Goblin wrote:dječak sa šibicama wrote:GAU8 wrote:
Neka zahvale nama, ionako smo im skoro pola sezonske zarade, kako god.
Državni zavod za statistiku objavio je podatke o broju turista i noćenja u 2010. godini, prema kojima je u Hrvatskoj prošle godine zabilježeno povećanje broja turista u odnosu na 2009. godinu. Tako je u Hrvatskoj u 2010. godini zabilježen promet od 10.604.000 turista, što je za oko 350.000 turista više nego u 2009. godini. Isto tako povećan je i broj noćenja, kojih je u 2010. godini bilo 56.416.000, tj. oko 1.5 milijuna više nego 2009. godini. Povećanje broja turista možemo isključivo zahvaliti povratku stranaca, budući da je u 2010. godini zabilježen pad dolaska domaćih turista za nekih 80.000. Najbrojniji strani turisti u Hrvatskoj i dalje dolaze iz Njemačke, kojih je bilo oko 1,5 milijuna. Osim Nijemaca, jedini koji su prebacili brojku od jednog milijuna su Talijani i Slovenci.
Naša zemlja je prošle godine bila najzanimljivija turistima iz Njemačke koji su nas posjetili u najvećem broju. U čarima Lijepe naše prošle je godine uživalo njih 1 525 133. Odmah iz Nijemaca slijede Talijani, njih 1 018 375.
Susjedi Slovenci na trećem su mjestu po broja dolaska stranaca u našu zemlju. Prošle nas je godine posjetilo tako 1 016 572 Slovenaca. Tradicionalni hrvatski gosti su i Česi, koji su s brojem od 605 732 dolaska na četvrtom mjestu po posjetama stranih turista. Iza njih su Poljaci, oni su se s brojem od 454 445 dolaska popeli na peto mjesto po dolasku stranih turista.
Najviše turista koje svoje godišnje odmore odluče provesti u RH, opredijeli se za boravak u hotelu. To je prošle godine učinilo njih 4 132 323. Kampovi su idealan odabir za zaljubljenike u prirodu, a takvih je kod nas lani bilo 2 040 955. Za privatni smještaj odlučilo se 2 684 387 turista, a za apartmane njih 2 680 684.
Prema službenim podatcima Državnog zavoda za statistiku, Republiku Hrvatsku je u razdoblju od siječnja do prosinca 2010. godine posjetilo 10.604.116 turista, od čega 9.110.742 stranca, što predstavlja 3,2 posto više dolazaka u odnosu na godinu prije, za što su zaslužni strani turisti s 4,8 posto više dolazaka. S ukupnih 56.416.379 noćenja, ostvaren je 2,6 posto bolji rezultat, od čega su 9,6 posto ostvarili domaći, a 90,4 posto strani turisti.
U razdoblju od siječnja do prosinca 2010. u odnosu na isto razdoblje 2009. broj noćenja domaćih turista manji je za 5,8 posto, a broj noćenja stranih turista veći je za 3,6 posto.
Tijekom 12 mjeseci prošle godine u strukturi dolazaka stranih turista najviše posjeta bilježimo iz Njemačke (1.525.133 – 4,2 posto više), Italije (1.018.375 – 3,7 posto manje), Slovenije (1.016.572 – 5,6 posto više), Austrije (810.340 – 4,4 posto više), Češke (605.732 – 4,7 posto više), Poljske (454.445 – 8,8 posto više), Francuske (388.320 – 1,2 posto manje), Slovačke (310.031 – šest posto više), Mađarske (297.667 – 0,2 posto manje) i Nizozemske (285.257 – 3,7 posto manje).
Od izvaneuropskih zemalja najviše posjetitelja dolazi iz Japana (147.119 – 9,8 posto manje), SAD-a (132.751 – 11,6 posto više) i Australije (64.526 – 25,4 posto više).
jasta nego pola

Statistika je uvijek jako smijesna i smijesno netacna. Broj Bosanaca i Hercegovaca je potpuno iskrivljen. Apsolutno je nemoguce da Slovenci sa 1,8 milijuna stanovnika ,svojim morem i standardom koji im omogucava ljetovanja na egzoticnim mjestima imaju vise nocenja od BiH gradjana. Registrovanih nocenja,da, to sigurno ali u praksi je sasvim drugacije. Ako Slovenci sa imaju milijun i nesto nocenja,onda BiH realno ima preko dva milijuna. Godisnje provodim oko 50-60 dana u Makarskoj clanovi moje porodice provedu nekih 40-ak dana. Znaci 60+40+40+40 ,znaci ostvarimo nekih 180 nocenja,recimo 150 minimalno,od svih tih nocenja jedino ja licno budem prijavljen nekih 30-ak dana. Znaci realan broj BiH nocenja treba pomnoziti najmanje sa 5 a vjerovatno i sa vecim brojem jer Bosanci posjeduju ogroman broj nekretnina u Makarskoj ( o Hercegovcima da ne pricam ) ,tako da oni nisu gosti,nego domacini. Ogroman broj ljudi iz BiH dolazi na vikend,dan-dva i 90 % posto tih nocenja se ne registruje. Tako da ta statistika daje potpuno iskrivljenu sliku,barem za Makarsko primorje,koje bi doslovno propalo bez BiH turista. Znam dobro sto govorim,jer godisnje provedem bar par mjeseci u Makarskoj i zato isto kazem ,pustite te nacionalisticke provokacije i licne komplekse pojedinih novinarcica. Vecina ljudi u Makarskoj je ljubazna,otvorena i prijatna prema gostima iz BiH,posebno iz Sarajeva. Mnogi nas tamo doduse ne tretiraju kao 'goste i turiste' nego kao domace ljude,jer to i jesmo.
Smanji malo ribu. I pusti svoje subjektivne procjene, i meni se cini da smo jaci od Brazila u fudbalu, ali...
Statistika ne laze, BiH gradjani ostvaruju 2 ili 3% gostiju na Jadranu, kazem, nije Jadran Podgora, Gradac, Tucepi, Brist, Makarska i kaput.
Slovenci imaju plateznu moc jedno tri puta veco nego mi, i
90% njih ljetuje u Hrvatskoj, ako ne i vise. A ljetuju manje vise svi, opet se vracam na ona primanja.
Postoji jedan problem kod nasih ljudi koji je izgleda neizljeciv, naime mnogi misle da BiH pocinje kod Lapisnice a zavrsava u Blazuju, i da hrvatski turizam pocinje u Plocama a zavrsava u Makarskoj.
Koliko one sirotinje iz Srednje Bosne ljetuje na Jadranu, oni sto ne primaju plate po godinu dana, Zeljezara, Krivaja, ili radnika Granita iz Jablanice, ili propalih giganata iz Tuzle i okoline. Jedan ili nijedan %
Opet se vracamo na tekst, ne znam sto su se pojedinci uskomesali, ovaj hdz-ovac je napao jednodnevne turiste iz BiH, dakle prvenstveno misli na Hrvate iz Zapadne Hercegovine koji okupiraju plaze po makarskom primorju vikendom, a ne potrose ni marku. Ljudi spakuju sve sto im treba u auto, i pravac na Jadran.
Fakat nebi bilo lose da se tekst procita vise puta, imam osjecaj da neki ljudi jedva docekaju bilo sta slicno, da mogu razvezat pricu "nikad vise kod ustasa, odoh ja u Tursku". Idi brate ko ti brani.
I ja bi rado u Grcku malo, ali nema se para za to zadovoljstvo, pa dobar i Jadran.[/quote]
Statistika uvijek laze,posebno ako je provode Balkanci i ako je provode na Balkancima. U Makarskoj zaposljavaju extra inspektore da stanu u kraj neprijavljenim turistima ( turistima-ne Cesima,ne Slovencima,ne Njemcima,nego Bosancima ) i opet mogu usima mahati a ne da ih smijesna drzavna statistika uspije sabrati
Sto se tice drugog podebljanog odlomka ,to je prava subjektiva procjena. Ni blizu od 90 % Slovenaca ne ide u Hrvatsku,bas zato jer imaju novca idu u Grcku i na sva moguca druga mjesta,posebno omladina kojima je Hrvatska dosadna i demode-to jeste nije in. Citava Slovenija ne ostvari nocenja na Jadranu kao Kanton Sarajevo.
Svako normalan u Dalmaciji zna ,da su Bosanci i Hercegovci posebno,ipak na neki nacin domaci i da od njih niko ne ocekuje da placaju ultra skupe pansione,kada zive sat-dva autom od Dalmacije i niko sa tim nema problema,osim opskurnih HDZ likova,na koje ne treba obracati paznju.