a iznad koje je rimski?
Kaldrma na Baščaršiji
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#176 Re: Kaldrma na Baščaršiji
iznad koje rijeke je sanski most?
a iznad koje je rimski?
a iznad koje je rimski?
- Tranquilizer
#177 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Imamopobjednika wrote:Tranquilizer wrote:Ne znam ko se karao a ko se vadio, znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad
![]()
![]()
![]()
Vjerovatno je sa RS stranom pukla tikva pa se ne može kupiti ili je preskupo pa se uzima gdje se stigne![]()
![]()
![]()
![]()
Covjece pa ti se provaljujes jer tvrdis da kamen Hresa moze biti i iz picke materine te da je to uopcen pojam za kamen. Znaci 24 sata izvaljujes nevjerovatnu glupost za stvar koja se moze provjeriti u roku od 3 min. Gigant si! Hresa iz Vogosce..
Hresa moze biti samo iz... hajde pogodi... HRESE.
i mocarelu možeš kupiti i pojesti samo u italiji, ako je pojedeš u francuskoj pojeo si franmocarelu
Last edited by Tranquilizer on 13/04/2011 11:29, edited 1 time in total.
- Tranquilizer
#178 Re: Kaldrma na Baščaršiji
moguce vrlo, ali ne toliko bitno ipak, mislim dešava se i najboljimazonbirile wrote:-------------------------------------------------Tranquilizer wrote:Ne znam ko se karao a ko se vadio, znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad
![]()
![]()
![]()
Vjerovatno je sa RS stranom pukla tikva pa se ne može kupiti ili je preskupo pa se uzima gdje se stigne![]()
![]()
vidi svoj post i skontaj kako se vadiš.Gdje si spomenuo Hrešu? Sve okolo pa na mala vrata
-
zonbirile
#179 Re: Kaldrma na Baščaršiji
-----------------------------------------Tranquilizer wrote:moguce vrlo, ali ne toliko bitno ipak, mislim dešava se i najboljimazonbirile wrote:-------------------------------------------------Tranquilizer wrote:Ne znam ko se karao a ko se vadio, znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad
![]()
![]()
![]()
![]()
vidi svoj post i skontaj kako se vadiš.Gdje si spomenuo Hrešu? Sve okolo pa na mala vrata
konačno,OK idemo dalje
- Tranquilizer
#180 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Autor: Hazim Hrvatović ...........(inace autoritet za kamen, opaska autora posta
)
Zavod za geologiju Sarajevo, Ustanička 11-Ilidža
REZIME
Za potrebe rekonstrukcije i restauracije Latinske ćuprije u Sarajevu, izvršena su ispitivanja kamena sedre i krečnjaka. Pošto nema pisanih podataka iz kojeg nalazišta je korištena sedra izvršena su terenska i laboratorijska ispitivanja sedre sa više lokaliteta. Nakon poredjenja osobina «stare» i «nove» sedre donešena je odluka da se za restauraciju i obnovu Latinske ćuprije koristi sedra iz ležišta krečnjaka Prusac kod Donjeg Vakufa. Krečnjak za rekonstrukciju ćuprije je iz ležišta Hreša, koji je korišten prilikom njene izgradnje.
Ključne riječi: Latinska ćuprija, sedra, Prusac, krečnjak Hreša
REZIME
Za potrebe rekonstrukcije i restauracije Latinske ćuprije u Sarajevu, izvršena su ispitivanja kamena sedre i krečnjaka. Pošto nema pisanih podataka iz kojeg nalazišta je korištena sedra izvršena su terenska i laboratorijska ispitivanja sedre sa više lokaliteta. Nakon poredjenja osobina «stare» i «nove» sedre donešena je odluka da se za restauraciju i obnovu Latinske ćuprije koristi sedra iz ležišta krečnjaka Prusac kod Donjeg Vakufa. Krečnjak za rekonstrukciju ćuprije je iz ležišta Hreša, koji je korišten prilikom njene izgradnje.
-
VjecitiStudent
#181 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Mislis "autoritet" za kamen, jer kamen kojim je poplocan Principov je u stanju raspada.Tranquilizer wrote:Autor: Hazim Hrvatović ...........(inace autoritet za kamen, opaska autora posta)
REZIME
-
zonbirile
#182 Re: Kaldrma na Baščaršiji
----------------------------------------------------------------Tranquilizer wrote:Autor: Hazim Hrvatović ...........(inace autoritet za kamen, opaska autora posta)
REZIME
sedra je nešto drugo,što je upličeš u priču.Nema boljeg kamena od riječnog oblutka i to je pokazalo iskustvo.Sve ove ploče su qurac i to iskustvo kaže.Ima jedna priča da je car Franjo zvao našeg čovjeka u Beč da mu uradi kaldrmu.
- Tranquilizer
#183 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Joj student ba nemoj me sada i ti majke ti
, covjek je vršio analize i pronašao kamen kojim se radio most, to mu je bila tema, e sada kakav je kamen kvalitet to je druga prica, niko nije rekao da je taj i taj kamen najbolji jer se prica o tome koji se kamen koristio u datom periodu za koji je težnja revitalizacije i rekonstrukcije bašcaršije...ufff više
Ako hoceš da nešto napraviš kako je bilo, i ako u obnovi radiš po principu "novo po uzoru na staro" onda si obavezan da ispoštuješ i materijal kojim se radilo, naravno ako je dostupan itd.
zato sikstinsku kapelu ne rade rofix i baumit malterom nego analiziraju i naprave malter kakav je i bio shvataš
@zonbirile: ne zezaj i ti živ bio, jbg, bilo u tekstu pa sve iskopirao, da ne vadim iz konteksta
Ako hoceš da nešto napraviš kako je bilo, i ako u obnovi radiš po principu "novo po uzoru na staro" onda si obavezan da ispoštuješ i materijal kojim se radilo, naravno ako je dostupan itd.
zato sikstinsku kapelu ne rade rofix i baumit malterom nego analiziraju i naprave malter kakav je i bio shvataš
@zonbirile: ne zezaj i ti živ bio, jbg, bilo u tekstu pa sve iskopirao, da ne vadim iz konteksta
- DadoHacked
#184 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Kamen je uvijek bio od davnih vremena prisutan u Sarajevu, ali bukvalno mislim od davnih vremena, znaci kada je grad bio samo do skenderije a ostalo poljane i livade.
Prvo se gradilo i hodalo po utabanoj zemlji, pa su poceli stvljati kamen prirodnog oblika, pa su onda malo mjenjali, poceli su stavljati cigle i crne kockice od kamena, kojih jos uvijek ima na saracima (koje su po meni "Sarajevo"). Pa su onda poceli mjenjati vecinu i stavljati beton, ploce i ono kamenje koje je donedavno bilo u carsiji.
Kako god mislim da nije u redu da stavljaju ove ploce koje me podsjecaju na drugu drzavu i gradove, one jesu super, ali nikako nisu za carsiju. Jer od carsije i sebilja je sve krenulo, i mislim da bar taj neki dio treba ostati onakav kakav je bio dok nam jos roditelji nisu bili u planu a kamoli mi.
Svaki dio grada ima kamen na nekim mjestima, citavo korito miljacke Vam je od kamena pa hocete li i njega zamjeniti betonom? hoce te li sve kuce, zgrade, mostove koje imaju neku historiju zamjeniti trznim centrom, metalom i parkingom?....
Kako god mislim da ne trebaju mjenjati izgled od slatkog coseta pa do sebilja.

Prvo se gradilo i hodalo po utabanoj zemlji, pa su poceli stvljati kamen prirodnog oblika, pa su onda malo mjenjali, poceli su stavljati cigle i crne kockice od kamena, kojih jos uvijek ima na saracima (koje su po meni "Sarajevo"). Pa su onda poceli mjenjati vecinu i stavljati beton, ploce i ono kamenje koje je donedavno bilo u carsiji.
Kako god mislim da nije u redu da stavljaju ove ploce koje me podsjecaju na drugu drzavu i gradove, one jesu super, ali nikako nisu za carsiju. Jer od carsije i sebilja je sve krenulo, i mislim da bar taj neki dio treba ostati onakav kakav je bio dok nam jos roditelji nisu bili u planu a kamoli mi.
Svaki dio grada ima kamen na nekim mjestima, citavo korito miljacke Vam je od kamena pa hocete li i njega zamjeniti betonom? hoce te li sve kuce, zgrade, mostove koje imaju neku historiju zamjeniti trznim centrom, metalom i parkingom?....
Kako god mislim da ne trebaju mjenjati izgled od slatkog coseta pa do sebilja.

-
VjecitiStudent
#185 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Na koji "stari" most se taj pokusaj rekonstrukcije uopste odnosio?Tranquilizer wrote:Joj student ba nemoj me sada i ti majke ti, covjek je vršio analize i pronašao kamen kojim se radio most, to mu je bila tema, e sada kakav je kamen kvalitet to je druga prica, niko nije rekao da je taj i taj kamen najbolji jer se prica o tome koji se kamen koristio u datom periodu za koji je težnja revitalizacije i rekonstrukcije bašcaršije...ufff više
![]()
Ako hoceš da nešto napraviš kako je bilo, i ako u obnovi radiš po principu "novo po uzoru na staro" onda si obavezan da ispoštuješ i materijal kojim se radilo, naravno ako je dostupan itd.![]()
Zar su pravougaone ploce u najnovijoj verziji bile odlika turske gradnje?
Nije valjda da su i tada mogli priustiti da svakih desetak godina stavljaju nove ploce, jer ove tesko da mogu trajati duze.
-
VjecitiStudent
#186 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Kako su onda uspijevali odrzavati tramvajsku prugu bez rupa????DadoHacked wrote:![]()
-
michio
#187 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Na ovim slikama iz ranog AU perioda nema nikakve kaldrme na ulicama.
-
VjecitiStudent
#188 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Naprotivmichio wrote:Na ovim slikama iz ranog AU perioda nema nikakve kaldrme na ulicama.

- Tranquilizer
#189 Re: Kaldrma na Baščaršiji
VjecitiStudent wrote:Na koji "stari" most se taj pokusaj rekonstrukcije uopste odnosio?Tranquilizer wrote:Joj student ba nemoj me sada i ti majke ti, covjek je vršio analize i pronašao kamen kojim se radio most, to mu je bila tema, e sada kakav je kamen kvalitet to je druga prica, niko nije rekao da je taj i taj kamen najbolji jer se prica o tome koji se kamen koristio u datom periodu za koji je težnja revitalizacije i rekonstrukcije bašcaršije...ufff više
![]()
Ako hoceš da nešto napraviš kako je bilo, i ako u obnovi radiš po principu "novo po uzoru na staro" onda si obavezan da ispoštuješ i materijal kojim se radilo, naravno ako je dostupan itd.![]()
Zar su pravougaone ploce u najnovijoj verziji bile odlika turske gradnje?
Nije valjda da su i tada mogli priustiti da svakih desetak godina stavljaju nove ploce, jer ove tesko da mogu trajati duze.
Mostovi kao i drugi monumentalniji objekti su imali ploce, most kao Mostarski poznato ti je valjda kako izgleda poplocanje po istom, i ispred begove džamije imaš i dan danas ploce, i to macane od ploca...a ulice i avlije su radjene od kaldme, jer kako rece zonbrile maloprije bila je vrlo kvalitetna, nabijala se u pjesak, zemlju i malter i zalivala sa strane, osnovni nosac svega je bio "oblutak" koji se vadio iz miljacke, i koji je radom vode bio oblikovan i testiran na udar i habanje više milona puta kroz tok i korito rijeke...upravo zato je i bio nepoderiv i jako upotrebljiv...
sama ta kaldrma je bila jednostavna za praviti, popravljati i tako dalje i bliže, bila je reprezent i nešto što je u velikoj mjeri bilo "domaci rad i proizvod" hodalo se u nanulama i da ne davim više... kaldrma je bila dio tradicije i obicaja, nema jedna pjesma koja spominje kaldrmu i nanule i ibrik i doksati svašta nešto što danas jednostavno nestade, nestade covjece nepovratno...kažem fino otjerali smo sve u muzej, tako nam i treba...ali makar nas više nece podsjecati na selo, sada smo u gradu pa udri po ploci i betonu
-
michio
#190 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Nije to kaldrma.VjecitiStudent wrote:Naprotivmichio wrote:Na ovim slikama iz ranog AU perioda nema nikakve kaldrme na ulicama.
-
zonbirile
#191 Re: Kaldrma na Baščaršiji
kocke uz prugu su najbolje riješenje,jer ne prenose vibracije i nisu iz jednog komada,tako da se sile "lome",plus lako održavanje.Same kocke su bile od granita,znači nepoderive i dugo su ostale u upotrebi pogotovo na putnim prelazima i mjestima gdje zemlja "radi".
-
VjecitiStudent
#192 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Taman posla, kad bi i danas imali nesto "nepoderivo" u gradu, ne bi se onda rekonstrukcije desavale svako malo.zonbirile wrote:kocke uz prugu su najbolje riješenje,jer ne prenose vibracije i nisu iz jednog komada,tako da se sile "lome",plus lako održavanje.Same kocke su bile od granita,znači nepoderive i dugo su ostale u upotrebi pogotovo na putnim prelazima i mjestima gdje zemlja "radi".
- Tranquilizer
#193 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Kocka je i tito i partija i omladina i akcija..., eno ima u Kralja Tvrtka ko duša je, dobro nabijena, zalivena katranom ma ljepota... 
- Don Zivconi
#194 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Turski kaldırma - znaci uzdizanje,
sad mi je jasno što nas mnogi nemogu
to je razlog... hoce da je unište pa da nas ko biva spuste na zemlju al kaldrma je ispod nas 
- DadoHacked
#195 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Jeste imas i spise, samo malo guglaj, ima jos slika. U vrijeme AU je bila utabana zemlja i kocke.michio wrote:Nije to kaldrma.VjecitiStudent wrote:Naprotivmichio wrote:Na ovim slikama iz ranog AU perioda nema nikakve kaldrme na ulicama.
Prvo se malo informisi pa pobijaj navedeno.
- DadoHacked
#196 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Bas takozonbirile wrote:kocke uz prugu su najbolje riješenje,jer ne prenose vibracije i nisu iz jednog komada,tako da se sile "lome",plus lako održavanje.Same kocke su bile od granita,znači nepoderive i dugo su ostale u upotrebi pogotovo na putnim prelazima i mjestima gdje zemlja "radi".
Samo sto sada papci hoce beton svugdje jer im je dosta zemlje i kaldrme sa sela.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#197 Re: Kaldrma na Baščaršiji
Hvala na pomoci da sto brze zakljucam temu.ladyblue18 wrote:Procitam li jos jednu uvredu i shuk na temi, kljuc pucam momentalno.![]()