Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Static-X

#176 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Gray nije nista lose. Nego ako pogledas predhodne stranice, bila je rijec uvezi tog identiteta. Dali se gubi ili ne, kako sta i slicno. Nista lose ni u jednom ni u drugom. Nekome nije stalo do toga dali ce mu djeca ili sam on biti idalje vezani za Bosnu nekome jeste i u tome je cijela poenta bila koji su fakotori takvi stvari.
Jack Be Nimble

#177 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Jack Be Nimble »

Ako ikada budem imao djecu, necu trositi previse vremena da ih ucim nas jezik, nego tradiciju i kulturu Bosne pa na bilo kom jeziku. Naucio sam od drugih da je tesko nauciti djete pricati na jeziku roditelja. Ako tvoji roditelji zive u istom gradu, pa usput i tvoj brat/sestra znaci veca familija je tu, to pomaze na veliko. Inace stalno se naidje na onaj isti problem; djete krene u vrtic.
MokeQc

#178 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by MokeQc »

vox-populi wrote:
Nebitan32 wrote:I rijec u vezi Izraelaca. Ocito da ne niste upuceni u ono o cemu pisete. Radio sam godinama s njima. Plata mi je bila isplacivana direktno iz Tel Aviva. Imam dosta prijatelja izraelaca.

Porediti njih i nas je "nigdje veze". Oni su nacionalno svjesni, vjerski educirani, historijski podkovani, znatno vise skolovani. Uz to imaju nacionalnu drzavu koja vodi izuzetno agresivnu integracijsku politiku. Mi nemamo nista od toga.

Nebo i zemlja.
Od svega podebljanog sto si nabrojao, relevantno je samo ovo plavo. Jer ce ti to donijeti hljeb na sto. Ovo ostalo....

I jos mi niko ne odgovori koja je to prednost ocuvanja kulture u kojoj si rodjen? Kako to meni u zivotu konkretno moze pomoci?
Prije svega mislim da je ocuvanje kulture u kojoj si rodjen licno, kulturno, bogatstvo. (ne mislim na okretanje janjeta i kafu, nego uopsteno, sve sto to podrazumijeva : od tradicije, preko knjizevnosti i muzike do samog mentaliteta i nekih drustvenih normi i obicaja)

Drugo, za konkretan primjer kako ti kultura moze pomoci (ako mislis poslovno ili materijalno) uzmi Bregu. On je prisvojio cigansku muziku i upakovao to tako da ga po cijelom svijetu slusaju i zovu i naravno, vrlo dobro to unovcio. Ako znas sta i kako, i kulturu mozes unovciti. Jednom sam cak nasao da Internetu da neko pravi i odjecu sa bosanskim motivima i sarama, skupi dzemperi i slicno. Ljudi danas tradiciju vrlo cesto recikliraju kao luksuz i zaradjuju na taj nacin.

Pogledaj irsku i talijansku kulturu, ljudi su u USA ponosni potomci Iraca i Talijana, nisu nista manje ni Amerikanci, a ta razlicitost im je donijela popularnost i uspjeh, sto kroz kuhinju, sto kroz muziku, sto kroz film, itd.

Neko je jednom rekao da je razlicitost prednost, i sa tim se 100% slazem. Samo je pitanje u tome hoce li neko to iskoristiti kao Mevlid ili kao Coppola.
ahuseino

#179 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

vox-populi wrote:
Nebitan32 wrote:I rijec u vezi Izraelaca. Ocito da ne niste upuceni u ono o cemu pisete. Radio sam godinama s njima. Plata mi je bila isplacivana direktno iz Tel Aviva. Imam dosta prijatelja izraelaca.

Porediti njih i nas je "nigdje veze". Oni su nacionalno svjesni, vjerski educirani, historijski podkovani, znatno vise skolovani. Uz to imaju nacionalnu drzavu koja vodi izuzetno agresivnu integracijsku politiku. Mi nemamo nista od toga.

Nebo i zemlja.
Od svega podebljanog sto si nabrojao, relevantno je samo ovo plavo. Jer ce ti to donijeti hljeb na sto. Ovo ostalo....

I jos mi niko ne odgovori koja je to prednost ocuvanja kulture u kojoj si rodjen? Kako to meni u zivotu konkretno moze pomoci?

Ti mozda govoris o utopiji, kada je sve gotovo, sve izmjesano, i nema vise...

Ne radi se o koristi, niti o duznosti. Ako ti nije bitna nasa kultura, onda ti ne moze ni pomoci. Ako je dio tvog zivota od prije onda ces i zadrzati. Jedina motivacija u ocuvanju kulture je u ocuvanju nekakvog narodnog identiteta; ako je to bitno onda ti je bitna - kultura.

Potpuno je jasno da htjeli ne htjeli, u svjetskom melting pot-u, individualne kulture se gube (mozda ako nisu vezane religijom), gube se genracijama, i pored najjace volje onoga originalnog emigranta.
B6Redhell

#180 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by B6Redhell »

Ja teske teme "teska ko zemlja". Procitah samo par komentara i glava me zabolje... :roll:
vox-populi

#181 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

ahuseino wrote: Ti mozda govoris o utopiji, kada je sve gotovo, sve izmjesano, i nema vise...

Ne radi se o koristi, niti o duznosti. Ako ti nije bitna nasa kultura, onda ti ne moze ni pomoci. Ako je dio tvog zivota od prije onda ces i zadrzati. Jedina motivacija u ocuvanju kulture je u ocuvanju nekakvog narodnog identiteta; ako je to bitno onda ti je bitna - kultura.

Potpuno je jasno da htjeli ne htjeli, u svjetskom melting pot-u, individualne kulture se gube (mozda ako nisu vezane religijom), gube se genracijama, i pored najjace volje onoga originalnog emigranta.
:thumbup:

Otprilike i moje misljenje. Daleko od toga da ja sada zagovaram tezu da se svi trebaju odreci vlastite kulture i tradicije. Samo mi je pomalo zasmetala ta neka borba na zivot i smrt da se po svaku cijenu zastiti nesto sto ne mora svakome biti bitno. Ja sigurno necu zaboraviti Andrica, Selimovica i slicne i trudicu se da i moja djeca procitaju njihova djela ali da cu sada praviti problem oko toga ako djeca izaberu da pricaju njemacki ili ako se ne budu interesovala za BiH, necu.

@MokeQc,

ma dobro, jedan je Brega :). Ja sam vise mislio na random Muju, baustelca u Njemackoj. Pored svih problema sa kojima se suocava, jos se grcevito bori da sacuva nesto sto mu realno, osim nekog licnog zadovoljstva, nece donijeti nista. A licno zadovoljstvo je jako individualna stvar.
MokeQc

#182 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by MokeQc »

vox-populi wrote:
ahuseino wrote: Ti mozda govoris o utopiji, kada je sve gotovo, sve izmjesano, i nema vise...

:thumbup:

Otprilike i moje misljenje. Daleko od toga da ja sada zagovaram tezu da se svi trebaju odreci vlastite kulture i tradicije. Samo mi je pomalo zasmetala ta neka borba na zivot i smrt da se po svaku cijenu zastiti nesto sto ne mora svakome biti bitno. Ja sigurno necu zaboraviti Andrica, Selimovica i slicne i trudicu se da i moja djeca procitaju njihova djela ali da cu sada praviti problem oko toga ako djeca izaberu da pricaju njemacki ili ako se ne budu interesovala za BiH, necu.

@MokeQc,

ma dobro, jedan je Brega :). Ja sam vise mislio na random Muju, baustelca u Njemackoj. Pored svih problema sa kojima se suocava, jos se grcevito bori da sacuva nesto sto mu realno, osim nekog licnog zadovoljstva, nece donijeti nista. A licno zadovoljstvo je jako individualna stvar.
Mozda baustelac nema Bog zna sta od te kulture, ali njegova djeca mogu. U startu, ako djeca govore bosanski i recimo njemacki, oni u odnosu na svoje vrsnjake vec govore jedan jezik vise.

Mislim da je na kraju krajeva "licno" kljucna rijec. Ako se neko mora upinjati iz sve snage da sacuva kulturu jer neko drugi kaze da treba, a ne zato sto misli da je bogastvo i zadovoljstvo, onda je bolje i za tog nekog i za kulturu da se taj prihvati kakvog konkretnog posla.
vox-populi

#183 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

MokeQc wrote: Mislim da je na kraju krajeva "licno" kljucna rijec. Ako se neko mora upinjati iz sve snage da sacuva kulturu jer neko drugi kaze da treba, a ne zato sto misli da je bogastvo i zadovoljstvo, onda je bolje i za tog nekog i za kulturu da se taj prihvati kakvog konkretnog posla.
Amen
gilbert

#184 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Nebitan32 wrote:[

- Cura iz Sarajeva koja je studirala sa mnom. Nakon studija se vratila u Sarajevo i zaposlila u Coca Coli.
- Par s djetetom koji se vratio iz Nizozemske i otvorio ugostiteljski objekat u Sarajevu. Vratili se pocetkom 2000-tih. Zadovoljni.
- Prijeteljica koja je sa mnom isla u osnovnu u Bosni. Tokom rata kao izbjeglica dospjela u Svedsku. Tu se udala za naseg covjeka. 2007 se vratili u Sarajevo. Zaposleni obadvoje. Lijepo zive.
- Par iz Kljuca koji se vratio iz Belgije u Kljuc. Imaju dvoje dijece. Oni se nisu snasli i moze se reci prilicno lose zive. Nisu visokoobrazovani a covjek je prezivio logor Manjaca i danas ima zdravstevenih problema i nema snage za neke teze fizicke poslove.
- Prijateljica iz Istocne Bosne koja se bila udala za naseg covjeka iz Francuske. On stigao tamo tokom rata. Zivjeli 3 godina i ona nije mogla da se navikne pa se oboje vratili u Bosnu.
- Imam poznanika koji je rodom iz Prijedora. Isto bivsi logoras. Danas sofer u EU. Zena mu rodom iz Modrice.
Trenutno sreduje restoran u Prijedoru. Namjera mu je da se vrati iduceg ljeta i pocne baviti ugostiteljstvom. Imaju dvoje dijece.

To su meni poznati primjeri. A citao sam o nekim i u novinama. Kao o onom srebrenicanu sto se vratio iz Njemacke u Srebrenicu. Ali to nije nista cudno. Ljudi su uvijek odlazili i dolazili. Covjek nije drvo pa da ga posadis na jedno mijesto i da tu ostane dok se ne osusi. Neko ode, neko dode, neko se vrati neko ne. Sve je to zivot. No da nije bilo srpske agresije, ne bi bilo ni ovoliko ljudi izvan Bosne.

Sto se tice tvog osobnog slucaja. Ako ozenis tu djevojku iz Filipina i budes imao dijecu s njom. Oni ce svakako biti amerikanci. To je izvjesno. Unuk ce u najboljem slucaju znati da mu je dedo negdje iz Europe i to je to. Pokrstit ce se a mozda se ukljuce i u americku vojsku i pocnu ganjati pravdu po svijetu. U SAD je asimilacija izuzetno jaka. Mnogo vise nego u Europi.

Sad to je nekom vazno a nekom ne.

Meni osobno je. Izuetno mi je bitno da mogu pricati na bosanskom, sopstvenoj dijeci. Da znaju da su Bosnjaci. Da odrzavaju vezu sa rodbinom, s Bosnom.
Po mom misljenju Jefferson je aludirao da oni sto najvise zale za Bosnom ustvari to rade kao opravdanje jer im povratak nije ni na kraj pameti . :roll:

Poslije '96 "vratile "su se stotine hiljada nasih iz zemlja zapadne evrope , nije se njima vracalo al eto moralo se . :lol:

.
Ovdje sam samo spomenuo osobe koje su se dobrovoljno vratile u Bosnu. I to samo one koje su mi poznate. Inace sjetih se jos jedne. Momak iz Prijedora koji je boravio 8 godina u SAD. Vratio se u Sarajevo gdje je radio za DHL a danas je direktor sarajevskog odjela firme Kuehne + Nagel u Sarajevu. Dakle sasvim je netacno da se niko ne vraca niti ce se vratiti. To su nebuloze

Sto se tice onih koji "zale" za Bosnom. Zasto bi to znacilo da se nikad nece vratiti u Bosnu? A i da se nikad ne vrati zasto ne bi imao pravo zaliti i voliti svoju otadzbinu? Vecina osoba se nasla u iseljenistvu radi srpske agresije i rata, dakle mimo svoje volje. Vecina ljudi je izgubila ne samo sa financijske strane (kuca, stan itd..) vec i sa ljudske (ubijena rodbina, prijatelji, prolazak kroz logore itd...) i tu se ne radi o elektricnim stubovima koji se mogu presadivati svako par godina. Ljudi se ne mogu seljakati svako par godina i zapocinjati sve iz pocetka. Postoji zivotni tok koji daje odredene zahtjeve ( vjencanje, dijeca, skolovanje, izgradnja kuce itd) i to ogranicava u odredenoj mjeri

U nasem interesu je da sto vise osoba bude vezano za Bosnu.
[/quote][/quote]

Mislim da imamo problem u komunikaciji , vjerovatno jer se ovaj dijalog vodi preko interneta pa emocije se malo teze pokazuju nego u kafani uz pivu , kafu sta god vec ko pije .
Jednostavno receno svi mi koji smo u dijaspori imamo par primjera a neki su prisutni i na ovom forumu koji ubise ko cumur pricom o povratku , ja licno znam nekoliko ljudi kojima je zadnjih 10 godina sva prica fokusirana na povratak nikako da se vrate :-) e zato ja imam osjecaj da i Jefferson ima isti problem , umor od price o povratku a nikako da krenu .
Last edited by gilbert on 20/02/2012 07:09, edited 1 time in total.
gilbert

#185 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Nebitan32 wrote:
gilbert wrote: sto se tice asimilacije ,pokrstavanja i sl. bljuvotina SA-X treba da ubaci smajli koji povraca . Odrasce kao Amerikanci ali ce znati da su Bosanci onoliko koliko im roditelj utuve u glavu , zive ovdje i generacije arapa muslimana trebas se samo vratiti par stranica unazad pa pogledas uradak , rodjeni odrasli u Americi i znaju i ko su i sta su odakle su .
Pa generacije americkih jevreja koji nisu zaboravili sta su ko su odakle su , zato sto ni jedni ni drugi nisu dozvolili da djecu odgaja ulica , nego su svoju djecu odgajali i usadjivali im vrijednosti . Zasto bi se pokrstili ? To ima neki propis da se moras pokrstiti u Americi ? A sto se tice tog prikljucenja Americkoj vojsci :roll: pa ista je puna nekrstenih bez obzira sta si ti cuo o " americkim krizarima " ima Bosnjaka u americkoj vojsci pristojan broj i danas i siguran sam da se nisu krstili .

Sto se tice asimilacije i pokrstavanja. Ne shvatam zasto vristis i pozivas moderatore? Za mene ne postoje tabu teme pa tako ni kada je rijec o asimilaciji. To je jedan prirodan i nepobitan proces. To nece nestati ako zacepis usi i zatvoris oci. Pomalo mi lici na ex SFRJ gdje se mlataralo o bratstvu i jedinstvu, historija gurala pod tepih radi mira u kuci a kasnije je to doslo kao bumerang. Pametnije je debatirati otvoreno o stvarima i traziti rijesenja a ne gurati stvari pod tepih i ignorirati ih....ostavljati probleme za iduce generacije.

Istakao sam SAD jer je to drzava gdje se ljudi najbrze usivaju u samo tkivo drustva.To je dobro za SAD ali ne i za Bosnu koja definitivno gubi svoje ljude. A ljudi su najveci potencijal jedne drzave. Svi iseljenici ce biti asimilirani. Prije ili kasnije. Ako ne vi sami onda vase dijete, ako ne dijete onda unuk ili praunuk. To je samo pitanje vremena. Naivno i iluzorno je razmisljati drugacije. Vjencanje s nekim ko nije iz Bosne je prvi i definitivni korak ka tome. Oni koji misle suprotno su kao bebe koja misle da su se sakrila kada rukama sakriju oci.

To se desava i u Europi. Navest cu dva primjera. Zinedine Zidane koji je ozenjen s nativnom francuskinjom. Njihova dijeca se zovu : Enzo, Luca, Theo, Elyaz. Ako Zidane ima i zeru veze s Alzirom njegova dijeca nemju ni to. Francuzi 1/1.
Drugi je Jamel (Dzemal) Debouzze. Humorista marokanskog porijekla koji je isto ozenjen nativnom francuskinjom. Dijeca im se zovu Leon i Lila. Ako Jamel ima i zeru veze s Marokom njegova dijeca nemaju ni to. Francuzi 1/1.

Naveo sam njih dvojicu jer se radi o Arapima, muslimanima (bar porijeklom) i oni se svakako najteze integriraju u zapadna drustva. Ovdje su isli i dalje od toga jer su se asimilirali. Stvar ide mnogo brze s drugim. Poljaci, Slovaci i ostali iz istocne Europe postaju Francuzi ili Njemci cim predu granicu.

A da predem i na nase. Uzmimo primjer Hasana Salihamidzica. Zena mu je spanjolka a dijeca im se zovu Nick,Selina i Lara June. To je jasan pokazatelj kuda oni idu. Potomstvo sigurno nece imati bilo kakve veze s Bosnom.

Imam rodaka u Njemackoj koji je tu i roden, ozenjen nativnom njemicom i isti slucaj kao sa Hasanom. On i njegova dijeca su Njemci 1/1. Niti znaju pricati bosanski niti imaju bilo kakve veze s Bosnom. Njegova sestra, moja rodica je udata za naseg covjeka i normalno pricaju bosanski, napravili su i kucu u Bosni.

Brat od mog dijeda je bio u partizanima i nakon WWII se odselio u Beograd gdje dobio posao pri JNA. Imao je 3 kcerke. Rodene u Beogradu, tu se skolovale i odrasle. Sve tri su udate za Srbe i one i dijeca im su sad Srbi 1/1. Ima i poznatiji primjer a to je Vuk Jeremic koji je unuk Nurije Pozderca. Vuk je Srbin 1/1 pa cak i jedan od ekstremnijih.

To u nekim slucajevima moze imati i tragicne posljedice. Prije 2 godine sam upoznao stariju zenu iz Dervente. Kako mi prica ona je iz porodice koja je bila prilicno privrzena islamu. Njen sin se odselio u Hrvatsku i tu je ozenio Hrvaticu. Dobili su dijete kome su dali ime Robert i koje je krsteno u crkvi. Zena mi prica kako joj je bilo kad joj sin rekao da ce krstiti dijete. Zena je dozivila sok.

Ali to je jedan sasvim logican i prirodan proces. To se desava sa svakim narodom. Manjina se prije ili kasnije asimilira u vecinu. Ljudi ce ostati Bosnjaci dok se budu vjencali s nekim iz Bosne. Cim se to promjeni dode do neminovne asmilacije. Tako isto i jedan Njemac koji bi se doselio u Cazin bi bio podlozen asimilaciji. Par generacija i niko od njegovih potomaka ne bi vise ni znao da imaju neko porijeklo od nekog Njemca. Nema tu nista cudno.

A i sto se tice vase dijece. Ni na njih necete moci uticati cijeli zivot. Prije ili kasnije ce oni uzeti zivot u svoje ruke. A to hoce li oni biti vezani za Bosnu zavisi samo od njih.
Niko nije prizivao moderatore nego prijedlog sam dao da se nadje smajli koji povraca da bi se adekvatno moglo pokazati osjecanje. Nikakva tabu tema nego cini mi se da ti to pises iz Bosne . Malo se slika mjenja ako zivis vani .
Daj molim te Bratstvo i Jedinstvo je postojalo u velikim i vecim urbanim sredinama gdje su ljudi imali naviku da ziv jedni sa drugima , mala mjesta i sela su zadrzala i u tom vaktu obicaj da zive jedni kraj drugih bez mjesanja i sl.

To navika da ime oznacava pripadnost i ako je u Islamu receno da se djeci daju muslimanska imena je svojstveno Bosancima da misle ako se neko zove Idriz iz Libana da je automatski musliman :-)
Tako da mi neznamo da li su oni sunetili djecu , posteli Ramazan, klanjaju , tako da samo suditi na osnovu imena je neozbiljno .
Tvoj rodjak i rodjake nisu mjerilo po svim primjerima koje si naveo o svojoj familiji ispada da je bilo puno onih koji su se lako adaptirali i asimilirali u novim sredinama. I ja i vjerovatno velika vecina forumasa ima po nekoga u familiji ko je bio u "mjesanom braku " pa vidis kod mene su ostali svi prisebni . Imam rodjaka zivi u BG , ozenjen beogradzankom , srbijankom kcerkom visokog oficira JNA , sva djeca imaju Bosnjacka /muslimanska imena , sinovi suneceni , do '91 bili Jugosloveni danas Bosnjaci .
Sto se tice Vuka za njega ko i za sve politicare kod mene vazi pravilo sta javno pricaju i sta tajno misle nije isto jer oni se moraju dodvoriti sirokim masama.
Gdje nadje Dervencane za primjer , prvo Derventski Bosnjaci su do rata bili veliki muslimani ali su nacionalno vise se osjecali Hrvatima nego Jugoslovenima . Dervencani Bosnjaci navijaju za Tekstilaca a onda za Hajduk i mali broj za Dinamo , nece naci ni jednog da navija za Celik, Zelju , Sarajevo . Razumijes li gdje su ti ljudi orijentirani .Malo je rat to promijenio pa sada vise teze SA nego ZG . U Derventi je bio tabu da suprznik bude Srbin.
Hrvat/ica i nekako ali najpozeljnije je bilo musliman/ka . Sada ja nisam ekspert za Katolicizam ali mislim da bi dijete bilo krsteno oba roditelja moraju biti krsteni sada ako neko zna neka me ispravi ako grijesim.

Evo ja znam kada mi sin kaze da se zabavlja sa Aidom npr. meni je drago , a sta se desava da vecina djece nase bar ovdje gdje ja zivim nalaze jedni druge u moru amerikanca . Ta djeca sama bez pritiska roditelja nadju jedna drugu .
Nije kao sto je nekad bilo , internet , satelitske televizije su napravile svijet globalnim selom danas dijete nemora zivjeti u Bosni da bi bilo izlozeno jeziku, muzici , kulturi . Evo nas sa svih strana svijeta filozofiramo po SA-X .

Pogledaj uradak sto sam postavio pa ces vidjeti da ne samo sto druga ili treca generacija se zeni i udaje za arape nego za arape iz regiona odakle su im roditelji .
Pozvao me nedavno moj prijatelj Bosnjak -Bosanac na svadbu , udavala mu se kcerka .
Mladozenja Bosnjak sreli se na univerzitetu od jedno 30 000 studenata. Dosli na isti univerzitet sa dva kraja Amerike i od tolko studenata nasli jedno drugo .
Dodje unuce pa neka uz nenu i dedu osjetice se Bosancem , posebno je kod druge generacije izrazen nagon povratku korijenima, prva se asimilira posebno prije kada nije bilo interneta i satelitske televizije , a druga se vraca korijenima oni su obicajeno oni koji pokusavaju da nauce jezik ili da odu zivjeti odakle su im dosli djedovi bake/ nane
Sta je potomaka hrvatske emigracije sada kupilo kuce po Hrvatskoj u ovih zadnjih deset godina, pokusavaju da nauce sto vise o svojim precima . Narocito je to izrazeno kod dalmatinaca to jest njihovih potomaka, da kupuju kuce u istim primoskim mjestima odakel su im dosli djedovi i babe cesto u istim selima.

U Americi je izrazeno prvenstvo indentiteta kao Amerikanac nad svim ostalim indentiteima .
Amerikanac= Irac =katolik
Amerikanac =Kinez=budista
Zato se dobije osjecaj asimilacije a puno Irsko -Americkih Klubova , pa Italo-Americkih itd.
Last edited by gilbert on 20/02/2012 07:05, edited 3 times in total.
Static-X

#186 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

@gilbert sta si ti ovim htio reci?
gilbert

#187 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Static-X wrote:@gilbert sta si ti ovim htio reci?
sta ti nije jasno , reci pa da ti pojasnim?
žuti

#188 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by žuti »

A šta je sa ljudima koji su cijeli rat proveli u BiH, poslije rata godinama i tako sve do unazad par godina kada je razočarenje dostignlo vrhunac i počinju razmisljati da napuste domovinu u potrazi za boljitkom :roll:

šta bi ovi iz dijaspore njima preporucili? :-?
gilbert

#189 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

žuti wrote:A šta je sa ljudima koji su cijeli rat proveli u BiH, poslije rata godinama i tako sve do unazad par godina kada je razočarenje dostignlo vrhunac i počinju razmisljati da napuste domovinu u potrazi za boljitkom :roll:

Pa vecina nas je bila u istoj situaciji jedino sto smo napustili dovinu u prvih 10 godina iza rata .
ljubav_aha

#190 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

žuti wrote:A šta je sa ljudima koji su cijeli rat proveli u BiH, poslije rata godinama i tako sve do unazad par godina kada je razočarenje dostignlo vrhunac i počinju razmisljati da napuste domovinu u potrazi za boljitkom :roll:

vecina su napustili,primjeri sa forumske teme: atko,vox populi
almirr_51

#191 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by almirr_51 »

Jel dijaspora il su imigranti ? Šta je prawilno :bih:
gilbert

#192 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Bosanci i Hercegovci u bijelome svijetu ili Bosanci i Hercegovci raseljeni izvan BiH
detroit-mercy

#193 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by detroit-mercy »

almirr_51 wrote:Jel dijaspora il su imigranti ? Šta je prawilno :bih:
Za npr. Amerikance smo imigranti za Bosance dijaspora :mrgreen: , vidis razliku.
To su ti ko npr. oni Kinezi po Sarajevu, za Sarajlije imigranti za Kineze iz Kine dijaspora :mrgreen: .
Trebam te

#194 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Trebam te »

Imam alternativu, vracam se u Bosnu jer zelim da zivim u domovini gdje sam rodjena. Tesko je, medjutim ne treba zivot gledati samo kroz MSc /PHD i filipinku i koliko imam u dzepu.

Nigdje vazduh ne mirise tako lijepo nego kad se spustim na Butmir, imam sve , prodavacica sam,radila u mnogo drzava i sa svim nacijama vjerama narodima i inim ali domovina je jedna, i bez obzira sto cesto kritikujem situaciju dole, ipak najveci smiraj osjecam kad sjedem ispod stare sljive u basti.

Ne vrijedjajuci nikog, smatram da jedino sa ljudima svoje zemlje i jezika mozes podijeliti nesto istinsko, niko te nemoze razumjeti tako kao neko ko je blizak po mjestu rodjenja (cak ukljucujuci i razne profile ljudi, kuturni,, nekulturni, obrazvani ili ne, itd...) To je sasvim prirodno i normlano, nemoze se protiv sebe... 8-)
(Cevape, muju i sulju samo mi razumijemo i osjetimo istinski u dusi , nemogu to nikakve nudle zamijeniti)..Behar i miris hercegovacke tresnje u proljece... :)

Kako neki pricaju, onda bi svako iz siromasne zemlje trebao preseliti u USA :lol: :-D :bih:

Bila u USA i iskreno hvala ti na njoj, :mrgreen:

Poz
Trebam te

#195 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Trebam te »

Cuj aspiraciju za boljim zivotom ima svaki covjek, sasvim prirodno, ali ne znaci da ako odu ne trebaju se i vratiti. Moja porukea njima je sljedeca, otidji, iskoluj se zaradi novac i nazad. :)

:dance:
vox-populi

#196 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

Trebam te wrote:Imam alternativu, vracam se u Bosnu jer zelim da zivim u domovini gdje sam rodjena. Tesko je, medjutim ne treba zivot gledati samo kroz MSc /PHD i filipinku i koliko imam u dzepu.

Nigdje vazduh ne mirise tako lijepo nego kad se spustim na Butmir, imam sve , prodavacica sam,radila u mnogo drzava i sa svim nacijama vjerama narodima i inim ali domovina je jedna, i bez obzira sto cesto kritikujem situaciju dole, ipak najveci smiraj osjecam kad sjedem ispod stare sljive u basti.

Ne vrijedjajuci nikog, smatram da jedino sa ljudima svoje zemlje i jezika mozes podijeliti nesto istinsko, niko te nemoze razumjeti tako kao neko ko je blizak po mjestu rodjenja (cak ukljucujuci i razne profile ljudi, kuturni,, nekulturni, obrazvani ili ne, itd...) To je sasvim prirodno i normlano, nemoze se protiv sebe... 8-)
(Cevape, muju i sulju samo mi razumijemo i osjetimo istinski u dusi , nemogu to nikakve nudle zamijeniti)..Behar i miris hercegovacke tresnje u proljece... :)

Kako neki pricaju, onda bi svako iz siromasne zemlje trebao preseliti u USA :lol: :-D :bih:

Poz
Sve to sto si ti nabrojala je dosta individualno i subjektivno. A o takvim stvarima i nema smisla raspravljati.
Gray

#197 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Gray »

vox-populi wrote:
Trebam te wrote:Imam alternativu, vracam se u Bosnu jer zelim da zivim u domovini gdje sam rodjena. Tesko je, medjutim ne treba zivot gledati samo kroz MSc /PHD i filipinku i koliko imam u dzepu.

Poz
Sve to sto si ti nabrojala je dosta individualno i subjektivno. A o takvim stvarima i nema smisla raspravljati.

Slažem se. Pogrešna je pretpostavka da ljudi idu iz Bosne samo da bi zaradili ili da neće da se vrate samo radi para. Ja sam u BiH imao solidan posao (pravnika, nisam ga morao čekati), roditelji mi imaju dosta za BiH uslove (i nisu na državnoj sisi), imao sam auto od 18. godine itd. Dakle živio sam bolje nego većina ljudi u BiH.

Ali sam opet otišao i nadam se da ću ostati vani, iz mnogo razloga. Prvo, jer me zanima da vidim još svijeta, da putujem, da radim zanimljive stvari. Drugo, jer je u BiH društvo trenutno potpuno nezdravo.

I ako uspijem ostati vani ne vjerujem da ću se vraćati, osim eventualno u kasnoj starosti, ako i tada. Vani sam već godinu i po i niti jednom me nije uhvatila neka želja za BiH.
zambaklija

#198 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zambaklija »

StLouis wrote:Koji su vam ciljevi u zivotu? Pomiriti se s sudbinom i ostati tu gdje jeste ili se namjeravate vratiti u BiH, ili je nesto sasvim drugo u planu...??? Vratiti se, koliko se ispalti vratiti u domovinu?? Ostati, koliko je vrijedno ostati tu gdje jesmo...?? Nesto zbrajam s burazom zadnjeg vikenda i ispade da ce nam koncem Aprila biti punih 14 godina u USA. Puno vremena, decenija i pol skoro!! Tri brata, i svi smo tu, nekako srasli s zbiljom danasnjice, kasno da se vratimo - niti da pomilsimo na povratak, svi sutimo, kao da tajimo najvecu tajnu - prerano da razmisljamo o povratku. Djeca od buraza pravi ameri, doduse govore nas jezik kako-tako, zapravo odlicno s obzirom da su tu dosli s nepune dvije godine starosti - ovi ovdje sto su rodjeni slabo, skoro pa nikako. Djevojcica od 6 godina od starijeg buraza po prvi put ide za BiH na ljeto. Govori mi na engleskom: "I have to learn Bosnian so I would be able to communicate with my grandmother!!" Ja se smijem i ne znam odkud poceti niti gdje zavrsiti nasu konverzaciju. Ustvari, i ja zapinjem na nasem jeziku, sramotno reci ali poneke rijeci tesko prevodim i nije da se foliram. Nekako mi je lakse ponekad reci sto zelim na jeziku koji mi je prije deceniju i pol bio stran. Ponekad i sanjam na njihovom jeziku, zaista sanjam ponekad, ne lazem. '

Opet je lakse Vama koji ste u Europi, ili se varam...?? Kakva su vasa iskustva? Osjecate li se da ste ni tamo ni ovdje ponekad? Ja taj osjecaj sve manje i manje imam, postao sam globalan sto je u neku ruku dobro i od koristi ali znam da gubim identitet. Nije me strah tog osjecaja jer je situacija takva kakva jeste, ali mi ipak zao i ponekad me strah pomilsi da cu biti neko treci; Kurd, Palestinac, na silu Amerikanac, doduse ne na silu nego ja to tek tako shvatam. Ne volim qurcenje previse i isticanje taj sam, otud sam, takav sam i ponekad se zaista grozim "velikih nacionalnih identiteta" ali sto vise vrijeme odmice meni kroz glavu prolaze neke cudne misli i pomilsi; pa ja i jesam Kurd, Palestinac, Tibetanac, samo drukcije sorte, ja mogu da se vratim ali gdje i kome...??? U sta i gdje?? Materijalno situiran, bez nacionalnog sikaniranja, pelcovan na raznolikosti zadnjih 14 godina ne vjerujem da bih se lako priviknuo na nemar i diskriminaciju. Ustvari, ja bih bio dijasporac u svojoj rodjenoj zemlji ako bih odlucio da se vratim. Poznajem sebe, meni bi se to na brzinu zgadilo; nepravda, korupcija, kvazi suzivot na silu a da ne govorimo o prevarantluku u bliznjim/nasim redovima. Za godinu i kusur dana ja cu napuniti cetrdeset godina, i to nije malo, ni pod razno malo, covjek sazrije, ucahuri se, nadje sebe koliko-toliko. Eh sada, kada covjek udje u cetrdesetu, uozbilji se pomalo, sta njemu drugo preostaje; vrsta patriotizma hiljade kilometara daleko ili povratak..??? Potomci cetrdesetogodisnjaka ili pedesetogodisnjaka; povratak u zemlju o kojoj nista ne znas sem imena i par rodjaka koji imaju gro svojih problema pritom da te ne vide niti u najmanjem sablonu ili nesto sedamdeseto...

Ja ipak mislim da cu ostati ovdje i voljeti svoju domovinu i pomagati je ma koliko mogu i kad mogu ma kakva da bila, fakat to mi je na kraju obaveza. A sta kad nestane mene i onih iza mene; djece Kurda, Palestinaca, Tibetanaca, Native Americans[ovo fakat ne znam prevesti na nas jezik - Indijanaca, onih jahaca na konjima s lukom i strijelom s kojima smo se nekad suosjecali]
"Vidite, Irci ili ljudi iz južne Italije postanu posebno strastveni patrioti kad odu iz svoje zemlje. Tako je i sa Bosancima. Onog momenta kad ste se maknuli iz BiH vi postajete ljuti Bosanac. Siromašne zemlje poput Bosne jako duboko se uvlače u svoje ljude, u svoje stanovnike. Kad sam u BiH naravno jedva čekam da pobjegnem iz nje i kako maknem iz nje tako postajem, čini mi se, više Bosanac nego što sam čovjek. Od sebe pobjeći ne možete, ona je u Vama, zato tražite način da se s njom pomirite i da Vam bude dobro s njom. I da joj se obavezno vratite. U Bosnu se moramo vratiti kad tad, ako ništa drugo kao slonovi da umremo"
vox-populi

#199 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

zambaklija wrote: "Vidite, Irci ili ljudi iz južne Italije postanu posebno strastveni patrioti kad odu iz svoje zemlje. Tako je i sa Bosancima. Onog momenta kad ste se maknuli iz BiH vi postajete ljuti Bosanac. Siromašne zemlje poput Bosne jako duboko se uvlače u svoje ljude, u svoje stanovnike. Kad sam u BiH naravno jedva čekam da pobjegnem iz nje i kako maknem iz nje tako postajem, čini mi se, više Bosanac nego što sam čovjek. Od sebe pobjeći ne možete, ona je u Vama, zato tražite način da se s njom pomirite i da Vam bude dobro s njom. I da joj se obavezno vratite. U Bosnu se moramo vratiti kad tad, ako ništa drugo kao slonovi da umremo"
BS, posebno boldirani dio. Volim vjerovati da sam evoluirao malo vise od slona...
zambaklija

#200 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zambaklija »

vox-populi wrote:
zambaklija wrote: "Vidite, Irci ili ljudi iz južne Italije postanu posebno strastveni patrioti kad odu iz svoje zemlje. Tako je i sa Bosancima. Onog momenta kad ste se maknuli iz BiH vi postajete ljuti Bosanac. Siromašne zemlje poput Bosne jako duboko se uvlače u svoje ljude, u svoje stanovnike. Kad sam u BiH naravno jedva čekam da pobjegnem iz nje i kako maknem iz nje tako postajem, čini mi se, više Bosanac nego što sam čovjek. Od sebe pobjeći ne možete, ona je u Vama, zato tražite način da se s njom pomirite i da Vam bude dobro s njom. I da joj se obavezno vratite. U Bosnu se moramo vratiti kad tad, ako ništa drugo kao slonovi da umremo"
BS, posebno boldirani dio. Volim vjerovati da sam evoluirao malo vise od slona...
:dance: :dance: :dance:
Post Reply