Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#176 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

Qler wrote:E boga mi, rijetko ces danas naci takvu mahalu. Ove "nove" sto su izgradjene poslije rata nikad nisu bile takve, a velika vecina starih se promijenila i skoro da vise niko nikoga ne gleda. Pogotovo od mladjih generacija. Ovo starine sto je ostalo i pazi se, ali sve mladje je svako na svoju stranu...
Drugačiji je način života općenito. Ipak, u odnosu na tibre, cibre i ostala "naselja" mahala je pojmovnik odnosa u svakom pogledu
Qler

#177 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Qler »

EmiRem wrote:Malta brate da se ne lazemo. :thumbup:
I meni je Malta najbolja, ali sve je to subjektivno. Ja znam covjeka iznad jevrejskog zivi, jedan zid kuce stijena, i on kaze da je ne bi mijenjao ni za koju drugu lokaciju u gradu...

Malta je super, samo je postao problem parking. Ja sad kad dodjem kod svojih, po pola sata kruzim da nadjem gdje da parkiram... Davno se pricalo da ce srusiti one barake i tu praviti neke parking, ali to je ja mislim davno propalo.
Morales

#178 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Morales »

KatarinaKosaca wrote:
Black swan wrote:šta vam je ta mahala? :D kuća na kući? :D
Mahala je način života. Mahala je uvijek čista za razliku od haustora koji je uvijek (gotovo svaki) prljav.. Iako sam odrasla u haustoru, on je lokacijski bio u mahali... tako da sam jako vezana uz sarajevske mahale. I kad idem negdje , uvijek preko mahala.. U mahali vlada solidarnost, dobrota, pomoć komšiji, red i običaj. U mahalama se ubiru prvi jorgovani iz bašte i daju komšijama. :) . U mahali se kuha koliko treba dana kad netko ima smrtni slučaj i nosi mu se kući. A riječ mahalski kao nešto pogrdno samo papci mogu upotreblajvati. Tako da, mahalu nikako ne asociram urbanistički.. odnosno to je zadnja asocijacija.
Jednostavno receno seoski nacin zivota, to je mahala sviđalo se to kome ili ne. ;-)
KatarinaKosaca

#179 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

Qler wrote:
EmiRem wrote:Malta brate da se ne lazemo. :thumbup:
I meni je Malta najbolja, ali sve je to subjektivno. Ja znam covjeka iznad jevrejskog zivi, jedan zid kuce stijena, i on kaze da je ne bi mijenjao ni za koju drugu lokaciju u gradu...
Pored BUljakovog i Alipašinog, Malta mi je jedan od lošijih dijelova.. :roll:
Qler

#180 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Qler »

Kao sto sam rekao, sve je subjektivno. Ja sam odrastao na Malti, tramvaj blizu, posta blizu, mercator, interex, hitna, ima puno parkova, skola blizu, geografski centar grada, ili na ilidzu ili na carsiju za 20 minuta tramvajem si tu. Vilsonovo blizu, u glavnom, meni super lokacija, sve je na dohvat ruke.
Cafe Camargue

#181 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Cafe Camargue »

Morales wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Mahala je način života. Mahala je uvijek čista za razliku od haustora koji je uvijek (gotovo svaki) prljav.. Iako sam odrasla u haustoru, on je lokacijski bio u mahali... tako da sam jako vezana uz sarajevske mahale. I kad idem negdje , uvijek preko mahala.. U mahali vlada solidarnost, dobrota, pomoć komšiji, red i običaj. U mahalama se ubiru prvi jorgovani iz bašte i daju komšijama. :) . U mahali se kuha koliko treba dana kad netko ima smrtni slučaj i nosi mu se kući. A riječ mahalski kao nešto pogrdno samo papci mogu upotreblajvati. Tako da, mahalu nikako ne asociram urbanistički.. odnosno to je zadnja asocijacija.
Jednostavno receno seoski nacin zivota, to je mahala sviđalo se to kome ili ne. ;-)
Seoski način života dominira u Sarajevu, ali ga je opet u mahalama najmanje.

Gdje će ko sa Starim gradom... realno. ;-)
nosara

#182 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
Ti od mahale napravila novi pravac u kulturi... :-)

Kad cujem "mahala" to me asocira na neku konu koja upada u kucu bez kucanja i zavlaci njusku u serpu...
Qler wrote:Kao sto sam rekao, sve je subjektivno. Ja sam odrastao na Malti, tramvaj blizu, posta blizu, mercator, interex, hitna, ima puno parkova, skola blizu, geografski centar grada, ili na ilidzu ili na carsiju za 20 minuta tramvajem si tu. Vilsonovo blizu, u glavnom, meni super lokacija, sve je na dohvat ruke.
Isti slucaj... Potez od tramvajske Pofalici do C. Vile... Sirina, suncano, a urbano, multikulturno...
KatarinaKosaca

#183 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

Ma, da Malta centar grada :lol: :lol: :lol: :lol: Samo 20 min do Čaršije i samo 20 min do Ilidže :-) :-) tramvajem... ma turizam treba praviti
MedenoSrce

#184 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by MedenoSrce »

Faletici
muha_sa

#185 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by muha_sa »

nosara wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ti od mahale napravila novi pravac u kulturi... :-)

Kad cujem "mahala" to me asocira na neku konu koja upada u kucu bez kucanja i zavlaci njusku u serpu...
Qler wrote:Kao sto sam rekao, sve je subjektivno. Ja sam odrastao na Malti, tramvaj blizu, posta blizu, mercator, interex, hitna, ima puno parkova, skola blizu, geografski centar grada, ili na ilidzu ili na carsiju za 20 minuta tramvajem si tu. Vilsonovo blizu, u glavnom, meni super lokacija, sve je na dohvat ruke.
Isti slucaj... Potez od tramvajske Pofalici do C. Vile... Sirina, suncano, a urbano, multikulturno...
:-)

to ti cuo od nekog ko je bio na nekom sijelu i cuo kako se Nailaginca žalila kako joj upadaju u kucu :?

-o cemu to ti :? nikad nam niko nije došo niti baHno na vrata prije neg se najavio--poslo dijete da pita jesmo li doma :)
-nikad nikom moji otišli nisu prije neg su me poslali koni da je upitam je li doma.
-nije bilo telefona vec smo mi djeca bili ti koji smo bili poslušna djecica :)

-treba li još koja crtica iz mahale :? da cujete iz prve ruke kako se lijepo živjelo i pazio se komšiluk :)
KatarinaKosaca

#186 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

to ti cuo od nekog ko je bio na nekom sijelu i cuo kako se Nailaginca žalila kako joj upadaju u kucu :?
Lupeta ko štrumfeta kao i obično. A najjače je to kao Malta najviše multi kulti :-) :-) :-) nacionalna.
Sjećam se jedne ratne svadbe na Kovačima 1994 je bila, mislim ili 1993 i zdravicu (uz koji jad od cedevite ili čega ne znam više) održala Ruskinja koja je bila udata na Kovačima. Kao u mahalama su mononacionalni, a na Malti moš mislit multinacionalni... O, .. kakvih se gluposti načitati.. i od nika .@nosara je previše.
muha_sa

#187 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by muha_sa »

obicno se javljaju oni koji nikad dana u mahali živjeli nisu pa ih "nosaju" kojekakve predrasude--samo njima znane :-)
Unitedforever

#188 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Unitedforever »

Dobrinja ubjedljivo iz svih razloga. Ko kaže da je daleko od centra, nek mi odgovori šta je to centar.
Qler

#189 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Qler »

Ja sam se rodio na Malti, ali sam do osnovne skole odrastao u mahali, samo vikendom bio na Malti. Tako da sam iskusio oba svjeta i sve ima svojih prednosti. Kada si momcic i kad ti je do izlazaka :) Malta je najbolji izbor :) kada ti je da se smiris i odmoris malo, onda mahala :)
KatarinaKosaca

#190 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

Unitedforever wrote:Dobrinja ubjedljivo iz svih razloga. Ko kaže da je daleko od centra, nek mi odgovori šta je to centar.
Centar je od Sebilja do Vječne vatre ili do Parkuše bolje reći. I ne treba biti naučnik pa to znati odgovoriti :D

A za Dobrinju se slažem, lijepo naselje, ima sve.... kad vidim kako kao hvale Maltu, Dobrinja je puno bolja.
nosara

#191 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
Lupeta ko štrumfeta kao i obično. A najjače je to kao Malta najviše multi kulti :-) :-) :-) nacionalna.
Sjećam se jedne ratne svadbe na Kovačima 1994 je bila, mislim ili 1993 i zdravicu (uz koji jad od cedevite ili čega ne znam više) održala Ruskinja koja je bila udata na Kovačima. Kao u mahalama su mononacionalni, a na Malti moš mislit multinacionalni... O, .. kakvih se gluposti načitati.. i od nika .@nosara je previše.
Mozda sam vezan za Novo Sarajevo jer su ga gradili ljudi koji su, kasnije, od kasabe napravili grad...? Mahom emigranti iz Ceske, Slovacke, Slovenije, Austrije, Njemacke, Italije, Madjarske... Koji su u svojim koferima donijeli dah srednjoevropskog papanluka u nase, do tada, "kosmopolitsko" okruzenje...?

Nije iskljuceno... :D
Last edited by nosara on 26/02/2013 13:35, edited 2 times in total.
muha_sa

#192 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by muha_sa »

Qler wrote:Ja sam se rodio na Malti, ali sam do osnovne skole odrastao u mahali, samo vikendom bio na Malti. Tako da sam iskusio oba svjeta i sve ima svojih prednosti. Kada si momcic i kad ti je do izlazaka :) Malta je najbolji izbor :) kada ti je da se smiris i odmoris malo, onda mahala :)
-sjecaš li se, jesu li vama nepozvane komšije upadali u kucu ko indijanci :?
nosara

#193 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
Unitedforever wrote:Dobrinja ubjedljivo iz svih razloga. Ko kaže da je daleko od centra, nek mi odgovori šta je to centar.
Centar je od Sebilja do Vječne vatre ili do Parkuše bolje reći. I ne treba biti naučnik pa to znati odgovoriti :D

A za Dobrinju se slažem, lijepo naselje, ima sve.... kad vidim kako kao hvale Maltu, Dobrinja je puno bolja.
Centar cega... Klaustrofobije...? :lol:

Sarajevo je prenapuceno, a ta ruzna osobina se ne vidi samo od zapada do Marijin dvora...
Qler

#195 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Qler »

KatarinaKosaca wrote:

Ja sam 25 godina zivio na Malti, i sad sam na Dobrinji. Ni po cemu Dobrinja nije bolja od Malte. Mozda sto ima vise parking mjesta. Ostalo nije Malti ni do koljena, bas ni po jednoj stavci. Malta ima vise kafica, bliza je svemu, urbanija, sta imas na Dobrinji? Sendi i Mercator. Imas ono setaliste gdje se policija voza, i gdje god da ides, bukvalno, moras prvo zaobici brdo. Ako hocu do grada moram ili oko ili preko brda. Dajte molim vas :) Dobrinja sa svim svojim brojevima ne moze ni blizu Malte, Hrasnog, Grbavice i onog "ravnog" dijela Pofalica, ne racunam ono brdo.

@muha: koliko ja znam nije, mozda jeste jedna komsinca, dok dajdza nije cuku nabavio :)
Logovan

#196 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Logovan »

Ako treba do nečega 20 minuta onda to nije baš na dohvat ruke :-) barem meni. :D Još kad vidiš da trebaš pričekati tramvaj, pa još moraš podnositi one gužve a posebno po ljetnim danima a sve gledaš hoće li ti neko nešto ukrasti dok si u toj gužvi... :-) Meni takva lokacija nije nimalo super.
nosara

#197 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by nosara »

_terminaš_ wrote:
Ako treba do nečega 20 minuta onda to nije baš na dohvat ruke :-) barem meni. :D Još kad vidiš da trebaš pričekati tramvaj, pa još moraš podnositi one gužve a posebno po ljetnim danima a sve gledaš hoće li ti neko nešto ukrasti dok si u toj gužvi... :-) Meni takva lokacija nije nimalo super.
Od socijalnog do vjecne vatre zdravom-pravom momku pjehe treba 20 minuta, da se ne umori... Jos ako se, usput, iskoriste blagodeti Vilsonovog, moze i za 19... :D
KatarinaKosaca

#198 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

Qler wrote:@muha: koliko ja znam nije, mozda jeste jedna komsinca, dok dajdza nije cuku nabavio :)
Čudi me :roll: Čitajući nik @nosara.. u mahali su vam nogom otvarali vrata u svako doba, a na Malti ste na tacnama slali i primali pozivnice :-) :-)
muha_sa

#199 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by muha_sa »

Qler wrote:
Ja sam 25 godina zivio na Malti, i sad sam na Dobrinji. Ni po cemu Dobrinja nije bolja od Malte. Mozda sto ima vise parking mjesta. Ostalo nije Malti ni do koljena, bas ni po jednoj stavci. Malta ima vise kafica, bliza je svemu, urbanija, sta imas na Dobrinji? Sendi i Mercator. Imas ono setaliste gdje se policija voza, i gdje god da ides, bukvalno, moras prvo zaobici brdo. Ako hocu do grada moram ili oko ili preko brda. Dajte molim vas :) Dobrinja sa svim svojim brojevima ne moze ni blizu Malte, Hrasnog, Grbavice i onog "ravnog" dijela Pofalica, ne racunam ono brdo.

@muha: koliko ja znam nije, mozda jeste jedna komsinca, dok dajdza nije cuku nabavio :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
muha_sa

#200 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by muha_sa »

*mima* wrote:Image
lijepa si :) lajkam :)
Post Reply