Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#176 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by PipiDugaDevetka »

ultima_palabra wrote:
prije rata su policajci na godinu dana staža dobijali još pola godine beneficiranog staža
Vikić počeo raditi 1980. - to je 31 godina, sa tih prijeratnih "po pola godine" ima 36 kao što on tvrdi. Pošto "druga strana" tvrdi da ima 41, očigledno je pisanje ratnog staža u pitanju.

Kako reče par ljudi, računanje tog staža je dobrovoljno... ne znam zašto niko glasno ne kaže da je šteta izgubiti takvog profesionalca (da ne pominjemo ratne zasluge) u 56.godini života, u sasvim dobroj snazi :roll:
Možda neko računa na krizne momente koji će eventualno uslijediti, pa se teže izboriti sa Vikićem, nego sa nekim drugim?
Uporedi: Predaja TO RBiH oružja u JNA kasarne bi bila skoro ista stvar kao penzionisanje Vikića. Ukoliko bi baš toliko situacija eskalirala. Šta su Dodik i Čović pričali prilikom zajedničkog letenja (otežano prisluškivanje)?
VjecitiStudent

#177 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

heckler wrote:
VjecitiStudent wrote: Mozes li ti meni objasniti zasto je ovaj, u sustini vrlo jednostavan pravni problem, jer zakoni koji dobro pokrivaju ovu oblast postoje, prerastao u politicki i to takve tezine da se trazi, ni manje ni vise nego glava federalnog policajca?
Zar nije bilo dovoljno da Vikic na navodno nezakonito rjesenje o penzionisanju uputi zalbu nadleznom organu i eventualno sudu?

Naravno da jeste, ali sta bi nam onda radio Federalni Avaz, na osnovu cega bi on skidao glave nepocudnih sluzbenika?
Jer ne zaboravimo, skidanje glave Lukacu je pocelo puno, puno prije slucaja Vikic.

Za mene licno ovo nije politicki problem nego siguronosni. A to sto Lukac i FTV/SDP jedni druge preko Vikica jebu je njihov problem.

Mene primarno interesuje siguronosni aspekt ovog slucaja jer u situaciji da svake sekunde citava drzava moze buknuti ja zelim da vidim Vikica na celu najbolje opremljene, najbolje utrenirane specijalne jedinice u drzavi, jedinice koja ce u slucaju bilo kakvog pokusaja secesije biti udarna igla odbrane ove drzave i to pogotovo u prvim danima.

Nego, podpitanje za vas "legaliste". Ako Vikic po vasoj matematici ima 41.6 godina radnog staza, zasto je Lukac cekao sad da ga penzionise? Ako je znaci istina da covjek ima toliki radni staz, da l i je prekrsen zakon o radu i ko ce odgovarati za taj prekrsaj?
Ako je ostanak VIkica na celu specijalne toliko neophodno, zasto federalna vlada nije na vrijeme promijenila zakon i izuzela Vikica od penzionisanja, desavalo se to sad ili za pet godina?

A odgovor na pitanje otkud sad penzionisanje ti je dala sama federalna vlada, nedavno ste aplaudirali toj mjeri, trebao bi se sjetiti:
Kršeći Zakon o radu FBiH, 63 osobe rade u federalnim institucijama iako su već ispunili ili krajem ove godine ispunjavaju jedan od dva uslova za penzionisanje. Zbog ovoga Vlada FBiH zaključkom je obavezala rukovodioce federalnih institucija da odmah pokrenu proceduru penzonisanja službenika koji za to ispunjavaju zakonske uslove.
http://www.danas.org/content/zreli_za_p ... 93028.html
Evo tog vladinog zakljucka i ovdje
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/sj ... _saopcenje
IZVJEŠTAJ O REVIZIJI BUDŽETSKIH KORISNIKA

Povodom Izvještaja Komisije za reviziju svih budžetskih korisnika, Vlada FBiH danas je donijela tri zaključka.

Jednim od tih zaključaka uvodi se moratorij na isplatu prekovremenog rada u svim institucijama Federacije BiH.

Također je uveden moratorij na isplatu naknada članovima komisija i radnih tijela koja su formirana odlukama institucija Federacije BiH, osim onih čije je osnivanje predviđeno zakonom.

Kako je zaključeno, po automatizmu u penziju moraju ići svi zaposlenici u institucijama Federacije BiH koji su za to ispunili uslove, a za provođenje ovog zaključka odgovorni su rukovodioci organa u kojem su ovi radnici zaposleni.
Ko da gledam, Lukaceva bi se glava trazila i da nije potpisao rjesenje za Vikica.
ultima_palabra

#178 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by ultima_palabra »

kakavdanakneiskustvu wrote:
ultima_palabra wrote:
prije rata su policajci na godinu dana staža dobijali još pola godine beneficiranog staža
Vikić počeo raditi 1980. - to je 31 godina, sa tih prijeratnih "po pola godine" ima 36 kao što on tvrdi. Pošto "druga strana" tvrdi da ima 41, očigledno je pisanje ratnog staža u pitanju.

Kako reče par ljudi, računanje tog staža je dobrovoljno... ne znam zašto niko glasno ne kaže da je šteta izgubiti takvog profesionalca (da ne pominjemo ratne zasluge) u 56.godini života, u sasvim dobroj snazi :roll:

beneficirani radni staž nije prestao sa primjenom ,i dalje policajci imaju beneficiran radni staž,do rata je to bilo pola godine na godinu dana efektivnog staža,od rata naovamo na godinu dana rada dobiju 4 mjeseca beneficije,npr. za nekog ko ima 30 godina staža kao policajac po sadašnjim pravilima (4 mjeseca beneficije na godina dana rada) logično je da takav ide u penziju,već sam spominjao dvojicu policajaca iz zenice koji su isto godište kao i vikić i ove su godine otišli u penziju
Moguće je i to...

Ali zašto onda on ne ide u penziju:
Dragan Lukač rođen je 1956. godine u Bosanskom Šamcu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1979. godine i stekao zvanje profesora filozofije i sociologije. U policijskoj službi je neprekidno od 1982. godine.
vanChuchie

#179 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vanChuchie »

kakavdanakneiskustvu wrote:ako je to istina,neko treba odgovarati,ko god to bio
Stvar je čista ko suza. Trebaju odgovarati: Nermin Nikšić, Dragan Vikić i netko sa FTV! Svi su javno predočili dovoljno dokaza protiv samih sebe.
Last edited by vanChuchie on 27/12/2011 22:31, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

ne znam što lukač ne ide u penziju,koliko sam upoznat,tokom rata je bio u logoru u čini mi se šamcu,ne znam koliko dugo
Aaaa, ovo je nova informacija za mene! Ni jednom političaru ne bih da bude na nekoj izuztno jakoj funkciji ako je prošao kroz velikosrpske logore. Ukljućujući Sulju TIhića. Pogotovo ne bih dozvolio policajcima na visokim f-cijama da obavljaju te poslove. Ko zna šta i kako su mogli biti ucijenjeni,...
heckler

#181 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by heckler »

PipiDugaDevetka wrote:
ne znam što lukač ne ide u penziju,koliko sam upoznat,tokom rata je bio u logoru u čini mi se šamcu,ne znam koliko dugo
Aaaa, ovo je nova informacija za mene! Ni jednom političaru ne bih da bude na nekoj izuztno jakoj funkciji ako je prošao kroz velikosrpske logore. Ukljućujući Sulju TIhića. Pogotovo ne bih dozvolio policajcima na visokim f-cijama da obavljaju te poslove. Ko zna šta i kako su mogli biti ucijenjeni,...

:wink: Ko jednom podpise suradnju ...
VjecitiStudent

#182 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
Da, toliko je bio ucijenjen da je Dodiku spremio optuznicu.
vanChuchie

#183 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vanChuchie »

A najavio da će tužiti i FTV i Nermina Nikšića!
VjecitiStudent

#184 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

vanChuchie wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ako je to istina,neko treba odgovarati,ko god to bio
Stvar je čista ko suza. Trebaju odgovarati: Nermin Nikšić, Dragan Vikić i netko sa FTV! Svi su javno predočili dovoljno dokaza protiv samih sebe.
Nermin Niksic je definitivno prvi na listi, jer ovo je zakljucak federalne vlade koji je Vikica poslao u penziju.
Kako je zaključeno, po automatizmu u penziju moraju ići svi zaposlenici u institucijama Federacije BiH koji su za to ispunili uslove, a za provođenje ovog zaključka odgovorni su rukovodioci organa u kojem su ovi radnici zaposleni.
PipiDugaDevetka

#185 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

VjecitiStudent wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Da, toliko je bio ucijenjen da je Dodiku spremio optuznicu.
Možda je BIA pritisnula neki gumb kao znak otpočinjanja priprema za plan recimo, RAM-3, pa je sada kooperativan. Šta ja znam, ne bih niti jednom čovjeku dopustio da obavlja tako važnu funkciju da je prošao torture velikosrpskih logora!
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/12/2011 22:45, edited 1 time in total.
vanChuchie

#186 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vanChuchie »

Nermin Nikšić ne poštuje ni zaključke svoje vlade:
----
"O "slučaju" Dragan Vikić, Federalna uprava policije je ranije obavijestila javnost da je Dragan Vikić, prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH, ispunio uvjete za prestanak radnog odnosa, a naročito imajući u vidu Zaključak Vlade FBiH sa 24. sjednice, gdje Vlada nalaže da se ažuriraju rješenja o prestanku radnog odnosa po sili zakona.
Kadrovska služba FUP-a je sačinila Rješenje o prestanku radnog odnosa Draganu Vikiću i shodno tomu, postupila isključivo u okviru Zakona, navodi se u saopćenju i dodaje da je "Zakonom o policijskim službenicima regulirano da policijskim službenicima FUP-a prestaje radni odnos s navršenih 40 godina mirovinskog staža".

Služba za pravne i kadrovske poslove FUP-a u svom redovitom radu utvrdila je da u tijeku ove godine pet policijskih službenika ispunjava taj uvjet za prestanak radnog odnosa, među kojima je i Dragan Vikić. Kadrovska služba je tim policijskim službenicima sačinila rješenja o prestanku radnog odnosa s 31. decembrom 2011. godine.
Navedena zakonska odredba je obvezna i ne predviđa ikakve izuzetke, te je Federalna uprava policije postupila isključivo u okviru koji Zakon određuje, naglašavaju iz FUP-a.
Last edited by vanChuchie on 27/12/2011 22:46, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#187 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
VjecitiStudent wrote: Da, toliko je bio ucijenjen da je Dodiku spremio optuznicu.
Možda je BIA pritisnula neki gumb kao znak otpočinjanja priprema za plan recimo, RAM-3, pa je sada kooperativan. Šta ja znam, ne bi niti jednom čovjeku dopustio da obavlja tako važnu funkciju da je prošao torture velikosrpskih logora!
Sta cemo onda sa "slucajnim prolaznikom", da li nam je i on sumnjiv?
heckler

#188 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by heckler »

Jeste li se vi sa sobom jos dogovorili da li podrzavate progon Vikica sa cela specijalne jedince u ovom momentu zbog

a) Mrznje prema SDPu
b) Ljubavi prema Lukacu
c) Mrznje prema Vikicu
d) Zelje da se oslabi obrambena moc drzave

Svi se pretvoriste u pravnike i legaliste na forumu usko specijalizovani za radno pravo :-)
heckler

#189 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by heckler »

@PDD malo bolje od vas razumje kako fukncionise BIAina obrada zatvorenika :wink:

Vec smo na svojim ledjima osjetili to sve i krvlju platili to iskustvo. Bilo ih je koji su sa Pala drito iz zatvora sisli i ravno u komandi ARBiH zavrsili. Pa se kasnije cudismo kako ni metra kvadratnog nakon njihovog dolaska ne uzesmo u njihovom rejonu.

A a jedan od tih "delija" klempavi Suljo nam i dan danas prdi o kompromisu sa fasistima.
karanana

#190 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by karanana »

e) jer mi se povraca gledati onakvu hajku pa zbog toga podrzavam lovinu iako veze nemam o pozadini citavog slucaja
vanChuchie

#191 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vanChuchie »

Ništa od pobrojanog, već što tebe posebno volim, pa da ti pomognem kao pokretaču teme /vidi joj samo naslova, kolike su mu uši!).
PipiDugaDevetka

#192 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

[quote]Mene primarno interesuje siguronosni aspekt ovog slucaja jer u situaciji da svake sekunde citava drzava moze buknuti ja zelim da vidim Vikica na celu najbolje opremljene, najbolje utrenirane specijalne jedinice u drzavi, jedinice koja ce u slucaju bilo kakvog pokusaja secesije biti udarna igla odbrane ove drzave i to pogotovo u prvim danima. [/quote]
U ime ovoga citiranog Vlada može donijeti Odluku o izuzimanju određenih lica u vezi sa ranijom Odlukom o hitnom masovnom penzionisanju i, mirna Bosna -Trava rosna -Tu i tamo popušena.
VjecitiStudent

#193 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

heckler wrote:Jeste li se vi sa sobom jos dogovorili da li podrzavate progon Vikica sa cela specijalne jedince u ovom momentu zbog

a) Mrznje prema SDPu
b) Ljubavi prema Lukacu
c) Mrznje prema Vikicu

Svi se pretvoriste u pravnike i legaliste na forumu usko specijalizovani za radno pravo :-)
A mozes li ti meni odgovoriti na jedno jednostavno pitanje:
Zasto federalna Vlada, u namjeri da ojaca obrambenu moc drzave, nije eksplicitno Vikica izuzela iz ove mjere????
VjecitiStudent

#194 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:[quote]Mene primarno interesuje siguronosni aspekt ovog slucaja jer u situaciji da svake sekunde citava drzava moze buknuti ja zelim da vidim Vikica na celu najbolje opremljene, najbolje utrenirane specijalne jedinice u drzavi, jedinice koja ce u slucaju bilo kakvog pokusaja secesije biti udarna igla odbrane ove drzave i to pogotovo u prvim danima.

U ime ovoga citiranog Vlada može donijeti Odluku o izuzimanju određenih lica u vezi sa ranijom Odlukom o hitnom masovnom penzionisanju i, mirna Bosna -Trava rosna -Tu i tamo popušena.[/quote]

Naravno da su to mogli odmah uciniti, ali ocito jebe se njih za Vikica, oni samo zele Lukacevu glavu.
vanChuchie

#195 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vanChuchie »

Rekao sam ranije:
Postoji "hiljadu" boljih i cjelishodnijih rješenja (da se ispune želje Dragana Vikiča) od ovog suludog: tjeranja čovjeka (D. Lukača) da krši zakonitost u svom radu i radu Pravne službe FMUP-a!
Moramo cijeniti i ispoštovati i ove ljude ( oni nas brane i oni će nas odbraniti):
„Kolegij direktora Federalne uprave policije danas je donio zaključak po kome policijski službenik Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a, ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u Federalnoj upravi policije, jer ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana radnog staža.Glavni inspektor Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, na današnjoj je vanrednoj pres-konferenciji pojasnio da je Odsjek za pravne i kadrovske poslove utvrdio da Dragan Vikić ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana na dan 31. decembra 2011. godine čime ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u FUP-u, a u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima FBiH.“"Utvrđeno je da Federalna uprava policije nije prekršila zakone koji regulišu ovu oblast te smo spremni javno iznijeti činjenice i dokaze o ispravnom postupku, a također smo odgovorni prema pravosudnim organima za eventualno kršenje zakona, kao i svi drugi organi i institucije i njihovi rukovodioci, a samim tim i na isti način i direktor Federalne uprave policije ako je to potrebno“, naglasio je Hujdurović.
Ovim ljudima vjerujem, a Draganu Vikiću, Nerminu Nikšiću i FTV - NE VJERUJEM!
Last edited by vanChuchie on 27/12/2011 23:01, edited 1 time in total.
heckler

#196 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by heckler »

VjecitiStudent wrote:
heckler wrote:Jeste li se vi sa sobom jos dogovorili da li podrzavate progon Vikica sa cela specijalne jedince u ovom momentu zbog

a) Mrznje prema SDPu
b) Ljubavi prema Lukacu
c) Mrznje prema Vikicu

A mozes li ti meni odgovoriti na jedno jednostavno pitanje:
Zasto federalna Vlada, u namjeri da ojaca obrambenu moc drzave, nije eksplicitno Vikica izuzela iz ove mjere????

Dakle po tvojoj logici....

Hrabri nepodkupivi Elliot Ness, pardon Dragan Lukac, je krsio zakon o radu ne saljuci Vikica u penziju koju je navodono po vama vec odavno zasluzio. Sve do momenta dok vlada koja je inace u otvorenom ratu sa Elliot Nessom zbog novog zakona o policiji nije izdala ferman da se zakon o radu vise ne moze krsiti.
E od tog dana Elliot Ness koji inace mrzi Vladu FBiH ali postuje njihovu odluku je penzionisao Vikica. Postovanje odluka Vlade FBiH je pak trajalo samo do tog momenta jer sljedeca odluka vlade po kojoj Vikic NE ISPUNJAVA uslove za penziju biva ignorisana od strane hrabrog ne-podkupljivog Elliot Nessa.

Aferim "pravnici" i "legalisti". Dobru ste logiku sklepali :-)
PipiDugaDevetka

#197 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

VjecitiStudent wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
VjecitiStudent wrote: Da, toliko je bio ucijenjen da je Dodiku spremio optuznicu.
Možda je BIA pritisnula neki gumb kao znak otpočinjanja priprema za plan recimo, RAM-3, pa je sada kooperativan. Šta ja znam, ne bi niti jednom čovjeku dopustio da obavlja tako važnu funkciju da je prošao torture velikosrpskih logora!
Sta cemo onda sa "slucajnim prolaznikom", da li nam je i on sumnjiv?
Svi su sumnjivi. Ali ima služba kojoj je to profesionalni zadatak da istraži (Barem je to ranije tako bilo).
Dva dana što je proveo u zarobljeništvu, pa morao je nekome izvještaj neki napisati šta mu se dešavalo.
vivaldi

#198 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by vivaldi »

Mislim da je jedino i najbolje rjesenje da obojicu ostanu na funkcijama. Ova polarizacija mi je cisti idiotizam.

Niti shvatam kako kod nas uopste nastaju ovi "iz vedra neba" konflikti, niti razumijem forumase, ma ustavri citav narod, koji se vatreno svrstavaju na neciju strane, pritom svojim miljenicima pripisajuci svemirske moci.

pored milion problema, ova odjednom postade sudbonosna bitka :-)
VjecitiStudent

#199 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

heckler wrote: Dakle po tvojoj logici....

Hrabri nepodkupivi Elliot Ness, pardon Dragan Lukac, je krsio zakon o radu ne saljuci Vikica u penziju koju je navodono po vama vec odavno zasluzio. Sve do momenta dok vlada koja je inace u otvorenom ratu sa Elliot Nessom zbog novog zakona o policiji nije izdala ferman da se zakon o radu vise ne moze krsiti.
E od tog dana Elliot Ness koji inace mrzi Vladu FBiH ali postuje njihovu odluku je penzionisao Vikica. Postovanje odluka Vlade FBiH je pak trajalo samo do tog momenta jer sljedeca odluka vlade po kojoj Vikic NE ISPUNJAVA uslove za penziju biva ignorisana od strane hrabrog ne-podkupljivog Elliot Nessa.

Aferim "pravnici" i "legalisti". Dobru ste logiku sklepali :-)
A otkad se to Vlada bavi rjesenjima za penziju pa presudjuje da li je necije rjesenje ispravno ili nije?
Cak i nasi zakoni sasvim precizno definisu pravni postupak u ovakvim slucajevima i tu federalne vlade NEMA, ima samo organa koji je izdao rjesenje i eventualno suda.
VjecitiStudent

#200 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?

Post by VjecitiStudent »

vivaldi wrote:Mislim da je jedino i najbolje rjesenje da obojicu ostanu na funkcijama. Ova polarizacija mi je cisti idiotizam.

Niti shvatam kako kod nas uopste nastaju ovi "iz vedra neba" konflikti, niti razumijem forumase, ma ustavri citav narod, koji se vatreno svrstavaju na neciju strane, pritom svojim miljenicima pripisajuci svemirske moci.

pored milion problema, ova odjednom postade sudbonosna bitka :-)
Mozda je prava adresa za odgovor kod onih koji su Lukaca poceli skidati i prije afere sa VIkicevom penzijom?
Post Reply