Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zengi

#176 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

r_faruk wrote:@zengi

ne vidim stvarno razloga da me onako vrijedjas. no to samo pokazuje kakva si ti u stvari osoba.

cuj da smanjimo broj ljudi da bi mogla pascad na miru da se setka ferhadijom..............
Ne kontam kad i gdje sam te to uvrijedio ali stvarno ne kontam. napomeni me ako ima nesto, bilo je tu dosta potova.

Leet, nemam ja problema sa ljudima nego sa ne ljudima a ti ocito ne znas razliku.
ellec

#177 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ellec »

leet wrote:Da ogranicimo broj djece u drzavi gdje je prirodni prirastaj u minusu, ta ti je dobra. :D

@zengi

Lijeci se :)

Ocigledno je da oboje imate neke probleme sa ljudima, zao mi vas je.
Opet ogranicenost, kao da je ovo samo problem u BiH, govorim generalno, te nisu samo psi na udaru vec citav zivotinjski svijet zbog raznih razloga i ljudskih potreba, malo malo pa neka zivotinjska vrsta je na rubu istrebljenja. Dok populacija covjecanstva raste, rastu i potrebe, infrastruktura koja je mnogo veca od pojedinca itd. Na kraju cemo zivotinje samo gledati po slikovnicama i enciklopedijama.

Stvar je sto ima i raznih vrsta ljudi, neko je ogranicen nego racionalan itd. : )
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#178 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

unfuckingbelievable Image
Mr. Brightside

#179 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Mr. Brightside »

:lol: :lol:
kokuz_sa

#180 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by kokuz_sa »

ellec wrote:
leet wrote:Da ogranicimo broj djece u drzavi gdje je prirodni prirastaj u minusu, ta ti je dobra. :D

@zengi

Lijeci se :)

Ocigledno je da oboje imate neke probleme sa ljudima, zao mi vas je.
Opet ogranicenost, kao da je ovo samo problem u BiH, govorim generalno,te nisu samo psi na udaru vec citav zivotinjski svijet zbog raznih razloga i ljudskih potreba, malo malo pa neka zivotinjska vrsta je na rubu istrebljenja. Dok populacija covjecanstva raste, rastu i potrebe, infrastruktura koja je mnogo veca od pojedinca itd. Na kraju cemo zivotinje samo gledati po slikovnicama i enciklopedijama.

Stvar je sto ima i raznih vrsta ljudi, neko je ogranicen nego racionalan itd. : )
ja nigdje ne vidje da ljubitelji zivotinja rade ista i dizu glas radi npr ovoga nego samo cuke cuke cuke..
cuke se mogu braniti i to pofino a ribe ,ugrozeeze ptice ne mogu..pa u BIh ima samo oko 100vukova a niko ne radi nista ada im populaciju podigne
a ove ribe su u BIH ugrozenije nego sveopca pseca populacija..

Image
zengi

#181 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

E pa nemozemo mi sve stici, evo i tebi malo posla. Bolje ti je da se ides brinuti o ribama i vukovima i svim zivotinjama u ovj zemlji jer su sve ugrozene zbog naseg varvarskog ponasanja. jos malo pa necemo ni vrabaca vise imati. Neko ce ih pobiti da zastiti djecu ili tako nesto.
Bolje vam je svima da se okranete zastiti prirode nego da ovdje zagovarate nekakve masakre i ubistva.
Nemamo mi vise ni domacih zivotinja a kamo li divljih.

I sve su opet krivi ovi iz prve grupe.
naja22

#182 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by naja22 »

ne vidim stvarno razloga da me onako vrijedjas. no to samo pokazuje kakva si ti u stvari osoba.

cuj da smanjimo broj ljudi da bi mogla pascad na miru da se setka ferhadijom..............
Ja kada setam ferhadijom i vidim psa odmah nabacim osmijeh na lice i poprave mi dan..
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#183 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

Zato si forever alone :mrgreen:
zengi

#184 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zengi »

naja22 wrote:

Ja kada setam ferhadijom i vidim psa odmah nabacim osmijeh na lice i poprave mi dan..
Tako je Naja!
kokuz_sa

#185 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by kokuz_sa »

naja22 wrote:

a sto nekad ne dodjes ovako iza 23h prosetat malo npr alipasinom,dobrosevicima,stupu
da vidim kakav bi tad imala osmijeh kad bi se srela sa svojim 4noznim prijateljiima
zvrk

#186 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zvrk »

Hemera wrote:
zvrk wrote:draga gospodo sugradjani,
a pod ovim gospodo, mislim na one koji zive po izreci "rad je stvorio covjeka, a nerad gospodina"
iscitala sam vase postove
i osim par razumnih ne vidim nista osim kukumakanja koje je standard naseg podneblja.

Zakon je donesen prije tri godine a nesto se radi na provodjenju malo vise od godinu dana.

ja vas moram zapitati:
1. sta ste vi konkretno uradili da vam bude bolje?
2. sta sada radite, osim kukumakanja po forumima i facebook-u i eventualnog trovanja pasa, odnosenja kucica i td.

da se razumijemo, ne mislim da svi koji pse ne vole - iste truju, zele ih pobiti i td i td, ali je činjenica da takvi monstrumi (da, monstrumi, jer je činjenica da je pitanje dana kada će im žrtve postati ljudi) žive pored nas.

nemam namjeru da vam drzim lekcije, niti se upustam u diskusiju koja ce se svesti na to: dodji ti u moju mahalu pa vodi gladnog bijesnog kera koji laje na mene

za ove koji tvrde da su gradjani i da imaju prava, a da smrdljivi, usljivi ili kakvi vec ljubitelji zivotinja ta prava krse pomazuci zivotinjama, moram reci slijedece:
biti gradjanin znaci imati prava i obaveze.
i ljubitelji zivotinja su gradjani isto kao i vi.
stoga ste mogli u cijeloj protekloj godini, odvojiti ostatke hrane, pripitomiti divljeg psa iz mahale i odvesti ga na sterilizaciju potpuno besplatno. Time biste imali jednog psa, koji bi trazi samo hranu, a ne 12 gladnih (sada su i stenci tu), poludivljih, koji su istraumirani gladju, mahanjem, gadjanjem kamenjem i td i td

za ove koji kukaju da ima siromasnih ljudi i da ne daju "svoje" pare za paščad po ulicama
podsjecam da svako od nas placa porez i da to nisu vase, nego NASE pare.
neradnici na vlasti koje ste birali - odlucuju o trosenju tih para.
ne slazem se ni ja sa azilom u praci, ali do toga je dovelo vase i medijsko kukumakanje... sada ce milion ici uzalud u projekat unaprijed osudjen na propast, a od toga pola ce neko fino rastaliti

ne zeleci uopce da svedem diskusiju na to, ko koliko radi za pse, a koliko za ljude - samo cu vam reci da podjete od sebe.
izvolite gospodo provoditi dane i noci planirajuci, moleci za pomoc i pomazuci onome kome mislite da je potrebno. izvolite se odreci kojeg bajramovanja, ili drugog slavlja zarad drugih, cak i odricanje od kafe pomoci ce nekome. izvolite provesti vrijeme i vrijeme citajuci propise da biste se uputili na koji način da ostvarite svoja i prava drugih, izvolite pisati institucijama, iz dana u dan... ne posustajuci, pisite medijima...
bice nam svima puno bolje nego da palamudite po internetu kako nista ne valja i da vase svete guzice na putu od haustora do auta sretnu gladne pse.

generalni je problem ove zemlje sto svi se_u, i svi su pametni, a niko nece da radi. izvolite, dajte sve od sebe, i tek onda imate pravo pogledati sta neko drugi radi.

to je ljudski.

vi jeste gradjani, ali sam i ja gradjanin i imam ista prava kao i vi

a po pitanju sigurnosti od pasa, sigurno sam za vas uradila vise nego vi sami, kao i brojni drugi ljubitelji zivotinja

sto se tice mog prvog pitanja,

koliko vas koji zivite u kucama ima komsije koji drze pse - koji ne znaju ni sta je vakcina... koliko vas zna da komsija pusta svog kera da se istrci povremeno slobodno i eventualno pari koju kuju na ulici?
koliko vas u stanovima gleda kako idioti vode pit bullove i ine rase pune oziljaka i treniraju ih na psima lutalicama?
koliko vas zna da se kod komsije okotila kuja i najednom stenci nestanu?

na kraju ovog pitanja: koliko vas je okrenulo JEDAN BROJ TELEFONA i prijavilo takvog komsiju?

nadalje,
koliko VAS je zgrozeno cinjenicom da je dijelite zivotnu sredinu sa ljudima koji siluju pse, pale nastambe u kojima zivi kuja sa stencima, stavljaju petarde psima u usta, poljevaju pse kiselinom?
mislite li da nece sutra vas ili vase dijete uzeti za metu?
sta ste uradili povodom toga?

svi palamudite i svi ste pametni (iz gore navedenih kategorija), a niste se potrudili procitati ni zakone koje kritikujete niti vidjeti kako da zastitite svoja prava
nemate pojma koga tuziti ako vas napadne pas, a da ne pricam dalje...

ovime dokazujete da samo palamudite i upustate se u diskusiju bez ikakvog prethodnog proučavanja situacije.

molim VAS, nemojte palamuditi, vidite sta mozete uraditi i počnite raditi - za ljude ili zivotinje. ALI RADITE

Ono što sada udruženja rade zapravo nije trajno rješenje problema.
Počev od nekih donacija u vidu hrane da se psi na ulici izdržavaju u nedogled,spašavanje osakaćenih životinja koje niko neće da udomi i sl.
Prvo i osnovno Zakon je donešen da bi se BiH uskladila sa EU prvenstveno.Ko je uopće pitao ljude za to i upoznao ih sa eventualnm posljedicama nepoštivanja Zakona?
Nikada tolike pošasti nije bilo ranijih godina za cukicama (o mačkama nećemo jer su ih mile cukice potrijebile u međuvremenu),nisu se čak udostojili da najglasniji među njima jedno udome iz kafilerije,nego bi radije kupili...
Zapravo mene lično Zakon ničim nije obavezao da moram hraniti ,udomljavati privremeno nekoliko dana pa izbacivati na ulicu da bi bili viđeni u društvu dobročinitelja za životinje ili bilo šta drugo slično vašim izjavama.Samo me obavezuje da ne zlostavljam i ne činim štetu.Čak štaviše kakva ja to svoja prava trebam da štitim?Sem da ih štitim uz neke posljedice?Onda je to kasno.
Ovdje nema svetih guzica od auta do haustora.To je samo vaše skromno mišljenje.
Ljudi koji ne vole pse,ali eto ne pale ih ne stavljaju petarde i sl. su i dalje monstrumi,zapravo vaše sektašenje ko ne voli je monstrum po vašim kriterijima?Gdje to piše da ja moram voliti da ne budem monstrum?
Prvenstveno slabi sistem kojeg sačinjavaju veterinarske stanice od ranije su trebali metode poduzeti da se psi vakcinišu redovno i prije zakona i čipuju.Samo je smiješna konstatacija da su uličari kojih je svaki dan sve više napušteni od strane monstruma....pa mnogi psi se i dovlače iz ruralnih mjesta u grad da ne kolju stoku i sl.,ne vidim razloga da ovu naciju pasa ne bi neko eutanazirao i zašto bi taj čin bio zločin?Uspavljivanje je zločin?
Veći je zločin metoda steriliši i pusti.Životinje na ulici na udaru bolesnika i nekih drugih stvari koje se ne mogu kontrolisati.Gladne,žedne,agresivne itd...

Ne bi bilo loše i da nam kažeš kome da se obratimo da ostvarima ta neka svoja prava kad budemo izgriženi?Bilo bi ljudski ipak...
za početak, ja nisam član nijednog udruzenja niti ijedno predstavljam
nadalje, forum i sluzi za iznosenje misljenja pa sam isto iznijela,
ovaj dio oko monstruma - boldiran je dio mog posta gdje se jasno ogradjujem od misljenja da su svi koji ne vole pse monstrumi
sektasenje kako ga vi zovete, je isto vase misljenje

posto ste post zavrsili na ti - ja cu vam samo reci da vi iscitate zakon, vidite ko je odgovoran za njegovo provodjenje,
mozda vidite ima li ko da nudi besplatnu pravnu pomoc i istu potrazite

da se metoda sterilisi i pusti pocela primjenjivati kad je zakon donesen, ne bismo ni imali ovoliko pasa, nego bi svaka mahala imala jednog - dva pitoma psa kojeg hrani

ako je pocnemo primjenjivati sada za tri mjeseca cemo imati isti broj pasa, a ne duplo vise

toliko od mene
muniza

#187 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by muniza »

naja22 wrote:

Vjerovatno inače hodaš kasabama i selendrama gdje je normalno vidjeti psa, vuka, kokošku na ulici ali molim te poštedi nas toga bar u ovom gradu.

Isto tako se i ja obradujem kad odem na planinu i sretnem planinara koji me pozdravi, srce mi bude ko azil za pse kantona Sarajevo...
svjezi_ustipak

#188 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by svjezi_ustipak »

Kako cemo mi zbrinuti 10 hiljada pasa? Ako za svakog treba po 15o km mjesecno (visina boracke nadoknade), to ce haman izaci k'o budzet Ministarstva za boracka pitanja. Koliko je predvidjeno da ti psi budu u azilu?
blue033

#189 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by blue033 »

svjezi_ustipak wrote:Kako cemo mi zbrinuti 10 hiljada pasa? Ako za svakog treba po 15o km mjesecno (visina boracke nadoknade), to ce haman izaci k'o budzet Ministarstva za boracka pitanja. Koliko je predvidjeno da ti psi budu u azilu?
Predviđeno je da budu doživotno. A ta cifra od 150 će vjerovatno biti povećana, kao što kod nas ide.
Hemera

#190 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Hemera »

svjezi_ustipak wrote:Kako cemo mi zbrinuti 10 hiljada pasa? Ako za svakog treba po 15o km mjesecno (visina boracke nadoknade), to ce haman izaci k'o budzet Ministarstva za boracka pitanja. Koliko je predvidjeno da ti psi budu u azilu?
Nema potrebe da ih zbrinjavamo.Imamo azil zvani KANTON SARAJEVO površine 1.276,9 km².
Nema roka,vjerovatno do smrti. :-)

:lol: :lol:
svjezi_ustipak

#191 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by svjezi_ustipak »

blue033 wrote:
Predviđeno je da budu doživotno. A ta cifra od 150 će vjerovatno biti povećana, kao što kod nas ide.
dozivotno tesko, morace se Zakon mijenjati onda. ako se svi psi trebaju zbrinuti neka je prosjek 10 hiljada cuka to ispade da nam treba jos 20 azila i svaki da kosta koliko kosta ovaj u Praci. nemamo mi para za to.
chuchumbamayumbe

#192 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Gdje se može prijaviti za taj azil, da odem sa ženom i svoje dvoje djece - 600km na izdržavanje, imaćemo obezbijeđenu hranu, vodu, smještaj, struju...bolje mi se isplati nego ovo danas kako čovjek živi.
8-)
naja22

#193 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by naja22 »

kokuz_sa wrote:
naja22 wrote:

a sto nekad ne dodjes ovako iza 23h prosetat malo npr alipasinom,dobrosevicima,stupu
da vidim kakav bi tad imala osmijeh kad bi se srela sa svojim 4noznim prijateljiima
Haj maksuz cu doci radi tebe, ujedul me evo ti cenera :-)
Prije ce me neki papak ujest nego pas :D
zvrk

#194 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zvrk »

nisu vampiri da iza 24 mijenjaju prirodu i izgled

to su samo psi

a u strahu su velike oci
Sunrise00

#195 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Sunrise00 »

zengi wrote:Nije da nema, ima svagdje manijaka... al ni blizu ovoga vjeruj mi.
Generalno pitaj sta misle o nama.
Meni tako nedavno neki englez koji je ovdje zivio i radio osam punih godina i cak razmisljao da ostane poce da prica....
Joj puko mu film od nase nekulture, korumpiranosti, malogradjanstine, krkanluka, itd.
Sve covjek hak govori, nemogu mu nikakvo opravdanje dati, samo ga slusam i klimam glavom. Istina, sve sama istina.
I ode covjek, odselio nazad. Kaze da ga neka nostalgija vuce i da mu je pun k...c nas.

Slazem se Ralista i obzirom da je tvoja zena malo isprepadana od tih pasa, dobro se suzdrzala da ga ne poprska.

No problem se opet vraca na staro. Zbog toga sto imamo masu neodgovornih manijaka koji prvo maltretiraju pa onda izbacuju pse, doslo je do antagonizma izmedju covjeka i njegovog naj boljeg prijatelja a to je neprirodno obzirom da je pas uz covjeka vec dobrih 15-20 hiljada godina i da mu je mnogo pomogao u opstanku.
Umjesto da uzivamo u drustvu tih po prirodi prijateljski raspolozenih bica (jer im je to nakon toliko godina u genima) mi ih se moramo bojati i strahovati od njih.
Uvesti brate policiju za zivotinje i lagano dotjerati marvu u suru.
Samo jednog da dobro odradis po dzepu i da to medijski propratis situacija bi se iste sekunde promjenila.

Ja usput budi receno nisam clan nikakvog udruzenja jer mi nije u naravi da budem clan.
Nisam cak ni namjeravao da imam psa ali sam se sazalio i usvojio 3 komada. Dodju i lokalni napusteni i gledaju me pa onda i njih nahranim.
Sad imam komsijinog psa a komsija je manijak par exclance, kao i njegov babo i njegov sin i on ti drzi psa u kavezu metar sa metar i to jos na lancu. Hrani ga iskljcivo po psa stetnim stvarima i to je kost i koza sav uljepljen u govna i staru dlaku. Nikad ga ne izvede ni na sekundu jednu.
I sta sad, posto je bas pored moje baste ja ga takvog nemogu gledati i poceo sam da ga hranim i izvodim dva puta dnevno. Tako je agresivan (sto je i za ocekivati od takvog psa) da ga moram voditi iza nekih magacina i rizikovati da razdere nekoga (ko recimo hoce da mu predje preko glave) ili cak i mene ali ne mogu ga gledati kako tako skapava.

I ako mu se razboli ili mu neko ponudi nekog drugog psa on ce ovoga u gepek i trehnuti negdje daleko od kuce gdje ga niko nezna. I naravno da ce sa tim psom biti problema. Jeli taj pas ista kriv, nije. Hocemo li rjesiti problem ako ga ubijemo, necemo jer ce taj manijak da nabavi drugog.
E tome ja hocu da stanem u kraj.

Sunrise,
Znam da bi ti to naj radje pobila sa nekom pricom o djeci i penzionerima ali to tako ne ide i nije pravedno.
Znas, ima jedan koji to odozgo sve prati pa da nam nebi opet poslao neke granate, bolest, nesrecu ne treba se igrati sa necim sto je haram. Ja mislim da nam je puno pametnije da ovo otrpimo.
Postojece pse cemo morati sterilisati i raditi na tome da se njihovo maltretiranje, marskanje i udaranje prekine.

Pas niti je kriv sto se rodi, niti je kriv to ga je neko izbacio i nemamo moralno pravo da mu jos uzmemo i zivot kad je vec ovoliko propatio.
Tako da nam nema druge nego se navici na njih. Ovaj sadasnji broj je jos podnosljiv ako se pravilno sa njima postupa.
a sta je pravedno? spasavati 10 hiljada kerova u gradu u kojem ljudi jedva spajaju kraj s krajem? Naravno da cu spominjati djecu i penzionere. Cuj, haram sto ja necu da trpim kerove na ulicama i protiv sam izdvajanja 150 KM mjesecno po keru, a nije haram to sto ljudi hljeba nemaju da jedu. I onda mi jos kazes da u svom sopstvenom gradu ulicom kad hodam moram saptati na telefon i paziti hocu li mahnuti rukom da se ne bi neki pas uvrijedio. Izvini, ali meni je to bolesno i apsolutno mi ne pada na pamet. Sterilizacija ce rijesiti problem, ali za 10 godina ako se sad sterilisu ili koliki im vec zivotni vijek moze biti. Prvo, kako ces sterilisati 10 hiljada pasa? Drugo, meni je apsolutno svejedno jel' imamo 10 hiljada pasa ili 10 hiljada sterilisanih pasa jer ce oni i sterilisani biti tu jos nekoliko dobrih godina.
I ne znam cemu ovo spominjanje stranaca jer je totalno irelevantno za temu. Mislis da u engleskoj nema manijaka i krkana? daj molim te.
zvrk

#196 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zvrk »

samo se aktivirajte i RADITE
pišite vlastima, predlazite rjesenja

od palamudjenja nema koristi
ProS

#197 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by ProS »

nesto kontam otkako citam ovu temu, ostavio bih cuke ovdje a ove pasoljubce (ali ne i ostalezivotinjoljubce jer takvih nema) istovario negdje na planinu :) sad vidim zasto ljudi vole cuke vise nego ljude :P
naja22

#198 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by naja22 »

@Sunrise
A zasto ljudi nemaju para ?? Jer se ne bune, samo sute i biraju jedne te iste, uvijek ce tako biti otkad je SDA doveo papke u politiku..
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#199 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Velkoski »

Pa nije tu samo SDA kriv ( ne glasam za njih, mojne odma' etiketirat' ), nego su krivi svi redom.
vratnik

#200 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by vratnik »

@naja: kako pitbull, je li u redu muskarcina? Zaskoci li se ponekad na kak'u, da se ispuse malo? A ovaj malamut, jel' se navikao na visoke temperature? Kako se slaze s lutalicama koje si usvojio / la?
Locked