Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
- Asana
#176 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Bila sam na trgu nesto kasnije, kad tamo - sajam zdravih proizvoda, promocija hokeja ...
Pretpostavljam da se nije znalo ko je zbog cega na trgu ... bojim se da skup nije uspio. Mozda je ipak trebalo provjeriti raspored zakupa paltoa prije odredjivanja lokacije
Pretpostavljam da se nije znalo ko je zbog cega na trgu ... bojim se da skup nije uspio. Mozda je ipak trebalo provjeriti raspored zakupa paltoa prije odredjivanja lokacije
-
SaPnA
#177 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
U SA kad bi se spustio NLO izaslo bi 5 ljudi, ravno!
- sladak_ko_med
#178 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
znači obrukaše seAsana wrote:Bila sam na trgu nesto kasnije, kad tamo - sajam zdravih proizvoda, promocija hokeja ...
- sheilak
#179 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Nista nas ne moze iznenaditi!SaPnA wrote:U SA kad bi se spustio NLO izaslo bi 5 ljudi, ravno!
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#180 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Uau, kako smo mi antiglobalisti i hipici kul...aj min-kuuuuullll!

- Ridjobrki
#181 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
I nespretno je odabran naziv, dosta je i hipika odbijeno sa ovim ''okupaj''... 
- sladak_ko_med
#182 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ridjobrki wrote:I nespretno je odabran naziv, dosta je i hipika odbijeno sa ovim ''okupaj''...
- slobodni armirach
#183 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
S tom namjerom, mi, radni ljudi Bosni i Hercegovine, upućujemo ove zahtjeve svim zakonodavstvima u zemlji i tražimo da se neodložno sprovedu u djelo:
grupa anonimnih gradjana, a dje su vam imena
grupa anonimnih gradjana, a dje su vam imena
-
HM 2011
#184 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Svi koristimo kreditne kartice, bankovne kartice, htjeli mi to ili ne, tu i tamo se zadužimo barem jednu ili dvije plate.....
na to smo dužni platiti kamatu,
i to tako ide, olakšano,
i molimo Bog za povoljan kredit za kupovinu stana....
Svi koji su u mogućnosti, najbolji vid protesta je štednja, odnsno izbjegavanje zaduživanja za stvari koje nisu esencijalne....
Međutim kome ja to pričam,
pa svi bi se prije odrekli šnjite sa pavlakom, nego PepeJeans tena od 300KM....
Ali ignorišite vi ovo napisano dok možete....
I tako ljudi protestuju, zato što im je neko posudio novac.....
A kada im je trebao novac onda nisu protestovali i molili su da im neko posudi novac - bio on sa kamatom ili ne......
Posuđujte novacx od bilo koga samo kada Vam to zaista treba, nemojte živjeti unaprijed tri plate, jer Vam niko ne može garantovati da ćete doživjeti sutra a kamo li sljedeću platu.....
Konkretno protest kod nas bi trebao biti pokrenut radi enormno visokih kamatnih stopa u svim bankama, jer svaki kredit je ili sa jemcem, tj. svaki plasirani kredit fizičkim licima je AAA, višestruko osiguran......
kakav rizik poslovanja ljudi spominju ?
a nigdje kamate od 5%....
i to tako ide, olakšano,
Svi koji su u mogućnosti, najbolji vid protesta je štednja, odnsno izbjegavanje zaduživanja za stvari koje nisu esencijalne....
A kada im je trebao novac onda nisu protestovali i molili su da im neko posudi novac - bio on sa kamatom ili ne......
Posuđujte novacx od bilo koga samo kada Vam to zaista treba, nemojte živjeti unaprijed tri plate, jer Vam niko ne može garantovati da ćete doživjeti sutra a kamo li sljedeću platu.....
Konkretno protest kod nas bi trebao biti pokrenut radi enormno visokih kamatnih stopa u svim bankama, jer svaki kredit je ili sa jemcem, tj. svaki plasirani kredit fizičkim licima je AAA, višestruko osiguran......
-
simpozijum delirijum
#185 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
svaka cast ! ipak je nesto osvijestenoga naroda izaslo na ulice , i samo polako
dolazi iz dupeta u glavu , budjenje je polagano i dugotrajno..
cijela planeta je zajedno ..milioni su na ulicama i odrzite ideju

cijela planeta je zajedno ..milioni su na ulicama i odrzite ideju
- Drvosjeca iz Dejcica
#186 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Sve je ovo pišanje uz vjetar, nema više ideala, niko više nije spreman stati na barikadu na ulici i osigurati (milom ili silom) bolji sistem. Budite sigurni da ovaj kapitalistički nakaradni sistem neće otići čitanjem zahtjeva i isticanjem parola. Facebook generacije su obični mlitavci, oni koji su bili spremni nešto napraviti su već u dubokoj starosti ili su na nekom boljem mjestu.
- sladak_ko_med
#187 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
kakvo buđenjesimpozijum delirijum wrote:svaka cast ! ipak je nesto osvijestenoga naroda izaslo na ulice , i samo polako![]()
cijela planeta je zajedno ..milioni su na ulicama i odrzite ideju![]()
EDIT: i koji je krajnji cilj? anarhija? neki Robin Hud će pare da Vam pozajmljuje? ne kontam, šta želite sistem bez banaka? Banke bez kamata? ko će Vam posuditi lovu ? niđe veze
Last edited by sladak_ko_med on 15/10/2011 15:25, edited 1 time in total.
- slobodni armirach
#188 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
@HM,..u pravu si, kad se dizu krediti da putovanja, za odjeu, LCD-ove, auta,onda valja banka, a kad se treba vracat tad banke ne valju, ma super, svaki kurac u drzavi bi volio da ima mobitel od 1000 maraka, da voza novo auto, da mu drzava pokloni stan, dok svoje radno vrijeme provodi ispijajuci kafe, ...nema toga vise.
svaku noc gledamo otvaranje novih masovnih grobnica, i brojimo kosti, al to ove protestante nimalo ne brine, vise se nasekiraju jer je preselio na ahiret Stevo Jobs, jer jebajiga vise im on znaci nego 1200 pobijene djece u Sarajevu za vrijeme opsade.
svaku noc gledamo otvaranje novih masovnih grobnica, i brojimo kosti, al to ove protestante nimalo ne brine, vise se nasekiraju jer je preselio na ahiret Stevo Jobs, jer jebajiga vise im on znaci nego 1200 pobijene djece u Sarajevu za vrijeme opsade.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#189 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Protestirati za ubijenu djecu (u Bosni ili bilo gdje, a ne daj bože kojoj zemlji trećeg svijeta) nije kuuuuul!slobodni armirach wrote:@HM,..u pravu si, kad se dizu krediti da putovanja, za odjeu, LCD-ove, auta,onda valja banka, a kad se treba vracat tad banke ne valju, ma super, svaki kurac u drzavi bi volio da ima mobitel od 1000 maraka, da voza novo auto, da mu drzava pokloni stan, dok svoje radno vrijeme provodi ispijajuci kafe, ...nema toga vise.
Protestirati zajedno sa bogatim zapadnim svijetom zbog njihovih problema je tako kuuuuuul!
- Drvosjeca iz Dejcica
#190 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ko je bio, prosvjetli nas, ali prije nego što izustiš foskule zapadnih medija reci nam prvo šta su bili gotovo svi US predsjednici (masovne ubice).sladak_ko_med wrote:kakvo buđenjesimpozijum delirijum wrote:svaka cast ! ipak je nesto osvijestenoga naroda izaslo na ulice , i samo polako![]()
sa onim zastavama Čegevare jel
hajte malo pročitajte ko je zaista bio taj da ne kažem šta...prije nego pod njegovu zastavu okupljate ljude....mislim Čegevara heeeej double facepalm
EDIT: i koji je krajnji cilj? anarhija? neki Robin Hud će pare da Vam pozajmljuje? ne kontam, šta želite sistem bez banaka? Banke bez kamata? ko će Vam posuditi lovu ? niđe veze
Ne sistem bez banaka, ali sistem koji neće praviti ekonomske robove kao što je trenutno slučaj.
- slobodni armirach
-
simpozijum delirijum
#192 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
jos uvijek ne kontate ?sladak_ko_med wrote:kakvo buđenjesimpozijum delirijum wrote:svaka cast ! ipak je nesto osvijestenoga naroda izaslo na ulice , i samo polako![]()
hajte malo pročitajte ko je zaista bio taj da ne kažem šta...prije nego pod njegovu zastavu okupljate ljude....mislim Čegevara heeeej double facepalm
jeste li svjesni sta se desava ?
po prvi put u zadnjih 50-ak godina i vise , ljudi zajedno , svih rasa i religija i nacionalnosti ..
trenutno samo u Rimu je 200 000 ljudi na ulicama , srecom sve je mirno za sada ,..
to nisu glupi ljudi, i mi smo 99% , znaju se zahtjevi , zna se sta se hoce ... budjenje
http://rt.com/on-air/global-change-occupy-day-live/
- sheilak
#193 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ne bih se slozila u potpunosti s tobom. Masa ljudi ne dize kredite da bi kupili markiranu odjecu, da bi platili putovanja, vozali neka pm auta, etc. Dizu kredite da bi prezivjeli, da bi izmirili obaveze koje ima namece drzava (jer te tjeraju da trosis unaprijed, a onda ti ponude lihvarske kamate koje moras prihivatiti jer nemas izbora), ciji su stup upravo banke i financijski sektor. Ili recimo to ovako-drzave su postale ( a mislim da su to uvijek i bile) paravani za obrtanje novca i za vlasnike robova. Jer mozemo se mi lagati svi zajedno kako imamo neki izbor i moc da odlucujemo- A nemamo jer jesmo robovi. Jer glasanjem samo biramo nacin na koji cemo biti izrabljivani-model nacionalizma ili lazne socijal-demokratije, a u biti su svi isti, samo se smjenjuju da bi glupim narodima zamaglili pogled na stvarnost. O novcu se tu radi, uvijek se i radilo ( a posredno o moci)-najjace drzave, imperije, civilizacije su padale zbog toga.HM 2011 wrote:Svi koristimo kreditne kartice, bankovne kartice, htjeli mi to ili ne, tu i tamo se zadužimo barem jednu ili dvije plate.....
i to tako ide, olakšano,
A smatram da protestirati nema (vise) svrhe. Protiv koga? Za sta? Sve su revolucije do sada bile lazne ili su imale skrivene motive dok su vodje iskoristavli izrabljene, ocajne, zabudalesane jadnike.
Last edited by sheilak on 15/10/2011 15:39, edited 1 time in total.
-
sanaman
#194 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
da je svijet neposten znamo
da je svijet nepravedan znamo...
ali da je svijet i svi odnosi malo koplikovaniji od parole banke dole ili slicno pojedinci ignorisu...da neke stvari treba mijenjati i popraviti treba ALI kada sam vidio one crvene Che zastave, kontam gluho bilo
sto dalje od mene.
Nego kada ce poceti uzimati bogatim pa dijeliti siromasnim?
da je svijet nepravedan znamo...
ali da je svijet i svi odnosi malo koplikovaniji od parole banke dole ili slicno pojedinci ignorisu...da neke stvari treba mijenjati i popraviti treba ALI kada sam vidio one crvene Che zastave, kontam gluho bilo
Nego kada ce poceti uzimati bogatim pa dijeliti siromasnim?
- Retro_Eskobar
#195 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ne krivite nas,mi smo samo isprani mozgovi pod rukom sistema. 
- olensoner
#196 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ko se iole malo poznaje u ekonomiju, pogotvo u makroekonomiju ce se sloziti da su banke itekako neophodne institucije za zdravo poslovanje i rad trzista. Platni promet, upravljanje novcanim sredstvima i investicijama, kreditiranje su aktivnosti koje su normalne stvari i cilj je poboljsavanje finansijskih trzista i same ekonomije zemlje. Druga je stvar sto mnoge banke posluju nezdravo i osnovni cilj je veliki profit, u sto kracem roku, a ne stabilnost banaka i ekonomije, kao sto je slucaj sa bankama u Njemackoj, Japanu itd.
- sladak_ko_med
#197 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Čegevara ko je bio? Obična propalica i bandit. O USA predsjednicima neću da raspravljam jer to nije tema. A kako si ti došao do toga da je neko ekonomski rob, i kakva je to definicija uopšte...ah da sad sam se sjetio, hoćeš najnoviji mobitel digneš kredit, hoćeš moćno auto digneš kredit, hoćeš da se ekstra rega obučeš digneš kredit, hoćeš da platiš režije digneš kredit, hoćeš da odeš na more digneš kredit...pa ok ako je tako onda se treba zapitati jel neko nekog tjera da diže kredite, ne tjera, pa što to radite, ne znamo al idemo pod zastavu Čegevare.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ko je bio, prosvjetli nas, ali prije nego što izustiš foskule zapadnih medija reci nam prvo šta su bili gotovo svi US predsjednici (masovne ubice).sladak_ko_med wrote:kakvo buđenjesimpozijum delirijum wrote:svaka cast ! ipak je nesto osvijestenoga naroda izaslo na ulice , i samo polako![]()
Ne sistem bez banaka, ali sistem koji neće praviti ekonomske robove kao što je trenutno slučaj.
i nema tu floskula zapadnih medija, takva definicija je svojstvena ljudima koji mrze USA i sve što ta država predstavlja, e vidiš, ja u tu sortu ne spadam, i ne padam na fore komunista, socijalista i bliskoistočnih šarmera
-
sanaman
#198 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Samo sto i pojedinci sebi nikad priznali nebi da im je sto vec a plata, sto manja kamata i da sto jeftinije kupuju..tome svi teze ali lijepo je zazmiriti i reci ma nije to tako, i ignorisati koliko prima platu onaj sa druge strane (sto trgovkinji ne ostavite 10% na racun, onako njoj direktno ako vec znate da ima malu platu, ili nekom pekaru ili...)..ispade da su pojedinci toliko merhamteli da svaki fenig koji dobiju a ne treba im daju u dobortovne svrhe, jest al malo sutra...olensoner wrote:Ko se iole malo poznaje u ekonomiju, pogotvo u makroekonomiju ce se sloziti da su banke itekako neophodne institucije za zdravo poslovanje i rad trzista. Platni promet, upravljanje novcanim sredstvima i investicijama, kreditiranje su aktivnosti koje su normalne stvari i cilj je poboljsavanje finansijskih trzista i same ekonomije zemlje. Druga je stvar sto mnoge banke posluju nezdravo i osnovni cilj je veliki profit, u sto kracem roku, a ne stabilnost banaka i ekonomije, kao sto je slucaj sa bankama u Njemackoj, Japanu itd.
Svi smo mi bolan mali bankari i zeljni da imamo vise, bolje i novije..al rekoh nece niko da prizna.
-
Stojadin
#199 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Fino receno.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve je ovo pišanje uz vjetar, nema više ideala, niko više nije spreman stati na barikadu na ulici i osigurati (milom ili silom) bolji sistem. Budite sigurni da ovaj kapitalistički nakaradni sistem neće otići čitanjem zahtjeva i isticanjem parola. Facebook generacije su obični mlitavci, oni koji su bili spremni nešto napraviti su već u dubokoj starosti ili su na nekom boljem mjestu.
-
HM 2011
#200 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
sheilak wrote:Ne bih se slozila u potpunosti s tobom. Masa ljudi ne dize kredite da bi kupili markiranu odjecu, da bi platili putovanja, vozali neka pm auta, etc. Dizu kredite da bi prezivjeli, da bi izmirili obaveze koje ima namece drzava (jer te tjeraju da trosis unaprijed, a onda ti ponude lihvarske kamate koje moras prihivatiti jer nemas izbora), ciji su stup upravo banke i financijski sektor. Ili recimo to ovako-drzave su postale ( a mislim da su to uvijek i bile) paravani za obrtanje novca i za vlasnike robova. Jer mozemo se mi lagati svi zajedno kako imamo neki izbor i moc da odlucujemo- A nemamo jer jesmo robovi. Jer glasanjem samo biramo nacin na koji cemo biti izrabljivani-model nacionalizma ili lazne socijal-demokratije, a u biti su svi isti, samo se smjenjuju da bi glupim narodima zamaglili pogled na stvarnost. O novcu se tu radi, uvijek se i radilo ( a posredno o moci)-najjace drzave, imperije, civilizacije su padale zbog toga.HM 2011 wrote:Svi koristimo kreditne kartice, bankovne kartice, htjeli mi to ili ne, tu i tamo se zadužimo barem jednu ili dvije plate.....
i to tako ide, olakšano,
A smatram da protestirati nema (vise) svrhe. Protiv koga? Za sta? Sve su revolucije do sada bile lazne ili su imale skrivene motive dok su vodje iskoristavli izrabljene, ocajne, zabudalesane jadnike.
Ne bih da osporavam ničije stavove, ali preživljavanje uz kredite - to znači ideš u banku da posudiš novac na početku godine i rasporediš sebi to na kupovinu namirnica i ogrijev, pored toga korisnik si javne kuhinje (jedan obrok besplatno), primaš socijalnu pomoć jer si socijalni slučaj, zdavstveno si osiguran (nije nešto vrhunski ali eto), tu i tamo ti komšije daju svoju staru garderobu i obuću.
Šta je u tom slučaju preživljavanje - oženio si se i ti i supruga zajedno "preživljavate", dobili ste dvoje, troje djece da vas pet zajedno preživljavate i pojaviš se jedan dan u banci i banka ti kaže - no credit for you....
Znači nije ta grupa ljudi u pitanu, jer ta grupa radi više od 8 sati dnevno, ako ništa okopava baštu kada je sezona i živi od poljoprivrede, grije se na drva i da ZAISTA ŽIVE TEŠKO - ali nemaju ništa sa bankama (možda ih prevare mikrokreditne organizacije sa kreditnakartica zajmovima - oko 30% godišnje kamate, pa se opeku i nikad više)
Kamate od 5% na kredite kojima se rješava stambeno pitanje uz jednog jemca bi bile logičan cilj za borbu u ovoj državi, jer tako je skoro svugdje. Takođe i nabavka bubrega tj. povećani troškovi liječenja što finansira porodica - apsolutno bez kamate.
Osim toga - šta to još banka finansira a da je esencijalno za život, nabavku kineske i turske garderobe ? Kupovinu mobitela u BH telecomu za 1 KM, plaćanje školarine od 200 KM redovnog studenta ili ?
Motorno vozilo B kategorije - što uz nabavnu cijenu podrazumjeva i troškove registracije, osiguranja, održavanja (gume, ulje, lampice, diskovi, filteri, metlilce), te to vozilo ne ide na Grah kao bickl, nego na GORIVO koje opet košta.
Inače karta A zone gradskog saobraćaja je koliko ?
Kirija za stan u strogom centru grada jer Buća potok nije cool ?
Šta se još finansira, big screen TV nabavka - nasuprot smaller screen TV ?
Ganz novi namještaj pored postojećeg koji je funkcionalan ?
Ljetovanje na svjetskim turističkim destinacijama ? (Neum Makarska Gradac - Svjetsko a naše ?)
Prestižne stvarčice bez kojih svako može a život znače ?
Školovanje na privatnim fakultetima (nisam vidio mnogo kredita za naše fakultete) - private school tutition ?
MASI LJUDI KREDITI NISU DOSTUPNI JER NEMAJU POSAO NA NEODREĐENO ILI SU ZADUŽENI ?
PITANJE KOJE POSTAVLJAM JE IZ KOJEG RAZLOGA SU ZADUŽENI ?
Ako je rješavanje stambenog pitanja onda je to i razumljivo, ali ako je u pitanju plaćanmje svadbe, ljetovanja, auta, velikog TV-a, Mobitela, RENOVIRANJE (postavljanje novih stvari umjesto starih koje su funkcionalne),
I onda protest protiv koga ? Protest za šta ?
Protest u glavi pokrenuti sa osnovnim transparentom - SKROMNOST ZA SVE NE SAMO ZA MALE - MODESTY FOR ALL, Not just for the little guy ?
DA previše se ljudi razbacuju i onda se žale i traže novac .....
DA, DA....
Samo to mnogi neće da priznaju....
Ukucaj search string na google: Troškovi reprezentacije u privrednim društvima koja duguju plate radnicima
pa vidi kolike su ljdui ovce i koliko sui neki drugi ljudi prokleti !
Jer uprava kompanije prezentira firmu troškovima prezentacije, a radnici koji rade u istoj ustvari FAKTIČKI prezentiraju firmu u akciji, na terenu, i njima plate kasne - tada niti jedna marka nije opravdana kao troška reprezentacije, tada direktor putuje javnim prijevozom na sastanke i kući, tada se putuje ekonomskom klasom, tada svi stežu kaiš, dok god se ne riješi dugova i nastavi sa pozitivnim poslovanjem.....
ali čovjek je bezobziran, šta ćeš.....
Last edited by HM 2011 on 15/10/2011 16:08, edited 1 time in total.