vjeronauka u skolama

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

DA LI SE VJERONAUKA TREBA IZUCAVATI U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA?

DA
33
31%
NE
72
68%
NE ZNAM
1
1%

Total votes: 106

bandini

#176 Re: vjeronauka u skolama

Post by bandini »

Klodovik wrote:
Great Cornholio wrote:
I nema im uNIć na Haineken bajramske partyje na koje ide 90 posto onih koji su klanjali bajram namaz :evil:
Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)

pa nek vjernici rade za drzavne praznike onda
njima svakako ovozemaljske radosti nista ne znace
Klodovik

#177 Re: vjeronauka u skolama

Post by Klodovik »

bandini wrote:
Klodovik wrote:
Great Cornholio wrote:
I nema im uNIć na Haineken bajramske partyje na koje ide 90 posto onih koji su klanjali bajram namaz :evil:
Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)

Zašto bi radili ako su državljani te iste države, žive i rade u njoj. Šalimo se malo.
bandini

#178 Re: vjeronauka u skolama

Post by bandini »

Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)[/quote]

njima svakako ovozemaljske radosti nista ne znace[/quote]

Zašto bi radili ako su državljani te iste države, žive i rade u njoj. Šalimo se malo.[/quote]

pa ako su drzavljani onda nek rade za drzavu i kad im je vjerski praznik
drzava ispred vjere
idealnaM

#179 Re: vjeronauka u skolama

Post by idealnaM »

Great Cornholio wrote:Dvije trećine misli da se vjeronauka ne treba izučavati u državnim obrazovnim institucijama :) Ima nade da će se BIH uspijeti otrgnuti iz kandži nacionalističkih ideologija.
Da, dvije trećine učesnika u raspravi na jednoj temi, pdf religije, na jednom forumu...sjo jes ti mjerodavna ova anketa :lol: :skoljka:
Great Cornholio

#180 Re: vjeronauka u skolama

Post by Great Cornholio »

travar wrote: Govorimo o školskoj vjeronauci koja je u mom slučaju bila drugačija od one "mektebske", pa bi bilo fino da ne "premećemo".
Znači ako postoji alternativa koja bi "zadovoljila" sve, zašto se pribjeglo/pribjegava "ekstremnom" rješenju?
Zašto je za vjernike neprihvatljivo rješene Ministra Suljagića, po kojoj vjeronauka ostaje u školi a djeca koja ne žele vjeronauku ne moraju pohađati još jedan dodatni predmet, kojih i onako ima i previše ?
Nije valjda da se ovi iz vjerske zajednica boje da će im opasti zarada zbog toga što bi u slučaju kad bi ocjena iz vjeronauke prestala da ulazi u prosjek , mnogo roditelja prestalo djecu da šalje na vjeronauku ?
Klodovik

#181 Re: vjeronauka u skolama

Post by Klodovik »

bandini wrote:Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)

njima svakako ovozemaljske radosti nista ne znace[/quote]

Zašto bi radili ako su državljani te iste države, žive i rade u njoj. Šalimo se malo.[/quote]

drzava ispred vjere[/quote]

Za sve ljude, bili vjernici ili ne, vrijede svjetovni, državni zakoni. Radit će kad država ukine vjerske praznike, a to ne znam da postoji igdje na svijetu.
Great Cornholio

#182 Re: vjeronauka u skolama

idealnaM wrote:
Great Cornholio wrote:Dvije trećine misli da se vjeronauka ne treba izučavati u državnim obrazovnim institucijama :) Ima nade da će se BIH uspijeti otrgnuti iz kandži nacionalističkih ideologija.
Da, dvije trećine učesnika u raspravi na jednoj temi, pdf religije, na jednom forumu...sjo jes ti mjerodavna ova anketa :lol: :skoljka:
U pravu si, mali je to uzorak, ali lijepo je vidjeti da vodimo :D :sax:
bandini

#183 Re: vjeronauka u skolama

Post by bandini »

Klodovik wrote:
bandini wrote:Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)

drzava ispred vjere[/quote]

Za sve ljude, bili vjernici ili ne, vrijede svjetovni, državni zakoni. Radit će kad država ukine vjerske praznike, a to ne znam da postoji igdje na svijetu.[/quote]

i ne treba da postoji
udaljili smo se previse od teme
naravno da svako ima pravo da slavi vjerski praznik
samo meni smeta nacin na koji ga ovdje slavi veliki broj ljudi
necu reci ni vecina ni manjina jer ne znam tacno
al licno ih znam kolko hoces koji se opiju poslije bajram namaza
ako mu je to nacin da proslavi najveci praznik svoje religije, koja usput receno najostrije zabranjuje alkohol onda sam ja veci vjernik triput
a u dzamiju nisam krocio
Klodovik

#184 Re: vjeronauka u skolama

Post by Klodovik »

bandini wrote:
i ne treba da postoji
ako mu je to nacin da proslavi najveci praznik svoje religije, koja usput receno najostrije zabranjuje alkohol onda sam ja veci vjernik triput
a u dzamiju nisam krocio
I ja u vjerske objekte ulazim samo turistički.

Današnji način života jednostavno postaje sve teže spojiv s religijom, odnosno sa njenim praktičnim aspektima. To dvoje bih ja malo razdvojio.
bandini

#185 Re: vjeronauka u skolama

Post by bandini »

Klodovik wrote:
bandini wrote:
i ne treba da postoji
a u dzamiju nisam krocio

Današnji način života jednostavno postaje sve teže spojiv s religijom, odnosno sa njenim praktičnim aspektima. To dvoje bih ja malo razdvojio.
:thumbup:
ovi zele da praktikuju islam kakav je bio za vrijeme Muhammeda a.s.
to jednostavno ne ide u danasnjem svijetu
ali nikako da shvate
Tvrtko II Kotromanić

#186 Re: vjeronauka u skolama

Post by Tvrtko II Kotromanić »

bandini wrote:
Klodovik wrote:
bandini wrote:
i ne treba da postoji
a u dzamiju nisam krocio

ali nikako da shvate
ti se bas udalji od teme...
pusti vjeru vjernicima, ko si ti da govoris kako da neko ispovjeda svoju vjeru :?:
bandini

#187 Re: vjeronauka u skolama

Post by bandini »

i ne treba da postoji
a u dzamiju nisam krocio[/quote]

Današnji način života jednostavno postaje sve teže spojiv s religijom, odnosno sa njenim praktičnim aspektima. To dvoje bih ja malo razdvojio.[/quote]

ali nikako da shvate[/quote]

ti se bas udalji od teme...
pusti vjeru vjernicima, ko si ti da govoris kako da neko ispovjeda svoju vjeru :?:[/quote]

ma bolje da slusas mene nego cerica
svkako bi ti bolje bilo
a pustam vjeru
evo idi vjero od mene
idealnaM

#188 Re: vjeronauka u skolama

Post by idealnaM »

Eto, na osnovu ovog vaseg piskaranja, ocit je razlog cijele hampe...I nemojte vise o diskriminaciji i brizi o pravima manjina i ostaloga... :mrgreen:
Last edited by idealnaM on 21/05/2011 14:44, edited 1 time in total.
beautyfool

#189 Re: vjeronauka u skolama

Post by beautyfool »

Luter wrote:VJERONAUKA - primjer šta nauka nije

Ili je vjera ili nauka, nikako i jedno i drugo.
Uvodjenje vjerske poduke u sistem školstva je samo bahata demonstracija sile vjerskog klera koji svoje poslušnike ubacuje na državne jasle.
Pitanje školstva ali i religijske poduke jeste izbacivanje rogobadne vjeronauke iz škole, tvrdi autor.

http://www.vijesti.nl/?p=57318
Pošaljite email na adresu [email protected] ili izpunite kontakt formular :-) http://www.vijesti.nl/?p=57318
MashaAllah sto se lijepo pametuje i odlucuje iz dijaspore o nasim problemima u Bosni, svaka cast!
necko_hz

#190 Re: vjeronauka u skolama

Post by necko_hz »

Da i ja ostavim svoj komentar na ovu temu. Prije svega BiH je mulitetnička država gdje žive ljudi različitih vjeroispovjesti i to je ono što našu državu i grad krasi i što nas je oduvijek krasilo. Vjera je privatna stvar svakog čovjeka. Ko hoće da vjeruje neka vjeruje, njegov izbor. Ali vjeri nije mjesto u nauci tj. u školama, već u mektebima i sličnim ustanovama koje se bave isključivo tom tematikom. Dakle, svako ko hoće da vjeruje ima potpuno pravo na to, to je njegova lična stvar i to isto nema potrebe da se sprovodi u školama gdje ima djece različitih vjera. Imate džamije i crkve i vjerujte u šta hoćete. Niko vam ne brani ! Vjeru i nauku ne možete mješati. Dva različita pojma, vjera je jedno, a nauka drugo. Vjeru u vjerske ustanove, nauku u škole gdje im je i mjesto !
b0sna

#191 Re: vjeronauka u skolama

Post by b0sna »

Mao Zedong(Mao Tse Tung) je jednom rekao: "Religion is poison!"

I rest my case.
fatamorgana

#192 Re: vjeronauka u skolama

Post by fatamorgana »

bandini wrote:
arzuhal wrote:Obzirom da se od odluke o ocjenjivanju koje ulazi u opći prosjek došlo do priče o potpunom ukidanju vjeronauke, pa onda do ljudi koji vjeruju u bajke i to, hajmo na lobotomiju vjernika. Pa da sa rahat na pivu može...

volio bi rahat pivu popit da ti iskreno kazem
ako na ramazan narucis pivu gledaju te kao da si u najmanju ruku dosao sav krvav i sa motornom pilom u rukama
Mislim da je solomonsko rješenje uvođenje bezalkoholne pive, meni ista po ukusu ko ona prava, hoću reći
da se uvede u lokale, ne u škole, da me neko ne shvati pogrešno.
Onda bi mogli svi zajedno na pivu ... ko nekad.
Great Cornholio

#193 Re: vjeronauka u skolama

fatamorgana wrote: Mislim da je solomonsko rješenje uvođenje bezalkoholne pive, meni ista po ukusu ko ona prava, hoću reći
Ne postoji bezalkoholna piva, i ona na kojoj piše da je bezalkoholna ( tzv. hadžijska piva :D) ima jedan mali postotak alkohola :D
Great Cornholio

#194 Re: vjeronauka u skolama

b0sna wrote:Mao Zedong(Mao Tse Tung) je jednom rekao: "Religion is poison!"

I rest my case.
Peligija je ono što sprečava siromašne da pobiju bogate — Napoléon Bonaparte.
Zna to Cerić :evil:
fatamorgana

#195 Re: vjeronauka u skolama

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Mislim da je solomonsko rješenje uvođenje bezalkoholne pive, meni ista po ukusu ko ona prava, hoću reći
Ne postoji bezalkoholna piva, i ona na kojoj piše da je bezalkoholna ( tzv. hadžijska piva :D) ima jedan mali postotak alkohola :D
OK, al je tol'ko malo, da praktično ispari dok ti je konobar donese...
Great Cornholio

#196 Re: vjeronauka u skolama

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
OK, al je tol'ko malo, da praktično ispari dok ti je konobar donese...
Nema točenog bezalkoholnog, ovo iz flaše konobar donese neotvoreno, pa valja čekat da isHlapi, a vrijeme je novac :D
fatamorgana

#197 Re: vjeronauka u skolama

Post by fatamorgana »

Kornelije ba, ne ubijaj nam svaku nadu, :(
kokuz_sa

#198 Re: vjeronauka u skolama

Post by kokuz_sa »

Nađa Dizdarević
"Ministar Suljagić se treba baviti prečim poslovima"
Aktivistica za ljudska prava Nađa Dizdarević odluku ministra Emira Suljagića da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena učenika u Kantonu Sarajevo naziva "novom u nizu provokacija" i ističe kako su roditelji u Vijeću roditelja JU "Djeca Sarajeva", čiji je i ona član, izrevoltirani i odlučni da ministru skrenu pažnju na bitnija pitanja od tog.
Piše: Adisa Pobrić
Nađa Dizdarević
Nađa Dizdarević
"Ne znam zašto mu je ovo trebalo. Inicijativa je sramna i posmatram je kao pokušaj ministra da skrene medijsku pažnju na sebe", stav je Dizdarević. "Mislim da je van pameti tražiti takvo nešto, a po broju ljudi koji se odazivaju na peticije podrške vidi se kakav je kontraefekat odluka izazvala. Očigledno se ministar Suljagić tome nije nadao."

Dizdarević je poručila da bi se Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo treba pozabaviti mnogo bitnijim pitanjima, prvenstveno problemom delinkvencije u školama, a da vjerske slobode treba ostaviti građanima i vjerskim zajednicama.

"Mi smo iz Vijeća roditelja Ministarstvu uputili toliko inicijativa i svaka od njih je preča od potezanja novih pitanja poput ovog", kazala je članica organizacije Amnesty International za Sarajevo-x.com i poželjela da na kraju pobijedi volja građana.

Razgovor je završila riječima: "Ako ministar mandat počinje ovakvim potezima, ne zaslužuje da se nalazi na tom mjestu."

e samo je jos trebalo da ona pocne kokodakat :x :x

cas se bori za prava onih arapa sto su u gvatanamu bili..cas kuka kako ju je arap otjerao i dao joj razvod(iako izgleda nikad nije vjencana bila opsintski)
cas prossi da joj se ksupe pare da kupi sebi kucu s bastom
sada nasla solit pamet o ministrima :x

Dejana rosulljas je nista sta je ova i gdje je sve ima
Great Cornholio

#199 Re: vjeronauka u skolama

fatamorgana wrote:Kornelije ba, ne ubijaj nam svaku nadu, :(
Ti si kriv, hoćeš da mi alkohol iz pive izbaciš :lol:
fatamorgana

#200 Re: vjeronauka u skolama

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: