Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
faruche

#176 Re: ljetne gume

Post by faruche »

... i prođe zima polagano (uglavnom). Vakat za ljetne gume. Ima li iko iskustva sa goodyear hydragrip. Cijena je 70 KM/kom u ASD Mostar (akcija). To mi je nešto pravo jeftino. Ima li neka caka?
http://eu.goodyear.com/si_hr/tires/repo ... /index.jsp

p.s. Automobil je Focus 1.8 td, 185/65 R14
ado-šampion

#177 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

faruche wrote:... i prođe zima polagano (uglavnom). Vakat za ljetne gume. Ima li iko iskustva sa goodyear hydragrip. Cijena je 70 KM/kom u ASD Mostar (akcija). To mi je nešto pravo jeftino. Ima li neka caka?

To je stara guma, a inače je HydraGrip (bila) ekstra guma, jedina fakat dobra ljetna guma za "normalne" automobile koju je Goodyear napravio u zadnjih 15-ak godina. Koliko ja znam, zamijenile su je gume DuraGrip, koja ne testovima nije prolazila baš dobro, i Excellence, koja isto tako na testovima nije prošla baš sjajno. Mislim da se HydraGrip više ni ne proizvodi, al nisam siguran. Pazi na DOT oznaku! Cijena je dobra ako guma nije previše stajala, tj. previše stara.
whow

#178 Re: ljetne gume

Post by whow »

ado-šampion wrote:
faruche wrote:... i prođe zima polagano (uglavnom). Vakat za ljetne gume. Ima li iko iskustva sa goodyear hydragrip. Cijena je 70 KM/kom u ASD Mostar (akcija). To mi je nešto pravo jeftino. Ima li neka caka?

To je stara guma, a inače je HydraGrip (bila) ekstra guma, jedina fakat dobra ljetna guma za "normalne" automobile koju je Goodyear napravio u zadnjih 15-ak godina. Koliko ja znam, zamijenile su je gume DuraGrip, koja ne testovima nije prolazila baš dobro, i Excellence, koja isto tako na testovima nije prošla baš sjajno. Mislim da se HydraGrip više ni ne proizvodi, al nisam siguran. Pazi na DOT oznaku! Cijena je dobra ako guma nije previše stajala, tj. previše stara.
Dobra guma i od dobra roda ,
dobru gumu svako trazi
a najvise Imotski kadija.
rusmir.ba

#179 Re: ljetne gume

Post by rusmir.ba »

Jesi li stavio ove Goodyear u ASD u Mostaru faruche?
Jel ovo netto cijena ili jos dodas 10-20KM po kom za ugradnju i balansiranje?

Uskoro cu u MO pa mozda da zamjenim, no vidim da se neki pravo zale na ASD, kako fuseraj gume i sl.

Ja sam prosle god kupio nove Michelin u Savi na Stupu i prva kisa preko Bradine okrenem se na putu, jedini put u zivotu, jesam mozda isao 70km/h ali koliko se hvale ove Michelin ja sam mislio da mozes poletjeti ko Boeing :)
uzas

#180 Re: ljetne gume

Post by uzas »

Bridgestone :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Trenutno najbolja ali doduse i najskuplja guma, ali ako imas dobro auto nemoj zaliti na dobre gume.....
Better Man

#181 Re: ljetne gume

Post by Better Man »

Kad budem sad skidao zimske gume sa svog Clia trebati ću kupit nove ljetne gume. Prijašnje su mi bile Bridgestone, ali ih kod Bunje nemaju u ponudi i rekli su mi da mogu ipak da provjere dali bi mogli da ih nabave. Od guma što imaju u ponudi a da su dobre i da imaju dimenziju (165/65 R15) koja odgovara za mog Clia je Fulda Eco Control i cijena je 120 km po komadu. Interesuje me dali znate kakav je kvalitet te gume i dali se isplati uzeti. Bridgestone koje su došle na autu kad sam ga kupio su bile odlične i zato sam htio opet Brigdgestone, ali ako ih ne budu mogli nabaviti kod Bunje dali se isplati staviti navedenu Fuldu ili da negdje drugo potražim Bridgestone. Prije svega gledam kvalitet i izdržljivost, tj. dugotrajnost gume, a ne sad da nađem neke jeftinu gume upitne kvalitete. Imaju i Good Year u ponudi, ali nema dimenzija za mog Clia, dok Sava, Tigar i slične gluposti me ne interesuju ni pod razno.
jefferson

#182 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

Better Man wrote:Kad budem sad skidao zimske gume sa svog Clia trebati ću kupit nove ljetne gume. Prijašnje su mi bile Bridgestone, ali ih kod Bunje nemaju u ponudi i rekli su mi da mogu ipak da provjere dali bi mogli da ih nabave. Od guma što imaju u ponudi a da su dobre i da imaju dimenziju (165/65 R15) koja odgovara za mog Clia je Fulda Eco Control i cijena je 120 km po komadu. Interesuje me dali znate kakav je kvalitet te gume i dali se isplati uzeti. Bridgestone koje su došle na autu kad sam ga kupio su bile odlične i zato sam htio opet Brigdgestone, ali ako ih ne budu mogli nabaviti kod Bunje dali se isplati staviti navedenu Fuldu ili da negdje drugo potražim Bridgestone. Prije svega gledam kvalitet i izdržljivost, tj. dugotrajnost gume, a ne sad da nađem neke jeftinu gume upitne kvalitete. Imaju i Good Year u ponudi, ali nema dimenzija za mog Clia, dok Sava, Tigar i slične gluposti me ne interesuju ni pod razno.
Samo Francuzi mogu takvu dimenziju gume napraviti.
Znam kad je taj Clio izasao, svi se fatali za glavu gdje gume kupiti.
Fulda je ejftinija marka Good yeara, ipak ispred Save, ali ispod GY a posebno Dunlopa koji ima poseban status u tom koncernu.
nikad_izvini

#183 Re: ljetne gume

Post by nikad_izvini »

Jebo vas Tito, vi se baš krvite a nas na sportu i politici prozivaju kao nekorektne i neprijateljski nastrojene :D

Samo nastavite sa glupostima, čovjek se baš može nasmijati analizama stručnjaka, svi stručnjaci(ne kažem da ih nema, al vas je puno brate) :D
citroen

#184 Re: ljetne gume

Post by citroen »

Better Man wrote:Kad budem sad skidao zimske gume sa svog Clia trebati ću kupit nove ljetne gume. Prijašnje su mi bile Bridgestone, ali ih kod Bunje nemaju u ponudi i rekli su mi da mogu ipak da provjere dali bi mogli da ih nabave. Od guma što imaju u ponudi a da su dobre i da imaju dimenziju (165/65 R15) koja odgovara za mog Clia je Fulda Eco Control i cijena je 120 km po komadu. Interesuje me dali znate kakav je kvalitet te gume i dali se isplati uzeti. Bridgestone koje su došle na autu kad sam ga kupio su bile odlične i zato sam htio opet Brigdgestone, ali ako ih ne budu mogli nabaviti kod Bunje dali se isplati staviti navedenu Fuldu ili da negdje drugo potražim Bridgestone. Prije svega gledam kvalitet i izdržljivost, tj. dugotrajnost gume, a ne sad da nađem neke jeftinu gume upitne kvalitete. Imaju i Good Year u ponudi, ali nema dimenzija za mog Clia, dok Sava, Tigar i slične gluposti me ne interesuju ni pod razno.
Ma ne znam kralju zasto bjezis od neke druge dimenzije,ta tvoja je pravo rijetka i ja sam do sad vidio samo fuldu s tom dimenzijom,cak i 175/65 R15 je rijetka a moj prijedlog ti je 185/65 R15,gotovo svaki proizvodjac ima tu dimenziju tako da ti je mozda najbolje da uzmes malo sire gume,nekako ova dimenzija najbolje odgovara zimskim uslovima,za puteve prekrivene snijegom
jefferson

#185 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

citroen wrote:
Ma ne znam kralju zasto bjezis od neke druge dimenzije,ta tvoja je pravo rijetka i ja sam do sad vidio samo fuldu s tom dimenzijom,cak i 175/65 R15 je rijetka a moj prijedlog ti je 185/65 R15,gotovo svaki proizvodjac ima tu dimenziju tako da ti je mozda najbolje da uzmes malo sire gume,nekako ova dimenzija najbolje odgovara zimskim uslovima,za puteve prekrivene snijegom
Citroen, u tom slucaju da bi svi senzori radili kako treba, ukljucujuci i brzinomjer treba staviti 185/55 R15.
citroen

#186 Re: ljetne gume

Post by citroen »

jefferson wrote:
citroen wrote:
Citroen, u tom slucaju da bi svi senzori radili kako treba, ukljucujuci i brzinomjer treba staviti 185/55 R15.
Ma radice svi senzori,ako bude kakvih odstupanja bice minimalna,sirina gume se samo promijeni,felga ostaje ista(R15) ,kad sam vidio prvi put takve gume na cliu,izgledao kao stojadin sa onim borovo gumama 145
Better Man

#187 Re: ljetne gume

Post by Better Man »

citroen wrote:
Nije problem nači dimenziju, nego kod Bunje su imali ograničenu ponudu marki guma (Sava, Tigar i slične gluposti, kao i pomenutu Fuldu i Good Year)). Mene čisto interesuje ako kod Bunje ne budu mogli nabaviti Bridgestone dali se isplati staviti te Fuldine Eco Control gume, tj. dali su kvalitetne i izdržljive ili da negdje drugo pogledam Bridgestone ili nešto slično u tom rangu.
citroen

#188 Re: ljetne gume

Post by citroen »

evo pogledaj sta kazu svabe za vecinu guma...........http://www.reifentest.com
Jimmy_The_Saint

#189 Re: ljetne gume

Post by Jimmy_The_Saint »

Na Clio mogu i Tigarke.... :D
citroen

#190 Re: ljetne gume

Post by citroen »

Jimmy_The_Saint wrote:Na Clio mogu i Tigarke.... :D
Naravno da mogu i nebi se zajebao,kad sam ne davno vidio tuarega na protekt gumama fenix sve je dozvoljeno :run:
LeKo

#191 Re: ljetne gume

Post by LeKo »

Better Man wrote:
citroen wrote:
Nije problem nači dimenziju, nego kod Bunje su imali ograničenu ponudu marki guma (Sava, Tigar i slične gluposti, kao i pomenutu Fuldu i Good Year)). Mene čisto interesuje ako kod Bunje ne budu mogli nabaviti Bridgestone dali se isplati staviti te Fuldine Eco Control gume, tj. dali su kvalitetne i izdržljive ili da negdje drugo pogledam Bridgestone ili nešto slično u tom rangu.
Druže, što gume kod Bunje? Idi nađi sebi gume kod "gumara" za puno manje pare.......da ne reklamiram, u SA ih ima min. 3 za preporučiti.
ChataDodajStaHoces

#192 Re: ljetne gume

Post by ChataDodajStaHoces »

S obzirom da je sezona zimskih guma prosla, trebao bih nabaciti 4 komada novih ljetnih. Usput bih kupio 4 alu felge (16ke il 17ke) za Peugeot 307 koji mislim ima promjer sarafa 4x108... Svi savjeti su dobrodosli, od tipa gume da nije preskupa (cca 100KM) do tipa felge,mjesta kupovine i prednosti novih nad polovnim - odnos cijene/kvaliteta (cca 500KM) :thumbup:
citroen

#193 Re: ljetne gume

Post by citroen »

Chata87 wrote:S obzirom da je sezona zimskih guma prosla, trebao bih nabaciti 4 komada novih ljetnih. Usput bih kupio 4 alu felge (16ke il 17ke) za Peugeot 307 koji mislim ima promjer sarafa 4x108... Svi savjeti su dobrodosli, od tipa gume da nije preskupa (cca 100KM) do tipa felge,mjesta kupovine i prednosti novih nad polovnim - odnos cijene/kvaliteta (cca 500KM) :thumbup:

posjeti makbel Gumu drito ako si iz Sarajeva ili njihov site,imaju velik izbor guma,a prodaju i alu felge.Vidio sam na sajtu MG da imaju hankook gume ljetne K105 ventus prime 205/55 R16 po cijeni od 104KM i hankook optimo K415 za 106KM po komadu sa pDV..a ima tu jos nekih povoljnih guma,prije svega tigar,barum,debica,sportiva,a sto se tice felgi mene su malo razocarali,jer sam na njihovom sajtu vidio felge AWS model dakar 16 incha po cijeni od 140KM po komadu za citroen C4,promjer je isti kao kod 307 i odem do njih i kazu da vise ne nabavljaju te felge,vec neke druge proizvodjace,prije svega RC,Brock itd .sad imaju akciju i na gume i felge 10 % ako kupis cetri gume/cetri felge
jefferson

#194 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

citroen wrote:
Chata87 wrote:S obzirom da je sezona zimskih guma prosla, trebao bih nabaciti 4 komada novih ljetnih. Usput bih kupio 4 alu felge (16ke il 17ke) za Peugeot 307 koji mislim ima promjer sarafa 4x108... Svi savjeti su dobrodosli, od tipa gume da nije preskupa (cca 100KM) do tipa felge,mjesta kupovine i prednosti novih nad polovnim - odnos cijene/kvaliteta (cca 500KM) :thumbup:

posjeti makbel Gumu drito ako si iz Sarajeva ili njihov site,imaju velik izbor guma,a prodaju i alu felge.Vidio sam na sajtu MG da imaju hankook gume ljetne K105 ventus prime 205/55 R16 po cijeni od 104KM i hankook optimo K415 za 106KM po komadu sa pDV..a ima tu jos nekih povoljnih guma,prije svega tigar,barum,debica,sportiva,a sto se tice felgi mene su malo razocarali,jer sam na njihovom sajtu vidio felge AWS model dakar 16 incha po cijeni od 140KM po komadu za citroen C4,promjer je isti kao kod 307 i odem do njih i kazu da vise ne nabavljaju te felge,vec neke druge proizvodjace,prije svega RC,Brock itd .sad imaju akciju i na gume i felge 10 % ako kupis cetri gume/cetri felge
Od svih koje si citroen pobrojo, Hankook je definitivno najbolji izbor!
K415 Optimo je prva ugradnja u odredjene modele Golfa V i VI kao i Jette te neke modele Ford Focusa!
K105 je guma visokih performansi koja se bas i nije pokazala u toj dimenziji, ali je sto se tice ulozenog-dobive super, ali ipak iza glavnih igraca! Moja zamjerka je tvrdoca!
citroen

#195 Re: ljetne gume

Post by citroen »

evo ja danas zamijenio gume,tj kupio nove ljetne gume u makbelu,nema ovih Hankook i izbor pao na Sportivu Z 55 u dimenziji 205/55 R16,danas sam malo vozario,da malo testiram i ono sto mi se svidjelo je niska razina buke,a ovo ostalo tipa handling me ne interesira puno,nisam nesto zahtjevan vozac . imao sam u planu ove K415,ali tek stizu krajem aprila,pa sam se odlucio za ove koje ispadose skuplje od hankooka...
ChataDodajStaHoces

#196 Re: ljetne gume

citroen wrote:evo ja danas zamijenio gume,tj kupio nove ljetne gume u makbelu,nema ovih Hankook i izbor pao na Sportivu Z 55 u dimenziji 205/55 R16,danas sam malo vozario,da malo testiram i ono sto mi se svidjelo je niska razina buke,a ovo ostalo tipa handling me ne interesira puno,nisam nesto zahtjevan vozac . imao sam u planu ove K415,ali tek stizu krajem aprila,pa sam se odlucio za ove koje ispadose skuplje od hankooka...
Danas sam svracao u makbel i savjetovao mi je iste gume kao tebi :) Koliko sam primjetio po sarama izgledaju puno bolje od bilo kojih drugih...

Gledao sam cak i felge koje si mi govorio i u koje sam se na prvi pogled zaljubio. Naravno nema 16'' na stanju, ali zato ima 15ke koje vise u radnji i onako prasnjave me ne privlace bas. Izgleda da cu morati traziti dalje iako sam im ostavio broj tel da me zovnu ako nadju nesto povoljno.

One od 122KM mi vala nisu nesto iako ih ima na stanju...
citroen

#197 Re: ljetne gume

Post by citroen »

Chata87 wrote:
citroen wrote:evo ja danas zamijenio gume,tj kupio nove ljetne gume u makbelu,nema ovih Hankook i izbor pao na Sportivu Z 55 u dimenziji 205/55 R16,danas sam malo vozario,da malo testiram i ono sto mi se svidjelo je niska razina buke,a ovo ostalo tipa handling me ne interesira puno,nisam nesto zahtjevan vozac . imao sam u planu ove K415,ali tek stizu krajem aprila,pa sam se odlucio za ove koje ispadose skuplje od hankooka...
Danas sam svracao u makbel i savjetovao mi je iste gume kao tebi :) Koliko sam primjetio po sarama izgledaju puno bolje od bilo kojih drugih...

Gledao sam cak i felge koje si mi govorio i u koje sam se na prvi pogled zaljubio. Naravno nema 16'' na stanju, ali zato ima 15ke koje vise u radnji i onako prasnjave me ne privlace bas. Izgleda da cu morati traziti dalje iako sam im ostavio broj tel da me zovnu ako nadju nesto povoljno.

One od 122KM mi vala nisu nesto iako ih ima na stanju...
Zar imaju neke alu felge na STANJU OD 122km :?: meni to nisu rekli.... :? ove dakar felge sam i ja vidio 15 incha ali vece nemaju i ne nabavljaju vise(to mi rekla sefica),a gazda makbela mi je danas rekao da se sve mogu naruciti preko kataloga. :?
ChataDodajStaHoces

#198 Re: ljetne gume

Nemaju ni ovih Dotz Daytona od 122KM, nego govorim kako mi nisu nesto. Problem je sto na posljednjem stanju lagera od 29.3 pise da imaju 4 seta ovih AWS Dakar da bi ispalo kako se i ne proizvode vise :? "Gazdarica" je glavna, onaj muz joj malo smotan djeluje :D

Gdje bih mogao jos pogledati neke cjenovno prihvatljive nove felge :( guma su mi se svidjele tako da cu vjerovatno kupovati u makbelu...
jefferson

#199 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

Javi utiske za 15-20,000km! da znamo!
citroen

#200 Re: ljetne gume

Post by citroen »

Chata87 wrote:Nemaju ni ovih Dotz Daytona od 122KM, nego govorim kako mi nisu nesto. Problem je sto na posljednjem stanju lagera od 29.3 pise da imaju 4 seta ovih AWS Dakar da bi ispalo kako se i ne proizvode vise :? "Gazdarica" je glavna, onaj muz joj malo smotan djeluje :D

Gdje bih mogao jos pogledati neke cjenovno prihvatljive nove felge :( guma su mi se svidjele tako da cu vjerovatno kupovati u makbelu...

Gumimarket na stupu,oni se bave prodajom alu felgi i guma,najpovoljnije 16 incha 4x108 kod njih RC19 silver 700KM set
Post Reply