treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked

treba li ukinuti vjeronauku u skoli

treba
104
65%
ne treba
55
34%
neodlucan sam
2
1%

Total votes: 161

Germ-x

#176 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Bloo

A ne smeta ti sto KSC ima vjerski predzank, i sto se tako u toj skoli djeca od melena dijele u odnosu na onu djecu koja idu u druge skole??
Last edited by Germ-x on 13/03/2011 20:23, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#177 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

nellington wrote:Samo da se javi jedno naše dijete koje zna više o Rusiji nego o Americi :)

kao bivši prosvjetni radnik da dodam: samo da se javi dijete koje zna BILO šta o bilo kojoj zemlji....:D
avicena

#178 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

Bloo wrote:
to se zove kulturna kolonizacija (muzika film itd)...
Konačno.
Bloo wrote:
ali da li stvarno smatraš ako odstraniš to iz našeg društva, te ih počneš zasipati sa "istočnim" vrijednostima da će nestati droge i svog zla sto nas dans okruzuje?

kao što rekog uzrok je dublji...leži u nezadovoljstvu životom i besperspektivnosti i generalnom propadanju drustva, a ne u 20th century fox i vin dieselu
Ima li djece koja se drogiraju u Norveškoj ili Holandiji iako oni imaju perspektivu?

Koliko je u tome kriva sada nastava vjeronauke kao fakultativnom ili izbornom predmetu o kojoj je ovdje riječ ?
psydelija

#179 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by psydelija »

Sarajevski_Marlboro wrote: Nema potrebe,evo primjera:
"Isa a.s. Allahovim dopuštenjem,uspijevao je:
- oživjeti pticu napravljenu od zemlje (blata)
- izliječiti gubavca
- oživjeti umrloga
- znao je šta ljudi kod kuće jedu,a šta ostavljaju od hrane
(Vidi :Ali 'Imran,49.) "

To neke bajke ?
... inace, sarajevski marlboro je bio zarko crvene boje. ;) zato, nema svrhe, a jos manje namene tebi objasnjavati znacenje te "bajke"!
Bloo
Globalna šefica

#180 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:Bloo

A ne smeta ti sto KSC ima vjerski predzank, i sto se tako u toj skoli djeca od melena dijele u odnosu na onu djecu koja idu u druge skole??

iskreno, nama je bilo tesko kad se KSC tek otvorio jer su nas druga djeca "šikanirala" bčlabla
djeca...koja kupe stavove od koga? svojih roditelja

sada je situacija bolja :)

i matereti :D dođe mi da ti napujdam na vrat sve svoje bivše učenike Amru, Azru, Almira, i hrpu šanera sa Aerodromskog da ti objasne kak njih niko u KSCu nije napravio hrvatima nit je njihovo "bosnjastvo" ugrozeno
Bloo
Globalna šefica

#181 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

avicena wrote:
Bloo wrote:
to se zove kulturna kolonizacija (muzika film itd)...
Konačno.
Bloo wrote:
ali da li stvarno smatraš ako odstraniš to iz našeg društva, te ih počneš zasipati sa "istočnim" vrijednostima da će nestati droge i svog zla sto nas dans okruzuje?

kao što rekog uzrok je dublji...leži u nezadovoljstvu životom i besperspektivnosti i generalnom propadanju drustva, a ne u 20th century fox i vin dieselu
Ima li djece koja se drogiraju u Norveškoj ili Holandiji iako oni imaju perspektivu?

Koliko je u tome kriva sada nastava vjeronauke kao fakultativnom ili izbornom predmetu o kojoj je ovdje riječ ?

oki sad za,misli hipoteticku situaciju drugacije kolonizacije sa istocnim vrijednostima?

da li ce biti drugacije i bolje?

ja ne krivim vjeronauk za zlo u drustvu, vec smatram da ako bismo odvojili vjeronauk od svjetovnog, sekularnog skolstva, te djecu slali u dzamije i crkve da imaju poduku o svojoj vjeri,m ove rasprave ne bi bilo :D
Germ-x

#182 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Bloo wrote:
i matereti :D dođe mi da ti napujdam na vrat sve svoje bivše učenike Amru, Azru, Almira, i hrpu šanera sa Aerodromskog da ti objasne kak njih niko u KSCu nije napravio hrvatima nit je njihovo "bosnjastvo" ugrozeno
Dakle, problem je sto drzavna skola ima vjeronauku, a nije problem sto KSC ima vjerski predznak? :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#183 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: oki sad za,misli hipoteticku situaciju drugacije kolonizacije sa istocnim vrijednostima?

da li ce biti drugacije i bolje?

ja ne krivim vjeronauk za zlo u drustvu, vec smatram da ako bismo odvojili vjeronauk od svjetovnog, sekularnog skolstva, te djecu slali u dzamije i crkve da imaju poduku o svojoj vjeri,m ove rasprave ne bi bilo :D
:thumbup:

a ja ne mogu da shvatim zašto je bolji vjeronauk u školi od onog u mektebu ili crkvi :?
nosara

#184 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

avicena wrote:
nosara wrote: Ovi sto se upucavaju i bodu cakijama nemaju kad gledat filmove... Treba valjat gudru, trziste malo, a ponuda se lomi...

A ovi u seherzadi locu li locu... :D

Želiš li onda reći da je kozumacija droge direktna ili indirektna posljedica vjeronauke u školi...ne kontam point? Bilo je droge u SFRJ koju ti glorifikuješ i kada nije bilo vjeronauke u školama ili misliš ili znaš da nije bilo?
Jock, samo velim da ovaj sistem, kojeg je dio i obrazovanje, kojeg je dio i vjeronauka, smrdi...

A bilo je droge u bivsoj drzavi... U Sarajevu pet registrovanih narkomana i dva dilera...
Germ-x

#185 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Chmoljo wrote: a ja ne mogu da shvatim zašto je bolji vjeronauk u školi od onog u mektebu ili crkvi :?
Nije bolji, ali sigurno nije ni minus.
Bloo
Globalna šefica

#186 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

odoh plakat :mrgreen: i gledati Ridikove hronike 4. put :D
spreca

#187 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

pa nije bolji
avicena

#188 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

Bloo wrote: ja ne krivim vjeronauk za zlo u drustvu, vec smatram da ako bismo odvojili vjeronauk od svjetovnog, sekularnog skolstva, te djecu slali u dzamije i crkve da imaju poduku o svojoj vjeri,m ove rasprave ne bi bilo :D
Po meni je suvišna ova rasprava svakako, ali znamo mi sebe dobro. :mrgreen:

Status vjeronauke u nekim Evropskim državama

Države u kojima postoji vjeroispovjedno religijsko obrazovanje u javnim školama, nude ga u tri različita oblika:

Kao obavezan predmet (Austrija, Kipar, Finska, Njemačka, s izuzetkom nekih pokrajina, Grčka i Irska);

Kao fakultativni predmet (Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Italija - po izboru, Latvija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Španjolska, Srbija);

Kao fakultativno-obavezni predmet (Belgija, Litvanija, Luksemburg, Portugal). U Bosni i Hercegovini religijsko obrazovanje postoji u sva tri oblika, u Švicarskoj dva (obavezno i fakultativno). U ovom sistemu, učenik mora izabrati jednu od nekoliko opcija kao dio svog nastavnog programa, i religijsko obrazovanje je jedna od tih opcija. U sistemima gdje je religijsko obrazovanje vjeroispovjedno orijentirano, često postoji niz različitih predmeta, od kojih učenici i/ili roditelji mogu odabrati jedan.

dgovornost za nastavne planove počiva ili u rukama crkava i religijskih zajednica (Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Španjolska, Kipar, Češka Republika, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Poljska, Rumunija) ili religijskih zajednica u saradnji sa državom (Austrija, Njemačka, Finska, Švicarska, Švedska). U svim ovim zemljama, većinska religija uspostavila je svoje vlastito vjeroispovjedno religijsko obrazovanje. U nekim od ovih zemalja, druge religije, ili barem one koje su službeno priznate od strane države mogu ponuditi i svoje vjeroispovjedno (denominacijsko) religijsko obrazovanje. " U Austriji, Belgiji, i djelomice Njemačkoj, denominacijsko religijsko obrazovanje nije samo ograničeno na katoličko i protestantsko učenje nego uključuje pravoslavne, jevrejske, muslimanske, budističke, i druge oblike religijskog obrazovanja"(Schreiner, 2002. str. 97).43 Vjeroispovjedno religijsko obrazovanje nekih od ovih religija je pravno dozvoljeno i u Hrvatskoj, Finskoj, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Italiji, Španiji i Portugalu. Ali u Italiji, na primjer, gdje je katolicizam dominantan u kulturi i društvu, male protestantske crkve "ne koriste pravnu priliku da pruže religijsko obrazovanje svojih učenika u školama", i oni su zapravo "protiv bilo kakvog vjeroispovjednog religijskog obrazovanja u školama."44

Image

Izvor: Kodelja, Z; Bassler, T (2004). Religija i školovanje u otvorenom društvu: Okvir za informirani dijalog. Ljubljana, Slovenija

Image

Image
callmethebreeeze

#189 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by callmethebreeeze »

ja mislim da u jednom komplikovanom i mjesovitom drustvu poput bosanskog, gdje ima dosta neznanja, predrasuda i mrznje, djeca treba da uce sta te vjere imaju zajednicko, kakvih jos vjera i nevjera ima i kakvu funkciju iste vrse u drustvu. to ce im, mozda, pomoci da kriticki posmatraju svijet oko sebe. a u crkvama i dzamijama i, mozda, sinagogama, mogu da uce sto je bas njihova vjera najbolja.
Drvosjeca iz Dejcica

#190 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Prije ukidanja vjeronauk u školama treba uraditi sljedeće:

1) Ukinuti oba genocidna entiteta
2) Pohapsiti i suditi sadašnjim političarima na vlasti
3) Zabraniti nacionalne partije
4) Napraviti reviziju privatizacije
5) Ukinuti legalizovani sistem segragacije i aparthejda "dvije škole pod istim krovom"
7) Oduzeti nelegalno stecenu imovinu
8) Izgraditi nove zatvorske kapacitete i ustanove za prevaspitavanje problematicne omladine
...deset praznih mjesta pa onda ukinuti i vjeronauku u školama.
Bloo
Globalna šefica

#191 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

moja stara je u mrskom komunistickom sistemu na vjeronauk isla u crkvu....

stari isto u mekteb il gdje se vec ide...nit su manji vjernici od djece koja sada imaju vjeronauk u vrticu

fino ljudi ispali

zar ne bi fino bilo da djeca lijepo poslije skole otapkaju do crkve ili dzamije i tamo uce?

i onda svi fakat happy :D a budzet se ne opterecuje i s time ili bi ih pak placale njihove institucije? :D

budimo pragmaticni :D
Chmoljo

#192 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

Germ-x wrote:
Chmoljo wrote: a ja ne mogu da shvatim zašto je bolji vjeronauk u školi od onog u mektebu ili crkvi :?
Nije bolji, ali sigurno nije ni minus.
jest u budžetu...
Chmoljo

#193 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

Bloo wrote:odoh plakat :mrgreen: i gledati Ridikove hronike 4. put :D
zar te nisu učili da kažeš Kronike 8-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil:
avicena

#194 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

Bloo wrote:moja stara je u mrskom komunistickom sistemu na vjeronauk isla u crkvu....
U ovu crkvu išla?

nosara

#195 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

callmethebreeeze wrote:ja mislim da u jednom komplikovanom i mjesovitom drustvu poput bosanskog, gdje ima dosta neznanja, predrasuda i mrznje, djeca treba da uce sta te vjere imaju zajednicko, kakvih jos vjera i nevjera ima i kakvu funkciju iste vrse u drustvu. to ce im, mozda, pomoci da kriticki posmatraju svijet oko sebe. a u crkvama i dzamijama i, mozda, sinagogama, mogu da uce sto je bas njihova vjera najbolja.
Jos jedno hvale vrijedno misljenje...
fatamorgana

#196 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by fatamorgana »

Ja bi na tvom mjestu pogledo Alien IV.
Bloo
Globalna šefica

#197 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:
zar te nisu učili da kažeš Kronike 8-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil:

gospo'n Čmoljo, glede i unatoč tvoje primjedbe na moj bosanski jezik, želim da komentiram da govorim čisti srpsko-hrvatsko-bosanski jezik :D

*bitchslaps you with Boris Dežulović*
Chmoljo

#198 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Chmoljo »

Bloo wrote:
gospo'n Čmoljo, glede i unatoč tvoje primjedbe na moj bosanski jezik, želim da komentiram da govorim čisti srpsko-hrvatsko-bosanski jezik :D

*bitchslaps you with Boris Dežulović*
:lol: :thumbup:
Germ-x

#199 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Mi smo drustvo gdje zive razlicite vjere, i sto prije to shvatimo i prihvatimo te nase razlike to bolje.
Kriti i potiskivati razlike moze samo odvesti u zlo.
avicena

#200 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

nosara wrote:
callmethebreeeze wrote:ja mislim da u jednom komplikovanom i mjesovitom drustvu poput bosanskog, gdje ima dosta neznanja, predrasuda i mrznje, djeca treba da uce sta te vjere imaju zajednicko, kakvih jos vjera i nevjera ima i kakvu funkciju iste vrse u drustvu. to ce im, mozda, pomoci da kriticki posmatraju svijet oko sebe. a u crkvama i dzamijama i, mozda, sinagogama, mogu da uce sto je bas njihova vjera najbolja.
Jos jedno hvale vrijedno misljenje...
Pa uče...prelistaj kurikulum...

http://www.vjeroucitelji.ba/

http://rijaset.ba/vjeronauka/index.php? ... &Itemid=80
9. RAZLIČITOSTI U MOM KOMŠILUKU

- Katolički i pravoslavni blagdani

- Židovski blagdani

Didaktičke naznake:

- Primjenjujući različite metodske postupke (istraživanje, izlaganje, razgovor, proučavanje geografskih karata, čitanje i interpretacija tekstova, izradu plakata) obraditi osnovne katoličke, pravoslavne i židovske blagdane.

- U funkciji boljeg razumijevanja osobenosti kršćanstva i židovstva upriličiti gledanje izabranih dostupnih filmova uz kraće informativno komentarisanje.

- U okviru tematske cjeline o kršćanstvu i židovstvu cilj je: usvojiti stav poštovanja prema svim religijama; izgrađivati stav poštovanja duhovnih vrijednosti različitih kultura i civilizacija; razvijati sposobnosti uvažavanja tuđih stajališta i mišljenja; razviti sposobnost uočavanja elemenata/ponašanja koji ukazuju na osobe koje drukčije vjeruju; uočiti važnost poznavanja i poštivanja drugih kultura; razvijati poštovanje prema drugim narodima i religijskim zajednicama u bliskom okruženju.

Parametri deskriptivne evaluacije:

- Usvojenost osnovnih informacija o kršćanskim i židovskim blagdanima.

- Doprinos nastavi kvalitetnim individualnim stavovima i mišljenjima.

- Učešće u realizaciji projektnih zadataka.

- Vrednovanje grupnih i individualnih prezentacija.
Last edited by avicena on 13/03/2011 20:52, edited 2 times in total.
Locked