A ti sad mislis da bi BiH trebala zivit od "muslimanske" sedake?_Reds_ wrote:Ti si relano malo previse frustrirana, prvo ja nisam rekao da je mi je Turska odvartna, pa ni Iranci i Arapi, kojima tim stavljas znak jednakosti.zlata wrote: Vidis, mene zanima KAKVI BI BILI Austrijanci,
da su bili u polozaju Osmanlija?
Znaci, zanima me sta su radili madjarskim nacionalistima, zanima kako su se ponasali pod Hitlerom, zanima me kakve sve politicke struje postoje u toj zemlji.
Danas-sutra, kakvi su prema drugom, bit'ce i prema meni.
Zanima me iz prostog razloga,
sto zelim biti objektivna,
informirana
i racionalna.
A da nam je Austrija najveci prijatelj....
lazes sebe
pa i nas ostale.
Odabiras SAMO selektivne povjesne detalje koji sluze tebi u obrani tvog argumenta.
Ti mi govoris o nepravdama koje su nam Osmanlije cinile po BiH....a ja bih ti mogla puno vise o nepravdama koje je nas narod dozivljavao pod tim istim Austrijancima....ali malo ranije.
Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam progonili pradjedove iz Like i Slavonije.
Austrijanci i Madjari su bili ti koji su nam narod porobili i nasilno krstili rodbinu koja se nije uspjela izvuc sa okupiranog teritorija.
Austrija i Njemacka su NAJPRIJE prijatelji Hrvatske i Slovenije. Oni imaju stare povjesne i rodbinske veze, i prirodno je da ce jedni drugim bit prisniji.
Postoji odredjena hijerarhija prijateljstva na nasem prostoru,![]()
i mi se tu NE nalazimo na vrhu.
Za razliku od mnogobrojih potomaka Bosnjaka u danasnjoj Turskoj,
koji su de facto Turci, a mnogi i VRLO mocni,
i koji i tekako mogu utjecat na tursku politiku vis-a-vis BiH,
mi smo u Njemackoj i u Austriji....saka jada.
Trebat ce nam jos 100 godina, da izraste jedna njemacka-austrijska elita, bosanskih-hercegovackih korjena, koja ce moci isto tako utjecat na pravac austrijske ili njemacke politike na Balkanu. A i tad je upitno koliko, jer odnos isti vis-a-vis Hrvatske i Slovenije ce imat prioritet.![]()
Osim toga, i moj se did borio u A-U armiji. I vratio se k'o vjecno lojalan carski vojnik. I citav zivot je prepricavao o svom iskustvu na frontu, o Budimpesti itd.
Ali nisu Bosnjaci sudjelovali u STVARANJU Austrije.
Njihovo prisustvo na tom prostoru i u okviru AU, je od nedavno.
Ali zato jesu bili STOLJECIMA, najodaniji borci i GRANICARI Osmanskog Carstva.
Znaci, krvni neprijatelji Austrijanaca i Madjara.
I jesu su se najkrvavije borili za ocuvanje onog sto je ostalo od'tog carstva, danasnje Turske.
Osim toga, zaboravljas da su nam preci isli u osvajanje te iste Austrije, Njemacke, Madjarske.
Je'l' mislis da se Svabe nece sjetit i tog slucajno zaboravljenog detalja.....kad i ako im bude u interesu.![]()
Te odvratne Osmanlije, ti grozni "Turci", o kojim ti nama pises, su bili tvoj i moj pra-pra-pradjed.![]()
Ako zelis glumit naivnost....nista protiv.
Ali molim te....nemoj mi tu sad izvrcat povjesne cinjenica i mazat oci svojom subjektivnoscu i predrasudama.
I ja sam odgojena u germanofilskoj kuci....ali molim te....ne fantaziraj.
Kad je doslo stani-pani, Englezi i Francuzi su pazili Srbe,
Svabe i Austrijanci, Hrvate,
a mi smo MORALI iskat pomoc od tebi odvratnih Turaka (Iranaca i Arapa).
(A gadilo nam se sto smo spali toliko nisko, da cak moramo molit te "divljake" da nam se smiluju).![]()
Ti ako nisi progledao-a tad (upitno je jesil' i rodjen-a 1992-e), onda neces nikad.
Srebrenica je ocit dokaz, koliko nas je volila i pazila Europa.
Ali neke stvari se trebaju znati, nije Turcima mane, Arapima jos manje, pa ni Irancima.
Neke arapske zemlje su u toku rata imale savrsene odnose sa rezimom Slobodana Milosevica, sta reci za njih ! I Da mi smo Evropljani, ma koliko to neizgledalo tako, ali smo puno vise okrenuti zapadu nego istoku. Sa istoka su pocinjeni mnogo veci zlocini nad nama nego sa zapada.
Dakle meni je Turska draga, ali da se ja nesto pouzdam u njih, i da ih smatram zastitnicima, daleko od toga. Ti pricas o tome kako eto postoji nekakva Bosnjacka dijspora u Turskoj, postoji ali malo morgen. Ova dijaspora sa zapada vise novca donese u BiH, za godinu, nego st ga je ta iz Turske donijela za 100 godina.
Ili mislis da bi turski biznismeni trebali ulagati u bezperspektivne projekte? Samo da bi zaposlili nasu sirotinju!
Oprosti, ali JA PRVA necu ulozit u nesto sto mi nece donijet dobit, zasto bi neko drugi?
I dokle vise sedake?
Pa imaju i Turska i Arapi svoje sirotinje!
Kad vide koliko nam je zemlje neobradjeno, neiskoristeno, kad vide da imamo i vode i sunca, kad vide koliko je donacija profuckala nasa elita, nema razloga da nam daju ijedan dinar vise neg' sto su vec dali.
A ono osnovno gdje nam trebaju pomoci, i kad nam jesu pomogli, jeste bilo kad smo bili na rubu nestanka.
Niko drugi nije mogao razumit o cemu se radi, kao danasnji Turci.
Ako nije dovoljno to, sto su nam pomogli da spasimo zive glave, i BiH, ja ne'znam sta nam vise treba?
Osim toga, kad bi danasnja Turska branila sve ugrozene narode svojih bivsih posjeda, sad bi ratovala na 10 frontova.
Da bi ugodio svojim Arapima u Turskoj, koji imaju rodbinu u Siriji, Erdogan se je vec trebao potuc s'Assadom.
Da bi pomog'o Tatarima na Krimu, trebo je pocet kavgu s Ukrajincima. Da bi pomog'o Kosovarima, trebo je napast Srbiju...i tako redom. Vjeruj mi, sve skupine imaju svoje zastupnike u Turskoj, koje lobiraju za "njihovu stvar".
Ko ce svim ugrozenim bivsim-osmanskim narodima ugodit, kad ih ima toliko, i svi su u nekakvim belajim.
Pogledaj cak slucaj Kavkaza i njihovih problema sa Rusima.
Pa okupaciju i enticko ciscenje jednog djela Azarbejdzana od strane Armenaca....
Pa nije niko budala da zapocinje rat sa citavim komsilukom.
ps. a nikako ne kuzim kako ti ne'smetaju neki potezi carobnog Zapada. Znaci, tebi ne'smeta ako Hitler odvodi Zidove i Rome, vazno je da je tvoja glava ziva.
Citava tvoja prica se svodi da je Zapad uvijek "bolji", samo zato sto tebe nije barno. Pa Austrija je tebi bolja i prica zato sto nije USPIJELA zauzet BiH prije 300 godina. Al' da jeste, ti danas vjerojatno nebi postojao takav kakav jesi, i sumnjam da bi uopce postojala ikakva Bosna i Hercegovina. Jer ako i postoji u ovim granicama, to su manje vise granice koje je obranilo Osmansko Carstvo, a i narod u njoj.