Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Neka Swedska firma ne znam joj ni ime
Napisao želim platu X.
Pozvali me. Propitivali par sati. Super si , ali ova plata X, to si sigurno bruto mislio .
Od tada pišem uvjek , želim platu X NETO, ali u Comtradu ni to ne pali
Nije ni nama programerima lako.
Kad kazes cifru vani, normalno je da podrazumijevaš bruto. Samo se kod nas misli na neto.
Sto se plate tice, na zapadu je praksa da se o plati pregovara tek nakon interviewa.
Isto tako, nepisano je pravilo da je u pregovorima oko plate uvijek bolje kada pocetnu sumu predlozi druga strana. Onda ste u boljoj poziciji za dalje pregovore. Zbog toga poslodavci cesto traze od kandidata da napisu, ili kazu koliko zele.
Sa druge strane, za kandidate je najbolje da izbjegavaju odgovor na ovo pitanje, do samoga kraja. Bito je sto bolje se prodati na interviewu. Kad se prodate, i kad dodje do pregovora o plati, onda trebate cekati da poslodavac nesto ponudi. A ako poslodavac bude insisitirao na nekom vasem zahtjevu, onda mozete i oko reci da to sve zavisi od konkretnog posla, kolicine odgovornosti itd.
A u vezi interviewa, to opet zavisi od ponude i potraznje na trzistu. Ja sam vise puta radio interview-e sa kandidatima programerske pozicije u nasoj firmi, i nije isto kad je 2 i 20 kandidata, tako da je firma prinudjena da mijenja kriterije u zavisnosti od stanja na trzistu.
Neki od kriterija na kojima smo uglavnom insistirali su: Osnovno logicko razmisljanje, odnosno "programerska" logika(provjera na veoma jednostavnom problemu), poznavanje konkretnih tehnologija (kratki test, odgovori uglanvom u jednoj recenici), i onda razgovor na neke teme koje mi odaberemo.
Isto tako je veoma bitno da ostavite utisak odgovornog zaposlenika. Odgovoran ne znaci budala koja ce sve uraditi, ali znaci da cete se potruditi, i zadatak koji dobijete uraditi najbolje sto znate, u granicama mogucnosti.
gagy06 wrote:Bravo xamp. Bio sam ja i na ovom drugom oglasu, al da budem iskren vise me interesovalo sta ce sada biti. Elem, prvo docek, drama, uvedose me u neku sobu, dadose mi list sa pitanjima i kaze hajd kada rijesis ovo javi. Nista-dobar dan, ja sam ta i ta....al, nejse, uradim ja test i kao ide intervju: sto si se prijavio. I ja objasnim da sam vec jednom bio i da vjerujem da imaju podatke iz, hehehe, kako oni kazu, baze (jer su prosli puta pitali mogu li zadrzat podatke u bazi) i da eto sigurno poznaju moj profil. Naravno da nemaju pojma. Kaze ispitivac, eto treba nam za taj neki posao -developer. I ja kazem, odlicno, ja sam taj, imam isto to uradjeno sto vama treba sa source kodom ako zelite mozete pogledati... Odgovor je bio-ma nije to bas isto.
A potpuno isto.
Sljedece je biser bisera: jesi kada radio u timu?
Jesam, tim u kom trenutno radim sastoji se od mene kao nekog developera, server developera, baza developer i graficki dizajner, s tim sto radimo na daljinu, skype, svn i ostale "telecomute" fore.
Kaze ispitivac-pa nije to rad u timu!
Sve mi je bilo jasno.
Moj intervju je izgledao otprilike vako... Dosao ja, dosla Anita (HR) firme... Pricala nesto o firmi 15tak minuta (totalno nebitno u tom trenutnku)... I tako isprica ona i rece "Eh ja moram da idem, evo ti ostani s njima"... Bila neka trojica seljaka koji su naucili par stvari pa su se razbacivali pojmovima, pa je otprilike islo da sta god ja kazem oni kazu "Ma nista to, nego ... " itd itd... Nakon kratkog perioda sam odlucio izaci i nikad se ne vratiti...
Hmm interesantno, i sam sam bio u toj firmi na razgovoru i slično se desilo.
RAzgovor protekao OK oni zadovoljni ja isto, imamo dosta dodirnih tačaka jer odgovoaram profilu koji traže. Na krau razg njih dvoje se pogledaše i kao ono šta sad... ja reko reći će mi da dođem sutradan na posao.. al' jok samo "obećaše" da će mi se javiti sa rezultatima...
Fakat nekontam da mi bar rekoše u čemu je fora, nego ništ... biće da je to to , slovenci ih primoravaju da redovno drže intervjue onako reda radi.
Najvjerovatnije su odlucili da prime nekoga drugog, ili da jos sacekaju sa primanjem kandidata, dok ne nadju osobu koja po njihovom misljenju odgovara onome sto traze. Problem je sto ti nisu javili (ako su vec obecali), ali to se desava, obzirom da poslodavac jednostavno "ide dalje".
U principu, ako brzo nakon intreview-a ne stigne ponuda, vjerovatno se dogodilo nesto slicno ovome.
dr.Gonzo wrote:Najvjerovatnije su odlucili da prime nekoga drugog, ili da jos sacekaju sa primanjem kandidata, dok ne nadju osobu koja po njihovom misljenju odgovara onome sto traze. Problem je sto ti nisu javili (ako su vec obecali), ali to se desava, obzirom da poslodavac jednostavno "ide dalje".
U principu, ako brzo nakon intreview-a ne stigne ponuda, vjerovatno se dogodilo nesto slicno ovome.
Nazvao sam ih par dana nakon intervjua i reko mogu li dobiti neki odgovor, pozitivan ili negativan, ali mi ništ nisu rekli nego me jednostavno stavili na standby ko' biva ak im zatrebam za neke crne dane..
Imam pitanje. Pri prijavi za neki posao kod nas, je li bitan samo staž ili se broji i freelancanje i programiranje iz hobija (neki vlastiti projekti i sl.)?
Da li neko u Sarajevu organizuje naprednu obuku, kurseve i sl. iz oblasti web tehnologija (html/css/js-jq, pa i php)? Kako sam zavrsio drugi fakultet, a i uzalud trosim vrijeme na postdiplomskom koji mi, sve su prilike, kod nas nece puno pomoci, volio bih se posvetiti web-u u potpunosti. A jos je u pitanju skrivena ljubav...
Da li se negdje moze volontirati, eventualno, ili se trazi iskljucivo gotov produkt?
Dankesen.
Mogu te ja obucavati. Javi se u pp ako si zainteresovan i reci mi cijenu
Moze li neko napisati nesto o tranziciji sa faxa na posao? Da li su vam se desavale neocekivane stvari na koje vas niko nije upozoravao tokom studiranja i koliko ste ustvari zadovoljni sa onim sto ste naucili na faxu? Sta se generalno nauci u tom nekom pocetnom periodu pogotovo ako je u pitanju prvi posao ove vrste...
MasaCHusaC wrote:Moze li neko napisati nesto o tranziciji sa faxa na posao? Da li su vam se desavale neocekivane stvari na koje vas niko nije upozoravao tokom studiranja i koliko ste ustvari zadovoljni sa onim sto ste naucili na faxu? Sta se generalno nauci u tom nekom pocetnom periodu pogotovo ako je u pitanju prvi posao ove vrste...
Znanje sa faxa otprilike mozes baciti i onda se baciti na ponovno ucenje stvari Ponekad ce ti zatrebat nesto sto si naucio na faxu..
MasaCHusaC wrote:Moze li neko napisati nesto o tranziciji sa faxa na posao? Da li su vam se desavale neocekivane stvari na koje vas niko nije upozoravao tokom studiranja i koliko ste ustvari zadovoljni sa onim sto ste naucili na faxu? Sta se generalno nauci u tom nekom pocetnom periodu pogotovo ako je u pitanju prvi posao ove vrste...
Znanje sa faxa otprilike mozes baciti i onda se baciti na ponovno ucenje stvari Ponekad ce ti zatrebat nesto sto si naucio na faxu..
da.. bitno je da ti je jasan npr. fazon objekt orijentisano programiranje.. da znas sta je baza podataka i kako izgleda SQL query, a u hodu naucis npr. sa fakultetske neke C++ sintakse, da se presaltas na npr. C# ili tako..
Potrebni PHP, Javascript, MySQL developeri (juniori/seniori) na duži vremenski period.
Rad od kuće, puno radno vrijeme. Neophodno znanje engl. jezika.
Projekat: pandoo.cc
Sa svakim kandidatom ce biti obavljen mini intervju, odmah nakon toga mali test (za koji kandatima nije potrebno vise od sat vremena). Ako dobro uradi test, odmah isti dan kandidat salje CV, potpisuje ugovor i vec slj. dan pocinje raditi.
Dakle, veoma ozbiljna firma koja trazi znanje i spremnost za radi sa već uhodanim timom developera iz Evrope.