Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andromeda101

#176 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

VerticalHairFactor wrote:Samo bih se nadovezao da ako i postoje vanzemaljci slični nama, pa i oni koji nisu slični, ne vjerujem da su plaho dobronamjerni, i mislim da bi nas prvo gledali zgaziti ako ikad dođu do nas; onako domaćinski kao bubašvabu, maznut nam resurse i planet, aki im koriste. Jednostavno, nije mi jasno da ljudi ne vide kako je osnov u postojanju - pa i kroz vjerske tekstove - borba za opstanak. Čini se da je to zakon koji fercera bez prestanka. Mi se koljemo međusobno, sa takvim žarom da ne kontam zašto bi nas neki drugi "uvažili". Pređu hiljade i hiljade svjetlosnih godina - ako imaju takvu tehnologiju - i onda nam kao kažu e, vozdra, šta ima raja, mi malo svratili i odosmo... Puno je logičnije ruke gore, uđi u tor i daj sve što imaš, nismo mi prešli hiljade i hiljade svjetlosnih godina, opstali tako dugo, da bi se s vama naprđivali i otkrivali vam kojekakve misterije. Svi znamo šta vjerski tekstovi kažu o Gogu i Magogu kad upadnu među ljude, neće reći haj'mo se upoznati, nego komenzi vamo i daj sve što imaš i da vas sve na ražanj okrenemo...
Sagan je bio sanjar, kao i Stitchin i drugi, koliko god ih mi sve volili, sa zanimanjem čitali, itd.
Ja mislim da postoje dobro namjerni i lose-namjerni/sebicni slicni ljudskoj vrsti u ovom trenutku.

Ne slazem se s Hawking-om da vanzemaljci koji imaju tehnologiju da bi dosli do nas bili losih namjera. Smatram da oni nas povremeno obilaze, vec od postanka nase vrste i posmatraju ali ne cine nista da bi nas zgazili. Ako nas obilaze vec tako dugo imali su dosta sansi da nas vec uniste.
Ako je to tacno, zasto nas nisu unistili posto bi to bilo veoma lako za njih koji su tehnoloski daleko supeorniji nego mi. Posto se jos ne zna jesmo li zaista kao ljudska vrsta i sletili na mjesec. A da ne govorim sletanju na neki drugi planet u nasem solarnom sistemu. A o inter-stelarnom ili inter-galakticnom putovanju da i ne pomisljamo. Toliko smo tehnoloski "napredni".

Dakle zasto nas nisu zgazili? Na ovo sam vec odgovorio u mojim predhodnim postovima.
Zato sto da bi oni dosegli taj stepen tehnoloskog razvitka oni moraju sebe kontrolirati da budu dobro-namjerni. Jer bi unistili sami sebe kao civilizaciju s napretkom tehnologije. A u drugu ruku, pogledajte nas, ljude. Mi se jos uvjek ubijamo medjusobno. Zamislite da imamo kakvu napredniju tehnologiju, kako bi na brzinu presudili sami sebi.

A isto tako vjerujem da medju naprednim civilizacijama postoji nepisani zakon da ne unistavaju druge vrste. Jer iako ova "napredna" civilizacija koja bi dosla do nas i mogla nas unistiti, tako isto postoji jos naprednija civilizacija koja bi mogla unistiti tu. Sama logika dakle zhtjeva na "dobro-namjernost" za ocuvanje sopstvene vrste.

Dakle lose-namjerne/sebicne vrste od kojih smo i mi jos uvjek dio, moraju se transformisati u "dobro-namjerne" ili nece preci civilizacijski ciklus napretka a da sami sebe ne uniste, ili budu unisteni od neke druge vrste u slucaju odbrane.
talić

#177 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

ako se vratimo nekim osnovama fizike, biologije, termodinamike,... i za trenutak zaboravimo religiju onda se može reći da je savršen oblik oblik lopte zbog minimalne površine i minimalnih gubitaka energije. Oči koje koriste životinje na zemlji su jako primitivna osjetila vida jer registruju samo ograničen spektar magnetnih talasa (svjetlost). Dakle vanzemaljci bi bili loptasti bez očiju sa nekom vrstom senzora koja bi osjetila sve magnetne talase, registrovala i osjećala sav prostor oko svog loptastog tjela. Dalje naš probavni sistem je primitivan, unosimo mnogo štetnih materija i već po sadašnjim saznanjima nauke život bi trajao minimalno 2 do 3 puta duže kada bi ljudi "točili" energiju bez probavnog sistema. Dakle vanzemaljci bi vjerovatno tankali energiju sunca i imali sposobnost akumuliranja energije. Dalje životnje su jako teške i trome jer im je orgranizam pun vode koja je opet potrebna i zbog probave i zbog hlađenja organizma. Bukvalno sav organizam zadovoljava potrebe mozga koji čini tek par procenata ukupne težine. Znači savršeni vanzemaljci mi bili lagani, loptasti, bez udova, bez očiju, bez usta, ne bi disali, probavljali hranu, jako lagani ( možda samo par grama), jedna obična energetska lopta koja ima svoj software( svoju dušu, um) ima neku zaštitnu opnu kao izolator koji je štiti od nekih vanjskih faktora i ne bi im bili potrebni brodovi da stignu do nas jer bi letjeli i kretali se velikim brzinama, planeta Zemlja bi im bila zanimljiva samo ako bi za njihovo razmnožavanje ili opstajanje bio potreban neki hemijski elemenat kojeg ponestaje u svemiru. U svakom slučaju opasni bi bili samo ako bi žderali kao što to čine i ovozemaljska bića. Što su na višem nivou to manja opasnost.
wild roses

#178 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by wild roses »

VerticalHairFactor wrote:
wild roses wrote:Koristi se izraz "tibaken" od tabak - tabak je nešto što dolazi iznad nečeg drugog, pa zar to nije slojevito jedno iznad drugog?
Prva zemlja je ona na kojoj se mi nalazimo, zatim se to tako spušta dok se ne završi na sedmoj zemlji, odnosno sedmom sloju zemlje. Vjerovjesnims.a.v.s. je za onoga ko uzurpira pedalj zemlje rekao: "Allah će ga njome natovariti sve do sedme zemlje", jer kada se uzurpira nešto od zemlje i ono što je ispod njega također je uzurpirano. Na isti način je i sa nebom prvo nebo je ono nebo koje mi vidimo i tako prema gore do sedmog neba.
Nije, jer slojevi prema dolje su derekat, objasnio sam - ne može sa jezičkog stanovišta, a sa druge strane jasno je objašnjeno u ajetu gdje se na jednom mjestu spominju nebesa i zemlje da se ne radi o pukom vertikalnom odnosu. Niko ne tumači na taj način nebeske spratove ili zemljane slojeve. Prvotno razdvajanje nebesa i zemlje je od fetk i retk - nije fasl, nešto jako gusto što se intezivno i iznenadno rastavilo. Sa druge strane sljedeće što se desilo bio je "Dukhan" po tradicionalnoj kur'anskoj hronologiji - onda su se iz tog dima "dukhana" pojavila sva nebesa i Zemlja.
derekat-nisu slojevi prema dole, nego nivoi, stupnji..., kao što su deredže prema gore,
GOVORIM O SLOJEVIMAAAAAA :D
statix

#179 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Ako nas obilaze vec tako dugo imali su dosta sansi da nas vec uniste.
A vjerovatno nas ne obilaze. Znas kako je zavrsio investigacijski projekt UFO. Rijecima Edwarda Condona: "Our general conclusion is that nothing has come from the study of UFOs in the past 21 years that has added to scientific
knowledge."

Ali mnogi i danas vjeruju da su napredne civilizacije, sposobne interstelarnih ili intergalaktickih putovanja, slijetale na Andama. :D
arzuhal

#180 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

Kako rekoh, neobavezna promišljanja dvojice forumaša o sličnoj stvari sa, haman, potpuno oprečnim i suprostavljenim stavovima i mišljenjima o znanosti, logici, vjeri, odnosno njihovim međusobnim odnosom, vrijednostima, itd.

arzuhal wrote: Ostavite nastranu sad ono teološko, ono islamsko (a može i kršćansko, svejedno je, zaista), ono, dakle, što odmah i naprvu tjera nekoga da uopće ne razmišlja o melekima kao nekoj izvanzemaljskoj civilizaciji - to da o njima govori Sveti Tekst.
talić wrote:ako se vratimo nekim osnovama fizike, biologije, termodinamike,... i za trenutak zaboravimo religiju
pa potom...
arzuhal wrote: Zamislimo sad neku vrstu bića koja su umnogome različita od ljudske vrste. U osnovi njihova bitka uopće nije ugljik, kao pra-element. Ta bića nemaju fiziološke potrebe kao ljudi (ili druga, nama poznata bića, na ovom svijetu): ne jedu, ne piju, time ne osjećaju glad ili žeđ kao mi. Oni se ne rađaju (ne nastaju) kao mi, nego na neki, nama nedohvatljiv, nepojmljiv način. Nije im potreban kisik za opstanak. Oni su sami neka vrsta čiste energije, pa im nije potrebno ono ljudsko ''priručno'' - oni se kreću svemirskim prostranstvima sami sobom, bez ikakvih brodova, letjelica. Oni se mogu kretati brzinama koje ljudska vrsta zasad poznaje samo kroz teoriju, recimo brzinom svjetlosti.
Njihova moć i snaga su takve, ljudski gledano, da bi bio dovoljan samo jedan pripadnik te vrste da cijelu planetu Zemlju uništi, bez ikakve teškoće.
Nadmoćna je to vrsta, superiorna svim drugim. Žive u svijetu više dimenzija, nepojmljivih čovjeku. Ono što je sreća za sve druge vrste, za sve druge civilizacije, je to što oni nikome ne žele zlo. Naprotiv, oni žele red i dobro svima, a ne nerede i haos. Nastoje pomoći druge vrste, time i čovjeka, na razne načine. Ponekad se umiješaju i pomognu, ponekad nadahnu čovjeka, potaknu mu misao o nečemu ili ka nečemu, ali uglavnom (ili po pravilu) žele vidjeti da ljudi sami sebe pokreću na dobro i na red, da ljudi sami pronalaze snagu u sebi, kao što ljudi već i tvrde da to mogu...ONI ŽELE da vide kako su ljudi vrsta dostojna svojevrsnog namjesništva na ovoj planeti: da se koriste njenim blagodatima, razvijajući i unapređujući sebe, ali pri tom ne uništavajući i izrabljujući okoliš, svoj planetarni zavičaj, na način da i svoju, ali i sve druge vrste sa kojima dijele taj okoliš, ne dovedu do uništenja.
Ta nadmoćna vrsta ima i svoj društveni život, ali ne na način ljudskog, dakle neusporediv i nepodudaran sa našim.
talić wrote:onda se može reći da je savršen oblik oblik lopte zbog minimalne površine i minimalnih gubitaka energije. Oči koje koriste životinje na zemlji su jako primitivna osjetila vida jer registruju samo ograničen spektar magnetnih talasa (svjetlost). Dakle vanzemaljci bi bili loptasti bez očiju sa nekom vrstom senzora koja bi osjetila sve magnetne talase, registrovala i osjećala sav prostor oko svog loptastog tjela. Dalje naš probavni sistem je primitivan, unosimo mnogo štetnih materija i već po sadašnjim saznanjima nauke život bi trajao minimalno 2 do 3 puta duže kada bi ljudi "točili" energiju bez probavnog sistema. Dakle vanzemaljci bi vjerovatno tankali energiju sunca i imali sposobnost akumuliranja energije. Dalje životnje su jako teške i trome jer im je orgranizam pun vode koja je opet potrebna i zbog probave i zbog hlađenja organizma. Bukvalno sav organizam zadovoljava potrebe mozga koji čini tek par procenata ukupne težine. Znači savršeni vanzemaljci mi bili lagani, loptasti, bez udova, bez očiju, bez usta, ne bi disali, probavljali hranu, jako lagani ( možda samo par grama), jedna obična energetska lopta koja ima svoj software( svoju dušu, um) ima neku zaštitnu opnu kao izolator koji je štiti od nekih vanjskih faktora i ne bi im bili potrebni brodovi da stignu do nas jer bi letjeli i kretali se velikim brzinama, planeta Zemlja bi im bila zanimljiva samo ako bi za njihovo razmnožavanje ili opstajanje bio potreban neki hemijski elemenat kojeg ponestaje u svemiru. U svakom slučaju opasni bi bili samo ako bi žderali kao što to čine i ovozemaljska bića. Što su na višem nivou to manja opasnost.
statix

#181 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Dakle vanzemaljci bi vjerovatno tankali energiju sunca i imali sposobnost akumuliranja energije.
Ali to zavisi od njihovih katalizatora. Mi na primjer iz sunca mozemo dobiti vitamin D. Biljke fotosintezom mogu stvoriti hranu (secere), ali uz karbondioksid i vodu. Prema tome, oni bi morali imati pravo hebene enzime (ako bi ih uopste imali).
Dalje životnje su jako teške i trome jer im je orgranizam pun vode koja je opet potrebna i zbog probave i zbog hlađenja organizma. Bukvalno sav organizam zadovoljava potrebe mozga koji čini tek par procenata ukupne težine. Znači savršeni vanzemaljci mi bili lagani, loptasti, bez udova, bez očiju, bez usta, ne bi disali, probavljali hranu, jako lagani ( možda samo par grama), jedna obična energetska lopta koja ima svoj software( svoju dušu, um) ima neku zaštitnu opnu kao izolator koji je štiti od nekih vanjskih faktora i ne bi im bili potrebni brodovi da stignu do nas jer bi letjeli i kretali se velikim brzinama, planeta Zemlja bi im bila zanimljiva samo ako bi za njihovo razmnožavanje ili opstajanje bio potreban neki hemijski elemenat kojeg ponestaje u svemiru. U svakom slučaju opasni bi bili samo ako bi žderali kao što to čine i ovozemaljska bića. Što su na višem nivou to manja opasnost.
Ovo mi je interesantno, s tim da mi loptast oblik ne djeluje bas kao aerodinamcan. :D
Last edited by statix on 11/06/2011 11:34, edited 2 times in total.
talić

#182 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

da slično rarmišljanje, nisam čitao ovaj tvoj post.
Želio sam reći da mislim da je cilj evolucije ( čak i pod uslovom da je Bog taj koji je usmjerava) da se stigne do bića koje nije ovisno o ovako ograničenom prostoru kao što je Zemlja. Ne znam da li će biti dovoljno par milijardi godina koliko je možda ostalo Zemlji ali ako se čovjek umješa u evoluciju nije isključeno da stvori biće u koje će svoj software prebaciti i krenuti u putovanja svemirskim prostranstvima.
talić

#183 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

statix wrote:
Dakle vanzemaljci bi vjerovatno tankali energiju sunca i imali sposobnost akumuliranja energije.
Ali to zavisi od njihovih katalizatora. Mi na primjer iz sunca mozemo dobiti vitamin D. Biljke fotosintezom mogu stvoriti hranu (secere), ali uz karbondioksid i vodu. Prema tome, oni bi morali imati pravo hebene enzime (ako bi ih uopste imali).
Dalje životnje su jako teške i trome jer im je orgranizam pun vode koja je opet potrebna i zbog probave i zbog hlađenja organizma. Bukvalno sav organizam zadovoljava potrebe mozga koji čini tek par procenata ukupne težine. Znači savršeni vanzemaljci mi bili lagani, loptasti, bez udova, bez očiju, bez usta, ne bi disali, probavljali hranu, jako lagani ( možda samo par grama), jedna obična energetska lopta koja ima svoj software( svoju dušu, um) ima neku zaštitnu opnu kao izolator koji je štiti od nekih vanjskih faktora i ne bi im bili potrebni brodovi da stignu do nas jer bi letjeli i kretali se velikim brzinama, planeta Zemlja bi im bila zanimljiva samo ako bi za njihovo razmnožavanje ili opstajanje bio potreban neki hemijski elemenat kojeg ponestaje u svemiru. U svakom slučaju opasni bi bili samo ako bi žderali kao što to čine i ovozemaljska bića. Što su na višem nivou to manja opasnost.
Ovo mi je interesantno, s tim da mi loptast oblik ne djeluje bas kao aerodinamcan. :D
možda će imati zračne kanale za hlađenje procesora i raketni pogon :lol: ;-)
Liora

#184 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Liora »

VerticalHairFactor wrote:
Čitajući Kuran vidjela sam da piše "I mi smo..." . Što se tiče Hebrejskog, znam sigurno za Elohim , jer je Eloh - funkcija kao Adonai. A množina na hebrejskom se stvara dodavajući - im. Znači Elohim- Gospodari , dok je YHVH ime Boga. A to jeste, da je svaka monoteistička religija (neću da navodim primjere koje monoteističke religije) kažu da : Bog je beztjelesni, samo jedan. Čak i sama monoteistička okultna učenja kažu : Jedan Bog, beztjelesni, bez imena, u vidu energije.
Inače, ako se može gdje na internetu naći taj tekst profesora, rado bih ga pročitala jer me zanima orijentalna filologija :) Ako može link! Hvala!
Množina se u semitskim jezicima može koristiti u smislu veličanja - odatle ovi primjeri.
Bog se u islamskom vjerovanju ne smije opisivati niti jednim atributom koji je imanentan ovom svijetu, štaviše to je "prekršaj", najjednostavnije rečeno "Božija kakvoća" po islamu je apsolutno neshvatljiva, nepojmiljiva i neopisiva: "Ništa i niko nije kao on!" (42:11)
Dakle islam Boga ne opisuje ni kao tjelesnog, ni kao beztjelesnog, ni kao energiju, nego kao nešto što ničemu ne sliči - dakle po islamu Bog je "iznad svega", koliko god to "iznad" nemalo opipljivog fizičkog smisla za nas. Ovo je doktrina nekih 80% muslimana, tzv. sunije u 90% slučajeva vjeruju na taj način u skladu sa eš'arijskim pravcem.
Zanimljivo je da su u mnogim bilješkama pronađenim iz vremena krstaških ratova tadašnji krstaši za muslimane govorili da vjeruju u - ništa; da su heretici i ateisti, jer njihov Bog nije opisiv i previše je transcedentan (bar za njihov ukus i doživljaj tada). Sa druge strane po islamu "Bog je čovjeku bliži od njegove žile kucavice".
Elohim je i singular i plural na hebrejskom jeziku - kako modernom tako i drevnom, dok je eloh (karakteristično za sjeverno-zapadne semitske jezike) kao i arapski ilah, božanstvo. Kada se kaže Elohim na hebrejskom, to je kao da kažeš Bog (the God), veličanje i davanje značaja. Dakle nema veze to sa paganstvom. Da dodam da je taj izraz prisutan u svim semitskim jezicima - na surjanskom Alaha, na aramejskom Elaha, sa onim "nazalnim" E, u arapskom je to najjasnije riješeno u riječi Allah.
Ovako, prije svega stari Hebreji kada su htjeli reći "the God", odlučili su da za to koriste izraz Elohim, riječ sa pluralnim nastavkom ali sa karakteristikom singulara (imaju oni još dosta primjera van ovog izraza, tipa Ba'alim, vlasnik). Kod njih je etimološki riječ poprimila oblik plurala a značenje singulara. Riječ El, Il, Al, kod semita, čak i pagana, označavala je onog koji je stvoritelj, koji je stvorio čak i "druga božanstva". Kako se monoteizam kod semita kristalizirao, tako je i potreba za izrazom the God rasla. Kod Hebreja je to Elohim, kod Arapa je to puno jasnije - kod njih je kod riječi Ilah (božanstvo) dodan određeni član El, El-Ilah, pa u brzom izgovoru Allah, doslovce the God, dakle onaj pravi Bog, onaj koji je stvoritelj, a ne ovi drugi kojima su oni davali titulu božanstva, ali nisu oni bili "the"...
Svi semiti su se "utopili" u Arape, njihov jezik je prevladao, i svi su "postali" Arapi. Hebreji su sa svojim jezikom donekle preživjeli - vidi ironije - ponajviše zahvaljući andalužanskim Arapima, dok su drugi semitski jezici poput aramejskog ostali na nivou folklora u par sela u Siriji i Iraku.

Što se tiče beztjelesnog Boga predstavljenog u vidu energije, bezimenog, navela sam kao okultistički primjer, a ne Islamski. U Islamu je jasno definisan stav o Allahu, mada me dugo bunilo to "Mi". A što se tiče Elohima, Avramu se javio Bog i on ga je zvao "El Shaddai" - "Bog od Brda" što mi je dosta sugerisalo u proučavanju religija da je Avram još uvijek mogao da vjeruje u paganstvo (Judeo-paganstvo i danas postoji u Yisraelu) iz obližnjeg Kananna. Jakov , Ishak i Avram su i dalje vjerovali (moguća činjenica koju navodim) u paganske bogove. A opšte poznata činjenica je izvlačenje korijena - shoresha iz heb. jezika. Prilikom toga , kada se napiše YHVH na heb. i Alah na heb. dobije se identičan korijen riječi - Aleph, lamed i he. A što se tiče okultističkog aspekta Boga, da je beztjelesni, bezimeni , mogu navesti i sam primjer kada je Moše pitao "Ko si?" , Bog mu je odgovorio "Ehyeh Asher Ehyeh" - "Ja sam koji jesam!" , tako da mu je indirektno dao do znanja da se u Božije ime ne upliće - YHVH - ime koje se ne izgovara. A Elohim je funkcija kao i Adonai. Što se tiče daljeg imena Boga, tetragrammaton. Tajna koju niko nikada nije uspjeo da razluči pa ni najveći mistici, teolozi, okultisti i ostala garda koja se bavi religijama. Mada je suština da se u drevnom hebrejskom može izvesti prosta "jednadžba" - יהוה od ovih slova YHVH . Kada se izvede, dobijemo riječi Prošlost, Sadašnjost, Budućnost što bi se moglo navesti kao "Bog je bio, sada je i biće". :-D
andromeda101

#185 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

statix wrote:
Ako nas obilaze vec tako dugo imali su dosta sansi da nas vec uniste.
A vjerovatno nas ne obilaze. Znas kako je zavrsio investigacijski projekt UFO. Rijecima Edwarda Condona: "Our general conclusion is that nothing has come from the study of UFOs in the past 21 years that has added to scientific
knowledge."

Ali mnogi i danas vjeruju da su napredne civilizacije, sposobne interstelarnih ili intergalaktickih putovanja, slijetale na Andama. :D

Ja isto ne vjerujem da smo mi sami u svemiru, i da smo mi najrazvijenija civilizacija u svemiru. I ako mi nemamo trenutno tehnologiju za interstelarno ili intergalakticno putovanje, ne znaci da mnoge druge civilizacije nemaju. Prije par stotina godina, nismo imali tehnologiju ni za letiti i upotrebljavali smo konje kao glavno prevozno sredstvo.
statix

#186 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Ukoliko bude posjete, uz mogucnosti nanotehnologije, za ocekivati je sicusne robote, nesto kao mini androidi, zbog manjih troskova i ustede energije. Sumnjam da bi inteligentna bica koja, ako pretpostavimo, prema svojoj biologiji zahtijevaju superplanetarne uslove, tek tako putuju po svemiru. Mislim da uzivaju na svojoj planeti i da su uveliko naselili svoj zvijezdani sistem, bilo ostale planete ili svemirskim stanicama.

Medjutim, osim resursa, ne vidim kako bi mi njima mogli biti korisni. Da se druzimo? :D Hmmm, mozda uz napredak tehnologije, uopste nemaju vise tu aktivnost i pojam u svom rjecniku ili mentali sklop je totalno drugaciji. A andromeda je dobro rekao za njihovu narav. Po logici stvari trebali bi biti stabilno i odgovorno drustvo, inace ne vidim kako bi napredovali toliko. Stoga, ne bi ni nas trebali unistiti, jer nismo nikakva prijetnja, niti komunicirati s nama, jer toliko su inteligentni da mogu pretpostaviti kakve bi to posljedice imalo po nas.
Dragan M

#187 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Dragan M »

Istina o susretima sa vanzemaljcima - licno iskustvo

Posto ova tema vec vekovima zaokuplja mastu kako obicnog naroda, tako i samih naucnih krugova, pisaca naucno fantasticnih romana, i pobornika sedme umetnosti, zelim na osnovu mog licnog dugogodisnjeg proucavanja ove teme, a i iz licnog iskustva sa pojavom NLO-a, i susretima sa vanzemaljcima, da dam svoje vidjenje ove ozbiljne problematike kakva je susret sa neidentifikovanim letecim objektima.
Ufologijom sam poceo da se bavim 1989 godine, u vreme kada sam licno doziveo susret sa pojavom NLO-a, u jednoj sumi nadomak Beograda.
U prisutnosti dva prijatelja, na cudnovat nacin u nekoliko dana bio sam svedok pojavljivanja srebrnaste okrugle naprave, kao i jednog leteceg diska oblika lopte za ragbi sive metalik boje, iz kojih je prvog dana izlebdeo jedan vanzemaljac visine oko 1,70 cm, obucen u beli kombinezon, sa skafanderom na glavi, i sa vidljivom lampom na celu, i nekom kutijom na ledjima iz koje je virila antena, uz pomoc koje je lebdeo u vazduhu.
Pokusaj uspostavljanja kontakta sa ovim bicem, je protekao tako, da je vanzemaljac nama prisutnima na mahanje rukom uzvratio slicnim gestom, mrdajuci lampu gore dole kao da odpozdravlja.
Drugog dana, ogromni robot bele boje, koji je na prednjem delu imao neku kocku koja je svetlela plavicastom svetloscu, takodje sa antenom na glavi, i ogromnim srebrnastim ocima.
Prilikom samog lebdenja u vazduhu, okretao je mehanicki glavu levo desno kao da osmatra okolinu.
Inace prilikom samog susreta, cuo se zvuk slican okretanju helikopterske elipse.
Samo dva meseca kasnije, slicna pojava se dogodila u Voronjezu, gradicu u tadasnjem Sovetskom Savezu, u kome su desetine ocevidaca ispratili spustanje jedne srebrnaste lopte u gradskom parku, iz koje su potom izasli onizi vanzemaljci u skafanderima u pratnji jednog robota, o cemu je tada pisao i nas poznati kosmolog Milivoj Jugin, kao i ovdasnja stampa.
Inacem, svedocanstva o ovakvim pojavama su mnogobrojna, o pojavi srebrnastih letecih naprava, iz kojih izlaze ili izlebdjuju bica u svemirskim odelima, roboti, i slicno.
Dugogodisnji sam proucavalac ovih fenomena, i u u pocetku je moja
vera bila usmerena ka tome da su ove pojave proizvod vanzemaljskih bica sa neke udaljene planete u kosmosu, koja posecuju zemlju u svojim brodovima, da bi ljudima skrenuli paznju na svoje postojanje i pomogli mu da shvati da u svemiru postoje bica slicna nama.
Tokom vremena proucavanja biblije i biblijskih ucenja o coveku, stvaranju sveta, pocetku zla i greha na ovoj zemlji, i o onome sta biblija govori o borbi izmedju dobra i zla, i padu Sotone, zauzeo sam sasvim diametralno razlicito misljenje od prethodnog, a to je, da je Bog tvorac svega vidljivog i nevidljivog, stvorio mnostvo planeta na kojima postoji zivot, ali da nas pretstavnici tih planeta ne mogu posetiti, iz razloga sto na ovoj planeti vladaju sasvim suprotni principi od principa koji vladaju u kosmosu, to jest vlada greh koji u kosmosu, mestu Bozje vladavine, ne postoji kao pojava.
Ne samo da pripadnici tih planeta ne zive na jednom visem stupnju razvoja u tehnoloskom smislu, kakva je tvrdnja nekih naucnih krugova, suprotno tome, oni zive na jednom sasvim drugacijem nivou svesti, koji nema veze sa tehnoloskim razvojem, ako procitamo izvestaj o stvaranju i kako je Adam ziveo pre pada u greh, onda mozemo zakljuciti kakvi su uslovi i same prilike zivota na drugim planetama, na kojima ne zive mali zeleni ljudi, sa tankim telima i velikim glavama, ili dlakava cudovista, i slicno, vec ljudi slicni nama koji nisu nikada pali u greh i odvojili se od tvorca neposlusnoscu njegovim zapovestima, oni zive u rajskim uslovima, koji su vladali na zemlji pre pada u greh.
Sta onda pretstavljaju srebrne letece kugle ili leteci tanjire koji su realnost danasnjeg sveta.
Odgovor na ovo pitanje je sasvim lak ako se uzme u obzir sve gore navedeno, i ako se prouci vecina istinitih do sada objavljenih svedocanstava ljudi koji su imali susret sa ( NLO ) neidentifikovanim letecim objektima, a odgovor je taj, da su ove pojave proizvod Satanskog delovanja, cak sta vise demonske iluzije i cuda, ili pak stvarna fizicka pojava demonskih bica, koja menjaju oblik, ili materijalizuju odredjene predmete koje se mogu dodirnuti, omirisati, ili s njima stupiti u razuman kontakt, a sve u cilju kreiranja ljudske svesti po demonskim principima i vidjenjima sveta, zivota, kosmosa, itd, koji su suprotni Bozjim principima, i shvatanjima sveta, zivota, kosmosa, i sustine stvari onako kako ih otkriva sam Bog u svojoj reci.
Verovanje u vanzemaljce onako kako ih propagiraju zvanicni naucni krugovi, pisci naucne fantastike, gurui, proroci i vidovnjaci modernog doba, vode coveka u okultizam, u nauku o covekovoj kosmoloskoj evoluciji, verovanje u skrivene tajne moci u coveku, koje moraju da se razviju covekovom kosmoloskom evolucijom, i razvitkom svesti, poput telepatije, levitacije, razvitkom uma i svesti putem meditacije, joge i slicno.
Cilj je kreiranje ljudske svesti za novo doba, i univerzalnu vladavinu antihrista, ciju ce pojavu po nekim verovanjima pripremiti upravo spiritualni svemirski brodovi malih zelenih, koji su stacionirani u nekom delu naseg suncevog sistema,
Amidza Efendija

#188 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Amidza Efendija »

Dragan M wrote:Istina o susretima sa vanzemaljcima - licno iskustvo
{...}
Ma gotov si ti, nema spasa.

Nego brze bolje, dok ti je jos ovo malo vremena preostalo, trke do Svemirka Obmanagica u Visoko, pa zajedno (doduse -- vise ces ti a nista nece on) raskopavajte brdo, e ne bi li mozda ipak odbili negativni zrak energije iz centra Galaksije, a samim tim i male zelene napasnike.
Nebula

#189 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Nebula »

Dobra tema.

Vjerujem da postoje (prevelilk je univerzum da se negdje ne bi našla neka planeta sa istim uvjetima kao naša), da su bili na našoj planeti (meni najbolje objašnjenje za piramide i druge veličanstvene objekte iz prošlosti) i možda još jesu (zašto da ne ako su bili prije). Vjerujem da su uticali na razvoj čovječanstva. Možda su uticali i na razvoj religija (poznata dilema kako je neko u to doba mogao znati sve danas dokazano iz svetih knjiga) a možda čak i na prvi život na zemlji (poznata teorija da ako već ne zemlji nije mogao nastati prvi život mogao je biti donesen sa neke druge planete gdje je mogao nastati). Moguće je da su i riješenje za takozvani "missing link".

Ne vjerujem da su plaho zlobni jer što je nešto naprednije to je manje zlobno. I čovječanstvo je sve manje okrutno što je naprednije. A čovjećanstvo još nije dovoljno napredno da bi došlo do drugih civilizacija. Onog momenta kada bi bilo onda bi bilo toliko napredno da vjerovatno nikome ne bi želilo zlo (pogledati Prime Directive iz ST TNG). Zato ako su ovdje onda su vjerovatno toliko napredni da nemaju naše komplekse i afekte i vjerovatno razumiju realnost bolje nego mi.

Ne samo da vjerujem da postoje već mislim da je moguće da imaju izgled sličan nama. Ovo naravno uz pretpostavku da su sa planete slične našoj. Onda bi i njihova evolucija slično djelovala a nije slučajno da mi izgledamo baš ovako. Mi imami idealan broj nogu, ruku, očiju, ušiju, usta, i svega ostalog. Imamo i idealan oblik tijela i glave u skladu sa tim. Nije mi teško zamisliti da na planeti sličnoj našoj i uz dovoljno dugo vremena mogu nastati bića slična nama.

E sad što se tiče naše psihologije i to nije slučajno. Sve što mi radimo radimo kao rezultat borbe za opstanak a to bi i oni morali raditi. I njima bi trebao jezik za komunikaciju. I njima bi trebali ratovi i borbe. I njima bi trebala nauka i sve ostalo.

Ali što se tiče toga da li vjeruju u Boga u teističkom smislu mislim da ne vjeruju ali da su nekada baš kao i mi vjerovali. Samim tim što su puno napredniji od nas a i čovječanstvo sve manje vjeruje u transcendentnog Boga što je više napredno. Mislim da će jednog dana svi ljudi prestati vjerovati u takvog Boga a to će se desiti i prije nego budemo u stanju nekome biti ovo što su "naši" vanzemaljci nama. Živi bili pa vidjeli. :-D
sumirprimus

#190 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by sumirprimus »

a mozda i spejsmeni imaju nakav prajmdajrektiv...koji im brani,da stupe u kontakt,dok mi sami ne dodjemo do tog nekog nivoa,elohima...
dr.Gonzo

#191 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by dr.Gonzo »

Mi za sada ne znamo koliko dugo su "tehnoloske civilizacije" u stanju da prezive. Sudeci po ovoj ljudskoj, sasvim je moguce da ce nas nase vlastite aktivnosti zbrisati sa ovog svijeta u strasno malom periodu na evolucionoj skali.

Zbog toga ja sumnjam da bi se mogao dogoditi kontakt sa nekom drugom tehnoloskom civilizacijom. Cak i da postoje, morali bi imati puno razvijeniju (samo)svijest od nas, nesto sto tesko mozemo i zamisliti, i vjerovatno se ne bi mjesali u nas "razvoj". Ovi sto bi se mjesali (kao sto smo mi, radi resursa, pokoravali civilizacije u Americi) svakako vjerovatno sami ne bi prezivjeli svoju pohlepu i destruktivnost dovoljno dugo da se sire po svemiru :)
Odgovor na ovo pitanje je sasvim lak ako se uzme u obzir sve gore navedeno, i ako se prouci vecina istinitih do sada objavljenih svedocanstava ljudi koji su imali susret sa ( NLO ) neidentifikovanim letecim objektima, a odgovor je taj, da su ove pojave proizvod Satanskog delovanja, cak sta vise demonske iluzije i cuda, ili pak stvarna fizicka pojava demonskih bica, koja menjaju oblik, ili materijalizuju odredjene predmete koje se mogu dodirnuti, omirisati, ili s njima stupiti u razuman kontakt, a sve u cilju kreiranja ljudske svesti po demonskim principima i vidjenjima sveta, zivota, kosmosa, itd, koji su suprotni Bozjim principima, i shvatanjima sveta, zivota, kosmosa, i sustine stvari onako kako ih otkriva sam Bog u svojoj reci.
Logicnije i prizemljenije tumacenje kontakta sa UFO, i slicnih iskustava, je da u tim trenucima dolazi do pojacanog lucenja Di-Metil-Triptamina od strane zlijezde epifize(iz nepoznatih razloga), pa ljudi imaju takva iskustva. Bila su klinicka istrazivanja u kojima su ljudima davali intravenozno DMT, i veliki broj je dozivio kontakt sa vanzemaljcima. Detalje mozete pronaci u knjizi dr. Rick Strassmana pod nazivom DMT - Duhovna molekula.
neupitan

#192 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by neupitan »

Islam prihvaca sve civilizacije, bez razlike iz koje su galaksije, ako ne jedu krmetinu!
:)
andromeda101

#193 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

neupitan wrote:Islam prihvaca sve civilizacije, bez razlike iz koje su galaksije, ako ne jedu krmetinu!
:)
Kuran je namjenjen samo za ljude.

Krmetine ima samo na ovoj planeti.

Ljudi ima samo na ovoj planeti.

Krmetina je navedena zato sto škodi ljudima, isto kao i alkohol, cigarete ili za 100 godina neki novi produkt.

Nego pustimo krmetinu, alkohol i druge triviale.

Mnogo značajnije pitanje je, ko je Bog za čitav svemir?!
andromeda101

#194 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Ili da vam ukažem mnogo detaljnije, neko pronađe privremeno rješenje koje donekle funkcionira samo za određenu vrstu problema (ljudska vrsta).

Donekle.

Ali koje je rješenje koje funkcionira universalno za sve vrste problema (čitav svemir i sve vrste i civilizacije u njemu)?!

Univerzalno rješenje (za čitav svemir).

Univerzalni Bog.

A da li postoji ili ne postoji, to je drugo pitanje.
andromeda101

#195 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Evo još jedan primjer:

Primjerak (vanzemaljac) od neke daleko naprednije vrste nego ljudi, posjeti našu planetu za vrijeme Isusa, Muhameda itd.

I telepatijom im čalje poruke, koje su korisne za našu vrstu:

-kako da se ponašamo
-šta da izbjegavamo
-šta ne valja da konzumiramo, što je bilo dostupno u vrijeme "posjete" (npr. cigarete nisu bile)
-itd...

A taj primjerak to zna pošto su možda milionima godina po razvitku (tehnološkom i biološkom) ispred nas.

A možda i ima i Boga (univerzalnog) koji je i njih više uputio pošto su u razvitku više od nas, tako da znaju daleko više od nas.
andromeda101

#196 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Zamislite da nas posjete sad vanzemaljci koji su milionima godina ispred nas po napretku, kako bi im mi volili postavljati pitanje o tehnologiji, Bogu itd.

Koje bi tajne otkrili.

Bi li mi bili spremni (psihološki, biološki, evolucionarno) za te tajne?

Ili bi nam otkrivali tajne na slamčicu, malo po malo pošto nismo spremni kao vrsta za sve?!

Primjer:

Otkriju nam tajnu tehnologije, s kojom možemo uništiti neku planetu-vrstu udaljenu od nas milione i milione svjetlosnih godina.

A mi kakvi smo ludaci kao vrsta, i da nam to padne u ruke.

Zamislite da ta tehnologija padne u ruke nekom Hitleru, Karadžiću, Mladiću itd...

Koji se ne libe ubijati onako svirepo, mučki i krvnički pripadnike iste vrste samo zato što su drugog vjerovanja, načina razmišljanja, a da ne govorimo, kako bi tek ubijali neke druge vrste. Pošto bi bili ljubomorni i zavidni na njih.

A ovi što su u mogućnosti da nas posjete, samim tim su daleko razvijeniji od nas, pošto mi nismo ni blizu mogućnosti da posjetimo njih.

Ako su tako napredni i inteligentni, onda znaju nas bolje nego sami mi.

I ne dozvoljavaju nam preblizu vatre, kažu "pazi žiža!!!".
theTruePath

#197 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by theTruePath »

andromeda101 wrote:Zamislite da nas posjete sad vanzemaljci koji su milionima godina ispred nas po napretku, kako bi im mi volili postavljati pitanje o tehnologiji, Bogu itd.

Koje bi tajne otkrili.

Ili bi nam otkrivali tajne na slamčicu, malo po malo pošto nismo spremni kao vrsta za sve?!

Primjer:

Otkriju nam tajnu tehnologije, s kojom možemo uništiti neku planetu-vrstu udaljenu od nas milione i milione svjetlosnih godina.

Zamislite da ta tehnologija padne u ruke nekom Hitleru, Karadžiću, Mladiću itd...

Koji se ne libe ubijati onako svirepo, mučki i krvnički pripadnike iste vrste samo zato što su drugog vjerovanja, načina razmišljanja, a da ne govorimo, kako bi tek ubijali neke druge vrste. Pošto bi bili ljubomorni i zavidni na njih.

A ovi što su u mogućnosti da nas posjete, samim tim su daleko razvijeniji od nas, pošto mi nismo ni blizu mogućnosti da posjetimo njih.

A zasto mislis da ih ima naprednijih od nas? mozda su oni sad tek u pecinama,ili su na nivou nak kojem smo mi bili prije 500 godina,,,ili su ovako kao i mi

sumnjam da nas nebi istrazivali da su tako napredni,a sto se tice vjere islam nije protiv mogucnosti,,,to nam je ostavljaneno dai strazujemo i nista o tome ne pise u kuranu,mada neki muslimani vjeruju da se i vanzemaljci indirektno spominju
andromeda101

#198 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

theTruePath wrote:
andromeda101 wrote:Zamislite da nas posjete sad vanzemaljci koji su milionima godina ispred nas po napretku, kako bi im mi volili postavljati pitanje o tehnologiji, Bogu itd.

Koje bi tajne otkrili.

Primjer:

A zasto mislis da ih ima naprednijih od nas? mozda su oni sad tek u pecinama,ili su na nivou nak kojem smo mi bili prije 500 godina,,,ili su ovako kao i mi

sumnjam da nas nebi istrazivali da su tako napredni,a sto se tice vjere islam nije protiv mogucnosti,,,to nam je ostavljaneno dai strazujemo i nista o tome ne pise u kuranu,mada neki muslimani vjeruju da se i vanzemaljci indirektno spominju
Kao što rekoh, ako su u mogućnosti da već prevale tako velike distance u svjetlosnim godinama, da bi došli i kod nas, onda moraju biti daleko napredniji od nas, pošto mi to još nismo ni blizu da uradimo.

Ne kažem da su svi napredniji od nas ali ovi što su u stanju da proučavaju nas, jesu.

Ljudska vrsta je do sada samo uspjela izvesti misiju do mjeseca, i sletiti na njega s ljudskom posadom.

Ukratko, mi kao vrsta nismo uspjeli ni da obiđemo naš solarni sistem s posadom. Još uvijek. A da ne govorimo, o obilaženju drugih solarnih sistema s posadom.

Govorimo o tehnologiji za koju nam treba hiljade godina tehnološkog napretka da bi je dostigli. A uz tu tehnologiju, razvila bi se naravno i tehnologija oružja.

Zamisli o kakvom oružju bi mi pričali, nakon hiljadu ili nekoliko hiljada godina, ako već sada imamo nuklearno i biološko oružje.

Dakle u tom svom tehnološkom razviku, veliki test za našu vrstu će biti da se međusobno ne uništimo.

A ove vrste koje su dostigle taj stepen tehnološkog razvitka, su već prošle taj test, inače ih nebi ni bilo.

Da dam primjer. Prije nekoliko stotina godina, neko kad bi pomahnitao, uzeo bi sjekiru ili mač i ubio nekoliko ljudi, ali bi se pošteno namučio.

Danas, kad nekom pukne film, napravi bombu, nauruža se automatskim puškama, i pobije stotine ljudi bez nekog velikog napora.

E sad je za zamisliti, kako će biti za sto, pesto, hiljadu ili nekoliko hiljada godina. Šta se onda može desiti ako nekom pukne film ili pomahnita.
MGB

#199 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by MGB »

theTruePath wrote:

Koje bi tajne otkrili.

Primjer:

(Prenosim slobodnim rijecima) Po Kur'anu, ili kako se prenosi, Bog (Allah) je ZABRANIO Dzinnima ('Vanzemaljcima'), ili drugim bicima koja su nama nepoznata i/ili nevidljiva da stupaju u kontakt sa nama, ili da Paralelni Svijetovi medjusobno komuniciraju.

Iz toga se logikom moze zakljuciti ili pretpostaviti da bez obzira da li je ta 'druga' vrsta razvijenija od nas ili ne, ili u koraku sa nama, mozda bolje upucena u neke cinjenice i vjerovanja koja mi do sada nismo otkrili ili ih ne znamo, pa stoga i ne mogu ili ne zele da komuniciraju sa nama JAVNO. (Siroka je ova tema i za forum).

Nista necemo moci saznati dok se to 'nesto' ne desi zaista, ili ne odemo na onaj Svijet (onaj ko vjeruje u to).
Samo, povezujuci danasnjicu sa desavanjima i tumacenjima iz proslosti. Mozemo poci od toga (govorim iz svojih zakljucaka i vjerovanja) da:

-ako se STA desi, da stupanj u kontakt sa 'drugom' VRSTOM je ustvari kontakt sa Dzinnima, eventualno Sotonama, jer i Islamsko ucenje polazi od toga (kako sam uspio shvatiti) da Dzinni, Sotone moze da mjenja svoj Oblik i Stanje (zivo i nezivo stanje/oblik) da bi se prilagodio okolini u kojoj se nalazi. (ima i primjera koje nemam vremena navoditi), sto je jedan od najvecih predznaka Sudnjeg Dana, dolaska Dedzdzala/Antikrista (po nekima i Sotona LICNO). Po mojim shvatanjima, logici i tumacenju kroz cijelo ovo vrijeme to moze tako biti.

Naravno, ovo je ponavljam presiroka tema i naporno je pisati o tome po forumu i navesti sve, a ne izostaviti/zaboraviti nesto... To je to. mozda nadodam jos nesto ako jos bude neko nesto komentarisao... :)
oridjidji

#200 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by oridjidji »

Za one koji vole kombinaciju starih spisa i nauke, a usput i njihovo približavanje današnjici, preporučujem svima knjigu o Sumeranima i njihovo viđenje naše galaksije koju je napisao Zacheria Sitchin po imenu 12 planet. Knjiga govori o tome kako su Sumerani vjerovali da mlijecni put ima 11 planeta, u koju svake 3600 godina udje 12 planeta po imenu Nibiru s koje potice narod koji je stvorio ljude... Helem autor iste knjige smatra da je upravo iz ovih knjiga prepisana knjiga postanka, a potom da su se elementi tih prepiski nasle i u Kur`anu... Uglavnom zanimljivo je stivo na koje bi bilo lijepo obratiti pažnju...

http://www.fx-files.com/x-files/izgublj ... video.html
Post Reply