SKODA FABIA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
technoGeek
#176 Re: SKODA FABIA
Isto uzmi u obzir da je dizel skuplji za odrzavati, te eventualni kvarovi mogu skupo da te izadju.
- pajero
#177 Re: SKODA FABIA
Ja sam se isto dvoumio oko benzin - dizel. Kada sam stavio na papir, meni treba 6 godina da "ustedim" na potrosnji dizela u odnosu na benzinca pa da bi mi se isplatilo. To je samo razlika u potrosnji dizel - benzin. A sto se tice servisa slazem se da je dizel malo skuplji za odrzavanje... Moj izbor bih bio benzin i to ako kupujes novu Fabiu uzmi 1,2TSI! 
- ja_cura_
#178 Re: SKODA FABIA
hvala na odgovorima. evo da pojasnim jos malo.
ne uzimam osnovni model vec onaj srednji, sa 105 snaga. auto cu voziti samo ja i sestra, znaci nikakvo naglo preticanje, trkanje i ostalo. u autu ce biti i djeca, tako da ce voznja vise biti ono umjerenog tipa. ne prealzim godisnje ni 15 hiljada kilometara. s obzirom na sve ove stavke, mislim da mi bas ni dizel ne treba. a razlika bi bila 4 000 ako uzmem dizel, sto mi konacnu sumu (sa nekom dodatnom opremom) znatno mijenja, s obzirom, da ni kredit ne mogu bas uzeti koliko hocu niti koliki mi treba.
ne uzimam osnovni model vec onaj srednji, sa 105 snaga. auto cu voziti samo ja i sestra, znaci nikakvo naglo preticanje, trkanje i ostalo. u autu ce biti i djeca, tako da ce voznja vise biti ono umjerenog tipa. ne prealzim godisnje ni 15 hiljada kilometara. s obzirom na sve ove stavke, mislim da mi bas ni dizel ne treba. a razlika bi bila 4 000 ako uzmem dizel, sto mi konacnu sumu (sa nekom dodatnom opremom) znatno mijenja, s obzirom, da ni kredit ne mogu bas uzeti koliko hocu niti koliki mi treba.
-
hostapler
#179 Re: SKODA FABIA
Uzmi Skodu sa 1.2 TSI motorom i 105 KS,nemoj ovaj 1.6. Manje trosi (mozda je razlika i u citava 2l,neka me neko ispravi),a ako ne ide bolje onda barem ide isto.
- drndalo
#180 Re: SKODA FABIA
Ako ces ga na kredit uzimati, pa jos tolika razlika, ne mrdaj dalje od benzinca, jer ti ta razlika glavnike cijene od cca. 4000 KM, sa kamatom za kredit na kraju znaci bar 5000 KM razlike...
- ja_cura_
#181 Re: SKODA FABIA
ma da, to sam i ja racunala. a fabia je combi, i zbog toga mislim da je 1.2 ipak slab motor, s obzirom da ce biti i auto. klima unutra i ostalo.
u svakom slucaju, hvala momci na odgovorima. najvjerovatnije ce biti ova 1.6 sa 105 ks.....
u svakom slucaju, hvala momci na odgovorima. najvjerovatnije ce biti ova 1.6 sa 105 ks.....
-
vnm
#182 Re: SKODA FABIA
taj 1.6 motor je slabiji od 1.2TSI sa 105KS. em razvija maksimalnu snagu na vecem broju obrtaja em ima manji obrtni moment.
jedino sto mu ide u prilog je sto je sigurno izdrzljiviji.
jedino sto mu ide u prilog je sto je sigurno izdrzljiviji.
- ja_cura_
#183 Re: SKODA FABIA
e sad nisam pametna. ja sam mislila da je 1.6 jaci od 1.2 cisto jer je veci broj. ja sam laik po tom pitanju, tako da sad uopste ne znam sta. ma najbolje da odustanem od kupovine 
- Industrialyzer
#184 Re: SKODA FABIA
taj TSI motor je turbo pa zato ima vise snage
To sad postaje "moda" , mala zapremina , turbo i imas dobru snagu , malu potrosnju ali gubis na pouzdanosti
- Haris.ba
#185 Re: SKODA FABIA
Razlika između motora 1.6 koji ti gledaš i 1.2 turbo koji ti predlažu je oko 500 maraka. Taj 1.6 motor npr. ja nisam ni vidio da se prodaje više u Hrvatskoj u fabijama. Njemu je vrijeme otkucalo. Iako je to dobar motor. Fazon je potrošnja. Koja može biti i 10 litara gradske. Kod 1.2 turbo motora potrošnja gradske je oko 7 litara. Snaga je ista - ima isto konja. U teoriji, održavanje turbo motora bi trebalo biti skuplje - ko kod dizelaša. Ne znam je li tako kod turbobenzinaca u škodi.ja_cura_ wrote:ma da, to sam i ja racunala. a fabia je combi, i zbog toga mislim da je 1.2 ipak slab motor, s obzirom da ce biti i auto. klima unutra i ostalo.
Ako ti nije mrsko - idi traži probnu vožnju. Tako ćeš najbolje vidjeti šta ti odgovara.
To što znači da gubiš na pouzdanosti kad imaš turbinu - to ti je ono - kad nemaš nešta na autu, ne može se ni pokvariti, kad ima - može.
- pajero
#186 Re: SKODA FABIA
Ja bih isto ganajo 1,2 TSI. Za sada nemaju vecih problema. Jedini problem do sada je se javljao na bas tim turbinama, ali su i to rijesili sa nekom podloskom...Cak kazu da u ovim novim 2011-2012 nemaju taj problem...Tako da ti je najbolje da zakazes test voznju i jednog i drugog motora i vidis sta ti odgovara...
-
2+3
#187 Re: SKODA FABIA
Imam problem zakljucavanja auta preko centralne brave, neaime centralna brava radi kada zakljucavam kljucem na bravi a preko kljuceva ne radi. Skoda Fabija 2003 godiste, karavan a problem je u gornjem djelu kljuca gdje se nalazi elektronika. Isao sam u ASA Auto ali su po meni preskupi, jedan takav dio je 120 KM. Postoji li neka druga opcija da se negdje popravi ili naruci kao ovi sto rade u Hrvatskoj
http://www.auto-vidicek.hr/fullpage.aspx?PartID=161
Škoda Ključ AVSK 16
To je taj dio sto mi treba, ako je neko imao slican problem da mi olaksa patnju otkljucavanjem auta na bravi a drzim djete maleno u ruci hahahhaahha
Škoda Ključ AVSK 16
To je taj dio sto mi treba, ako je neko imao slican problem da mi olaksa patnju otkljucavanjem auta na bravi a drzim djete maleno u ruci hahahhaahha
-
LeKo
#188 Re: SKODA FABIA
Provjeri u Hudiniju, imali su oklope ključeva u ponudi. U krajnjem slučaju, ako ti puno 120 dati, ugradi kinesko daljinsko za 50 KM.2+3 wrote:Imam problem zakljucavanja auta preko centralne brave, neaime centralna brava radi kada zakljucavam kljucem na bravi a preko kljuceva ne radi. Skoda Fabija 2003 godiste, karavan a problem je u gornjem djelu kljuca gdje se nalazi elektronika. Isao sam u ASA Auto ali su po meni preskupi, jedan takav dio je 120 KM. Postoji li neka druga opcija da se negdje popravi ili naruci kao ovi sto rade u Hrvatskoj
Škoda Ključ AVSK 16
-
jale
#189 Re: SKODA FABIA
Ovaj momak ima dosta tih oklopa, znam par kolega koji su uzimali. Sve korektno.2+3 wrote:Imam problem zakljucavanja auta preko centralne brave, neaime centralna brava radi kada zakljucavam kljucem na bravi a preko kljuceva ne radi. Skoda Fabija 2003 godiste, karavan a problem je u gornjem djelu kljuca gdje se nalazi elektronika. Isao sam u ASA Auto ali su po meni preskupi, jedan takav dio je 120 KM. Postoji li neka druga opcija da se negdje popravi ili naruci kao ovi sto rade u Hrvatskoj
Škoda Ključ AVSK 16
http://www.pik.ba/profil/dinnno/
-
2+3
#190 Re: SKODA FABIA
Hvala drug za ovu informacijujale wrote:Ovaj momak ima dosta tih oklopa, znam par kolega koji su uzimali. Sve korektno.2+3 wrote:Imam problem zakljucavanja auta preko centralne brave, neaime centralna brava radi kada zakljucavam kljucem na bravi a preko kljuceva ne radi. Skoda Fabija 2003 godiste, karavan a problem je u gornjem djelu kljuca gdje se nalazi elektronika. Isao sam u ASA Auto ali su po meni preskupi, jedan takav dio je 120 KM. Postoji li neka druga opcija da se negdje popravi ili naruci kao ovi sto rade u Hrvatskoj
Škoda Ključ AVSK 16
http://www.pik.ba/profil/dinnno/
-
2+3
#191 Re: SKODA FABIA
Ma nije mi puno 120 KM za dva oklopa ali jeste za jedan koji je svugdje drug u normalnim zemljama od 30 do 50 KM, a kinesko nista u moje auto drugLeKo wrote:Provjeri u Hudiniju, imali su oklope ključeva u ponudi. U krajnjem slučaju, ako ti puno 120 dati, ugradi kinesko daljinsko za 50 KM.2+3 wrote:Imam problem zakljucavanja auta preko centralne brave, neaime centralna brava radi kada zakljucavam kljucem na bravi a preko kljuceva ne radi. Skoda Fabija 2003 godiste, karavan a problem je u gornjem djelu kljuca gdje se nalazi elektronika. Isao sam u ASA Auto ali su po meni preskupi, jedan takav dio je 120 KM. Postoji li neka druga opcija da se negdje popravi ili naruci kao ovi sto rade u Hrvatskoj
Škoda Ključ AVSK 16
- Altsa
#192 Re: SKODA FABIA
zna li neko gdje se mogu servisirati elektricni podizaci stakala u sarajevu i koji su servisi najbolji
hvala
- pajero
#193 Re: SKODA FABIA
Isto Fabia? Sta je problem? Neces u ovlasteni servis?
-
jale
#194 Re: SKODA FABIA
Ja radio kod Skore, oko 130 KM sve me doslo. Vineo je marka podizaca cini mi se.pajero wrote:Isto Fabia? Sta je problem? Neces u ovlasteni servis?
-
carobnjak1
#195 Re: SKODA FABIA
zavisi sta ti je otislo kod fabije je mana sajlice koje pucaju moj komsija jedan radi te sajle pravo jeftinoAltsa wrote:zna li neko gdje se mogu servisirati elektricni podizaci stakala u sarajevu i koji su servisi najboljihvala
-
frngla
#196 Re: SKODA FABIA
nisu u pitanju sajlice već plastične kopče/kanalice i mogu se naručiti sa ebay-a dok u ovlaštenom ne možeš uzeti pojedinačno kanalice već samo kompletan podizač sa limom.
- Altsa
#197 Re: SKODA FABIA
necu jer su preskupi i sto neko rece mora se uzeti komplet podizaca...hvala na odgovorimapajero wrote:Isto Fabia? Sta je problem? Neces u ovlasteni servis?
- ElRe
#198 Re: SKODA FABIA
Danas uzeo sluzbenu Fabiu II 1.4 TDI 70KS i u koloni stani-kreni cackam board kad prosjecna potrosnja na 100 km 9.2l