Kako popraviti zeljezo u krvi???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
-DUNJA-

#176 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by -DUNJA- »

Ja povremeno pijem sirup, koncentrat cvekle. Proizvodi medex, na kutiji pise "rdeča pesa". Ovo je kao dodatak prehrani, ne ide na recept.
Neko ima jako malo zeljezo, mora pojesti kilu cvekle da unese kolicinu zeljeza dovoljnu za popravljanje stanja. Po meni, ucinkovitije je popiti ovaj sirup (ili neki na slicnoj bazi), s vremena na vrijeme, kad osjetis da je zeljezo bas palo. Tablete i sirupe bas sa zeljezom, tipa heferol ili hemoglobin, nije zdravo stalno piti, tu se moraju praviti pauze.
Ja sam kod sebe primjetila da mi se stanje popravi i ako pijem dosta tecnosti, ocito da dodatna tecnost pospjesuje i apsorpciju zeljeza u crijevima, probaj i to.
Ko dugo vremena ima nisko zeljezo, zna koja je to borba s vjetrenjacama, samo sto ga podignes, ono spadne i sve tako. Mada, moze se balansirati, ne dao Bog veceg zla. :-D :roll:
banjaluka078

#177 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by banjaluka078 »

Moje željezo je super, uvijek puno više od srednjih vrijednosti, ali imam problem sa hemoglobinom - nizak je. Kako i zašto je to tako? Uvijek sam mislila da ako je željezo dobro, mora biti dobar i hemoglobin.
Ima li za to kakavih recepata, nešto kroz hranu ili nešto pouzdano iz apoteke?
lavorpunvode

#178 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by lavorpunvode »

Anemicari i anemicarke :) jel moguce da je anemija uzrok iznenadnom krvarenju iz nosa?
smack

#179 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by smack »

lavorpunvode wrote:Anemicari i anemicarke :) jel moguce da je anemija uzrok iznenadnom krvarenju iz nosa?
Znam za visok tlak i ako je suho u nozdrvi dolazi do pucanja vene, dozivio isao na "varenje" vene jer nije stajalo..

Nikad cuo za ovo sto ti pises.
Big Ang

#180 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Je li neko pio Revita Fe proizvod?
Big Ang

#181 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

lavorpunvode wrote:Anemicari i anemicarke :) jel moguce da je anemija uzrok iznenadnom krvarenju iz nosa?
ne bih rekla
visok pritisak prije
ili problemi sa sinusima
Red Wolf

#182 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Red Wolf »

Big Ang wrote:
ne bih rekla
visok pritisak prije
ili problemi sa sinusima
pritisak 100% i bolje da ti curka iz nosa nego da te opali mozdani,to kontrolisi
Big Ang

#183 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Shto ja? :cry:

Zeljezo, po najnovijim nalazima 6. :facepalm:
Nskon toteme. Nakon feroglobin sirupa. 6. :cry:
Female_Sa

#184 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Female_Sa »

JA sam svoje zeljezo popravila konzumiranjem vitamina za trudnice, sjemenke tikve, bademi, bar jednom sedmicno suho meso (tzv. zarebnica), dzigarica, svjeze borovnice i naravno salata i sok od cvekle. Takodjer je odlican i Hipp-ov sok za trudnice, pola litra kosta oko 4.5 KM ali je meni zaista pomogao (napominjem da nisam trudnica nego sam koristila vitamine i minerale za trudnice i tako poprilicno poboljsala krvnu sliku). Zeljezo mi je 21 (bilo 6).
NinnushkA

#185 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by NinnushkA »

Nemam vremena da čitam prethodne postove, možda je rečeno i prije, ali važno je uz preparate (bilo prirodne, bilo neke druge) za željezo uzimati vitamin c (iscjediti naranču, limun, šta već, nema potrebe za kljukanjem tabletama), te da se izbjegava uzimanje mlijeka i mliječnih proizvoda sat-dva oko uzimanja dotičnog preparata.

Ja se kunem u sok od cvekle, jabuke i mrkve, iscjedim ih u sokovniku, onako, otprilike iste količine svakoga, i onda svako jutro sebi u to iscjedim ili naranču ili limun, i željezo, čak i u trudnoći odlično... Popijem turu, pa napravim pauzu, pa opet nekad kad se nakanim... Možete dodati i meda, ako teško podnosite ovakav okus, ali meni je sasvim ok... Pozz
Cerebrum

#186 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Cerebrum »

Par hrdjavih eksera potopi u vodu i onda tu vodu popij. Ma ima da ti skoci zeljezo od prve kapi.
detroit-mercy

#187 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by detroit-mercy »

Spinat i uz njega dobar odrezak, ima da ti skoci zeljezo da mozes Eiffel-ov toranj napraviti :mrgreen:
Op3r4t0r

#188 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

Doduse nisam procitao sve postove ali koliko vidim vecinom jedni drugima preporucujete sta bi trebali jesti da popravite zeljezo, medjutim nisam naletio na post u kojem pise sta nebi trebali jesti ili piti svi oni koji imaju ovih problema jer postoje i one stvari koje uveliko umanjuju apsorpciju zeljeza u organizmu. Svi vi koji imate ovaj problem trebali bi da sto vise izbjegavate ili potpuno uklonite iz upotrebe bar 5 glavnih krivaca za losu apsorpciju zeljeza a to su: kahva, caj, mlijeko, jaja i vino.
Big Ang

#189 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Kafa? :shock: Ne kafa. :cry:
pirmin

#190 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by pirmin »

Jaja ne mogu izbaciti iz ishrane pa taman pikograma zeljeza nemao u krvi.
Ne postoji vaznija namirnica.
Big Ang

#191 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Pa ja od rodjenja deveram s ovim. A nisam pila kafu ko mala. Vino ponekad. :mrgreen:
A moze li neko jednostavno biti takav? Rodis se i umres sa manjkom zeljeza.
Jer ja, otkako znam za sebe nemam dovoljno zeljeza. Nikada nisan presla ni onu donju granicu vrijednosti. A nema sta moji roditelji nisu pokusavali i nema sta ja ne radim ne bih li digla zeljezo.

Ne bih nikad ni poduzimala nista da nije onih aritmija uzrokovanih nedostatkom Fe.

Ako pocnem guglati hronicnu anemiju, prepascu se garant. :cry:
Op3r4t0r

#192 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

pirmin wrote:Jaja ne mogu izbaciti iz ishrane pa taman pikograma zeljeza nemao u krvi.
Ne postoji vaznija namirnica.
Sve je to stvar licnog izbora. Ja sam samo htio skrenuti paznju na jako bitnu stvar jer vidim da se vi svi trudite da unosite sto vece kolicine zeljeza u sebe ali nisam primjetio da neko radi na tome da se to zeljezo i zadrzi u organizmu a to se upravo radi ne koristeci prvenstveno onih 5 stvari, ima toga jos ali onih 5 su sustina.

Za one koji nisu vezani za medicinu i nisu se detaljnije raspitivali vjerovatno je tesko zamisliti da jedan odrastao covjek u organizmu ima svega oko 4 grama zeljeza, dobro ste procitali, 4 do 4 i po grama, i upravo imati ta 4 grama svima onima koji imaju manjak je cesto nemoguca misija, a zasto, zato sto bez obzira koliku kolicinu unijeli u sebe ona jednostavno proputuje kroz vas bez zadrzavanja narodnim jezikom receno.
Big Ang

#193 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Jel vama anemicarima ikad iko savjetovao da prokuhate eksera i onda tu vodu popijete? :lol:
nosara

#194 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by nosara »

Big Ang wrote:Jel vama anemicarima ikad iko savjetovao da prokuhate eksera i onda tu vodu popijete? :lol:
Vino, crnjak, tacnije... Stari recept, a dal' ima efekta, e pa probajte... :D
Big Ang

#195 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Bogam ja ovo za exere poslusala nisam :diva:
pirmin

#196 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by pirmin »

Milloni wrote: ali je meni tad željezo bilo 2
Znas li cega 2?
Evo ja gledam svoje nalaze, Zeljezo 157µg/dl a normalno je 59-158
Op3r4t0r

#197 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

sherbett wrote:da li je moguće da mi se željezo popravilo od zobenih pahuljica? :?
Nije
Digla_da_kreci

#198 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Digla_da_kreci »

Op3r4t0r wrote:Doduse nisam procitao sve postove ali koliko vidim vecinom jedni drugima preporucujete sta bi trebali jesti da popravite zeljezo, medjutim nisam naletio na post u kojem pise sta nebi trebali jesti ili piti svi oni koji imaju ovih problema jer postoje i one stvari koje uveliko umanjuju apsorpciju zeljeza u organizmu. Svi vi koji imate ovaj problem trebali bi da sto vise izbjegavate ili potpuno uklonite iz upotrebe bar 5 glavnih krivaca za losu apsorpciju zeljeza a to su: kahva, caj, mlijeko, jaja i vino.
Ovo je istina. Ja imam poviseno zeljezo i malo sam se informisala oko ove apsorpcije i donekle ga uspijevam regulisati.
U rutinskim nalazima koje radim redovno uz vadjenje krvi mi pise ovako:
Normalna kolicina zeljeza 35 - 155
Kod mene u zadnje vrijeme: prvi nalaz - zeljezo 201
Drugi nalaz: zeljezo 104
Treci nalaz (radjen prosli mjesec): 148
E sad, ovaj zadnji iako sam u okvirima normalne kolicine, opet sam blizu gornje granice i nisam zadovoljna, ja bih to jos stpustila na nize i ako imas neki savjet bila bih zahvalna. :-D
Da radim suprotno od ovog sto popravlja zeljezo ili nastavim balansirati apsorpcijom? Poslije jela popijem zeleni caj ili kafe, crveno meso ne jedem cesto i kolicinski vrlo malo, zdravo povrce i namirnice koje sadrzi puno zeljeza svesti na minimum?
Uglavnom, vise nemam pojma sta da jedem. :D
Last edited by Digla_da_kreci on 16/09/2014 20:49, edited 1 time in total.
Zatamnjena stakla

#199 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Zatamnjena stakla »

Jedi željezo brateeuu.

Otiđi doktoru Bog ti pomog'o.
Digla_da_kreci

#200 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Digla_da_kreci »

Zatamnjena stakla wrote:Jedi željezo brateeuu.
Otiđi doktoru Bog ti pomog'o.
:D Pa vidis da idem i radim nalaze redovno, dovela sam ga u granice, samo zelim nastaviti prehranom regulisati ako je moguce.
Naravno, ukoliko se pogorsa i nastavi biti poviseno onda ozbiljnije pretrage i sta doktori odrede. :)
Post Reply