DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
michio

#176 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Ako bi sad prestali osveta bi bila strašna. Narod sada mora ići do kraja.
Desert Wind

#177 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

michio wrote:Ako bi sad prestali osveta bi bila strašna. Narod sada mora ići do kraja.
nema od tog nista - narod se naoruz'o za sekund i dosta armijskih snaga preslo na stranu naroda...
najvece je pitanje kakvo ce biti uredjenje drzave i sta ocekuje drzavu nakon ovog picvajza
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#178 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Desert Wind wrote:
michio wrote:Ako bi sad prestali osveta bi bila strašna. Narod sada mora ići do kraja.
nema od tog nista - narod se naoruz'o za sekund i dosta armijskih snaga preslo na stranu naroda...
najvece je pitanje kakvo ce biti uredjenje drzave i sta ocekuje drzavu nakon ovog picvajza
Oni kroz tradiciju imaju kult oruzija,vjerovatno jako puno kalasnjikova je na tom trzistu... :D ...il' se radi o nekom drugome namjenskom i iz nekih centara naoruzavanju???
Last edited by -LIBERO- on 21/02/2011 14:46, edited 1 time in total.
Desert Wind

#179 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

plus to armija je predavala svoje oruzje i otvorila skladista pobunjenicima na dosta tacki i kasarni.... tako da nema vise labavo... sto recimo nije slucaj u egiptu gdje su promubaraksi imali oruzje dok su pobunjenici bili nenaoruzani totalno...
gledam na dzeziri javljaju se u studio politicki egzilanti i svi uglavnom pricaju o jedinstvu drzave te niko ne spominje plemenske podjele i razracunavanja tako da to daje nadu u neki bolji poredak...

Gaša je definitivno pao - ostaje da se vidi kakva ce biti organizacija drzave sada nakon njega - vrlo vjerovatno neka plemensko-parlamentarna vlast... mislim da nece biti nekih plemenskih podjela drzave na nacin da neki otimaju dijelove zemlje za sebe.... jer svi pricaju o narodu Libije...

volio bih da se ovaj momak javi iz tripolija jer koliko sam vidio bilo je borbi i sukoba u toku noci u Tripoliju
cocochanel

#180 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by cocochanel »

pa otprilike je tako da tamo samo nemoj piti alkohol i biti protiv gadafija.. i sve ti je dozvoljeno.
Libijci su sve imali, i tamo je poznato da nema siromasnog libijca, bar ne po nasim standardima. Sto se tice afrikanaca
i ostalih koji dolaze da rade tamo, oni jesu siromasniji, ali dolaze tu jer su njihove zemlje siromasnije i jer tamo posla nema..
Ovim ratom ce samo potrositi silne novca, i na kraju ce opet imati nekog diktatora, jer taj narod nije za demokratiju, mislim da mentalno jos nisu stigli do tog stepena..pitanje je samo da li ce taj novi diktator biti velikodusan prema svom narodu kao gadafi..tesko..
Sto se tice bih, mi cemo puno izgubiti..
Libyano

#181 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Hocemol redom :-D

Prvo da odgovorimo na upit vezan za vjerske slobode u Libiji: Ovdje jedino sto je na neki nacin diskriminirano od islamskih frakcija su selefije i to iz razloga sto postoji animozitet prema S. Arabiji i bojazan da isti ne postanu ekstremni, sto se i kod nas znalo desavati.

Sve ostale frakcije, mezhebi, skole funkcionisu zajedno i nema odvojenih dzamija i nekih pojava tog tipa. Ostale religije niko ne dira, svi imaju slobodu ispoljavanja svoje religije sa jednim izuzetkom, a to su Zidovi, kojima nije ni ulazak u zemlju dozvoljen. Necu da spominjem koliko se krilo kada je Alkalaj dolazio.

Trenutno stanje u Tripoliju i ostatku Libije: nista se ne desava, sukoba nema jer se policija i vojska povukla po naredbi Gadafija. Razlog tome je sinocna ponuda Sejfulislama pobunjenicima. Dao im je 48 sati da razmisle zele li nastaviti sa sukobima ili zele reforme i otvaranje nove stranice u historiji zemlje. Sada su ovi na ulicama sami, kao kontrolisu sve zivo, ponegdje nesto preuzmu ili zapale neku policijsku stanicu... Ne znam hoce li biti sta veceras, cisto sumnjam, ali ako je racunica tacna sutra navece ce zemlja da gori ukoliko ovi ne povuku pravi potez.

Moje misljenje je da ima istine kada je rekao da vojska nije znala da se nosi sa pobunjenicima zbog neiskustva, bojeci se za svoj zivot. Cinjenica je da decenijama nisu vidjeli sukoba ocima. I mislim da im je pusteno protekla dva dana da se vidi sta zele. Tek sada ce da nastanu prave borbe... Volio bih da nisam u pravu i da do toga ne dodje...

Mi smo danas pripremali plan evakuacije nasih ljudi, veoma je moguce da vec sutra bude organizovan jedan avion prvenstveno zena, djece i starijih ljudi. Cilj nam je povuci i nase gradjane iz kriticnih podrucja, kako ne bi bili direktno na udaru. Sutra cemo vidjeti koliko smo uspjeli u tome. Zasad niko nase ljude ne dira, mada imamo veliki broj nasih radnika u Bengaziju i Derni. U oba grada nasi radnici rade u cementarama, imamo medicinski kadar u bolnicama oba grada... Svi su zasad dobro. Skupina iz Jalo-a je krenula obalnim putem prema Tripoliju, ali nisu uspjeli proci, vraceni su kod Adzudabije pa je jedan dio njih otisao nazad, a drugi ostao u Adzudabiji na konaku, nadajuci se brzom raspletu.

U Tripoliju benzinske ne rade, pekare prodaju hljeb fiksno po osobi, jer je navala ogromna na pekare. Dopune za mobilne je skoro pa nemoguce naci, a nisu ni potrebne jer mobilni skoro pa nikad i ne rade :-D
Prodavnice su poluprazne, ljudi uzimaju zalihe hrane za sedmicu-dvije...

Dosta zasad :D Kad bude jos novina pisacu opet. :sax:
Desert Wind

#182 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

:thumbup:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#183 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

nemoguće da je ovo samo bunt naroda. tunis, egipat, sad libija...bahrejn...jemen...

"the New World Order"...

:thumbup:

šta ćemo mi sa našom državom? ne mozemo ni protestvovati. ne zna se ni gdje je ni ko je vlast, niti ima li države uopće.

jedemo banane.
Desert Wind

#184 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

ja na vrijeme razgulio da nesto napravim sa zivotom - bilo sta sto sam pokus'o kod nas - kaze previse pravis pametan :mrgreen:

haj ti marinko vani... :mrgreen:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#185 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

nama na vestima rekli da je izasao jedan snimak na netu o ubistvu i spaljivanju tela 60 vojnika...Navodno Gadafi je naredio vojsci da puca na civile,i 60 njih su odbili..pa je naredio da ih ubiju i tela su im javmo spaljivanja
jel ovo istina?

preuzeto sa jednog foruma.
anthraxQ

#186 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

Desert Wind wrote:ja na vrijeme razgulio da nesto napravim sa zivotom - bilo sta sto sam pokus'o kod nas - kaze previse pravis pametan :mrgreen:

haj ti marinko vani... :mrgreen:

Deutschland uber alles? aaa?

:run: :thumbup:
Desert Wind

#187 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

a šta da radim jaro... vuce me frajer ko majmuna za 20 marki dnevnice pravi od mene debila - ja u odijelu skockan da reprezentujem firmu kako treba 5 jezika stranih govorim "de malo pometi ovo i prebrisi pod" :lol: :lol:
mom starom godi zeljezara - i kad mom starom godi ovakvo stanje onda ne mogu nista bolje od naroda ocekivat....
anthraxQ

#188 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

Desert Wind wrote:a šta da radim jaro... vuce me frajer ko majmuna za 20 marki dnevnice pravi od mene debila - ja u odijelu skockan da reprezentujem firmu kako treba 5 jezika stranih govorim "de malo pometi ovo i prebrisi pod" :lol: :lol:
mom starom godi zeljezara - i kad mom starom godi ovakvo stanje onda ne mogu nista bolje od naroda ocekivat....

daj recept. :-D

gdje se trebam upisati...?

bolje negdje drugo stranac nego ovdje mohikanac!
madner

#189 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

anthraxQ wrote:
nama na vestima rekli da je izasao jedan snimak na netu o ubistvu i spaljivanju tela 60 vojnika...Navodno Gadafi je naredio vojsci da puca na civile,i 60 njih su odbili..pa je naredio da ih ubiju i tela su im javmo spaljivanja
jel ovo istina?

preuzeto sa jednog foruma.
Jasta je, cim im je bacio djecu lavovima. :D
Kenan-sa

#190 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Kenan-sa »

Koliko shvatam ovog iz Libiye,demonstracije u toj drzavi niko nije ocekivao,cinjenica je da narod u Libiji zivi najbolje od svih africkih zemalja,cinjenica je da tu drzavu ne vole Izrael i SAD,i nekako mislim da iza ovih protesta stoje te cionisticke drzave i njihovi interesi,a to je izmedju ostalog kako doci do nafte itd itd...zadnja zemlja u svijetu u kojoj sam ocekivao demonstracije protiv vlasti je bila Libiya,zaista..ali eto desava se da je ovaj svijet nepredvidljiv ponekad i nelogican! da je BIH bogdo vladar kao Gadafi i da nam je zivotni standard kao u Libiji,bili bi najbogatija jugoistocna zemlja u Evropi,da je da je.....ali nije,mi imamo demokratske izabrane vodje,Dodika,Komsica..jebes standard i to kako ljudi zive,bitno je da imamo demokratiju u drzavi :D Nazalost od sukoba u Libiji velike posljedice ce osjetiti ekonomija u BIH,ali kao sto nas narod kaze,nek je ziva glava,a za sve ostalo se nekako moze...sudbina je jaca od svega!
michio

#191 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Od dobra se ne bježi.

Sigurno imaju neki razlog.
Indyra

#192 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Indyra »

MOLIM VAS DA LI NEKO IMA INFORMACIJU O TRENUTNOM STANJU U LIBIJI? ZARUČNIK MI JE OTISAO DA RADI I POSLJEDNJE STO ZNAM JEST DA SU KRENULI PREMA AERODROMU. LINIJE SU BLOKIRANE, JUTROS SE NESTO KRATKO USPIO JAVITI I TO JE TO...DALJE NE ZNAM STA SE DOGAĐA NITI KAKO IDE CIJELI POSTUPAK EVAKUACIJE...
UNAPRIJED HVALA SVIMA...
vesna555

#193 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by vesna555 »

Indyra wrote:MOLIM VAS DA LI NEKO IMA INFORMACIJU O TRENUTNOM STANJU U LIBIJI? ZARUČNIK MI JE OTISAO DA RADI I POSLJEDNJE STO ZNAM JEST DA SU KRENULI PREMA AERODROMU. LINIJE SU BLOKIRANE, JUTROS SE NESTO KRATKO USPIO JAVITI I TO JE TO...DALJE NE ZNAM STA SE DOGAĐA NITI KAKO IDE CIJELI POSTUPAK EVAKUACIJE...
UNAPRIJED HVALA SVIMA...
U kojem je gradu radio?
Znam za ove iz Jalua. Imas gore iznad, forumas koji je u Tripoliju je napisao za te radnike.
Libyano

#194 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Nema ovdje nista za 60 vojnika, culo bi se da je istina.
Trenutacno se nista ne desava, nikakvih aktivnosti nema, ukoliko bude veceras promjena, pisacu ovdje detaljno.
Neki su nasi danas otputovali, ne znam jesu li svi uspjeli posto su neke vratili zbog viza.
Ono sto je politika na aerodromu danas je da nema rezervisanja karata ranije, ide se na aerodrom, uzima se karta u agenciji gdje ima mjesta za bilo koji grad pa se dalje snalazi. Znam dvije djevojke koje su otisle za Ankaru pa ce odatle za Sarajevo traziti konekciju.
upaljac01

#195 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by upaljac01 »

Kenan-sa wrote:Koliko shvatam ovog iz Libiye,demonstracije u toj drzavi niko nije ocekivao,cinjenica je da narod u Libiji zivi najbolje od svih africkih zemalja,cinjenica je da tu drzavu ne vole Izrael i SAD,i nekako mislim da iza ovih protesta stoje te cionisticke drzave i njihovi interesi,a to je izmedju ostalog kako doci do nafte itd itd...zadnja zemlja u svijetu u kojoj sam ocekivao demonstracije protiv vlasti je bila Libiya,zaista..ali eto desava se da je ovaj svijet nepredvidljiv ponekad i nelogican! da je BIH bogdo vladar kao Gadafi i da nam je zivotni standard kao u Libiji,bili bi najbogatija jugoistocna zemlja u Evropi,da je da je.....ali nije,mi imamo demokratske izabrane vodje,Dodika,Komsica..jebes standard i to kako ljudi zive,bitno je da imamo demokratiju u drzavi :D Nazalost od sukoba u Libiji velike posljedice ce osjetiti ekonomija u BIH,ali kao sto nas narod kaze,nek je ziva glava,a za sve ostalo se nekako moze...sudbina je jaca od svega!

ne znam ja sam upravo cuo suprotno od ljudi koji su tamo bili i radili, tj da je cirkus drzava da jos nisu savladali stanovanje u stanovima i da i dalje kopaju rupe u brdima, ljudi skroz zatucani i nece da rade plus opijumi na svakom cosku...
Desert Wind

#196 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

sto ja znam 100% a bio sam tamo je da je to drzava uglavnom nepismenih zatucanih neobrazovanih ljudi...
i kao takvi su samo zivjeli od nafte... a takvima i nije tesko vladat 50 godina
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#197 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Evo sada su javili kod nas na vijestima da je vojna avijacija napala neke dijelove Libije gdje je najvece utociste pobunjenika. Nesto u tom stilu jer nisam bas najbolje cuo,paznju sam obratio tek kada sam cuo da je avijacija djelovala :shock:

Ako je to istina onda vjerovatno ima dosta mrtvih,jer kada avijacija djeluje tu nema labavo... :run:
kiky

#198 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kiky »

nikad tu više neče bit mira i stabilnosti ...
Libyano

#199 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Nema od avijacije nista, ovdje u Tripoliju barem...
Prelijetali su helikopteri, ali avioni nisu, pogotovo da su akcije poduzimali :)
Desert Wind

#200 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

2 borbena aviona libijske avijacije eskivirali naredjenje za napad i sletili na maltu:

http://www.maltatoday.com.mt/news/natio ... s-surrende

http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... pters-land
Last edited by Desert Wind on 21/02/2011 19:58, edited 1 time in total.
Post Reply