Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
- poznanik
#176 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Hvala Peđa, ovdje ima materijala za raspravu.
-
Bellica
#177 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Bila sam i ja, ulozila sam zalbu, sad cekam da mi odgovore. Jer ako bi izgradio ovu zgradu, nasa bi bila zasjenjena totalno, mogli bi samo da se isele stanari koji zive u dijelu zgrade koji je okrenut na ovu stranu. Ono sto je najgore od svega je raskrsnica koja ce biti na 1m od ulaznih vrata jedne stamebene zgrade. Nadam se da ce ovaj Regulacioni plan izmijeniti napraviti onako kako vecini odgovara.duboka_misao wrote:ovo za grbavicu je kriza, muz je bio sinoc na raspravi, hoce da ruse garaze i da prave, ne zgradurinu nego hotel investitor je valjda vlasnik cHevaPdzinice zmaj ko zeli ima 15 dana da podnese zalbu .
-
susc_ovjek
#178 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
O kojem dijelu Ch wille II je ovdje rijec? Koje garaze se trebaju rusiti?
Kako da vidim kako izgleda plan?
Po kom osnovu ste se zalili? I ja bi se zalio....
Kako da vidim kako izgleda plan?
Po kom osnovu ste se zalili? I ja bi se zalio....
- HaHaHa2
#179 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
frajer samo pravi po Grbavici pa ih onda masno izda strancimaBellica wrote:Bila sam i ja, ulozila sam zalbu, sad cekam da mi odgovore. Jer ako bi izgradio ovu zgradu, nasa bi bila zasjenjena totalno, mogli bi samo da se isele stanari koji zive u dijelu zgrade koji je okrenut na ovu stranu. Ono sto je najgore od svega je raskrsnica koja ce biti na 1m od ulaznih vrata jedne stamebene zgrade. Nadam se da ce ovaj Regulacioni plan izmijeniti napraviti onako kako vecini odgovara.duboka_misao wrote:ovo za grbavicu je kriza, muz je bio sinoc na raspravi, hoce da ruse garaze i da prave, ne zgradurinu nego hotel investitor je valjda vlasnik cHevaPdzinice zmaj ko zeli ima 15 dana da podnese zalbu .
- Dr.Mr.Fr.
#180 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Iz iskustva znam da od tih javnih rasprava nema nikakvih rezultata, savjet svima koji se osjecaju ugroženi je da podnesu krivicnu prijavu, to može malo usporiti proces izgradnje jer je u pitanju sudski spor, te se upravni akti stavljaju van snage u roku trajanja istog, inace nema ništa od toga, što bi rekli !!! 
-
Innovation
#181 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Gospodine Pedja, hvala Vam sto ste iz svog materijala za SKS postavili tekst o amandmanima. Pitala bih Vas samo da li je ono obrazlozenje na kraju kompletno i da li ste uz materijal dobili i komentare Vlade odrzane 31.06.2012.g./cetvrtak/koji su trebali biti sastavni dio materijala, kako bi se moglo javno vidjeti kakvi su stavovi Vlade po svakom pojedinacnom amandmanu. Nadam se da cemo to moci vidjeti i cuti na samoj sjednici SKS.
-
Pedja Kojovic
#182 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
innovation
Ovo je materijal ustavnopravne komisije.
(Dio materijala su i zapisnici sa prethodnih sastanaka koej sam smatramo nebitnim pa ih nisam ni postavio).
p.k.
Ovo je materijal ustavnopravne komisije.
(Dio materijala su i zapisnici sa prethodnih sastanaka koej sam smatramo nebitnim pa ih nisam ni postavio).
p.k.
-
duboka_misao
#183 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
ma necete vi ondje vidjeti ni sunca ni mjeseca,mislim da nazalost zalbe samo odlazu neminovno izvrsenje,vlasnicima garaze ce biti ponudjeno parking mjesto(necu parking mjesto hocu garazu sa vratima ) ,ko nece parking mjesto mislim da ce biti novcana naknada (koja ce biti mizerna predpostavljam)Bellica wrote:Bila sam i ja, ulozila sam zalbu, sad cekam da mi odgovore. Jer ako bi izgradio ovu zgradu, nasa bi bila zasjenjena totalno, mogli bi samo da se isele stanari koji zive u dijelu zgrade koji je okrenut na ovu stranu. Ono sto je najgore od svega je raskrsnica koja ce biti na 1m od ulaznih vrata jedne stamebene zgrade. Nadam se da ce ovaj Regulacioni plan izmijeniti napraviti onako kako vecini odgovara.duboka_misao wrote:ovo za grbavicu je kriza, muz je bio sinoc na raspravi, hoce da ruse garaze i da prave, ne zgradurinu nego hotel investitor je valjda vlasnik cHevaPdzinice zmaj ko zeli ima 15 dana da podnese zalbu .
-
Pedja Kojovic
#184 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Naša stranka o ustavnim reformama
Danas je u Sarajevu održana objedinjena sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke na kojoj je raspravljano o mogućnostima ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je usvojen dokument ''Prijedlog ustavne reforme Naše stranke - Principi'' koji je po zahtjevu Naše stranke izradio Centar za javno pravo pod rukovodstvom uvaženog profesora dr. Edina Šarčevića.
Postojeći, dejtonski Ustav nespojiv je sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja. Shodno tome novi ustav BiH bi morao, kako je istaknuto u dokumentu, konačno zasnovati vladavinu pravne države, eliminirati elemente koji doprinose neefikasnosti države, etnizaciji političkih procesa i procedura javnog prava, onemogućiti neosnovano blokiranje zakonodavnih procedura i biti bez proturječnosti unutar samog teksta. Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebao bi promovisati rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.
Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko. U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta. Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi se naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom.
Budući parlament Bosne i Hercegovine, bio bi organizovan po ugledu na parlamente evropskih složenih država, tj. kao dvodomni parlament sačinjen od predstavničkog doma i doma u kojem su ravnopravno reprezentirane federalne jedinice. Raspodjela nadležnosti između države i federalnih jedinica i dva distrikta, na isključive i okvirne, rukovodila bi se evropskim trendom i iskustvom regionalizacije, kao i potrebama integracije BiH u EU. Ustavni tekst bi sadržavao uobičajenu kolizionu normu kojom bi se izbjegle pravne praznine i nejasnoće u pogledu nadležnosti.
Od najveće važnosti za formiranje efikasnijeg i koherentnijeg pravnog poretka u Bosni i Hercegovini jeste izjednačavanje sudske prakse, uspostavljanje stručnih sudova, kao i formiranje vrhovnog suda i jedinstvenog ustavnog suda za BiH. Po pitanju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih u kontekstu budućeg ustava Bosne i Hercegovine, u Prijedlogu stoji da bi se isti osigurali preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite, zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, te propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.
Budući ustav, izrađen po principima koje je danas usvojio Glavni odbor Naše stranke, biće baziran na principu jednakosti svih građanki i građana pred zakonom, i izjednačit će u pravima Ostale sa pripadnicima konstitutivnih naroda.
Danas je u Sarajevu održana objedinjena sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke na kojoj je raspravljano o mogućnostima ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je usvojen dokument ''Prijedlog ustavne reforme Naše stranke - Principi'' koji je po zahtjevu Naše stranke izradio Centar za javno pravo pod rukovodstvom uvaženog profesora dr. Edina Šarčevića.
Postojeći, dejtonski Ustav nespojiv je sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja. Shodno tome novi ustav BiH bi morao, kako je istaknuto u dokumentu, konačno zasnovati vladavinu pravne države, eliminirati elemente koji doprinose neefikasnosti države, etnizaciji političkih procesa i procedura javnog prava, onemogućiti neosnovano blokiranje zakonodavnih procedura i biti bez proturječnosti unutar samog teksta. Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebao bi promovisati rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.
Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko. U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta. Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi se naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom.
Budući parlament Bosne i Hercegovine, bio bi organizovan po ugledu na parlamente evropskih složenih država, tj. kao dvodomni parlament sačinjen od predstavničkog doma i doma u kojem su ravnopravno reprezentirane federalne jedinice. Raspodjela nadležnosti između države i federalnih jedinica i dva distrikta, na isključive i okvirne, rukovodila bi se evropskim trendom i iskustvom regionalizacije, kao i potrebama integracije BiH u EU. Ustavni tekst bi sadržavao uobičajenu kolizionu normu kojom bi se izbjegle pravne praznine i nejasnoće u pogledu nadležnosti.
Od najveće važnosti za formiranje efikasnijeg i koherentnijeg pravnog poretka u Bosni i Hercegovini jeste izjednačavanje sudske prakse, uspostavljanje stručnih sudova, kao i formiranje vrhovnog suda i jedinstvenog ustavnog suda za BiH. Po pitanju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih u kontekstu budućeg ustava Bosne i Hercegovine, u Prijedlogu stoji da bi se isti osigurali preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite, zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, te propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.
Budući ustav, izrađen po principima koje je danas usvojio Glavni odbor Naše stranke, biće baziran na principu jednakosti svih građanki i građana pred zakonom, i izjednačit će u pravima Ostale sa pripadnicima konstitutivnih naroda.
- poznanik
#185 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Zašto federalni princip administrativno-teritorijalnog ustroja?Pedja Kojovic wrote:Naša stranka o ustavnim reformama
... Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebao bi promovisati rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.
Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko. U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta. Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi se naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom...
-
Pedja Kojovic
#186 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
poznanik
Zbog toga sto se procesom regionalizacije nadleznosti drzavnih organa i potrosnja poreskih dazbina priblizuju njihovim korisnicima/gradjanima.
Umjesto sadasnjeg oblika, asimetricne federacije s elementima konfederalizma, simetricna federalna organizacija, sastavljena od cetiri federalne jedinice i dva disktrikta koji su ravnopravno predstavljeni u Domu federalnih jedinica, predstavlja i pravedniji i efikasniji sistem.
p.k.
Zbog toga sto se procesom regionalizacije nadleznosti drzavnih organa i potrosnja poreskih dazbina priblizuju njihovim korisnicima/gradjanima.
Umjesto sadasnjeg oblika, asimetricne federacije s elementima konfederalizma, simetricna federalna organizacija, sastavljena od cetiri federalne jedinice i dva disktrikta koji su ravnopravno predstavljeni u Domu federalnih jedinica, predstavlja i pravedniji i efikasniji sistem.
p.k.
-
dragonz
#187 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Najbolje bi bilo da gradovi tj. opštine prema broju stanovnika dobiju predstavnika u skupštini BiH koja bi bila administrativno uređena na državni (parlamentarna skupština i dom naroda) i lokalni (opštine koje bi prema broju stanovnika imale određeni broj vijećnika).
Dom naroda bi imao 25% Bošnjaka, 25% Srba, 25% Hrvata i 25% ostalih, a odluke bi se donosile nadpolovičnim brojem glasova sa minimalno 15% glasova ostalih.
Dom naroda bi imao 25% Bošnjaka, 25% Srba, 25% Hrvata i 25% ostalih, a odluke bi se donosile nadpolovičnim brojem glasova sa minimalno 15% glasova ostalih.
-
Bellica
#188 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Sve znam. Neki dan sam srela jednu odgovornu osobu za ova pitanja i rekla mi je da se gradnja ne moze nikako zabraniti, nego samo mu mogu zabraniti spratnost koju je on planirao. Skepticna sam po ovom pitanju jer vlasnik ove parcele i covjek koji ima ovakav mozak pa hoce graditi zgradu izmedju velikih zgrada je vlasnik i zgrade Malezijske ambasade koja je "preko noci" osvanula. A sto se tice te njegove zgrade, da mi besplatno dodijeli ne bih tu stanovala jer ce biti zaklonjena okolnim zgradama, ne bi vidjela ni sunca ni mjeseca, cvijece bi mogla pobacati, nikada ne bih mogla sjediti na balkonu i uzivati u lijepom pogledu, a da ne vidim komsinicu koja pravi rucak, stavlja ves na blakon i sl. Svakako, ja sam uvijek za novitete, uvijek sam za to da se nesto gradi, pravi, sredjuje, jer ruku na srce, sad je stanje ocajno na ovim lokacijama, konkretno na ovoj parceli, ali neka napravi kucu, neka pravi sta hoce, samo da ne ugrozava nikoga. Nadam se da ce ipak biti nesto od Javne rasprave i da ce Regulacioni plan biti opet izmijenjen. Inace, koliko sam saznala, slijedi blokada ulica, demonstracije i sl. od strane stanara ovih okolnih zgrada.duboka_misao wrote:ma necete vi ondje vidjeti ni sunca ni mjeseca,mislim da nazalost zalbe samo odlazu neminovno izvrsenje,vlasnicima garaze ce biti ponudjeno parking mjesto(necu parking mjesto hocu garazu sa vratima ) ,ko nece parking mjesto mislim da ce biti novcana naknada (koja ce biti mizerna predpostavljam)Bellica wrote:Bila sam i ja, ulozila sam zalbu, sad cekam da mi odgovore. Jer ako bi izgradio ovu zgradu, nasa bi bila zasjenjena totalno, mogli bi samo da se isele stanari koji zive u dijelu zgrade koji je okrenut na ovu stranu. Ono sto je najgore od svega je raskrsnica koja ce biti na 1m od ulaznih vrata jedne stamebene zgrade. Nadam se da ce ovaj Regulacioni plan izmijeniti napraviti onako kako vecini odgovara.duboka_misao wrote:ovo za grbavicu je kriza, muz je bio sinoc na raspravi, hoce da ruse garaze i da prave, ne zgradurinu nego hotel investitor je valjda vlasnik cHevaPdzinice zmaj ko zeli ima 15 dana da podnese zalbu .
- poznanik
#189 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Javna rasprava o nastavnom planu i programu
Javna rasprava na temu Likovna i muzička kultura, te tjelesni i zdravstveni odgoj u Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH biće održana u ponedjeljak, 25. juna s početkom u 10 sati, u Hotelu Art, Vladislava Skarića br. 3. Javnu raspravu organizuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Skup će otvoriti federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević.
Biće to šesta tematska javna rasprava o Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH, kojom Federalno ministarstvo zaokružuje ciklus javnih rasprava o svim predmetnim oblastima, s ciljem reforme i modernizacije nastavnih sadržaja, te unapređenja kvalitete odgoja i obrazovanja.
Rezultat održanih tematskih rasprava biće, po prvi put u FBiH, objavljivanje cjelovitog Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, što će doprinijeti kvalitetnijem i ujednačenijem obrazovnom sistemu u Federaciji BiH.
Na skup su pozvani nastavnici, stručni savjetnici pedagoško-prosvjetnih zavoda, predstavnici roditelja, sindikata i nevladinih organizacija.
(RadioSarajevo)
Javna rasprava na temu Likovna i muzička kultura, te tjelesni i zdravstveni odgoj u Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH biće održana u ponedjeljak, 25. juna s početkom u 10 sati, u Hotelu Art, Vladislava Skarića br. 3. Javnu raspravu organizuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Skup će otvoriti federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević.
Biće to šesta tematska javna rasprava o Okvirnom NPP-u za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH, kojom Federalno ministarstvo zaokružuje ciklus javnih rasprava o svim predmetnim oblastima, s ciljem reforme i modernizacije nastavnih sadržaja, te unapređenja kvalitete odgoja i obrazovanja.
Rezultat održanih tematskih rasprava biće, po prvi put u FBiH, objavljivanje cjelovitog Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, što će doprinijeti kvalitetnijem i ujednačenijem obrazovnom sistemu u Federaciji BiH.
Na skup su pozvani nastavnici, stručni savjetnici pedagoško-prosvjetnih zavoda, predstavnici roditelja, sindikata i nevladinih organizacija.
(RadioSarajevo)
- poznanik
#190 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Javna rasprava na Nacrt Zakona o javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo, koji je od izuzetne važnosti za građane KS, počela je 19.06.2012. godine, s rokom od 60 dana, u kojem građani u jedinicama lokalne samouprave, organi uprave KS i stručne ustanove, trebaju raspraviti o bitnim odredbama ovog zakona, i svoja mišljenja, ev. primjedbe i prijedloge, dostaviti nazad Skupštini na razmatranje.
Javna rasprava o ovom zakonu završava 19.08.2012. godine, za 3 sedmice...
Bitna novost u ovom zakonu je gubitak GRAS-ove monopolističke pozicije u obavljanju javnog prevoza putnika na području Kantona, odnosno sticanje prava obavljanja javnog prevoza putnika davanjem koncesije s naknadom, bilo domaćoj bilo inostranoj pravnoj osobi, pod uslovima Zakona o koncesijama KS.
Novost je i obavezna objava javnog poziva za izbor prevoznika na određenim linijama i njihovo usklađivanje sa uslovima. Vrednovaće se, npr. broj vozila, njihova starost, kapacitet, pogonsko gorivo, visina poda u vozulu, vanjski i unutrašnji izgled, klima u vozilima, broj i površina vrata, itd., itd. Vredovane će biti i reference prevoznika, njegov bonitet, i mnoge druge okolnosti koje mogu biti bitne za obavljanje kompletnog servisa građanima u javnom prevozu.
Osnovni uslovi za odabir prevoznika u javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo su:
a) da je registrovan za obavljanje javnog prijevoza putnika;
b) da posjeduje licencu za obavljanje odgovarajuće vrste prijevoza putnika;
c) da redovno izmiruje obaveze po osnovu javnih prihoda;
Osnovni uslovi za vozila kod odabira najpovoljnijeg prevoznika su, između ostalih:
- Na vozilu iz stava (1) ovog člana mora se obaviti dnevni pregled, i to prije početka obavljanja prevoza.
- Vozilo kojim se obavlja javni prijevoz putnika mora biti održavano u stanju koje osigurava siguran i uredan prevoz.
- Vozilo mora biti uredno obojeno, oprano i očišćeno prije dnevnog stavljanja u promet. Prije svakog polaska na redu vožnje vozilo mora biti redovito čišćeno i prozračeno.
- Vozilo za javni prijevoz putnika mora biti opremljeno uređajima za automatski sistem naplate prijevoza, osim turističkog voza i žičare.
- Vozila moraju imati instaliranu opremu za automatski sistem naplate prevoza, osim turističkog voza i žičare.
Neki od posebnih uslova su i:
- U vozilu mora biti označeno i mjesto namijenjeno za invalidne osobe, trudnice i majke sa djecom.
- U vozilu mora biti istaknut znak zabrane pušenja.
- U vozilu se mora nalaziti i sistem najave stanica (zvučni i putem displeja) i obavještenja za putnike.
Predviđene su i obaveze vozača m/v i službenog osoblja:
- Vozač je dužan voditi računa da prije polaska vozila sa stajališta i tokom vožnje sva vrata na vozilu budu zatvorena.
- Vozač smije dopustiti ulaz putnika u vozilo i izlaz iz vozila samo kada je vozilo zaustavljeno na stajalištu.
- Vozač je dužan pridržavati se registriranog reda vožnje koji se nalazi u vozilu, osim u posebnim slučajevima ovog Zakona.
- Vozač i kontrolor su ovlašteni za održavanje reda u vozilu.
- Kontrolor je ovlaštena osoba prijevoznika koja vrši kontrolu:
a) vozne dokumentacije;
b) rada vozača;
c) voznih karata koje posjeduje vozač;
d) putnika i dimenzija njihovog prtljaga;
e) voznih karata koje posjeduju putnici.
- Za vrijeme obavljanja prijevoza, kao i u vrijeme dok je vozilo zaustavljeno na stajalištu, vozač i drugo službeno osoblje prijevoznika ne smiju konzumirati cigarete u vozilu niti dopustiti putnicima da konzumiraju cigarete.
Bitno za građane KS i ostale koji su u posjeti Kantonu su propisane obaveze za putnike - korisnike prevoza:
- Putnik u vozilu može koristiti samo jedno sjedalo.
- Invalidi, starije osobe, trudnice i majke sa djecom imaju prednost pri ulasku u vozilu i prilikom zauzimanja mjesta za sjedenje.
- U vozilo javnog prijevoza putnika ne smiju se primati osobe za koje vozač ili druga odgovorna osoba prijevoznika utvrdi da bi svojim ponašanjem, prtljagom ili stvarima koje unesu u vozilo mogle ugroziti sigurnost putnika.
- Nije dozvoljen ulazak u vozilo:
a) osobi pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava;
b) osobi oboljeloj od zarazne bolesti;
c) djetetu mlađem od 6 godina, ukoliko nije u pratnji roditelja ili starije osobe;
d) osobi čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenje vozila;
e) osobi koja se ponaša suprotno odredbama stava (3) ovog člana;
f) osobi čiji prtljag ne zadovoljava uvjete iz člana 40. ovog Zakona.
- Putnicima je zabranjeno:
a) unositi u vozilo i stvari suprotno odredbama ovog Zakona;
b) ometati vozača ili odgovornu osobu u obavljanju službe;
c) bacati otpatke i oštećivati vozilo i oznake u njemu;
d) konzumirati cigarete u vozilu;
e) zadržavati se u vozilu na takav način da se ometa naplata vozne karte, ulazak odnosno izlazak putnika iz vozila, te onemogućuje ili otežava smještaj putnika u vozilo;
f) uznemiravati putnike pjevanjem, sviranjem, vikom, nepristojnim dobacivanjem, prosjačenjem ili drugim sličnim postupcima;
g) ulaziti u vozilo na vrata označena za izlaz iz vozila;
h) izlaziti iz vozila na vrata označena za ulaz u vozilo;
i) ulaziti u vozilo kad vozač ili odgovorna osoba u vozilu objavi da vozilo ne prima putnike ili da je već popunjeno;
j) onemogućavati otvaranje ili zatvaranje vrata, kao i nasilno otvarati vrata na vozilu;
k) ulaziti ili izlaziti iz vozila u pokretu, hvatati se ili voziti na vanjskom dijelu vozila;
l) uvoditi u vozila životinje, izuzev psa vodiča slijepih osoba, sa korpom i kratkim povodnikom.
Kontrola voznih karata:
- Putnik za vrijeme vožnje mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora ili vozača.
- Putnik koji je zatečen u vozilu bez odgovarajuće vozne karte, dužan je na zahtjev ovlaštenog kontrolora platiti doplatnu kartu u visini utvrđenoj tarifom, i potom nastaviti započetu vožnju.
- Putniku koji se zatekne u vozilu bez odgovarajuće vozne karte i koji ne postupi po zahtjevu kontrolora iz stava (2) ovog člana, kontrolor će uručiti opomenu koja obavezno sadrži:
a) podatke o putniku (ime, prezime, broj osobne isprave i adresu stanovanja)
b) visinu tarifom utvrđene naknade;
c) datum dospijeća obaveze;
d) liniju javnog prijevoza putnika, broj i vrstu vozila;
e) datum izdavanja i
f) potpis i broj iskaznice kontrolora.
- Kontrolor je ovlašten istovremeno oduzeti neispravnu voznu kartu ili iskaznicu putniku i istu zadržati do izmirenja obaveza po doplatnoj karti. Prijevoznik neće vratiti niti izdati drugu iskaznicu putniku do izmirenja obaveza putnika u postupku oduzimanja.
- Putnik je po uručenju opomene iz stava (3) ovog člana, dužan udaljiti se iz vozila na prvom slijedećem stajalištu.
- Kontrolor po završetku smjene, kopiju opomene iz stava (3) ovog člana predaje prijevozniku.
- Prijevoznik izdaje prekršajni nalog, potpisan od ovlaštene osobe prijevoznika – direktora, i dostavlja ga putniku putem pošte.
Novost u javnom prevozu putnika kroz ovaj Nacrt su i tarifne zone, za čije utvrđivanje i definiranje za sve prevoznike koji obavljaju javni prijevoz putnika unutar Kantona će biti zadužen ministar, sa rokom od 1 godine od dana stupanja na snagu zakona.
Nadzor nad provođenjem odredbi ovog Zakona vrši Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, a poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredaba ovog zakona biće povjereni kantonalni inspektorima cestovnog prometa i kantonalnim komunalnim inspektorima, svakom u okviru svojih nadležnosti.
Predviđene su i kaznene odredbe u slučaju kršenja odredaba ovog zakona, a za građane - korisnike javnog prevoza, najbitnije su:
Novčanom kaznom od 50 KM kazniti će se za prekršaj građanin:
a) ako se utvrdi da koristi sredstvo javnog prijevoza putnika bez odgovorajuće vozne karte za taj vid prijevoza;
b) ako na zahtjev službene osobe prijevoznika ne predoči kartu radi kontrole (član 39.);
c) ako u vozila javnog prijevoza putnika unosi prtljag suprotno odredbama propisanim u članu 40. ovog Zakona.
Za pokretanje prekršajnog postupka protiv putnika koji prekši propis o voznoj karti, ovlašćuju se direktori društava koja obavljaju javni prevoz putnika.
Nacrt Zakona o javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Primjedba:
Ja sam u tekstu iznad podvukao "obavezu korisnika javnog prevoza" koji, za vrijeme vožnje "mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora ili vozača".
Nigdje u zakonu nije definirana "odgovarajuća" vozna karta, što ostavlja prostor za manipulaciju i slobodno tumačenje vozne karte koju putnik koristi u javnom prevozu. Ovdje mislim na poništače karata, mehaničke i elektronske koje sada imammo instalirane u GRAS-ovim vozilima u javnom prevozu putnika.
Prema Zakonu o cestovnom prevozu FBiH, na koji se Predlagač ovog Nacrta zakona pozvao u preambuli, "karta za prevoz" je dokument izdan od prevoznika korisniku prevoza kojim se potvrđuje da je korisnik prevoza platio prijevozniku odgovarajući iznos za uslugu prevoza i time stekao pravo na korištenje prevoza".
Po ovoj definiciji iznad, i prema odredbama Nacrta Zakona o javnom prevozu putnika KS, putnik koji koristi, npr. tramvaj, obavezan je kupiti putnu kartu, što će i učiniti kod vozača ili na kisoku, ući u tamvaj, pokazati vozaču kartu, i sjesti! Odnosno - nije obavezan ni na koji način poništiti kartu, obezvrijediti je za sljedeću vožnju, što stvara prostor za manipulaciju i više vožnji koristeći samo jednu kartu.
Javna rasprava o ovom zakonu završava 19.08.2012. godine, za 3 sedmice...
Bitna novost u ovom zakonu je gubitak GRAS-ove monopolističke pozicije u obavljanju javnog prevoza putnika na području Kantona, odnosno sticanje prava obavljanja javnog prevoza putnika davanjem koncesije s naknadom, bilo domaćoj bilo inostranoj pravnoj osobi, pod uslovima Zakona o koncesijama KS.
Novost je i obavezna objava javnog poziva za izbor prevoznika na određenim linijama i njihovo usklađivanje sa uslovima. Vrednovaće se, npr. broj vozila, njihova starost, kapacitet, pogonsko gorivo, visina poda u vozulu, vanjski i unutrašnji izgled, klima u vozilima, broj i površina vrata, itd., itd. Vredovane će biti i reference prevoznika, njegov bonitet, i mnoge druge okolnosti koje mogu biti bitne za obavljanje kompletnog servisa građanima u javnom prevozu.
Osnovni uslovi za odabir prevoznika u javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo su:
a) da je registrovan za obavljanje javnog prijevoza putnika;
b) da posjeduje licencu za obavljanje odgovarajuće vrste prijevoza putnika;
c) da redovno izmiruje obaveze po osnovu javnih prihoda;
Osnovni uslovi za vozila kod odabira najpovoljnijeg prevoznika su, između ostalih:
- Na vozilu iz stava (1) ovog člana mora se obaviti dnevni pregled, i to prije početka obavljanja prevoza.
- Vozilo kojim se obavlja javni prijevoz putnika mora biti održavano u stanju koje osigurava siguran i uredan prevoz.
- Vozilo mora biti uredno obojeno, oprano i očišćeno prije dnevnog stavljanja u promet. Prije svakog polaska na redu vožnje vozilo mora biti redovito čišćeno i prozračeno.
- Vozilo za javni prijevoz putnika mora biti opremljeno uređajima za automatski sistem naplate prijevoza, osim turističkog voza i žičare.
- Vozila moraju imati instaliranu opremu za automatski sistem naplate prevoza, osim turističkog voza i žičare.
Neki od posebnih uslova su i:
- U vozilu mora biti označeno i mjesto namijenjeno za invalidne osobe, trudnice i majke sa djecom.
- U vozilu mora biti istaknut znak zabrane pušenja.
- U vozilu se mora nalaziti i sistem najave stanica (zvučni i putem displeja) i obavještenja za putnike.
Predviđene su i obaveze vozača m/v i službenog osoblja:
- Vozač je dužan voditi računa da prije polaska vozila sa stajališta i tokom vožnje sva vrata na vozilu budu zatvorena.
- Vozač smije dopustiti ulaz putnika u vozilo i izlaz iz vozila samo kada je vozilo zaustavljeno na stajalištu.
- Vozač je dužan pridržavati se registriranog reda vožnje koji se nalazi u vozilu, osim u posebnim slučajevima ovog Zakona.
- Vozač i kontrolor su ovlašteni za održavanje reda u vozilu.
- Kontrolor je ovlaštena osoba prijevoznika koja vrši kontrolu:
a) vozne dokumentacije;
b) rada vozača;
c) voznih karata koje posjeduje vozač;
d) putnika i dimenzija njihovog prtljaga;
e) voznih karata koje posjeduju putnici.
- Za vrijeme obavljanja prijevoza, kao i u vrijeme dok je vozilo zaustavljeno na stajalištu, vozač i drugo službeno osoblje prijevoznika ne smiju konzumirati cigarete u vozilu niti dopustiti putnicima da konzumiraju cigarete.
Bitno za građane KS i ostale koji su u posjeti Kantonu su propisane obaveze za putnike - korisnike prevoza:
- Putnik u vozilu može koristiti samo jedno sjedalo.
- Invalidi, starije osobe, trudnice i majke sa djecom imaju prednost pri ulasku u vozilu i prilikom zauzimanja mjesta za sjedenje.
- U vozilo javnog prijevoza putnika ne smiju se primati osobe za koje vozač ili druga odgovorna osoba prijevoznika utvrdi da bi svojim ponašanjem, prtljagom ili stvarima koje unesu u vozilo mogle ugroziti sigurnost putnika.
- Nije dozvoljen ulazak u vozilo:
a) osobi pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava;
b) osobi oboljeloj od zarazne bolesti;
c) djetetu mlađem od 6 godina, ukoliko nije u pratnji roditelja ili starije osobe;
d) osobi čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenje vozila;
e) osobi koja se ponaša suprotno odredbama stava (3) ovog člana;
f) osobi čiji prtljag ne zadovoljava uvjete iz člana 40. ovog Zakona.
- Putnicima je zabranjeno:
a) unositi u vozilo i stvari suprotno odredbama ovog Zakona;
b) ometati vozača ili odgovornu osobu u obavljanju službe;
c) bacati otpatke i oštećivati vozilo i oznake u njemu;
d) konzumirati cigarete u vozilu;
e) zadržavati se u vozilu na takav način da se ometa naplata vozne karte, ulazak odnosno izlazak putnika iz vozila, te onemogućuje ili otežava smještaj putnika u vozilo;
f) uznemiravati putnike pjevanjem, sviranjem, vikom, nepristojnim dobacivanjem, prosjačenjem ili drugim sličnim postupcima;
g) ulaziti u vozilo na vrata označena za izlaz iz vozila;
h) izlaziti iz vozila na vrata označena za ulaz u vozilo;
i) ulaziti u vozilo kad vozač ili odgovorna osoba u vozilu objavi da vozilo ne prima putnike ili da je već popunjeno;
j) onemogućavati otvaranje ili zatvaranje vrata, kao i nasilno otvarati vrata na vozilu;
k) ulaziti ili izlaziti iz vozila u pokretu, hvatati se ili voziti na vanjskom dijelu vozila;
l) uvoditi u vozila životinje, izuzev psa vodiča slijepih osoba, sa korpom i kratkim povodnikom.
Kontrola voznih karata:
- Putnik za vrijeme vožnje mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora ili vozača.
- Putnik koji je zatečen u vozilu bez odgovarajuće vozne karte, dužan je na zahtjev ovlaštenog kontrolora platiti doplatnu kartu u visini utvrđenoj tarifom, i potom nastaviti započetu vožnju.
- Putniku koji se zatekne u vozilu bez odgovarajuće vozne karte i koji ne postupi po zahtjevu kontrolora iz stava (2) ovog člana, kontrolor će uručiti opomenu koja obavezno sadrži:
a) podatke o putniku (ime, prezime, broj osobne isprave i adresu stanovanja)
b) visinu tarifom utvrđene naknade;
c) datum dospijeća obaveze;
d) liniju javnog prijevoza putnika, broj i vrstu vozila;
e) datum izdavanja i
f) potpis i broj iskaznice kontrolora.
- Kontrolor je ovlašten istovremeno oduzeti neispravnu voznu kartu ili iskaznicu putniku i istu zadržati do izmirenja obaveza po doplatnoj karti. Prijevoznik neće vratiti niti izdati drugu iskaznicu putniku do izmirenja obaveza putnika u postupku oduzimanja.
- Putnik je po uručenju opomene iz stava (3) ovog člana, dužan udaljiti se iz vozila na prvom slijedećem stajalištu.
- Kontrolor po završetku smjene, kopiju opomene iz stava (3) ovog člana predaje prijevozniku.
- Prijevoznik izdaje prekršajni nalog, potpisan od ovlaštene osobe prijevoznika – direktora, i dostavlja ga putniku putem pošte.
Novost u javnom prevozu putnika kroz ovaj Nacrt su i tarifne zone, za čije utvrđivanje i definiranje za sve prevoznike koji obavljaju javni prijevoz putnika unutar Kantona će biti zadužen ministar, sa rokom od 1 godine od dana stupanja na snagu zakona.
Nadzor nad provođenjem odredbi ovog Zakona vrši Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, a poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredaba ovog zakona biće povjereni kantonalni inspektorima cestovnog prometa i kantonalnim komunalnim inspektorima, svakom u okviru svojih nadležnosti.
Predviđene su i kaznene odredbe u slučaju kršenja odredaba ovog zakona, a za građane - korisnike javnog prevoza, najbitnije su:
Novčanom kaznom od 50 KM kazniti će se za prekršaj građanin:
a) ako se utvrdi da koristi sredstvo javnog prijevoza putnika bez odgovorajuće vozne karte za taj vid prijevoza;
b) ako na zahtjev službene osobe prijevoznika ne predoči kartu radi kontrole (član 39.);
c) ako u vozila javnog prijevoza putnika unosi prtljag suprotno odredbama propisanim u članu 40. ovog Zakona.
Za pokretanje prekršajnog postupka protiv putnika koji prekši propis o voznoj karti, ovlašćuju se direktori društava koja obavljaju javni prevoz putnika.
Nacrt Zakona o javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Primjedba:
Ja sam u tekstu iznad podvukao "obavezu korisnika javnog prevoza" koji, za vrijeme vožnje "mora imati odgovarajuću voznu kartu, koju je dužan pokazati na zahtjev kontrolora ili vozača".
Nigdje u zakonu nije definirana "odgovarajuća" vozna karta, što ostavlja prostor za manipulaciju i slobodno tumačenje vozne karte koju putnik koristi u javnom prevozu. Ovdje mislim na poništače karata, mehaničke i elektronske koje sada imammo instalirane u GRAS-ovim vozilima u javnom prevozu putnika.
Prema Zakonu o cestovnom prevozu FBiH, na koji se Predlagač ovog Nacrta zakona pozvao u preambuli, "karta za prevoz" je dokument izdan od prevoznika korisniku prevoza kojim se potvrđuje da je korisnik prevoza platio prijevozniku odgovarajući iznos za uslugu prevoza i time stekao pravo na korištenje prevoza".
Po ovoj definiciji iznad, i prema odredbama Nacrta Zakona o javnom prevozu putnika KS, putnik koji koristi, npr. tramvaj, obavezan je kupiti putnu kartu, što će i učiniti kod vozača ili na kisoku, ući u tamvaj, pokazati vozaču kartu, i sjesti! Odnosno - nije obavezan ni na koji način poništiti kartu, obezvrijediti je za sljedeću vožnju, što stvara prostor za manipulaciju i više vožnji koristeći samo jednu kartu.
-
Timur Gadžo
#191 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Poštovani korisnici foruma, pišem vam u svojstvu direktora Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, nekoga ko je osmislio i sa kolegama napravio internet stranicu Skupštine i druge kantonalne stranice. Ne ulazim ovdje u suštinu pitanja određene javne rasprave, o čemu imam mišljenje kao građanin.
Platforma nam omogućava da damo prava korisnicima iz organa da sami, bez infromatičkih znanja, unose podatke. ODGOVORNOST ZA SADRŽAJ na stanicama je na instituciji. Princip je da onaj ko stvara info, on je i unosi, i to je jedino efikasno (a ne kao što sam ja našao da snima na CD i šalje u Zavod da se unese u statički HTML). Ovako je i definisano u Odluci Vlade, koja se moža vidjeti na http://zis.ks.gov.ba/sites/zis.ks.gov.b ... a%20KS.pdf. Pri tome je izgled konzistentan (common look and feel), i svako može imati podatke koje želi, ali to zavisi od same oragnizacije unutar organa (od kant. min. najviše razrađena je strancie Min. zdravstva).
Jaako puno vremena sam i sam potrošio tražeći od organa da unose podatke, s tim da je odziv šarolik. Pogledajte recimo na stranici Vlade Pitanja. To je sumarni sadržaj koji je trebao objediniti Pitanja i odgovore (najčešće postavljana pitanja) iz svih ministarstava. Ali, nisu svi unijeli.
Internet stranica Skupštine je postala značajan izvor informacija, ali nije ustanovljena PROCEDURA PROVJERE sadržaja i izgleda i postavljanja svih potrebnih informacija, kako bi se izbjegle greške.
Uz materijale se na samoj sjednici ili neposredno nakon nje moraju unositi amandmani sa oznakom da li su prihvaćeni. Uz materijale se na samoj sjednici ili neposredno nakon nje mora unositi tekst zaključka, te oznaka da li je tačka usvojena, odbijena ili povučena. Ovo su ključne informacije bez kojih su tačke sa sjednica nepotpune.
Zastupnička pitanja i inicijative se moraju postavljati odvojeno za svako postavljeno pitanje i inicijativu, i ako zastupnik postavi više pitanja na jednoj sjednici, kako bi bila ispravna statistika odgovora po zastupniku koju smo u 07.2011. postavili na http://skupstina.ks.gov.ba/pitanja_po_zastupniku.
Predlagali smo novi način unosa kojim bi se materijal primarno unosio na internet stranicu Skupštine, koja je za pripremu zastupnika funkcionalno bolja od CD-ova, dok bi se onda za one koji traže pravila kopija tog materijala na CD-u. Na ovaj način bi se postiglo smanjenje troškova i ubrzanje procedure.
Sve ovo smo tražili od Skupštine.
Bolja i šira ideja i da se direkno na stranici prati REALIZACIJA PROGRAMA RADA SKUPŠTINE, sa planiranim i realiziranim datumom rasprave, te rezultatom. Na ovaj način se ne bi morali ručno praviti izvještaji, što se sada radi na kraju godine, već bi zastupnici i svi drugi u svakom trenutku mogli vidjeti stanje sa izvještajima, nacrtima itd..
Ovo smo predložili Skupštini i čekamo da li će biti reakcije. Nažalost nemamo dovoljnog odziva ne sve ove ideje.
Opći problem je da u BiH nikada nije zaživio Zakon o e-potpisu donešen još 2006. Uglavnom, BiH neorganizovana kakva jeste nije uradila što je trebalo na vrijeme (a i kako će kada je doktor Ljubić bio ministar tih godina..), i sada se pojavljuju neki novi priejdlozi koji naravno idu na račun države. Tema je složena da bih ovdje pisao detalje, ali sam dosta upućen, i profesionalno i kao bivši šef Odsjeka za infromatizaciju u MKT BiH koje je resorno min.
Konkretno, u Kantonu se ne radi na razvoju E-UPRAVE jer se Vlada nije opredijelila u tom smislu. Kao direktor Zavoda sam još 2008. napravio Sektor za razvoj e-uprave koji je od tada prazan. Vladi sam predlagao kako da se popuni u okviru istog ili manjeg broja zaposlenika, i sa kojim smanjenjem, ali niko nije bio voljan jer to znači nekoga i otpustiti, makar taj neko i ne bio potreban. Ispred Zavoda sam Vladi dostavljao Informaciju o statusu e-vlade, Okvirni plan razvoja e-uprave i prijedloga koraka, ali to je negdje zapelo..
Od 2009. sam tražio sredstva za razvoj Sistema za upravljenje dokuemntima (DMS), ali nikada nisu odobrena. DMS je (backoffice) preduslov za svaku e-komunikaciju, ali prvenstveno služi da organizacija sam zna gdje su im predmeti/dokumnenti, koliko je urađeno/otvoreno itd. Sredstva za ovo opet postoje sada u Kantonu, samo kada bi se bolje raspodijelilo, umjesto na nekim upitnim projektima, koja sam konkretno navodio.
Na području upravljanja el. dokumentima se došlo do Projekta e-Sjednice, samo za materijale koji idu na Vladu, ali to je urađeno bez Zavoda, tako da bolje da nije. Mi recimo još nismo povezani. Suštinski problem je što se to radi da bi se na TV-u vidjelo da (ova i svaka druga) Vlada koristi laptope, iako je to pravljenje kuće od krova. Pravljenje od temelja je uvođenje DMS-a.
Molim da pogldate moju kraću prezentaciju e-Vlada: Pravljenje efikasne administracije u digitalnom dobu na http://zis.ks.gov.ba/sites/zis.ks.gov.b ... l%20v3.pdf.
Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo je pokrenuo izradu stranica, ali je odgovoran samo za TEHNIČKI DIO internet stranica koje pravi, što znači odabir web platforme, izgled, omogućavanje unosa organima (ministarstva, službe itd). Za stranice Kantona koristimmo besplatnu ali moćnu platformu Drupal, koja je najviše korištena platforma za vladine stranice u svijetu. U Zavodu smo razvili visoku stručnost za ovu platformu, a neke usluge naručujemo i od domaćih stručnih firmi (npr. Mapa oragnizacija na http://vlada.ks.gov.ba/organizacije/mapa). Na našem sistemu su skoro sve kantonalne organizacije, osim Min. za obrazovanje, nauku i mlade koje iz nekih njima poznatih razloga ima i plaća svoju stranicu, iako smo im nudili da napravimo uobičajenu kantonalnu.Jagmujan wrote:Ja ti samo pokušah objasniti, a ti vjeruj il' ne vjeruj. Na web stranici msp-a ćeš u kontaktima naći:rimac wrote:Ne mogu vjerovati! Sad je kriv Mišo zato što ministarstvo nema ažuriranu stranicu....Jagmujan wrote:
Samo da raščistimo neke stvari:
Prvo - web stranice ministarstava Kantona Sarajevo održava "Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo", tako da su oni odgovorni za neažuriranost ne samo stranice msp-a nego i ostalih.
Drugo - ne zakazuje msp javnu raspravu nego tvoja mz i općina tako da tamo trebaš tražiti info gdje i kada će se održati javna rasprava, to što oni ne da imaju neažuriranu stranicu nego je nemaju nikako (mjesne zajednice mislim) je njihov propust.
Drugo, u interesu je, tako bi trebalo biti, ministarstva da što više ljudi izađe na javnu raspravu. Sad koji nivo vlasti je za koji dio posla je odgovoran, meni kao poreznom obvezniku je potpuno isto.
WEB ADMINISTRATOR
(tehnička pitanja vezana za web stranicu)
"Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo" [email protected]
A za to drugo, svakako da bi svim donosiocima zakona bilo u interesu da što više ljudi izađe na javne rasprave pa da taj zakon bude što kvalitetniji, ali svima pa i tebi treba biti jasno da se i sam trebaš malo raspitati i upoznati sa procedurama ko saziva, gdje i kada javne rasprave jer nije potpuno isto ko je za koji dio posla odgovoran, što će nam onda niži nivoi vlasti. Isto da si otišao na šalter elektroprivrede pa se njima žalio što nisu na računima za struju upoznali ljude sa terminima javnih rasprava(karikiram, al' nadam se da kontaš šta hoću da kažem)
Platforma nam omogućava da damo prava korisnicima iz organa da sami, bez infromatičkih znanja, unose podatke. ODGOVORNOST ZA SADRŽAJ na stanicama je na instituciji. Princip je da onaj ko stvara info, on je i unosi, i to je jedino efikasno (a ne kao što sam ja našao da snima na CD i šalje u Zavod da se unese u statički HTML). Ovako je i definisano u Odluci Vlade, koja se moža vidjeti na http://zis.ks.gov.ba/sites/zis.ks.gov.b ... a%20KS.pdf. Pri tome je izgled konzistentan (common look and feel), i svako može imati podatke koje želi, ali to zavisi od same oragnizacije unutar organa (od kant. min. najviše razrađena je strancie Min. zdravstva).
Jaako puno vremena sam i sam potrošio tražeći od organa da unose podatke, s tim da je odziv šarolik. Pogledajte recimo na stranici Vlade Pitanja. To je sumarni sadržaj koji je trebao objediniti Pitanja i odgovore (najčešće postavljana pitanja) iz svih ministarstava. Ali, nisu svi unijeli.
Internet stranica Skupštine je najsloženija i uz malo više shvatanja važnosti ovoga NAJBOLJA kantonalna stranica, koja je djelomično i aplikacija, dakle program sa internom logikom, jer može pratiti tok sjednice.Innovation wrote:Na postavljenom linku za javnu raspravu o amandmanima na Ustav ne omogucava uvid u tekst predlozenih amandmana, vec daje samo prijedlog moguceg zakljucka skupstine bez ostatka sustinskog materijala ove tacke dnevnog reda, kako bi se javnost upoznala sa istim.
Internet stranica Skupštine je postala značajan izvor informacija, ali nije ustanovljena PROCEDURA PROVJERE sadržaja i izgleda i postavljanja svih potrebnih informacija, kako bi se izbjegle greške.
Uz materijale se na samoj sjednici ili neposredno nakon nje moraju unositi amandmani sa oznakom da li su prihvaćeni. Uz materijale se na samoj sjednici ili neposredno nakon nje mora unositi tekst zaključka, te oznaka da li je tačka usvojena, odbijena ili povučena. Ovo su ključne informacije bez kojih su tačke sa sjednica nepotpune.
Zastupnička pitanja i inicijative se moraju postavljati odvojeno za svako postavljeno pitanje i inicijativu, i ako zastupnik postavi više pitanja na jednoj sjednici, kako bi bila ispravna statistika odgovora po zastupniku koju smo u 07.2011. postavili na http://skupstina.ks.gov.ba/pitanja_po_zastupniku.
Predlagali smo novi način unosa kojim bi se materijal primarno unosio na internet stranicu Skupštine, koja je za pripremu zastupnika funkcionalno bolja od CD-ova, dok bi se onda za one koji traže pravila kopija tog materijala na CD-u. Na ovaj način bi se postiglo smanjenje troškova i ubrzanje procedure.
Sve ovo smo tražili od Skupštine.
Iskustvo Zavoda za informatiku i statistiku kojem do danas na Skupštini nisu razmatrani Izvještaji o radu za 2010. i 2011. pokazuje da je makar potrebno napraviti podstranicu Izvještaji gdje će stajati spisak organa koji dostavljaju izvještaje Skupštini, tako da se vidi da li su i kada su razmatrani i da li su usvojeni. Ovo treba služiti javnosti, ali i zastupnicima. Evo pitanja za zastupnike koji su na forumu: da li ste primijetili da neki Izvještaji o radu za 2010. uopće nisu ni došli na dnevni red Skupštine?Pedja Kojovic wrote:Na stranici Kantona Sarajevo objavljen je program rada Skupstine za sljedecu godinu.
Program manje vise definise teme kojima cemo se baviti sljedece godine.
Takodje, nacrt zakona o visokom obrazovanju, o dopunskim pravima boraca i prijedlog zakona o upraviteljima...
p.k.
Bolja i šira ideja i da se direkno na stranici prati REALIZACIJA PROGRAMA RADA SKUPŠTINE, sa planiranim i realiziranim datumom rasprave, te rezultatom. Na ovaj način se ne bi morali ručno praviti izvještaji, što se sada radi na kraju godine, već bi zastupnici i svi drugi u svakom trenutku mogli vidjeti stanje sa izvještajima, nacrtima itd..
Ovo smo predložili Skupštini i čekamo da li će biti reakcije. Nažalost nemamo dovoljnog odziva ne sve ove ideje.
PipiDugaDevetka wrote: Ali živimo u informatičkom dobu. Zar ne bi neka Elektronska vlada mogla ozakoniti primjedbe dostavljene elektronskim putem i da ih zakonodavac stvarno uvaži, pregleda i prepusti na odlučivanje Kantonalnoj skupštini.
Radi se o e-upravi i el. komunikaciji, što je vezano sa pitanjem el. identiteta. Ovo je već složenije jer postoji opći i konkretan problem.PipiDugaDevetka wrote:Vot about direktna komunikacija vlast-građani putem savremenih IT&COMMS sredstava?Dr.Mr.Fr. wrote:za sve kontakte i komunikaciju sa stanovništvom nadležna je iskljucivo opština/općina...vazda bilo i vazda ce i biti![]()
Postoji li i jedan načelnik opštine/općine da ima svoj blog? Ima li ijedna web. stranica na kojoj kantonalna ili gradska vlast odgovaraju na pitanja građana? Ako većina građana nema pristupa internetu, ne moram ja koji imam pristupa biti zakinut na pravovremenu informaciju.
Opći problem je da u BiH nikada nije zaživio Zakon o e-potpisu donešen još 2006. Uglavnom, BiH neorganizovana kakva jeste nije uradila što je trebalo na vrijeme (a i kako će kada je doktor Ljubić bio ministar tih godina..), i sada se pojavljuju neki novi priejdlozi koji naravno idu na račun države. Tema je složena da bih ovdje pisao detalje, ali sam dosta upućen, i profesionalno i kao bivši šef Odsjeka za infromatizaciju u MKT BiH koje je resorno min.
Konkretno, u Kantonu se ne radi na razvoju E-UPRAVE jer se Vlada nije opredijelila u tom smislu. Kao direktor Zavoda sam još 2008. napravio Sektor za razvoj e-uprave koji je od tada prazan. Vladi sam predlagao kako da se popuni u okviru istog ili manjeg broja zaposlenika, i sa kojim smanjenjem, ali niko nije bio voljan jer to znači nekoga i otpustiti, makar taj neko i ne bio potreban. Ispred Zavoda sam Vladi dostavljao Informaciju o statusu e-vlade, Okvirni plan razvoja e-uprave i prijedloga koraka, ali to je negdje zapelo..
Od 2009. sam tražio sredstva za razvoj Sistema za upravljenje dokuemntima (DMS), ali nikada nisu odobrena. DMS je (backoffice) preduslov za svaku e-komunikaciju, ali prvenstveno služi da organizacija sam zna gdje su im predmeti/dokumnenti, koliko je urađeno/otvoreno itd. Sredstva za ovo opet postoje sada u Kantonu, samo kada bi se bolje raspodijelilo, umjesto na nekim upitnim projektima, koja sam konkretno navodio.
Na području upravljanja el. dokumentima se došlo do Projekta e-Sjednice, samo za materijale koji idu na Vladu, ali to je urađeno bez Zavoda, tako da bolje da nije. Mi recimo još nismo povezani. Suštinski problem je što se to radi da bi se na TV-u vidjelo da (ova i svaka druga) Vlada koristi laptope, iako je to pravljenje kuće od krova. Pravljenje od temelja je uvođenje DMS-a.
Molim da pogldate moju kraću prezentaciju e-Vlada: Pravljenje efikasne administracije u digitalnom dobu na http://zis.ks.gov.ba/sites/zis.ks.gov.b ... l%20v3.pdf.
- poznanik
#192 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Bez prava na kritiku tvojih čestih „pogleda na površinu jezera“, izražavam ti dobrodošlicu na forum. Vjerujem da ćemo imati priliku čitati tvoje vrijedne komentare, poput ovom prvenca.Timur Gadžo wrote:Poštovani korisnici foruma, pišem vam u svojstvu direktora Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, nekoga ko je osmislio i sa kolegama napravio internet stranicu Skupštine i druge kantonalne stranice...
...Molim da pogledate moju kraću prezentaciju e-Vlada: Pravljenje efikasne administracije u digitalnom dobu na...
Volio bih da shvatim razlog ovog javljanja, suštinu posta, nisam siguran je li javljanju razlog neki prigovor ili osobna prezentacija. Ovaj quotirani tekst nije neko strašno prozivanje...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#193 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
http://zis.ks.gov.ba/sites/zis.ks.gov.b ... l%20v3.pdf
Nevjerovatno na šta je sve g. Timur mislio i šta je sve obuhvaćeno e-Vladom. Džaba ti sve kada vlastodršci ne žele da smanje broj zaposlenih i tako uštede ''uplatišama budžetskih sredstava''.
Moju podršku imate g. Timure!
Međutim, ja nisam u stanju ni požar da spriječim a kamoli da na neki način ''poguram e-Vladu''. Požar koji je posredno izazvalo Ministarstvo stambenih poslova Kantona.
Vidim crni se ''horoz na dimnjaku, alarmiram sve komšije uključujući i komšinicu čiji je dimnjak. Dojavim svakom komšiji pojedinačno da prijeti požar,...i opet se kroz mjesec dana zapalio dimnjak.
Još ministar tvrdi da je ''sve odradio po Zakonu''.
Naravno da ''e-Vlada'' ne može da prođe, pa koliku su rodbinu naprimali u kancelarijske prostore, i šta sad, to treba otpuštati, ostaviti silne porodice bez hljeba/kruha, političare bez glasova najvjernijih glasača-tako uposlenih,...

Nevjerovatno na šta je sve g. Timur mislio i šta je sve obuhvaćeno e-Vladom. Džaba ti sve kada vlastodršci ne žele da smanje broj zaposlenih i tako uštede ''uplatišama budžetskih sredstava''.
Moju podršku imate g. Timure!
Međutim, ja nisam u stanju ni požar da spriječim a kamoli da na neki način ''poguram e-Vladu''. Požar koji je posredno izazvalo Ministarstvo stambenih poslova Kantona.
Vidim crni se ''horoz na dimnjaku, alarmiram sve komšije uključujući i komšinicu čiji je dimnjak. Dojavim svakom komšiji pojedinačno da prijeti požar,...i opet se kroz mjesec dana zapalio dimnjak.
Još ministar tvrdi da je ''sve odradio po Zakonu''.
Naravno da ''e-Vlada'' ne može da prođe, pa koliku su rodbinu naprimali u kancelarijske prostore, i šta sad, to treba otpuštati, ostaviti silne porodice bez hljeba/kruha, političare bez glasova najvjernijih glasača-tako uposlenih,...
- akcid
#194 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Javna rasprava o dokumentu ruralnog razvoja u FBiH
U srijedu 14. 05. 2014. godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održaće medijsku prezentaciju Programa ruralnog razvoja Vlade FBiH, čime će biti otvorena Javna rasprava o dokumentu ruralnog razvoja u FBiH. Program RR će osigurati više od 25 milijuna KM godišnje.
Press konferencija će se održati na lokalitetu Donje Biosko u okolini Sarajeva.Pozivamo vas da zabilježite navedeni događaj i o istom izvijestite javnost.
Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obratiće se medijima od 10,00 sati do 10,15 sati.
Nakon toga su planirana pitanja novinara i snimanje pojedinačnih izjava za medije sa visokim državnim zvaničnicima koji su pozvani da prisustvuju ovom značajnom događaju
U srijedu 14. 05. 2014. godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održaće medijsku prezentaciju Programa ruralnog razvoja Vlade FBiH, čime će biti otvorena Javna rasprava o dokumentu ruralnog razvoja u FBiH. Program RR će osigurati više od 25 milijuna KM godišnje.
Press konferencija će se održati na lokalitetu Donje Biosko u okolini Sarajeva.Pozivamo vas da zabilježite navedeni događaj i o istom izvijestite javnost.
Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obratiće se medijima od 10,00 sati do 10,15 sati.
Nakon toga su planirana pitanja novinara i snimanje pojedinačnih izjava za medije sa visokim državnim zvaničnicima koji su pozvani da prisustvuju ovom značajnom događaju