SDP
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#176 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Platforma ili fotelje??? Imam osjecaj da su se radi podrske od strane SDA na drzavnom nivou,a uz njih i vjecnih im pajdasa HDZ brojke i slova,odrekli Suljagica.
A SDA onako hinjski i perfidno noz u ledja,i kao klonovi progurase sve sta reis rece. Jedino realno rjesenje je ostavka cijele vlada na celu sa Musicem,jer je ocigledno ovo jako ne principijelna crveno-zelena koalicija.
A SDA onako hinjski i perfidno noz u ledja,i kao klonovi progurase sve sta reis rece. Jedino realno rjesenje je ostavka cijele vlada na celu sa Musicem,jer je ocigledno ovo jako ne principijelna crveno-zelena koalicija.
- Karl Hungus
#177 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Nije ovo toliko važno pitanje da bi se trošila velika energija na njega. Bolje čuvati snagu za veće i značajnije bitke. A doće će prosjek ocjena iz vjeronauke opet nekad na tapet.seshat wrote:Ma ne brinem se za SDP. Uskoro počinje formiranje državne vlasti i SDP će se tu naravno pojaviti kao "spasioc". Ovaj "mali gaf" sa Suljagićem će se zaboraviti. Ali ono što sam danas naučila je da će rješavanje svih problema (na bilo kojem nivou) biti kao ovo danas. Malo se zaprijeti silom i SDP popusti. Građanska hahaha u Limburgu.
Uostalom, nisu ni izgubili ovu bitku ako je tačno da će se uvesti alternativni predmeti pored vjeronauke.
Last edited by Karl Hungus on 20/05/2011 23:58, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#178 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
dobro ba ljudi, jeste vi juče ustali? prespavali zadnji 20 godina? koja ba principijelnost?-LIBERO- wrote:Platforma ili fotelje??? Imam osjecaj da su se radi podrske od strane SDA na drzavnom nivou,a uz njih i vjecnih im pajdasa HDZ brojke i slova,odrekli Suljagica.
hoćemo li pričati onako kako jeste ili služiti se terminologijom koja NE POSTOJI u praksi?
- vee-jay
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#180 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Principijelnost ili neki drugi izraz za to...ali ima stvari ispod kojih se ne ide. Jebes vise i vjeroucenje,ovo ti je cisto dokaz sta ce se desiti sutra kada zatreba neka druga tematika . U sustini SDP ce ostati taoc SDA ustaljenih arsima i rezonovanja,jer bez njih na drzavnom nivou ne mogu bilo sta ,a ovi iz SDA sa svojim dvadesetogodisnjim koalicionim pajdasima mogu SVE bez tog SDP-a.
Drugi zakljucak,koji nie nista manje bitan od ovoga prvoga,da je BiH definitivno kleronacionalisticka drzava,i da se bez amina vjerskih vodja ne moze uraditi pa barem 90% stvari.
Treca stvar je da u buducem ,i to moguce vrlo bliskom ,periodu mozes ocekivati slijedeca uslovljavanja po raznim pitanjima. Reis i ta frakcija je vidjela da im se moze i da im prolazi..samo je pitaanje kada ce i koji ce,slijedeci ultimatum biti.
Ko misli da se ovdje samo i iskljucivo radi o vjeroucenju i prosjeku ocijena,e taj je politicki jako plitak i od drveta sumu ne vidi.
Drugi zakljucak,koji nie nista manje bitan od ovoga prvoga,da je BiH definitivno kleronacionalisticka drzava,i da se bez amina vjerskih vodja ne moze uraditi pa barem 90% stvari.
Treca stvar je da u buducem ,i to moguce vrlo bliskom ,periodu mozes ocekivati slijedeca uslovljavanja po raznim pitanjima. Reis i ta frakcija je vidjela da im se moze i da im prolazi..samo je pitaanje kada ce i koji ce,slijedeci ultimatum biti.
Ko misli da se ovdje samo i iskljucivo radi o vjeroucenju i prosjeku ocijena,e taj je politicki jako plitak i od drveta sumu ne vidi.
- Skijash
#181 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Zato ih treba kazniti na lokalnom nivou glasajući za Našu Stranku. Brat mi je popizdio, psuje skoro čitav dan Lagumdžiji sve po spisku. I ja sam ljut, razočaran, ali jebi ga, ne možemo zbog jednog gema predavati čitav meč. Obračun sa ajatolasima je neminovnost, ti, Suljagić i ja mislimo da se taj front trebalo otvoriti sada, Lagumdžija možda ne misli da je SDP još u poziciji za taj potez i to odgađa za vremena kada utihnu verbalni topovi na ratištu sa separatistima. Treba ga napasti zbog kukavičluka, ali istovremeno paziti da ta kritika ne postane štetna po državu.pemanapemani wrote:Ako su se danas odrekli Emira, šta od njih treba očekivati građanin kojem su ugrožena prava? Glasam već deset godina i na svim izborima sam zaokruživao članove SDP-a. Mogao sam se ne slagati sa politikom Zlatka i ekipe u nekim stvarima, ali kada bi došli izbori nikad nisam imao dilemu. Nakon ovog danas, stvarno ne znam. Drugovi se ne ostavljaju na cjedilu, pa taman da sve gori. Najgore kada te razočara neko kome si poprilično vjerovao.Skijash wrote:Platforma nije laž. SDP jeste građanska stranka i istinski građanski pokret. To što se izgubilo jednu bitku sa ajatolasima ne znači da je izgubljen rat.beef wrote:sada, kada je jasno da je platforma laž i da je sdp lažno građanska stranka, kuda dalje? gdje je alternativa? ko ima kapacitet da pokrene jedan istinski građanski pokret?
sve u svemu sad bar znamo da to nije sdp.
-
seshat
#182 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Naravno da je bitno. Valjda živimo u sekularnoj državi (barem sam do danas mislila) a sada vidim da oštri verbalni napad poglavara jedne vjerske zajednice (uz apsolutni podršku i iz drugih) može dovesti do ostavke ministra i mijenjanja prvobitne odluke. I sve to uz pritisak koalicionog partnera (kakva jeb... koalcija, za povraćanje). Meni je gore da se vjerske institucije miješju u poslove države nego sve svađe na relaciji SDP-SDA-HDZ-SNSN itd. I sada SDP koji izbore dobija na građanskoj opciji ustukne pred vjerskim službenicima. Ma fujKarl Hungus wrote:Nije ovo toliko važno pitanje da bi se trošila velika energija na njega. Bolje čuvati snagu za veće i značajnije bitke. A doće će prosjek ocjena iz vjeronauke opet nekad na tapet.seshat wrote:Ma ne brinem se za SDP. Uskoro počinje formiranje državne vlasti i SDP će se tu naravno pojaviti kao "spasioc". Ovaj "mali gaf" sa Suljagićem će se zaboraviti. Ali ono što sam danas naučila je da će rješavanje svih problema (na bilo kojem nivou) biti kao ovo danas. Malo se zaprijeti silom i SDP popusti. Građanska hahaha u Limburgu.
Uostalom, nisu ni izgubili ovu bitku ako je tačno da će se uvesti alternativni predmeti umjesto vjeronauke.
- Chmoljo
#183 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
BiH kleronacionalistička država? pa kako nije? ta tvrdnja može ići na čast samo SDP-u, jer je i u takvom omjeru snaga SDP je imao više glasova od SDA.-LIBERO- wrote:Principijelnost ili neki drugi izraz za to...ali ima stvari ispod kojih se ne ide. Jebes vise i vjeroucenje,ovo ti je cisto dokaz sta ce se desiti sutra kada zatreba neka druga tematika . U sustini SDP ce ostati taoc SDA ustaljenih arsima i rezonovanja,jer bez njih na drzavnom nivou ne mogu bilo sta ,a ovi iz SDA sa svojim dvadesetogodisnjim koalicionim pajdasima mogu SVE bez tog SDP-a.
glede koalicije, zar mislite da je međusobno saplitanje, odmjeravanje snaga i mudrijašenje prestalo potpisivanjem koalicije? ne, nije. ponajviše iz razloga jer SDA poodavno nema jedan glas.
hoće li ili neće Reis (radije Cerić) pokušati nešto. drugo pitanje je što je on ovoliko agitovao? ma vidio priliku da zauzme bolju poziciju pred predaju mandata. ništa više. jer pazi, ova bi pobjeda mogla biti Pirova.
zašto?
pa zato što se generalno, ovom 'pobjedom' nije mnogo dobilo. faktički nije ništa. nije se ništa posebno imalo ni izgubiti, ali eto, PR. postoje mnogo bitnije stvari kojima se treba vratiti. onima kojima se trebju Nikšić i ekipa posvetiti. jer ako ne skontaju od kojih para vraćati kredite, Cerić može nailovu mater pozivati na ulicu, jer će svi ostali biti zabavljeni oko čuvanja kontejnera. ne zaboravi Libero, da stvari nisu tako jednostavne ni za Cerića. potrošio je ogroman kredit kod umjerenog svijeta, jer je njegova govorancija na Buni skinula masku odmjerenog (bar onima koji ga i poslije Gluhe Bukovice uzimaju za ozbiljno).
političar ima tu komociju da bude ovakav ili onakav. 'ta, pa politika se poredi sa kurvalukom. kada se vjerski poglavar dovede u situaciju da se spusti na taj nivo, da prijeti (mada to njemu nije prvi put), da tuđu žrtvu predstavlja ko svoju i da se krije iza mezarluka na Kovačima onda se treba upitati je li ovo bila pobjeda? javnost ima svoje limite u pogledu ovih stvari, a sada se poprilično potrošila. bude li imao neke nove ultimatume, zamisli kako će tek za njih morati zapeti, kada je ovoliko morao pjeniti (pokušavao sam naći primjereniji termin, ali nisam mogao) za ULAZAK OCJENE U PROSJEK
mislim da bismo uvijek morali biti svjesni jedne stvari - krupne stvari za našu zemlju su se uvijek rješavale iza zatvorenih vrata.
kada se podvuče linija na stanje u javnosti glede pitanja vjeronauke, hvala Bogu pa je zasad tako. parlamentarizam je za nas, još uvijek misaona imenica.
- Karl Hungus
#184 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Dobro, ovo je bilo pitanje koje se direktno tiče vjerskih institucija i bilo je logično da se umješaju. Mada ne na onakav primitivan način kao reis. To je mislim njihov vrh koliko mogu uticati na trenutnu vlast u federaciji. Neka pokušaju da se upliću u neka druga pitanja koji ih se ne tiču i sigurno će dobiti po prstima od SDP-a.seshat wrote:Naravno da je bitno. Valjda živimo u sekularnoj državi (barem sam do danas mislila) a sada vidim da oštri verbalni napad poglavara jedne vjerske zajednice (uz apsolutni podršku i iz drugih) može dovesti do ostavke ministra i mijenjanja prvobitne odluke. I sve to uz pritisak koalicionog partnera (kakva jeb... koalcija, za povraćanje). Meni je gore da se vjerske institucije miješju u poslove države nego sve svađe na relaciji SDP-SDA-HDZ-SNSN itd. I sada SDP koji izbore dobija na građanskoj opciji ustukne pred vjerskim službenicima. Ma fujKarl Hungus wrote:Nije ovo toliko važno pitanje da bi se trošila velika energija na njega. Bolje čuvati snagu za veće i značajnije bitke. A doće će prosjek ocjena iz vjeronauke opet nekad na tapet.seshat wrote:Ma ne brinem se za SDP. Uskoro počinje formiranje državne vlasti i SDP će se tu naravno pojaviti kao "spasioc". Ovaj "mali gaf" sa Suljagićem će se zaboraviti. Ali ono što sam danas naučila je da će rješavanje svih problema (na bilo kojem nivou) biti kao ovo danas. Malo se zaprijeti silom i SDP popusti. Građanska hahaha u Limburgu.
Uostalom, nisu ni izgubili ovu bitku ako je tačno da će se uvesti alternativni predmeti umjesto vjeronauke.
Takođe smatram da su pravljenje vlasti na državnom nivou, ekonomske reforme, novi zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, smanjivanje nezaposlenosti, približavanje EU i NATO, i tako dalje... uz sve obstrukcije i pokušaje razvaljivanja BiH koja dolaze sa raznih strana... dosta važnija pitanja i na to se platformaši trebaju za sada koncentrisati. Sve u svoje vrijeme.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#185 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Svasta nesta ispisa ti druze
hajd' ovako. BiH je kleronacionalisticka drzava,svima jasno?? NARAVNO. Ali,koliko god sam ja u vise navrata imao dosta kritike spram SDP-a i nekih ljudi u njemu,istini za volju,ipak mi je draze bilo vidjeti da su ostvarili dobre izborne rezultate ,puno puno draze nego ovi sto su fakticki samo politicke frakcije vjerskih kleroautoriteta.
Nada ej postojala. Suljagic je prednjacio u entuzijazmu,u cvrstim i pravicnim potezima...bio je neki svjetionik nade da ce se ipak,barem boriti ,za normalnu i pravicnu drzavu. Vjeroucenje(jer ja taj predmet nikada necu vjeroNAUKOM osloviti jer to ej po meni oksimoron) je samo bio lakmus papir i sve ovo sto se izdesavalo je dokaz da su gradjanska opcija,lijevo-liberalno dio ovoga drustva primio gol i to skaricama u raslje ,od strane Mustafe Cerica i svojih politikantskih poslusnika iz SDA.
Razumijem ja i tvoj pokusaj tumacenja zadnjih zbivanja u nekom optimisticnom tonu,ali kako i u zivotu tako i u PLITICI,ako pokazes slabost i to ocigledno,i pokazes da podvijas rep pod pritiscima i ultimatumima..automatizmom jako slabis svoju poziciju.
Sutra ce to biti pitanja povratka imovine vjerskim institucijama,onda ce doci na red mediji..a zamisli,barem ovako jos uvijek hipoteticki gledano(na zalost) da SDP pokrene hapsenja pojedinaca zbog utaje poreza,lopovluka ili kradje. A sasvim slucajno,sto je logika stvari i zbog povezanosti sa kriminogenom SDA ,neko od tih bude recimo bivsi ilis adasnji titular iz ove kleronacionalisticke opcije .
Vjeruj mi,siguran sam u to,da ce odmah se poceti igrati na kartu boljsevizma,ataka na muslimane i islam,komunista i crvenih babaroga. Naravno,ponukani i ohrabreni ovom izvojevanom pobjedom.
Zato sam i napisao u svome predhodnom postu da je ovdje ponajmanje u pitanju vjeroucenje i trenutni epilog. Odmjerevanje snaga,snaga i opipavanje ko moze i smije ici dokle..e to je prvashodno u cijeloj ovo prici.
hajd' ovako. BiH je kleronacionalisticka drzava,svima jasno?? NARAVNO. Ali,koliko god sam ja u vise navrata imao dosta kritike spram SDP-a i nekih ljudi u njemu,istini za volju,ipak mi je draze bilo vidjeti da su ostvarili dobre izborne rezultate ,puno puno draze nego ovi sto su fakticki samo politicke frakcije vjerskih kleroautoriteta.
Nada ej postojala. Suljagic je prednjacio u entuzijazmu,u cvrstim i pravicnim potezima...bio je neki svjetionik nade da ce se ipak,barem boriti ,za normalnu i pravicnu drzavu. Vjeroucenje(jer ja taj predmet nikada necu vjeroNAUKOM osloviti jer to ej po meni oksimoron) je samo bio lakmus papir i sve ovo sto se izdesavalo je dokaz da su gradjanska opcija,lijevo-liberalno dio ovoga drustva primio gol i to skaricama u raslje ,od strane Mustafe Cerica i svojih politikantskih poslusnika iz SDA.
Razumijem ja i tvoj pokusaj tumacenja zadnjih zbivanja u nekom optimisticnom tonu,ali kako i u zivotu tako i u PLITICI,ako pokazes slabost i to ocigledno,i pokazes da podvijas rep pod pritiscima i ultimatumima..automatizmom jako slabis svoju poziciju.
Sutra ce to biti pitanja povratka imovine vjerskim institucijama,onda ce doci na red mediji..a zamisli,barem ovako jos uvijek hipoteticki gledano(na zalost) da SDP pokrene hapsenja pojedinaca zbog utaje poreza,lopovluka ili kradje. A sasvim slucajno,sto je logika stvari i zbog povezanosti sa kriminogenom SDA ,neko od tih bude recimo bivsi ilis adasnji titular iz ove kleronacionalisticke opcije .
Vjeruj mi,siguran sam u to,da ce odmah se poceti igrati na kartu boljsevizma,ataka na muslimane i islam,komunista i crvenih babaroga. Naravno,ponukani i ohrabreni ovom izvojevanom pobjedom.
Zato sam i napisao u svome predhodnom postu da je ovdje ponajmanje u pitanju vjeroucenje i trenutni epilog. Odmjerevanje snaga,snaga i opipavanje ko moze i smije ici dokle..e to je prvashodno u cijeloj ovo prici.
- Chmoljo
#186 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
ma vala, ponekad i sam kad pročitam svoj post, pokušavam dokučiti značenje
u zadnje vrijeme hronično postalo.
no, nije taj moj ton optimističan. prije bih rekao da mislim da je takvo stajalište objektivno. nekad popustiš poziciju da bi mogao profitirati na bitnijoj stvari. ako je ovo bilo mjerenje čiji je veći (a jeste) opet ti kažem, SDP-u to ne treba za sada.
da je ovo izborna godina, pa hajde. no nije. SDP da je upinjao oko ovoga do kraja, dobio bi princip i javnost situ politike i politikanstva. Cerić nikada ne bi izgubio svoje vjerne poslušnike. ti znaš kakvi su to ljudi tako da mislim da se tu razumijemo. želim ti samo reći da popuštanje trebamo prestati posmatrati kao apsolutnu kapitulaciju. jesi li ti siguran da ne upadaš u zamku širih narodnih masa (
) da instinktivno navijaš za pobjednike? da oni sa kojima se slažeš i za koje navijaš uvijek moraju pobjeđivati? da ne kažem,da navijaš za one kojima je veći
ulazak u NATO je karta SDP-u za predizbornu kampanju 2014. ili bar dolazak pred prag NATO-a. spašavanje mandata Ceriću i njegove smicalice podmetanja i laži se ne nalaze u pet politika
pusti ga nek se troši 
no, nije taj moj ton optimističan. prije bih rekao da mislim da je takvo stajalište objektivno. nekad popustiš poziciju da bi mogao profitirati na bitnijoj stvari. ako je ovo bilo mjerenje čiji je veći (a jeste) opet ti kažem, SDP-u to ne treba za sada.
da je ovo izborna godina, pa hajde. no nije. SDP da je upinjao oko ovoga do kraja, dobio bi princip i javnost situ politike i politikanstva. Cerić nikada ne bi izgubio svoje vjerne poslušnike. ti znaš kakvi su to ljudi tako da mislim da se tu razumijemo. želim ti samo reći da popuštanje trebamo prestati posmatrati kao apsolutnu kapitulaciju. jesi li ti siguran da ne upadaš u zamku širih narodnih masa (
ulazak u NATO je karta SDP-u za predizbornu kampanju 2014. ili bar dolazak pred prag NATO-a. spašavanje mandata Ceriću i njegove smicalice podmetanja i laži se ne nalaze u pet politika
-
pemanapemani
#187 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ako su se danas odrekli Emira, šta od njih treba očekivati građanin kojem su ugrožena prava? Glasam već deset godina i na svim izborima sam zaokruživao članove SDP-a. Mogao sam se ne slagati sa politikom Zlatka i ekipe u nekim stvarima, ali kada bi došli izbori nikad nisam imao dilemu. Nakon ovog danas, stvarno ne znam. Drugovi se ne ostavljaju na cjedilu, pa taman da sve gori. Najgore kada te razočara neko kome si poprilično vjerovao.[/quote]
Zato ih treba kazniti na lokalnom nivou glasajući za Našu Stranku. Brat mi je popizdio, psuje skoro čitav dan Lagumdžiji sve po spisku. I ja sam ljut, razočaran, ali jebi ga, ne možemo zbog jednog gema predavati čitav meč. Obračun sa ajatolasima je neminovnost, ti, Suljagić i ja mislimo da se taj front trebalo otvoriti sada, Lagumdžija možda ne misli da je SDP još u poziciji za taj potez i to odgađa za vremena kada utihnu verbalni topovi na ratištu sa separatistima. Treba ga napasti zbog kukavičluka, ali istovremeno paziti da ta kritika ne postane štetna po državu.[/quote]
Ali kako očekivati da će dobiti bitku na drugim frontovima kada nisu u KS? Kako se nadati da će jednom biti ukinute dvije škole pod jednim krovom, krsne slave, ikone na školskim zidovima, vjeronauk u vrtićima... Nekako mi je mazohistički nadati se da će nešto krenuti na bolje kada se SDP tako kukavički pič.asto odrekao svog ministra. Onda trebam vjerovati da će sutra pomoći meni ako mi budu ugrožena osnovna ljudska prava?
Na kraju krajeva, koliko vremena trebamo čekati? Valjda je ovih 15 godina dosta vremena da se pronađu muda za obračun sa onima koji ne žele dobro BiH. Eto dokle je došlo da nam je.eni Rajko Vasić drži predavanje i zajebava se sa nama. Čovjek od 50 i kusur godina koji na svom blogu kači slike na kojima je gol do pasa. Spodoba koja piše erotske literarne uratke o djevojčicama koje mu mogu biti unuke.
Danas sam se sjetio radijskog rahmetli pokojnika 202 i njihovog hororskopa, "nada umire zadnja, znam, to mi je tetka". Danas je nada umrla, zloćudni tumor je metastazirao.
Zato ih treba kazniti na lokalnom nivou glasajući za Našu Stranku. Brat mi je popizdio, psuje skoro čitav dan Lagumdžiji sve po spisku. I ja sam ljut, razočaran, ali jebi ga, ne možemo zbog jednog gema predavati čitav meč. Obračun sa ajatolasima je neminovnost, ti, Suljagić i ja mislimo da se taj front trebalo otvoriti sada, Lagumdžija možda ne misli da je SDP još u poziciji za taj potez i to odgađa za vremena kada utihnu verbalni topovi na ratištu sa separatistima. Treba ga napasti zbog kukavičluka, ali istovremeno paziti da ta kritika ne postane štetna po državu.[/quote]
Ali kako očekivati da će dobiti bitku na drugim frontovima kada nisu u KS? Kako se nadati da će jednom biti ukinute dvije škole pod jednim krovom, krsne slave, ikone na školskim zidovima, vjeronauk u vrtićima... Nekako mi je mazohistički nadati se da će nešto krenuti na bolje kada se SDP tako kukavički pič.asto odrekao svog ministra. Onda trebam vjerovati da će sutra pomoći meni ako mi budu ugrožena osnovna ljudska prava?
Na kraju krajeva, koliko vremena trebamo čekati? Valjda je ovih 15 godina dosta vremena da se pronađu muda za obračun sa onima koji ne žele dobro BiH. Eto dokle je došlo da nam je.eni Rajko Vasić drži predavanje i zajebava se sa nama. Čovjek od 50 i kusur godina koji na svom blogu kači slike na kojima je gol do pasa. Spodoba koja piše erotske literarne uratke o djevojčicama koje mu mogu biti unuke.
Danas sam se sjetio radijskog rahmetli pokojnika 202 i njihovog hororskopa, "nada umire zadnja, znam, to mi je tetka". Danas je nada umrla, zloćudni tumor je metastazirao.
- Bosnolog
#188 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Skijash wrote:
Zato ih treba kazniti na lokalnom nivou glasajući za Našu Stranku. Brat mi je popizdio, psuje skoro čitav dan Lagumdžiji sve po spisku. I ja sam ljut, razočaran, ali jebi ga, ne možemo zbog jednog gema predavati čitav meč. Obračun sa ajatolasima je neminovnost, ti, Suljagić i ja mislimo da se taj front trebalo otvoriti sada, Lagumdžija možda ne misli da je SDP još u poziciji za taj potez i to odgađa za vremena kada utihnu verbalni topovi na ratištu sa separatistima. Treba ga napasti zbog kukavičluka, ali istovremeno paziti da ta kritika ne postane štetna po državu.
Upravo tako,smatram da se preuranilo sa ovom odlukom,mnoge stvari je trebalo prethodno urediti i uraditi u drzavi entitetu i kantonu prije ove odluke,....Politicko stanje u drzavi je jako turbulentno i fluidno,.Tada se ne otvaraju senzitivna pitanja poput ovakvih.Kada je neimastina i neizvjesnost ljudi se okrecu vjeri zbog zabrinutosti onog sta nosi sutra,......Treba biti realan i onaj ko je savjetovao Suljagica da donese takvu odluku je kratkovid i los politicki strateg,.....
SDP je nagazila na prvu minu od koje je stradao Suljagic,.....Za ovakve stvari je morala postojati sira kordinacija na visem nivou i prethodno usaglasiti ove odluke sa vjerskim zajednicama,.....Odluka je donesena ishitreno i brzopleto,.....
Suljagica treba angazovati u stranci na drugim kadrovskim pozicijama i treba da shvati da to nije kraj karijere vec samo dodatna skola a neko gradivo ce morati ponoviti i utvrditi,......
- Za i Protiv
#189 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Mozda sve ovo sto pises i ima smisla, ali priznaj da je i tebi gorak okus u ustima poslije danasnjih desavanja. Jednostavno, normalan covjek ne moze ostati ravnodusan!Chmoljo wrote:ma vala, ponekad i sam kad pročitam svoj post, pokušavam dokučiti značenje![]()
![]()
u zadnje vrijeme hronično postalo.
![]()
da je ovo izborna godina, pa hajde. no nije. SDP da je upinjao oko ovoga do kraja, dobio bi princip i javnost situ politike i politikanstva. Cerić nikada ne bi izgubio svoje vjerne poslušnike. ti znaš kakvi su to ljudi tako da mislim da se tu razumijemo. želim ti samo reći da popuštanje trebamo prestati posmatrati kao apsolutnu kapitulaciju. jesi li ti siguran da ne upadaš u zamku širih narodnih masa () da instinktivno navijaš za pobjednike? da oni sa kojima se slažeš i za koje navijaš uvijek moraju pobjeđivati? da ne kažem,da navijaš za one kojima je veći
![]()
![]()
ulazak u NATO je karta SDP-u za predizbornu kampanju 2014. ili bar dolazak pred prag NATO-a. spašavanje mandata Ceriću i njegove smicalice podmetanja i laži se ne nalaze u pet politikapusti ga nek se troši
- Chmoljo
#190 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
pa, evo na ovom mikro planu, posmatrajući forum, pošto sam dugo tu, štošta znam. pa onda kad vidim ko sve brani vjeronauku i kakvom gorljivošću... šta da ti kažem... riga mi se, a nije od hraneZa i Protiv wrote:
Mozda sve ovo sto pises i ima smisla, ali priznaj da je i tebi gorak okus u ustima poslije danasnjih desavanja. Jednostavno, normalan covjek ne moze ostati ravnodusan!
elem, utoliko mi je žao kad vidim svu tu zaluđenost i bahatost (dok se ista drugome spočitava), al' na sve te stvari čovjek jednostavno ogugla, i pokušava naći neke druge puteve, i po mogućnosti izbjeći ove pjena-party govorancije i tirade...
da je sve to ružno, naravno da jeste... cijena odrastanja i sazrijevanja jedne društvene zajednice.
- vee-jay
#191 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ja mislim da u ovoj odluci fali suptilnosti ili bolje receno -> taktike.
Sta treba sada uraditi:
- Music ne prihvata Suljagicevu ostavku
- Odluka se preispita i donesu zakljucci da
- odluka pocinje tek od naredne godine i to tek
- ako se do tada ne napravi alternativni predmet za ostalu djecu koja ne pohadjaju vjeronauku
- dakle, pravi se grupa ljud koja ce dobiti zadatak da naprave novi predmet
- to se mora testirati
- testiranje moze duze trajati, predmet se mora usavrsiti
- ide se u narednu godinu, prvu u kojoj se vjeronauka ne moze ocjenjivati
- ali nije zauvijek, naredne ili naredne ili naredne godine ce se vjeronauka ponovo ocjenjivati kad se usavrsi alternativni predmet...
Sta treba sada uraditi:
- Music ne prihvata Suljagicevu ostavku
- Odluka se preispita i donesu zakljucci da
- odluka pocinje tek od naredne godine i to tek
- ako se do tada ne napravi alternativni predmet za ostalu djecu koja ne pohadjaju vjeronauku
- dakle, pravi se grupa ljud koja ce dobiti zadatak da naprave novi predmet
- to se mora testirati
- testiranje moze duze trajati, predmet se mora usavrsiti
- ide se u narednu godinu, prvu u kojoj se vjeronauka ne moze ocjenjivati
- ali nije zauvijek, naredne ili naredne ili naredne godine ce se vjeronauka ponovo ocjenjivati kad se usavrsi alternativni predmet...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#192 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ne bih da pametujem previše i da kažem nekom "rekla sam" jer se to u principu odnosi na par postova ovog foruma.
Tada sam raspravljala sa okorjelim SDP-ovcima koji su branili neprirodnu,nelogičnu,nedržavnu koalciju sa Strankom Demokratske Akcije u cilju "interesa BiH".
SDA ovu zemlju vodi punih 20 godina sa raznim koalicionim partnerima. I one dvije godine vlasti Alijanse , SDA je ostala na vlasti u pojedinim kantonima.
Rezultat te vladavine je očit , umanjujući odgovornost SDA za agresiju i neminovnu tranziciju.
No sve ono što se moglo nakon rata napraviti na intelektualnom i materijalnom nivou a nije , njima pada na dušu.
Nadam se da je SDP shvatio poruku. Nadam se da će ove sekunde,ovog momenta raskinuti koaliranje sa njima. I zbog Emira koji je u ovom slučaju ostao dosljedan svojoj riječi i djelu (ranije mi nije bio simpatičan zbog brutalnog verbalnog napada na Sanju Vlaisavljević ma šta mi mislili o njoj!!!) i zbog svih budućih Emira koji će se desiti u naredne 3.5 godine.
Tada sam pisala da bi SDP-u bilo dobro da ostane opozicija ako se bez SDA ne može formirati vlast. Ismijali su me.
Preklinjem vas zbog dobrobiti svih nas , raskinite koaliciju. Nek sve ide k'vragu jer vlasti u državi svakako nema.
No to se neće desiti. Suviše vole fotelje a Emir i Emiri su manje važni. Kao i mi.
Tada sam raspravljala sa okorjelim SDP-ovcima koji su branili neprirodnu,nelogičnu,nedržavnu koalciju sa Strankom Demokratske Akcije u cilju "interesa BiH".
SDA ovu zemlju vodi punih 20 godina sa raznim koalicionim partnerima. I one dvije godine vlasti Alijanse , SDA je ostala na vlasti u pojedinim kantonima.
Rezultat te vladavine je očit , umanjujući odgovornost SDA za agresiju i neminovnu tranziciju.
No sve ono što se moglo nakon rata napraviti na intelektualnom i materijalnom nivou a nije , njima pada na dušu.
Nadam se da je SDP shvatio poruku. Nadam se da će ove sekunde,ovog momenta raskinuti koaliranje sa njima. I zbog Emira koji je u ovom slučaju ostao dosljedan svojoj riječi i djelu (ranije mi nije bio simpatičan zbog brutalnog verbalnog napada na Sanju Vlaisavljević ma šta mi mislili o njoj!!!) i zbog svih budućih Emira koji će se desiti u naredne 3.5 godine.
Tada sam pisala da bi SDP-u bilo dobro da ostane opozicija ako se bez SDA ne može formirati vlast. Ismijali su me.
Preklinjem vas zbog dobrobiti svih nas , raskinite koaliciju. Nek sve ide k'vragu jer vlasti u državi svakako nema.
No to se neće desiti. Suviše vole fotelje a Emir i Emiri su manje važni. Kao i mi.
-
udrch
#193 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Sa tvoje pozicije SDA je zabola SDP-u nož u leđa, sa moje pozicije to je uradio SDP, jer je direktno tom hinjskom odlukom udario na izborno tijelo SDA..da ovi nisu reagovali, bili bi razapeti..-LIBERO- wrote:Platforma ili fotelje??? Imam osjecaj da su se radi podrske od strane SDA na drzavnom nivou,a uz njih i vjecnih im pajdasa HDZ brojke i slova,odrekli Suljagica.
Nakon svih godina svega i svačega, juče sam ponovo shvatio da će SDA i dalje ostati najjača stranka kod Bošnjaka, jer su nakon godina lutanja zauzeli čvrst pravac..
Ako nastave ovako deklasiraće sve na opštinskim izborima..
- poznanik
#194 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
I siguran sam da će SDP politika i njeni čelnici žrtvovati i mnoge druge kvalitetne kadrove ne bi li se održali u poziciji na vlasti, nadajući se nekom uspjehu u implementaciji sopstvene ideologije jednakopravnosti svih građana. I opet će sve biti uzalud, jer je jednostavno (neprirodna) koalicija te dvije političke platforme neodrživa, posebno uz činjenicu da su najveći broj članova i simpatizera SDA, ujedno i islamski vjernici, koji više vjeruju svojoj IZBiH i reisu nego stranci kojoj pripadaju, a ovi SDP tretiraju kao smrtnog neprijatelja.tvsabina wrote:...Nadam se da je SDP shvatio poruku. Nadam se da će ove sekunde,ovog momenta raskinuti koaliranje sa njima. I zbog Emira koji je u ovom slučaju ostao dosljedan svojoj riječi i djelu...No to se neće desiti. Suviše vole fotelje a Emir i Emiri su manje važni.
- NorisCak
#195 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Svu ova pricu oko vjeronauke, koja je banula ipak nekako niodkud, sa sve Suljagicem ,Cericem itd..vidim kao skretanje paznje SDP-a sa mnogo bitnijih desavanja .
Suljagic je kao dobar 'vojnik partije ' odradio sta mu je receno, i svakako ce biti kompenziran i 'obestecen'.
U medjuvremenu (bez da trepnu
)zglasase oni Ljubica, a pustise niz vodu svog vjernog Jurisica . 
PS.
Mislim da je Lagumdzijina najveca mana ta sto se precjenjuje ..bas kao i svojevremeno Slobo Milosevic.
Stici ce ga to prije il poslije.
Suljagic je kao dobar 'vojnik partije ' odradio sta mu je receno, i svakako ce biti kompenziran i 'obestecen'.
U medjuvremenu (bez da trepnu
PS.
Mislim da je Lagumdzijina najveca mana ta sto se precjenjuje ..bas kao i svojevremeno Slobo Milosevic.
Stici ce ga to prije il poslije.
- Skijash
#196 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Duhovitotvsabina wrote:Tada sam pisala da bi SDP-u bilo dobro da ostane opozicija ako se bez SDA ne može formirati vlast. Ismijali su me. Preklinjem vas zbog dobrobiti svih nas , raskinite koaliciju. Nek sve ide k'vragu jer vlasti u državi svakako nema.
Slatki li su svi ti paušali
-
rahmanjin
#197 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Od pocetka koalicije SDA-SDP protivio sam se tome, cak se i raspravljao sa pojedinim forumasima oko toga. I vecina je govorila neka koalcije neka SDP proba uraditi nesto. Sad se vidi da SDP ne moze da uradi puno sa ovim partnerima a tu prvenstveno mislim na SDA. Ponavlja se SDP-u SBiH iz doba Alijanse. SDP vodi koaliciju i za sve je kriv, a ono sto je dobro za to su zasluzni svi. SDA se ponasa kao i SBiH onda opozicija u poziciji. Kao sto sam mislio i tada mislim i sada bolje da je SDP u opoziciji, nego ovako nista nece moci napraviti, a izgubice povjerenje.
- Skijash
#198 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
U ovom je slučaju eliminisana diskriminacija. Znači postignut je cilj, tako da nema potrebe da lažeš. Ono zbog čega pizdimo po forumu a i inače je činjenica da je došlo do uplitanja vjerskih zajednica. Da SDP nije ušla u vlast, pojavu diskriminacije se uopšte ne bi moglo eliminisati. Kako god, taj je problem riješen, i sa Suljagićevom inicijativom a i sa ovim dopunama Vlade. Naša ljutnja je rezultat ajatolahovih prijetnji i činjenice da je zbog tog pritiska uopšte došlo do dopuna Suljagićeve odluke.rahmanjin wrote:Od pocetka koalicije SDA-SDP protivio sam se tome, cak se i raspravljao sa pojedinim forumasima oko toga. I vecina je govorila neka koalcije neka SDP proba uraditi nesto. Sad se vidi da SDP ne moze da uradi puno sa ovim partnerima a tu prvenstveno mislim na SDA. Ponavlja se SDP-u SBiH iz doba Alijanse. SDP vodi koaliciju i za sve je kriv, a ono sto je dobro za to su zasluzni svi. SDA se ponasa kao i SBiH onda opozicija u poziciji. Kao sto sam mislio i tada mislim i sada bolje da je SDP u opoziciji, nego ovako nista nece moci napraviti, a izgubice povjerenje.
- Za i Protiv
#199 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Buricu, potpisujem SVAKU rijec!
Otvoreno pismo Svetozaru Pudariću
Burić: Odgovorno preuzmite posljedice ili priznajte nesposobnost
Novinar i književnik Ahmed Burić, kolumnista našeg portala, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Glavnog odbora SDP-a Svetozaru Pudariću u vezi sa novonastalom situacijom u Kantonu Sarajevo, pozivajući njega i stranku da "preuzmu posljedice činjenice da su dobili izbore ili da, u suprotnom, priznaju nesposobnost. Pismo prenosimo u cjelosti:
"Pišem vam zbog ostavke ministra Emira Suljagića i nastale situacije povodom odluke o stavljanju vjeronauka izvan prosjeka školskih ocjena. Smatram da je neprimjereno da SDP, čiji sam birač i simpatizer, ne podržava u dovoljnoj mjeri gospodina Suljagića, koji je, očigledno, pod pritiskom morao podnijeti ostavku. U to ime apelujem na vas da se kao politička partija nedvosmisleno odredite prema jednoj vrsti ucjene pred koju je doveden vaš član (time i cijela Vlada i koalicija) i konačno preuzmete odgovornost za činjenicu da ste pobijedili na proteklim izborima.
Ignorancija i snishodljivost koju pokazujete prema istupima Mustafe Cerića, u kojima poziva na ulične borbe, apsolutno je suprotna idejama zbog kojih ste dobili povjerenje građana. Ovim vas pismom kao građanin pozivam da ispunite barem minimum onoga što ste započeli i da se prema svojim kadrovima i biračima ne odnosite kao dosad. Emir Suljagić je samo pokrenuo mali kamen u lavini nepotizma, korupcije, klijentelizma i ostalih oblika neefikasne vlasti. Počeo je raditi svoj posao. Na vama je bilo da obezbijedite podršku i da ne pristajete na pritiske nakon kojih nam je, ponovo, postalo jasno ko je, zapravo, glavni u ovoj zemlji.
Na vama je da odgovorno i u skladu sa s legitimitetom koji imate preuzmete sve konsekvence ovog "slučaja" i ne čineći ustupke pred prijetnjama tu stvar završite na zadovoljstvo onih koji su vam dali glasove. U protivnom ostat ćete kao politička partija zapamćeni kao slabi i licemjerni subjekt koji budućim generacijama ove zemlje nije sposoban obezbijediti ni minimum ljudskih i građanskih prava.
Stavljati se u neutralnu poziciju kad su ove stvari u pitanju znači biti kao prošla vlast koja se oglušivala o evropske principe i institucije koje su tražile da se ovo pitanje riješi, ili zauzimati ekskluzivističku, komfformističku i duhovno neproduktivnu poziciju koju zauzima dio ovdašnje javnosti koji sebe voli nazivati liberalnim.
Ovo su primjeri na kojima se pokazuje može li se naprijed ili ne, i dužnost je SDP-a da to pokaže. Ili da nama, svojim biračima, pošteno prizna nesposobnost. Dosad ste nama, svojim biračima već morali pokazati jasan pravac i smjer djelovanja, a ne neodgovorno ostavljati ljude na milost i nemilost vaninstitucionalnim pritiscima, kao što je slučaj sa Suljagićem."
-
rahmanjin
#200 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
A koja je stranka potpisnica platforme podrzavala reisa? I de mi objasni kako je eliminisana diskriminacija? Samo su biraci i simpatizeri SDP-a nezadovoljni, au SDA mogu trljati ruke, njihova baza mora biti zadovoljna, sredili su crvene i pokazali ko je gazda.Skijash wrote:U ovom je slučaju eliminisana diskriminacija. Znači postignut je cilj, tako da nema potrebe da lažeš. Ono zbog čega pizdimo po forumu a i inače je činjenica da je došlo do uplitanja vjerskih zajednica. Da SDP nije ušla u vlast, pojavu diskriminacije se uopšte ne bi moglo eliminisati. Kako god, taj je problem riješen, i sa Suljagićevom inicijativom a i sa ovim dopunama Vlade. Naša ljutnja je rezultat ajatolahovih prijetnji i činjenice da je zbog tog pritiska uopšte došlo do dopuna Suljagićeve odluke.rahmanjin wrote:Od pocetka koalicije SDA-SDP protivio sam se tome, cak se i raspravljao sa pojedinim forumasima oko toga. I vecina je govorila neka koalcije neka SDP proba uraditi nesto. Sad se vidi da SDP ne moze da uradi puno sa ovim partnerima a tu prvenstveno mislim na SDA. Ponavlja se SDP-u SBiH iz doba Alijanse. SDP vodi koaliciju i za sve je kriv, a ono sto je dobro za to su zasluzni svi. SDA se ponasa kao i SBiH onda opozicija u poziciji. Kao sto sam mislio i tada mislim i sada bolje da je SDP u opoziciji, nego ovako nista nece moci napraviti, a izgubice povjerenje.