Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
- BHF_Manijak
#176 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Tea mor da te neki dzahil-dzuvegija tjero da mu sedzdu cinis(gluho bilo) pa ti iz tog razloga pobjeze glavom bez obzira od islama. 
- harač
#177 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Rimad wrote:Meni su ajeti, koje si naveo, upravo dokaz za suprotno. U društvu koje je zakopavalo žensku djecu, javlja se religija koja ograničava upotrebu muške sile nad ženom. Gdje muž nema apsolutno pravo nad ženom, vlasnik nad robom...ellec wrote: Uzrujan si i to dobro sudeci po proslom postu, ali i ovom izgleda. Nije samo petorici nejasno nego mnogim koji su zbog toga i jako puno drugih nejasnih i nelogicnih stvari odlucili odbaciti validnost price i pojma boga. Evo jedan ajet koji je direktno u suprotnosti boga kao svemocnog, pravednog i inteligentog faktora:
Znam da je udaranje zene posljednja faza prije razumne faze. Medjutim, ovakva faza uopste ne bi trebala postojati ni pod razno, kamol i biti izrecena od jednog boga za kojeg se vezu svi ti strasni superlativi i gdje je jasno izrazena neravnopravnost izmedju zene i muskaraca u kuranu. To je vas problem na koji cete vi pokusati iznjeti tonu tumacenja da prikazete da to nije tako, ali ipak jeste i izreceno je od strane boga, a ne bi trebalo postojati ni - pod - razno.Uzvišeni Allah je naveo u Časnom Qur'anu:
... A one (žene) čije se neposlušnosti pribojavate vi (prvo) posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih (u krajnjem slučaju) i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik! (Žene, 34)
Postoji primjer koji govori da je neka žena pitala Božijeg Poslanika s.a.v.s. zašto se muslimani spominju samo u muškom rodu (tj. zašto se ne spominju i muslimanke). Naravno, isto kao i kod nas, kad se nešto govori muslimanima, misli se na muškarce i žene. Odgovor toj ženi nije bio tipa "vidi joj glave", već je nakon nekog vremena Allah dž.š. objavio ajete u kojima se spominju "muslimani i muslimanke" (ne znam tačno koji ajeti, mogao bih proguglati, ali mislim da nije bitno).
Naravno, ima još ovakvih primjera.
Ovakav stepen tolerancije prema ženi je zapadna civilizacija tek nedavno postigla i to ne u svakom segmentu. Govorim o toleranciji. Kada je u pitanju poštovanje žene, zapadna civilizacija nikada neće postići nivo islama.

- arzuhal
#178 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Sad traži harama od TeaeBHF_Manijak wrote:Tea mor da te neki dzahil-dzuvegija tjero da mu sedzdu cinis(gluho bilo) pa ti iz tog razloga pobjeze glavom bez obzira od islama.
- vodoprovodčik
#179 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Humor je lijek za nemoć. I ja se često gorko smijem sebi kada mi nešto ne polazi za rukom 
-
leo_
#180 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
pa ocito nisi procitao moj prvi post. Meni je skoro sve sto vi nalazite za greske potpuno logicno, ono sto mi nije logicno, ne mogu komentarisati, ali se ne usudjujem ni pomisliti da je idiotski, kao sto mnogi ovdje kazu da jeste. nikoga ja ne napadam, vec covjek kaze, ovo ne valja i tu treba da je tacka? kad nema odgovora, onda mi trazi po postu neke recenice kako bi ih izvukao iz konteksta. ili uzima moju navodnu nervozu za argumentaciju. On vidi da sam ja nervozanvodoprovodčik wrote:A dobro leo, majka mu stara, hajde pređi sa tih ličnih napada i trubljenja o nekim dokazima na konkretno iznošenje argumenata koji će oboriti ove naše zaključke, koji, usudiću se reći, imaju prilično logično utemeljenje. Šta si našao nelogičnim i netačnim do sad?
Last edited by leo_ on 04/03/2012 21:10, edited 1 time in total.
- arzuhal
#181 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Trebaš se obuzdatvodoprovodčik wrote:Humor je lijek za nemoć. I ja se često gorko smijem sebi kada mi nešto ne polazi za rukom
- vodoprovodčik
#182 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Nisam ja vrsta muškarca koju pretpostavlja Kur'an pa da se obuzdajemarzuhal wrote:Trebaš se obuzdatvodoprovodčik wrote:Humor je lijek za nemoć. I ja se često gorko smijem sebi kada mi nešto ne polazi za rukom
- harač
#183 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
tema se otima kontroli 
- arzuhal
#184 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
harač wrote:tema se otima kontroli
-
leo_
#185 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
@harac: kad neko kaze islam i zena, ti pomislis na beduine neobrijane, kamile, satore i kako kamenuju zenu.
Kad kaze zapad i zena, ti pomislis na slobodnu zenu koja se moze ... s kim pozeli. jel' da?

- vodoprovodčik
#186 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Nikako mi nisu jasne tvoje teze, niti ono što želiš reći.leo_ wrote:pa ocito nisi procitao moj prvi post. Meni je skoro sve sto vi nalazite za greske potpuno logicno, ono sto mi nije logicno, ne mogu komentarisati, ali se ne usudjujem ni pomisliti da je idiotski, kao sto mnogi ovdje kazu da jeste. nikoga ja ne napadam, vec covjek kaze, ovo ne valja i tu treba da je tacka? kad nema odgovora, onda mi trazi po postu neke recenice kako bi ih izvukao iz konteksta. ili uzima moju navodnu nervozu za argumentaciju. On vidi da sam ja nervozanvodoprovodčik wrote:A dobro leo, majka mu stara, hajde pređi sa tih ličnih napada i trubljenja o nekim dokazima na konkretno iznošenje argumenata koji će oboriti ove naše zaključke, koji, usudiću se reći, imaju prilično logično utemeljenje. Šta si našao nelogičnim i netačnim do sad?Eto dao sam svoje argumente vezano za "nejasne ajete", pa ti procitaj i opsirnije mi napisi svoje kontra argumente za moju pogresku. Pozdrav
-
leo_
#187 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
vodoprovodčik wrote: Nikako mi nisu jasne tvoje teze, niti ono što želiš reći.
- bijela
#188 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Teea wrote:
“Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom drugom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom čovjeku, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom.”
-
leo_
#189 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
"A samo razumom obdareni shvataju"bijela wrote:Teea wrote:
“Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom drugom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom čovjeku, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom.”
- harač
#190 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
vjerovao ili ne to nije bilo odobravanje, već izraz ironične neizbježnosti (ipak se dotičemo determinizma)arzuhal wrote:harač wrote:tema se otima kontroli
- harač
#191 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
prvo ne nužno, drugo da nužno; k'o što bi kazao ti, pametni shvatajuleo_ wrote:@harac: kad neko kaze islam i zena, ti pomislis na beduine neobrijane, kamile, satore i kako kamenuju zenu.Kad kaze zapad i zena, ti pomislis na slobodnu zenu koja se moze ... s kim pozeli. jel' da?
![]()
![]()
- Teea
#192 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
naprotiv, al mi zao jadnih zena koje su podlegle iz naivnosti muskom sadizmu. A sto se tice dzahila i vjernika i postovanja prema zenama.. bar dzahili i kjafiri osudjuju kamenovanje zena i silovanje zarobljenica .BHF_Manijak wrote:Tea mor da te neki dzahil-dzuvegija tjero da mu sedzdu cinis(gluho bilo) pa ti iz tog razloga pobjeze glavom bez obzira od islama.
-
leo_
#193 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
pa sta onda znaci double facepalm kad covjek kaze da zapad nece postovati zenu onoliko koliko je muslimani postuju?harač wrote:prvo ne nužno, drugo da nužno; k'o što bi kazao ti, pametni shvatajuleo_ wrote:@harac: kad neko kaze islam i zena, ti pomislis na beduine neobrijane, kamile, satore i kako kamenuju zenu.Kad kaze zapad i zena, ti pomislis na slobodnu zenu koja se moze ... s kim pozeli. jel' da?
![]()
![]()
- ellec
#194 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Au nije valjda opet otislo 2h na post.leo_ wrote:Pa sta konkretno ti hoces? hoces tumacenje ili neces tumacenje? ako neces tumacenje, sta hoces onda? ako hoces da se protumaci, kako god to bilo, tebi nece odgovarati jer ti imas svoje misljenje i bilo kakva rijec protiv se ne prihvata?ellec wrote:
Uzrujan si i to dobro sudeci po proslom postu, ali i ovom izgleda. Nije samo petorici nejasno nego mnogim koji su zbog toga i jako puno drugih nejasnih i nelogicnih stvari odlucili odbaciti validnost price i pojma boga. Evo jedan ajet koji je direktno u suprotnosti boga kao svemocnog, pravednog i inteligentog faktora:
Znam da je udaranje zene posljednja faza prije razumne faze. Medjutim, ovakva faza uopste ne bi trebala postojati ni pod razno, kamol i biti izrecena od jednog boga za kojeg se vezu svi ti strasni superlativi i gdje je jasno izrazena neravnopravnost izmedju zene i muskaraca u kuranu. To je vas problem na koji cete vi pokusati iznjeti tonu tumacenja da prikazete da to nije tako, ali ipak jeste i izreceno je od strane boga, a ne bi trebalo postojati ni - pod - razno.Uzvišeni Allah je naveo u Časnom Qur'anu:
... A one (žene) čije se neposlušnosti pribojavate vi (prvo) posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih (u krajnjem slučaju) i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik! (Žene, 34)Mislim, kako ne shvatas kad je vrijeme odustajanja? Ne mozes se hvatati za jedan ajet i izdvojiti ga iz knjige kakva je Kur'an, pa kad ti se da dokaz, ti ga opovrgnes bez ijednog jedinog argumenta za raspravu i predjes na drugi koji ti je nejasan i proglasis Boga monstrumom koji hoce da ja razbijem svoju zenu.
Pusti se ti mog nerviranja ili nervoze, ja ti opet kazem da sam upotpunosti miran i to nema nikakve veze s nasom raspravom. Ako ti je jedini argument "pa pise ovdje, ja procito i sta hoces sad?" i "ti si nervozan pa se meni ne prica" onda jeste, eto ti si u pravu i gotova rasprava.
- ljubav_aha
- ellec
#196 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Podsjeti me na ovu.ljubav_aha wrote:
http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash ... 3840_n.jpg
vrijeme je za predah,lakse malo![]()
-
leo_
#197 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
ne, jer ne vrijedi toliko se muciti za nekoga kao sto si ti.ellec wrote: Au nije valjda opet otislo 2h na post.Stvar je sljedeca, da su ljudi koji su po prirodi nesavrseni, mogu pogrijesit itd., smislili takvu tvrdnju, imalo bi mi smisla, jer ko sto rekoh ljudi grijese, nisu savrseni. Medjutim, da neko ko je svemocan, svepravedan, nadinteligentan i kakve vec fraze da ne nabrajam, da osmisli onakvu tvrdnju, ne postoji ni najmanje trunke smisla. I da, ja preko toga ne bih mogao preci jer mi razum to ne dozvoljava, bode u oci, bilo da covjek tako nesto odobri, pa makar i bog bio u ovom slucaju. Druga stvar je, sudeci po nesavrsenoj prirodi covjeka, jedino je on mogao to da osmisli, pa samim tim bog gubi na autorstvu svetih spisa.
Allah izaziva takve kao sto si ti i poziva da napises ti jedno sure, pa da dokazes da i ljudi to mogu vrlo jednostavno.
- ellec
#198 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Pa izvoli, niko ti ne brani. Da vidim taj savrseno razuman argument o ajetu o kojem govorimo.leo_ wrote:ne, jer ne vrijedi toliko se muciti za nekoga kao sto si ti.ellec wrote: Au nije valjda opet otislo 2h na post.Stvar je sljedeca, da su ljudi koji su po prirodi nesavrseni, mogu pogrijesit itd., smislili takvu tvrdnju, imalo bi mi smisla, jer ko sto rekoh ljudi grijese, nisu savrseni. Medjutim, da neko ko je svemocan, svepravedan, nadinteligentan i kakve vec fraze da ne nabrajam, da osmisli onakvu tvrdnju, ne postoji ni najmanje trunke smisla. I da, ja preko toga ne bih mogao preci jer mi razum to ne dozvoljava, bode u oci, bilo da covjek tako nesto odobri, pa makar i bog bio u ovom slucaju. Druga stvar je, sudeci po nesavrsenoj prirodi covjeka, jedino je on mogao to da osmisli, pa samim tim bog gubi na autorstvu svetih spisa.
mislio sam da te zaista interesuje, pa sam sav svoj trud ulozio da ti pokusam objasniti shvatanje drugih ljudi i sta je to sto opravdava izreceno u ajetu koji govori o razumjevanju Kur'ana. Kad vidim da si ti sebi jedini "mjerodavan", te osoba koja cak ni ako joj se da savrseno razuman argument, nece preci preko toga i prihvatiti, onda mozes dobiti minutu-dvije mog vremena.
Allah izaziva takve kao sto si ti i poziva da napises ti jedno sure, pa da dokazes da i ljudi to mogu vrlo jednostavno.Bujrum, cekamo te.
-
leo_
#199 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
zao mi je, to ne moze stati u minutu-dvije mog vremena.ellec wrote:Pa izvoli, niko ti ne brani. Da vidim taj savrseno razuman argument o ajetu o kojem govorimo.leo_ wrote:ne, jer ne vrijedi toliko se muciti za nekoga kao sto si ti.ellec wrote: Au nije valjda opet otislo 2h na post.Stvar je sljedeca, da su ljudi koji su po prirodi nesavrseni, mogu pogrijesit itd., smislili takvu tvrdnju, imalo bi mi smisla, jer ko sto rekoh ljudi grijese, nisu savrseni. Medjutim, da neko ko je svemocan, svepravedan, nadinteligentan i kakve vec fraze da ne nabrajam, da osmisli onakvu tvrdnju, ne postoji ni najmanje trunke smisla. I da, ja preko toga ne bih mogao preci jer mi razum to ne dozvoljava, bode u oci, bilo da covjek tako nesto odobri, pa makar i bog bio u ovom slucaju. Druga stvar je, sudeci po nesavrsenoj prirodi covjeka, jedino je on mogao to da osmisli, pa samim tim bog gubi na autorstvu svetih spisa.
mislio sam da te zaista interesuje, pa sam sav svoj trud ulozio da ti pokusam objasniti shvatanje drugih ljudi i sta je to sto opravdava izreceno u ajetu koji govori o razumjevanju Kur'ana. Kad vidim da si ti sebi jedini "mjerodavan", te osoba koja cak ni ako joj se da savrseno razuman argument, nece preci preko toga i prihvatiti, onda mozes dobiti minutu-dvije mog vremena.
Allah izaziva takve kao sto si ti i poziva da napises ti jedno sure, pa da dokazes da i ljudi to mogu vrlo jednostavno.Bujrum, cekamo te.
- ellec
#200 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje
Nije meni problem pricekat, nece forum pobjec.leo_ wrote:zao mi je, to ne moze stati u minutu-dvije mog vremena.ellec wrote:Pa izvoli, niko ti ne brani. Da vidim taj savrseno razuman argument o ajetu o kojem govorimo.leo_ wrote:
ne, jer ne vrijedi toliko se muciti za nekoga kao sto si ti.mislio sam da te zaista interesuje, pa sam sav svoj trud ulozio da ti pokusam objasniti shvatanje drugih ljudi i sta je to sto opravdava izreceno u ajetu koji govori o razumjevanju Kur'ana. Kad vidim da si ti sebi jedini "mjerodavan", te osoba koja cak ni ako joj se da savrseno razuman argument, nece preci preko toga i prihvatiti, onda mozes dobiti minutu-dvije mog vremena.
Over and out!