SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
BASS

#176 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

Ono sa crkvom je vrh ipak :-D
manki

#177 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Otkad polaganje TOEFL il IELTSa kosta 50 000 km?
Naravno da su te primili sa cetvorogodisnjom diplomom bh. univerziteta, kad moze Kazahstanska, moze i nasa.
Koliko si ukupno vidio stalnih profesora u cetiri godine SSST-a, s kojima si onda gradio "prijateljski i normalan odnos", jednog ili dvojicu?

Mozes li zamisliti da se nesto slicno desi kod kuce, da nekatolicka omladina ode u sarajevsku katedralu na podjelu diploma, u drustvu u kojem se jos uvijek itekako gleda ko petkom redovno ide na dzumu ...
Ne kazem da kosta, ali mi je dobro doslo. I 4 godine na SSST-u nisu 50,000KM vec 40,000KM. Stalnih profesora, sad cu ti reci.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8., 9.. 9 kojih se mogu sjetiti trenutno..

A sta, sad se svi drustvu moramo prilagodjavati, kako vecina tako i mi ostali? To je problem naseg drustva koji gleda na te stvari tako i sto treba mijenjati, a ne ismijavati druge koji se ne pridrzavaju izopacenih "normi" ovog drustva.
Skolarina + obavezne knjige = ?

Ispisi nam onda tih 9 stalno zaposlenih profesorskih imena, u nasoj mahali lako se sve provjeri pa i ovo.
Dobro, mislio sam na skolarinu samo, a ne znam otkud ti 10,000 za knjige?!

Vidis, osnovni problem u nas i jest bas ta mahala, to je izgleda prokletstvo kojeg se nikad necemo rijesiti, a uvijek nas vuce dole.

Sabina Gadzo, Adnan Huskic, Gina Landor, Sabina Cehajic-Clancy, Alexandra Wilson, Eldina Jasarevic, Christian Schwarz Schilling, Emir Turajlic, Boris Tihi, to su neki kojih sam se uspio sjetiti pretpostavljam da su stalno zaposleni. (nisam siguran za Schillinga doduse)
vr4g

#178 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by vr4g »

Evo jedne lijepe vijesti,

http://googleforstudents.blogspot.com/2 ... ze-87.html

Cestitke kolegici ;-)
tag33

#179 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by tag33 »

Hvala vam svima na odgovorima :) koliko sam shvatio SSST je moguce prije zavrsiti jer te ne peglaju profesori kao na drzavnim jer imam prijatelja koji obnavlja godinu na ETF u zbog matematike i koju bas uci i za nju kaze da mu nikad nece trebati. S druge strane, znanje koje ETF pruza je mnogo kvalitetnije bas zbog takvih profesora.Da li se isplati obnavljati godinu zbog toga ? I da li sa oba fakulteta nakon zavrsetka moras programirati ili imas jos nekih opcija ? :)
threshold

#180 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by threshold »

tag33 wrote:.Da li se isplati obnavljati godinu zbog toga ? I da li sa oba fakulteta nakon zavrsetka moras programirati ili imas jos nekih opcija ? :)
Ne i Ne.
manki

#181 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

vr4g wrote:Evo jedne lijepe vijesti,

Cestitke kolegici ;-)
Pridruzujem se cestitkama kolegici. :thumbup:

Hejters gona hejt! :dance:
VjecitiStudent

#182 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

manki wrote:
VjecitiStudent wrote:

Ispisi nam onda tih 9 stalno zaposlenih profesorskih imena, u nasoj mahali lako se sve provjeri pa i ovo.

Vidis, osnovni problem u nas i jest bas ta mahala, to je izgleda prokletstvo kojeg se nikad necemo rijesiti, a uvijek nas vuce dole.

Sabina Gadzo, Adnan Huskic, Gina Landor, Sabina Cehajic-Clancy, Alexandra Wilson, Eldina Jasarevic, Christian Schwarz Schilling, Emir Turajlic, Boris Tihi, to su neki kojih sam se uspio sjetiti pretpostavljam da su stalno zaposleni. (nisam siguran za Schillinga doduse)
Mahala, uz obilje losih, ima i svojih dobrih strana, jer slabo se sta moze sakriti, prije ili kasnije, sve se sazna, i dobro i lose.
Glede knjiga, kolegica ti je navodila neke cifre koju stranicu prije.

Na ovoj listi profesora, imas dva penzionera koji NIKAKO ne mogu biti stalni profesori po nasim zakonima, imas asistente, nastavnike jezika, ... i najvjerovatnije, samo par stalno zaposlenih profesora sto samo potvrdjuje moju prethodnu, kad bi ovdje bilo drzave ko sto nema ... (da se opet ne citiram).
manki

#183 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:
VjecitiStudent wrote:

Mahala, uz obilje losih, ima i svojih dobrih strana, jer slabo se sta moze sakriti, prije ili kasnije, sve se sazna, i dobro i lose.

Na ovoj listi profesora, imas dva penzionera koji NIKAKO ne mogu biti stalni profesori po nasim zakonima, imas asistente, nastavnike jezika, ... i najvjerovatnije, samo par stalno zaposlenih profesora sto samo potvrdjuje moju prethodnu, kad bi ovdje bilo drzave ko sto nema ... (da se opet ne citiram).
Ja sam ti naveo one koje poznam i one koji su meni predavali, za koje znam da su i danas na univerzitetu..

Glede knjiga, ne znam sta je kolegica navodila, cijena knjiga nije ista za sve fakultete.

Glede mahale, to nikad ne moze biti dobro.
amylee

#184 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by amylee »

vr4g wrote:Evo jedne lijepe vijesti,

Cestitke kolegici ;-)
Cestitke i od mene, vazda je bila izvanredan student :)
dottore

#185 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by dottore »

tag33 wrote:Hvala vam svima na odgovorima :) koliko sam shvatio SSST je moguce prije zavrsiti jer te ne peglaju profesori kao na drzavnim jer imam prijatelja koji obnavlja godinu na ETF u zbog matematike i koju bas uci i za nju kaze da mu nikad nece trebati. S druge strane, znanje koje ETF pruza je mnogo kvalitetnije bas zbog takvih profesora.Da li se isplati obnavljati godinu zbog toga ? I da li sa oba fakulteta nakon zavrsetka moras programirati ili imas jos nekih opcija ? :)
Ovo sam i ja mislio na prvoj godini.... :mrgreen:
Matematika ti je NEOPHODNA na ETF.u, na svim starijim godinama, cak se i ne radi sve sto ti treba u prvoj godini.... Osim ako si RI :mrgreen: :mrgreen:
Bušman

#186 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by Bušman »

dottore wrote: Matematika ti je NEOPHODNA na ETF.u, na svim starijim godinama, cak se i ne radi sve sto ti treba u prvoj godini.... Osim ako si RI :mrgreen: :mrgreen:
Izvini, za computer science ti treba matematika i to onaj najzajebaniji dio matematike - aritmetika. Ali ne lezi vraze, ni to nije dovoljno, pa se u computer science pocela ubacivati i analiza pa cak i geometrija. Druga je stvar sto u BIH ne postoji pravi computer science.
VjecitiStudent

#187 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Mahala, uz obilje losih, ima i svojih dobrih strana, jer slabo se sta moze sakriti, prije ili kasnije, sve se sazna, i dobro i lose.

Ja sam ti naveo one koje poznam i one koji su meni predavali, za koje znam da su i danas na univerzitetu..

Glede knjiga, ne znam sta je kolegica navodila, cijena knjiga nije ista za sve fakultete.

Dogurati do magistarskog, a ne skontati razliku izmedju asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora ... itekako dobro ilustruje ucinak obrazovne ustanove iz ove price.
casanova123

#188 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Mahala, uz obilje losih, ima i svojih dobrih strana, jer slabo se sta moze sakriti, prije ili kasnije, sve se sazna, i dobro i lose.

Dogurati do magistarskog, a ne skontati razliku izmedju asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora ... itekako dobro ilustruje ucinak obrazovne ustanove iz ove price.
ti bas znas da provociras.. provociras kroz cijelu temu i bacas neke parole...
reci covjece nesto pametno molim te...
buba80

#189 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by buba80 »

..
Last edited by buba80 on 15/02/2013 20:45, edited 1 time in total.
casanova123

#190 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

buba80 wrote:ja stvarno moram reci da su mi neki komentari na ovu temu pravo cudni... prvo, osnivanje privatnog univerziteta je nesto sto je sasvim normalno ovdje i svugdje, a pogotovu sada kada vise ne zivimo u socijalizmu, i ne razumijem zasto bi se neko nasao uvrijedjen zbog te pojave. u procesu tranzicije, privatizuje se cak i drzavno vlasnistvo - i to je tako, kvalitet i cijenu koji prepozna trziste ce uspjeti, ostali ce se pokusati adaptirati ili ce propasti.
druga stvar - kako radi ssst, da li ce se neko tu upisati ili ne, je li bolji od drzavnog fakulteta ili ne - nema potrebe ovdje komentarisati - jer ce trziste pokazati jesu li diplomanti ssst-a uspjesni ili ne (a mislim da su se pokazali i dokazali :) .
cijela svrha (svakog) studija je da vas trziste prepozna i da se izborite u ovoj tranziciji, stoga - smijesno je uporedjivati sad neke matematike, traziti da se imenuje lista uposlenih, ismijavati neciji trud i rad iz programiranja, i sl. ako se nekome ne svidja kako radi ssst (a cini mi se da ovdje ima pravo puno raje koja to tako licno nesto dozivljava i samo trazi nesto skandalozno da naglasi u vezi ssst-a), sit back and relax - ako su as bad as you say they are - sve ce se onda samo rijesiti..

ps. i sve mi se cini da i drzavni univerziteti lice i postaju poput privatnih, jer na zalost, sve je vise i vise stvari za koje studenti trebaju izvojiti novac i sami finansirati svaki papir koji im fakultet treba izdati. npr, strano je sto moraju platiti 100km za diplomu koja ih svakako sleduje i univerziet je mora izdati.. cista kradja...
upravo :D
VjecitiStudent

#191 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

buba80 wrote:ja stvarno moram reci da su mi neki komentari na ovu temu pravo cudni... prvo, osnivanje privatnog univerziteta je nesto sto je sasvim normalno ovdje i svugdje, a pogotovu sada kada vise ne zivimo u socijalizmu, i ne razumijem zasto bi se neko nasao uvrijedjen zbog te pojave. u procesu tranzicije, privatizuje se cak i drzavno vlasnistvo - i to je tako, kvalitet i cijenu koji prepozna trziste ce uspjeti, ostali ce se pokusati adaptirati ili ce propasti.
...
Netacno. U samoj Evropi su npr. privatni univerziteti jos uvijek rijetkost, Velika Britanija npr. ima samo dva.
Kad diplomant ode na trziste, kasno je za popravke, tesko ga je istjerati iz sistema.
Stroga drzavna kontrola univerziteta postoji u svim uredjenim zemljama, nista nije prepusteno trzistu.
casanova123

#192 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

VjecitiStudent wrote:
...
Netacno. U samoj Evropi su npr. privatni univerziteti jos uvijek rijetkost, Velika Britanija npr. ima samo dva.
Kad diplomant ode na trziste, kasno je za popravke, tesko ga je istjerati iz sistema.
Stroga drzavna kontrola univerziteta postoji u svim uredjenim zemljama, nista nije prepusteno trzistu.
Zasto imaju samo dva u UK? jer su zadovoljili visoke kriterije i jer su kvalitetni. koji je jedan od njih? Buckingham univerzitet! sto znaci da BU sigurno provodi stroge kontrole i na SSST jer im nije do gubljenja imidza i jer stoje iza svojih diploma koje izdaju.

a to sto je BU jedan od 2 privatna unija u UK znaci da je i priznat i da se cijeni ta diploma, odnosno diploma koju dobivaju nasi studenti kada zavrse SSST..
VjecitiStudent

#193 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

casanova123 wrote:
VjecitiStudent wrote: Dogurati do magistarskog, a ne skontati razliku izmedju asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora ... itekako dobro ilustruje ucinak obrazovne ustanove iz ove price.
ti bas znas da provociras.. provociras kroz cijelu temu i bacas neke parole...
reci covjece nesto pametno molim te...
Stalni zaposleni profesori su kicma svakog fakulteta, sto je cak i nasa jadna drzava prepoznala pa propisala odredjene minimume.
Moje gore postavljeno pitanje je vrlo jednostavno i itekako je vezano za siru raspravu o nasem jadnom tranzicijskom visokom obrazovanju.
Vjerujem da bi bilo koji student sa fakulteta sa obrazom, u roku od pola minuta ispisao tacan i potpun odgovor i tako zakljucio svaku dalju raspravu.
VjecitiStudent

#194 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

casanova123 wrote:
VjecitiStudent wrote: Netacno. U samoj Evropi su npr. privatni univerziteti jos uvijek rijetkost, Velika Britanija npr. ima samo dva.
Zasto imaju samo dva u UK? jer su zadovoljili visoke kriterije i jer su kvalitetni. koji je jedan od njih? Buckingham univerzitet! sto znaci da BU sigurno provodi stroge kontrole i na SSST jer im nije do gubljenja imidza i jer stoje iza svojih diploma koje izdaju.

a to sto je BU jedan od 2 privatna unija u UK znaci da je i priznat i da se cijeni ta diploma, odnosno diploma koju dobivaju nasi studenti kada zavrse SSST..
:-)
Pedagogija prvo:
Ko je polozio kamen temeljac za Buckingham? Sta se, osim osnivanja prvog privatnog univerziteta, jos desavalo tih godina u UK?

Srecom po obrazovanje u UK, potpuno su odustali od sirenja privatluka na univerzitetima:
http://www.guardian.co.uk/education/201 ... ities-plan
casanova123

#195 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

Offtopic..

pogledaj koliko imas postova :D
6666
VjecitiStudent

#196 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

casanova123 wrote:Offtopic..

pogledaj koliko imas postova :D
6666
Nemoj mi reci da vam je i dr Semir Osmanagic medju predavacima :D
manki

#197 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:

Jesam ja igdje spomenuo da su doticni profesori? Ja sam spomenuo one osobe koje su meni predavale, to sam i napisao, i koji su stalno zaposleni, neki od navedenih su profesori, neki nisu.

Ja zaista ne znam ko je tebe isfrustrirao sa SSST-a toliko da se stalno obrusavas na iste, niti me zanima, ali tvoj nivo konverzacije i licne uvrede zaista govore vise o tebi nego o "maminim i tatinim sinovima sa SSST-a".
BASS

#198 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

Ako hocemo biti bas iskreni ,broj redovnih profesora obicno znaci da je doticna uprava faxa uspjela sto vise svojih partijskih kadrova da ubaci, moze im se, svejedno to na kraju raja plati. I ako hocemo jos iskrenije drzavni su "privatniji" od privatnih.
Ovi fakulteti koji imaju eksternu reviziju,kao ssst,imaju zagarantovan neki minimum regularnosti u predavanjima i ispitima,ko nadzire ove u drzavnim? ko garantuje tu kakav kvalitet? minimum icega?
Stvarno ne znam,imaju 2-3 privatna faksa koja se stvarno trude napraviti nesto da valja,za razliku od ostalih privatnih i velikog broja drzavnih,ima tu dosta dosta prostora za poboljsanje,ali ljudi se trude i stvarno ne znam zasto treba to omalovazavati i u startu "sasjeci"
valjda sindrom mahale sta li...
VjecitiStudent

#199 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Dogurati do magistarskog, a ne skontati razliku izmedju asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora ... itekako dobro ilustruje ucinak obrazovne ustanove iz ove price.
Jesam ja igdje spomenuo da su doticni profesori? Ja sam spomenuo one osobe koje su meni predavale, to sam i napisao, i koji su stalno zaposleni, neki od navedenih su profesori, neki nisu.

Ja zaista ne znam ko je tebe isfrustrirao sa SSST-a toliko da se stalno obrusavas na iste, niti me zanima, ali tvoj nivo konverzacije i licne uvrede zaista govore vise o tebi nego o "maminim i tatinim sinovima sa SSST-a".
Jednostavno postavljeno pitanje je bilo:

Koliko si ukupno vidio stalnih profesora u cetiri godine SSST-a?

A koga si ti sve naveo u odgovoru?
VjecitiStudent

#200 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

BASS wrote:Ako hocemo biti bas iskreni ,broj redovnih profesora obicno znaci da je doticna uprava faxa uspjela sto vise svojih partijskih kadrova da ubaci, moze im se, svejedno to na kraju raja plati. I ako hocemo jos iskrenije drzavni su "privatniji" od privatnih.
Ovi fakulteti koji imaju eksternu reviziju,kao ssst,imaju zagarantovan neki minimum regularnosti u predavanjima i ispitima,ko nadzire ove u drzavnim? ko garantuje tu kakav kvalitet? minimum icega?
Stvarno ne znam,imaju 2-3 privatna faksa koja se stvarno trude napraviti nesto da valja,za razliku od ostalih privatnih i velikog broja drzavnih,ima tu dosta dosta prostora za poboljsanje,ali ljudi se trude i stvarno ne znam zasto treba to omalovazavati i u startu "sasjeci"
valjda sindrom mahale sta li...
Cija eksterna revizija i cega?

Da bi se uveo red u ovoj oblasti i sprijecila strasna steta koja vec sada nastaje za nase drustvo (ima li politicara danas da nije "doktor" necega, zamislite sta ce tek biti kad i doktori, gradjevinari, zubari, ... pocnu olako dobivati diplome, ima i sad tu svega, no daleko je jos do dna), neophodno je da drzava konacno pocne raditi svoj posao i uvede rigoroznu kontrolu i privatnih i drzavnih fakulteta, kao sto je to slucaj i u drugim uređenim zemljama.
Ne moze trziste rada biti korektiv losim obrazovnim ustanovama, svugdje tu kontrolu obavlja drzava, a te kontrole danas u BiH NEMA.
Post Reply