Ja sam čuo da će Turci ući u Irakamoninan wrote:Heh, RTarzuhal wrote:Jel neko već naveo vijest koju su objavili na Russian Today (prvi put, haman, tako otvoreno da učine) da Ameri, zajedno sa Saudijom, Katarom (kao finansijerima) pripremaju da ubace 10.000 libijskih boraca u Siriju? I da su Assadove snage uhapsile više od 20-ak turskih oficira ubačenih da obuče revolucionare? I da su engleski špijuni odavno na terenu? I da će čak i američka pješadija ući u Siriju?
saso mange..![]()
Doduše, ako iko uđe čizmom u Siriju to će biti Turci.
Sirija
- arzuhal
#176 Re: Sirija
- jon_jovi
#177 Re: Sirija
To je uvriježena teza, mislim to da Iran podržava Siriju. Po ćemu to? Riječima ili konkretno? Ja ne vidim tu ni mnogo verbalne podrške a za materijalnu podršku od Irana ja ne znam. Sve što ja znam jeste da je Asad stariji prešao na stranu Irana u Iransko - Iračkom ratu 1986. godine iz inata Saddamu s kojime se posvađao 1981. godine.arzuhal wrote:Nije nužno budala ko to kaže. Sirija je, ipak, nešto drukčija varijanta, bolnija. Asadov aparat je jak, nije snaga u nekakvom Beššaru. Zatim, znali su šta ih čeka, imali su koliko-toliko vremena za neku pripremu (ne mislim tu toliko vojno-tehničku, o tome se ne može pričati..). Rusija nije ovako stala u odbranu Libije kao što je jest u slučaju Sirije. Sirijiski režim je jedini od arapskih zemalja saveznik Iranu i Iran ne želi da to padne, a nije se sikirao za pad Gadafija, itd. Nije sve ni u geografskom položaju...jon_jovi wrote:Geostrateški Sirija je okružena Turskom, Irakoma (Američka vojska je tuden), prozapadne sahanlize iz Jordana, nisu sigurni ni od Libana, Izrael da i ne govorim, i neka budala izvali kako je Sirija u boljoj poziciji od Libije.
Šta ima vezati jedan arapsko-nacionalistički režim sa od Arapa omražinim Iranom? Šta ima vezati izrazito sekularno uređenu državu sa klerikalnim režimom? Niđe veze.
Povezuje se porodica Asad kao Alawitska sa Šitskim Iranom. Alawiti su sekta koja je daleko odlutala i od Šizma, sem toga Alawiti traže odvojenu državu za sebe, ili su je barem prije tražili i s tim u vezi propast Sirije ili propast sirijskog režima dotičnim pasa. Alawiti su se uvijek oslanjali na Francusku a nikada na Iran. Šiti iz Libana jesu sasvim drugo pitanje. Druzi su mnogo sličniji Alawitima i obratno nego što imaju zajedničko sa Šitima.
Mislim da se namjerno od određenih krugova plasira teza o Sirijsko- Iranskim vezama zato da bi se tim putem satanizovao režim u Damasku.
- madner
#178 Re: Sirija
Da je neko ulozio veto Gadafijevi bi usli u Bengazi i to bi bilo to. Sirija je puno veca drzava sa puno ozbiljnijom vojskom.jon_jovi wrote:Geostrateški Sirija je okružena Turskom, Irakoma (Američka vojska je tuden), prozapadne sahanlize iz Jordana, nisu sigurni ni od Libana, Izrael da i ne govorim, i neka budala izvali kako je Sirija u boljoj poziciji od Libije.
- amoninan
#179 Re: Sirija
Pa tamo su redovni gosti, na sjeveru.arzuhal wrote:Ja sam čuo da će Turci ući u Irakamoninan wrote:Heh, RTarzuhal wrote:Jel neko već naveo vijest koju su objavili na Russian Today (prvi put, haman, tako otvoreno da učine) da Ameri, zajedno sa Saudijom, Katarom (kao finansijerima) pripremaju da ubace 10.000 libijskih boraca u Siriju? I da su Assadove snage uhapsile više od 20-ak turskih oficira ubačenih da obuče revolucionare? I da su engleski špijuni odavno na terenu? I da će čak i američka pješadija ući u Siriju?
saso mange..![]()
Doduše, ako iko uđe čizmom u Siriju to će biti Turci.
-
liberty02
#180 Re: Sirija
i jos sa vise iznenadjenjamadner wrote:Da je neko ulozio veto Gadafijevi bi usli u Bengazi i to bi bilo to. Sirija je puno veca drzava sa puno ozbiljnijom vojskom.jon_jovi wrote:Geostrateški Sirija je okružena Turskom, Irakoma (Američka vojska je tuden), prozapadne sahanlize iz Jordana, nisu sigurni ni od Libana, Izrael da i ne govorim, i neka budala izvali kako je Sirija u boljoj poziciji od Libije.
samo sto zapadne medije od muhe medjeda prave, prvo pocinje medijska kampanija pa sabotaze itd. onda se uvuku snage u drzavu koje sabotazu vrse i onda se posalju avioni, sve je to poznato svjetu..
zbog toga je i rusija dala veto ( a i zbog dobrih financijskih odnosa)
- amoninan
#181 Re: Sirija
De ba, uozbilji se.jon_jovi wrote:To je uvriježena teza, mislim to da Iran podržava Siriju. Po ćemu to? Riječima ili konkretno? Ja ne vidim tu ni mnogo verbalne podrške a za materijalnu podršku od Irana ja ne znam. Sve što ja znam jeste da je Asad stariji prešao na stranu Irana u Iransko - Iračkom ratu 1986. godine iz inata Saddamu s kojime se posvađao 1981. godine.arzuhal wrote:Nije nužno budala ko to kaže. Sirija je, ipak, nešto drukčija varijanta, bolnija. Asadov aparat je jak, nije snaga u nekakvom Beššaru. Zatim, znali su šta ih čeka, imali su koliko-toliko vremena za neku pripremu (ne mislim tu toliko vojno-tehničku, o tome se ne može pričati..). Rusija nije ovako stala u odbranu Libije kao što je jest u slučaju Sirije. Sirijiski režim je jedini od arapskih zemalja saveznik Iranu i Iran ne želi da to padne, a nije se sikirao za pad Gadafija, itd. Nije sve ni u geografskom položaju...jon_jovi wrote:Geostrateški Sirija je okružena Turskom, Irakoma (Američka vojska je tuden), prozapadne sahanlize iz Jordana, nisu sigurni ni od Libana, Izrael da i ne govorim, i neka budala izvali kako je Sirija u boljoj poziciji od Libije.
Šta ima vezati jedan arapsko-nacionalistički režim sa od Arapa omražinim Iranom? Šta ima vezati izrazito sekularno uređenu državu sa klerikalnim režimom? Niđe veze.
Povezuje se porodica Asad kao Alawitska sa Šitskim Iranom. Alawiti su sekta koja je daleko odlutala i od Šizma, sem toga Alawiti traže odvojenu državu za sebe, ili su je barem prije tražili i s tim u vezi propast Sirije ili propast sirijskog režima dotičnim pasa. Alawiti su se uvijek oslanjali na Francusku a nikada na Iran. Šiti iz Libana jesu sasvim drugo pitanje. Druzi su mnogo sličniji Alawitima i obratno nego što imaju zajedničko sa Šitima.
Mislim da se namjerno od određenih krugova plasira teza o Sirijsko- Iranskim vezama zato da bi se tim putem satanizovao režim u Damasku.
- jon_jovi
#182 Re: Sirija
Ima jaču vojsku ali sve zavisi od toga koliko daleko su zapadnjaci spremni ičimadner wrote:Da je neko ulozio veto Gadafijevi bi usli u Bengazi i to bi bilo to. Sirija je puno veca drzava sa puno ozbiljnijom vojskom.jon_jovi wrote:Geostrateški Sirija je okružena Turskom, Irakoma (Američka vojska je tuden), prozapadne sahanlize iz Jordana, nisu sigurni ni od Libana, Izrael da i ne govorim, i neka budala izvali kako je Sirija u boljoj poziciji od Libije.
- jeza u ledja
#183 Re: Sirija
arzuhal wrote:Jel neko već naveo vijest koju su objavili na Russian Today (prvi put, haman, tako otvoreno da učine) da Ameri, zajedno sa Saudijom, Katarom (kao finansijerima) pripremaju da ubace 10.000 libijskih boraca u Siriju? I da su Assadove snage uhapsile više od 20-ak turskih oficira ubačenih da obuče revolucionare? I da su engleski špijuni odavno na terenu? I da će čak i američka pješadija ući u Siriju?
saso mange..
Russia Today je govno od televizije u rangu SRNAe za vrijeme rata.
- jeza u ledja
#184 Re: Sirija
jon_jovi wrote:To je uvriježena teza, mislim to da Iran podržava Siriju. Po ćemu to? Riječima ili konkretno? Ja ne vidim tu ni mnogo verbalne podrške a za materijalnu podršku od Irana ja ne znam. Sve što ja znam jeste da je Asad stariji prešao na stranu Irana u Iransko - Iračkom ratu 1986. godine iz inata Saddamu s kojime se posvađao 1981. godine.
Siiti iz Libana, odnosno Hezbollah, a nekada Amal, su najveci pajdasi upravo sa Sirijom i njihovim rezimom. Preko njih Assad vec par decenija maltretira Libance sa konstantnim uplitanjem u desavanja u Libanu (na slican nacin kao sto Srbija i Hrvatska uzurpiraju desavanja u BiH preko svojih satelita u RS i Hercegovini), sto je kulminiralo ubistvom Haririja prije koliko ono 4-5 godina. Sirijska vojska je godinama boravila u Libanu, dok pod pritiskom Libana i medjunarodne zajednice nisu morali otici. I ti sad govoris kako su siiti u Libanu povezani sa Iranom, ali Sirija nije??
Ma daj fakat uzobilji se, sto rece kolega iznad.
- jeza u ledja
#185 Re: Sirija
Jeste, tako su napravili i medijsku kampanju da Srbi bombarduju jadne Bosnjake po Sarajevu, prave masakre i zatvaraju narod po konc. logorima. Cetiri godine su pravili kampanju, pravili sabotaze tako sto su postavljali bombe po pijacama i redovima u vodu, ne bi li optuzili slobodarskog Milosevica da ubija neduzan narod i tako izmuzli NATO intervenciju. Ali avaj, nisu nista mogli jer je pravedna Rusija godinama ulagala veto na bilo kakvu vojnu akciju u BiH.liberty02 wrote:i jos sa vise iznenadjenja![]()
samo sto zapadne medije od muhe medjeda prave, prvo pocinje medijska kampanija pa sabotaze itd. onda se uvuku snage u drzavu koje sabotazu vrse i onda se posalju avioni, sve je to poznato svjetu..
Ah ti zlobni zapadni mediji....
-
liberty02
#186 Re: Sirija
de malo konkretnije to.. mani salu na stranujeza u ledja wrote:Jeste, tako su napravili i medijsku kampanju da Srbi bombarduju jadne Bosnjake po Sarajevu, prave masakre i zatvaraju narod po konc. logorima. Cetiri godine su pravili kampanju, pravili sabotaze tako sto su postavljali bombe po pijacama i redovima u vodu, ne bi li optuzili slobodarskog Milosevica da ubija neduzan narod i tako izmuzli NATO intervenciju. Ali avaj, nisu nista mogli jer je pravedna Rusija godinama ulagala veto na bilo kakvu vojnu akciju u BiH.liberty02 wrote:i jos sa vise iznenadjenja![]()
- jeza u ledja
#187 Re: Sirija
Sta hoces konkretnije? Assad radi u Homsu ono sto je Karadzic radio u Sarajevu i sto je Gadaffi htio u Bengaziju.liberty02 wrote:de malo konkretnije to.. mani salu na stranujeza u ledja wrote:Jeste, tako su napravili i medijsku kampanju da Srbi bombarduju jadne Bosnjake po Sarajevu, prave masakre i zatvaraju narod po konc. logorima. Cetiri godine su pravili kampanju, pravili sabotaze tako sto su postavljali bombe po pijacama i redovima u vodu, ne bi li optuzili slobodarskog Milosevica da ubija neduzan narod i tako izmuzli NATO intervenciju. Ali avaj, nisu nista mogli jer je pravedna Rusija godinama ulagala veto na bilo kakvu vojnu akciju u BiH.liberty02 wrote:i jos sa vise iznenadjenja![]()
-
udrch
#189 Re: Sirija
Alawiti decenijama imaju apsolutnu moć u Siriji..opozicija koju čine suniti Arapi nije ni navikla na vlast..davno sam govorio da će Sirija ako ne dođe do reformi odmah na početku i ako padnu veće žrtve biti pravi pakao godinama, dok režim ne bude iscrpljen finansijski, a zato će trebati par godina..
Oko tri miliona ekonomski i vojno superiornijih Alawita protiv 20 miliona sunita..sigurno je da Asad ima ili će imati ekonomsku pomoć Irana, sigurno je da će Hezbollah pomoći Asadu..ta kombinacija daje Asadu posebnu snagu, jer su objektivno na tom području borci Hezbollaha sa najvećim vojnim iskustvom..oni su odrasli ratujući..
Na kraju će ipak po prirodi stvari doći do pada režima, jer je to jednostavno neodrživa situacija..20 miliona ljudi mora dobiti prava..pogotovo su toga svjesni Kurdi koji uz podršku braće iz Iraka neće odustati dok ne dobiju neku autonomiju..njima objektivno i najviše odgovara pravi građanski rat i oni će ići na tu opciju kako bi na kraju možda i došlo do podjele zemlje..mislim da oni sigurno igraju na tu kartu, jer bi uz dio koji imaju u Iraku i dio Sirije mogli da se izbore za svoju državu..lično volio bih da se to desi, oni su godinama najveće žrtve ovih sunitskoarapskih i šitskih trvenja..ovo im je jedinstvena prilika, jer Irak i Sirija nikad nisu bili slabiji kao sad..na dio koji im pripada u Iranu i Turskoj će se načekati..većina na bliskom istoku je preuzela vlast u svim zemljama, to će se isto desiti i u Siriji, samo će to potrajati..
Oko tri miliona ekonomski i vojno superiornijih Alawita protiv 20 miliona sunita..sigurno je da Asad ima ili će imati ekonomsku pomoć Irana, sigurno je da će Hezbollah pomoći Asadu..ta kombinacija daje Asadu posebnu snagu, jer su objektivno na tom području borci Hezbollaha sa najvećim vojnim iskustvom..oni su odrasli ratujući..
Na kraju će ipak po prirodi stvari doći do pada režima, jer je to jednostavno neodrživa situacija..20 miliona ljudi mora dobiti prava..pogotovo su toga svjesni Kurdi koji uz podršku braće iz Iraka neće odustati dok ne dobiju neku autonomiju..njima objektivno i najviše odgovara pravi građanski rat i oni će ići na tu opciju kako bi na kraju možda i došlo do podjele zemlje..mislim da oni sigurno igraju na tu kartu, jer bi uz dio koji imaju u Iraku i dio Sirije mogli da se izbore za svoju državu..lično volio bih da se to desi, oni su godinama najveće žrtve ovih sunitskoarapskih i šitskih trvenja..ovo im je jedinstvena prilika, jer Irak i Sirija nikad nisu bili slabiji kao sad..na dio koji im pripada u Iranu i Turskoj će se načekati..većina na bliskom istoku je preuzela vlast u svim zemljama, to će se isto desiti i u Siriji, samo će to potrajati..
- jon_jovi
#190 Re: Sirija
Stvar je bila u tome da je cijeli Liban bio okupiran od Izraela a izbacila ih je Sirija, pride i kršćanske milicije koje su zadavali jade tamošnjim Muslimanima. To u svakom slučaju nisu bili svi Kršćani u Libanu. Znači sirijska intervencija je bila potpuno opravdana i učinkovita. Prisutnost sirijske vojske je također bila opravdana. Povlačenje je prevashodno bilo uzrokovano Američkim prisustvom u Iraku i pritiskom s te strane a manjim dijelom i Haririjevim smaknućem. Čim je Liban izgubio sirijski "kišobran" izraelska avijacija je pokrenula kampanju terora.jeza u ledja wrote:jon_jovi wrote:To je uvriježena teza, mislim to da Iran podržava Siriju. Po ćemu to? Riječima ili konkretno? Ja ne vidim tu ni mnogo verbalne podrške a za materijalnu podršku od Irana ja ne znam. Sve što ja znam jeste da je Asad stariji prešao na stranu Irana u Iransko - Iračkom ratu 1986. godine iz inata Saddamu s kojime se posvađao 1981. godine.
Siiti iz Libana, odnosno Hezbollah, a nekada Amal, su najveci pajdasi upravo sa Sirijom i njihovim rezimom. Preko njih Assad vec par decenija maltretira Libance sa konstantnim uplitanjem u desavanja u Libanu (na slican nacin kao sto Srbija i Hrvatska uzurpiraju desavanja u BiH preko svojih satelita u RS i Hercegovini), sto je kulminiralo ubistvom Haririja prije koliko ono 4-5 godina. Sirijska vojska je godinama boravila u Libanu, dok pod pritiskom Libana i medjunarodne zajednice nisu morali otici. I ti sad govoris kako su siiti u Libanu povezani sa Iranom, ali Sirija nije??
Ma daj fakat uzobilji se, sto rece kolega iznad.
- jon_jovi
#191 Re: Sirija
Jeste kada čuli priču o Arapskom princu i vrapcu?
Išao tako princ na konju kad ugleda vrapca na zemlji kako leži na leđima s nogama okrenutim u zrak. I princ upita vrapca:
- Zašto si okrenuo nožice prema nebu?
Vrabac odgovara: - A zar vi niste čuli da će sutra nebo pasti na zemlju?
Princ odgovara vrapcu:- Ne nisam, a zar ti misliš da češ ga ti svojim nogicama zaustaviti? A vrabac će: Svatko prema svojim mogućnostima, svatko prema svojim mogućnostima.
Išao tako princ na konju kad ugleda vrapca na zemlji kako leži na leđima s nogama okrenutim u zrak. I princ upita vrapca:
- Zašto si okrenuo nožice prema nebu?
Vrabac odgovara: - A zar vi niste čuli da će sutra nebo pasti na zemlju?
Princ odgovara vrapcu:- Ne nisam, a zar ti misliš da češ ga ti svojim nogicama zaustaviti? A vrabac će: Svatko prema svojim mogućnostima, svatko prema svojim mogućnostima.
- jeza u ledja
#192 Re: Sirija
Mescini da je ucesce Sirije u Libanu malo komplikovanije od toga. Tacno je da su bili pajdasi sa krscanima (valjda dijelom njih), ali su bili pajdasi i sa Palestincima. Oni su u Libanu bili odavno i nisu dosli tamo radi izbacivanja Izraelaca. U stvari, sve sto ima veze sa Libanom je toliko komplikovano da je mozda bolje da ne ulazimo u to. (svako je bio saveznik sa svakim u odredjenom trenutku)
Ali u ovo moderno vrijeme, nakon zavrsetka gradjanskog rata, stvari su se malo izkristalisale i jasnije se zna ko je na cijoj strani, a prvenstveno to da su svi u Libanu osim siita bili za izbacivanje Sirijaca izvan zemlje nakon ubistva Haririja, koji je naravno bio sunit.
Ali u ovo moderno vrijeme, nakon zavrsetka gradjanskog rata, stvari su se malo izkristalisale i jasnije se zna ko je na cijoj strani, a prvenstveno to da su svi u Libanu osim siita bili za izbacivanje Sirijaca izvan zemlje nakon ubistva Haririja, koji je naravno bio sunit.
-
tesanj
#193 Re: Sirija
naoruzane-skupine-upadaju-s-turske-granice-10-000-libijskih-pobunjenika-priprema-se-za-invaziju-na-siriju-iz-pravca-jordana/
- amoninan
#194 Re: Sirija
odakle ti taj info?tesanj wrote:naoruzane-skupine-upadaju-s-turske-granice-10-000-libijskih-pobunjenika-priprema-se-za-invaziju-na-siriju-iz-pravca-jordana/
-
tesanj
#196 Re: Sirija
Ameri gube strpljenje http://serbian.ruvr.ru/2012_02_23/66742512/
- amoninan
#197 Re: Sirija
bla, bla, bla, Al Kaidaa..Jel i ovi podmeću LSD u čajeve raji po Siriji?tesanj wrote:http://www.advance.hr/
Volio bi da je ovo istina, međutim, ništa više od propagande.
-
tesanj
#198 Re: Sirija
http://www.advance.hr
"Prijatelji Sirije" - ultimatum predsjedniku Assadu i pokušaj zapadnih sila da zaobiđu UN
advance.hrvrijeme ob
"Prijatelji Sirije" - ultimatum predsjedniku Assadu i pokušaj zapadnih sila da zaobiđu UN
advance.hrvrijeme ob
- jon_jovi
#199 Re: Sirija
Vi dakle smatrate da je za intervenciju u Siriji prijeko potrebna dozvola UN-a?
-
El_comadante
#200 Re: Sirija
u ovoj situaciji su se Iranci pokazali dvolični jer se zalažu za ostanak na vlasti Asada a sa druge strane hoče da promjene sistem u Behreinu gdje vlast drži sunitska manjina...