Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Moderator: anex
-
hocunecu
#176 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
mislim da uopste ne razumijete Juliannu,zena kaze da je glupo uskracivati sebi sitne stvari koje ti cine zadovoljstvo zarad stednje, pa koji vrag onda radis i zivis
e sad prioriteti su drugaciji, pa je nekom cejf cigar, nekom cipele, nekom svileni cilim.........
e sad prioriteti su drugaciji, pa je nekom cejf cigar, nekom cipele, nekom svileni cilim.........
- 6.april
#177 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Ne znam štediti. Meni sve pare odu na druge.
- malaplavooka
#178 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Pa upravo sam to i rekla...štedi se na energentima!I može se uštedjeti, pa kol'ko-toliko!hocunecu wrote:mislim da uopste ne razumijete Juliannu,zena kaze da je glupo uskracivati sebi sitne stvari koje ti cine zadovoljstvo zarad stednje, pa koji vrag onda radis i zivis
- headbanger
#179 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
cuj stednja ne energentima, e to vec nemere
pa kako cu se podaprati poslje khm khm jel, pa necu uzeti onu prskalicu sto dodje cilit beng u njoj, pa u nju nasuti vode i srtcati se
a sto se svjetla tice, tu je jos veci problem, volim da gledam partnericu u oci dok vodimo ljubav
tako da na energentima ne stedim tu se opustim
pa kako cu se podaprati poslje khm khm jel, pa necu uzeti onu prskalicu sto dodje cilit beng u njoj, pa u nju nasuti vode i srtcati se
a sto se svjetla tice, tu je jos veci problem, volim da gledam partnericu u oci dok vodimo ljubav
- muha_sa
#180 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
-plakni se mokrim peškiromheadbanger wrote:cuj stednja ne energentima, e to vec nemere
- malaplavooka
#181 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
muha_sa wrote:-plakni se mokrim peškiromheadbanger wrote:cuj stednja ne energentima, e to vec nemere
- headbanger
#182 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
muha_sa wrote:-plakni se mokrim peškiromheadbanger wrote:cuj stednja ne energentima, e to vec nemere
ihhhh pa valja onda ves masinu paliti da se to opere, imaju one mirisljave vlazne maramice
meni je ves masina jos uvijek u najlonu i onom stiroporu
kod mene je sve jednokratno npr, kopim gace nosam ih dvije hefte, jednu heftu okrenute kako treba drugu okrenem naizvrat, samo treba dobro gujcu oprat da ne ostanu skidmarks i dobro ga otrest, izvinjavam se na slikovitom opisu
tako je i sa copama a majce i farmerke imam zimske i ljetne na krjau sezone se sve baci i na pijacu na obnovu garderobe
uzme sdvoje majce i dvoje farmerke kada se ucuje izneses na blakon objesis na strik da se izlufta i kupis onih mirisova kod ciga na carsiji
- malaplavooka
#183 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
headbanger wrote:muha_sa wrote:-plakni se mokrim peškiromheadbanger wrote:cuj stednja ne energentima, e to vec nemere
tako da na energentima ne stedim tu se opustim![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ihhhh pa valja onda ves masinu paliti da se to opere, imaju one mirisljave vlazne maramice
meni je ves masina jos uvijek u najlonu i onom stiroporu
kod mene je sve jednokratno npr, kopim gace nosam ih dvije hefte, jednu heftu okrenute kako treba drugu okrenem naizvrat, samo treba dobro gujcu oprat da ne ostanu skidmarks i dobro ga otrest, izvinjavam se na slikovitom opisu
tako je i sa copama a majce i farmerke imam zimske i ljetne na krjau sezone se sve baci i na pijacu na obnovu garderobe
uzme sdvoje majce i dvoje farmerke kada se ucuje izneses na blakon objesis na strik da se izlufta i kupis onih mirisova kod ciga na carsiji
-
Zvoncica123
#184 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Gospoda Ministarka wrote: Kad sam napunila 23 god. i ozbiljnije pocela da shvatam novac koji zaradujem od 17 god. prestala sam da zivim od plate do plate.![]()
Evo mene bez stednje opet ovdje
- headbanger
#185 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
evo sad nisam bio na kafi
a umjesto 500 bureka rucao sam kiflu
ustedio sam 10KM
ali kada skontam koliko sam hodao bolje da sam potrosio 10KM
pa odose cipele, ako ovako nastavim, morat cu svakih pola godine kupovati cipele
ima li u pogrebnim drustvima onih jeftinih kartonskih pa njih da kupim jedno 10ak pari
jer svih 6 mjseci davati 100 do 150 KM za cipele je ludost
evo ove kabrioletke gazim od prije rata kada mi ih je babo dao da izadjem s rajom
a umjesto 500 bureka rucao sam kiflu
ustedio sam 10KM
ali kada skontam koliko sam hodao bolje da sam potrosio 10KM
pa odose cipele, ako ovako nastavim, morat cu svakih pola godine kupovati cipele
ima li u pogrebnim drustvima onih jeftinih kartonskih pa njih da kupim jedno 10ak pari
jer svih 6 mjseci davati 100 do 150 KM za cipele je ludost
evo ove kabrioletke gazim od prije rata kada mi ih je babo dao da izadjem s rajom
-
Gospoda Ministarka
#186 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:36, edited 1 time in total.
-
♥ Julianna ♥
#187 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Pa dobro, ali sve zavisi kako na to gledaš. Ja recimo gasim svjetla isto tako, ali ne jer štedim, nego jer mi je to normalno ako ne boravim u prostoriji. Ili recimo nikad tašnu ne bih platila 500 KM. Ili neću pričati na telefon nekad, nego radije dogovoriti kafu.Nekad platiti ja obje, tri, četri, nekad neko drugi, pa neću ništa platiti. Nisam protiv da što više ostane naravno, ali nisamopterećena rasprodajama i akcijama, jer volim to djelovanje trenutka = ćejf.malaplavooka wrote: @Julijana, ne slažem se uopće s tobom.Štednja nije cigančenje niti cjepidlačenje, a štedjeti se može na bezbroj načina, a mislim da niko i ne štedi na način koji spočitavaš Detroitu.Npr. ja zatvaram vodu dok perem zube,ne razglabam na telefon od Kulina bana do naših dana,gasim svjetla koja bespotrebno gore (čak i u firmi pa me svi zezaju)...Ušićariti znači i pametno kupovati i to uopće nije loša stvar, naravno ko zna i umije.
Ako se potrefi da je nešto na sniženju, super. Želim samo reći da se niko nikad nije obogatio jer je na sebi i na ovakav način uštedio i zasta ta kalkulacija na kafi, bureku, bobama na ultri je sitničarenje i prevelik teret. Hvala headbangere
- pustopoljina
#188 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
gasim svjetlo i zavrcem pipu, ne stedim na grijanju, odnosno-meni mora biti toplo. sve sam racune prebacila na elektronsku postu, da ne sijeku x kubika drva zbog mog racuna za telefon. nosim ceker ili preopteretim torbu...ili kupim one kese iz reciklaze...obidjem snizenja, kad imam priliku, ali rijetko kad imam srecu kupiti nesto sto valja na snizenju...a opet nekako kad vidim made in bangladesh kontam...kako je sve to jadno...da ovi sad snizavaju za 70%...a i sa toliko snizenim zaradjuju...i kako iskoristavaju radnu snagu sirotinje...kad se toga sjetim onda se potrudim bolje pregledati po snizenjima, da ne kupujem kad je puna cijena. ponekad ugledam neku marku gdje pise da je napravljeno u eu, pa to kupim, ali nista im ne vjerujem...tako i spanci prodaju marokansko voce...
najradije bih imala sve najnovije uredjaje, jer su najstedljiviji, ali ne toliko zbog stednje, koliko zbog planete...
nisam bas stedljiva da sad mislim o tome...
volim trositi na kino i izlaske...ali ne volim viskove i da mi nesto propada...u stvari me nerviraju prodavnice i vruce mi je
prije sam imala puno kupatilo sampona i gelova za tusiranje, pasti za zube, losiona za tijelo, nekoliko pudera, maskara...najvise me nerviralo sve smaknuti, cistiti, pa vratiti i polako sam sve svela na po jedan primjerak svega. ponosna sam na to.
imam jos brdo parfema i mirisnih krema...jer su poklonjeni, a ja nastavljala kupovati sebi ono sto volim...sad se i toga rjesavam...nesto saljem dalje, a nesto trosim.
isto sam znala ici subotom po fasungu, pa petkom bacati trule stvari iz frizidera...ni to vise ne radim, ako nisam 100% sigurna da cu nesto praviti, necu ni kupiti...ionako mi je prodavnica pred kucom.
nekad gledam ove filmove i koliko smo zla nanijeli za manje od jednog stoljeca, pa mi nekako tesko sto smo takvi.
najradije bih imala sve najnovije uredjaje, jer su najstedljiviji, ali ne toliko zbog stednje, koliko zbog planete...
nisam bas stedljiva da sad mislim o tome...
volim trositi na kino i izlaske...ali ne volim viskove i da mi nesto propada...u stvari me nerviraju prodavnice i vruce mi je
prije sam imala puno kupatilo sampona i gelova za tusiranje, pasti za zube, losiona za tijelo, nekoliko pudera, maskara...najvise me nerviralo sve smaknuti, cistiti, pa vratiti i polako sam sve svela na po jedan primjerak svega. ponosna sam na to.
imam jos brdo parfema i mirisnih krema...jer su poklonjeni, a ja nastavljala kupovati sebi ono sto volim...sad se i toga rjesavam...nesto saljem dalje, a nesto trosim.
isto sam znala ici subotom po fasungu, pa petkom bacati trule stvari iz frizidera...ni to vise ne radim, ako nisam 100% sigurna da cu nesto praviti, necu ni kupiti...ionako mi je prodavnica pred kucom.
nekad gledam ove filmove i koliko smo zla nanijeli za manje od jednog stoljeca, pa mi nekako tesko sto smo takvi.
-
Mr.Penguin
#189 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Savjet
Prije gledanja cijena akcija u prodavnicama, zapisati namjernice koji bi inace uzeli, otvoriti sedmicnu ponudu i traziti zapisano a ovo ostalo zaboraviti.
Prije gledanja cijena akcija u prodavnicama, zapisati namjernice koji bi inace uzeli, otvoriti sedmicnu ponudu i traziti zapisano a ovo ostalo zaboraviti.
- yellow cat
#190 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
♥ Julianna ♥ wrote:Kako si hladna kad se keslaš tu?
Kad se priča o štednji, priča se i o tome na čemu treba i ne treba štediti.
Da ti pojasnim, štediti treba tako što nećeš sebi uskratiti kafu ako ti se pije ili štednja nije da prestaneš puštit samo da bi uštedila, nego jer je to štetno za tvoje zdravlje. Kontaš sad?
blago tebi, sestro, kad tako razmišljaš.
Da, puše mi se cigare, i rado bih nastavila pušitit, ali kad imaš dijete kod kuće pa kontaš hoćeš li mu kupiti dva monta ili sebi kutiju cigara, šta misliš šta ću odabrati?
Štednja je normalna stvar, odricanje od luksuza u ovoj državi je nažalost, svakodnevnica, i ne smatram se škrtom osobom ako dva puta razmislim prije nego što nešto kupim. Naprotiv, smatram se zrelom osobom koja racionalno upravlja raspoloživim novcem,a ne tukom koja će sve slistiti za dan po šoping centrima, pa onda gledati kud sunce hoda.
-
Mr.Penguin
#191 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Monte jeste ukusan ali jos bolje je napraviti kucni puding i jeftinijeyellow cat wrote:♥ Julianna ♥ wrote:Kako si hladna kad se keslaš tu?
Da ti pojasnim, štediti treba tako što nećeš sebi uskratiti kafu ako ti se pije ili štednja nije da prestaneš puštit samo da bi uštedila, nego jer je to štetno za tvoje zdravlje. Kontaš sad?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da, puše mi se cigare, i rado bih nastavila pušitit, ali kad imaš dijete kod kuće pa kontaš hoćeš li mu kupiti dva monta ili sebi kutiju cigara, šta misliš šta ću odabrati?
Štednja je normalna stvar, odricanje od luksuza u ovoj državi je nažalost, svakodnevnica, i ne smatram se škrtom osobom ako dva puta razmislim prije nego što nešto kupim. Naprotiv, smatram se zrelom osobom koja racionalno upravlja raspoloživim novcem,a ne tukom koja će sve slistiti za dan po šoping centrima, pa onda gledati kud sunce hoda.
-
palamuda
#192 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
yellow cat wrote:♥ Julianna ♥ wrote:Kako si hladna kad se keslaš tu?
Da ti pojasnim, štediti treba tako što nećeš sebi uskratiti kafu ako ti se pije ili štednja nije da prestaneš puštit samo da bi uštedila, nego jer je to štetno za tvoje zdravlje. Kontaš sad?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Upravo tako, štedi se na vrhu, a ne na dnu vreće, u Bosni bar 80% porodica može uštediti samo da se odrekne nečega, ja kad bi kupovao sebi sve što mi duša poželi ne bi mi doteklo ni 5000 mjesečno.
- yellow cat
#193 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
monte sam onako navela za primjer, može biti bilo šta.
- baustelac
#194 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
(I) ja misilm da je granica izmedju stedljive osobe i skrtice je veoma tanka. Ciljana stednja da se npr. ustedi za novo auto, komad namjestaja itd. je nuzna ako se nema dovoljno primanja ali trajno stanje stednje cak i kad se ima dovoljno novca, vec je skrticaranje. Stednja tipa - usteda je ono sto nisam uspio potrositi (sto nas mislim vecina cini) nije stednja nego nafaka
Ako se vec hoce stediti, najefikasnije je mjesecno izdvajati fiksnu sumu i uklopiti svoje potrebe u ono sto ostane.
Mislim da se i u Bosni vec isplati obratiti paznju na struju. Stedne sijalice jesu skuplje ali trose puno manje i traju dosta duze od obicnih. Onda uredjaji. Npr. zamijenjen je ispravan zamrzivac star 30 godina i racun za struju je odmah manji za 20 KM. Zanaci vec za dvije godine ce se taj zamrzivac isplatiti.
Vodjenje vlastitih finasija- pisanja i grupisanja troskova, moze dosta pomoci da se covjek ne razbacuje novcem. Vec nakon par mjeseci moze se vidjeti gdje se trose pare i koliko ide za koje potrebe.
Mislim da se i u Bosni vec isplati obratiti paznju na struju. Stedne sijalice jesu skuplje ali trose puno manje i traju dosta duze od obicnih. Onda uredjaji. Npr. zamijenjen je ispravan zamrzivac star 30 godina i racun za struju je odmah manji za 20 KM. Zanaci vec za dvije godine ce se taj zamrzivac isplatiti.
Vodjenje vlastitih finasija- pisanja i grupisanja troskova, moze dosta pomoci da se covjek ne razbacuje novcem. Vec nakon par mjeseci moze se vidjeti gdje se trose pare i koliko ide za koje potrebe.
-
bakonja
#195 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Ja štedim na stvarima gdje se može štedjeti :ne pušim,ne pijem,ne drogiram se,ne kockam i ne kladim se, ne ostavljam upaljena svjetla ako nisam u toj prostoriji, telefon mi služi za dogovor a ne razgovor, i rezultat toga je oko 50.000,00 KM oročenih po raznim bankama i mogućnost odlaska na more,planinu i plaćanje registracije mi plaćaju banke, a ovi što se prave begovi pa su po cijeli dan po kafama i glupostima, šaljem razglednicu iz Tunisa za par dana. 
- alcho
#196 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Da ne ides po Tunisima i glupostima, mogao si imati oroceno 100.000,00 po raznim bankamabakonja wrote:Ja štedim na stvarima gdje se može štedjeti :ne pušim,ne pijem,ne drogiram se,ne kockam i ne kladim se, ne ostavljam upaljena svjetla ako nisam u toj prostoriji, telefon mi služi za dogovor a ne razgovor, i rezultat toga je oko 50.000,00 KM oročenih po raznim bankama i mogućnost odlaska na more,planinu i plaćanje registracije mi plaćaju banke, a ovi što se prave begovi pa su po cijeli dan po kafama i glupostima, šaljem razglednicu iz Tunisa za par dana.
-
bakonja
#197 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Pa to je cilj a onda malo podižem kriterije za destinacijealcho wrote:Da ne ides po Tunisima i glupostima, mogao si imati oroceno 100.000,00 po raznim bankamabakonja wrote:Ja štedim na stvarima gdje se može štedjeti :ne pušim,ne pijem,ne drogiram se,ne kockam i ne kladim se, ne ostavljam upaljena svjetla ako nisam u toj prostoriji, telefon mi služi za dogovor a ne razgovor, i rezultat toga je oko 50.000,00 KM oročenih po raznim bankama i mogućnost odlaska na more,planinu i plaćanje registracije mi plaćaju banke, a ovi što se prave begovi pa su po cijeli dan po kafama i glupostima, šaljem razglednicu iz Tunisa za par dana.
- alcho
#198 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Samo nebo ti je granicabakonja wrote:Pa to je cilj a onda malo podižem kriterije za destinacijealcho wrote:Da ne ides po Tunisima i glupostima, mogao si imati oroceno 100.000,00 po raznim bankamabakonja wrote:Ja štedim na stvarima gdje se može štedjeti :ne pušim,ne pijem,ne drogiram se,ne kockam i ne kladim se, ne ostavljam upaljena svjetla ako nisam u toj prostoriji, telefon mi služi za dogovor a ne razgovor, i rezultat toga je oko 50.000,00 KM oročenih po raznim bankama i mogućnost odlaska na more,planinu i plaćanje registracije mi plaćaju banke, a ovi što se prave begovi pa su po cijeli dan po kafama i glupostima, šaljem razglednicu iz Tunisa za par dana.
- yellow cat
#199 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
nekome je ćeif uštediti pa otići u Tunis.. nekome je ćeif ostatak para trošiti u birtiji. Briga me kako ko uživa.
Za mene, idiot je i onaj koji danas ide u Tunis da bi se kurčio i kačio slike po FB, a sutra će kukati da nema isto kao i onaj što sjedi u birtiji, a kad dođe kući, na stolu hrpa neplaćenih računa. Ali, bitno je da oni nisu škrti ljudi. Hej, pa to je ćeif.
Ako imaš, rasipaj novac do mile volje, ni to me ne zanima. Ali nećeš mene zvati škrticom ako ne slijedim tvoj primjer i racionalno i oprezno upravljam novcem ..
Za mene, idiot je i onaj koji danas ide u Tunis da bi se kurčio i kačio slike po FB, a sutra će kukati da nema isto kao i onaj što sjedi u birtiji, a kad dođe kući, na stolu hrpa neplaćenih računa. Ali, bitno je da oni nisu škrti ljudi. Hej, pa to je ćeif.
Ako imaš, rasipaj novac do mile volje, ni to me ne zanima. Ali nećeš mene zvati škrticom ako ne slijedim tvoj primjer i racionalno i oprezno upravljam novcem ..
-
bakonja
#200 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Kakve veze ima Tunis i uzivanje na plaži sa FB i slikama na njemu. Jyellow cat wrote:nekome je ćeif uštediti pa otići u Tunis.. nekome je ćeif ostatak para trošiti u birtiji. Briga me kako ko uživa.