Zmije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Pol_Pot

#176 Re: Zmije

Post by Pol_Pot »

Sarayman wrote:
Pol_Pot wrote: Jarane ba golub je povazdan oko nas, a zmije baš i nisu. Kako ljudi da znaju koja je otrovna a koja ne? Ok, ti se razumiješ, al što se mene tiče kad je vidim nemam vremena kontat jel otrovna i kakve su joj namjere. Prvi instinkt je da bježim, ako ne mogu moram je ubit.
Ne moraš ubiti ni jednu, čak ni poskoka (osim ako ti nije oko kuće), jer će on pobjeći kada primjeti čovjeka. E jedino ako si ga prepao svojom blizinom (iznenada stavio ruku ili stao nogom 20 cm od njega), onda će se instinktivno braniti ugrizom. Ako si u poziciji da ga ubiješ, to sigurno ne moraš uraditi jer te nije ujeo.
Jedno je sigurno. Onaj koji ubije zmiju koja bježi, radi to iz neznanja, sluđen od nekakvog najgoreg straha.
Ili se jednostavno radi o nečovjeku koji uživa u ubijanju...
Pa ja ti sad kažem, prvi instinkt je da JA bježim bila to kobra, piton ili poskok. Neću ja ubijat zmiju koja bježi jer ja sam taj koji bježi. Ali ako vidim da ide prema meni i da nema druge, kamen i u glavu. Sigurno neću razmišljati jel otrovna ili ne, jel korisna itd...
febo_acm

#177 Re: Zmije

Post by febo_acm »

O svemu bih razmislio, ali da se poigram ili bilo šta drugo sa zmijom.... :roll: :roll:
Volim životinje, imam životinju u stanu, ali zmija mi je nešto najodvratnije na ovom svijetu. Radije bih plivao u bazenu sa ajkulom, nego sjedio na livadi u blizini zmije :D
pakica_

#178 Re: Zmije

Post by pakica_ »

Hjooooj ja obozavam zmijuge.. Ljudi kod nas imaju ogranicen pogled na ova predivna stvorenja, i odmah bi bosnjo to ubio.. Nema kod bosnje da ih pusti da idu svojim putem, samo rokaj..
Jednakim zarom bi ubili i blavora i sljepica, kao poskoka i sarku.. Ehhhh..
Neka nama zmijurina :srce:
alcho

#179 Re: Zmije

Post by alcho »

pakica_ wrote:Hjooooj ja obozavam zmijuge.. Ljudi kod nas imaju ogranicen pogled na ova predivna stvorenja, i odmah bi bosnjo to ubio.. Nema kod bosnje da ih pusti da idu svojim putem, samo rokaj..
Jarane, ti si fakat pacenik pravi...
Pol_Pot

#180 Re: Zmije

Post by Pol_Pot »

alcho wrote:
pakica_ wrote:Hjooooj ja obozavam zmijuge.. Ljudi kod nas imaju ogranicen pogled na ova predivna stvorenja, i odmah bi bosnjo to ubio.. Nema kod bosnje da ih pusti da idu svojim putem, samo rokaj..
Men se čini da je jaranica tj pačenica...
Sa_u_srcu

#181 Re: Zmije

Post by Sa_u_srcu »

Luda tema... :D Bio u nedelju u Mostaru...i rodjak mi ima kucu u Bijelom polju i svratim da vidim sta ima...kako je...i isprica mi pricu...zasadio je nesto iza kuce, ima malo zemlje i tako nesto zasadi...i nadje Blavora jedno jutro, i nije ga dirao...ima vodu, ima sve...medjutim, djeca se valjda prepala, jer dodje i do ulaza kuce...i odluci ga spakovati u neki karton i odvuce ga negdje oko neretve...5 kilometara od kuce...sutra ujutro ga nadje na istom mjestu iza kuce...vratio se... :-) i sad ga ne dira, on svoje, ovi svoje...kaze sunca se stalno... :roll: hoda oko kuce... :D rekoh vidimo se i sretno... :D

PS: i slazem se s ovim gore...evi hercegovci znaju sa zmijama ima ih mnogo...i moja prva reakcija je bila, sto ga nisi ubio, kaze da...ako zmije hoces da se rijesis, nikad je nemoj ubijati, jer ce se uvijek nova vracati...ali kada ode sama...nece se vise pojavljivati... :-)
Sarayman

#182 Re: Zmije

Post by Sarayman »

Sa_u_srcu wrote:Luda tema... :D Bio u nedelju u Mostaru...i rodjak mi ima kucu u Bijelom polju i svratim da vidim sta ima...kako je...i isprica mi pricu...zasadio je nesto iza kuce, ima malo zemlje i tako nesto zasadi...i nadje Blavora jedno jutro, i nije ga dirao...ima vodu, ima sve...medjutim, djeca se valjda prepala, jer dodje i do ulaza kuce...i odluci ga spakovati u neki karton i odvuce ga negdje oko neretve...5 kilometara od kuce...sutra ujutro ga nadje na istom mjestu iza kuce...vratio se... :-) i sad ga ne dira, on svoje, ovi svoje...kaze sunca se stalno... :roll: hoda oko kuce... :D rekoh vidimo se i sretno... :D

PS: i slazem se s ovim gore...evi hercegovci znaju sa zmijama ima ih mnogo...i moja prva reakcija je bila, sto ga nisi ubio, kaze da...ako zmije hoces da se rijesis, nikad je nemoj ubijati, jer ce se uvijek nova vracati...ali kada ode sama...nece se vise pojavljivati... :-)
A kad ode, to i nije tako dobro kako ljudi misle... Što se mene tiče, neka zmija.
registrovana onako

#183 Re: Zmije

Post by registrovana onako »

Sa_u_srcu wrote:Luda tema... :D Bio u nedelju u Mostaru...i rodjak mi ima kucu u Bijelom polju i svratim da vidim sta ima...kako je...i isprica mi pricu...zasadio je nesto iza kuce, ima malo zemlje i tako nesto zasadi...i nadje Blavora jedno jutro, i nije ga dirao...ima vodu, ima sve...medjutim, djeca se valjda prepala, jer dodje i do ulaza kuce...i odluci ga spakovati u neki karton i odvuce ga negdje oko neretve...5 kilometara od kuce...sutra ujutro ga nadje na istom mjestu iza kuce...vratio se... :-) i sad ga ne dira, on svoje, ovi svoje...kaze sunca se stalno... :roll: hoda oko kuce... :D rekoh vidimo se i sretno... :D

dobar covjek. :D
Boateng

#184 Re: Zmije

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:34, edited 1 time in total.
pakica_

#185 Re: Zmije

Post by pakica_ »

Pol_Pot wrote:
alcho wrote:
Men se čini da je jaranica tj pačenica...
Simpa ste mi bas, ne da vas jaranica :kiss:
hakazvaka

#186 Re: Zmije

Post by hakazvaka »

Joj ljudi joj joj joj joj joj joj joj joj :cry: :cry:

1. onome sto je postavio link za onog sto ga je ugrizla zmija: :angry: :angry: :angry: !!!

2. kako "prevenirati" napad zmije, konkretno kako da ja njoj kazem :( da se skloni kada idem 40km/h nizbrdo kroz sumu na biciklu :(

3. dje ba da kupim onaj set kad me ugrize, da isisam/izlijecim se? ima li toga kod nas?

4. skacu li zmije? taj poskok? moze li ona skociti 10-ak cm i ujesti me za nogu ako sam na biciklu?
alcho

#187 Re: Zmije

Post by alcho »

hakazvaka wrote:Joj ljudi joj joj joj joj joj joj joj joj :cry: :cry:

1. onome sto je postavio link za onog sto ga je ugrizla zmija: :angry: :angry: :angry: !!!

2. kako "prevenirati" napad zmije, konkretno kako da ja njoj kazem :( da se skloni kada idem 40km/h nizbrdo kroz sumu na biciklu :(

3. dje ba da kupim onaj set kad me ugrize, da isisam/izlijecim se? ima li toga kod nas?

4. skacu li zmije? taj poskok? moze li ona skociti 10-ak cm i ujesti me za nogu ako sam na biciklu?
Ja tu pumpicu vazda nosim sa sobom...nadam se da nece zatrebati, ali nek je tu. Nekako ne mislim da ce skociti bas na mene dok sam na biciklu, nije mi to nikad ni palo na palmet. Sad si me dao u razmisljanje :komi: Jedino rjesenje je nositi planinarske gleznjake i na biciklu :D
dresdener78

#188 Re: Zmije

Post by dresdener78 »

:shock: :shock:
Majke mi koja tema... izvinite da pitam tako direktno i valjda i uvrijedlivo, ali ima li u bh. školama drugih predmeta osim vjeronauke????
Svakako kod nas jadnih i zaostalih koji smo živjeli "iza gvoždene zavjese" djeca je već u petom-šestom razredu osnovne škole, u okviru predmeta koji se zvao "prirodopis", dobijala osnovno znanje o prirodi dakle i o najčešćim vrstama otrovnih zmija koje se mogu sresti vani i kako se ponašati u takvom slučaju.

Ustvari ne kontam kako može biti neko toliko glup da razmišlja stilom "evo zmije ajde da je odmah ubijemo".

Otrovne zmije kod vas isto kao kod nas imaju jako dobro vidljivu "grafiku" na leđima i normalnom čovjeku sa ovim osnovnim znanjem je jasno već na tri metara udaljenosti kakva je to zmija. Uostalom sada sam pročitao dostupne tekstove o bh. herpetologiji i nijedna od zmija u bh. prirodi nije u suštini agresivna, niti poskok. Sve ostalo su neke seljačke legende. Dakle bh. zmije se boje čovjeka i pokušavaju pobjeći. Napadaju čovjeka tek u trenutku kad su neposredno ugrožene i nemaju više šanse da pobjegnu, onda biraju zadnju mogućnost.

Naravno da ujed možete doživjeti i recimo od zmije koja se kod vas zove Bjelouška (Natrix Natrix), nema otrovne zube ali naravno ima ih i može ujesti. To se desilo prije par godina našoj mačci koja je zmiju provocirala. Pošto Bjelouška svoje zube ne čisti, rana na nozi naše mačke se odmah inficirala i mačka je sedmicu dana bolovala, noga je joj bila triput veća.

Svakako ponavljam kao zapadnjački mudroser SVE ZMIJE U BH. PRIRODI JESU IZUZETNO KORISNE jer se hrane miševima, pacovima, raznim bubama i drugim vrstama koje mogu prouzrokovati veliku štetu. I oni miševi šire leptospirozu (mišiju groznicu) i druge zarazne bolesti i što manje miševa to bolje.

Moji imaju veliku livadu kod vikendice, južni obronak brda. U periodu ljeta ima mjesta gdje se sunčaju brojni primjerci Vipera berus dakle šargana. Nebi meni nikad palo na pamet da ih ubijam. Dakle ako kosim travu ili sušim sijeno, radim to sa gumenim čižmama na nogama i gledam oko sebe. Navika. Ako primjetim šargana koji se sunča, dovoljno je udarati nogama u tlo ili malo mlatiti grabljama u tlo tri četiri metara od njega. Zmije jesu jako osjetlive za vibracije i odmah pobjegnu. Ovako seljačim pored zmija već 20 godina i nikad me nijedna zmija nije napala. I sve je OK. Zadovoljne su zmije, zadovoljni smo mi, nema potrebe da ubijemo sve što ne paše u šemu "engleski travnjak nadesno, krumpir i mrkva nalijevo".

Dakle samo totalan kreten histerično ubija svaku zmiju na koju naleti.
Sam Winchester

#189 Re: Zmije

Post by Sam Winchester »

Ove naše otrovnice te NE MOGU ubiti,ne znam ako si alergičan na otrov,ali većinom te ne mogu ubiti,premalo otrova ubrizgava
black

#190 Re: Zmije

Post by black »

poskoci proizvode vrstu otrova koji razara tkivo... za razliku od njih, sarke proizvode nervni otrov koji paralise nervni sistem i zbog toga moze doci do paralisanja odredjenih funkcija u organizmu... da bi se to desilo mora biti veca kolicina otrova u odnosu na manju tjelesnu masu, sto je veoma rijedak slucaj.. zato je u nasim krajevima poskok potencijalno opasniji jer moze ostaviti odredjene posljedice po tkivo..da bi odrastao covjek dosao u realnu zivotnu opasnost od ujeda nase otrovne zmije potrebno je vise faktora.. da je zmija krupniji i stariji primjerak, da dugo nije jela i da se otrov koncentrisao, da ugriz bude dugotrajan kako bi istisnula vecu kolicinu otrova, da ugriz bude blizu vitalnim organima i da duzi vremenski period covjek ne ide kod ljekara...
ako do ujeda dodje rana se podvezuje kako bi se koliko toliko na tom mjestu usporila cirkulacija, a samim tim i raznosenje otrova u organizmu..poveska se povremeno malo popusti, jer cirkulaciju nesmijemo skroz da zaustavimo (na 3 do 5 minuta).. zatim se moze napraviti rez u obliku X-a u dubini 3-4mm i pustiti da rana iskrvari, noz se prethodno dezinfikuje (najlakse je na plamenu)..isisavanje se ne preporucuje..piti sto vise tecnosti i naravno, sto prije to bolje,doci do ljekara..
to sa serumom se ne zajebavajte, nestrucno davanje seruma moze biti opasnije od samog ujeda...
FIDELCA

#191 Re: Zmije

Post by FIDELCA »

Sarayman wrote: Ne moraš ubiti ni jednu, čak ni poskoka (osim ako ti nije oko kuće), jer će on pobjeći kada primjeti čovjeka.
Ma ja, sta ces je ubit, pustis da te malo cvakne sad je li otrovna ili nije nema veze nekako ces prezivjeti :-)
Cholina_Lokica

#192 Re: Zmije

Post by Cholina_Lokica »

dresdener78 wrote::shock: :shock:
Majke mi koja tema... izvinite da pitam tako direktno i valjda i uvrijedlivo, ali ima li u bh. školama drugih predmeta osim vjeronauke????
Svakako kod nas jadnih i zaostalih koji smo živjeli "iza gvoždene zavjese" djeca je već u petom-šestom razredu osnovne škole, u okviru predmeta koji se zvao "prirodopis", dobijala osnovno znanje o prirodi dakle i o najčešćim vrstama otrovnih zmija koje se mogu sresti vani i kako se ponašati u takvom slučaju.

Ustvari ne kontam kako može biti neko toliko glup da razmišlja stilom "evo zmije ajde da je odmah ubijemo".

Otrovne zmije kod vas isto kao kod nas imaju jako dobro vidljivu "grafiku" na leđima i normalnom čovjeku sa ovim osnovnim znanjem je jasno već na tri metara udaljenosti kakva je to zmija. Uostalom sada sam pročitao dostupne tekstove o bh. herpetologiji i nijedna od zmija u bh. prirodi nije u suštini agresivna, niti poskok. Sve ostalo su neke seljačke legende. Dakle bh. zmije se boje čovjeka i pokušavaju pobjeći. Napadaju čovjeka tek u trenutku kad su neposredno ugrožene i nemaju više šanse da pobjegnu, onda biraju zadnju mogućnost.

Naravno da ujed možete doživjeti i recimo od zmije koja se kod vas zove Bjelouška (Natrix Natrix), nema otrovne zube ali naravno ima ih i može ujesti. To se desilo prije par godina našoj mačci koja je zmiju provocirala. Pošto Bjelouška svoje zube ne čisti, rana na nozi naše mačke se odmah inficirala i mačka je sedmicu dana bolovala, noga je joj bila triput veća.

Svakako ponavljam kao zapadnjački mudroser SVE ZMIJE U BH. PRIRODI JESU IZUZETNO KORISNE jer se hrane miševima, pacovima, raznim bubama i drugim vrstama koje mogu prouzrokovati veliku štetu. I oni miševi šire leptospirozu (mišiju groznicu) i druge zarazne bolesti i što manje miševa to bolje.

Moji imaju veliku livadu kod vikendice, južni obronak brda. U periodu ljeta ima mjesta gdje se sunčaju brojni primjerci Vipera berus dakle šargana. Nebi meni nikad palo na pamet da ih ubijam. Dakle ako kosim travu ili sušim sijeno, radim to sa gumenim čižmama na nogama i gledam oko sebe. Navika. Ako primjetim šargana koji se sunča, dovoljno je udarati nogama u tlo ili malo mlatiti grabljama u tlo tri četiri metara od njega. Zmije jesu jako osjetlive za vibracije i odmah pobjegnu. Ovako seljačim pored zmija već 20 godina i nikad me nijedna zmija nije napala. I sve je OK. Zadovoljne su zmije, zadovoljni smo mi, nema potrebe da ubijemo sve što ne paše u šemu "engleski travnjak nadesno, krumpir i mrkva nalijevo".

Dakle samo totalan kreten histerično ubija svaku zmiju na koju naleti.
Bravo, ali dzaba tokmacima objasnjavati. To ba ima neki nagon da maltretira sve zivo oko sebe i ne mozes mu dokazati drugacije. Vidi zmiju i leti na nju :-)
febo_acm

#193 Re: Zmije

Post by febo_acm »

Ja samo da se ogradim od bilo kakvog ubijanja zmija... Mrzim ih, ali nisam rekao da bi ih ubio ni bilo šta slično. Vi ostali radite šta hoćete :D
pakica_

#194 Re: Zmije

Post by pakica_ »

cuj neš ubit zmiju.. jarane, kakvi ste vi pacenici :lol: :lol:
zhixin, jedno je mrziti te zivotinje (mada su pravo simpa kad im das sansu, vjeruj mi.. kad se skucim, loptasti piton ide u terarij na jedan zid aBd :srce: ), ali drugo je odmah joj fiknut glavu lopatom, k'o sto bosnjo radi u 90% slucajeva.. i onda kaze avaj, nakotilo mi se misOva i pacEva.. e neka ti!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#195 Re: Zmije

Post by Truba »

čini se da smo svi liberalni u stvarima koje nas se ne tiču

jašta ja ću razmišljati dok skačem i ježi mi se svaka dlaka koje je boje zmija i da li je njen ubod smrtonosan
i oće li me samo malo otrovati
maloradioaktivna
hrastov žižak

#196 Re: Zmije

Post by hrastov žižak »

Black swan wrote:čini se da smo svi liberalni u stvarima koje nas se ne tiču

jašta ja ću razmišljati dok skačem i ježi mi se svaka dlaka koje je boje zmija i da li je njen ubod smrtonosan
i oće li me samo malo otrovati
maloradioaktivna
:lol: :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#197 Re: Zmije

Post by Jack Be Nimble »

Eh kada sam bio mali lovio sam stiglice i zmije. Najvise vas volio April-Juni pa onda na vikendicu i oko rijeke/basce lovio ih.
Cuvao ih i pravio kavez sa palijama tako da se mogu motati. Amidza me ucio koja je otrovna a koja ne. Gumene cizme i u lov :D

A sada? Prije godinu i po kada sam bio u ribolovu pogledam dole a dvije mi se motaju oko nogu. A ja za kamen i udri. Sto je najgore nisu bile otrovnice i ja sam to znao, ali eto sada me strah. Prije plivao za njima, sada bjezim :sad:
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#198 Re: Zmije

Post by Decerto »

ma ubio bi mene srcani kad bi vidio da mi zmija visi sa noge :lol: :lol: kakav otrov :lol:
dresdener78

#199 Re: Zmije

Post by dresdener78 »

Još dodatak: Varijanta ljudske vrste zvana "opći idiot" (idiotus vulgaris) je jedna podvrsta čovjeka koja živi u svim dijelovima zemaljske kugle. Dokaz je naprimjer seljačka legenda koja se širi u nekim ruralnim regijama Češke i prema kojoj ekološki aktivisti imaju fabrike za zmije koje bacaju u malim kutijama iz aviona. Kutija ima mali padobran, nakon slijetanja na tlo se ona mala kutija otvori i zmije izlaze u prirodu gdje ugrožavaju nevine i nedužne seljake. :|

Dakle evo jedan manual kako se ponašati u slučaju da čovjek sretne zmiju (na češkom):
http://www.ireceptar.cz/zajimavosti/zmi ... -nemusime/
Najvažnije:

U prirodi se ponašamo tako da budemo oprezni i GLEDAMO pod noge i gledamo gdje stavimo ruke naprimjer kad želimo uzeti borovnicu ili kupinu. Tako izbjegnemo rizik da dodirnemo zmiju koja je u šoku više nego mi i odmah reagira ujedom.

Ako jesmo na mjestu gdje se često pojavljaju zmije, dovoljno je biti bučni i praviti vibracije (udarci nogama ili štapom u tlo). Zmije jesu totalno gluhe ali zato ekstremno osjetlive za vibracije (koje i nastaju kao posljedica buke). Ne vole se družiti sa čovjekom na osnovi loših iskustava i trude se da pobjegnu.

Ako je potrebno ukloniti neku tvrdoglavu zmiju (šargana) iz dvorišta/bašte zbog djece: Ako ne pomažu vibracije, onda se može šargan ohladiti naprimjer ledenom vodom. Ova studenokrvna životinja, ako je izložena ekstremnoj hladnoći, postaje gotovo nepokretna. Onda je moguće u debelim kožnim rukavicama ili uz pomoć štapa u obliku Y ugurati zmiju u neku vreću i odnijetu u šumu.

Inaće predatori zmija jesu općenito JEŽEVI. Hrane se zmijama. Ako ima na bašti i u njenoj blizini ježeva, smanjuje se rizik da će kroz baštu lutati zmije. Jež je simpatična životinja ali ne preporučujem igrati se sa njima jer imaju strašno puno buha.
kanocale

#200 Re: Zmije

Post by kanocale »

Probajte da se rijesite zmije pomocu naftalina.
Upotreba je vrlo jednostavna. Rasječe se plastična flaša kojom se pokrije naftalin izdignut iznad zemlje, kako ga kiša ne bi spirala, a zmije ga osećaju na velikoj udaljenosti i nigde se u okolini ne zadržavaju.

jedna kesica naftalina je 1KM.
Post Reply