koliko bi gladnih muslimana u svijetu bilo.
zlata

#178 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zlata »

Oprosti, ali ja sam sa tog Zapada. U mojoj familiji nema vise ni muslimana. Svi se vjencavaju u crkvama i krste djecu. Niko vise nema ni muslimanska imena. Za Bosnu i ne'znaju. A prezimena kad mogu, skracivjau. Znam slucaj covjeka koji je prije 30 godina i prezime promjenio.
Ti i daje zivi u svom subjektivnom svjetu.
Danas je moje rodjake malo i stid sto su rodom muslimani iz BiH.
Definitivno su oni tamo Turci u Anatoliji slicniji mojim pradjedovima iz BiH, nego moj rodjak Karlo sa Aljaske.
Karla uhvati muka kad mu spomenes da je rodom musliman.
nikad_vise

#179 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by nikad_vise »

_Reds_ wrote:
Mislim da niko nije ovdje rekao da nam je turska neprijatelj. ALi Turska nas preferisa tacno onoliko, koliko to neugrozava njene odnose i njene investicije u susjednim zemljama. Dakle, vrlo, vrlo proracunato.

Kada si vidio Turcke da malo jace kazu Beogradu, da se namju sta petljati u unutrasnje stvari BiH, pa i nisi bas, jer to oni rade mudro, da se ne bi sa kim zakacili. I nisam siguran, ali mislim da su turske investicije u Srbiji vece od investicija u BiH.

I vrlo je upitno tursko kuhanje sa Izraelom, i njihva eto "zastita" Palestinaca, kad su ti isti Turci godinama prodavali oruzje Izraelu, sta reci, koje licemjerje.
Ma neko je prije mene napomenuo da su nam oni najveci neprijatelji pa sam iskopao tih par najbanalnijih stvari da samo kazem kako ton koji dolazi iz turske nije uopste neprijateljski nego tu i tamo..sa nekim simpatijama al nista previse konkretno.Sto se tice turskih investicija nisam ni ja nesto zapapnjen njima al et ima tu i dosta faktora u kojim mi odlucujemo da privucemo tursku.

sto se tice ovog kuhanja sa izraelom,i ja sam zapazio da se turska tu jako dvolicno predstavlja.Na pocetku tog sukoba izgledalo je "interesantno" al sam i ja sve skloni da je to bila predstava za arape,i priprema za neke stvari oko krize u sirije u kojoj danas turska ima veliku upletenost,cak postoje indicije da mosad i turska obavjestajna sluzba blisko suraduju na terenu.
raskoljnikov06

#180 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by raskoljnikov06 »

zlata wrote:Oprosti, ali ja sam sa tog Zapada. U mojoj familiji nema vise ni muslimana. Svi se vjencavaju u crkvama i krste djecu. Niko vise nema ni muslimanska imena. Za Bosnu i ne'znaju. A prezimena kad mogu, skracivjau. Znam slucaj covjeka koji je prije 30 godina i prezime promjenio.
Ti i daje zivi u svom subjektivnom svjetu.
Danas je moje rodjake malo i stid sto su rodom muslimani iz BiH.
Definitivno su oni tamo Turci u Anatoliji slicniji mojim pradjedovima iz BiH, nego moj rodjak Karlo sa Aljaske.
Karla uhvati muka kad mu spomenes da je rodom musliman.

Slazem se u potpunosti. I sa prijasnjim komentarima.
pretresnov

#181 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by pretresnov »

nikad_vise wrote:
_Reds_ wrote:
Mislim da niko nije ovdje rekao da nam je turska neprijatelj. ALi Turska nas preferisa tacno onoliko, koliko to neugrozava njene odnose i njene investicije u susjednim zemljama. Dakle, vrlo, vrlo proracunato.

Kada si vidio Turcke da malo jace kazu Beogradu, da se namju sta petljati u unutrasnje stvari BiH, pa i nisi bas, jer to oni rade mudro, da se ne bi sa kim zakacili. I nisam siguran, ali mislim da su turske investicije u Srbiji vece od investicija u BiH.

I vrlo je upitno tursko kuhanje sa Izraelom, i njihva eto "zastita" Palestinaca, kad su ti isti Turci godinama prodavali oruzje Izraelu, sta reci, koje licemjerje.
Ma neko je prije mene napomenuo da su nam oni najveci neprijatelji pa sam iskopao tih par najbanalnijih stvari da samo kazem kako ton koji dolazi iz turske nije uopste neprijateljski nego tu i tamo..sa nekim simpatijama al nista previse konkretno.Sto se tice turskih investicija nisam ni ja nesto zapapnjen njima al et ima tu i dosta faktora u kojim mi odlucujemo da privucemo tursku.

sto se tice ovog kuhanja sa izraelom,i ja sam zapazio da se turska tu jako dvolicno predstavlja.Na pocetku tog sukoba izgledalo je "interesantno" al sam i ja sve skloni da je to bila predstava za arape,i priprema za neke stvari oko krize u sirije u kojoj danas turska ima veliku upletenost,cak postoje indicije da mosad i turska obavjestajna sluzba blisko suraduju na terenu.
Tačno je "neko" prije tebe zapazio.

Turska je najveći dušmanin ovoj zemlji u njenoj istoriji. Dok su Bosnu spržili, Srbiji su recimo izgradili 90% pravoslavnih manastira.
Skijaš

#182 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Skijaš »

pretresnov wrote:Turska je najveći dušmanin ovoj zemlji u njenoj istoriji. Dok su Bosnu spržili, Srbiji su recimo izgradili 90% pravoslavnih manastira.
Njemačka i Francuska su se dugo vremena krvile pa su sada bliski saveznici. Ili Velika Britanija i Francuska. Ne treba živjeti u prošlosti, trebamo biti otvoreni za saradnju sa svima.
Janjicar

#183 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Janjicar »

pretresnov wrote:
nikad_vise wrote:
_Reds_ wrote:

Tačno je "neko" prije tebe zapazio.

Turska je najveći dušmanin ovoj zemlji u njenoj istoriji. Dok su Bosnu spržili, Srbiji su recimo izgradili 90% pravoslavnih manastira.
Vise gluposti u kraćoj recenici nisam procitao....

Evo jedan dio razgovora:
DW: Izetbegović je pred smrt zamolio turskog premijera Erdoana, sa kojim je imao izuzetno dobre odnose, da ne ostavlja BiH na cjedilu

Türbedar: BiH ima posebno mjesto u srcu turskog premijera. Ali i u samoj Turskoj. Niko ne može očekivati da će Turska biti pasivna ako se nešto desi u BiH. Devedesetih godina Turska isto tako nije bila pasivna. Pokušavala je da kroz međunarodne institucije, preko UN-a i OSCE-a pomogne BiH i zaustavi rat. Stalno je govorila, ako već dozvoljavate da bude rata u BiH, neka on bude pravedan, dajte šansu Bosancima da se brane. Ankara se zalagala i na sprječavanju sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Prije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kojim su zaustavljeni ovi sukobi, aktivno je radila na tome. Ali nije bila toliko jaka jer Zapad nije bio ujedinjen. Tada su članice EU igrale svaka svoju politiku. Sada je situacija malo drugačija. Imamo malo jaču EU koja sada ima i zajedničku vanjsku politiku. Imamo novu dinamiku, u kojoj bi Turska mogla pomoći. Trenutno postoji velika inflacija igrača na Balkanu, koji se zalažu za stabilnost. Tu su Turska, Vašington, Brisel, Moskva koja je uvijek prisutna a ponaša se kao da je nema. Postoji slovenačka ali i grčka inicijativa, čak i Mađarska i Bugarska nastoje da nešto urade. Regionalno povezivanje može djelimično pomoći BiH, ali dok konstitutivni narodi BiH sami između sebe ne postignu dogovor, ovi im igrači ne mogu previše pomoći.

EDIT: Erhan Türbedar je Ekspert za Balkan iz turske Fondacije za političko ekonomske studije TEPAV, sa sjedištem u Ankari.
pretresnov

#184 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by pretresnov »

Skijaš wrote:
pretresnov wrote:Turska je najveći dušmanin ovoj zemlji u njenoj istoriji. Dok su Bosnu spržili, Srbiji su recimo izgradili 90% pravoslavnih manastira.
Njemačka i Francuska su se dugo vremena krvile pa su sada bliski saveznici. Ili Velika Britanija i Francuska. Ne treba živjeti u prošlosti, trebamo biti otvoreni za saradnju sa svima.
Njemačka nije spržila Francusku pa u njoj ostala 500 godina. Ili Britanija.

To su bili ratovi na bojnom polju, uniforma na uniformu, formacije, rovovi i fazoni. Civilizacija, kažu.

Šta smo mi Bogu skrivili da nas turski divljaci razvale. I danas nas razvaljuju samo mirnodopskim sredstvima.
Haj_Halve

#185 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Haj_Halve »

Drago mi je da je tema aktivna. Nisam ni zamisljao da ce ovako biti kad sam je postavio.

Zdrav diskurs, izmedju onih koji ocigledno imaju emotivni naboj prema Turkoj (sto je donekle razumljivo zbog vise razloga) i onih koji sasvim trijezno misle, donekle zbog gorkih iskustava iz proslosti.

Jos da neko ovog Bakira i Sulejmana smakne (za Dodika da ne govorimo), bilo bi super.
Janjicar

#186 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Janjicar »

pretresnov wrote:
Janjicar wrote:
pretresnov wrote: Tačno je "neko" prije tebe zapazio.

Vise gluposti u kraćoj recenici nisam procitao....

Evo jedan dio razgovora:
DW: Izetbegović je pred smrt zamolio turskog premijera Erdoana, sa kojim je imao izuzetno dobre odnose, da ne ostavlja BiH na cjedilu

Türbedar: BiH ima posebno mjesto u srcu turskog premijera. Ali i u samoj Turskoj. Niko ne može očekivati da će Turska biti pasivna ako se nešto desi u BiH. Devedesetih godina Turska isto tako nije bila pasivna. Pokušavala je da kroz međunarodne institucije, preko UN-a i OSCE-a pomogne BiH i zaustavi rat. Stalno je govorila, ako već dozvoljavate da bude rata u BiH, neka on bude pravedan, dajte šansu Bosancima da se brane. Ankara se zalagala i na sprječavanju sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Prije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kojim su zaustavljeni ovi sukobi, aktivno je radila na tome. Ali nije bila toliko jaka jer Zapad nije bio ujedinjen. Tada su članice EU igrale svaka svoju politiku. Sada je situacija malo drugačija. Imamo malo jaču EU koja sada ima i zajedničku vanjsku politiku. Imamo novu dinamiku, u kojoj bi Turska mogla pomoći. Trenutno postoji velika inflacija igrača na Balkanu, koji se zalažu za stabilnost. Tu su Turska, Vašington, Brisel, Moskva koja je uvijek prisutna a ponaša se kao da je nema. Postoji slovenačka ali i grčka inicijativa, čak i Mađarska i Bugarska nastoje da nešto urade. Regionalno povezivanje može djelimično pomoći BiH, ali dok konstitutivni narodi BiH sami između sebe ne postignu dogovor, ovi im igrači ne mogu previše pomoći.

EDIT: Erhan Türbedar je Ekspert za Balkan iz turske Fondacije za političko ekonomske studije TEPAV, sa sjedištem u Ankari.
Glup si beznadežno, a to ti se vidi i iz nicka.

Turska mi je smrtni neprijatelj isto kao i Srbija. Dodao bih i Hrvatsku ali ona više ne postoji kao faktor.

Daleko im kuća, svim dušebrižnicima iz Evrope ili Azije.
Tu se svaka rasprava zavrsava s tobom, Hvala :thumbup:
_Reds_

#187 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by _Reds_ »

@Zlata

I progooglaj malo, nije stetno, pa ces da vidis ko je naveći ulagač u BiH. Pa ćeš vidjeti da je to kršćanska Austrija.
Skijaš

#188 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Skijaš »

pretresnov wrote:
Skijaš wrote:
Njemačka nije spržila Francusku pa u njoj ostala 500 godina. Ili Britanija.

To su bili ratovi na bojnom polju, uniforma na uniformu, formacije, rovovi i fazoni. Civilizacija, kažu.

Šta smo mi Bogu skrivili da nas turski divljaci razvale. I danas nas razvaljuju samo mirnodopskim sredstvima.
Prvo, upoznaj se malo sa engleskom okupacijom Francuske, koliko je trajala i šta je značila. I drugo, današnja Turska i Osmanlijsko carstvo nisu ista stvar. Treće, Amerikanci i Japanci su prilično bliski iako su ovi prvi ovim drugim na dva grada puna civila bacili nuklearke. Trebamo prestati živjeti u prošlosti. Ako imaš problem s Turcima kao narodom, to je šovinizam kojem nema mjesta u politici. Ako imaš problema s turskom državom, trebaš biti malo konkretniji.
zlata

#189 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zlata »

_Reds_ wrote:@Zlata

I progooglaj malo, nije stetno, pa ces da vidis ko je naveći ulagač u BiH. Pa ćeš vidjeti da je to kršćanska Austrija.
Pa covjece "prijatelj" nije samo onaj koji ti pokupuje banke i preuzme zavode za osiguranja.
Ako je to tebi dokaz prijateljstva, i ja cu tebi u avliji otvorit banke, pozajmicu ti bar 5 milijuna eura,
po vrlo visokim kamatama, i ako mi sve te pare ne vratis na vrijeme,
hebat cu ti i ceru, i zenu i mater. :D

Progooglaj ti malo, o pojmu "kolonija", nije stetno.
A onda otidji malo dublje u oblast politicke ekonomije u post-kolonijalne politike i odnose centar-periferija.
Ni to nije stetno znati.

A kad si vec tu, otidji malo i na oblast "Orijentalizam". Eh, tu ces i sebe prepoznat. :-)
Austrija nije tu da ti "daje". Austrija ti je tu da te opet okupira svojom sjenkom.
Geografski, mi smo stvoreni za koloniju Austrije (Njemacke). 8-)
Osim toga, povjesno, imamo iskustvo sa 3 razlicite Austrije.
A i danas u samoj Austriji su prisutne sve te 3 Austrije.
Tako da sam i ja vrlo oprezna, kad je Austrija u pitanju, a nisam naivna, ni kad je Turska.
Ali mi smo i dalje kvazi-kolonija Austrije i Njemacke. Da su se oni nesto posebno potrudili da nam spase glave i drzavu u zadnjem ratu, prezmirila bi' i taj odnos.
Medjutim znam NAJBITNIJE, da je Turska uveliko radila na spasavanju nasih glava, da ostanemo zivi.
I budali dosta.
Ne znam ZASTO su toliko lobirali da ostanemo zivi? Nit' imamo neka silna prirodna bogatstva, nit' kroz nasu zemlju vodi neki posebni putevi.
Premalehna smo mi saka jada na Balkanu, da bi iko stenjao da nas nesto mahsuz izrabi, narocito drzava sa podrucja Male Azije. :-) Ako cemo iskreno, Turskoj puno vise mogu pruzit Gruzija, Armenija, Azarbejdzan, Kazakstan, a cak i Srbija.
To sto nam Turci toliko uopce pomazu, sto se uopce toliko obaziru za nas, to ti je onaj iracionalni dio politike, koji nema veze samo sa tradicijom politickog realizma, i makivelijanizma, al' ima puno veze s'ljudskom psihom uopce.
Covjece, makedonsaka dijaspora u Turskoj svakodnevno razbija glavu Erdoganu i Davutogluu lobirajuci za makedonsku stvar. A narod tako-reci prognan iz te svoje domovine Makedonije, pa opet se zalazu za'nju, i trenutno se nalaze u takvom stanju, da saka Makednaca-muslimana u Turskoj,
moze vise i pozitivnije utjecat na makedonsku politiku nego milijun "pravih" Makedonaca u Australiji.

Ko bi rek'o da ce Makedonija nekad uztrebat i Tursku i "svoje" muslimane. :mrgreen:
Opameti se malo.
Jel mislis da su Grci onoliko pomagali srpsku stvar, SAMO IZ INTERESA? Jel mislis da Turska pomaze Makedoniju samo iz interesa?

http://www.youtube.com/watch?v=B5Xa-cN_ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=nwX2sJz_z8g
http://www.youtube.com/watch?v=uMENTxO_97w

Jel mislis da Francuzi stalno pomazu libanonsku-krscansku desnicu, samo iz interesa?
Jel mislis da Amerika pomaze Izrael onoliko, samo iz interesa? :shock:

Ja znam googlati, al' jel' ti ZNAS mislit, tom svojom glavom nakon sto pro-googlas?
Last edited by zlata on 22/03/2012 14:53, edited 1 time in total.
Nacionalniid_BOSANCI

#190 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Turci, kupite Grčku

Image

U njemačkom listu „Die Welt“ ovog četvrtka (22.03.) može se pročitati zanimljiv tekst o tome kako Grci u naporima da prevaziđu enormna zaduženja odlaze u susjednu Tursku kako bi privukli tamošnje investitore.

Njemački list „Die Welt“ pod naslovom „Turci, kupite Grčku“ piše:
„Svojedobno je pitanje o tome kako se može riješiti vječiti spor između Turske i Grčke o egejskim otocima važilo kao vic: tako što će jednom velika, bogata i dinamična Turska jednostavno kupiti otoke svog manjeg i osiromašenog susjeda. No, upravo sada pokušavaju grčki funkcioneri u to da uvjere turske investitore. „Cijene su niske. Jedna trećina Grčke je na prodaju“, izjavio je Panos Protopsaltis, šef odjeljenja grčkih vlasti za privatizaciju državne imovine, HRAD. On je ovih dana sa cijelom delegacijom doputovao u Istanbul kako bi rasprodao porodično srebro Helena. Grčki zvaničnik to nije uradio svojevoljno. Evropska unija je, naime, prisilila Atinu da u vrijednosti od 50 milijardi eura, ni manje ni više, proda dijelove državne imovine kako bi Grčka otplatila brdo svojih dugova. Na taj način bi ta zemlja do 2013. trebala da ubere 19 milijardi eura. Riječ je o 71.000 parcela veličine oko 3,4 milijarde kvadratnih metara, kao što su luke, rudnici, aerodromi, autoputevi, banke i još mnogo toga. A najbolje lokacije i objekti se nalaze na oko 6.000 grčkih otoka.

Međutim, postoji i razlog zbog čega se Grci u toj mjeri oglašavaju upravo u Turskoj: oni zapravo na taj način žele da spriječe rasprodaju svoje imovine u inostranstvu i najradije bi dodatnim novcem da pomognu grčkim firmama. Međutim, nemaju taj novac, a u Evropskoj uniji ne mogu više dobiti kredite. Zbog toga sada u Istanbulu pokušavaju da pridobiju turske investitore, koji bi trebali da sklope partnerske ugovore s grčkim firmama kako bi osigurali tržište. Atina smatra da su šanse za jedan takav 'deal' bolje sa Turskom nego sa nepovjerljivim Zapadom. Međutim, takva partnerstva neće imati nikakve prednosti prilikom ponude“, piše njemački list „Die Welt“.

http://www.dw.de/dw/article/0,,15825917 ... 87-html-cb
milaa

#191 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by milaa »

zlata wrote:
milaa wrote:Sa Turskom dijelimo istu vjeru, doduse ne cijela Bosna, i nista vise.
Nisu nam nista veci prijatelji od Njemacke, Austrije, ili USA.
Nisam bila u Turskoj, ali jesam u Francuskoj, Njemackoj, Svicarskoj, Austriji, Italiji...i svugdje sam na pomen Bosne i Sarajeva, dobila srdacan i topao osmijeh dobrodoslice.
Nas mentalitet i mentalitet Turaka se drasticno razlikuju. Mi smo Evropljani, oni Azijati.
Sto se susjeda-komsija tice, blizi su nam neuporedivo vise vec Turci.
Zato su mi smijesni ovi nasi Hercegovci kad nose turske zastave po Mostaru za vrijeme utakmice Hrvatska-Turska.
Gledajuci historijski, Turska je bila okupator.
Oduzih, a htjela sam samo jednu recenicu napisati.
Poenta je da ti je komsija preci od brata rodjenog!
Vise od 50% Turaka potice direktno sa Balkana i Kavkaza.
Sta su oni za tebe? Povjesni, genetski i civilizacijski OTPAD?
A sta su oni ostali?
Majmuni?
Trecerazredne zivotinje?

Mi jesmo dio Europe,
ali kao sto se vidjelo izmedju 1992-1995,
JEDVA.

Meksiko je 95% naseljeno potomcima Indijanaca,
pa ga i dalje smatraju djelom Zapadne Civilizacije.

A Anatolija je kolijekva Zapadne Civilizacije,
pa ju smatraju divljim Istokom.
Tek sam vidjela da ste me citirali par stranica ranije.
Na Vasa pitanja ne zelim odgovarati, niti nasjedati na Vase provokacije.
I dalje stojim iza svake rijeci koju sam napisala.
Svima je iz Vasih postova jasna Vasa proturska orijentiranost. To je Vase misljenje na koje imate pravo.
Malo ste konfuzni i gubite se u tvrdoglavoj odbrani svojih stavova. Skacete sa jedne na drugu tezu vrtoglavom brzinom.
Vama Vase misljenje @zlato, meni moje.
Ja vase postujem mada se sa njim ne slazem.
pretresnov

#192 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by pretresnov »

Janjicar wrote:
pretresnov wrote:
Janjicar wrote: Vise gluposti u kraćoj recenici nisam procitao....

Evo jedan dio razgovora:

Glup si beznadežno, a to ti se vidi i iz nicka.

Turska mi je smrtni neprijatelj isto kao i Srbija. Dodao bih i Hrvatsku ali ona više ne postoji kao faktor.

Daleko im kuća, svim dušebrižnicima iz Evrope ili Azije.
Tu se svaka rasprava zavrsava s tobom, Hvala :thumbup:
Slažem se. Bosanac koji sam sebi da nick "janjičar" je jadnik i luzer, šta drugo reći. :lol:

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijeđanje sugovornika”
» pretresnov
14 dana
Last edited by Anonymous on 23/03/2012 14:28, edited 1 time in total.
Reason: .
zahvalan

#193 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zahvalan »

Pa Austriju odrzavaju u Zivotu siromasne Drzave jel tako ? uzmes kredit 40 hiljada vracas 65 hiljada
Oni su skontali da mogu da nas muzu i svaka im cast na njihovoj mudroj igri.

Nego Hocel biti sta od one investicije od 500 miliona iz Turske ?
Janjicar

#194 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Janjicar »

zahvalan wrote:

Pa Austriju odrzavaju u Zivotu siromasne Drzave jel tako ? uzmes kredit 40 hiljada vracas 65 hiljada

Kako se prica moglo bi da bude
Predvidjaju cak preko 3000 novih radnih mjesta

Sve ovo pod uslovom da nasa bagra to ne pokrade
amoninan

#195 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by amoninan »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Turci, kupite Grčku
Turci ne znaju šta da rade s Grcima. Poplava ih u potrazi za poslom.
zahvalan

#196 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zahvalan »

Janjicar wrote:
zahvalan wrote:

Kako se prica moglo bi da bude
Predvidjaju cak preko 3000 novih radnih mjesta

Sve ovo pod uslovom da nasa bagra to ne pokrade
Ma nece Pokrast,ljudi ce kupiti zemljiste i sagraditi farmu koza (pa nije donacija da se krade ko nekad za vrijeme Hareta po Trnovu)

a ovo za 3000 radnih mjesta :thumbup: :thumbup:

koliko sam ja cuo oko 2 miliona koza :thumbup: :thumbup: (Svaka im cast)
_Reds_

#197 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by _Reds_ »

zahvalan wrote: Ma nece Pokrast,ljudi ce kupiti zemljiste i sagraditi farmu koza (pa nije donacija da se krade ko nekad za vrijeme Hareta po Trnovu)

Jasta, kako da ne. Evo vidis kod tebe ta prica vec upalila, samo naivni u Bosni vise vjeruju u obecanja, dok ne vidim to zasita da je doslo, i ne vidim te farme, ne vjerujem ama bas nista.
bambinas

#198 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by bambinas »

Eh meni je najgore kad bosnjo prica po znanju ''rekla kazala'' a toga je kod nas na bacanje.

Nama je prijatelj Dodik i njegovi je l' de, a Turska nije? Ma sigurno je tako.

Sve dok mi sami ne shvatimo ko nam je prijatelj a ko nije, niko nama ne moze pomoci.

Neko prica o investicijama itd. Znate li da turska klinika za umjetnu oplodnju u Sarajevu mjesecima ceka na potpis ministarstva iako je dobila sve moguce dozvole? Zbog toga ne moze da pocne raditi, cime bi zaradila i sama Bosna. Znate li koliko je turskih biznismena se vratilo i odustalo samo zbog nase papirologije, jer mi jednostavno ne zelimo da nam iko pomaze. To je prijetnja svim nasim glavonjama koji ne zele napustiti svoje kozne fotelje.

Prvi post na temi, fol ovdje izbjeglicama bilo tesko... Turska je za vrijeme rata u Bosni prolazila kroz jako tezak politicki period i velikim sukobima sa PKK, uprkos tome primili su hiljade izbjeglica, obezbjedili im kakav takav smjestaj. Nisu turci krivi sto tada nisu bili sila koja su danas, pa da ucine vise.

Turci nas vole onoliko koliko mi sami sebe ne volimo. Jer mi da prvenstveno jedni druge volimo, ne bi nam bilo kako nam jeste. Kod nas ne do Bog da ko sta postigne, uspije, jok! Daj samo meni Boze dragi, a drugi nek propadnu.

Trenutna Turska vlada se zalaze za Bosnu vise nego sto se nasa trojca zalazu za nju. Jer turci znaju sta je jedinstvo, a mi nazalost nit' znamo, nit' mozemo biti jedinstveni.

Nama je ok da u Banja Luci za 10 dana tri puta bude napadnuta dzamija, ali nam smeta da neko slavi utakmicu sa turskom zastavom.

E one kojima je krivo, moracu razocarati. Ljubav prema Turskoj u Bosni svakim danom sve vise raste i to ce se nastaviti i dalje. Tek smo poceli upoznavati da su nam turci prijatelji, tek smo progledali i sve vise ce biti turskih zastava.

Sutra da se opet zarati, pitala bih vas onda, ko nam je prijatelj.

Sjedite malo pa istrazite, koliko su turci napravili mostova, dzamija, poslovnih prostora, koliko ljudi su zaposlili, koliko djece su otskolovali, koliko sela su posjetili i koliko porodica su pomogli. İmaju oni i kod sebe siromastva, mogli bi komotno samo svom narodu pomagati, ali ne, oni krenu sa 3 kamiona pomoci i obidju sela u Srebrenici gdje nismo ni vi, ni ja nikada otisli. İ pomognu desetine porodica.

Mogla bih ja jos napisati dosta toga, jer sam jako dobro upoznata sa ovom temom. Ali nema potrebe. Sve ce doci na svoje.
milaa

#199 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by milaa »

Ne znam zasto se u isti kontekst stavljaju tursko"prijateljstvo" i Dodik, Srebrenica, napadi na dzamije..
Mozda zato da sad svi "zapjenimo"i pocnemo velicat Tursku?!
Smijesno, ovo dvoje nema veze jedno sa drugim.
Ovo poredjenje je nista vise do pokusaj manipuliranja i usporedbe pakla koji smo prosli, nesuglasica i usudila bih se reci mrznje izmedju bosanskohercegovackih naroda, svjezih rana koje jos nicu zarasle, naustrb tzv.turskog prijateljstva!
Bilo bi smijesno da nije tragicno!!
Ljubav prema Turskoj na svu srecu ne raste, naprotiv..dovoljno je procitati temu od pocetka, da se uvjerimo u to.
Sto se mene tice, uz turske, komotno mogu nositi i zastave nacisticke Njemacke, okupatori bili i jedni i drugi.
Da, tacno je da Turci prave dzamije, poslovne prostore..ali sebi, tu su iskljucivo radi novcane dobiti, a ne prijateljstva.
Ta djeca koju otskoluju, na kraju zavrse u Turskoj, dakle, ponovno interes i novcana dobit.
3 kamiona humanitarne pomoci odvezli za Srebrenicu?!
Ma dajte molim vas!!
Sto nisu bili prijatelji pa nedozvolili da se Srebrenica uopce desi??

@bambinas
Jos jedan u nizu proturskih postova na ovoj temi u stilu, ja znam, ja cula, ja vidjela, ja dozivjela..

Ponovit cu, nista veci prijatelji od bilo koje evropske zemlje, tu su iskljucivo radi sebe i svojih interesa..
zahvalan

#200 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zahvalan »

_Reds_ wrote:
zahvalan wrote: Ma nece Pokrast,ljudi ce kupiti zemljiste i sagraditi farmu koza (pa nije donacija da se krade ko nekad za vrijeme Hareta po Trnovu)

Jasta, kako da ne. Evo vidis kod tebe ta prica vec upalila, samo naivni u Bosni vise vjeruju u obecanja, dok ne vidim to zasita da je doslo, i ne vidim te farme, ne vjerujem ama bas nista.[/qu

haj vala bas vidjet cemo kako ce ovo proci ;-)
Locked