Hemera wrote:zvrk wrote:draga gospodo sugradjani,
a pod ovim gospodo, mislim na one koji zive po izreci "rad je stvorio covjeka, a nerad gospodina"
iscitala sam vase postove
i osim par razumnih ne vidim nista osim kukumakanja koje je standard naseg podneblja.
Zakon je donesen prije tri godine a nesto se radi na provodjenju malo vise od godinu dana.
ja vas moram zapitati:
1. sta ste vi konkretno uradili da vam bude bolje?
2. sta sada radite, osim kukumakanja po forumima i facebook-u i eventualnog trovanja pasa, odnosenja kucica i td.
da se razumijemo, ne mislim da svi koji pse ne vole - iste truju, zele ih pobiti i td i td, ali je činjenica da takvi monstrumi (da, monstrumi, jer je činjenica da je pitanje dana kada će im žrtve postati ljudi) žive pored nas.
nemam namjeru da vam drzim lekcije, niti se upustam u diskusiju koja ce se svesti na to: dodji ti u moju mahalu pa vodi gladnog bijesnog kera koji laje na mene
za ove koji tvrde da su gradjani i da imaju prava, a da smrdljivi, usljivi ili kakvi vec ljubitelji zivotinja ta prava krse pomazuci zivotinjama, moram reci slijedece:
biti gradjanin znaci imati prava i obaveze.
i ljubitelji zivotinja su gradjani isto kao i vi.
stoga ste mogli u cijeloj protekloj godini, odvojiti ostatke hrane, pripitomiti divljeg psa iz mahale i odvesti ga na sterilizaciju potpuno besplatno. Time biste imali jednog psa, koji bi trazi samo hranu, a ne 12 gladnih (sada su i stenci tu), poludivljih, koji su istraumirani gladju, mahanjem, gadjanjem kamenjem i td i td
za ove koji kukaju da ima siromasnih ljudi i da ne daju "svoje" pare za paščad po ulicama
podsjecam da svako od nas placa porez i da to nisu vase, nego NASE pare.
neradnici na vlasti koje ste birali - odlucuju o trosenju tih para.
ne slazem se ni ja sa azilom u praci, ali do toga je dovelo vase i medijsko kukumakanje... sada ce milion ici uzalud u projekat unaprijed osudjen na propast, a od toga pola ce neko fino rastaliti
ne zeleci uopce da svedem diskusiju na to, ko koliko radi za pse, a koliko za ljude - samo cu vam reci da podjete od sebe.
izvolite gospodo provoditi dane i noci planirajuci, moleci za pomoc i pomazuci onome kome mislite da je potrebno. izvolite se odreci kojeg bajramovanja, ili drugog slavlja zarad drugih, cak i odricanje od kafe pomoci ce nekome. izvolite provesti vrijeme i vrijeme citajuci propise da biste se uputili na koji način da ostvarite svoja i prava drugih, izvolite pisati institucijama, iz dana u dan... ne posustajuci, pisite medijima...
bice nam svima puno bolje nego da palamudite po internetu kako nista ne valja i da vase svete guzice na putu od haustora do auta sretnu gladne pse.
generalni je problem ove zemlje sto svi se_u, i svi su pametni, a niko nece da radi. izvolite, dajte sve od sebe, i tek onda imate pravo pogledati sta neko drugi radi.
to je ljudski.
vi jeste gradjani, ali sam i ja gradjanin i imam ista prava kao i vi
a po pitanju sigurnosti od pasa, sigurno sam za vas uradila vise nego vi sami, kao i brojni drugi ljubitelji zivotinja
sto se tice mog prvog pitanja,
koliko vas koji zivite u kucama ima komsije koji drze pse - koji ne znaju ni sta je vakcina... koliko vas zna da komsija pusta svog kera da se istrci povremeno slobodno i eventualno pari koju kuju na ulici?
koliko vas u stanovima gleda kako idioti vode pit bullove i ine rase pune oziljaka i treniraju ih na psima lutalicama?
koliko vas zna da se kod komsije okotila kuja i najednom stenci nestanu?
na kraju ovog pitanja: koliko vas je okrenulo JEDAN BROJ TELEFONA i prijavilo takvog komsiju?
nadalje,
koliko VAS je zgrozeno cinjenicom da je dijelite zivotnu sredinu sa ljudima koji siluju pse, pale nastambe u kojima zivi kuja sa stencima, stavljaju petarde psima u usta, poljevaju pse kiselinom?
mislite li da nece sutra vas ili vase dijete uzeti za metu?
sta ste uradili povodom toga?
svi palamudite i svi ste pametni (iz gore navedenih kategorija), a niste se potrudili procitati ni zakone koje kritikujete niti vidjeti kako da zastitite svoja prava
nemate pojma koga tuziti ako vas napadne pas, a da ne pricam dalje...
ovime dokazujete da samo palamudite i upustate se u diskusiju bez ikakvog prethodnog proučavanja situacije.
molim VAS, nemojte palamuditi, vidite sta mozete uraditi i počnite raditi - za ljude ili zivotinje. ALI RADITE
Ono što sada udruženja rade zapravo nije trajno rješenje problema.
Počev od nekih donacija u vidu hrane da se psi na ulici izdržavaju u nedogled,spašavanje osakaćenih životinja koje niko neće da udomi i sl.
Prvo i osnovno Zakon je donešen da bi se BiH uskladila sa EU prvenstveno.Ko je uopće pitao ljude za to i upoznao ih sa eventualnm posljedicama nepoštivanja Zakona?
Nikada tolike pošasti nije bilo ranijih godina za cukicama (o mačkama nećemo jer su ih mile cukice potrijebile u međuvremenu),nisu se čak udostojili da najglasniji među njima jedno udome iz kafilerije,nego bi radije kupili...
Zapravo mene lično Zakon ničim nije obavezao da moram hraniti ,udomljavati privremeno nekoliko dana pa izbacivati na ulicu da bi bili viđeni u društvu dobročinitelja za životinje ili bilo šta drugo slično vašim izjavama.Samo me obavezuje da ne zlostavljam i ne činim štetu.Čak štaviše kakva ja to svoja prava trebam da štitim?Sem da ih štitim uz neke posljedice?Onda je to kasno.
Ovdje nema svetih guzica od auta do haustora.To je samo vaše skromno mišljenje.
Ljudi koji ne vole pse,ali eto ne pale ih ne stavljaju petarde i sl. su i dalje monstrumi,zapravo vaše sektašenje ko ne voli je monstrum po vašim kriterijima?Gdje to piše da ja moram voliti da ne budem monstrum?
Prvenstveno slabi sistem kojeg sačinjavaju veterinarske stanice od ranije su trebali metode poduzeti da se psi vakcinišu redovno i prije zakona i čipuju.Samo je smiješna konstatacija da su uličari kojih je svaki dan sve više napušteni od strane monstruma....pa mnogi psi se i dovlače iz ruralnih mjesta u grad da ne kolju stoku i sl.,ne vidim razloga da ovu naciju pasa ne bi neko eutanazirao i zašto bi taj čin bio zločin?Uspavljivanje je zločin?
Veći je zločin metoda steriliši i pusti.Životinje na ulici na udaru bolesnika i nekih drugih stvari koje se ne mogu kontrolisati.Gladne,žedne,agresivne itd...
Ne bi bilo loše i da nam kažeš kome da se obratimo da ostvarima ta neka svoja prava kad budemo izgriženi?Bilo bi ljudski ipak...