Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
Repetitor

#176 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Repetitor »

One slike koje je postavio Sarajmen načinjene su u širem rejonu Bjelašnica-Treskavica-Grebak,i na njoj su neki od pripadnika Fočanske i Prve Bošnjačke brigade...

Ne znam ko šta ima protiv onih slika? To su ljudi koji su začepljali rupe tamo gdje je najzajebanije bilo :thumbup:

Postavit cu ja jos neke slike

Image

Unisteni četnički tenk na Proskoku
poznanik

#177 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

Repetitor wrote:One slike koje je postavio Sarajmen načinjene su u širem rejonu Bjelašnica-Treskavica-Grebak,i na njoj su neki od pripadnika Fočanske i Prve Bošnjačke brigade...
Ne znam ko šta ima protiv onih slika? To su ljudi koji su začepljali rupe tamo gdje je najzajebanije bilo :thumbup:
Image

Grebak nije bjelašničko-treskavičko ratište, a nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije klanjala na ovaj način kako je to snimljeno i prikazano @Sarajmenovom fotografijom. Pitanje je da li je i područje sa slike na ovom ratnom rejonu o kojem se piše ovdje, tako da objema fotografijama na ovoj temi nije mjesto.
Repetitor

#178 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Repetitor »

Jel Jahorinski bataljon drzao linije na Grebku? JESTE
Jesu li formacije koje su branile Grebak bile Fočanska brigada koja je ujedno i branila Treskavicu,Bjelasnicu,Rogoj? JESTE

Ne vidim zasto bi Grebak bio izvan ovog domena???
poznanik

#179 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

Repetitor wrote:Jel Jahorinski bataljon drzao linije na Grebku? JESTE
Jesu li formacije koje su branile Grebak bile Fočanska brigada koja je ujedno i branila Treskavicu,Bjelasnicu,Rogoj? JESTE
Ne vidim zasto bi Grebak bio izvan ovog domena???
Grebak je na sasvim "drugom kraju svijeta" od Treskavice i Bjelašnice, bezze ti je poveznica. Grebak je jahorinsko ratište, ili možda i goraždansko.
junkers

#180 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

poznanik wrote:
mahalas505 wrote:Da li neko moze opisati kako je doslo do zarobljavanja grupe pripadnika 2BB brigade na Treskavici?
Ne mogu opisati kako je došlo do zarobljavanja, ali mogu spomenuti razlog:

Djelomično zahvaljujući Hilmi Kovaču, tadašnjem k-dantu 2. brdske brigade (s Vratnika, Kovača, Hladivoda i oklnih mjesnih zajednica), ranijem kapetanu sistema veze JNA iz podzemnog objekta u Žepi, koji je kratko vrijeme prije tog događaja od Sabita Puškara - Puške preuzeo komandovanje brigadom, i njegovom naredbom za slanje neiskusnih momaka u bespuće Treskavice, ne bi li se dodvorio k-di Korpusa, a djelomično i samim neiskustvom te grupe boraca, jer su jednostavno zalutali na Treskavici.

Poslije je Kovač ponovio svoje k-dovanje slanjem jedne čete vojnika u sastav 1. Bošnjačke brigade, prilikom njenog formiranja, jer k-da 1. Korpusa nije mogla sastaviti brigadu od boraca koji su svojim prebivalištem gravitirali područjem Igmana, Treskavice, odnosno Trnova, Kalinovika i naseljenih mjesta u tom regionu. Razlog je u činjenici da je najveći broj vojsno sposobnog ljudstva već pripadao 4.mtrb iz Hrasnice, u kojoj je jedino interventni vod djelovao u borbama. Svi ostali, izuzetno sposobni muškarci samo su čuvali rovovske položaje, a u slobodno vrijeme trgovali...
lupaš,4.mtbr je imala diverzantski odred,izviđačku četu,svaki bataljon poč,95 su ujedinjeni mislim u nešto što se zvalo manevarski odred.bilo je i šverca ali nije uredu da pljuješ na momke koji su se borili.znači nije vod (to je 30 ljudi)broj je puno veći.bilo je linija koje su držali i djelimično sposobni(mehke kite :-D )
junkers

#181 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

Repetitor wrote:One slike koje je postavio Sarajmen načinjene su u širem rejonu Bjelašnica-Treskavica-Grebak,i na njoj su neki od pripadnika Fočanske i Prve Bošnjačke brigade...

Image

:thumbup: a i taj tenk zna se ko,kad i sa čim ga je uništio
Gojeni H

#182 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Gojeni H »

Sarajmen

Samo da se zatefterim da pratim.
Samo furaj i postavljaj slike. Stipu negativne komentare.
4m3l

#183 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by 4m3l »

upis.
sten_MK_II

#184 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by sten_MK_II »

poznanik wrote:
Image

Grebak nije bjelašničko-treskavičko ratište, a nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije klanjala na ovaj način kako je to snimljeno i prikazano @Sarajmenovom fotografijom. Pitanje je da li je i područje sa slike na ovom ratnom rejonu o kojem se piše ovdje, tako da objema fotografijama na ovoj temi nije mjesto.
nego na koji ? :-)
poznanik

#185 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

sten_MK_II wrote:
poznanik wrote:Grebak nije bjelašničko-treskavičko ratište, a nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije klanjala na ovaj način kako je to snimljeno i prikazano @Sarajmenovom fotografijom. Pitanje je da li je i područje sa slike na ovom ratnom rejonu o kojem se piše ovdje, tako da objema fotografijama na ovoj temi nije mjesto.
nego na koji ? :-)
Na način da je desetine vjernika u zajedničkoj molitvi koristilo livadu za vjerski obred, posebno uz činjenicu da nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije mogla sastaviti u jednom trenutku onoliki broj vjernika koji je prikazan na fotografiji, pa možda da ih i ukupno nije bilo toliko... :oops:

Ne vjerujem da si ti drugačije pomislio kad si pročitao "način" :-)
jalijas74

#186 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

poznanik wrote:
mahalas505 wrote:Da li neko moze opisati kako je doslo do zarobljavanja grupe pripadnika 2BB brigade na Treskavici?

Djelomično zahvaljujući Hilmi Kovaču, tadašnjem k-dantu 2. brdske brigade (s Vratnika, Kovača, Hladivoda i oklnih mjesnih zajednica), ranijem kapetanu sistema veze JNA iz podzemnog objekta u Žepi, koji je kratko vrijeme prije tog događaja od Sabita Puškara - Puške preuzeo komandovanje brigadom, i njegovom naredbom za slanje neiskusnih momaka u bespuće Treskavice, ne bi li se dodvorio k-di Korpusa, a djelomično i samim neiskustvom te grupe boraca, jer su jednostavno zalutali na Treskavici.

Poslije je Kovač ponovio svoje k-dovanje slanjem jedne čete vojnika u sastav 1. Bošnjačke brigade, prilikom njenog formiranja, jer k-da 1. Korpusa nije mogla sastaviti brigadu od boraca koji su svojim prebivalištem gravitirali područjem Igmana, Treskavice, odnosno Trnova, Kalinovika i naseljenih mjesta u tom regionu. Razlog je u činjenici da je najveći broj vojsno sposobnog ljudstva već pripadao 4.mtrb iz Hrasnice, u kojoj je jedino interventni vod djelovao u borbama. Svi ostali, izuzetno sposobni muškarci samo su čuvali rovovske položaje, a u slobodno vrijeme trgovali...

Ja cu se vratiti nekad kasnije ovom pitanju u zarobljavanju pripadnika 2 BB ali prvo da odgovorim nesto poznaniku.

Pripadnici 2 BB su bili u rejonu Treske godinama prije ovoga zarobljavanja, prvi izlazak je bio u Sinanovice bili su na Ljeljanu kad su zarobljeni vec spomenutu tenkovi. Zatim se penju na Tresku i na Djevigradu borave skoro 2 godine. Moja ratan prica se dosta plete sa 2 BB pa cemo i spomenuti negdje kasnije i ovo zarobljavanje jer jedan dobar drug mi je bio zarobljen kao i par komsija (zivi i zdravi).

Da li supak Hilo slao ljude u 1 Bosnjacu nije mi poznato, mene je recimo suknuo u 14 diviziju nicim izazvan :) mozda mi je time i spasio zivot jer nekako po smjenama bas su "moji" nastradali na Treski.
poznanik

#187 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

junkers wrote:
poznanik wrote:...Poslije je Kovač ponovio svoje k-dovanje slanjem jedne čete vojnika u sastav 1. Bošnjačke brigade, prilikom njenog formiranja, jer k-da 1. Korpusa nije mogla sastaviti brigadu od boraca koji su svojim prebivalištem gravitirali područjem Igmana, Treskavice, odnosno Trnova, Kalinovika i naseljenih mjesta u tom regionu. Razlog je u činjenici da je najveći broj vojno sposobnog ljudstva već pripadao 4.mtrb iz Hrasnice, u kojoj je jedino interventni vod djelovao u borbama. Svi ostali, izuzetno sposobni muškarci samo su čuvali rovovske položaje, a u slobodno vrijeme trgovali...
lupaš,4.mtbr je imala diverzantski odred,izviđačku četu,svaki bataljon poč,95 su ujedinjeni mislim u nešto što se zvalo manevarski odred.bilo je i šverca ali nije uredu da pljuješ na momke koji su se borili.znači nije vod (to je 30 ljudi)broj je puno veći.bilo je linija koje su držali i djelimično sposobni(mehke kite :-D )
Tvoja percepcija "pljuvanja" bitno se razlikuje od moje.

Činjenica je da je 4. mtbr. imala zonu odgovornosti naselje Hrasnica i rovovsku liniju odgovornosti prema Vojkovićima i Kotorcu i Ilidži s druge strane, i da je nije pomjerala od početka do kraja rata; činjenica je da je 4. mtbr. bila sastavljena ogromnim brojem od boraca kojima je prebivalište bilo Trnovi o sva sela trnovljanskog platoa ili podjahorinskog područja, i da je početkom 1994. godine, u vrijeme formiranja 1. Bošnjačke bb, koja je trebala i kasnije preuzela z.o. Igmana i trnovljanskog platoa, bio veliki problem K-di 1. Korpusa da upotpuni tu brigadu, jer su se, do tada mnogi "slobodni", neraspoređeni "Trnovljaci" koji su trebali ući u sastav te brigade, na najbrži mogući način počeli prijavljivati u 4.mtbr.; činjenica je i da su borci 4. mtbr. uživali mnoge povlastice i imali iznadprosječnu logističku podršku K-de Korpusa, zahvaljujući Fikrinoj vezi s Alijom Izetbegović, što znači da su imali hrane više nego uobičajeno i mnogo mnogo više nego borci s brda iznad - borci 1. Bošnjačke i posebno borci Fočanske brigade, da su imali nove i tople uniforme i zdravu obuću, koju su koristili mahom u rovovskom održavanju linija, dok su borci "s brda" u starim čizmama i u tankim uniformama provodili borbe po bespućima Igmana, Bjelašnice i Treskavice, da su, i kad su pojedine vojne formacije odlazile u ofanzivna dejstva na bjelašničko-treskavičko ratište, to činile u autobusima i u kamionima pod ceradama, dok su se "Bošnjaci" i "Fočaci" pješke peli uz "osmice", pa preko Hrasničkog stana do logora u Bijeloj i dalje...činjenica je da su borci 4.mtbr. bili najveći trgovci s obje strane tunela, dok su "borci s brda" ostajali na ratištu i po dva mjeseca u kontinuitetu, itd., itd.

Ovo nije "pljuvanje", ovo su činjenice.
poznanik

#188 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

jalijas74 wrote:
poznanik wrote:

Ja cu se vratiti nekad kasnije ovom pitanju u zarobljavanju pripadnika 2 BB ali prvo da odgovorim nesto poznaniku.
Pripadnici 2 BB su bili u rejonu Treske godinama prije ovoga zarobljavanja, prvi izlazak je bio u Sinanovice bili su na Ljeljanu kad su zarobljeni vec spomenutu tenkovi. Zatim se penju na Tresku i na Djevigradu borave skoro 2 godine. Moja ratan prica se dosta plete sa 2 BB pa cemo i spomenuti negdje kasnije i ovo zarobljavanje jer jedan dobar drug mi je bio zarobljen kao i par komsija (zivi i zdravi).

Da li supak Hilo slao ljude u 1 Bosnjacu nije mi poznato, mene je recimo suknuo u 14 diviziju nicim izazvan :) mozda mi je time i spasio zivot jer nekako po smjenama bas su "moji" nastradali na Treski.
Ja sam neposredno upoznat sa svim događajima, prije i poslije. Bio sam pripadnik i 2. bb i 1. Bošnjačke bb, u koju sam ušao po komandi 1. Korpusa zbog vojne dužnosti koju sam obavljao prije, u 2. bb.
jalijas74

#189 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

poznanik wrote:Ja sam neposredno upoznat sa svim događajima, prije i poslije. Bio sam pripadnik i 2. bb i 1. Bošnjačke bb, u koju sam ušao po komandi 1. Korpusa zbog vojne dužnosti koju sam obavljao prije, u 2. bb.
Znaci tebe je smrad suknuo u 1 Bosnajcku a mene u 117 :). Super mozda smo izbjegli sudbinu zarobljenih drugova bas svojim prelaskom :) ali krenimo redom.
jalijas74

#190 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

Kako sam samo „progutao“ cijelu ovu pricu u jednom dahu. Svaka ti cast na ovom tekstu, duboki naklon.

U isto vrijeme dok si se ti jos uvijek smrzavao tamo gore. Nekako smo sa vasima iz logistike
poznanik wrote: U pripremama je učestvovala i logistička jedinica 1. BB, i ovom prilikom im treba odati dužno poštovanje i čestitke, jer su svu logistiku (pune plinske boce, drvena građa - daske i grede, hrana, municija i sve slično, iznijeli na svojim leđima nakon osvajanja vrha i visoravni. To je bio podvig, kakav ni danas nije lako postići.
pojma nema ni kako ni zasto, valjda da se komandir uvuce u dupe komandatu Kuburi mi dobijamo naredjenje da iznesemo neki MTS. Prvo je dosao kamion dole do potoka pa smo iznosili MB granate raznih kalibara do u logor u Plocama (tamo gdje je drvena dzamija) i tako gotovo cijelu noc. Negdje pred zoru smo potrpali po 4 granate od 60 mm i par onih noznih bacaca (stavis ga izmedju nogu) Image i pravac gore, skroz gore do Voluje jame ili ti Bjele vode gdje je vec bila skuckana poveca koliba. Tu malo odmaramo i idemo dalje vodic nam je bio neki „dedo“ od 70 godina koji je furao uz te uspone kao da mu je 18. Popeli smo se na sami vrh prosli pored tog betonskog-zeljeznog vrha Djokinog tornja i jos jedno 50 metra pravo nailazimo na zaklon iskopan u snijegu , nesto kao „iglo“ tu ostavljamo granate i bacace i odmah idemo nazad. Ovaj put bez vodica jer je on ostao gore sa vama, orjentir su nam bile ledenice na stijenama. U „Volujoj jami“ malo smo predahnuli i krenuli smo nazad, tu odmah na pocetku puta srecemo vase kako nose jednog sehida iz tvoje brigade, posto ih je bilo malo a nas dosta vise nekih desetak ljudi odlucili smo ima pomoci. I tako smo se smjenjivali sve do logora. Tada sam prvi puta osjetio „miris smrti“ i pored dosta hladnog vremena, povremenog snijega i jakog vjetra jednostavno sam osjetio taj miris i tezinu mejta upadali smo sa nosilima gotovo do pasa u snjeg klizali se i padali ali smo pomogli da se sehid prenese. Poslje toga odlazimo u logor na odmaranje.
poznanik wrote: Naše druge dvije čete koje su nas zamijenile na položaju, izgubile su ga drugi dan. Neprijatelj je strašno intezivno granatirao “Pašinu planinu”, a onda s kote 2070 krenuo u pješadijski napad. Imali smo dva poginula borca i nešto ranjenih.
Dio mojih iz 117 odlazi gore da vas zamjeni. Zamjenili su vas na svim kotama pocesvisi od polozaja odmah ispod 2070 (tu je vec bila postavljena drvena bajta sa plinskom peci) zatim 1944, 1917 (na kojoj si bio ti a ne 2017 kako si napisao) i jos nekoliko kota po cijelom platou. Mozda je ovo bio i los potez komande ali Kubura se morao dokazati.
117 mbr. bez ikakvog ratnog iskustva (teren prije toga bili na Hojti) sastavljena od regruta sa Bjelava 75-76 godista, bivseg El-Fatiha i nesto ex- Delte te nas neznatan broj koji je prisilno prekomandovani.
Bilo kako bilo moji izlaze gore i preuzimaju polozaje od tebe i tvojih. Borave na polozajima noc i cijeli dan. Zatim drugi dio 117 u kojem sam bio i ja odlazi da zamjeni ove nase na samo jednu noc. U logoru sam sreo raju iz 2 BB dio manevaraca koji su trebali da zamjene nas u zoru. 2 BB je tada drzala Djevigrad. Izlazimo sada vec poznatim stazama ponovo se penjemo na Djokin toranj tu imamo neke kratke dogovore tj najavljujemo se nasima da dolazimo. Na samom platou Djokinog tornja dok je trajla ta nasa najava, cetnici ispaljuju par svjetlecih granata a mi smo se kao sakrili ustvari samo smo poljegali po ledenoj kori. Tada sam se osjecao bas kao „glineni golub“ totalno bespomocan samo smo cekali da „rokne“.
poznanik wrote: Neovisno od činjenice što nezaštićeni sjedimo u snijegu i čekamo smrtonosnu minu koja samo padne i zacrni, i čiji dolazak uopšte ne čujemo,
Potpuno isti osjecaj samo cekas onu svoju, poslali su 2 ali su otisle na nasu srecu predaleko tj prebacile su nas. Zatim brzo pravimo kolonu i idemo prema Pasinoj planini. Ja tu pravim prvu glupost ostajem zadnji u koloni. Vjetar je sve jaci i jaci na jednom djelu prelaza sa Djokinog na Pasinu trebalo je sici nekim strmim liticam visokih nekih 5-6 metara i sad svi su se laganice spustili a ja tu pravim drugu glupost mozda i najvecu u toku rata. Umjesto da i ja sidjem lagano ja sam bukvalno skocio sa te litice i zabio se u snijeg do prsa jedva sam se iscupao a posto sam bio zadnji u koloni moji su vec bili zasli iz vidokruga. Sam samcat u mraku a snjeg do sisa nekako sam se uspio otkopati i doci na odrediste. Tu pravimo kratak raspored ljudstva i svako na svoju kotu da mjenjamo nase. Po dvojica jedni odmah ispod 2070, ja na 1944, drugi na 1917 i na jos par polozaja koje ste vi vec bili pripremili. Na smjeni 1944 mjenjam jednog Sandzakliju (dosao zajedno samnom na prekomandu) i on mi tu daje svu svoju municiju i jos 3-4 njegove licne bombe. Kratak dijalog zbog cega ce mi to „neka imas vidjeces sutra“. Posto smo mi samo tu trebali biti nesto manje od 10 sati jer nas u zoru trebaju mjenjati vec vidjeni i spomenuti manevarci iz 2 BB rekoh sebi hajde nece biti tesko zanociti jednu noc. Pogadjate manevarci iz 2 BB se nikada nisu pojavili, zasto samo oni to znaju. Noc je bila izuzetno hladna mislim da je bilo preko -20 u zoru smo vidjeli gdje smo i sta smo. Kretanje nije bilo moguce jedino smo u svitanje dosli do ovih koji su bili odmah ispod 2070 popili po caj i odmah nazad (na smjene). Sa mnom je bio jedan djecak rahmetli Vahid (poginuce vec na slijedecem terenu na Kragujevcu) polozaj nam je bio takva da smo bukvalno bili na samom rubu provalije ispred sebe smo imali dvije vrece napunjenej snjegom i malo nize zid od snjega (nesto slicno sto djeca prave kada se grudvaju). Imali smo odlicnu preglednost kote 2070 a narocito njen desni dio. Posto su ovi nasi bili odmah ispod kote bili smo njihove oci jer je njihova preglednost bila nikakva. Dan je bio za nepovjerovati sunce je granulo od sam zore i bilo je tu sve do kraj dana uz dosta jak vjetar gotovo idilicno vrijeme. To nam mali problem jer su se vrece od snjega pocele topiti i od visine dvije dosle su na jednu sto je gotovo otkrivala cijeli polozaj. Lezeci tu tako na boku nas dvojica dodjem na ideju da se spustim par koraka nize i na strmoj strani litice ukopam jedno mjesto za sjedenje koje je prirodno zasticeno od kote 2070 dok je iza ledja bio veliki klanac. Tako smo naizmjenice bili malo gore malo dole. Tu sam iskoristio i ZIPO upaljac ugrivsi konzervu za rucak. Nije bilo nekih pretrjeranih dejstava po nasim polozajima izuzev sto je u par navrata sicalo oko vec pomenutih vreca sa snjegom i par granata koje je vjetar bukvalno nosio u klanac iza nas. Poslje sve ucestalijeg pucanja oko nasih glava na samoj koti 2070 uocio sam kretanje neprijatelja koji se kretao nekako od vrha i jednostavno se gubio iz vida negdje na pola kote 2070. To mi nikada nece biti jasno vidis ih u koloni i oni odjednom nestanu. Posto su nas najvise rokali neki do nasih su pokusali sa sijacem da im malo odvrate paznju pa su i zapucali a ovi bi onda vartu usmjerili ka njima i tako smo se smjenjivali u krug sa tim puskaranjem ali ni to nije trajalo dugo. Negde u kasno poslije podne na samom vrhu kote 2070 sam primjetio siluetu rasirenih ruku kao se nesto dere posto je vjetar bio dosta jak moglo se razazanati da spominje brata kojeg smo ubili i da ce nas sve pobiti. U tom momentu sam se izvukao i prisao zidicu od snjega i u njemu napravio jednu rupicu kako bih bolje vidio. Javio sam svojima da obrate pazunju na gore. Provukao sam cijev puske kroz taj otvor i nisanio siluta se i dalje nazirala na suncu (ja sam vec bio u hladovini kote) zatim sam jasno vidio varnice iz puske i zacuo frljanje zatim „flop“. Zapucao sam prema silueti i ona je nestala iz mog vidnog polja. Da sam imao malo bolju pusku to bi mu bilo zadnje ali. Cetnik nas je gadjao trombonom koji je samo propao kroz koru snijega koja je omeksala pod uticajem cijelodnevnog sunca. Tu se sve stisava, navece nam dolazi smjena. Mislim da nas je zamjenio ID vod nase 117 brigade ili ko vec nema pojma mozda Fojnicani, sjecam se samo da su bili strasno dobro opremljeni bijele uniforme, snajperi, sijaci, RBG... Tu se zavrsava moja prica sa Pasinom planinom. Koja je pala poslje naseg povratka u logor.
Na Volujim jamam srecem raju iz 2 BB gdej sam ih nazvao „jajarama“ zato sto nisu dosli navodno im kasnio vodic te su kasno krenuli i uhvatila ih zora. Nisam spavao vec bog zna koliko poceo sam pricati gluposti te sam se uhvatio kreveta u toj baraci na Volujoj jami.

Bice jos
poznanik

#191 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

jalijas74 wrote:...Na Volujim jamam srecem raju iz 2 BB gdej sam ih nazvao „jajarama“ zato sto nisu dosli navodno im kasnio vodic te su kasno krenuli i uhvatila ih zora. Nisam spavao vec bog zna koliko poceo sam pricati gluposti te sam se uhvatio kreveta u toj baraci na Volujoj jami.
Manevarci 1. bb nisu mogli bez komande ulaziti u borbena dejstva, a komandu su dobijali od k-de divizije prema podacima i informacijama sa terena, tako da sigurno postoji razlog. U to vrijeme sva borbena dejstva u z.o. 1.bb bila su odlično organizirana i sinhronizirana, naročito sa Fočanskom brigadom.

Nastavi sa svojim iskustvima... :thumbup:
jalijas74

#192 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

Vec sutradan je u cetnicke ruke pala linija na Pasinoj planini kao i Djokin toranj. Linija koja je potom bila uspostavljena isla je uz ivice Djokinog tornja, Male stijene i zavrsavala se na Kljusini. Za nekih 30-ak sati (koje sam ja prespavao u cugu) ponovo izlazi na ovaj rejon 117 mbr. Ja dobijam polozaj na Malim stjenama na kojima imamo i „sijac“ konacno nesto jace od kalasa, kao i malu drvenu bajtu u kojoj se mozes cak i ispruziti, imamo i drva da nalozimo (logistika majka). Prva noc je bila izuzetno hladan cini mi se hladnija od one noci sa Pasine planine a vjetar je derao opasno. Davali su nam neke kreme za lice (nikada nista odvartnije nisam stavio na svoje lice, krema k'o za mazanje cipela a sto je ruzno mirisala to je cudo). Nekako smo izgurali tu noc i sutra dan bez vecih poteskoca. Ali dio nasih na Kljusini se doslovno smrzao. Prvo im je nestalo plina zatim su ih slagali da ce isti poslati veoma brzo a u sustini samo potpaljivali vatru. Nas veliki komadant Kubura je sjedeci u bajti u Vojujoj jami u gacama i potkosulji uz pec naprdjivao preko veze za taj plin par sati. Kuluniralo je tako sto je jedan borac sa Kljusine rekao da dolazi do Kubure i da ce ga roknuti kao malog zeca. Taj borac je inace prisilno prekomandovan zajedno sa mnom a bio je u 10 BB kod Cace. Valjda je Kubura malo cviknuo i plinska boca se pojavila na Kljusini za pola sata, u tome ce poceti jos neka sitna kisa a da peh bude jos veci dobili su bocu plina ali nisu imali kljuc da je otvore. Vidjeli smo los razvoj situacije i samo inicijativno nas par se odluci da se zamjeni sa ovima nasim sa Kljusine jer oni su bili na granici izdrzljivosti. Ovdje treba dodati da se Kubura hvalisao kao 117 mbr. umjesto 12 sati na polozaju ostane 24, ili umjesto 36 ostajemo 48 ali fakat je bilo tako mi uvjek nesto produzavamo. Uglavnom dolazimo na Kljusinu nas 6 i mjenjamo ove nase. Da se malo sklonis od kise i vjetra imas sator za dvoje u koji mora da stane 4 ljudi jer je dvoje na strazi i pored toga u sredini mora da gori plin kao bi se kao ugrijali. Pa sad vidite kao se nas 4 uguralo u sator a ja jos visok skoro 2 metra a noge k'o u rode. Uglavnom nismo imali nekih vecih problema izuzev par halucijacija od svjetlecih granata ovog mladjeg djela ekipe. Kao i sutra u toku dana kada su im se prividjali bijeli konji sa krilima a iza njih kolona cetnika u bjelim uniformama. Tu ni samari nisu pomagali a onda uhvatis sebe kako gledas i ti isti u toj silnoj bjeloj podlozi vidis isto kolonu kako se krece prema tebi. Sama lokacija Kljusine je takva da je njen desni dio bukvalno kraj Treske jer koliko se meni cini da tu pocinje kanjon Ljute.
Image

U toku dana dobili smo ispomoc od nasih izvidjaca koji su isli duboko naprijed i osmatrali sto nam je dalo sigurno popodne cak nismo ni izlazili iz satora i non-stop imali smjene vec onako povremeno. E tu sada ide i jedna velika zajebancija. Cijelo vrijeme nam zvoni telefon i mi se javimo kad ono ili samo suti ili a ako nesto i cuje ide u stili „Kljusina javi se...“ Mi nemamo pojma gdje se nalazimo niti da to ustvari trebaju nas. U neko doba dolazi vezista sav zadihan i isprepadan sto se ne javljate zovemo vas cijelo jutro ? Pojma nemamo da trebaju nas ? Kako si nas zvao ? Kaze lik pa Kljusina ? Mi kontali da nas neko zajebava. Kaze taj mladic idem se ja sad vratiti pa cu vas nazvati da provjerimo vezu. Za nekih 20 minuta zvoni telefon. Haloooo, haloooo (valjda trazili Kljusinu) a vec gore pomenuti moj drug Sandzaklija odgovara na onom njihovom naglasku Kljuuusiiinnnnaaa na prijemu ! Mi ti se tu odvalimo od sege prvo na njegov akcenat kao je slatko to izgovorio a kad je malo bolje skontao da je u sustini rekao „konj na prijemu“ i da smo se mi smijali tome. Htio je da izbaci telefon napolje ali se sve svelo na veliku zajebanciju. Smijali smo se k'o ludi valjda od svoga toga nespavanja. Zamjenila nas je neka XY brigada a mi se terena vracamo u kasarnu i idemo kucama. Na ulazu u tunel srecemo Vikiceve koji ce kasnije ponovo zauzeti Djokin toranj i Pasinu planinu.

117 m.br. je bila vec tada u sastavu 14 divizije zato smo na toj liniji mijenjali vas iz 1 BB a i logori su nam bili jedan do drugog gdje sam vidio tvoju ekipu koja je i ucestvovala u akciji (bila je neka TV ekipa pa ih je snimala a oni su pjevali neku pjesmu o Djokinom tornju). Sve momci za 10 duboki naklon svima.
Mom komadantu Kuburi se vec tada pocela ljuljati stolica i ja u Sarajevu iz dosta poudanih izvora doznajem da je vec odluceno o njegovoj smjeni samo treba da se potpise. Sto me je jako obradovalo jer je brigada sa njim na celu bila dosta lose vodjena. Sto ce pokazati sljedeca dva terena drzanje polozaja na Kragujevcu (koga smo jedva odbranili) i linije u Mujanovicima.

Da se osvrnem malo i na nasu staru brigadu. 2 BB je i dalje bila na Djevigradu i sa njega posmatrala sta se desava okolo. Kada je ponovo osvojen Djokin toranj i Pasina plalnina Hilmo Kovac salje 2 BB sa Djevigrada na te nove polozaje tacnije rejojn Surdupa gdje su bili i zarobljeni (detaljnije o tome nakanadno).
Last edited by jalijas74 on 06/07/2012 09:57, edited 1 time in total.
jalijas74

#193 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

poznanik wrote:
jalijas74 wrote:...Na Volujim jamam srecem raju iz 2 BB gdje sam ih nazvao „jajarama“ zato sto nisu dosli navodno im kasnio vodic te su kasno krenuli i uhvatila ih zora. Nisam spavao vec bog zna koliko poceo sam pricati gluposti te sam se uhvatio kreveta u toj baraci na Volujoj jami.
Manevarci 1. bb nisu mogli bez komande ulaziti u borbena dejstva, a komandu su dobijali od k-de divizije prema podacima i informacijama sa terena, tako da sigurno postoji razlog. U to vrijeme sva borbena dejstva u z.o. 1.bb bila su odlično organizirana i sinhronizirana, naročito sa Fočanskom brigadom.

Ovdje sam mislio na 2 Br.B. (nasu bivsu brigadu) jer sam njih sreo u samom startu (imali su zadatak da nas zamjene sad ili nisu htjeli ili sta ja znam uglavnom dosli su do potoka ali nisu se napili) a ne na vase manevarce. Odlicna je bila saradnja nas iz 14 divizije to me odusevilo.
1 BB, Focanske i 117 m.br.
jalijas74

#194 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

da malo odmjenim sarajmana

Image
jalijas74

#195 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

i ovo je mozda sa Treske

Image
jalijas74

#196 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

za ovo kazu da je Vlasic ???

Image
jalijas74

#198 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jalijas74 »

Očima vojnika (Through Soldiers Eyes)
Nekako s proljeća

#199 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

VRS 1994
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

Image

Image

Fotografije nisu vjerovatno sa terena koji tema direktno obuhvata, već u zoni odgovornosti SRK-a VRS-e. Ako su nepotrebne, izbrisat ću ih.
butragenjo0

#200 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by butragenjo0 »

za pocetak pitanje za poznanika:
posto vidim da baratas kartama obiljezi mi tacnu lokaciju gdje si bio 3 i 4 oktobra 95 i opisi?
mozda sam ja bio sa druge strane....
dosta znas ali i ne znas...evo odmah grijesis kada mislis da nas je bilo oko 40-50
Linija na LP pukla je bas na mjestu gdje sam ja bio.Nismo imali popunu ni municije a kamoli sta drugo.Licno ja sam se povukao sa LP sa 15 metaka.Izvukao sam se 30-ak metara ividio da vasi zauzimaju grudobran ,ne rov ,grudobran.Rovovi su bili prema nikolinim stijenama,,,,,,,toliko zasada
Post Reply