Sam svoj majstor

Post Reply
Filter

#176 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

novikorisnik wrote:Koje bi bile najbolje metode za skidanje tapeta?
eh drug. imaju nakve hemikalije i ima para (mislim na vodenu paru :D )
extra bi bilo ako imas negdje u podrumu onu prijeratnu dzidzu za ciscenje sa parom.
kao mjesanac usisivaca i cajnika
Image

izbusis rupice na tapetama i drljas sa ovom spravom dok se ne pocnu odvajati od zida.
malo copas spahtlom itd
ako nemas spravu, kupi hemiju, razmuti, otvori pendzer i mazi, copaj itd

nakon ove operacije, vise ces cijeniti obicno krecenje zidova

sretno :)
novikorisnik

#177 Re: Sam svoj majstor

Post by novikorisnik »

Filter wrote:
novikorisnik wrote:Koje bi bile najbolje metode za skidanje tapeta?
eh drug. imaju nakve hemikalije i ima para (mislim na vodenu paru :D )
extra bi bilo ako imas negdje u podrumu onu prijeratnu dzidzu za ciscenje sa parom.
kao mjesanac usisivaca i cajnika
Image

izbusis rupice na tapetama i drljas sa ovom spravom dok se ne pocnu odvajati od zida.
malo copas spahtlom itd
ako nemas spravu, kupi hemiju, razmuti, otvori pendzer i mazi, copaj itd

nakon ove operacije, vise ces cijeniti obicno krecenje zidova

sretno :)

U jednoj sobi sam ogulio prosle godine, i definitivno je lakse kad se malo nakvasi. Ja sam prskao obicnom vodom iz one prskalice za prozore. Pa me sad zanima ima li jos neka efikasnija metoda. Na suho ne bih nikome preporucio.
Sad nesto kontam kad kazes da pokusam sa parom, da ne bi bilo lose imati onaj cistac na paru, sto reklamiraju na top shop. Jer kad sam ja prskao toplom vodom, tapete su brze upijale vodu i brze bi se odvajale od zida.
Naravno, spahtla je alatka br.1.
Filter

#178 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

novikorisnik wrote: U jednoj sobi sam ogulio prosle godine, i definitivno je lakse kad se malo nakvasi. Ja sam prskao obicnom vodom iz one prskalice za prozore. Pa me sad zanima ima li jos neka efikasnija metoda. Na suho ne bih nikome preporucio.
Sad nesto kontam kad kazes da pokusam sa parom, da ne bi bilo lose imati onaj cistac na paru, sto reklamiraju na top shop. Jer kad sam ja prskao toplom vodom, tapete su brze upijale vodu i brze bi se odvajale od zida.
pegla na paru?? pritisnes puljku da fukne para.
ako je bas zapeklo, malo nafajtas. kilav posao, ali, trebao bi da funkcionise
Tirkiz

#179 Re: Sam svoj majstor

Post by Tirkiz »

nesto mi naumpade...u dogledno vrijeme u mojoj kuci bi trebalo "guliti" vec onako fin sloj jupol boje...e sad ja sve znam kako to treba odraditi, ali...

1. treba mi neki dobrovoljac ili vise njih koji bi to onako uz lagane pjesme drugarski odradili :D :D
2. ukoliko pod broj 1. nebi uspjelo...sta mislite dali bi bilo efekta da nabavim zracni kompresor pa da probam time skidati jupol sa zidova.---- nekako imam feeling da bi to ferceralo...ima li neko kompresor da proba pa da mi javi :)
eluna

#180 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

Filter wrote:
novikorisnik wrote: U jednoj sobi sam ogulio prosle godine, i definitivno je lakse kad se malo nakvasi. Ja sam prskao obicnom vodom iz one prskalice za prozore. Pa me sad zanima ima li jos neka efikasnija metoda. Na suho ne bih nikome preporucio.
vileda čarobne krpe MOKRE .... kvasiti zidove mlakom vodom, i dobro utljavati vodu u tapete, malkice se pričeka da ljepilo upije vlagu, pa lagano špahtlom skidati tapete ........... znala sam ih povući u komadu do plafona .......... eh da .............. ako imaš kućne stepenice, i skidaš od vrha teže je ...... uvijek sam kretala od poda prema plafonu, jer kad se dobro odradi kvašenje, skidanje tapeta ide kao od šale :)
%tacno*

#181 Re: Sam svoj majstor

Post by %tacno* »

Image
i rijesen problem tapeta :D
same spadaju... :-)
novikorisnik

#182 Re: Sam svoj majstor

Post by novikorisnik »

eluna wrote:
Filter wrote:
vileda čarobne krpe MOKRE .... kvasiti zidove mlakom vodom, i dobro utljavati vodu u tapete, malkice se pričeka da ljepilo upije vlagu, pa lagano špahtlom skidati tapete ........... znala sam ih povući u komadu do plafona .......... eh da .............. ako imaš kućne stepenice, i skidaš od vrha teže je ...... uvijek sam kretala od poda prema plafonu, jer kad se dobro odradi kvašenje, skidanje tapeta ide kao od šale :)

Kupio neki dan onaj cistac na paru sa top-shopa i uzmem da probam samo na jefnom cosku u kuhinji i zaista sam impresioniran. Oko tacke gdje se prisloni para, odlijepi se dodatnih 10tak cm povrsine u tom krugu. Ako tako bude tako do kraja isplatice se čistač :). Jedva cekam da zavrnem rukave i obletim kuhinju, pa da prenesem utiske. Ako se ne javim, vjerovatno sam otisao da razbijem čistač...
eluna

#183 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

ej novajlijo ................. TEHNIKA NARODU ............a ne razbijaj čudo - MORE koristit čemu drugom :D :D
WildRedRose

#184 Re: Sam svoj majstor

Post by WildRedRose »

pa ne treba vam neki uredjaj da skinete tapete, ljudi, sta vam je :D

samo krpu nahvasite fino, malo trackate po tapetama, da ono fino kapa, i lagaaanoo gulite .. spahtla naravno je obavezna , ostalo muzika, zivci, zezancija i eto ga :D
Lounge Act

#185 Re: Sam svoj majstor

Post by Lounge Act »

sam svoj majstor za roletne ;)
Image
Image
BolanBolan
Location: "Get the fuck out of London, you dumb fucks. Get to Bruges."

#186 Re: Sam svoj majstor

Post by BolanBolan »

Farbam stolariju, prvi put u životu, i pojavljuju se nekakve tačkice (balončići, plikovi) koje se tu i tamo povlače tokom sušenja, ali ih ipak ostaje solidno, znali ko u čemu bi mogao biti problem?
Lounge Act

#187 Re: Sam svoj majstor

Post by Lounge Act »

jedino sto mi pada na pamet je da nisi dobro ocistio povrsinu nakon smirglanja, nije mi se to nikad desilo, a farbala sam stolariju, a i namjestaj vise puta
moguce ako si radio valjkom da on ostavlja baloncice iza sebe :?
BolanBolan

#188 Re: Sam svoj majstor

Post by BolanBolan »

Lijepo sam očistio, a jesam valjkom... Evo i slika:

Image
Danguba

#189 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

BolanBolan wrote:Farbam stolariju, prvi put u životu, i pojavljuju se nekakve tačkice (balončići, plikovi) koje se tu i tamo povlače tokom sušenja, ali ih ipak ostaje solidno, znali ko u čemu bi mogao biti problem?
nije dovoljno suho drvo.
pojavljuju se baloncici pa poslije puknu i tu ostaje rupica. pojavljuje se samo ako vlaga zeli naglo da izadje iz drveta. to su mahom osuncane strane koje su prije toga (ili zbog kise ili nekih drugih razloga) povukle vlagu.
Lounge Act

#190 Re: Sam svoj majstor

Post by Lounge Act »

moze biti i da je razlog ako je stolarija ranije mazana bojama na uljanoj bazi, a vi sad stavljate nitro, nitro nagriza staru farbu nema veze sto ste smirgali i cistili - nitro boje se ne mogu mazati na ostale boje
Danguba

#191 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

Lounge Act wrote:jedino sto mi pada na pamet je da nisi dobro ocistio povrsinu nakon smirglanja, nije mi se to nikad desilo, a farbala sam stolariju, a i namjestaj vise puta
moguce ako si radio valjkom da on ostavlja baloncice iza sebe :?
valjak ostavlja mjehurice iza sebe ako nije dobro pripremljen za farbanje.
prije farbanja valjak treba osloboditi dlacica koje su slobodne. to se radi sa ljepljivom trakom preko koje se valja valjak dok ga ne ''ocupa''. na traci ce ostati sve dlacice koje nisu cvrste. nikada valjak ne potapati prvo u razredjivac. ako se to i uradi treba ga uvaljati na nekoj dasci, novinama...posusiti da u njemu nema razredjivaca. valjak ostavlja mjehurice i ako nije dobro uvaljan da iz njega izadje zrak. znaci, potopiti ga u farbu i opet na dekoj dasci ili novinama dobro ga pritisnuti da farba udje u sve pore pa ga tek onda opet potopiti u farbu, ocijediti i poceti farbanje.
shandrprcSA

#192 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

BolanBolan wrote:Lijepo sam očistio, a jesam valjkom... Evo i slika:
predji ponovo valjkom preko mjehurica ali sad nemoj pritiskati ( samo nasloni ) valjak ;)
Lounge Act

#193 Re: Sam svoj majstor

Post by Lounge Act »

@danguba - korisno, nisam znala to za valjak jer uvijek koristim cetke
@shandrprcSA - mjehurici koji su ispod nece nestati ako ponovo predje valjkom preko njih, to bilo samo fuserenje i zamaskiravanje problema koji nece tako nestati. ako je u pitanju uljana podloga, a sad nitro dosao preko jedino se moze sve osmirglati, premazati novom podlogom i zavrsnom bojom
shandrprcSA

#194 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

predpostavljam da govori o spuzvastom valjku...kad predje sa istim bojom, odmah nakon toga neka predje samo nek' ne pritiska i niti jedan mjehuric nece ostati...mali milion puta uradio ovako i nakon susenja kao da si sa vodobrusnim p1000 presao preko vrata :run:
shandrprcSA

#195 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

u mlaku vodu umocis macak i predjes preko tapeta kao da krecis, sacekas da upije i skidaj...teze dijelove malom sparhtlom skines
BolanBolan

#196 Re: Sam svoj majstor

Post by BolanBolan »

Evo mene, sa problema na problem! :D Ovako...
Prvo neki uvod, koristio sam farbu na bazi ulja, jer mi je tako savjetovao prodavač, kao postoji šansa da mi Nitro "podigne" raniju farbu, a htio sam njega uzeti. Prije farbanja sam sve super pripremio što se tiče obrade...
Sad problem koji se javio sa tim mjehurićima i nije mi više toliki problem, kako se suši super izgleda, te tačkice su zanemarive, to kažem iako sam u neku ruku teški perfekcionista! :-)
Uzmem drugi valjak za drugi štok, kontam da nije do tog, ovaj ranije je bio spužvati a uzmem sad - pa kako da ga nazovem - "dlakavi"! :-D I tu nastaje novi problem! Vidio sam ovdje savjet od Dangube i ljepljivom trakom oslobodio dlačice sa valjka... na početku mi sve djelovalo super, nema mjehurića, ali kad sam pogledao na mjesta gdje sam već prešao farbom, nakon što se malo ujednačila, vidim dlačica hiljadu! I sad ne znam šta da radim, tu bi mi trebao savjet, mogu li kad se lijepo osuši prešmirglati gdje su dlačice izražene te ponovo farbati?

Na kraju sam za druga dva štoka uzeo opet stari valjak, prefarbao i mogu reći da oni super sad za sad izgledaju, za divno čudo mjehurića/tačkica nije bilo! Hvala na dosadašnjim savjetima. :wink:
Danguba

#197 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

BolanBolan wrote:Evo mene, sa problema na problem! :D Ovako...
Prvo neki uvod, koristio sam farbu na bazi ulja, jer mi je tako savjetovao prodavač, kao postoji šansa da mi Nitro "podigne" raniju farbu, a htio sam njega uzeti. Prije farbanja sam sve super pripremio što se tiče obrade...
Sad problem koji se javio sa tim mjehurićima i nije mi više toliki problem, kako se suši super izgleda, te tačkice su zanemarive, to kažem iako sam u neku ruku teški perfekcionista! :-)
Uzmem drugi valjak za drugi štok, kontam da nije do tog, ovaj ranije je bio spužvati a uzmem sad - pa kako da ga nazovem - "dlakavi"! :-D I tu nastaje novi problem! Vidio sam ovdje savjet od Dangube i ljepljivom trakom oslobodio dlačice sa valjka... na početku mi sve djelovalo super, nema mjehurića, ali kad sam pogledao na mjesta gdje sam već prešao farbom, nakon što se malo ujednačila, vidim dlačica hiljadu! I sad ne znam šta da radim, tu bi mi trebao savjet, mogu li kad se lijepo osuši prešmirglati gdje su dlačice izražene te ponovo farbati?

Na kraju sam za druga dva štoka uzeo opet stari valjak, prefarbao i mogu reći da oni super sad za sad izgledaju, za divno čudo mjehurića/tačkica nije bilo! Hvala na dosadašnjim savjetima. :wink:
:-) :-)

Los ti ''dlakavi'' valjak. Ti valjci se rade od raznih materijala ali probaj kupiti malo skuplji i od velursa. Ni slucajno koristiti one sto su skoro isti a koriste se za jupol. Samo uradi onako kako sam opisao i uvijek probaj neka nevidljiva mjesta farbati dok se valjak malo ne potrosi.
Kada se ovo osusi ponovo osmirglaj i uradi jos jedan sloj. Ja cesto farbam i uvijek velurs valjcima i na 20 m2 ostavi jednu ili nijednu dlacicu koju odmah uocim i odstranim vrhom shpahtle.
eluna

#198 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

Hemel wrote:
suncokret_1984 wrote:treba mi savjet...
imam neki sto i stolice koji su prefarbani u tamnu boju, skoro pa crna, da li je to lak ili farba, nisam sigurna ne razumijem se..
ja bih da skinem tu boju, da mi ostane boja drveta..eh sad koji je najlaksi nacin da to uradim?
cula sam i da postoji neko sredstvo za skidanje farbe sa drveta, sto bi za mene i bio najlaksi nacin(sama cu da radim :-) ), pa ako neko ima iskustva ili kakav savjet bila bih zahvalna :)
a dje slika... :-)
trebas prvo reci cime je ofarbaT taj sto...
na jednoj temi sam detaljno objasnio kako se uklanja farba...
ovo će i meni trebati - ali dok dođe na red :-D
P308

#199 Re: Sam svoj majstor

Post by P308 »

Zanimljivo a nije tesko:

Image
eluna

#200 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

P308 wrote:Zanimljivo a nije tesko:

Image
eeee ovo sam vidjela na fejsu, i planiram da si napravim, samo ne znam gdje da nađem ove "fine gajbice" :roll:
Post Reply