Dosta ih tako radi,ali sto se mene tice ja mogu sad potpisati da do kraja zivota necu uci niti u jednu konzumovu prodavnicu.Samo je pitanje da li drugi mogu????Nadam se da vlasnik Binga nikad nece prodati svoju firmu,a Todoric neka kupuje sta hoce,ali mene ne moze kupiti....Bimbrlok wrote:ja mogu reci samo da je politika konzuma takva da sve sto imaju u svojoj prozvodnji ne zele da uzmu to isto od nekog dobavljaca ili ako uzimaju traze ogromne pare za ulistavanje tog artikla u svoj sistem ili mogu dati samo jedan primjer zvijezda ulje i neko drugo, zvijezda ulje u 10 redova a konkurencija u 1 ili 2. U svakom slucaju ne pise se dobro ni gradjanima ni dobavljacima pa nema nam druge nego da se nadamo da slovenci ipak nece dati mercator.
Drvopromet - Mercator
Moderator: anex
-
motorola01
#176 Re: Drvopromet - Mercator
-
Monsignor
#177 Re: Drvopromet - Mercator
Pa ja se iskreno nadam da ce to biti kap u prepunoj casi i da ce se dobavljaci konacno dozvati pameti. Onda mozda neko pametan osnuje neku uniju dobavljaca koja bi transparentno objavljivala dugovanja itd.
Bilo bi zanimljivo da im se recimo od top 20 dobavljaca na sest mjeseci zavrnu pipe po pitanju ulistanja, pozicija, akcija, inih off invoice stimulacija..... eeeeeheeeee onda bi se i babo cesko po glavi
Alll tesko da ce se to ikad desiti s toga ostaje jedina nada da slovenci nece dozvoliti prodaju ili ako i oni popuste onda kunkurentsko vijece....e ako i oni popuste onda smo ga ppshli....te cemo uzivo gledati primjer monopsona o kojem smo prije samo citali
Bilo bi zanimljivo da im se recimo od top 20 dobavljaca na sest mjeseci zavrnu pipe po pitanju ulistanja, pozicija, akcija, inih off invoice stimulacija..... eeeeeheeeee onda bi se i babo cesko po glavi
Alll tesko da ce se to ikad desiti s toga ostaje jedina nada da slovenci nece dozvoliti prodaju ili ako i oni popuste onda kunkurentsko vijece....e ako i oni popuste onda smo ga ppshli....te cemo uzivo gledati primjer monopsona o kojem smo prije samo citali
- poznanik
#178 Re: Drvopromet - Mercator
U Sarajevu bar, Drvopromet ima najzastupljeniju trgovačku mrežu, poslije njega je Amko, pa Konzum. Od "sutra" ostaće Konzum, i nekoliko malih, privatnih granapa, koji u svojoj nemoći neće moći postići konkurentnost u asortimanu i cijeni, na kraju će i oni prorijediti svoje postojanje.motorola01 wrote:Dosta ih tako radi,ali sto se mene tice ja mogu sad potpisati da do kraja zivota necu uci niti u jednu konzumovu prodavnicu.Samo je pitanje da li drugi mogu????Nadam se da vlasnik Binga nikad nece prodati svoju firmu,a Todoric neka kupuje sta hoce,ali mene ne moze kupiti....
Zato ja prozivam i prizivam Konkurencijsko vijeće BiH, jer, bar po zakonu, ima dosta elemenata za sprječavanje monopolističkog djelovanja Konzuma u BiH, nakon kupovine Mercatora pod njihovo okrilje.
-
StupskaBitanga
#179 Re: Drvopromet - Mercator
Mislim da što se tiče Sarajeva to neće tako lako proci
Naime, Konzum+Mercator+DP su činili 3 najveća lanca
Naime, Konzum+Mercator+DP su činili 3 najveća lanca
- oldschool
#180 Re: Drvopromet - Mercator
Na sve načine pokušavaju da upropaste kupnju, ne zna se šta će biti. Konzum je najveći trgovački lanac u bivšoj nam državi, ali ima ogromna dugovanja prema dobavljačima, čak ih i ucjenjuje, vrši isplatu na druge načine. Iz zadnjeg kataloga nijedna cijena ne odgovara stanju u radnjama, pišu neka sniženja a kad dođeš na kasu nisu, inače im jedne cijene stoje a druge na kasi. Amko i Bingo do domaćih ubjedljivo najpovoljniji.
- Bimbrlok
#181 Re: Drvopromet - Mercator
Ja sam za to da se Bingo maximalno forsira, jer domaca je firma i radi na minimalne marže. Ja licno radim sa njima i stvarno ljudi rade samo na 10% rabata kojih imaju od nas i drze cijene koje su po nasem cjenovniku a na kraju godine dobiju jos neke bonuse po ugovoru. Ovo ostalo, svi uzimaju lopatom a pogotovo mrski mi Konzum jer politika konzuma je da imaju cijene zavisno od velicine objekta i to su podijeli na tri kategorije. vf koreja npr. ima kao najnize cijene pa onda srednje veliki objekti skuplje i manji objekti najskuplje.
-
Murisno1
#182 Re: Drvopromet - Mercator
Tačno 100%!Bimbrlok wrote:Ja sam za to da se Bingo maximalno forsira, jer domaca je firma i radi na minimalne marže. Ja licno radim sa njima i stvarno ljudi rade samo na 10% rabata kojih imaju od nas i drze cijene koje su po nasem cjenovniku a na kraju godine dobiju jos neke bonuse po ugovoru. Ovo ostalo, svi uzimaju lopatom a pogotovo mrski mi Konzum jer politika konzuma je da imaju cijene zavisno od velicine objekta i to su podijeli na tri kategorije. vf koreja npr. ima kao najnize cijene pa onda srednje veliki objekti skuplje i manji objekti najskuplje.
U Bingu u Lukavcu cijene iste ko u Bingu na alipašinom, i uvijek je 10-15% marža na važnijim namirnicama, pa čak i na onim manje bitnim gdje ostali uzimaju i po 30% marže. Mada, nije to bitno, neka svako zaračunava šta hoće, naše je da skontamo gdje trošiti pare.
- sadmire
#183 Re: Drvopromet - Mercator
bingo ima skroz drugaciji koncept uredjenja i poslovnu politiku od ostalih lanaca i samo zbog toga su prehrambeni proizvodi kod njih jeftiniji. A u siromasnom drustvu kao sto je, nazalost, nase cijena je skoro pa jedini kriterij za mnoge.
-
The Realist
#184 Re: Drvopromet - Mercator
Samo se nadam da će Škafa ostati, kao i Bingo. Jedino me brine da ako recimo Agrokor preuzme sve i postavi više cijene, da i ovi naši ne skontaju da mogu malo skuplji biti i da ih neće koštati, pa onda to isto urade....
-
motorola01
#185 Re: Drvopromet - Mercator
Kako nam rade inspekcije,tako ce i konkurencijsko vijece donijeti odlukupoznanik wrote:U Sarajevu bar, Drvopromet ima najzastupljeniju trgovačku mrežu, poslije njega je Amko, pa Konzum. Od "sutra" ostaće Konzum, i nekoliko malih, privatnih granapa, koji u svojoj nemoći neće moći postići konkurentnost u asortimanu i cijeni, na kraju će i oni prorijediti svoje postojanje.motorola01 wrote:Dosta ih tako radi,ali sto se mene tice ja mogu sad potpisati da do kraja zivota necu uci niti u jednu konzumovu prodavnicu.Samo je pitanje da li drugi mogu????Nadam se da vlasnik Binga nikad nece prodati svoju firmu,a Todoric neka kupuje sta hoce,ali mene ne moze kupiti....
Zato ja prozivam i prizivam Konkurencijsko vijeće BiH, jer, bar po zakonu, ima dosta elemenata za sprječavanje monopolističkog djelovanja Konzuma u BiH, nakon kupovine Mercatora pod njihovo okrilje.
Oni ne moraju ni cekati da konzum kupi merkator.Neka odmah izadju sa odlukom da taj deal ne moze vaziti za BIH-a,pa neka Konzum razmislja sta ce dalje...Ali posto ce ovi odobriti to ili presutiti,dzabe se prica.Jedini izlaz je kupovati kod domacih trgovaca.
Da li vi u Sarajevu imate BINGO???Ne mnogu da vjerujem da vlasnik Binga nije nista uradio u Sarajevu,jer se zna da se tu obrce najvise novca..Ukoliko konzum uzme merkator,onda neka ovi nasi preostali domaci trgovacki lanci otvore jos koji objekat tamo gdje ih nema i polako da preuzimaju posao od konzuma i ostalih stranaca..Malo marketinga,domace i to
-
AA76AA
#186 Re: Drvopromet - Mercator
par rijeci o ovoj temi
ne radim sa konzumom nego radim u konzumu
i kao radnik konzuma kazem da nam cijene nisu konkurentne odnosno da smo skupi
a da li ste se zapitali kako to da bingo ima tako niske cijene a konzum visoke
e ovako
ja kao radnik konzuma osiguran sam na puno radno vrijeme tj 8 sati, redovno mi se uplacuje penzijsko i socijalno osiguranje i to na puni iznos plate, plata mi je jedna od vecih u nasoj bransi ako ne i najveca, plata mi nikad nijie kasnila ni sata od kako sam poceo radit u konzumu
radio sam vise poslova ( knjigu bih mogao napisati o tome
) a penziju namjeravam doziviti u konzumu i ako mi do penzije nije ostalo malo tj radit u konzumu je privilegija
bingo moze raditi na manjoj marzi zato sto...
necu ja to da govorim da ne ispadne kako pljujem po konkurenciji najbolje da to kaze neko ko radi u bingu
toliko sad za sad
e ovako
ja kao radnik konzuma osiguran sam na puno radno vrijeme tj 8 sati, redovno mi se uplacuje penzijsko i socijalno osiguranje i to na puni iznos plate, plata mi je jedna od vecih u nasoj bransi ako ne i najveca, plata mi nikad nijie kasnila ni sata od kako sam poceo radit u konzumu
radio sam vise poslova ( knjigu bih mogao napisati o tome
necu ja to da govorim da ne ispadne kako pljujem po konkurenciji najbolje da to kaze neko ko radi u bingu
toliko sad za sad
-
StupskaBitanga
#187 Re: Drvopromet - Mercator
Drug radi koliko hoćeš u Konzumu ljubi cvjećaru guzicu ali istina je da evo veliki konzum znači konzum super u Wisi nikada gore nije radio, forsiraju se samo Agrokor proizvodi te oni uvozni pod K+ i Standard.
Iako ima dosta naših veliki broj je uvoznij
Znam preko pojedinih proizvođača da je itekako teško ući u Konzum radnje
Ali da ne govorim napamet evo nešto za šta imam dokaze
Konzum NE DA ulazak Bona sokova od 2l jer su konkurencija Jucy Fruits
Dalje kako je moguće da jedan artikal evo vidimo na namirnice.ba bude i preko 1KM skuplji u Konzumu nego u Bingu
Nije logično nikako
Tražim po Konuzumu ko sumanut naš Jami kolač Fingers ono smrznuto da probam nema. Radnica mrtva hladna imate Ledo
Evo sve gore nabrojano je samo jedan od razloga zašto ne treba Konzum kupiti Mercator jer će preuzimanjem i sticanjem većinske kontrole nad tržištem se još gore ponašati
Iako ima dosta naših veliki broj je uvoznij
Znam preko pojedinih proizvođača da je itekako teško ući u Konzum radnje
Ali da ne govorim napamet evo nešto za šta imam dokaze
Konzum NE DA ulazak Bona sokova od 2l jer su konkurencija Jucy Fruits
Dalje kako je moguće da jedan artikal evo vidimo na namirnice.ba bude i preko 1KM skuplji u Konzumu nego u Bingu
Nije logično nikako
Tražim po Konuzumu ko sumanut naš Jami kolač Fingers ono smrznuto da probam nema. Radnica mrtva hladna imate Ledo
Evo sve gore nabrojano je samo jedan od razloga zašto ne treba Konzum kupiti Mercator jer će preuzimanjem i sticanjem većinske kontrole nad tržištem se još gore ponašati
- Bimbrlok
#188 Re: Drvopromet - Mercator
Evo kad smo dosli sad do toga da i ja kazem jedan primjer posto sam i ja u takvom poslu da znam vrlo dobro kako funkcionisu svi trzni centri. Samo jedan primjer, dolazi covjek u konzum sa ponudom da se ulista nesto od njegovog asortimana a gospoda iz konzuma posto je to konkurencija njihovim artiklima traze 20 000km da to ulistaju i naravno nije nije lud da plati 20 000km samo za ulistavanje. Toliko o konzumu i mi se mozemo halaliti i sa ovo malo privrede ako konzum preuzme merkator.
- Not My Idea
#189 Re: Drvopromet - Mercator
@AA76AA
meni je recimo privilegija radit u telecomu il elektroprivredi.
sta li ti radis pa to kazes al eto, blago tebi ako je to tako!radit u konzumu je privilegija
- poznanik
#190 Re: Drvopromet - Mercator
Bimbrlok wrote:Evo kad smo dosli sad do toga da i ja kazem jedan primjer posto sam i ja u takvom poslu da znam vrlo dobro kako funkcionisu svi trzni centri. Samo jedan primjer, dolazi covjek u konzum sa ponudom da se ulista nesto od njegovog asortimana a gospoda iz konzuma posto je to konkurencija njihovim artiklima traze 20 000km da to ulistaju i naravno nije nije lud da plati 20 000km samo za ulistavanje. Toliko o konzumu i mi se mozemo halaliti i sa ovo malo privrede ako konzum preuzme merkator.
Tako je kad su "tržni centri" dio lanca u kojem na jednoj strani stoji proizvodnja, a na drugoj trgovina, pa se javno i otvoreno provodi monopol. Umjesto da "trgovine" plaćaju proizvodnji da im ovi daju robu na prodaju, u nas je obrnuto, čak se ovakvo reketiranje radi javno. I svi nadležni znaju, ali ne reaguju...
Što neko napisa u prethodnom postu - u nas najidealniji i najprivilegovaniji posao nije u telecomu ili sl, već u službama i institucijama za nadzor provođenja zakona i propisa, u inspekcijama i sličnim...
-
interwal
#191 Re: Drvopromet - Mercator
Bimbrlok wrote:Evo kad smo dosli sad do toga da i ja kazem jedan primjer posto sam i ja u takvom poslu da znam vrlo dobro kako funkcionisu svi trzni centri. Samo jedan primjer, dolazi covjek u konzum sa ponudom da se ulista nesto od njegovog asortimana a gospoda iz konzuma posto je to konkurencija njihovim artiklima traze 20 000km da to ulistaju i naravno nije nije lud da plati 20 000km samo za ulistavanje. Toliko o konzumu i mi se mozemo halaliti i sa ovo malo privrede ako konzum preuzme merkator.
Nije istina, cijena od 20.000 KM vrijedi za bilo koji artikal, bez obzira da li Konzum ima svoju robnu marku u toj kategoriji. Cijena je tolika jer kad platiš to ti sa svojim proizvodom ulaziš na kompletno tržište BiH, u preko 140 objekata. Ako hoćeš da budeš prisutan samo u 5-6 najvećih centara, cijena je niža.
Svaki lanac ima neke svoje aferime, što se tiče rada sa njima. Najgora stvar kod Konzuma je činjenica da će nove dobavljače zavlačiti po 3-6 mjeseci prije nego im plate robu, što je puno gore nego to što traže XY za ulistavanje.
@poznanik to što ti kažeš bilo je logično kad je bio jedan lanac i jedan npr. proizvođač deterdženta. I onda trgovina napuni police samo jednim deterdžentom i gotovo. Danas kad ima 20 proizvođača pored svih načina na koje se takmiče (marketing, cijena) jedan je i pozicija u trgovini. I sve dok postoji proizvođač koji je spreman da plati mjesto u trgovini i trgovac će uzimati pare.
Naravno od veličine lanca zavisi i njihova šansa da im to "prođe". Npr lanac od 5-6 objekata može tražiti 20.000 KM za ulistanje, ali mu to nikad niko neće platiti jer jednostavno treba proći 5 godina da se to isplati... S druge strane, kad za 20.000 KM dobiješ pristup u 140+ objekata, to je već druga priča.
Ja sam takođe protiv Agrokorovog preuzimanja, ali realno to je nešto što nam slijedi prije ili kasnije. Sad, da li će se desiti sutra, za 3 ili za 5 godina i ko će koga kupiti, to je manje važno. Na kraju će svakako najmanje 75% tržišta biti u rukama 3-4 velika lanca.
-
The 51st State
#192 Re: Drvopromet - Mercator
lako je kad gulite dobavljace po 180 dana.....AA76AA wrote:par rijeci o ovoj temi
e ovako
radio sam vise poslova ( knjigu bih mogao napisati o tome) a penziju namjeravam doziviti u konzumu i ako mi do penzije nije ostalo malo tj radit u konzumu je privilegija
toliko sad za sad
-
veleno
#193 Re: Drvopromet - Mercator
Jeste da je podugačak tekst,ali dobar opis stanja u kojem se nalazimo...
Za Visoko.co.ba piše Alen Jazić
Robovi 21. vijeka
Ovih dana na dostupnim TV kanalima u regiji gledamo kako se sindikati u Sloveniji bune na najavljeno preuzimanje njihovog Mercatora od tuđeg im Agrokora. I vjerovatno se bezbroj Bosanaca i Hercegovaca pita, zašto je to toliko bitno da se neko buni novoj stranoj investiciji i vjerovatnom poboljšanju uslova!? Tako barem nama ovdje predstavljaju “prijateljska preuzimanja” kompanija i preduzeća koja su nekada ili nedavno stvorila nešto od svog imena i renomea. U TV prilozima se naglašava bojazan za radna mjesta, a tek uzgred spominje pitanje budećeg plasmana robe u velikom trgovačkom regionalnom igraču. A Slovenci se samo razumno pitaju šta će biti sa njihovom robom i koliko će u “Deželi” sada biti uvozne, a posebno koliko će opasti njihov izvoz kroz ovaj lanac shopping centara u zemlje regije? Kroz ove proteste upozorenja se ogleda zrelost društva. I to malih ljudi u kreiranju velikih djela i izgradnji stava, ugleda, osjećaja pripadnosti, domoljublja, opravdanosti postojanja u svijetu moćnih… Onih koji se snađu u procjepu morala i svakodnevnice u kojoj je kapital svrha svega. Tamo gdje velike ribe jedu male i gdje se realno ne može oduprijeti naletima sebičnih giganata, nastalih na propadanju drugih. A u društvenim odnosima i posebno u ekonomiji nema uspjeha jednog bez (naznaka) propadanja drugog. I onda upoređujem stanje sa Bosnom i Hercegovinom i načinom razmišljanja našeg čovjeka, ratom iscrpljenog, ekonomijom iznurenog, politikom dezavuisanog, intelektualno oronulog, domoljubno dezorjentisanog… Nakon rata, kada smo zahvaljujući se Bogu što više ne puca, primali poruke bjelosvjetskih propagandista i lobista, a ustvari površnih hohštaplera kako na privrednom planu moramo raditi na izgradnji malih i srednjih preduzeća, a na uštrb rekonstrukcije velikih – nekadašnjih nosilaca razvoja, prihvatili smo početak svog propadanja. Nismo znali ili nismo bili svjesni koliko smo sebi kopali rupu. Jasno da nije bilo moguće vratiti se na prijeratne staze. Ni politički ni ekonomski. Ali da sami oborimo i ono što je valjalo i vrijedilo i na osnovu čega smo možda i mogli izgraditi boljega sebe, pa da shvatimo kako smo sami krivi za to – boli. Boli duša mislećeg bosanskog čovjeka. Energoinvest, UNIS ili UPI nisu bili prijetnja nikome u BiH, ali jeste bila prijetnja ekspanzionističkim ideolozima. Prijetnja je to njihovim interesima na trećim tržištima i naravno na domaćoj sceni, kada je u pitanju plasman robe koju oni proizvedu. A da će raditi na neprincipijelnoj zaštiti svojih interesa vrlo brzo smo se mogli uvjeriti. Tek pošto su se ohladile topovske cijevi je zatraženo potpuno otvaranje našeg tržišta. Ubzo smo pogurani u regionalne organizacije čisto trgovačke djelatnosti poput CEFTA-e, a na ukidanje viza i učlanjenje u WTO, EU i ostale zaista bitne, životne stvari dostojne civilizovanog Evropljanina u XXI vijeku smo dugo čekali ili smo još u čekaonici u kojoj nas ONI ljutito gledaju i kritikuju. Mi imamo ispuniti million uslova. Standardi, certifikati i ine agencije su potrebne nama da im nešto prodamo. I to naravno samo ono što oni sami sebi nemaju ili ne mogu napraviti. S druge strane, mi moramo biti apsolutno otvoreni za primiti njihovo (neka se stidi svako ko je u mislima skrenuo na vuglarne stvari). Nemojte me pogrešno shatiti da zagovaram zatvaranje zemlje i tržišta poput S.Koreje. To nije ni ideja vodilja ni realna perspektiva. To niti treba, niti je izvodivo po principu “pu, ne pika se dosadašnji plan”. I znam da će sada neki tražiti sitne greške u koracima napravljene u tekstu, ne želeći potražiti i razmotriti suštinu. Ako neko od drveta ne vidi šumu, pojednostavit ću maksimalno. Naša država ne štiti domaću proizvodnju, ne stimuliše prodaju domaće robe, a pogotovo ne stimuliše izvoz. Dovedeni smo u situaciju da je tržište BiH toliko liberalizovano da smo samo kolonija i smetljište strane proizvodnje i pameti. U našim trgovinama je, vjerovali ili ne, najteže pronaći proizvod pod oznakom “made in Bosnia&Herzegovina”. A iako ga nađete, biće to na nekom skrivenom mjestu i po vrlo neatraktivnim cijenama. I što je najgore, nećemo to ni registrovati, a kamoli reagovati. I to je problem. Naš i isključivo naš problem! Bosanskog čovjeka koji traži zaposlenje. Koji traži socijalnu zaštitu. Koji hoće penziju. Bolje školstvo, zdravstvo, sigurnost, bolje uslove života. Bitno nam je kupiti nešto tek malo jeftinije i upitno kvalitetnije, ali sigurno bolje upakovano. Na taj način, sitnošićarskom ugodom dugoročno postajemo robovi u sopstvenoj zemlji. Ponavljam, zahvaljujući samom sebi. Političari to ne smiju ili ne žele reči otvoreno, jasno i glasno. Mediji također, jer žele i moraju prihvatiti i ogroman dio kolača stranih kompanija, te zadovoljiti uzuse otvorenosti društva u cjelini. Pa ipak, negdje i nekada mora doći kraj. Kraj prodaje svega. Prodajemo prvo trgovačke lance. Veći i strani ih kupuju i u njima plasiraju robe iz svojih država. Po dampinškim cijenama ili “samo” subvencionisanim od njihovih vlada. Na taj način dolazimo do saznanja da je naša roba nekonkurentna i da će ubrzo i fabrika u kojoj je nastao naš produkt biti zatvorena ili prodata, opet strancu. Tada će onaj strani proizvod nesmetano moći preskočiti i onu cijenu koja je ranije bila skupa. Toga ima već toliko da se graniči sa pameću. Morat ću malo izreklamirati neke brendove, ali nadam se da to neće biti jedini problem u ovome stanju beznađa. U velikom tržnom centru u Sarajevu neki dan htjedoh kupiti ledeni čaj za dijete i kiselu vodu za sebe. Taj centar je sada vlasništvo istog onog čovjeka sa početka priče koji hoće ući u Sloveniju. Cijeli zid je pokriven stalcima, rashladnim vitrinama i frižiderima sa osvježavajućim pićima. Na policama nigdje čaja Sole mio, mostarskog produkta firme Hepok. Hiljade je tu boca “jana”, “jamnica”, “san pelegrina”, “donata”, “voda” i ne-voda. Ima i jedna kisela voda koja je proizvedena u BiH, ali je i ona u vlasništvu istog onog čovjeka sa početka priče i kasnije spomenutog. Od zaposlenice u centru tražim da mi nađe i donese mostarski sok Iiona začuđena ode do stalaže na kojoj se prodaju keksi (!?) Tamo sok ne bih nikada tražio i pogotovo se sageo na najnižu policu da ga uzmem. Pogledah cijenu i shvatih da je Sole mio skuplji za 15 pfeninga od hrvatskog konkurentskog proizvoda. Zadržah ja u svojoj korpici flašu sa “bh.zvjezdicom” na sebi iako mi je tu za čitavih 0,40 KM skuplja nego u najbližoj mi radnji ispred kuće, onoj koju najčešće zovemo najskuplja “mahalska” radnja. Psujem državu, vlast, ženi koja me dovela “samo da nešto uzme” i sebi što je poslušah. I to je objektivna nemoć, jer smo se prodali i jer smo kupljeni. Ali Ima i subjektivna, ona svojstvena samo nama Balkancima. Mi najmanje trošimo našu kafu, kavu ili kahvu. Našu supu, našu palentu, razmišljajući o tome kako bogatimo nekoga nama poznatog i onda bogatimo nekoga potpuno nepoznatog i nebitnog. Nekoga kod koga niko naš ne radi i ko ne uplaćuje sredstva u naše fondove. Tu smo maheri neznanja i mazohizma. Sami sebi postajemo smješni ili žalosni kada shvatimo da iz Bugarske uvozimo košpice tikve. Iz Slovenije (koja ima tri kukuruza) palentu i pavlaku. Istu onu pavlaku koju je jednom za potrebe studiranja moja supruga ispitivala u jednom od naših zavoda za kontrolu nečega. I ustanovila da slovenačka pavlaka ima pet puta više konzervansa od domaće. Shodno tome, mnogo duže traje. Bosanski kupac ne razmišlja kako je nemoguće da je njihova krava pet puta kvalitetnija od naše. Kako je njihova tehnologija pet puta bolja od one u našim mljekarama. Kako je njihova radna snaga skuplja od naše i kako imaju pet puta veće troškove transporta, a opet im je palvaka jeftinija. I tom prilikom ne razmišljaju o svome zdravlju. Oni koji se paralelno polomiše raspravama o spalionici i zdravlju, umnogome jedu – neću reći strano smeće, ali barem hranu sumnjivog kvaliteta. Potvrdu mogu dati oni koji su barem jednom probali čokoladu u Austriji i onu koju pod istim brendom mi jedemo ovdje. Primjera imam još mnogo u tome kako našu robu na Jadranu ne mogu primiti tamošnji hotelijeri, a kako nam je Tuborg piva draga jer se tako zove, iako je napravljena u Čelarevu u Vojvodini, koju nikada ne bi kupili da na sebi nema to ime. Osnovni sastojak pive, soka i kesele je VODA. Na jednom seminaru UNEP MAP-a (Mediterranean Action Plan) na Malti sam saznao da je pitka voda veliki problem za zemlje Mediterana i da se velike količine pijače vode dobijaju desalinizacijom mora. Po podacima Ujedinjenih nacija dakle saznah da je Izrael 100 odsto svojih potreba za pitkom vodom dobijao preradom mora ili uvozom vode (sve do osvajanja Golanske visoravni). Da Kipar sa preko 90 % , te Malta i Italija oko 50 svoje pitke vode dobivaju tako da prerađuju morsku vodu i otklanjaju sol. U problemima počinje biti i Hrvatska (hrcak.srce.hr/file/108406) , a mi ćemo i dalje smatrati kako je tuđe nešto bolje ili slađe od naše torte ili istog takvog nečeg.
E, dok smo takvi i ovakvi, bit ćemo to što smo danas – ništa! Bit ćemo jeftina radna snaga i moderni robovi koji, ako imaju sreće, mjesec dana rade kako bi svoju platu predali strancima kroz kupovinu njihovih produkata. I nastavit ćemo kukati kako nam ništa ne ide. Kako niko na nas ne misli. Kako nemamo posla i nemamo plata. Kako psujemo visoku politiku i kako ne možemo mi tu ništa uraditi… Shvatimo da ima nešto i do nas i razmislimo kada dođemo u prodavnice.
-
The 51st State
#194 Re: Drvopromet - Mercator
odlicna sublimacija nase nesvjesti i pokondirenosti. 
- Bimbrlok
#195 Re: Drvopromet - Mercator
Upravo tako, dobavljaci placaju konzumove kredite, dobavljaci im isplacuju plate, dobavljaci... a sto se tice binga ja sa njima imam veoma dobru saradnju i feninga jednom ne placamo za ulistavanje nekog novog artikla i samo mogu reci sve najbolje o bingu.The 51st State wrote:lako je kad gulite dobavljace po 180 dana.....AA76AA wrote:par rijeci o ovoj temi
e ovako
radio sam vise poslova ( knjigu bih mogao napisati o tome) a penziju namjeravam doziviti u konzumu i ako mi do penzije nije ostalo malo tj radit u konzumu je privilegija
toliko sad za sad
-
AA76AA
#196 Re: Drvopromet - Mercator
ako radis u u telecomu ili elektroprivredi bblago tebi ali da se zaposlis u te institucije treba ti par hiljada maraka da ne kazem desetina hiljada.Not My Idea wrote:@AA76AAsta li ti radis pa to kazes al eto, blago tebi ako je to tako!radit u konzumu je privilegija
radi primjera
evo nekoliko k-plus artikala koje pakuju domace firme:
kiseli krastavci (vitaminka), mlacanica i sir za pitu (agrocentar), jogurt (mlijekoprodukt), kiseli kupus (poljorad), sunka za pizzu (brajlovic), kobasice (menprom), razne salame i hrenovke (mis, menprom, perutnina u brezi)kiflice (adelina i jami), jufke (adelina), mlijeko (mljekara gradacac), pvc case, tanjiri itd (zu&ric), sirupi (malisic), kecap (mladegs), pivo (grudska i banjalucka pivara), mesni narezak (lijanovic), vlazen maramice (violeta), praskasti napitak (zaboravio sam ime firme ali je iz BiH), vafel prutici (mira), krem namaz (barprom)itd
ne znam koliko ste gledali ali u konzumu postoje posebne oznake "kupujte domace" kojima bi trebalo da su oznaceni svi domaci proizvodi.
zalosno je ali istinito da domacih proizvoda sve manje ima ali u svim trgovinama ali ne sto nece trgovci da ih narucuju nego zato sto domace firme propadaju zbog mafijasa koji ih vode.
a u vezi ovog teksta alenovog nasa greska je sto uvjek krivce trazimo izvan granica bih a nasi najveci krivci i neprijatelji smo mi sami sebi, ko je unistio i unistava vegafruit, soda tuzla, krivaju, borac konfekciju, borac trgovinu, klas itd, garant todoric
-
AA76AA
#197 Re: Drvopromet - Mercator
a u bingu radnici placaju bingove kredite i dugoveBimbrlok wrote:Upravo tako, dobavljaci placaju konzumove kredite, dobavljaci im isplacuju plate, dobavljaci... a sto se tice binga ja sa njima imam veoma dobru saradnju i feninga jednom ne placamo za ulistavanje nekog novog artikla i samo mogu reci sve najbolje o bingu.The 51st State wrote:lako je kad gulite dobavljace po 180 dana.....AA76AA wrote:par rijeci o ovoj temi
e ovako
toliko sad za sad
- Chemist
#198 Re: Drvopromet - Mercator
Bimbrlok wrote:Upravo tako, dobavljaci placaju konzumove kredite, dobavljaci im isplacuju plate, dobavljaci... a sto se tice binga ja sa njima imam veoma dobru saradnju i feninga jednom ne placamo za ulistavanje nekog novog artikla i samo mogu reci sve najbolje o bingu.
Ako moze odgovor na pitanje, da li se bavis trgovinom ili proizvodnjom...
Da se razumijemo dobavljaci placaju trgovcima sve, sad zamislite u kakvu to poziciju dovodi domacu proizvodnju, koja muku muci sa manjom prometa i proizvodnje (a posljedicno slabom nabavkom sirovina, sto opet poskupljuje sirovinu i proizvodnju, sto opet poskupljuje proizvod koji postaje nekonkurentan), a od cega realno zivi, i zbog manjka iste moje kolege hemicari nemaju posla u privredi.
Iluzorno je ocekivati da ce trgovci benevolentno masovno podrzavati domacu proizvodnju, oni idu tamo gdje mogu vise zaraditi, a to kakva je roba i cija stavljaju u sedmi plan. Jaci strani proizvodjaci ce svjesno dugo vremena raditi na nuli ili cak u minusu u cilju da unisti ovo malo domace proizvodnje sto je ostalo, jer kad to unisti onda moze pucati marze kako hoce. Oni bukvalno pumpaju trziste robom i stvaraju ekstra zalihe koje onda jednostavno uzimaju prostor domacoj robi...
- Bimbrlok
#199 Re: Drvopromet - Mercator
Bavim se trgovinom, a sto se tice Binga i njihovih radnika koliko ja imam informacija da im je plata povecana i da im sada nije nista manja od plata kao sto su npr. radnicima u interexu. (Ovo je informacija koja je dosla do mene, ja licno nisam nikoga pitao iz binga nego su mi ovo prenjeli radnici iz drugih trznih centara)
-
Murisno1
#200 Re: Drvopromet - Mercator

Vazda razlika u cijenama na 50tak KM oko 4 KM Bingo - Konzum/Mercator. Vidjećemo kave će cijene biti u DP od prvog januara