BMW, AUDI ILI MERCEDES
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#176 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
ne znam koji si ti a5 vozio koji ima vrata s okvirom.
a sad mora da si gledao reklamu
http://www.youtube.com/watch?v=auEdEYY3ao4
- Qler
#177 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Bog me ubio ako ovaj nije imao B stub.. a nisam ga ja vozio nego sam se vozio u njemu, tako da sam razgledao okolo, bas me unutrasnjos zanimala.. a sad za vrata, evo gledam i kontam sta li sam ja vidio
jeste bio mrak, ali opet da fulim da ima B stub nikako mi nije jasno..
A reklamu sam gledao, ali sam poceo pisati prije nego sto sam je se sjetio. Cinjenica je da je istina obratno od te reklame
edit:
samo da se razumijemo, ne kazem da da je audi los, naprotiv, dobar je, bolji od skode, forda, opela...
A reklamu sam gledao, ali sam poceo pisati prije nego sto sam je se sjetio. Cinjenica je da je istina obratno od te reklame
edit:
samo da se razumijemo, ne kazem da da je audi los, naprotiv, dobar je, bolji od skode, forda, opela...
- Qler
#178 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
ee, sad sam skontao sta me zbunilo kod B stuba, pa vidis kakav je kod A5 a kakav je kod CLK, znam da sam sa necim poredio...
CLK kada otvori prozore nema nista, a A5 ne moze otvoriti zadnje prozore!
-
Gost1515
#179 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
uh, uh teme ... 
ne bih se mogao izjasniti, svaki ima svoje specifičnosti ali ako malo pratite stručne magazine, emisije uopšte ljude koji se bave autima i žive od toga znate da se audi (htjeli vi to priznati ili ne) svrstava u premium. "German premium trio" je postala ustaljena referenca za ovu trojku. (opet, sviđalo se to nekome ili ne, to je fakat).
http://www.autonews.com/article/2012011 ... plate=art4
A što se ove slike tiče:

Rekao bih "Oh, the irony ..."
Onaj ko prati F1 zna kako se neslavno završio BMWov pokušaj (bolid na slici je iz te ere da ne idemo u 80-te) a znamo šta je Audi u istom periodu napravio u LeMansu... ovaj "Game over" na slici je ... facepalm žešći, s obzirmo da je za BMW odavno game over u F1 ... (A ova slika sa mercedesovm znakom je extra
)
ne bih se mogao izjasniti, svaki ima svoje specifičnosti ali ako malo pratite stručne magazine, emisije uopšte ljude koji se bave autima i žive od toga znate da se audi (htjeli vi to priznati ili ne) svrstava u premium. "German premium trio" je postala ustaljena referenca za ovu trojku. (opet, sviđalo se to nekome ili ne, to je fakat).
http://www.autonews.com/article/2012011 ... plate=art4
mislim da sam negdje i postavljao ... istraži malo historiju audija prije 2. svj rata, šta je to pravio audi, kakav je to rivalitet bio za "srebrenim strijelama", šta je to bio "Horch" ....AmADin_gospo wrote:kad je audi pravio mješalice za beton, šarafcigere i pletene baštenske stolice, mečka je imala zračno vješanje
A što se ove slike tiče:

Rekao bih "Oh, the irony ..."
Onaj ko prati F1 zna kako se neslavno završio BMWov pokušaj (bolid na slici je iz te ere da ne idemo u 80-te) a znamo šta je Audi u istom periodu napravio u LeMansu... ovaj "Game over" na slici je ... facepalm žešći, s obzirmo da je za BMW odavno game over u F1 ... (A ova slika sa mercedesovm znakom je extra
-
emko1234
#180 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
i to audiju nije minus nego plus.jer taj stub koji ne dozvoljava da se spuste zadnji prozori poboljsava torzionu cvrstocu,smanjuje uvijenje sasije i pojacava sigurnost u slucaju prevrtanja.osim toga najveca glupost na svijetu je to da se spuste kod coupe-a zadnji prozori.ok kod cabria al kod coupe-a je preruzno.to bas ko da je za bosne napravljeno da papak spusti sve prozore da se jana bolje cuje na semaforu.Qler wrote:ee, sad sam skontao sta me zbunilo kod B stuba, pa vidis kakav je kod A5 a kakav je kod CLK, znam da sam sa necim poredio...
- Qler
#181 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
i to audiju nije minus nego plus.jer taj stub koji ne dozvoljava da se spuste zadnji prozori poboljsava torzionu cvrstocu
,- muz66
#182 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
jarane, kako si ti tvrdoglav ja ne mogu da vjerujem. nicije misljenje ti ne uvazavas, samo gledas kako ces kontrirati i popljuvati tudje. Ohladi malo.emko1234 wrote:i to audiju nije minus nego plus.jer taj stub koji ne dozvoljava da se spuste zadnji prozori poboljsava torzionu cvrstocu,smanjuje uvijenje sasije i pojacava sigurnost u slucaju prevrtanja.osim toga najveca glupost na svijetu je to da se spuste kod coupe-a zadnji prozori.ok kod cabria al kod coupe-a je preruzno.to bas ko da je za bosne napravljeno da papak spusti sve prozore da se jana bolje cuje na semaforu.Qler wrote:ee, sad sam skontao sta me zbunilo kod B stuba, pa vidis kakav je kod A5 a kakav je kod CLK, znam da sam sa necim poredio...
- Industrialyzer
#183 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
@muz66: druze , pa takvi su ti vozaci Audija 

- vukojebina
#184 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
al frajer ih je bukvalno sve pobio argumentima...a ovi su najjaci sto prvo popljuju, pa onda ja fakat stvarno, vidi, u sta sam ja gledo...
- Qler
#185 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Broj prodatih auta ne odredjuje da li je neko premium, sta bi onda sa RR, Ferrari, i ta bratija, oni prodaju za godinu kao Audi za 2 sata.. i sad Audi i od njih bolji? A8 audi neki dan lik davao burazeru za Pola
kljuc za kljuc, toliko o premiumu... A8 2.8 benzin 1997 za pola 2001 GTI
dosta covjeku premiuma 
-
Gost1515
#186 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Ok, ubijedio si me, ako lik daje ključ za ključ to je to. Evo pišem mail Top Gearu i još nekim magazinima da lik daje A8 za Pola i prema tome nema razloga da više uvrštavaju Audi u premium. Lik reko'. Tačka. QED.Qler wrote:Broj prodatih auta ne odredjuje da li je neko premium, sta bi onda sa RR, Ferrari, i ta bratija, oni prodaju za godinu kao Audi za 2 sata.. i sad Audi i od njih bolji? A8 audi neki dan lik davao burazeru za Polakljuc za kljuc, toliko o premiumu... A8 2.8 benzin 1997 za pola 2001 GTI
dosta covjeku premiuma
- Qler
#187 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Super, bas mi je drago. Reci im slobodno da mene kontaktiraju, nije frka.
- drndalo
#188 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Kojim argumentima ? Tipa:"*ebo BMW, u F1 je bio los, a Audi je pomeo u LeMansu "?vukojebina wrote:al frajer ih je bukvalno sve pobio argumentima...a ovi su najjaci sto prvo popljuju, pa onda ja fakat stvarno, vidi, u sta sam ja gledo...
Toliko o poznavanju ikakvog utrkivanja... I da ne bude nesporazuma, meni je san ucesce na 24h Le Mansa prije nego na F1, kada bih bio u prilici birati, ali ja sam naopak inace... Ali poredjenje ova 2 takmicenja je kao poredjenje dunja i lubenica... Doduse, od obje se moze slatko praviti...
-
lavic
#189 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Da se malo vratimo na temu, uglavno sve o cemu ste ovdje raspravljali se svodi na markentiska opredjeljenja pojedinih firmi. ovaj emko je prosto zaljubljen u svoj Audi, nadam se da su mu ga poklonili, pa je tako opsjednut.
Ali kad je rijec o ovim autima mislim da je jedini bitno sta ti kao kupac preferiras, ostalo nije bitno i tako nastupaju marketing menageri kompanija, da ti potenciraju to sto kupac stavlja u prvi plan.
Za emko, ti dobro znas kvlaitet koji je pokazao audi sa 1.8 T, 2.5 TDI, i ostalim motorima, isli su dotle da je za njih prihvaljiva potrosnja ulja od 1litar na 1000 km, pa ti vidi koliko trose ulja Merc. ili BMW.
Audi je samo dotjerani VW.
Ali kad je rijec o ovim autima mislim da je jedini bitno sta ti kao kupac preferiras, ostalo nije bitno i tako nastupaju marketing menageri kompanija, da ti potenciraju to sto kupac stavlja u prvi plan.
Za emko, ti dobro znas kvlaitet koji je pokazao audi sa 1.8 T, 2.5 TDI, i ostalim motorima, isli su dotle da je za njih prihvaljiva potrosnja ulja od 1litar na 1000 km, pa ti vidi koliko trose ulja Merc. ili BMW.
Audi je samo dotjerani VW.
- AmADin_gospo
#190 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
e tu sam te ćekao, molim te stavi mi cijenu tog audia "srednje klase" s vazdušnim ovjesomemko1234 wrote:ja fino napisah u srednjoj klasi.ako je ovaj mercedes i lincoln srednje klase onda je moj audi formula.zapravo moj audi jest formula za slicne mercedese i bmw-e![]()
![]()
i ovo je za najbolje dizele isto
![]()
![]()
nemoj mi samo ko primjer izvuci fiat chromu iz 87 il jtd iz 98..ja sam zivio tad al vozim sad pa me sad zanima,dakle sadasnjost a ne proslost.
jarane, do kraja 70tih, Opel je doručkovao Audia, a ti pričaš o nekom rivalitetu s firmom kao Mercedes!?Gost1515 wrote:mislim da sam negdje i postavljao ... istraži malo historiju audija prije 2. svj rata, šta je to pravio audi, kakav je to rivalitet bio za "srebrenim strijelama", šta je to bio "Horch" ....
da su šta valjali, nebi ih Wagen kupio nego bi oni kupili wagena
-
goran16v
#191 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Sportski rezultati s podjenjem nijansi u premium lasi nemaju nista zajednicko jer u samo nekoliko zadnjih godina (buduci da neki od nas istoriju ne priznaju): WRC: Citroen je 8 x sampion, Dakar: Mini, VW 3x, Mitshubishi 7x, LMS: Audi, Peugeot, Audi 2x, Peugeot, WTTC: Chevrolet 2x, Seat 2x BMW, F1: RB Renault 2x, Brawn Mercedes 1x, 2x Ferrari, 2x Renault itd... Po ovome su Renault, Citroen i Mitshubishi premium klasa...
-
Gost1515
#192 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Znači izvučemo jedan period kako nam odgovara iz istorije i to je argument ...AmADin_gospo wrote:jarane, do kraja 70tih, Opel je doručkovao Audia, a ti pričaš o nekom rivalitetu s firmom kao Mercedes!?Gost1515 wrote:mislim da sam negdje i postavljao ... istraži malo historiju audija prije 2. svj rata, šta je to pravio audi, kakav je to rivalitet bio za "srebrenim strijelama", šta je to bio "Horch" ....
da su šta valjali, nebi ih Wagen kupio nego bi oni kupili wagena
A ako tebi nije poznat ovaj rivalitet koji sam spominjao izmeđi Auto Uniona i Mercedesa u navedenom periodu .. jbg, ukucaj u gugl "golden era of grand prix" i educiraj se.
Znam da to danas nema nikakve veze sa premium ili ne ali neko je potegao istoriju (mješalice, šafarcigere, ...) pa ako ćemo tako, onda nema selektivno.
-
Gost1515
#193 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Nemaju, naravno, ali ipak služe za određeno "poliranje" imidža nekog branda. I spomenuo sam to u kontekstu tvrdnji da npr. Audi nema uspjeha u istoriji. Ima, samo izgleda nekima istorija počinje nešto kasnije.goran16v wrote:Sportski rezultati s podjenjem nijansi u premium lasi nemaju nista zajednicko jer u samo nekoliko zadnjih godina (buduci da neki od nas istoriju ne priznaju): WRC: Citroen je 8 x sampion, Dakar: Mini, VW 3x, Mitshubishi 7x, LMS: Audi, Peugeot, Audi 2x, Peugeot, WTTC: Chevrolet 2x, Seat 2x BMW, F1: RB Renault 2x, Brawn Mercedes 1x, 2x Ferrari, 2x Renault itd... Po ovome su Renault, Citroen i Mitshubishi premium klasa...
-
vratnik
#194 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Mozda je trebalo temu nazvati: bmw, audi, mercedes i ko jos, ovako to opet neko prepucavanje tipa, moj je veci od tvog. Negirati audiju da je premijum je kao proglasiti mercedesa mrtvim premium brandom radi npr. 190.
Ako poredimo c klasu, trojku bmw i a4, odlucice samo male neke nijanse (pod uslovom da smo naravno objektivni, ali bosnjakistan i objektivnost..), tako da je to subjektivna odluka. Isto tako a6, bmw petica i e klasa.. Mislim, progovori s vlasnicima, svi se kunu u ono sto voze. Meni licno je s klasa i za bmw-a sedmicu i audija a8 limuzina, ali to je opet subjektivno. Bas kao sto mi je recimo r8 lijep i brz automobil kao i bmw 6 g-power, ili amg sls, ali uzeti to prije nekog porsea 911 mi je blasfemija i nidje veze.
Isto tako spominjanje zajednickih detalja, platformi kao nesto negativno: meni je RR i dalje to bio usprkos bmw-ovom motoru. Mercedes to nije prestao biti nakon sto su radili zajednicke poslove sa nisanom, renolom, krajzlerom, a klase, b klase, smarta za dvoje / cetvero, da ne spominjem.. Isto tako mi je je bmw bmw, a ne mini. I obratno. A ako se vec spominju detalji kao poredjenje (neko je ovdje spomenuo audija a4, kao to je passat, koji je isto tako sigurno dobro auto). Pa i farovi audija a6 i veyrona dosta lice, da li to sad znaci da je veyron vw?). U Fiskarsu su poluge zmigavaca iz opela. Po meni nista lose, isto kao sto mi recimo taj a4 nije porsche bez obzira na to sto mu sjedista prave u istom onom learu (prije recaro) koji samo pravi sjedista za dva automobila: audi a4 i porsche 911.
Elem, ova tri automobila su trenutno u vrhu u onim segmentima u kojim se pojavljuju na trzistima koja su bitna, ovo isto tako vrijedi napisati
. I to je fakt.
Ako poredimo c klasu, trojku bmw i a4, odlucice samo male neke nijanse (pod uslovom da smo naravno objektivni, ali bosnjakistan i objektivnost..), tako da je to subjektivna odluka. Isto tako a6, bmw petica i e klasa.. Mislim, progovori s vlasnicima, svi se kunu u ono sto voze. Meni licno je s klasa i za bmw-a sedmicu i audija a8 limuzina, ali to je opet subjektivno. Bas kao sto mi je recimo r8 lijep i brz automobil kao i bmw 6 g-power, ili amg sls, ali uzeti to prije nekog porsea 911 mi je blasfemija i nidje veze.
Isto tako spominjanje zajednickih detalja, platformi kao nesto negativno: meni je RR i dalje to bio usprkos bmw-ovom motoru. Mercedes to nije prestao biti nakon sto su radili zajednicke poslove sa nisanom, renolom, krajzlerom, a klase, b klase, smarta za dvoje / cetvero, da ne spominjem.. Isto tako mi je je bmw bmw, a ne mini. I obratno. A ako se vec spominju detalji kao poredjenje (neko je ovdje spomenuo audija a4, kao to je passat, koji je isto tako sigurno dobro auto). Pa i farovi audija a6 i veyrona dosta lice, da li to sad znaci da je veyron vw?). U Fiskarsu su poluge zmigavaca iz opela. Po meni nista lose, isto kao sto mi recimo taj a4 nije porsche bez obzira na to sto mu sjedista prave u istom onom learu (prije recaro) koji samo pravi sjedista za dva automobila: audi a4 i porsche 911.
Elem, ova tri automobila su trenutno u vrhu u onim segmentima u kojim se pojavljuju na trzistima koja su bitna, ovo isto tako vrijedi napisati
- madner
#195 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Nije tacno, dok A6 ima svoje trziste A8 je marginalac. Na osnovu toga se moze slobodno reci da je Audi pokusao uci ali nije uspio. 
-
vratnik
#196 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Qler wrote:Broj prodatih auta ne odredjuje da li je neko premium, sta bi onda sa RR, Ferrari, i ta bratija, oni prodaju za godinu kao Audi za 2 sata.. i sad Audi i od njih bolji? A8 audi neki dan lik davao burazeru za Polakljuc za kljuc, toliko o premiumu... A8 2.8 benzin 1997 za pola 2001 GTI
dosta covjeku premiuma
-
goran16v
#197 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Upravo tako, za poliranje, a poliranje radi komercijalnih svrha. Zasto bi se inace Citroen i Ford godinama krpili po WRC-u, jer je taj isti WRC od Imprezze, Lancera EVO-a i Delte napravio legende i komercijalne bestsellere.Gost1515 wrote:Nemaju, naravno, ali ipak služe za određeno "poliranje" imidža nekog branda. I spomenuo sam to u kontekstu tvrdnji da npr. Audi nema uspjeha u istoriji. Ima, samo izgleda nekima istorija počinje nešto kasnije.goran16v wrote:Sportski rezultati s podjenjem nijansi u premium lasi nemaju nista zajednicko jer u samo nekoliko zadnjih godina (buduci da neki od nas istoriju ne priznaju): WRC: Citroen je 8 x sampion, Dakar: Mini, VW 3x, Mitshubishi 7x, LMS: Audi, Peugeot, Audi 2x, Peugeot, WTTC: Chevrolet 2x, Seat 2x BMW, F1: RB Renault 2x, Brawn Mercedes 1x, 2x Ferrari, 2x Renault itd... Po ovome su Renault, Citroen i Mitshubishi premium klasa...
Uspjeh nekog brenda u sportu kroz istoriju, da bi se povlacile danasnje paralele, bi najpravilnije bilo posmatrati kroz sferu vlasnistva brenda u odnosu na savremenika. Sportsku istoriju Audia je moguce gledati i kroz istoriju Horcha, jer je August Horch osnivac Audia, ali je istjran iz rodjene firme, ali je i Audi napustio 1920 radi ministarske funkcije, istoriju Audia je moguce gledati i kroz Auto Union ali ne zaboraviti da je Auto Union 20 god poslije 2. sv. rata bio u vlasnistvu Mercedesa (do 1964 100%, do 1966 50%). Mercedes se nije samo zaustavio na vlasnistvu jer je upravo Mercedes do 1965. razvio 4-taktni motor za Auto Uniononov DKW F102, iz kojeg je je nastao Audi F103/Audi 80 koji se proizvodio do 1972. Stoga mislim da bi Audi kao brand kroz istoriju najpostenije bilo posmatrati od 1966. kad je postao 100%-no VW-ovo vlasnistvo, ili cak od 1968 kad je predstavljen Audi 100 prvi auto koji je Audi uradio pod kapom VW-a.
Last edited by goran16v on 24/01/2012 14:39, edited 1 time in total.
-
vratnik
#198 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Brojevi? Trziste?madner wrote:Nije tacno, dok A6 ima svoje trziste A8 je marginalac. Na osnovu toga se moze slobodno reci da je Audi pokusao uci ali nije uspio.
Marginalac je sigurno malo pretjerano, u Njemackoj (koja je i dalje najbitnije trziste) A8 16,5%, BMW 7 18,4%.
Ili jezikom audija: jos su malo ispred. Ali spomenuo sam vec da mi je u ovoj klasi samo s-klasa limuzina. Ova druga dva su automobili za informaticare.
- Qler
#199 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Ono malo sto fali curi sreci kvari 
-
vratnik
#200 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
A tek da mu vidis glavu, 'ta ce on.