OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Država

#176 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Država »

veljaca wrote:Puno podataka, ja znam samo jedno - necu vise sipati gorivo na bivsoj OMV ....
+1
mayab

#177 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by mayab »

Nisam na OMV-u sipao ni dosad
zhuta

#178 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by zhuta »

Nije ovo prica nego cinjenice
Last edited by zhuta on 05/12/2012 00:54, edited 1 time in total.
zhuta

#179 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by zhuta »

ins wrote:
zhuta wrote:OMV je kupljen od strane Gasproma, odnosno Gaspromnjefta kcerke firme Gasproma za evropu, preko NIS Petrola, ciji je Gaspromnjeft vlasnik. Prodaja OMV-a se odvijala u tri kruga. U prvom krugu ponude su dali Gasprom, Lukoil, Zarubeznjeft, INA, Q7, Petrol, Kuvajtska nacionalna naftna kompanija, Malezijska drzavna naftna kompanija, Antunovic i HIFA Oil. U drugi krug su usli INA, Q7, Gasprom. U treci krug su usli Q7 i Gasprom. Gasprom je ponudio najvise i kraj price. OMV je poceo proces povlacenja iz BiH, jos prije 4 godine, kada su prestale sve investicije, odnosno gradnja novih beninskih stanica u BiH. OMV je imao u planu gradnju BS u Lukavici, Foci, Visegradu, Zenici,Trebinju itd. Ali jednostavno poslovna strategija ove kompanije je preorijentisana na nesto drugo, a to je plin. Gdje su investicije manje, a profit veci. Oni su kod nas imali i posla i profita, ali mi smo malo trziste i jos neuredeno. Oni nigdje u blizini nisi imali svoju rafineriju, tako da su morali kupovati gorivo, osim BMB 100, koji je dolazio iz Austrije iz njihove rafinerije, tako da im je i to umanjivalo dobit. Tako da je ovo za jednu veliku kompaniju normalan slijed dogadaja. Price da je Hifa bila u ozbiljnim kombinacijama za kupovinu njihovih BS su nebuloze. Nikada nisu bili cak ni blizu. Jesu bili u Zagrebu na prezentaciji potencijalnim kupcima sa cime raspolaze OMV u BiH i to je sve. Njihov plan je bio da podignu kredit u nekoj komercijalnoj banci i bili su sklopili ugovor sa Kopex Sarajlicem, da ce njemu prepustiti 5 BS, dvije u Sarajevu, dvije u Tuzli i jednu Srebreniku. Eto to je bio njihov poslovni plan. OMV je uveo neke nove standarde sto se tice ove djelatnosti u nasoj zemlji.Svaka novosagradena pumpa gradena je po uzoru na OMV-ove BS. Sistem rada, cistoca. ljubaznost i obucenost osoblja, sve imalo ozbiljnije kompanije ove branse kopiraju OMV .
Super napisano, jedini problem je da ti fale stvarne cinjenice... Puno njih...
Ja ne nagadam nego govorim cinjenice i evo jos nekih. Gasprom ce preuzeti poslovanje OMV-a krajem ljeta 2013 godine i biti ce najvjerovatnije formirane dvije kompanije. U FBiH ce sigurno ce sigurno poslovati pod brendom Gasprom, s tim sto za RS odluka jos nije donesena, ali vjerovatno ce u ovom entitetu poslovati pod brendom NIS Petrol. Druze ja ovo ne izmisljam, radim za OMV vec 6 godina i znam sta pricam.
jefferson

#180 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by jefferson »

Meni ovo sto je Zhuta napisala sasvim logicno izgleda.
Onim kojima ne izgleda mozda fali teorija zavjere :D
drndalo

#181 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Ima tu zavjera, sigurno su dosli da zarade... Nisu ko EP da jos i gubitke prave... :lol: 8-)
panzer

#182 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by panzer »

Aha. Sigurno će zaraditi, i otplatiti uloženih desetine miliona KM. Pogotovo kada se trobojka zaleprša sa tende.
veljaca

#183 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by veljaca »

drndalo wrote:Ima tu zavjera, sigurno su dosli da zarade... Nisu ko EP da jos i gubitke prave... :lol: 8-)
Mogu oni doci koliko zele i kada zele - ali ja kod njih necu sipati gorivo .....
A oni su ovdje zbog nas kupaca - a nismo mi zbog njih .....:D
drndalo

#184 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Naravno da ce zaraditi... Mozda ne "tvoje" pare, ali necije hoce... A i tvoje posredno, samo vjerovatno to neces ni znati... Ma koliko ti se to ne svidjalo...
dustaban

#185 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

drndalo wrote:Naravno da ce zaraditi... Mozda ne "tvoje" pare, ali necije hoce... A i tvoje posredno, samo vjerovatno to neces ni znati... Ma koliko ti se to ne svidjalo...
Odsad kad god ulazis u autobus prvo provjeriti cije mu je gorivo u tanku!
Prije toga naravno provjeriti i ko je sofer.
Takodje izbjegavati Sava gume, moraju biti neke domace - Bosna ili Neretva.
drndalo

#186 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

dustaban wrote:
drndalo wrote:Naravno da ce zaraditi... Mozda ne "tvoje" pare, ali necije hoce... A i tvoje posredno, samo vjerovatno to neces ni znati... Ma koliko ti se to ne svidjalo...
Odsad kad god ulazis u autobus prvo provjeriti cije mu je gorivo u tanku!
Prije toga naravno provjeriti i ko je sofer.
Takodje izbjegavati Sava gume, moraju biti neke domace - Bosna ili Neretva.
Odlicna ideja ! Svaka cast, odoh praviti novi Brand, Miljacka gume, tebe cu zvati na otvaranje kao pocasnog gosta, a i koji tantijem ces dobiti za ideju, nek' ti se nadje... :thumbup:
veljaca

#187 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by veljaca »

MOJE sigurno nece .... a ono sto mi Drzava uzima kao savjesnom gradjaninu - ja na to ne mogu utjecati .... Ali na ono sto je u mome dzepu - itekako mogu. I necu njima davati ove pare ... :D
Jedinstvo_Manchester

#188 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Jedinstvo_Manchester »

veljaca wrote:
MOJE sigurno nece .... a ono sto mi Drzava uzima kao savjesnom gradjaninu - ja na to ne mogu utjecati .... Ali na ono sto je u mome dzepu - itekako mogu. I necu njima davati ove pare ... :D
Hoćeš ako bude litar 2,30 naspram hifinih 2,50
nokia e8

#189 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

zhuta wrote:
ins wrote:
zhuta wrote:OMV je kupljen od strane Gasproma, odnosno Gaspromnjefta kcerke firme Gasproma za evropu, preko NIS Petrola, ciji je Gaspromnjeft vlasnik. Prodaja OMV-a se odvijala u tri kruga. U prvom krugu ponude su dali Gasprom, Lukoil, Zarubeznjeft, INA, Q7, Petrol, Kuvajtska nacionalna naftna kompanija, Malezijska drzavna naftna kompanija, Antunovic i HIFA Oil. U drugi krug su usli INA, Q7, Gasprom. U treci krug su usli Q7 i Gasprom. Gasprom je ponudio najvise i kraj price. OMV je poceo proces povlacenja iz BiH, jos prije 4 godine, kada su prestale sve investicije, odnosno gradnja novih beninskih stanica u BiH. OMV je imao u planu gradnju BS u Lukavici, Foci, Visegradu, Zenici,Trebinju itd. Ali jednostavno poslovna strategija ove kompanije je preorijentisana na nesto drugo, a to je plin. Gdje su investicije manje, a profit veci. Oni su kod nas imali i posla i profita, ali mi smo malo trziste i jos neuredeno. Oni nigdje u blizini nisi imali svoju rafineriju, tako da su morali kupovati gorivo, osim BMB 100, koji je dolazio iz Austrije iz njihove rafinerije, tako da im je i to umanjivalo dobit. Tako da je ovo za jednu veliku kompaniju normalan slijed dogadaja. Price da je Hifa bila u ozbiljnim kombinacijama za kupovinu njihovih BS su nebuloze. Nikada nisu bili cak ni blizu. Jesu bili u Zagrebu na prezentaciji potencijalnim kupcima sa cime raspolaze OMV u BiH i to je sve. Njihov plan je bio da podignu kredit u nekoj komercijalnoj banci i bili su sklopili ugovor sa Kopex Sarajlicem, da ce njemu prepustiti 5 BS, dvije u Sarajevu, dvije u Tuzli i jednu Srebreniku. Eto to je bio njihov poslovni plan. OMV je uveo neke nove standarde sto se tice ove djelatnosti u nasoj zemlji.Svaka novosagradena pumpa gradena je po uzoru na OMV-ove BS. Sistem rada, cistoca. ljubaznost i obucenost osoblja, sve imalo ozbiljnije kompanije ove branse kopiraju OMV .
Super napisano, jedini problem je da ti fale stvarne cinjenice... Puno njih...
Ja ne nagadam nego govorim cinjenice i evo jos nekih. Gasprom ce preuzeti poslovanje OMV-a krajem ljeta 2013 godine i biti ce najvjerovatnije formirane dvije kompanije. U FBiH ce sigurno ce sigurno poslovati pod brendom Gasprom, s tim sto za RS odluka jos nije donesena, ali vjerovatno ce u ovom entitetu poslovati pod brendom NIS Petrol. Druze ja ovo ne izmisljam, radim za OMV vec 6 godina i znam sta pricam.
Žuja, baš mi te žao što ceš sada morati radit u laktašima pošto je tamo sjedište buduće firme :-D
Trebam te

#190 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Trebam te »

Ne brini se za zutu, prezivjet ce ona :)
drndalo

#191 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

nokia e8 wrote: Žuja, baš mi te žao što ceš sada morati radit u laktašima pošto je tamo sjedište buduće firme :-D
Ne brini, ima u Laktasima i okolini (BL) par dobrih restorana i kafana... Moze se prezivjet'...
zhuta

#192 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by zhuta »

drndalo wrote:
nokia e8 wrote: Žuja, baš mi te žao što ceš sada morati radit u laktašima pošto je tamo sjedište buduće firme :-D
Ne brini, ima u Laktasima i okolini (BL) par dobrih restorana i kafana... Moze se prezivjet'...
Necu morati u Laktase, sjediste ce biti u Sarajevu, ali hvala sto brinete.
jefferson

#193 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by jefferson »

veljaca wrote:
Tvoj izbor, slobodna drzava i mozes sipat kod koga hoces.
nokia e8

#194 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

zhuta wrote:
drndalo wrote:
Necu morati u Laktase, sjediste ce biti u Sarajevu, ali hvala sto brinete.
ja ipak, znam malo više ;-)
veljaca

#195 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by veljaca »

Jedinstvo_Manchester wrote:
veljaca wrote:
Ocito me na znas ..... I da je 1,5 KM ne bih kod njih sipao .... Stvar je u principu .....
veljaca

#196 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by veljaca »

jefferson wrote:
veljaca wrote:
Tvoj izbor, slobodna drzava i mozes sipat kod koga hoces.
:thumbup:

:bih:
mayab

#197 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by mayab »

Jedinstvo_Manchester wrote:
veljaca wrote:
Daj boze da budu i 5 pf povoljniji, nema nista od toga, zivi bili pa vidjeli!
Post Reply