A to je?graditelj wrote:Puno je to, moj ti je savjet da pitaš u manjim brokerskim kućama, više vremena i pažnje će imati za tebe kao malog ulagača. Ja sam prije 10-tak dana imao transakciju vrijednosti 1652 KM, i dobio sam sljedeći obračun:
dionice 1652,00
provizija 16,52
tr.berze 1,65
tr.registra 0,75
UKUPNO 1670,92
Skoro sam potpisao ugovor sa ovom brokerskom kućom i nisam tražio nikakav poseban status niti sam uopšte pitao za proviziju, znači obračunavaju 1% svima bez minimalne provizije.
SASE-Sarajevska berza
Moderator: anex
-
jastuk1
#176 Re: SASE-Sarajevska berza
-
rimano
#177 Re: SASE-Sarajevska berza
Moze li ovdje ili na pp koja je kuca u pitanju. Ja sam u Tuzli pa nemam puno izbora.
-
sase.ba
#178 Re: SASE-Sarajevska berza
Kralju mjenjaj pod hitno brokersku kuću, na ovu tvoju transakciju ja bih u mojoj BK imao ukupno 12-13 KM ukupnih troškova (72 KM manje od tebe)rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
-
rimano
#179 Re: SASE-Sarajevska berza
Vjerovatno cu ako budem kupovao ponovo promijeniti ali izbor kod nas je slab. Od brokerskih kuca imamo eurohaus, te nekoliko banaka koje nude brokerske uskuge. U tim bankama nema ni jednog brokera jer svu poslovnice u pitanju a ne centrale pa nema se ni skim pregovarati. Mislim da su banke malo tvrdje sto se tice tog pregovaranja.
Najvecu gresku sam napravio sto sam kupoio 320 dionica telekoma preko 4 naloga. Prvi put su me zenuli u banci jer su mi predlozili dva naloga da naprave a mogao je jedan. Zatim ostalo mi love na racunu i ja kupim samo 10
od tog ostatka, kontam da mi nestoji djaba . Zadnji sam svjesno napravio jer sam htjeo dokupiti.
Drugi put cu pametnije.
Najvecu gresku sam napravio sto sam kupoio 320 dionica telekoma preko 4 naloga. Prvi put su me zenuli u banci jer su mi predlozili dva naloga da naprave a mogao je jedan. Zatim ostalo mi love na racunu i ja kupim samo 10
Drugi put cu pametnije.
-
sase.ba
#180 Re: SASE-Sarajevska berza
Pa odi u Eurohaus, ja kod nih imam proviziju od 0,6%, nagodni ljudi. Mislim da još neke BK imaju poslovnice u Tuzli, malo proguglaj i nazovi te dogovori sastanak (sve na nivou). Tebi bi se isplatilo doći u centralu Eurohausa u Sarajevo i potpisati ugovor. Razmisli o ovom prijedlogu.rimano wrote:Vjerovatno cu ako budem kupovao ponovo promijeniti ali izbor kod nas je slab. Od brokerskih kuca imamo eurohaus, te nekoliko banaka koje nude brokerske uskuge. U tim bankama nema ni jednog brokera jer svu poslovnice u pitanju a ne centrale pa nema se ni skim pregovarati. Mislim da su banke malo tvrdje sto se tice tog pregovaranja.
Najvecu gresku sam napravio sto sam kupoio 320 dionica telekoma preko 4 naloga. Prvi put su me zenuli u banci jer su mi predlozili dva naloga da naprave a mogao je jedan. Zatim ostalo mi love na racunu i ja kupim samo 10od tog ostatka, kontam da mi nestoji djaba . Zadnji sam svjesno napravio jer sam htjeo dokupiti.
Drugi put cu pametnije.
Možda ti je najbolji izbor Raifesen brokers, oni imaju elektronski potpis, pa sve naloge možeš završavati internetom, ne moraš dolaziti da ih potpisuješ. Ja kod njih imam proviziju 0,7%, bez minimalne provizije.
-
rimano
#181 Re: SASE-Sarajevska berza
Sa raiffaisenom imam potpisan ugovor, preko njih sam i kupovao. Ako nastavim kupovati morat cu sloziti neku pricu da vidim hoce li malo srezati proviziju.
-
sase.ba
#182 Re: SASE-Sarajevska berza
Onda ti je bolje da odeš u Eurohaus i složiš im priču kakve uslove imaš u Raifeisenu, ali da bi iz "patriotskih razloga" više volio sa njima sarađivati (da ne daješ pare švabama) i pitaš da li ti oni mogu ponuditi iste ili bolje uslove.rimano wrote:Sa raiffaisenom imam potpisan ugovor, preko njih sam i kupovao. Ako nastavim kupovati morat cu sloziti neku pricu da vidim hoce li malo srezati proviziju.
-
El_comadante
#183 Re: SASE-Sarajevska berza
znači prilikom sklapanja ugovora sa BK treba znati i malo pregovarati i probati spustiti njihove usluge. a za sada su najbolje Raifaisen i Eurohaus. jel tako
-
sase.ba
#184 Re: SASE-Sarajevska berza
Zavisi gdje živiš, ukoliko si u Sarajevu najbolje su ti AW Broker i Unibroker, mada je dobar i Eurohaus. Nije ti problem da obiđeš sve tri pa uporedi uslove. Možeš sa svakom potpisati ugovor ništa te ne košta.El_comadante wrote:znači prilikom sklapanja ugovora sa BK treba znati i malo pregovarati i probati spustiti njihove usluge. a za sada su najbolje Raifaisen i Eurohaus. jel tako
-
El_comadante
#185 Re: SASE-Sarajevska berza
da živim u sarajevusase.ba wrote:Zavisi gdje živiš, ukoliko si u Sarajevu najbolje su ti AW Broker i Unibroker, mada je dobar i Eurohaus. Nije ti problem da obiđeš sve tri pa uporedi uslove. Možeš sa svakom potpisati ugovor ništa te ne košta.El_comadante wrote:znači prilikom sklapanja ugovora sa BK treba znati i malo pregovarati i probati spustiti njihove usluge. a za sada su najbolje Raifaisen i Eurohaus. jel tako
-
El_comadante
#186 Re: SASE-Sarajevska berza
a recimo da li bi ja mogao potpisati ugovor za sve tri kuče i da trgujem. recimo ako sam planirao uložiti 3,000 km uzmem u svakoj dinica za 950 da mi neodbijaju 30 km nego 10. dali je to dozvoljeno po zakonu? moželi to tako?sase.ba wrote:Zavisi gdje živiš, ukoliko si u Sarajevu najbolje su ti AW Broker i Unibroker, mada je dobar i Eurohaus. Nije ti problem da obiđeš sve tri pa uporedi uslove. Možeš sa svakom potpisati ugovor ništa te ne košta.El_comadante wrote:znači prilikom sklapanja ugovora sa BK treba znati i malo pregovarati i probati spustiti njihove usluge. a za sada su najbolje Raifaisen i Eurohaus. jel tako
-
rimano
#187 Re: SASE-Sarajevska berza
Svaka kuca ce ti uzeti svoju proviziju po svakom nalogu, kolika ce biti provizija zavisi od onoga sto ti pise u ugovoru.
Ne mozes platiti proviziju u jednoj kuci a trgovati besplatno u jos dvije ako si to mislio.
Ne mozes platiti proviziju u jednoj kuci a trgovati besplatno u jos dvije ako si to mislio.
-
El_comadante
#188 Re: SASE-Sarajevska berza
da ali ima ono nešto do 1001 km uzimaju 10 maraka, do 2001 20, a do 3001 30. čitao sam pa reko to čovjek da izbjegne.rimano wrote:Svaka kuca ce ti uzeti svoju proviziju po svakom nalogu, kolika ce biti provizija zavisi od onoga sto ti pise u ugovoru.
-
rimano
#189 Re: SASE-Sarajevska berza
Mozes izbjeci ako potpises povoljne ugovore sa njima. Ako u sva tri ugovora dogovoris proviziju od 1% onda ce ti tri kuce uzeti po 10KM ukoiko kupujes u svakoj za 1000KM.
Mada po meni dovoljna ti je samo jedna, potpises sa onom koja ti nudi najbolje uslove.
Mada po meni dovoljna ti je samo jedna, potpises sa onom koja ti nudi najbolje uslove.
-
sase.ba
#190 Re: SASE-Sarajevska berza
Možeš potpisati ugovora sa koliko hoćeš BK, međutim to ti nije potrebno. Dovoljno ti je da potpišeš jedan dobar ugovor recimo sa 0,7% provizije uz isključenje minimalne provizije. Međutim, znaš šta možeš da uradiš odeš u jednu BK. npr Raifeisen i sa njima potpišeš ugovor, onda sa takvim ugovorom odeš u Eurohaus i dobiješ povoljnije uslove, a onda sa ugovorom Eurohausa odeš u AW broker i potpišeš najbolji ugovor. Tako sam ja uradio i sada imam proviziju od 0,5% po transakciji bez minimalne provizije. Moramo biti dosjetljivi, jer je sve teže brzo zaraditi na berziEl_comadante wrote:a recimo da li bi ja mogao potpisati ugovor za sve tri kuče i da trgujem. recimo ako sam planirao uložiti 3,000 km uzmem u svakoj dinica za 950 da mi neodbijaju 30 km nego 10. dali je to dozvoljeno po zakonu? moželi to tako?
-
El_comadante
#191 Re: SASE-Sarajevska berza
ovo je prijatelju odlična ideja.sase.ba wrote:Možeš potpisati ugovora sa koliko hoćeš BK, međutim to ti nije potrebno. Dovoljno ti je da potpišeš jedan dobar ugovor recimo sa 0,7% provizije uz isključenje minimalne provizije. Međutim, znaš šta možeš da uradiš odeš u jednu BK. npr Raifeisen i sa njima potpišeš ugovor, onda sa takvim ugovorom odeš u Eurohaus i dobiješ povoljnije uslove, a onda sa ugovorom Eurohausa odeš u AW broker i potpišeš najbolji ugovor. Tako sam ja uradio i sada imam proviziju od 0,5% po transakciji bez minimalne provizije. Moramo biti dosjetljivi, jer je sve teže brzo zaraditi na berziEl_comadante wrote:a recimo da li bi ja mogao potpisati ugovor za sve tri kuče i da trgujem. recimo ako sam planirao uložiti 3,000 km uzmem u svakoj dinica za 950 da mi neodbijaju 30 km nego 10. dali je to dozvoljeno po zakonu? moželi to tako?![]()
-
El_comadante
#192 Re: SASE-Sarajevska berza
ova jedna traži je 1% provizije i traže 6 km za otvaranje računa. jesi li ti šta dodatno plačao kada si otvarao računrimano wrote:Svaka kuca ce ti uzeti svoju proviziju po svakom nalogu, kolika ce biti provizija zavisi od onoga sto ti pise u ugovoru.
-
sase.ba
#193 Re: SASE-Sarajevska berza
Ovo otvaranje računa plačaš samo prvi put.El_comadante wrote:ova jedna traži je 1% provizije i traže 6 km za otvaranje računa. jesi li ti šta dodatno plačao kada si otvarao računrimano wrote:Svaka kuca ce ti uzeti svoju proviziju po svakom nalogu, kolika ce biti provizija zavisi od onoga sto ti pise u ugovoru.
-
korisnik_ca
#194 Re: SASE-Sarajevska berza
svaka čast. stvarno dobra idejasase.ba wrote:Možeš potpisati ugovora sa koliko hoćeš BK, međutim to ti nije potrebno. Dovoljno ti je da potpišeš jedan dobar ugovor recimo sa 0,7% provizije uz isključenje minimalne provizije. Međutim, znaš šta možeš da uradiš odeš u jednu BK. npr Raifeisen i sa njima potpišeš ugovor, onda sa takvim ugovorom odeš u Eurohaus i dobiješ povoljnije uslove, a onda sa ugovorom Eurohausa odeš u AW broker i potpišeš najbolji ugovor. Tako sam ja uradio i sada imam proviziju od 0,5% po transakciji bez minimalne provizije. Moramo biti dosjetljivi, jer je sve teže brzo zaraditi na berziEl_comadante wrote:a recimo da li bi ja mogao potpisati ugovor za sve tri kuče i da trgujem. recimo ako sam planirao uložiti 3,000 km uzmem u svakoj dinica za 950 da mi neodbijaju 30 km nego 10. dali je to dozvoljeno po zakonu? moželi to tako?![]()
- torcida
#195 Re: SASE-Sarajevska berza
može li kakav dobar prijedlog štiva za uvođenje u ovu tematiku ako nije problem? hvala unaprijed 
-
sase.ba
#196 Re: SASE-Sarajevska berza
torcida wrote:može li kakav dobar prijedlog štiva za uvođenje u ovu tematiku ako nije problem? hvala unaprijed
Ja trgujem na SASE od 2007 godine, nisam čitao nikakva posebna štiva. Malo sam se upoznao sa propisima trgovanja, vrstama naloga i sl. (konsultuj se oko ovoga sa svojim brokerom). Poslije sam pomalo počeo čitati finansijske izvještaje koje objavljuju emitenti, međutim i dan danas nisam neki stručnjak (uglavnom gledam neke osnovne parametre: kapital, obaveze, potraživanja, neto dobit, broj zaposlenih i sl.) pored navedenog nije se loše raspitati o poslovnim planovima i strategijama emitenta. Međutim, moj savjet ti je da se za početak držiš tzv. zicera (npr. BHT jer na ovoj dionici po trenutnoj cijeni je skoro pa nemoguće izgubiti a redovno daje i dividendu oko 10% na uloženo) ili ukoliko više voliš špekulativno i neizvjesnije ulaganje za početak možeš uložiti i dionce Bosnalijeka, Elektroprivreda, Cementare i sl. gdje možda možeš više zaraditi ali je zarada neizvjesnija bar što se tiče vremenskog roka (trenutno je večina dionica sa SASX 10 podcijenjena). Sretno i budi strpljiv!
-
7pegaz
#197 Re: SASE-Sarajevska berza
Možete li argumentirati cijenu od 60-70 KM u slučaju privatizacije? U tom slučaju odnos cijene i zarade (P/E omjer) bi bio cca 35-40, a to znači da bi vlasnik investiciju isplatio za isto toliko godina. Još nisam čuo za slučaj u svijetu da je netko toliko platio neku firmu u telekom sektoru. Izglednije je da će privatizacija ići po max 25KM. Pogledajte malo po kojim omjerima su se privatizirali telekomi u regiji, Hrvatska, Crna Gora, RS i sl. One cijene iz 2007/08 će opet biti za 20-ak godina a možda ni tada.expertx wrote:Tesko da ce u skorije vrijeme rasti cijene dionica na SASE. Iz razloga, kad je trebala biti obavljena privatizacija BHT, ne znam tacno koje godine, cini mi se 2008., Tihic i Silajdzic su tad bili sve dogovrili, da bi se u medjuvremenu nesto posvadjali, i propala privatizacija. U tom periodu dionice BHT su rasle od 50 do 85-90 KM. Raja je kupovala masnovno, znam neke ljude koji su uzimali cak kredite da bu kupili dionice. A onda je usljedio pad cijena dionica BHT, a i svih ostalih, pa danas vidimo kakvo je stanje. Uglavnom pare su ulozene, izgubljene mozda privremeno, mozda trajno. Para slabo ko ima, a i ko ima, a kupovao onda dionice, opekao se i vise nece. Kamo srece da dionice BHT i pred privatizaciju budu makar 60-70 km. One 2008. godine se prognoziralo da ce dionice BHT ici i preko 100-120 KM. Spominjem samo BHT, a ima tu i drugih dionica, al eto ako BHT nece rasti, sta ce tek biti sa drugima. Nema investitora, nema rasta cijena dionica.
Ako vam se ulaganje temelji na paroli "Mora to gore" - bez ikakvih argumenata i istraživanja fundamenata i razumijevanja poslovanja i konkurencije onda vam je najbolje okanite se burze dok još imate i gaće na štapu.
Jedino što vrijedi na SASE po ovim cijenama je Sarajevo osiguranje, BH Telekom, obje elektroprivrede, Bosnalijek, FDS, Tvornica cementa Kakanj - a ovo ostalo (uz možda poneki izuzetak) treba zabranit da se trguje s njima jer nemaju nikakve intrizične vrijednosti. Na BLSE vrijedi spomenuti Telekom, energetski sektor, Rafineriju ulja Modriča i Novu banku.
Knjigu u ruke i čitaj financijske izvještaje. Oboružaj se znanjem, ne potpadaj pod novinske (neuke članke) i možeš se nadati dobrom prinosu. Warren Buffett ima godišnji prinos od 22% od 1965. pa do danas pa mi nisu jasni ovi koji maštaju o 100% i više u kratkom periodu. Moguće jest, ali prije da ćete biti u minusu nego u plusu.
Ne podcjenjujte moć reinvestiranja dividendi jer najveći prinos će doći od toga. Kao što reče Albert Einstein: "Najmoćnija sila u svemiru je složeno ukamaćivanje." A dividenda je još bolja jer se mogu kupiti dionice po još nižoj cijeni jer im cijena padne nakon ex-dividend day-a.
Trguje li itko od forumaša na Wall Streetu?? Ako ih ima nek se jave pp.
-
sase.ba
#198 Re: SASE-Sarajevska berza
Teško je predvidjeti do koje cijene bi išla cijena BHT-a u slučaju privatizacije, jer to zavisi od mnogo faktora (modela privatizacije, vremena privatizacije, raspoloženja tržišta ali najviše od mogućeg strateškog partnera. Zadnji put prosječna cijena BHT bila je 25,13 Km na dan 26.01.2009. godine u vrijeme kad nije bilo nikakve priče o privatizaciji, a u zadnjih 4-5 godina cijena je dostizala iznos 54 KM (03.01.2008) kada također nije bilo nikakve ozbiljnije priče o privatizaciji istog. Stoga tvoje prognoze da cijena u slučaju privatizacije "ići po max 25KM" nemoraju i najvjerovatnije nisu tačne. Iznos cijene po kojoj će država prodati svoj paket (ono o čemu ti govoriš) uopšte ne mora imati uticaja na visinu cijene dionice BHT na berzi, a to je ono što male dioničare najviše interesuje.7pegaz wrote: Izglednije je da će privatizacija ići po max 25KM.
Ovdje se mogu složiti donekle s tobom, jer trenutno osim telekoma skoro sve nabrojane firme bilježe lošije polugodišnje poslovne rezultate u odnosu na prošlu godinu, ali generalno se slažem da su podcijenjene.7pegaz wrote:Jedino što vrijedi na SASE po ovim cijenama je Sarajevo osiguranje, BH Telekom, obje elektroprivrede, Bosnalijek, FDS, Tvornica cementa Kakanj - a ovo ostalo (uz možda poneki izuzetak) treba zabranit da se trguje s njima jer nemaju nikakve intrizične vrijednosti. Na BLSE vrijedi spomenuti Telekom, energetski sektor, Rafineriju ulja Modriča i Novu banku.
Ovo je i moja strategija i za sada sam veoma zadovoljan, te stoga savjetujem početnicima da se drže ovog pravila.7pegaz wrote:Ne podcjenjujte moć reinvestiranja dividendi jer najveći prinos će doći od toga. Kao što reče Albert Einstein: "Najmoćnija sila u svemiru je složeno ukamaćivanje." A dividenda je još bolja jer se mogu kupiti dionice po još nižoj cijeni jer im cijena padne nakon ex-dividend day-a.
-
zemo_online
#199 Re: SASE-Sarajevska berza
@sase ,kako komentiras dionicu rafinerije brod?
http://www.blberza.com/v2/Pages/Securit ... e=RNAF-R-A
http://www.blberza.com/v2/Pages/Securit ... e=RNAF-R-A
-
zemo_online
#200 Re: SASE-Sarajevska berza
uostalom koji je smisao trgovine danas kada je recesija i berze padaju i ne vidi se kraj??