Ne vidim zasto se moralo ici
ako smo u Otesu.Neđariće, Stup, Stojčevac i dalje kroz Vrelo Bosne uz Golo Brdo
ako smo u Otesu.Neđariće, Stup, Stojčevac i dalje kroz Vrelo Bosne uz Golo Brdo
Aaaa kada na scenu stupa hrabri polirac M.H. tj. valjda i on ima neke zasluge!?obelix1 wrote:Nego šta nego je bio pozitivan lik, pozitivan koliko je moga biti jedan vozač bagera ili krana (ne sječam se više)patriota i član SDA kojem su povjerili da nas vodi u ratu u tom 3.bataljonu V motorizovane brigade.drndalo wrote:Zasto na PP ? Ako je zaista bio tako "pozitivan" lik, neka i imena i prezimena...fixer wrote:Ko je ovaj S.A.?
Moze PP
Dobro je slušao Ismeta Hadžića ali čim ovog raniše on i H.B. skontaše da bi bilo red da i mi dobrinjci budemo slavna ili možda viteška i hajmo u akciju.
Fino smo krenuli čak i jednog smo zarobili baš po onoj karti koju je neko postao stim da smo i zauzeli i bočne poslovne prostore gdje je sad pizzeria dino došli smo do sad je tu automehaničarska radnja prije je to bio mislim da se zvao Lamex, i do tad niko nije bio poginu ni ranjen sem Č.komadira voda.
Onda su naši vrli komandanti odlučili da se povučemo i tad smo bezveze izginuli i izranjavani a sve uz konstataciju da pretrčavajući cest Akifa Šeremeta nemožemo zadžati dio koji smo oslobodili.
Sljedeće što su naši stratezi smislili je da se kopaju dva tunela jedan iz ulice A.Šeremeta a drugi iz ulice sad se zove Andreja Andrejevića umno zaključijući da treba donjeti razglas i puštati muziku da se nečuje kopanje a za to angažaovao je radni vod koji je mislim do kraja rata sav zdušio preko linije u RS.
PS
Poslje ove naše akcije iz 92 godine 93 su angažovane Laste, Vikićevci i Delta ali ni oni nisu više napredovali od nas samo što je njih nekoliko za tu akciju dobilo Zlatnog ljiljana a kod nas samo S.A. I Z.K.
KAKO NAS JE ZAVALIO U LEDIĆIMA NEKOM DRUGOM PRILIKOM
Hvala, promaklo mi, citiran si pa ne primijetih odmah ko je zapravo postavio sliku..Nekako s proljeća wrote:Ponavljam se...Jara wrote:Nekako s proljeća, gdje nađe ovu sliku?rizo wrote:
Zna li iko ko su ovi likovi iznad?što znači da se ne čitaju predhodni komentari.Fotografiju ''heroja u bijelom'' iz dobrinjske ratne bolnice sam našao ovdje:
Uploaded with ImageShack.us
Na njoj mogu sa sigurnošću da ''tagujem'' hirurga dr J. Hadzir-a kao krajnji desno. Ovaj u sredini je možda Zlatko Kravić , ali nisam siguran. Zavirit' ću opet malo u kniigu pa ću istipkati koju korisnu.
Zapadna NjemackaMadner wrote:JNA je bila 4 kopnena vojna sila u Evropi (ne racunajuci USSR i USA)
Zapadna Njemacka, Poljska i Britanija ispred.
Ljudi nisu svjesni koliko smo nagomilali naoruzanja
Ko lupa? SSSR sam naveo.neki wrote:Zapadna NjemackaMadner wrote:JNA je bila 4 kopnena vojna sila u Evropi (ne racunajuci USSR i USA)
Ljudi nisu svjesni koliko smo nagomilali naoruzanjaPoljska
![]()
ne lupaj
SSSR, Francuska, VB i eventualno Turska su bile ispred SFRJ po vojnoj sili u Evropi
Pa pogledaj spisak naoruzanja, postavio samkaranana wrote:ne znam kakva je turska bila 80ih, ali sada je 7-8 vojna sila u svijetu, tako da je vjerovatno i tada bila jaca od jugoslavije.
a ako cemo gledati zracne snage, onda ima jos zemalja evrope koje su tada bile jace od jugoslavije.
Pa dobro... Tamo je bila sve divna gospoda pa je svoje "ponasanje" prikazivao kome je mogao, a izbjegavao je one koji su znali kako je ostao bez pistolja i ostale pikanterije.obelix1 wrote:Njega sam upoznao tek kad mi je bio komandant u bataljonu A.Đ.
Bože koje je on govno
već sam ranije i napisao da sam zaboravio ucrtati onu stranu gdje je sada picerija dino. znam o čemu pričaš i u potpunosti se slažem s tobom, sve je ovako bilo u bobu.obelix1 wrote:Nego šta nego je bio pozitivan lik, pozitivan koliko je moga biti jedan vozač bagera ili krana (ne sječam se više)patriota i član SDA kojem su povjerili da nas vodi u ratu u tom 3.bataljonu V motorizovane brigade.drndalo wrote:Zasto na PP ? Ako je zaista bio tako "pozitivan" lik, neka i imena i prezimena...fixer wrote:Ko je ovaj S.A.?
Moze PP
Dobro je slušao Ismeta Hadžića ali čim ovog raniše on i H.B. skontaše da bi bilo red da i mi dobrinjci budemo slavna ili možda viteška i hajmo u akciju.
Fino smo krenuli čak i jednog smo zarobili baš po onoj karti koju je neko postao stim da smo i zauzeli i bočne poslovne prostore gdje je sad pizzeria dino došli smo do sad je tu automehaničarska radnja prije je to bio mislim da se zvao Lamex, i do tad niko nije bio poginu ni ranjen sem Č.komadira voda.
Onda su naši vrli komandanti odlučili da se povučemo i tad smo bezveze izginuli i izranjavani a sve uz konstataciju da pretrčavajući cest Akifa Šeremeta nemožemo zadžati dio koji smo oslobodili.
Sljedeće što su naši stratezi smislili je da se kopaju dva tunela jedan iz ulice A.Šeremeta a drugi iz ulice sad se zove Andreja Andrejevića umno zaključijući da treba donjeti razglas i puštati muziku da se nečuje kopanje a za to angažaovao je radni vod koji je mislim do kraja rata sav zdušio preko linije u RS.
PS
Poslje ove naše akcije iz 92 godine 93 su angažovane Laste, Vikićevci i Delta ali ni oni nisu više napredovali od nas samo što je njih nekoliko za tu akciju dobilo Zlatnog ljiljana a kod nas samo S.A. I Z.K.
KAKO NAS JE ZAVALIO U LEDIĆIMA NEKOM DRUGOM PRILIKOM
Ljudi koji su dolazili iz grada su slabije poznavali Dobrinju pa je mozda lakse bilo opisati da je bio u skoli (Dusan Pajic-Dasic) nego recimo u zgradi L.N.Tolstoja ili Z.J.Spanca gdje je vec bio..ODVRATAN_i_GADAN wrote:Uz duzno postovanje tati ali u skoli nisu bili Vikicevi ni prije ni poslije jednodnevnog rata za skolu.dadoka84 wrote:Moj je stari bio u vikicevim i do kraja rata u toj skoli na samoj liniji razgranicenja. jos pamtim kolac koji mi je poslala njihova kuharica
p.s. Ovo se odnosi na skolu Dusan Pejic-Dasic!
jedan put sam dolazio na ipomoć u taj dio dobrinje, bili smo smješteni u zgradi pp škole a rovovima i tunelima smo išli na stražu u šumicu ispod crkve tj, bočno velikog parkingasunny2 wrote:Ljudi koji su dolazili iz grada su slabije poznavali Dobrinju pa je mozda lakse bilo opisati da je bio u skoli (Dusan Pajic-Dasic) nego recimo u zgradi L.N.Tolstoja ili Z.J.Spanca gdje je vec bio..ODVRATAN_i_GADAN wrote:Uz duzno postovanje tati ali u skoli nisu bili Vikicevi ni prije ni poslije jednodnevnog rata za skolu.dadoka84 wrote:Moj je stari bio u vikicevim i do kraja rata u toj skoli na samoj liniji razgranicenja. jos pamtim kolac koji mi je poslala njihova kuharica
p.s. Ovo se odnosi na skolu Dusan Pejic-Dasic!
Ja se sjećam u toku rata (1993/94) hljeb je dovozio Crveni Zastava kamion, imao je neke oklope na prozorima, naprijed je imao samo mali otvor da vozač može vidjeti naprijed i još manji otvor za suvozača. Naprijed je pisalo "Dobrinja"uvijek dobar post wrote:meni je jedan od najupečatljivijih događaja sa Dobrinje u ratu kada je moj stari sa kombijem sa alipašinog kroz blokadu dovezao hljeb za izgladnjele dobrinjce...ljudi mu zasipali kombi cvijećem (ko titi svojevremeno)...čovjek rizikovao život da doveze hljeb kad niko nije htio (smio)..a danas se toga niko i ne sjeća niti ga šljivi ni 5 %
Mogu reci da mi je bila cast poznavati pokojnog Toma!Nekako s proljeća wrote:Tomislav Veljančić Tomo, tako se zvala jedna bataljonska formacija .Pa eto, ako možeš koju ispisati....znao bih to cijeniti.karamazov wrote:Iskreno mi je zao Kelija, bio je veliki igrac...
Ne znam kako je nastradao ,ali ono sto se pise da ga je ubio Arkan zasigurno nije tacno...
Sta se sve covjek ovdje nece nacitati! Komunikacija Lukavica- Nedjarici posle juna'92 isla je preko Pala i Vogosce...Sarajmen wrote:Tačno. Naravno, ''direktna komunikacija'' pješaka-ljudi iz Nedzarića ka Lukavici i obratno je manjeg ili većeg intenziteta uvijek postojala. Uglavnom linijom uz Aerodrom...
@karamazovkaramazov wrote:Sta se sve covjek ovdje nece nacitati! Komunikacija Lukavica- Nedjarici posle juna'92 isla je preko Pala i Vogosce...Sarajmen wrote:Tačno. Naravno, ''direktna komunikacija'' pješaka-ljudi iz Nedzarića ka Lukavici i obratno je manjeg ili većeg intenziteta uvijek postojala. Uglavnom linijom uz Aerodrom...
Preko piste smo mogli prebaciti samo rijetko kada nekog tezeg ranjenika ,i to onda kad bi se Legionari smilovali da ga prevezu...
Molio bih ako neko moze da postavi detaljniju kartu razgranicenja u i oko Sarajeva pa da ljudi vise ne lutaju...
Bas tako SSSR,V.Britanija,Francuska pa Juga...stim da su ove tri bile nuklearne sile...neki wrote:Zapadna NjemackaMadner wrote:JNA je bila 4 kopnena vojna sila u Evropi (ne racunajuci USSR i USA)
Ljudi nisu svjesni koliko smo nagomilali naoruzanjaPoljska
![]()
ne lupaj
SSSR, Francuska, VB i eventualno Turska su bile ispred SFRJ po vojnoj sili u Evropi