Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post Reply
Warhead

#176 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Warhead »

KatarinaKosaca wrote:
Na osnovu čega se određuje procenat? Da pravimo drvne inžinjere za propalu Krivaju? Ulagaćemo u turizam, pa nam trebaju turistički radnici? Na osnovu čega i kojih planova razvoja?
Pa valjda se odredjuje na osnovu neke analize. Osim ako mislis da je nekom onako doslo da mjenja upisne kvote jer nema pametinijeg posla.

Image

Image

Evo ti i cijela studija "Analiza stanja i potreba trzista rada s prijedlozima rjesenja]" iz 2008. godine. Trebalo je cijelih 30 sekundi da je nadjem na Internetu.

http://www.eis.ba/site/images/publikaci ... esenja.pdf
maher

#177 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by maher »

katastrofalno je da se politika upisa kreira prema zavodu za zaposljavanje i privrednoj komori ... ima li kakvih drugih izvora podataka... recimo po podacima svjetske banke za trenutno pet najtrazenijih poslova u svijetu uopste nema skola za te poslove... pored standardnih usko strucnih zanimanja sve je vise multidisciplinarnih poslova koji zahtijevaju znanja iz vise oblasti i za ljude sa srednjom strucnom spremom...isto tako sve je vise poslova koji vezani za neka neopipljiva sredstva ili virtualne prostore u oblastima kao sto su marketing, berze, elektronske usluge... gdje kompanije ne traze visoko kvalifikovane strucnjake nego ljude sa malo sirim osnovnim znanjima, interesovanjima i radnim navikama koje bi trebali steci u srednjoj skoli i onda ih kroz svoje tzv. korporativne univerzitete osposobljavaju za obavljanje tih poslova...(kao npr. microsoft, cisco, siemens, general electric...)...
tako da potpuno razumijem zelju roditelja i djece za gimnazijama gdje djeca upravo dobiju tu osnovnu sirinu obrazovanja, a prvenstveno steknu radne navike koje su presudne ... na zalost kod nas se sve svelo na prijemne, na prosjeke ocjena, sve je stresno, i jedan posao koji bi trebao da bude relaksirajuci i konstruktivan i koji bi djecu motivisao i usmjerio za buduci rad pretvori se u svoju suprotnost generisuci mnoge druge probleme...
svaka cast odlikasima, svaka cast elitnim skolama, ali ne vidim razlog da neko ako je polozio prijemni za neku skolu ne bude primljen u tu skolu...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#178 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

@warhead: hvala na trudu, Ipak, ovo je analiza na osnovu sadašnjeg stanja i privrednog trenutka. ali, ako postoji razvojni plan, onda se na osnovu njega pravi. To u ozbiljnoj mjeri ne postoji.
popajic

#179 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

KatarinaKosaca wrote:
popajic wrote:Ti istinu nazivas paranojom :?
Meni je ovaj tvoj stav fobican , a baziran je na totalnoj neistini
Ovo me je jako podsjetilo na bivšu tužiteljicu onog sistema Edinu Rešidović koja je na suđenju aliji Izetbegoviću tako nešto rekla... Kako možete vjerovati u vrijednosti koje ne podrazumjevaju naše socijalističko samoupravljanje. Dakle, ja i moji partijiski drugovi smo mjerilo za istinu i istinske vrijednosti. Od tebe ništa novo... Dalje....
popajic wrote:Selekcija i odredjeni postotak ogranicenja pri upisu u bilo koju skolu mora postojati.
Kako je to ikome nelogicno :?
Na osnovu čega se određuje procenat? Da pravimo drvne inžinjere za propalu Krivaju? Ulagaćemo u turizam, pa nam trebaju turistički radnici? Na osnovu čega i kojih planova razvoja?
Krenes u normalnu diskusiju , ali te jako brzo ponese SDP fobija. Steta !
Suljagiceva odluka je davno prihvacen standard u svim razvijenim drzavama , gdje nikakve veze nemaju ni Zlaje ni partijski drugovi. Zalosno, ali od tebe nista novo .

I da, postotak kanalise stanje na " terenu".
Ako od 100 zavrsenih osnovaca njih 80 zeli da upise gimnaziju ,a vec ih je 50 bez posla - nece moci !
Niko ne ukida skole i pravo na odabir istih , " samo " stihiju treba da zamijeni planiranje koje nije izmislio Suljagic nego je davno u opticaju u Evropi i svijetu.
Warhead

#180 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Warhead »

KatarinaKosaca wrote:@warhead: hvala na trudu, Ipak, ovo je analiza na osnovu sadašnjeg stanja i privrednog trenutka. ali, ako postoji razvojni plan, onda se na osnovu njega pravi. To u ozbiljnoj mjeri ne postoji.
Nema na cemu. Nije neki trud, kako sam rekao ovo je ono sto sam iskopao na Internetu jednostavnom pretragom u manje od minute. U vezi opaske da ne postoji razvojni plan, mozda ne postoji a mozda i postoji. Uglavnom, vjerujem da je i ovaj grafikon dovoljan za opravdanje odluke da se kvota za gimnaziju smanji sa 32% na 26%. Ne moras biti pametan da vidis da je i to, eventualno "odokativno" smanjenje, bolje od zadrzavanja stanja kakvo je trenutno.
KatarinaKosaca

#181 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:I da, postotak kanalise stanje na " terenu".
Ako od 100 zavrsenih osnovaca njih 80 zeli da upise gimnaziju ,a vec ih je 50 bez posla - nece moci !
Niko ne ukida skole i pravo na odabir istih , " samo " stihiju treba da zamijeni planiranje koje nije izmislio Suljagic nego je davno u opticaju u Evropi i svijetu.
Davno u opticaju u europi i svijetu je nešto što se zove razvojna politika. Odnsno u koje će segmenta sa kojim novcem država usmjeravati i podsticati privredu(pomoća za mala i srednja preduzeća iz određenih oblasti, subvencije za poljoprivredu itd). Kod nas se to svodi na nešto programa stranih organizacija i tu se završava. Stoga i ne postoji približno egzaktna predstava šta koga i gdje će trebati za 10 ili 20 godina.

btw. Osim toga odluka se treba donijeti ne na kantonalnom nego državnom nivou. Radna dozvola nam je na cijelom području BIH, dakle "protok robe, ljudi i kapitala" ne treba sužavati
Klodovik

#182 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Warhead wrote:
KatarinaKosaca wrote:@warhead: hvala na trudu, Ipak, ovo je analiza na osnovu sadašnjeg stanja i privrednog trenutka. ali, ako postoji razvojni plan, onda se na osnovu njega pravi. To u ozbiljnoj mjeri ne postoji.
Nema na cemu. Nije neki trud, kako sam rekao ovo je ono sto sam iskopao na Internetu jednostavnom pretragom u manje od minute. U vezi opaske da ne postoji razvojni plan, mozda ne postoji a mozda i postoji. Uglavnom, vjerujem da je i ovaj grafikon dovoljan za opravdanje odluke da se kvota za gimnaziju smanji sa 32% na 26%. Ne moras biti pametan da vidis da je i to, eventualno "odokativno" smanjenje, bolje od zadrzavanja stanja kakvo je trenutno.
Bez novih radnih mjesta, samo se vrtimo ukrug. Tu je suština. Ovako će nastavnici u školama ostati na poslu i porast će broj nezaposlenih osoba koje su završile medicinsku, elektrotehničku, ekonomsku, mašinsku ili tehničku školu. Ali će ukupni broj biti isti.
Alfons Kauders

#183 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Davno u opticaju u europi i svijetu je nešto što se zove razvojna politika. Odnsno u koje će segmenta sa kojim novcem država usmjeravati i podsticati privredu(pomoća za mala i srednja preduzeća iz određenih oblasti, subvencije za poljoprivredu itd). Kod nas se to svodi na nešto programa stranih organizacija i tu se završava. Stoga i ne postoji približno egzaktna predstava šta koga i gdje će trebati za 10 ili 20 godina.

btw. Osim toga odluka se treba donijeti ne na kantonalnom nego državnom nivou. Radna dozvola nam je na cijelom području BIH, dakle "protok robe, ljudi i kapitala" ne treba sužavati
Hm, pa sta predlazes?

Da se ne radi nista dok se ne usaglasi neka nova dugorocna strategija? Koliko bi taj proces trajao? 5 godina? 10?

A u medjuvremenu da se ne radi nista kako bi se otklonile ocite anomalije?

I kako planiras odluku donijeti na drzavnom nivou?! Za to bi ti trebao novi Ustav.
KatarinaKosaca

#184 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

Klodovik wrote:Bez novih radnih mjesta, samo se vrtimo ukrug. Tu je suština. Ovako će nastavnici u školama ostati na poslu i porast će broj nezaposlenih osoba koje su završile medicinsku, elektrotehničku, ekonomsku, mašinsku ili tehničku školu. Ali će ukupni broj biti isti.
Čini mi se da se diskusija vodi bez ekonomske abecede. Nova radna mjesta se kreiraju, ne niču kao gljive poslije kiše. Kreiraju se investicijama (stranim ili domaćim) koji se predvđaju u razvojnim politikama. Ovdje se navodi kako je ovo odavno u europskim zemljama, a povodom EU se ekonomski izučava na primjer zajednička agrarna politika i subvencije. Zna se unaprijed 20 godina koje poljoprivredno dobro će se subvencionirati i da će se davati kreditne olakšice za kupovinu poljoprivrednih mašina. Ne može se ni usporediti sa našim haosom.
Warhead

#185 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Warhead »

KatarinaKosaca wrote:
Katarina, zato postoji tendencija (ili zelja roditelja) da svi budu ekonomisti, pravnici i politolozi. Cak i ako nema tako dugorocne razvojne politike, je li mislis da je bolje rjesenje da ostane na snazi trenutna hiperprodukcija ekonomista i pravnika ili da se to bar malo smanji?

Evo recimo u 2008. na birou je bilo oko 350 ljudi sa zavrsenim ekonomskim fakultetom. Negdje je bio podatak (ne da mi se traziti) da ih je u 2010. bilo preko 800. U tom pogledu, kakva god bila, odluka koja ce zaustaviti dalju hiperprodukciju je bolja nego da ne mjenjamo nista i to zato jer ne postoji neki uvid u to sta ce biti za 20 godina.
KatarinaKosaca

#186 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

Warhead wrote:Katarina, zato postoji tendencija (ili zelja roditelja) da svi budu ekonomisti, pravnici i politolozi. Cak i ako nema tako dugorocne razvojne politike, je li mislis da je bolje rjesenje da ostane na snazi trenutna hiperprodukcija ekonomista i pravnika ili da se to bar malo smanji?

Evo recimo u 2008. na birou je bilo oko 350 ljudi sa zavrsenim ekonomskim fakultetom. Negdje je bio podatak (ne da mi se traziti) da ih je u 2010. bilo preko 800. U tom pogledu, kakva god bila, odluka koja ce zaustaviti dalju hiuperprodukciju je bolja nego da ne mjenjamo nista i to zato jer ne postoji neki uvid u to sta ce biti za 20 godina.
A šta ako procjena oko smanjenja ekonomista bude pogrešna? Opet ponavljam slučaj drvno prerađivačke industrije u zavidovićima ili smanjenja upisa na jezike prije rata? što se više bazira na sadašnjem stanju, a manje na realnom predviđanju budućeg razvoja (nekad nije ni predvidiv, kao devedesetih), to je veća šansa greške.
popajic

#187 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

@Warhead
...U tom pogledu, kakva god odluka koja ce zaustaviti dalju hiuperprodukciju je bolja nego da ne mjenjamo nista i to zato jer ne postoji neki uvid u to sta ce biti za 20 godina....
Upravo je o tome rijec .
U nedostatku ( jednom od mnogih !) razvojne politike je puno pozeljniji ikakav pomak nego status quo.
( Small step for man , but giant ( dobro, nije bas gigantski :D ) step for the obrazovni sistem :) )
Warhead

#188 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Warhead »

KatarinaKosaca wrote:
Warhead wrote:Katarina, zato postoji tendencija (ili zelja roditelja) da svi budu ekonomisti, pravnici i politolozi. Cak i ako nema tako dugorocne razvojne politike, je li mislis da je bolje rjesenje da ostane na snazi trenutna hiperprodukcija ekonomista i pravnika ili da se to bar malo smanji?

Evo recimo u 2008. na birou je bilo oko 350 ljudi sa zavrsenim ekonomskim fakultetom. Negdje je bio podatak (ne da mi se traziti) da ih je u 2010. bilo preko 800. U tom pogledu, kakva god bila, odluka koja ce zaustaviti dalju hiuperprodukciju je bolja nego da ne mjenjamo nista i to zato jer ne postoji neki uvid u to sta ce biti za 20 godina.
A šta ako procjena oko smanjenja ekonomista bude pogrešna? Opet ponavljam slučaj drvno prerađivačke industrije u zavidovićima ili smanjenja upisa na jezike prije rata? što se više bazira na sadašnjem stanju, a manje na realnom predviđanju budućeg razvoja (nekad nije ni predvidiv, kao devedesetih), to je veća šansa greške.
Uz ovakvu tedenciju stancanja tih kadrova tesko da ce biti pogresna. Jedino ako se nekim cudom udvostruci broj kantona ili, sta ja znam, ako se utrostruci broj opstina pa bude nedostajalo jos administracije.
madner

#189 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

ententina wrote:
madner wrote:Nema vise neto plate. Nema, ne postoji, nigdje ne pise. Davno uvedeno pravilo :roll:

Imas platu i od nje se odbijaju doprinosi.

Ja se duboko ispricavam, znaci ne pise vise jel? Pa pika li se ipak tih 68% ili ne? Sta pise??? Meni kazu da placam, a mozda me lazu. Ili mozda ispada da ako ja mislim da je to neto, a ono nije neto, isto je ko da ne placam :-D
Jedno je sigurno: nisam vise u folu i ne znam sta je in. Neto - zdravo. Eto
Dakle logika 0 bodova.
Mogucnost dedukcije 0 bodova.

Hvala sto ste slikovito pokazali zasto roditeljske zelje nisu uvijek ispravne.
ProS

#190 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by ProS »

nije lose, umjereno kako je jedino i moguce :)

ali je i dalje lakse naci posao pravniku ili ekonomisti, jer reforme u obrazovanju trebaju pratiti razvoj privrede,sto se ovdje ne desava :run:
Bodkin

#191 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Bodkin wrote:
pa ne, nisam ni rekao u tom kontekstu nego je na temi ustaljeno izgleda da gimnazijalci upisuju sarene laze a iz srednje tehnicke postaju inzinjeri pa sam se na to osvrnuo :)
inace sam pobornik da se uradi nesto jer nisu svi za sve skole. na ekonomiji npr znam da oni koji su losiji bili u srednjoj nemaju sanse da budu redovni nego placaju bruku da studiraju (ima mozda par procenata sa stelom)
Naravno da ne upisuju. Upisuju ih losi gimnazijalci, poput mene. :D Doduse, gledajuci politiku ocjenjivanja u skolama, mislim da bi sad hladno imao prosjek od preko 4.5, a ne 3 i kusur. :D

Sve je to rezultat "zelja" roditelja. :D U osnovnoj danas djecu ne nauce nista, ne mogu ih ni oborit, pa ni istjerat iz skole. Imaju djeca prava, ok. U srednjoj nije puno bolje, prosjek se pumpa na bezveznim predmetima, tako da imas brdo vrlodobrih i odlicnih maturanata koji su katastrofa u bosanskom, matematici, engleskom... Ali zato imaju petice iz fizickog, vjeronauka i sl. predmeta.

Kod nas roditelji haman ne salju djecu u skolu da se obrazuju i da nesto nauce, vec cisto da dobiju "papir", uz sto manje truda. To sto iza tog papira ne stoji nikakvo znanje, nikakva disciplina, nikakva radna navika roditeljima ocito ne smeta. Jasno je da svako zeli najbolje za svoje dijete, ali mnogi roditelji nisu realni, sekunde.
pa stani, nisam ja rekao da je losa ova odluka.ona je polovicno dobra :D ja sam apsolutno za to da se za 100% podignu kriteriji u srednjim i na fakultetima a prijemni za 200% otezaju :D ja sam zavrsio krs gimnaziju pa sam opet bio redovan na faksu jer sam imao dobre ocjene i dobro uradio prijemni. to za ogranicavanje nisam pametan jebiga,ima ljudi koji se bolje razumiju od mene

sad ovo sto ljudi postaju nezaposlene, shvatite da od generacije ekonomista na birou zavrsi 20% a ostali se zaposle. e sad sto je apsolutna brojka velika jebiga, velika smo ekonomija :D :D
amrica

#192 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

maher wrote:ministar opet ima malo problema sa komunikacijom...drzava nece ispunjavati zelje roditelja...a zasto ne bi ispunjavala...ti roditelji su poreski obveznici i morala bi se i njihova bar malo uvazavati prije donosenja nekih vaznih odluka...svrha obrazovanja nije samo zaposljavanje, nego ima i svoju socijalnu, drustvenu i kuturnu dimenziju... i mora razumjeti i brigu roditelja cija djeca nisu bas genijalci i nisu mozda nesto vrijedna i pametna, ali su fina, kulturna i vaspitana djeca... ispada da ako je dijete vrlodobar ucenik da mu jedino skela preostaje...ministar mora znati da dolaskom u neku od tih njegovih skola koje nemaju bas dovoljno upisanih ucenika postoji velika sansa da ta djeca krenu u nekom losem smjeru...
treba malo proanalizirati i ove probleme sa maloljetnickom delikvancijom pa ce se vidjeti u nekim slucajevima da je upravo to lose drustvo u losim skolama od neke djece koja nisu bila problematicna napravilo probleme...tako da ministar ne moze problem upisa svoditi samo na podatke sa biroa za zaposljavanje i nije njegovo da nekome ko ima tek 15 godina odredjuje cime ce se baviti u zivotu...pa i on zna da njegova generacija nije imala redovno srednjoskolsko obrazovanje u ratu ili ga cak nije imala nikako...pa opet ta djeca zive, rade, obrazuju se, magistriraju, doktoriraju....
mora se razumjeti i briga roditelja, a bogami je i odgovornost i ministra i ministarstva za skole koje su na losem glasu i gdje djeca umjesto obrazovanja imaju veliku sansu da postanu drustveni problem...
cini mi se ipak da obzirom na resor obrazovanja koji mu je pripao ministar olako upada u konflikte sto nije dobro...djeca sve to gledaju i slusaju... a bogami i on nije dosao na tu poziciju sa nekim bas refrencama i iskustvom...nadam se da negdje makar pripravnicki staz odradio...da nam toliko soli pamet...

:shock:
Jah, logike, dijete nije pametno ni vrijedno (da ne kazem glupo je i(li) lijeno 8) ), ali je fino vaspitano... i zato treba ne u gimnaziju nego drito u skolu za parlamentarne zastupnike, profesore, premijera vlade...? Zato sto su mu rodiyelji poreski obveznici :roll:

Ne idu vrlodobri na skelu, vrlodobri idu u druge srednje skole, samo ne u gimnaziju.

Ko nece ili ne moze da (na)uci, treba da snosi posljedice toga.

Ko nema sluha ne moze pjevati ili svirati u simfonijskom ili slicnom orkestru.
Bodkin

#193 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Bodkin »

jos jedna stvar je tu problem.osim gimnazija i par strucnih skola ostale skole su na jako losem glasu. realno gledajuci tamo je velika vjerovatnoca da postanes problem nego rjesenje
JBL

#194 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

headbanger wrote:zato ja i trubim evo ima dva dana
poostriti kriterije na prijemnom, npr, prijemnom moze pristupiti ucenik koji je u osnonvu zavrsio sa prossjekom 4
ili nesta slicno
ili da testove za prijmeni zamjene izmedju kantona, sto da ne, angazovati komsije iz drugih gradova
strozije kaznjavati korumpirane profesore/direktore
i ako sve ovo ne bi ferceralo tek onda uvoditi nekakva ogranicenja
Nakon toga i dodatno poostriti kriterije i upisivati samo djecu odredjene boje kose, nacije, broja cipela, itd, itd. Uvoditi takve nebuloze, pogotovo u trenutnom stanju BH bi samo podijelila djecu na bogati(je) i siromasne.
Skolstvo je u BiH (i ne samo u BIH) postao neka vrsta sociale i svako dijete koje nije skoli, sasvim svejedno kojoj ili zasto ce ostati na cesti. A tamo se koji samo jedan zanat... Ovakve odluke (glupe btw) se ne donose preko noci i preko palca.
JBL

#195 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

hadzinicasa wrote: Ne brani on nikome da se upiše gdje hoće, samo postavlja određene standarde koji su dosad srozavani do zla boga sa raznoraznim štelama. Sjećam se kad je trebalo položiti prijemni da se upišeš u srednju, da ih je bilo koji to nisu uspjeli, pa polagali u drugoj školi u drugom roku, pa se tamo upisali i onda prebacili u prvobitno željenu školu.... preko štele naravno. (a prvobitno željena škola u međuvremenu tražila - i dobila - od ministarstva da joj se dozvoli dodatni upis ne jednog, no još 2 razreda štela)

Ima određeni broj učenika koji se prima u škole, pa bujrum - ako si dobro učio 8 godina - imaš više bodova, ako si slabije učio - imaš priliku da namiriš to na prijemnom i opet upadneš....

nije svaka škola za svakoga. isto kao što fakultet nije za svakoga. treba uvesti državnu maturu i zdravo đaci.
al' to dogodine :D
Crncu mozes zabraniti ulaz tako i da postavis "standard" da moras biti bijelac za ulaz. Pa je to vjerovatno ok :D
Drzavna matura u drzavi kakva je BiH gdje svako selo radi po svom sistemu je isto fantasticna ideja. Inace problematicna i puno razvijenijim drzava. Kad u to dodas jos podijeljenu drzavu onda bas trazis probleme.
madner

#196 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Sta je problem drzavne mature? To sada posteno da neko bude dzak generacije, ima sve petice i ne zna pola od drugog ucenika "zajebanije" skole koji prolazi 3 ili 4.?
amrica

#197 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

maher wrote:katastrofalno je da se politika upisa kreira prema zavodu za zaposljavanje i privrednoj komori ... ima li kakvih drugih izvora podataka... .

katastrofa :roll:

treba svjetsko trziste, microsoft i slicni, zajedno sa mahalom da kreira politiku upisa.
Pa ne zivimo u Americi, nego u crnoj rupi Europe. 50% radnosposobnog stanovnistva nezapolsleno, vecina sss gimnazijlaci. Eto ce se takav gimnazijalac iz Sarajeva zaposliti u toj nekoj firmi u zemlji u kojoj ne moze raditi bez dozvole, a slicnih kandidata, kojima ne treba dozvola milijarda :run:

Podrzavam odluku, hiperprodukcija zvanja koja su "inn" u praksi povecavaju cifru nezaposlenih.
JBL

#198 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

madner wrote:Sta je problem drzavne mature? To sada posteno da neko bude dzak generacije, ima sve petice i ne zna pola od drugog ucenika "zajebanije" skole koji prolazi 3 ili 4.?
Za tako nesto trebas sredjeno skolstvo (sto BiH nema), jedistven program (sto BiH nema i vjerotno nikad nece ni imati), razvijeno drustvo (sto BiH nije), itd, itd. Za takve stvari trebas par decenija i ne nema tu nista "preko noci".
JBL

#199 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

amrica wrote:Podrzavam odluku, hiperprodukcija zvanja koja su "inn" u praksi povecavaju cifru nezaposlenih.
znaci treba povecati broj konobara, sve drugo nije vazno ili potrebno
madner

#200 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

JBL wrote:
madner wrote:Sta je problem drzavne mature? To sada posteno da neko bude dzak generacije, ima sve petice i ne zna pola od drugog ucenika "zajebanije" skole koji prolazi 3 ili 4.?
Za tako nesto trebas sredjeno skolstvo (sto BiH nema), jedistven program (sto BiH nema i vjerotno nikad nece ni imati), razvijeno drustvo (sto BiH nije), itd, itd. Za takve stvari trebas par decenija i ne nema tu nista "preko noci".
Obrazovanje je na nivou kantona, kantoni imaju jedinstven program, razvoj drustva je subjektivna kategorija...
Zasto ne moze kantonalna matura?
Post Reply