Ja mislim da postoje dobro namjerni i lose-namjerni/sebicni slicni ljudskoj vrsti u ovom trenutku.VerticalHairFactor wrote:Samo bih se nadovezao da ako i postoje vanzemaljci slični nama, pa i oni koji nisu slični, ne vjerujem da su plaho dobronamjerni, i mislim da bi nas prvo gledali zgaziti ako ikad dođu do nas; onako domaćinski kao bubašvabu, maznut nam resurse i planet, aki im koriste. Jednostavno, nije mi jasno da ljudi ne vide kako je osnov u postojanju - pa i kroz vjerske tekstove - borba za opstanak. Čini se da je to zakon koji fercera bez prestanka. Mi se koljemo međusobno, sa takvim žarom da ne kontam zašto bi nas neki drugi "uvažili". Pređu hiljade i hiljade svjetlosnih godina - ako imaju takvu tehnologiju - i onda nam kao kažu e, vozdra, šta ima raja, mi malo svratili i odosmo... Puno je logičnije ruke gore, uđi u tor i daj sve što imaš, nismo mi prešli hiljade i hiljade svjetlosnih godina, opstali tako dugo, da bi se s vama naprđivali i otkrivali vam kojekakve misterije. Svi znamo šta vjerski tekstovi kažu o Gogu i Magogu kad upadnu među ljude, neće reći haj'mo se upoznati, nego komenzi vamo i daj sve što imaš i da vas sve na ražanj okrenemo...
Sagan je bio sanjar, kao i Stitchin i drugi, koliko god ih mi sve volili, sa zanimanjem čitali, itd.
Ne slazem se s Hawking-om da vanzemaljci koji imaju tehnologiju da bi dosli do nas bili losih namjera. Smatram da oni nas povremeno obilaze, vec od postanka nase vrste i posmatraju ali ne cine nista da bi nas zgazili. Ako nas obilaze vec tako dugo imali su dosta sansi da nas vec uniste.
Ako je to tacno, zasto nas nisu unistili posto bi to bilo veoma lako za njih koji su tehnoloski daleko supeorniji nego mi. Posto se jos ne zna jesmo li zaista kao ljudska vrsta i sletili na mjesec. A da ne govorim sletanju na neki drugi planet u nasem solarnom sistemu. A o inter-stelarnom ili inter-galakticnom putovanju da i ne pomisljamo. Toliko smo tehnoloski "napredni".
Dakle zasto nas nisu zgazili? Na ovo sam vec odgovorio u mojim predhodnim postovima.
Zato sto da bi oni dosegli taj stepen tehnoloskog razvitka oni moraju sebe kontrolirati da budu dobro-namjerni. Jer bi unistili sami sebe kao civilizaciju s napretkom tehnologije. A u drugu ruku, pogledajte nas, ljude. Mi se jos uvjek ubijamo medjusobno. Zamislite da imamo kakvu napredniju tehnologiju, kako bi na brzinu presudili sami sebi.
A isto tako vjerujem da medju naprednim civilizacijama postoji nepisani zakon da ne unistavaju druge vrste. Jer iako ova "napredna" civilizacija koja bi dosla do nas i mogla nas unistiti, tako isto postoji jos naprednija civilizacija koja bi mogla unistiti tu. Sama logika dakle zhtjeva na "dobro-namjernost" za ocuvanje sopstvene vrste.
Dakle lose-namjerne/sebicne vrste od kojih smo i mi jos uvjek dio, moraju se transformisati u "dobro-namjerne" ili nece preci civilizacijski ciklus napretka a da sami sebe ne uniste, ili budu unisteni od neke druge vrste u slucaju odbrane.