A Song of Ice & Fire

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#176 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

The 51st State wrote:
Chmoljo wrote:pa neće... Gozba mi je nekako bila... ono, radnja jako usporena, ne očekuj ništa spektakularno, neke preokrete... no, Gozba mi je fenomenalna jer baca potpuno na novo svjetlo na neke likove i njihove motive. Gozba je odlična da se kockice poslože. :)
nema veze, taman da se malo slegne pred zadnje dvije knjige, jedino sto se mogu nadati da ce biti "izmastane" na nivou ovih prethodnih.
o, itekako, :) i Gozba je fenomenalna knjiga. :wink:
elSaik

#177 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Njemački Amazon zajebo stvar i poslao 180 kopija Plesa prijevremeno. :mrgreen: Treba sad gledati po netu, možda scan nove knjige bude dostupan i prije 12.7., ako ko naleti neka javi...

detaljnije: http://grrm.livejournal.com/224067.html
lupp

#178 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

U drugoj knjizi sam vec bio pomalo razocaran, bilo je zanimljivo citat kako Tyrion priprema teren u Kings Landing i nadmudruje sestru i ostale ali prica je tek napredovala pri kraju knjige. Sinoc sam do kraja procitao trecu knjigu i po meni je najjaca dosada, toliko preokreta, neocekivanih smrti i onda na kraju ono sa Tysha pa Tyrion jos ubije starog dok se nekako Cat vrati iz mrtvih ... ludilo ^^

Sad valja odradit par ispita pa krenuti na cetvrtu knjigu :)
lupp

#179 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Ipak sam krenuo i sa cetvrtom, nisam jos dovoljno procitao da dadnem pravi ud ali na prvi pogled.. iron island, prophet, brienne, cersei, jamie(mada je pored samwella jos najbolji), wtf? Da ne neznam bolje rekao bih da covjek namjerno razvlaci pricu kako bi vise zaradio na cijeloj prici. Nadam se da nisam u pravu
Chmoljo

#180 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

:-)

ono što je genijalno u Martinovoj knjizi, jeste to da likovi koje svi mrzimo, dobijaju obrise ljudske osobe. u toj knjizi se sazna zašto je Cersei takva kakva jeste. da nije zla, eto, onako, što joj došlo. njoj je, ustvari, najveći dio četvrte knjige i posvećen.

što se tiče Iron Island... ne znam, meni jeste bilo dosadno u početku, ali i oni imaju zapaženu ulogu, tako da bi ih glupo bilo samo opisati iz trećeg lica.

svidjela su mi se poglavlja koja se odnose na Dorne, konkretnije kćerku princa... zadnje poglavlje me pogotovo oduševilo :mrgreen:

ne znam, ja volim gledati kako se likove postepeno mijenjaju, kako u njima polako buja mržnja, ili poštovanje, ili kako grade svoj stav prema nečemu. a ne, da likovi mijenjaju stavove kako im dođe... Jaimeva transformacija mi je odlična. i kad se gledaju stvari iz njegovog ugla... da se kladimo da će vam svima biti simpatičan poslije četvrte knjige? sigurno ne bi bio, da je to sve kraće trajalo, jer ne bi niko od nas lako prešao preko pogubljenja Eddarda Starka :mrgreen: meni to sve uopšte nije bilo razvlačenje... :-?

ima jedan citat koji mi se svidio, kada je jednom prilikom uradio nešto... hm... loše... da sad ne spojlerišem ovdje, ali parafraziram: "Pogled je bio isti onakav koji mu je uputio Eddard Stark kada je vidio da je ubio Ludog Kralja...", dakle, pun gađenja i prekora. :oops:
lupp

#181 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Sve to stima ali mene zanimaju Tyrion, Jon, Danaerys, Bran, Catelyn, Davos... a umjesto njih dobijem hrpu novih likova koje tek moram upoznat, iz prva to je naravno veliko razocarenje(jos da sam cekao nekoliko godina na knjigu.. uh^^)

Jamie je od pocetka knjige tu, uz to je kul lik pa sam ga prihvatio bez problema, Cercei je bitch ali bi mogla bit zanimljiva dok bih ovo sa iron islands, brienne i dorne rado zamjenio sa navedenim likovima iz prvog reda teksta.
damirdamic

#182 Re: A Song of Ice & Fire

Post by damirdamic »

meni je Bran iz 1 i 2 knjige dosadan ko proljev i ono njegovo trece oko....Pjema leda i vatre je fantastican ali je ovo dosadno ko proljev
Chmoljo

#183 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

pa sva Eddardova djeca imaju "treće oko" :roll: tj, vide kroz svoje vukove...
elSaik

#184 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Izuzev Sanse. :mrgreen: :skoljka: Ona vidi - mrak. :skoljka:
cryjoe

#185 Re: A Song of Ice & Fire

Post by cryjoe »

Zanima me ima li gdje kupiti komplet knjiga koje su do sada izašle. Ako netko zna gdje se može kupiti,po kojoj cijeni i u čijem izdanju.
DON_eARL

#186 Re: A Song of Ice & Fire

Post by DON_eARL »

cryjoe wrote:Zanima me ima li gdje kupiti komplet knjiga koje su do sada izašle. Ako netko zna gdje se može kupiti,po kojoj cijeni i u čijem izdanju.
I mene zanima...
The 51st State

#187 Re: A Song of Ice & Fire

Post by The 51st State »

cryjoe wrote:Zanima me ima li gdje kupiti komplet knjiga koje su do sada izašle. Ako netko zna gdje se može kupiti,po kojoj cijeni i u čijem izdanju.
ima u vbz, tvrdi povez, hrvatski prevod, sve cetiri cirka oko 200 km.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#188 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

ovo je ipak SF

kolonizatorski generacijski brod se pokvario i zaglavio na planeti na kojoj su doseljenici zaboravili tehnologiju i sve ostalo te doživjeli degeneraciju na srednjovjekovni nivo :D
a zmajevi i ostala čudovišta su proizvod genetičkog manipuliranja :D

živio SF :lol: :lol: :lol:
damirdamic

#189 Re: A Song of Ice & Fire

Post by damirdamic »

znate sta ja mislim da bi dobro bilo da se snimi jedan poseban film koji bi kratko pomenuo Tararjenska osvajanja,koji bi onako naratorski dao uvod u cijeli serijal/tj u sve sezone i koji bi posebno ispratio dogadjaje 15-20 godina prije Igre Prijestolja.
prije svega mislim na rat izmedju Barateona,Aryina,Starkova protiv Targarjena.Ludil kralja Aerisa II ,Nedov i Robertov zivot.Reghara Dornjance i sl.Kraljeubicu i Lanisstere.....
Zmijuga loma

#190 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Zmijuga loma »

Nedov 'Tower of Joy' flešbek, mnogo jak detalj iz prve knjige.
He dreamt an old dream, of three knights in white cloaks, and a tower long fallen, and Lyanna in her bed of blood.

In the dream his friends rode with him, as they had in life. Proud Martyn Cassel, Jory’s father; faithful Theo Wull; Ethan Glover, who had been Brandon’s squire; Ser Mark Ryswell, soft of speech and gentle of heart; the crannogman, Howland Reed; Lord Dustin on his great red stallion. Ned had known their faces as well as he knew his own once, but the years leech at a man’s memories, even those he has vowed never to forget. In the dream they were only shadows, grey wraiths on horses made of mist.

They were seven, facing three. In the dream as it had been in life. Yet these were no ordinary three. They waited before the round tower, the red mountains of Dorne at their backs, their white cloaks blowing in the wind. And these were no shadows; their faces burned clear, even now. Ser Arthur Dayne, the Sword of the Morning, had a sad smile on his lips. The hilt of the greatsword Dawn poked up over his right shoulder. Ser Oswell Whent was on one knee, sharpening his blade with a whetstone. Across his white-enameled helm, the black bat of his House spread its wings. Between them stood fierce old Ser Gerold Hightower, the White Bull, Lord Commander of the Kingsguard.

“I looked for you on the Trident,” Ned said to them.

“We were not there,” Ser Gerold answered.

“Woe to the Usurper if we had been,” said Ser Oswell.

“When King’s Landing fell, Ser Jaime slew your king with a golden sword, and I wondered where you were.”

“Far away,” Ser Gerold Said, “or Aerys would yet sit the Iron Throne, and our false brother would burn in seven hells.”

“I came down on Storm’s End to lift the seige,” Ned told them, “and the Lords Tyrell and Redwyne dipped their banners, and all their knights bent the knee to pledge us fealty. I was certain you would be among them.”

“Our knees do not bend easily,” said Ser Arthur Dayne.

“Ser Willem Darry is fled to Dragonstone, with your queen and Prince Viserys. I thought you might have sailed with him.”

“Ser Willem is a good man and true,” said Ser Oswell.

“But not of the Kingsguard,” Sir Gerold pointed out. “The Kingsguard does not flee.”

“Then or now,” said Ser Arthur. He donned his helm.

“We swore a vow,” explained old Ser Gerold.

Ned’s wraiths moved up beside him, with shadow swords in hand. They were seven against three.

“And now it begins,” said Ser Arthur Dayne, the Sword of the Morning. He unsheathed Dawn and held it with both hands. The blade was pale as milkglass, alive with light.

“No,” Ned said with sadness in his voice. “Now it ends.” As they came together in a rush of steel and shadow, he could hear Lyanna screaming. “Eddard!” she called. A storm of rose petals blew across a blood-streaked sky, as blue as the eyes of death.
de fakto

#191 Re: A Song of Ice & Fire

Post by de fakto »

DON_eARL wrote:
I mene zanima...

Ja sam prije par dana kupila sve cetiri knjige za 130 KM, Lagunino izdanje. Naručila sam iz Bg-a.
Truba

#192 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

meni treća treba nigdje ih nema :?
elSaik

#193 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Naruči sa laguna.rs.
GandalfSivi

#194 Re: A Song of Ice & Fire

Post by GandalfSivi »

Ako kome nije mrsko sa ekrana citati, imaju na baneprevozu prve cetiri. A ako ko naleti na petu prije 12og, jakooooo bih bio zahvalan, ko ce cekati jos sest dana, ludim ovdje :)
Truba

#195 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

elSaik wrote:Naruči sa laguna.rs.
ne volim ti ja to
imam fobiju od pošte i poštara nakon 10 godina trgovanja a i karticom nikad nisam plaćao
Last edited by Truba on 07/07/2011 09:31, edited 1 time in total.
elSaik

#196 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Bespotrebno, ali kako hoćeš.
Ravenn

#197 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Ravenn »

ovdje ces naci sve dijelove, cijena kao na stranici Lagune.rs
Knjižara Kultura
Radno vreme: 09-21h (ponedeljak-subota)
Nedeljom: 09-16h
TC Mercator (Ložionička 16)
Sarajevo
033/718-180
Truba

#198 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

ja kod njih nisam vidio nijedan dio :? :? :?
lupp

#199 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Evo procitao sam i Feast of Crows.. Sta da kazem, prica totalno razvucena sto je poslije odlicnog Storm of Swordsa veliko razocarenje. Naravno u Dorneu se dogadjaju neke bitne stvari ali moraju li se one stvarno toliko detaljno prikazat? A song of ice and fire je dokazao da se takve stvari mogu jako zanimljivo prenijet i kroz traceve, sjecanja i sl.

Martin je u knjizi ponovno prikazao svoju vjestinu u opisivanju i "ozivljavanju" karaktera. Ipak se neki karakteri samo uvode da bi neka prica napredovala i oni se nemogu usporedit sa pocetnim protagonistima.

Nesto pozitivno je prica oko Cercei i Jamieja.

Sve u svemu mislim da se Martin zezno sa ovom knjigom, opsjednut je stim da sto vise dogadjaja pokrije i u tomu se polako gubi prica. Ovo mi je isto kao da u LotR poslije druge knjige skoci na elfove i selo hobitsa(gdje naravno nadje neke sporedne hobitse preko kojih ce pricu gurat) pa napravi cijelu knjigu samo o njima dok se Aragorn, Frodo i ostali main karakteri samo usput spominju. Naravno neki ce reci to je sve bitno jer se prikazuje kako se i oni nose sa zlim Sauronom(^^) ali vecina ce se slozit samnom da je to nepotrebno.

Jos 4 dana pa stize Dance of Dragons, nadam se da ce Martin u toj knjizi seriju vratit na pravi put.
Chmoljo

#200 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

:roll:

Dance of Dragons je knjiga u kojoj radnja neće napredovati u vremenskom smislu, nego se dešava uporedo sa Feast for Crows. samo ćemo imati uvid šta se dešava sa Dani, Tyrionom, Branom i Jonom...
Post Reply