Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kory_galaktikos

#176 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

Black swan wrote:možel ko dati kratka uputstva za obrezivanje voćki
pa bih se dalje usavršavao
dakle kad se radi prvo
šta se gleda i reže i tako :D
moras imati samo jednu vodilju,NE SMIJES imati 2 ili vise grane iz jednog mjesta,trebas pazit na preklapanje grana zbog osjenjivanja,paralelne grane jedna iznad druge su nepozeljne,visocija grana ne moze biti deblja od one ispod nje,ugao grane treba da je sto blize 90 stepeni,sad zavisi od vocke i od forme krosnje koje forsiras koliko ces imati spratova ali trebas imati 4-5 grana pravilno rasporedjenih po spratu i da je grana iznad grane na nekih 30-35 cm
eto onako iz prve
sokkia

#177 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

danas posađeno eksperimentalnih sedamdesetak sadnica kupine (neka americka sorta)
još samo da smuljam ono kap po kap al to mi je malo veci problem jer nemam vodu na parceli :sad:
safran

#178 Re: Voćnjak

Post by safran »

Ja sad proučavam raspored behara i pravim plan za ljetnu rezidbu. Više nikom ne dam da mi se petlja u posao. Rane šljive završile sa cvjetanjem, trešnje ili full behar ili se još nisu otvorile. Višnje 20% izbeharalo, požegače, jabuke - otprilike isto tako. Čini mi se da sam jabuke previše osunetila ove godine pa sam se uhinjila. Dobro je.
kandelabar

#179 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

I ja sam svoje skresao dosta i cak primjetio sam da one pupove sto sam mislio da ce biti cvatni da su postali lisni..ali danas sam primjetio da i neke jabuke kruske u komsije koje on nije orezivo nisu bas iscvjetale mozda ova godina nece biti za voce dobra mada meni ne djeluje tako vise je do mene malo se tjesim :D..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#180 Re: Voćnjak

Post by Truba »

kory_galaktikos wrote:
Black swan wrote:možel ko dati kratka uputstva za obrezivanje voćki
pa bih se dalje usavršavao
dakle kad se radi prvo
šta se gleda i reže i tako :D
moras imati samo jednu vodilju,NE SMIJES imati 2 ili vise grane iz jednog mjesta,trebas pazit na preklapanje grana zbog osjenjivanja,paralelne grane jedna iznad druge su nepozeljne,visocija grana ne moze biti deblja od one ispod nje,ugao grane treba da je sto blize 90 stepeni,sad zavisi od vocke i od forme krosnje koje forsiras koliko ces imati spratova ali trebas imati 4-5 grana pravilno rasporedjenih po spratu i da je grana iznad grane na nekih 30-35 cm
eto onako iz prve
zanimljivo

u kojem mjesecu da to radim
safran

#181 Re: Voćnjak

Post by safran »

Pa sad ne radiš ništa dok ne završi plodonošenje a onda imaš ljetnu rezidbu a do tada zbavi malo literature i proučavaj. Ovo što ti je navedeno su generalni principi a moraš voditi računa i kojoj vrsti voćke je riječ. Trešnje rađaju na prošlogodišnjim i starijim granama, jabuke i kruške na dvo i trogodišnjim, na starijim je slabiji rod znači moraš održavati dovoljan broj rodnih grana. Onda, mlade voćke ti je lako orezivati jer krećeš od nule pa im možeš odmah formirati kosturne grane. AKo imaš starija i zapuštena stabla, njih treba podmladiti što obično podrazumijeva intenzivnije orezivanje i pomiriš se sa tim da nećeš imati rod dogodine. Znači, puno zavisi od toga koje vrste i kakva stabla imaš na terenu.
sokkia

#182 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

kandelabar wrote:I ja sam svoje skresao dosta i cak primjetio sam da one pupove sto sam mislio da ce biti cvatni da su postali lisni..ali danas sam primjetio da i neke jabuke kruske u komsije koje on nije orezivo nisu bas iscvjetale mozda ova godina nece biti za voce dobra mada meni ne djeluje tako vise je do mene malo se tjesim :D..
a ja pomislio da samo u mene ne beharaju kako treba :)
ipak bi moglo biti da je do godine :-?
kandelabar

#183 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

moglo bi biti da je godina losa al opet to se nece znati dok ne budu pocele berbe plodova po meni bio je kritican period velikih temperatura u januaru kad bi vocke trebali mirovati i onda kasnije mislim krajem februara ili sredinom je pao i snijeg dva tri dana jedino kontam da bi to moglo utjecati da je omelo u razvoju cvatne pupove..
kory_galaktikos

#184 Re: Voćnjak

a eto safran ti je rekao :thumbup: ,ta "osnovna" rezidba ide u toku zime ili proljeca,zavisi gdje tj od vremenskih prilika ili ne prilika
samo bitna je puno ta ljetna rezidba,ne znam koliko vi to praktikujete ali treba to fakat..ona se moze odma sad posle cvjetanja ali najbolje je nekad u maju prva polovica,kad sokovi bas krenu i mogu se grane fino savijati
PS:godina je poprilicno dobra,barem gore moj kraj..za sad je sve ok,mozda ima vise insekata zbog te lose zime ali sredit ce se to
svjezi_ustipak

#185 Re: Voćnjak

Post by svjezi_ustipak »

Pozdrav svima. Zanima me moze li iko dati savjet za zastitu vocaka? Kad se i sta primjenjuje od ovih sredstava za prskanje.
kory_galaktikos

#186 Re: Voćnjak

svjezi_ustipak wrote:Pozdrav svima. Zanima me moze li iko dati savjet za zastitu vocaka? Kad se i sta primjenjuje od ovih sredstava za prskanje.
a zavisi sta imas tj koje voce?
ako imas jabuku ili krusku trebas prskati protiv krastavosti ili cadjavosti,ili ako imas neko kosticavo voce onda protiv monilije a prskas mankozebom ili nekim sredstvom koje ima mankozeb aktivnu materiju
svjezi_ustipak

#187 Re: Voćnjak

Post by svjezi_ustipak »

kory_galaktikos wrote:
svjezi_ustipak wrote:Pozdrav svima. Zanima me moze li iko dati savjet za zastitu vocaka? Kad se i sta primjenjuje od ovih sredstava za prskanje.
ako imas jabuku ili krusku trebas prskati protiv krastavosti ili cadjavosti,ili ako imas neko kosticavo voce onda protiv monilije a prskas mankozebom ili nekim sredstvom koje ima mankozeb aktivnu materiju
imam nesto malo voca koje je pravo zapusteno. od svega imam pomalo, tresnju, orah, jabuke, sljive, kruske. mislio sam ovim sredstvom sa mankozebom prskati jabuke misleci da je to protv krastavosti, sad sam malo zbunjen tvojim odgovorom :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#188 Re: Voćnjak

Post by Truba »

joj u pm i ja moram prskati
imam neku spravu ali je ne znam koristiti
kad se prska?
da se pripremim a ne mogu sve stići i naučiti :roll:
kory_galaktikos

#189 Re: Voćnjak

svjezi_ustipak wrote:
kory_galaktikos wrote:
imam nesto malo voca koje je pravo zapusteno. od svega imam pomalo, tresnju, orah, jabuke, sljive, kruske. mislio sam ovim sredstvom sa mankozebom prskati jabuke misleci da je to protv krastavosti, sad sam malo zbunjen tvojim odgovorom :)
zasto si zbunjen ? pa ide tako,mozes prskati njime jabuku slobodno tj mozes sve to njime prskat

kakvu spravu heh ? a prska se u zavisnosti sta zelis,do kojeg je stadija doslo ja sam npr kod sebe to vec sve obavio jer je kod mene prije vegetacija
Del_Boy_Trotter

#190 Re: Voćnjak

Post by Del_Boy_Trotter »

Nije neka godina za voca, kod mene cacanka slabo beharala ali ima ipak nesto. Stenlej odlicno "ponijela" kao i viljamovka. Ako ne bude vecih nepogoda mogla bi biti nadprosjecno dobra godina. Sto se tice zastite vazno je znati kada se prsce i zbog cega a preparata ima mnogo na trzisti, ako treba postavit cu neki kalendar tj. raspored prskanja .

Sent from my HUAWEI Y300-0100 using Tapatalk
sokkia

#191 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

Del_Boy_Trotter wrote:Nije neka godina za voca, kod mene cacanka slabo beharala ali ima ipak nesto. Stenlej odlicno "ponijela" kao i viljamovka. Ako ne bude vecih nepogoda mogla bi biti nadprosjecno dobra godina. Sto se tice zastite vazno je znati kada se prsce i zbog cega a preparata ima mnogo na trzisti, ako treba postavit cu neki kalendar tj. raspored prskanja .

Sent from my HUAWEI Y300-0100 using Tapatalk
ovo ne bi bilo loše :)
a danas, tj jutros tako jak mraz bio -strahota jedna- a behara na sve strane :(
bojim se da ce ostaviti teške posledice po voce. :o
a cacanka rodna i kod mene slabo behara, a viljamovka standardno odlicna, žao mi što je nemam više :(
kory_galaktikos

#192 Re: Voćnjak

problem kod cacanke rodne je rezidba
nju ne treba rezat standardno kao sljivu,nego nesto poput jabuke (u manjem intezitetu)
ja sam to provjerio i razlika je velika-u velicini i kvalitetu ploda
Del_Boy_Trotter

#193 Re: Voćnjak

Post by Del_Boy_Trotter »

a danas, tj jutros tako jak mraz bio -strahota jedna- a behara na sve strane
0 stepeni jutros kod mene ( Gračanica), nije baš opasno bojim se jačeg minusa od -3, -4 koji bi nanio veliku štetu.
Image

Ovo je jedna tabela koja pokazuje osjetljivost voća po fazama.

Šljiva se prska u rano proljeće(kad bubre pupoljci) protiv rogača šljive,šupljikavosti lišća i protiv jaja štetočina koje su prezimile.
-u fazi cvjetanja ali kad su cvjetovi jos zatvoreni se prska protiv monilije i protiv šljivine ose
-u cvjetanju opet protiv monilije
-u precvjetavanju kad su tek mali plodovi,protiv plamenjače šljive,šljivine ose i lisnih vaši(ako se pojave)

-kada su skroz formirani plodovi,ide prskanje protiv šupljikavosti lista,šljivinog smotavca i opet ako su se pojavile lisne vaši.
-10 do 15 dana kasnije protiv truleži plodova i smotavca

-i na kraju ide jesenji tretman tj plavo prskanje

Svako treba da se prilagodi po mogućnostima i potrebama koliko će štititi voće, ja to svedem na jesenje plavo prskanje, pa u februaru ponovo bakar ( ako sam išao jedan preparat u jesen u proljeće uzimam drugi zbog rezistentnosti).

Nakon toga u punom cvatu prskam obično chorusom protiv monilije, kada krene opadanje latica tj. precvjetavanje dodam i neki insekticid ( ranije ne zbog pčela). Od preparata zavisi da li ću miješati insekticid i fungicid , ali u većini slučajeva može se miješati. Dalje ide zaštita protiv šupljikavosti lista i zaštita od truleži ploda, treba pratiti stanje u voćnjaku pa ako primijetite neke promjene tako reagujte. Ne treba ni pretjerivati jer i biljka stvara rezistentnost pa treba biti oprezan.
a cacanka rodna i kod mene slabo behara, a viljamovka standardno odlicna, žao mi što je nemam više
Ja imam 120 komada viljamovke u šestoj godini, da imam više ne bih ništa stigao uraditi oko njih. Kruška zahtijeva mnogo rada, to svi znaju. Ima mnogo posla kod formiranja krošnje, još ako je bujna tu ima kamion granja nakon rezidbe kao kod mene :D . Samo ne treba žaliti prilikom orezivanja, nerijetko u zapušten voćnjak unesem i motorku. Iako izbjegavam bilo kome raditi ali nekad moraš nekome prijatelju pomoći a svi žalili orezivati i napravili užas od voćnjaka. Treba znati da je i loše orezivanje bolje od nikakvog ! :-D

Viljamovka prošle godine :
Image
kandelabar

#194 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

Imas li jos ovih tabela od ostalog voca kao i za prskanje raspored ili nas uputi gdje bi mogli to naci ??
ja sam ujutro oko 4h izasao i palio neke vrece papirne i krpe u vocnjaku da sta ublazim bilo je mraza..
kory_galaktikos

#195 Re: Voćnjak

syngenta daje dobre kataloge,trebate vidjet ima li gdje u lbizini njihova kancelarija ili nesto
evo to sam sad nasao,ma ima toga bruku moze se pronaci
http://www.syngenta.com/country/hr/Site ... 20VOCE.pdf
sokkia

#196 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

Treba znati da je i loše orezivanje bolje od nikakvog
vecina to tvrdi dok ja još uvijek nisam uvjeren :(
najgore mi bude kad neko dođe i pođe mi objašnjavat kako treba a ja znam da to nije dobro, jer sam tako radio i nisam ni izbliza bio zadovoljan poslom.
vocka mu u jesen više lici na metlu nego na vocku :(

e sad jedno pitanje:
šta struka i praksa kažu za zastiranje oko vocaka?
kakvog bi efekta i posljedica imalo da recimo oko voca zastrem slamom (imam je dosta na raspolaganju)
pošto bi to uradio debljim slojem kontam da bi sprijecavalo rast korova i trave a istovremeno bi zadžavalo vlagu oko voca.
kory_galaktikos

#197 Re: Voćnjak

e to sto se tice zastiranja je super stvar,prvo zbog vlage pa sve ostalo
samo ne smijes to stavljat odma uz vocku,zbog miseva
sokkia

#198 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

kory_galaktikos wrote:e to sto se tice zastiranja je super stvar,prvo zbog vlage pa sve ostalo
samo ne smijes to stavljat odma uz vocku,zbog miseva
hvala galaktikos :thumbup:
slama je napola trula, bila u balama a cjelu zimu kisla , nadam se da ne smeta.
kory_galaktikos

#199 Re: Voćnjak

ma nema na cemu,samo pitaj i meni dobro dodje dodatno citam istrazujem heh

a ne znam za to sto je vlazna,malo sam skeptican al kontam isusit ce se,a i vlazna ok to je i svrha njena,samo nemoj direktno uz stablo zbog bojazni od miseva
svjezi_ustipak

#200 Re: Voćnjak

Post by svjezi_ustipak »

kory_galaktikos wrote: zasto si zbunjen ? pa ide tako,mozes prskati njime jabuku slobodno tj mozes sve to njime prskat

kakvu spravu heh ? a prska se u zavisnosti sta zelis,do kojeg je stadija doslo ja sam npr kod sebe to vec sve obavio jer je kod mene prije vegetacija
ma shvatio sam iz tvog posta nekako da ne ide mankozeb. helem, ja sam svoje poprskao mankozebom. nesto sam na interent gledao, ovo se prskanje valjda ponavlja nakon 5-7 dana ili ne?
Post Reply