Pušenje u BBI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#176 Re: Pušenje u BBI

Post by black »

JThomas wrote:
seln wrote: Ne poricem stetnost pusenja, ali mi ta histerija ide debelo na zivce.

i meni...
seln

#177 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
Sta bi jos mogli otvoriti, konc-logor, bordel, ...?
Neki su vec predlozili konc-logor za nepusace. A registrovani bordeli su legalni.
VjecitiStudent

#178 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
agnostic_front wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ako BBI dozvoli da se drogira, sta imaju zakon donosit koji to zabranjuje :-)
Otprilike.
Usporedba ne stoji. Cigarete su, za razliku od droge, jos uvijek legalne.
Sta cemo onda sa drzavnim zakonom?
BBI je iznad drzave ili ..?
agnostic_front

#179 Re: Pušenje u BBI

Post by agnostic_front »

VjecitiStudent wrote:Sta bi jos mogli otvoriti, konc-logor, bordel, ...?
Sve što ne škodi drugim pojedincnima i što je dobrovoljno, a konc-logor tu ne spada.
VjecitiStudent

#180 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

agnostic_front wrote:
Sve što ne škodi drugim pojedincnima i što je dobrovoljno, a konc-logor tu ne spada.
Sta cemo sa nepostovanjem zakona?
seln

#181 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote: Usporedba ne stoji. Cigarete su, za razliku od droge, jos uvijek legalne.
Nije.
I opet: telefon u ruke i pokazi da si spreman nesto i uraditi, a ne samo naklapati.
VjecitiStudent

#182 Re: Pušenje u BBI

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
VjecitiStudent wrote:
seln wrote: Usporedba ne stoji. Cigarete su, za razliku od droge, jos uvijek legalne.
Nije.
I opet: telefon u ruke i pokazi da si spreman nesto i uraditi, a ne samo naklapati.
Zasto ih onda podrzavas u tome?
agnostic_front

#183 Re: Pušenje u BBI

Post by agnostic_front »

VjecitiStudent wrote:
agnostic_front wrote:
Sta cemo sa nepostovanjem zakona?
Ništa.
seln

#184 Re: Pušenje u BBI

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote:
VjecitiStudent wrote:
Nije.
Zasto ih onda podrzavas u tome?
Ko ih podrzava?
Ja branim pravo pusaca da zapale cigaretu tamo gdje je dozvoljeno. Ako fuseraj vlasnika objekta ugrozava nepusace, tuzi ga.
Erzsebet

#185 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

seln wrote:
Erzsebet wrote:Da, i robovlasništvo je nekad bilo u modi, trebalo bi ga vratiti.

Seln, kako ćemo ti i ja ući u oba kafića (to je u Italiji bilo kao prelazno rješenje, pola kafića nepušačko, pola pušačko, a određivalo se žrijebom) kad 99% bosanskih pušača ne želi ni pomisliti da ne zapali u kafani. Svi moji prijatelji pušači ne bi nikad ušli sa mnom u takav kafić, to znam jer sam pokušavao. Na kraju smo počeli manje da izlazimo, a družili smo se po planinama, sjedili u baštama i sl., ali meni stvarno na pada na pamet da se prilagođavam na njihovu zavisnost.

Sjećam se da sam jednom došao na babine najboljoj drugarici, gdje je 13 ljudi pušilo, nas dvoje nismo, a sa nama je bilo još 6-7 djece, uključujući i novorođenče. Teorija im je bila "šta fali, i moji su pušili, pa nam ništa ne fali". To je svijest prosječnog bosanskog pušača, a ti pričaj šta hoćeš, to je jednostavno tako.
Kao sto sam napisao: kafici SAMO za pusace i kafici SAMO za nepusace. Ko udje u jedan ili drugi, prihvata pravila igre.
Ako tvoji jarani ne zele u nepusacki, onda imas pogresne jarane. Ja bih za hator jarana nepusaca izdrzao sahat-dva u nepusackom kahvicu.
A to o svijesti...nije to svijest prosjecnog bosanskog pusaca, vec prosjecnog Bosanca, bio pusac ili nepusac.
Ili ti izjave nekih nepusaca (ukljucujuci i tebe) na ovoj temi izgledaju tolerantno?
Pa malo je glupo mijenjati prijatelje zbog toga, ali takođe im ne moram povlađivati. Zar ti nije malo čudno da od 30ak ljudi s kojima se intenzivno družim, svi tako razmišljaju? Ili možda rade meni u inat, hoćeš li doći do zaključka još i da ih boli qrac za mene, pa to samo meni rade? Ti ljudi se jednostavno tako ponašaju i prema svom djetetu novorođenču, i naravno da je onda glupo da ja u njihovoj kući uvodim pravila, tako da nisam ništa ni rekao taj put, ali kafići su javna mjesta, na koja imamo pravo svi.

Zamisli da ja tebe pljunem iz ćejfa svako malo, i proglasim te netolerantnim zato što to nećeš da trpiš? A od mog pljuvanja ti ništa neće biti, dok meni od tvoje cigare hoće. Postoje neke norme ponašanja, koja su civilizovane zemlje odavno poredale, a to je da se ne počinje jelo dok svi ne dođu (kod nas to ne postoji), da se ne puši u tuđoj kući i na javnim mjestima, da se jednostavno ne radi ništa što ugrožava druge, što ti je druga definicija demokratije. Dakle, radi šta hoćeš dok to ne ugrožava druge, i svi sretni.

Spomenuo si i konobare pušače. Možda bi ti konobari radije radili u nepušačkom kafiću, jel' ti to palo na pamet, čak i ako su pušači? Nećeš vjerovati, ovdje gdje živim ima i takvih, koji nikad neće zapaliti u zatovrenom prostoru, a puše godinama, i to po kutiju dnevno.

I na kraju ću spomenuti novac. Pušači umiru ranije, sve i da ne ugrožavaju ostale. Zašto bismo ti i ja plaćali isto zdravstveno osiguranje, ako su tebi puno veće šanse da umreš? Zbog toga i treba kutija cigara biti 10 KM, pa se liječi od toga što platiš.
miki.ba

#186 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

Pitajte vlasnike kafica šta misle o zabrani pušenja u ug. objektima.
U svakom društvu ima bar pola pušaca, e sad skim ce te sjediti u gradu i piti kafu, veze nemam.
Cim to uvedu, ja prestajem ici u kafane.
Erzsebet

#187 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

miki.ba wrote:Pitajte vlasnike kafica šta misle o zabrani pušenja u ug. objektima.
U svakom društvu ima bar pola pušaca, e sad skim ce te sjediti u gradu i piti kafu, veze nemam.
Tako su govorili u svim državama, pa promet nigdje nije opao, ni u jednom kafiću. U Holandiji su dozvolili pušenje jedino u kafićima površine 50-60 kvadratnih metara, i to u kojima rade isključivo vlasnici i koji nemaju zaposlenih. Koga briga uostalom za mišljenje vlasnika kafića?
miki.ba

#188 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

Erzsebet wrote:
Pa malo je glupo mijenjati prijatelje zbog toga, ali takođe im ne moram povlađivati. Zar ti nije malo čudno da od 30ak ljudi s kojima se intenzivno družim, svi tako razmišljaju? Ili možda rade meni u inat, hoćeš li doći do zaključka još i da ih boli qrac za mene, pa to samo meni rade? Ti ljudi se jednostavno tako ponašaju i prema svom djetetu novorođenču, i naravno da je onda glupo da ja u njihovoj kući uvodim pravila, tako da nisam ništa ni rekao taj put, ali kafići su javna mjesta, na koja imamo pravo svi.

Zamisli da ja tebe pljunem iz ćejfa svako malo, i proglasim te netolerantnim zato što to nećeš da trpiš? A od mog pljuvanja ti ništa neće biti, dok meni od tvoje cigare hoće. Postoje neke norme ponašanja, koja su civilizovane zemlje odavno poredale, a to je da se ne počinje jelo dok svi ne dođu (kod nas to ne postoji), da se ne puši u tuđoj kući i na javnim mjestima, da se jednostavno ne radi ništa što ugrožava druge, što ti je druga definicija demokratije. Dakle, radi šta hoćeš dok to ne ugrožava druge, i svi sretni.

Spomenuo si i konobare pušače. Možda bi ti konobari radije radili u nepušačkom kafiću, jel' ti to palo na pamet, čak i ako su pušači? Nećeš vjerovati, ovdje gdje živim ima i takvih, koji nikad neće zapaliti u zatovrenom prostoru, a puše godinama, i to po kutiju dnevno.

I na kraju ću spomenuti novac. Pušači umiru ranije, sve i da ne ugrožavaju ostale. Zašto bismo ti i ja plaćali isto zdravstveno osiguranje, ako su tebi puno veće šanse da umreš? Zbog toga i treba kutija cigara biti 10 KM, pa se liječi od toga što platiš.
On bi trebao manje placati zdravstveno i penziono, jer po svemu sudeci ce ranije umrijeti.
Također država od njega ima puno više, placa visoke poreze i akcize na cigare, ako oboli od raka kupuje skupe lijekove, plus nije na teretu državi ako umre prije penzije od raka.
:lol: :lol:
miki.ba

#189 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

Erzsebet wrote:
miki.ba wrote:Pitajte vlasnike kafica šta misle o zabrani pušenja u ug. objektima.
Tako su govorili u svim državama, pa promet nigdje nije opao, ni u jednom kafiću. U Holandiji su dozvolili pušenje jedino u kafićima površine 50-60 kvadratnih metara, i to u kojima rade isključivo vlasnici i koji nemaju zaposlenih. Koga briga uostalom za mišljenje vlasnika kafića?
U Sarajevu se bar 10 000 plata isplati preko ugostiteljstva, mislim da je broj još veci, ako nas puši 50%, njihov promet ce pasti u to sam siguran. U ovakvoj ekonomiji nije preporucljivo reci, koga briga šta ugostitelji misle.
I nemoj folirati da u inostranstvu nije pao promet u kafanama sa uvođenjem ovog zakona.
FreakyStyley

#190 Re: Pušenje u BBI

Post by FreakyStyley »

Da citiram sam sebe, s druge teme:

Ova hajka koja se provodi protiv pusaca u svijetu, a evo i kod nas stize je tragi-komicna. Nisam citao dovoljno o tom pasivnom pusenju, pa necu da pricam bezveze, al eto recimo da stoji taj argument, opet otkud nekome pravo da ljudima sere sto puse,recimo u prostorijama predvidjenim za to, ili kuci ? K'o da ja udjem u mcdonalds i kazem da hamburgeri trebaju kostat 15 km jer su nezdravi i da mi se svi ljudi koji to jedu gade. Sto ti je propaganda. Live and let live pobogu, nije heroin niti vam ga neko u venu gura, jebale vas cigare.

Jos da dodam, cemu tolika ekstaza kad se objavi poskupljene cigareta ? Eto govore likovi treba bit 15 km kutija, pa sta vam je jbt ? Mogu shvatit ako je neko za zabranu pusenja u zatvorenim prostorijama, ako mu dim smeta,miris itd. al cemu radovanje tudjoj nesreci ? Cemu to likovanje, to mi nije jasno uopste. Ako pusim kuci ili na otvorenom prostoru i svjesno trujem sam sebe, to je moj izbor. Isto kao sto je neciji izbor da se ne krece, jede brzu hranu itd. Opet toj osobi ne zelim da hamburger kosta 20 km.
Erzsebet

#191 Re: Pušenje u BBI

Post by Erzsebet »

miki.ba wrote:
Erzsebet wrote:
U Sarajevu se bar 10 000 plata isplati preko ugostiteljstva, mislim da je broj još veci, ako nas puši 50%, njihov promet ce pasti u to sam siguran. U ovakvoj ekonomiji nije preporucljivo reci, koga briga šta ugostitelji misle.
I nemoj folirati da u inostranstvu nije pao promet u kafanama sa uvođenjem ovog zakona.
Pa pogledaj malo statistike, pa ćeš vidjeti. Ja sam, kad sam tek stigao u Holandiju, radio u pabu, i uvijek je bilo puno. Svaki kafić je pun, bez obzira na zabranu pušenja, tako da priča da lažem jednostavno ne stoji.
kojeime

#192 Re: Pušenje u BBI

Post by kojeime »

"U Sarajevu se bar 10 000 plata isplati preko ugostiteljstva, mislim da je broj još veci, ako nas puši 50%, njihov promet ce pasti u to sam siguran. U ovakvoj ekonomiji nije preporucljivo reci, koga briga šta ugostitelji misle.
I nemoj folirati da u inostranstvu nije pao promet u kafanama sa uvođenjem ovog zakona."

Je li ti to kazes da neces izaci u kafic popiti kafu ili navece na pice sa rajm ili curama jer neces moci zapaliti cigaretu. Dodje ti neka cura i jos koja ti se svidja i kaze hajdemo na kafu a ti odgovoris da neces jer nema pusenja u kafani.

Ici ces, ici. I nece opasti promet kafanama kada se zabrani pusenja. Navici ce se ljudi.
miki.ba

#193 Re: Pušenje u BBI

Post by miki.ba »

kojeime wrote: Je li ti to kazes da neces izaci u kafic popiti kafu ili navece na pice sa rajm ili curama jer neces moci zapaliti cigaretu. Dodje ti neka cura i jos koja ti se svidja i kaze hajdemo na kafu a ti odgovoris da neces jer nema pusenja u kafani.

Ici ces, ici. I nece opasti promet kafanama kada se zabrani pusenja. Navici ce se ljudi.
To sa curama mi žena nece dozvoliti. :D
Pa vjerovatno cu ponekad svratiti do kafane s rajom , al ne kao do sada svakodnevno.
kojeime

#194 Re: Pušenje u BBI

Post by kojeime »

"Jos da dodam, cemu tolika ekstaza kad se objavi poskupljene cigareta ? Eto govore likovi treba bit 15 km kutija, pa sta vam je jbt ? Mogu shvatit ako je neko za zabranu pusenja u zatvorenim prostorijama, ako mu dim smeta,miris itd. al cemu radovanje tudjoj nesreci ? Cemu to likovanje, to mi nije jasno uopste."

Imas tri razoga.

1. Da su pusaci spremni da postuju nepusace ne bi trebalo niti zabraniti pusenje u zatvorenim prostorima niti povecavati cijene cigareta.

2. Covjek pusac koji se razboli od bolesti izazvanom pusenjem ne pravi problem samo sebi. On pravi problem zato sto kosta i porodicu i drzavu i poslodavca. Tako da to nije samo licna stvar pusaca.

3. Drzava bi trebala voditi racuna o svojim gradjanima. Javno zdravlje nacije je drustveni interes jaci od privatnog prava na pusenje.

I ako je pusenje vec zakonima dozvoljeno, zbog navedenih razloga ga treba uciniti nepopularnim (ljude koji puse prikazati kao negativce), neprakticnim (teskim za upraznjavati) i preskupim.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#195 Re: Pušenje u BBI

Post by plain vanilla »

Erzsebet wrote:Da, i robovlasništvo je nekad bilo u modi, trebalo bi ga vratiti.

.
pa ti kazes da su zapadnjaci pametniji od nas..zato razmisli prije nego kliknes-send :wink:
al_neri

#196 Re: Pušenje u BBI

Post by al_neri »

Neko spomenu bijeli luk, ja bi radio sjedio u kafani gdje svi puse, nego gdje su svi jeli bijelog luka :D
Lakat Jebić

#197 Re: Pušenje u BBI

Post by Lakat Jebić »

ne znam cemu rasprava... nas pusace ce nastavit da boli kurac za vas nepusace, a vi nepusaci gledaj te da nam tu kurcobolju drzava pocne naplacivati preko kazni. posteno, pa ko koga zajebe
agnostic_front

#198 Re: Pušenje u BBI

Post by agnostic_front »

kojeime wrote:"Jos da dodam, cemu tolika ekstaza kad se objavi poskupljene cigareta ? Eto govore likovi treba bit 15 km kutija, pa sta vam je jbt ? Mogu shvatit ako je neko za zabranu pusenja u zatvorenim prostorijama, ako mu dim smeta,miris itd. al cemu radovanje tudjoj nesreci ? Cemu to likovanje, to mi nije jasno uopste."

Imas tri razoga.

1. Da su pusaci spremni da postuju nepusace ne bi trebalo niti zabraniti pusenje u zatvorenim prostorima niti povecavati cijene cigareta.

2. Covjek pusac koji se razboli od bolesti izazvanom pusenjem ne pravi problem samo sebi. On pravi problem zato sto kosta i porodicu i drzavu i poslodavca. Tako da to nije samo licna stvar pusaca.

3. Drzava bi trebala voditi racuna o svojim gradjanima. Javno zdravlje nacije je drustveni interes jaci od privatnog prava na pusenje.

I ako je pusenje vec zakonima dozvoljeno, zbog navedenih razloga ga treba uciniti nepopularnim (ljude koji puse prikazati kao negativce), neprakticnim (teskim za upraznjavati) i preskupim.

2. Kao i alkohol, pa je dozvoljen, kao što i droga postaje.

3. Kao što je i pretilost. Da li država treba da zabrani građanima da jedu više od jednog hamburgera u McDonald's-u, ili da pojedu više od 400 grama bureka, jer je javno zdravlje bitnije od privatnog prava na prejedanje?
honky tonk

#199 Re: Pušenje u BBI

Post by honky tonk »

Lakat Jebić wrote:ne znam cemu rasprava... nas pusace ce nastavit da boli kurac za vas nepusace, a vi nepusaci gledaj te da nam tu kurcobolju drzava pocne naplacivati preko kazni. posteno, pa ko koga zajebe
:thumbup: :mrgreen:
FreakyStyley

#200 Re: Pušenje u BBI

Post by FreakyStyley »

Lakat Jebić wrote:ne znam cemu rasprava... nas pusace ce nastavit da boli kurac za vas nepusace, a vi nepusaci gledaj te da nam tu kurcobolju drzava pocne naplacivati preko kazni. posteno, pa ko koga zajebe
Hahahha bra'o !
Post Reply