Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#176 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

eh, ako cemo o generalijama, imala bih i ja sta pitati :)

ali me ponajvise zanima: ima li kod nas ginekologa koji slijede smjernice WHO kad je porodnistvo u pitanju? pritom mislim na izbjegavanje ucestalih invazivnih procedura u toku pracenja trudnoce i poroda, smanjenje broja uzv pregleda u normalnoj trudnoci, na preferiranje neometanog fizioloskog poroda, izbjegavanje rutinske epiziotomije, postivanje principa prvi sat za podoj, itd itd itd...
duboka_misao

#177 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

encian wrote: je li se duboka_misao porodila?
jos smo u jednom komadu :D
Bihnela

#178 Re: Trudnjače online

Post by Bihnela »

iskreno bilo bi mi cudno da takvi postoje kod nas...ovdje se iz porodilista mogu cuti samo horor price...o dripu i epiziotomiji...odvajanju bebe od majke...koje svi prolaze...zalosno...
a o UZ citam da trudnice idu kod vise razlicitih doktora i vrlo cesto rade te preglede...ne razumijem zbog cega...osim ako se ne radi o nekim rizicnim trunocama...
ja ulazim u 6 mjesec i dosada sam imala 2 UZ pregleda...ne pijem apaurine...niti bilo sta drugo hB imam zdravu trudnocu...
beautyfool

#179 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

wewa wrote:eh, ako cemo o generalijama, imala bih i ja sta pitati :)

ali me ponajvise zanima: ima li kod nas ginekologa koji slijede smjernice WHO kad je porodnistvo u pitanju? pritom mislim na izbjegavanje ucestalih invazivnih procedura u toku pracenja trudnoce i poroda, smanjenje broja uzv pregleda u normalnoj trudnoci, na preferiranje neometanog fizioloskog poroda, izbjegavanje rutinske epiziotomije, postivanje principa prvi sat za podoj, itd itd itd...
wewa to kad bi imali privatna porodilista vjerujem da bi postojalo sve to sto si nabrojala a ovako mozemo samo zahvaliti Bogu ako sve protekne u redu i ako doktor u vremenu poroda bude raspolozen.
wewa

#180 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

beautyfool wrote:
wewa wrote:eh, ako cemo o generalijama, imala bih i ja sta pitati :)

wewa to kad bi imali privatna porodilista vjerujem da bi postojalo sve to sto si nabrojala a ovako mozemo samo zahvaliti Bogu ako sve protekne u redu i ako doktor u vremenu poroda bude raspolozen.
dok god tako razmisljamo, bice nam isto... krajnje je vrijeme da zene postanu aktivni sudionici u svojoj trudnoci, u zdravstvenoj skrbi, u brizi o svom plodu i djetetu kad se jednom rodi.
iskustva iz RH pokazuju da je moguce mijenjati svijet nabolje - tamo postoje rodilista koja su uspjesnija od privatnih, gdje zene mogu dobiti porod kakav zele bez da plate sumanute cifre.
naravno, da imam novaca, onog trena kad aBd bude vrijeme za razmisljanje o nacinu poroda, otisla bih u austriju u neku od kuca za porode. ali sigurno mozemo uciniti nesto i u svojoj zemlji - udruzenje DjeCa radi na unapredjenju prava trudnica i porodilja vec par godina, a izvrsno saradjuju s Opcom bolnicom :thumbup:
encian

#181 Re: Trudnjače online

Post by encian »

joj wewa, ja ne smjedoh da to sve nabrojim. ali hajde da dodamo jos gel i drip rutinski i klistiranje i brijanje.

ja imam super sjecanje na svoj porod. niko me nije ni na sta silio, sve su mi objasnili, za sve me pitali. nije bas bilo lako, pogotovo zbog postojecih povreda, ali meni u glavi mir, dostojanstvo, sjecanje kako sam bebu izvukla sa doktorom i odmah je privila na grudi.

sjecam se da je bila jedna babica i jedna studentica na 7 porodilja tu noc, ali meni nijednog trenutka nije nedostajalo paznje i utjehe. takodjer doktor je dosao u 2 ujutro iako nije bio dezurni jer sam ja njegova obaveza i njegova plata. pa kako drugi mogu a mi ne mozemo :? pa nismo ni glupi ni lijeni. zasto bosanske porodilje moraju razmisljati o tretmanu u bolnici kad se odlucuju za drugo, trece dijete???
encian

#182 Re: Trudnjače online

Post by encian »

duboka_misao wrote:

:-D :-D :-D ima li kakvih naznaka? mucnina? nemir? je li izasao mucous plug (kako god se zove kod nas)??

uzivaj!!
beautyfool

#183 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

wewa wrote: dok god tako razmisljamo, bice nam isto... krajnje je vrijeme da zene postanu aktivni sudionici u svojoj trudnoci, u zdravstvenoj skrbi, u brizi o svom plodu i djetetu kad se jednom rodi.
iskustva iz RH pokazuju da je moguce mijenjati svijet nabolje - tamo postoje rodilista koja su uspjesnija od privatnih, gdje zene mogu dobiti porod kakav zele bez da plate sumanute cifre.
naravno, da imam novaca, onog trena kad aBd bude vrijeme za razmisljanje o nacinu poroda, otisla bih u austriju u neku od kuca za porode. ali sigurno mozemo uciniti nesto i u svojoj zemlji - udruzenje DjeCa radi na unapredjenju prava trudnica i porodilja vec par godina, a izvrsno saradjuju s Opcom bolnicom :thumbup:
Ne znam ali ja licno nebi si priustila taj luksuz da nisam aktivan sudionik u vodjenju svoje trudnoce tj da sam neinformisana o samoj trudnoci kao i o promijenama u trudnoci iz tog razloga sam vodila trudnocu privatno jer sam htjela odgovore na sva svoja pitanja a i da dr. ima dovoljno vremena za mene i za bebu, jos samo da me je mogla poroditi bila bih prezadovoljna :) ali nazalost poroditi sam se morala ili na jezeru ili drzavnoj bolnici.
Bilo bi lijepo kad bi gradjanin BIH imao neka prava koja se postoju pa bi onda mogli pricati o pravima trudnica, o pravima penzionera, pravima djece i slicno...
Zagreb ima najmanje 5 ustanova za porod, dakle konkurencija radi svoje i samim tim prava porodilja su daleko veca :) mi sa 2 porodilista nazalost nismo ni blizu tome.
Envy

#184 Re: Trudnjače online

Post by Envy »

......
Last edited by Envy on 12/01/2012 09:51, edited 1 time in total.
beautyfool

#185 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Envy wrote:Dali u porodilistima gdje cete biti dozvoljen porodaj uz prisustvo oca?
dozvoljen je i u Opstoj bolnici i na Jezeru
wewa

#186 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

beautyfool wrote:
wewa wrote: dok god tako razmisljamo, bice nam isto... krajnje je vrijeme da zene postanu aktivni sudionici u svojoj trudnoci, u zdravstvenoj skrbi, u brizi o svom plodu i djetetu kad se jednom rodi.
Ne znam ali ja licno nebi si priustila taj luksuz da nisam aktivan sudionik u vodjenju svoje trudnoce tj da sam neinformisana o samoj trudnoci kao i o promijenama u trudnoci iz tog razloga sam vodila trudnocu privatno jer sam htjela odgovore na sva svoja pitanja a i da dr. ima dovoljno vremena za mene i za bebu, jos samo da me je mogla poroditi bila bih prezadovoljna :) ali nazalost poroditi sam se morala ili na jezeru ili drzavnoj bolnici.
Bilo bi lijepo kad bi gradjanin BIH imao neka prava koja se postoju pa bi onda mogli pricati o pravima trudnica, o pravima penzionera, pravima djece i slicno...
Zagreb ima najmanje 5 ustanova za porod, dakle konkurencija radi svoje i samim tim prava porodilja su daleko veca :) mi sa 2 porodilista nazalost nismo ni blizu tome.
vidis, porodilista koje ima najbolju reputaciju medju porodiljama u RH nisu u Zg, vec u daleko manjim gradovima - Rijeci i Varazdinu, u sredinama u kojima konkurencije nema. ali ima osoblja spremnog oslusnuti potrebe onih zbog kojih i dolaze na posao. a to je sve sto nama treba - malo otvorenosti za drugo, drugacije, nikakva ulaganja niti izvoljevanja. za neometan fizioloski porod treba samo vrijeme, strpljenje i babica koja prati porodilju, ni manje, ni vise.

da se bogdo svi informisemo o svom zdravlju i svojim pravima, svima bi nam bilo lakse - i ljekarima i pacijentima i trudnicama koje nisu pacijenti nego zene koje prolaze najprirodniju fazu u stvaranju covjeka.
Envy

#187 Re: Trudnjače online

Post by Envy »

......
Last edited by Envy on 12/01/2012 09:50, edited 1 time in total.
beautyfool

#188 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Envy wrote:
beautyfool wrote:
Envy wrote:Dali u porodilistima gdje cete biti dozvoljen porodaj uz prisustvo oca?
dozvoljen je i u Opstoj bolnici i na Jezeru
U svakoj u kojoj je dozvoljeno,ne poradajte se bez oca,neka prisustvuje nezanoravni trenutci... :thumbup:
Moj je prisustvovao i ja bi savjetovala svakoj trudnici da povede muza ali koliko sam primijetila u praksi je to rijetkost.
duboka_misao

#189 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

encian wrote:
duboka_misao wrote:

:-D :-D :-D ima li kakvih naznaka? mucnina? nemir? je li izasao mucous plug (kako god se zove kod nas)??

uzivaj!!
we are unplugged :D odavno, mucnine ionako imam stalno :( otvoreni smo 3 cm bili prosle sedmice idemo veceras opet na pregled pa da vidimo dalje, sa bebom i vodom je sve ok pa nece da provociraju porod.
wewa

#190 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:
encian wrote:
duboka_misao wrote:

uzivaj!!
we are unplugged :D odavno, mucnine ionako imam stalno :( otvoreni smo 3 cm bili prosle sedmice idemo veceras opet na pregled pa da vidimo dalje, sa bebom i vodom je sve ok pa nece da provociraju porod.
super mi to zvuci, mada pretpostavljam da si vec nestrpljiva... ali kad krene, moglo bi to zacas aBd :thumbup:
beautyfool

#191 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

wewa moguce da i mi imamo bolje osoblje u manjim gradovima BIH, s obzirom da nemaju toliko puno poroda kao u Sarajevu imaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji ali vjerujem da komplikovanije trudnoce ipak salju u Sarajevo zbog toga sto ipak mi imamo bolju opremu i vise osoblja.
Eh tako nam je kako nam je, samo ne razumijem sto jos niko u Sarajevu nije otvorio privatno porodiliste, bila bi odlicna investicija, doduse nacula sam da nase ministarstvo ne dozvoljava da se privatnici bave time ali ko zna imali istine u tome :?
beautyfool

#192 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

duboka_misao ih pa tebi je to vec uveliko krenulo, vjerujem da cete ostavit veceras, sretno sa porodom, da bude lagan i brz :)
duboka_misao

#193 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

ma iskreno vise dojadilo, iako je sve uredu, opet ona suhva cim predje termin da nesto nije ok, cim nije na vrijeme al et vidjecemo !
wewa

#194 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

beautyfool wrote:wewa moguce da i mi imamo bolje osoblje u manjim gradovima BIH, s obzirom da nemaju toliko puno poroda kao u Sarajevu imaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji ali vjerujem da komplikovanije trudnoce ipak salju u Sarajevo zbog toga sto ipak mi imamo bolju opremu i vise osoblja.
Eh tako nam je kako nam je, samo ne razumijem sto jos niko u Sarajevu nije otvorio privatno porodiliste, bila bi odlicna investicija, doduse nacula sam da nase ministarstvo ne dozvoljava da se privatnici bave time ali ko zna imali istine u tome :?
istina je da aktuelni zakon ne dozvoljava otvaranje privatnih porodilista - a kakvi su nam privatni ginekolozi, ja bih rekla da to nije ni losa stvar, cast izuzecima (dobri privatnici koje znam ni ne bi se prihvatili takvog posla).

ne znam sta bih rekla o osoblju u manjim gradovima: gledala sam prilog o travnickom porodjajnom odjelu i snimali su porod koji je upravo trajao - ne bih to nikome pozelila, zena u polozaju kukca, drip prikljucen, epiziotomija izvrsena, bebu kupaju pod hladnom vodom iz pipe... a sve to moze daleko njeznije, prirodnije, ljepse, sporije - samo fali volja, valjda.
wewa

#195 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:ma iskreno vise dojadilo, iako je sve uredu, opet ona suhva cim predje termin da nesto nije ok, cim nije na vrijeme al et vidjecemo !
koji termin? procijenjeni po uzv, po menstruaciji ili? normalna trudnoca traje 40 +/- 2 sedmice, pa ako nisi trudna pune 42 sedmice, nemas brines :wink:
beautyfool

#196 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

duboka_misao wrote:ma iskreno vise dojadilo, iako je sve uredu, opet ona suhva cim predje termin da nesto nije ok, cim nije na vrijeme al et vidjecemo !
ma nemogu oni nikad znati kad je tacno vrijeme, i ja sam presla termin, doduse samo 2 dana.
Na osnovu CTG-a oni u zadnjim danima vide jeli sve uredu, ako je sta problematicno zadrzali bi te ili bi ti provocirali porod, eto vec je krenulo, jeli imas kakve bolove ili nesto ?
Bihnela

#197 Re: Trudnjače online

Post by Bihnela »

encian u kojoj bolnici si se porodila

wewa ja sam, iskreno tek nedavno cula o organizaciji Djeca, pozitivno sam iznenadjena da takva organizacija radi u sarajevu, citala sam da imaju i grupu za podrsku dojenju...ali ne bi skodilo malo reklame o njihovom radu...znas li kakva je i da li uopste ima saradnje ove organizacije sa porodilistem Jezero...zavidim Hrvaticama na mogucnosti izbora i na udrugi Roda...
wewa

#198 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

Bihnela wrote:encian u kojoj bolnici si se porodila

wewa ja sam, iskreno tek nedavno cula o organizaciji Djeca, pozitivno sam iznenadjena da takva organizacija radi u sarajevu, citala sam da imaju i grupu za podrsku dojenju...ali ne bi skodilo malo reklame o njihovom radu...znas li kakva je i da li uopste ima saradnje ove organizacije sa porodilistem Jezero...zavidim Hrvaticama na mogucnosti izbora i na udrugi Roda...
iskreno, ne znam za Jezero - mozda da posaljes mail s upitom na adresu udruzenja? imaju i super forum ;) a ima i grupa na FB :thumbup:

DjeCa super rade i pred njima je svijetla buducnost, a iza Rode hrpa truda i rada i iskustva, znam iz prve ruke :wink:
beautyfool

#199 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

wewa wrote:
beautyfool wrote:wewa moguce da i mi imamo bolje osoblje u manjim gradovima BIH, s obzirom da nemaju toliko puno poroda kao u Sarajevu imaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji ali vjerujem da komplikovanije trudnoce ipak salju u Sarajevo zbog toga sto ipak mi imamo bolju opremu i vise osoblja.
istina je da aktuelni zakon ne dozvoljava otvaranje privatnih porodilista - a kakvi su nam privatni ginekolozi, ja bih rekla da to nije ni losa stvar, cast izuzecima (dobri privatnici koje znam ni ne bi se prihvatili takvog posla).

ne znam sta bih rekla o osoblju u manjim gradovima: gledala sam prilog o travnickom porodjajnom odjelu i snimali su porod koji je upravo trajao - ne bih to nikome pozelila, zena u polozaju kukca, drip prikljucen, epiziotomija izvrsena, bebu kupaju pod hladnom vodom iz pipe... a sve to moze daleko njeznije, prirodnije, ljepse, sporije - samo fali volja, valjda.
Ma i nemoraju lokalni privatnici da otvaraju porodiliste, nasi svakako nemaju para za to, pa Jezero je rekonstruisano na osnovu donacija vec kad bi neki stranci investirali i otvorili privatno porodiliste to bi bilo super, tek tad bi porodilje dobile uslove i tretman koji zasluzuju plus sto bi se otvorila dodatna radna mjesta :-D ma ljepota ali s obzirom da zakon ne dozvoljava onda mozemo samo da mastamo o tome. :-)
duboka_misao

#200 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

beautyfool wrote:
ma nemogu oni nikad znati kad je tacno vrijeme, i ja sam presla termin, doduse samo 2 dana.
Na osnovu CTG-a oni u zadnjim danima vide jeli sve uredu, ako je sta problematicno zadrzali bi te ili bi ti provocirali porod, eto vec je krenulo, jeli imas kakve bolove ili nesto ?

ctg idem svaki drugi dan. sve ok, junior se kicka neumorno, imam samo bolove u karlici kao da sam vozila biciklo pa se upalili mishici al to je vise dosadno nego bolno :D

@wewa ova sedmica sad je 42-ga tako da smo jos u tom nekom roku,nisam ja panicar nego svi pitaju a sto en izlazi ko da se mora roditi u dan, mislim da ih djete bojkotuje namjerno ! :D
Post Reply