a danas, tj jutros tako jak mraz bio -strahota jedna- a behara na sve strane
0 stepeni jutros kod mene ( Gračanica), nije baš opasno bojim se jačeg minusa od -3, -4 koji bi nanio veliku štetu.
Ovo je jedna tabela koja pokazuje osjetljivost voća po fazama.
Šljiva se prska u rano proljeće(kad bubre pupoljci) protiv rogača šljive,šupljikavosti lišća i protiv jaja štetočina koje su prezimile.
-u fazi cvjetanja ali kad su cvjetovi jos zatvoreni se prska protiv monilije i protiv šljivine ose
-u cvjetanju opet protiv monilije
-u precvjetavanju kad su tek mali plodovi,protiv plamenjače šljive,šljivine ose i lisnih vaši(ako se pojave)
-kada su skroz formirani plodovi,ide prskanje protiv šupljikavosti lista,šljivinog smotavca i opet ako su se pojavile lisne vaši.
-10 do 15 dana kasnije protiv truleži plodova i smotavca
-i na kraju ide jesenji tretman tj plavo prskanje
Svako treba da se prilagodi po mogućnostima i potrebama koliko će štititi voće, ja to svedem na jesenje plavo prskanje, pa u februaru ponovo bakar ( ako sam išao jedan preparat u jesen u proljeće uzimam drugi zbog rezistentnosti).
Nakon toga u punom cvatu prskam obično chorusom protiv monilije, kada krene opadanje latica tj. precvjetavanje dodam i neki insekticid ( ranije ne zbog pčela). Od preparata zavisi da li ću miješati insekticid i fungicid , ali u većini slučajeva može se miješati. Dalje ide zaštita protiv šupljikavosti lista i zaštita od truleži ploda, treba pratiti stanje u voćnjaku pa ako primijetite neke promjene tako reagujte. Ne treba ni pretjerivati jer i biljka stvara rezistentnost pa treba biti oprezan.
a cacanka rodna i kod mene slabo behara, a viljamovka standardno odlicna, žao mi što je nemam više
Ja imam 120 komada viljamovke u šestoj godini, da imam više ne bih ništa stigao uraditi oko njih. Kruška zahtijeva mnogo rada, to svi znaju. Ima mnogo posla kod formiranja krošnje, još ako je bujna tu ima kamion granja nakon rezidbe kao kod mene

. Samo ne treba žaliti prilikom orezivanja, nerijetko u zapušten voćnjak unesem i motorku. Iako izbjegavam bilo kome raditi ali nekad moraš nekome prijatelju pomoći a svi žalili orezivati i napravili užas od voćnjaka. Treba znati da je i loše orezivanje bolje od nikakvog !
Viljamovka prošle godine :