racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mr.Penguin

#176 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

Moje je misljenje je,

kada imas prostor od 65m2 i temperatura ti je konstantna ma 24stepena, znaci da bilo koji metar kvadratni u tom prostoru je 24 stepena. Kada se ugasi grijanje dok je 24 stepena, ona pocinje opadati, primjer na 14 stepeni tokom deset sati. Od 14 do 24 stepena je razlika 10 stepeni, dodjes kuci zelis da je 24 stepena ukljucis grijanje i za 30 minuta je ta temperatura. Ali temeperatura je opadala deset sati i a ti si je vratio u pola sata, ne postepeno nego naglo i sa utroskom mnogo vece energije.

Morace povuci vise plina nego sto bi trebalo da odrzava. Kada opadne na 23C svaki sat, drugi sat ce se podici na 24C i to samo 5 puta u toku 10 sati. U odnosu na pauzu od 10 sati kada ce vratiti 10 stepeni u 30 minuta.

Ko se ne slaze neka napise svoje misljenje a ne samo "Reci tom stručnjaku da više nikada nikoga ne savjetuje." :D
The Realist

#177 Re: racun za plin

Post by The Realist »

Koliko ja znam, ta temperatura je "kod" termostata, ne baš u svakom dijelu stana.

Osim toga, teško da će temperatura pasti toliko, osim ako je izolacija katastrofalna, ali to je već drugi problem.

Što se tiče rada bojlera, koliko sam ja upoznat, on ako radi, radi uvijek isto i isto troši u jedinici vremena, jer to ima veze sa snagom, ili kako je već podešeno sve. Samo je pitanje koja temperatura se hoće postići i koliko će njemu trebati da postigne tu temperaturu.

Barem sam ja ovako shvatio, tj. da bojler ne može raditi više, nego mu specifikacije dozvoljavaju, ali isto tako neće raditi manje (osim ako nije podešen drugačije), jer on pokušava što prije postići zadatu temperaturu, tako da će isto trošiti u jedinici vremena bilo da on dizao temperaturu sa 10 na 30, ili sa 22 na 22,5, samo je razlika u tome što će mu u drugom slučaju kraće trebati da postigne određenu temperaturu i radi toga će manje potrošiti.

Opet, možda griješim....
Mr.Penguin

#178 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

micki125 wrote:
Mr.Penguin wrote:Moje je misljenje je,

kada imas prostor od 65m2 i temperatura ti je konstantna ma 24stepena, znaci da bilo koji metar kvadratni u tom prostoru je 24 stepena. Kada se ugasi grijanje dok je 24 stepena, ona pocinje opadati, primjer na 14 stepeni tokom deset sati. Od 14 do 24 stepena je razlika 10 stepeni, dodjes kuci zelis da je 24 stepena ukljucis grijanje i za 30 minuta je ta temperatura. Ali temeperatura je opadala deset sati i a ti si je vratio u pola sata, ne postepeno nego naglo i sa utroskom mnogo vece energije.

Morace povuci vise plina nego sto bi trebalo da odrzava. Kada opadne na 23C svaki sat, drugi sat ce se podici na 24C i to samo 5 puta u toku 10 sati. U odnosu na pauzu od 10 sati kada ce vratiti 10 stepeni u 30 minuta.

Ko se ne slaze neka napise svoje misljenje a ne samo "Reci tom stručnjaku da više nikada nikoga ne savjetuje." :D
pa trebao si procitati i naredne postove. uglavnom neda mi se ponavljati. to su stvari koje da bi se razumjele treba posjedovati određeno predznanje iz fizike. pokušao sam ukazati na duboko ukorijenjenu zabludu no ne ide. svako zna šta je za njega najbolje i neka se toga i drži. :thumbup:
Otvoren mi je bio post dugo pa nisam primjetio odgovore,
slazem se neka svako radi sta hoce ali ako moze jeftinije neka radi to :D
nosara

#179 Re: racun za plin

Post by nosara »

The Realist wrote:Koliko ja znam, ta temperatura je "kod" termostata, ne baš u svakom dijelu stana.

Osim toga, teško da će temperatura pasti toliko, osim ako je izolacija katastrofalna, ali to je već drugi problem.

Što se tiče rada bojlera, koliko sam ja upoznat, on ako radi, radi uvijek isto i isto troši u jedinici vremena, jer to ima veze sa snagom, ili kako je već podešeno sve. Samo je pitanje koja temperatura se hoće postići i koliko će njemu trebati da postigne tu temperaturu.

Barem sam ja ovako shvatio, tj. da bojler ne može raditi više, nego mu specifikacije dozvoljavaju, ali isto tako neće raditi manje (osim ako nije podešen drugačije), jer on pokušava što prije postići zadatu temperaturu, tako da će isto trošiti u jedinici vremena bilo da on dizao temperaturu sa 10 na 30, ili sa 22 na 22,5, samo je razlika u tome što će mu u drugom slučaju kraće trebati da postigne određenu temperaturu i radi toga će manje potrošiti.

Opet, možda griješim....
sad sto se tice potrosnje el.energije, el. bojler nisu napravili mazlumi nego pametni ljudi, strucnjaci iz elektrotehnike, nema sanse da ti bojler manje trosi ako ga gasis i palis stalno, jer bojler je izolovan drzi postignutu temperaturu dugo nakon sto ga termostat ugasi... kao sto je prije objasnio neko, dok se ugrije treba mu sat i jace jer mora ugrijat i onaj hladni metal od kojeg je napravljen "kotao" i hladnu vodu... a ovako se dnevno upali deset puta po minut ne vise sigurno... tu nema price znaci... eh sad drugo je ako ti volis ledenu vodu, il si peksin pa se tusiras jednom u 7 dana... onda ti se isplati da palis po potrebi
Sa nekog yxz foruma... Po meni, ima logike...
nosara

#180 Re: racun za plin

Post by nosara »

micki125 wrote:
The Realist wrote:Koliko ja znam, ta temperatura je "kod" termostata, ne baš u svakom dijelu stana.

Opet, možda griješim....
a gdje ti je tu faktor IZOLACIJE (to je ključno u ovoj priči), gubitak energije. hajmo ovako, hoće li isto gubiti bojler koji je 24h zagrjan na 80C, i onaj koje je 3h zagrijan na 80C. da bi ti bilo jasnije pipni zagrijan bojler pa ćeš vidjeti da je topliji i sa vana, a to znači da gubi energiju čim je ti sa vana možeš osjetiti.
Opet se sve svodi na potrebe i vrijeme koje bojler potrosi da zagrije potrebne kolicine vode... Ako imas manje potrebe, isplati se gasit, ako imas vece potrebe onda se isplati ne gasit, jer je brze i ekonomicnije DOGRIJAVAT nego svaki put grijat cijelu kolicinu vode... :wink:
Mr.Penguin

#181 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

Moj savjet je ako imate stare bojlere zamjenite za nove jer ono sto je moj stari bojler grijao za vise od sata novi ugrije za 15 minuta.
The Realist

#182 Re: racun za plin

Post by The Realist »

micki125 wrote: a gdje ti je tu faktor IZOLACIJE (to je ključno u ovoj priči), gubitak energije. hajmo ovako, hoće li isto gubiti bojler koji je 24h zagrjan na 80C, i onaj koje je 3h zagrijan na 80C. da bi ti bilo jasnije pipni zagrijan bojler pa ćeš vidjeti da je topliji i sa vana, a to znači da gubi energiju čim je ti sa vana možeš osjetiti.
Zar Mr.Penguin nije govorio o plinskom bojleru i koliko on troši da bi zagrijao nešto?

Ja sam pisao o tome koliko u jedinici vremena troši bojler i da mi se čini da Mr.Penguin griješi u onoj računici da će bojler u tih pla sata potrošiti više, jer mora podići temperaturu za 10 stepeni, nego što bi potrošio da mora podići za 5 stepeni, iako u oba slučaja radi pola sata (ovo sam malo karikirao).
nosara

#183 Re: racun za plin

Post by nosara »

micki125 wrote:
ako u startu razumijemo da zagrijaniji bojler više gubi energije, do nas je da uskladimo naše potrebe da je on što manje zagrijan, ako je to uopće moguće. ako nam stalno treba topla voda onda koristi da se grije na manju temperaturu, recimo umjesto na 80 da ga grijemo na 40C. bojler sam naveo samo kao primjer, na njemu uštede zaista nisu velike, možda 5-6 KM mjesečno. u pitanju je princip. kod grijanja je to puno izraženije, i može biti razlika i 50KM. e sad, ako se nekome ne isplati natezati za 50KM to je druga priča.....
Vrlo dobro... :thumbup:
Mr.Penguin

#184 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

The Realist wrote:
micki125 wrote: a gdje ti je tu faktor IZOLACIJE (to je ključno u ovoj priči), gubitak energije. hajmo ovako, hoće li isto gubiti bojler koji je 24h zagrjan na 80C, i onaj koje je 3h zagrijan na 80C. da bi ti bilo jasnije pipni zagrijan bojler pa ćeš vidjeti da je topliji i sa vana, a to znači da gubi energiju čim je ti sa vana možeš osjetiti.
Zar Mr.Penguin nije govorio o plinskom bojleru i koliko on troši da bi zagrijao nešto?

Ja sam pisao o tome koliko u jedinici vremena troši bojler i da mi se čini da Mr.Penguin griješi u onoj računici da će bojler u tih pla sata potrošiti više, jer mora podići temperaturu za 10 stepeni, nego što bi potrošio da mora podići za 5 stepeni, iako u oba slučaja radi pola sata (ovo sam malo karikirao).
Nisam govorio o bojleru nego opcenito,

E sad pitanje nekome ko zna koliko treba potrositi toplote kako bi povecao temperaturu prostorije od 1m2 za 1C.
da li trebaju 2C da bi ugrijao 0C na 1C ?
Mr.Penguin

#185 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

micki125 wrote:
Mr.Penguin wrote:Moj savjet je ako imate stare bojlere zamjenite za nove jer ono sto je moj stari bojler grijao za vise od sata novi ugrije za 15 minuta.
ali je ipak trošio isto energije,za istu količinu vode. :D
Mozda ali je nekad postojao Kompjuter koji je bio velik ko soba i trosio energiju nekoliko hiljada domacinstava, sada kompjuter ne trosi toliko :D
Mr.Penguin

#186 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

a ja mislio da pričamo o bojlerima :D
govorimo i o njima :-D
Mama dvoje djece

#187 Re: racun za plin

Post by Mama dvoje djece »

A ja mislila da pričamo o potrošnji plina na kvadrat stana.
Samo još da dodam da je kod mene izolacija izvana odlična, a javiću vam koliki je račun za decembar.
Ja sam muža natjerala na ovu opciju, i nekad onako usput mi kaže da sam tu imala pravo (inače je mašinski inžinjer).
alibaba_i_30_godina

#188 Re: racun za plin

Post by alibaba_i_30_godina »

Evo i mene docekali racuni u sanducetu, smijesno, svi odjednom! :roll:

Za plin je doslo 215 KM, sto i nije toliko lose buduci da smo se dobro grijali, pogotovo kada su tu bila sestrina djeca u posjeti.

Za decembar ce racun biti vjerovatno malo veci, ali nadam se nicemu pretjeranom.
udrch

#189 Re: racun za plin

Post by udrch »

Čovječe meni došlo samo 198,00 KM, a prepao sam se da će mi doći 300..
starii

#190 Re: racun za plin

Post by starii »

udrch wrote:Čovječe meni došlo samo 198,00 KM, a prepao sam se da će mi doći 300..
ne brini se doce sad u decembru :)
Dr.Cuddy

#191 Re: racun za plin

Post by Dr.Cuddy »

lopovi :x
starii

#192 Re: racun za plin

Post by starii »

mirnisan

#193 Re: racun za plin

Post by mirnisan »

starii wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/grad ... -veci.html

evo nije rijedak plin samo kod nas
samo za razliku od nas, kod njih se govori javno i neko bi mogao dobiti po nosu. kod nas ove lopuze deru kako hoce,imaju plate vece od ministara a nama ostaje da placamo sve vece racune u sve hladnijim stanovima. :x
enx

#194 Re: racun za plin

Post by enx »

360KM novembarski!!!! :cry:
Dr.Cuddy

#195 Re: racun za plin

Post by Dr.Cuddy »

enx wrote:360KM novembarski!!!! :cry:
:x :x :x :x :x
Mr.Penguin

#196 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

enx wrote:360KM novembarski!!!! :cry:
to je malo previse :-)
miki.ba

#197 Re: racun za plin

Post by miki.ba »

394 KM za novembar - 86 m2, a stalno mi je na 20 stepeni.
Predao sam zahtjev za promjenu brojila pa ćemo vidjeti ima li kakve promjene.
mirnisan

#198 Re: racun za plin

Post by mirnisan »

mjerimo svaki dan potrosnju. odrzavamo temperaturu na 22s. jutros smo dosli do cifre od 210 km + pdv. mnogo brate :x
a kad se hladni januar otegne.... :shock:
VjecitiStudent

#199 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

Da priupitam, koliko vas redovno odrzava plinski bojler, tj. dovede majstora da ocisti kamenac, provjeri je li sve podeseno kako treba itd.?
Jer lose podesen bojler u cijim se cijevima nakupio kamenac moze napraviti nevjerovatne gubitke.
mirnisan

#200 Re: racun za plin

Post by mirnisan »

VjecitiStudent wrote:Da priupitam, koliko vas redovno odrzava plinski bojler, tj. dovede majstora da ocisti kamenac, provjeri je li sve podeseno kako treba itd.?
Jer lose podesen bojler u cijim se cijevima nakupio kamenac moze napraviti nevjerovatne gubitke.
meni za ciscenje uzme 200 do 230km.mnogo,bas mnogo. :x kakva su vasa iskustva?
Post Reply