Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BISCANIN2

#176 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Gume užas,jedva sam skontao onaj fazon noga lijeva pod sic,čuje se nešto u lijevom prednjem točku kad idem u off,kočnica mi šišti unutra kad je malo pritisnem bude ok ,volan u onom za mjenjanje ugla ima lokera nije bas stabilan .Preglednost nije ko u mitsu iako je mitsu veći ,stabilnost u krivinima nije ko u mitsu ali o tom cu kad sredim gume i trap,svjetlost na instrument tabli slaba ,redukcije rade i ludnica sta sam izradio sa njim .Motor moćan i u off je premoćan ,jedino što ručica za redukcije ne ide glatko ko kod mitsua,kod mitsu kvačilo i sve lijepo klizi ,ovdje treba pogoditi .
Napravio sam malu demosntraciju parkiranja tereneca na parkingu,nije ga zaustavila obuća koja je za smeća bila odavno.
Sad moram remenje pod hitno promjeniti,i gume ,ulje, pa vidjeti volan .
BISCANIN2

#177 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

He he sabihile jos jedan krug sa obitelji ,he he zvuk 6 cilindara neprocjenjivo, jest da je žara pošto je na gorivo ali koga
bebe ,još samo da precizno uhafizam redukcije .
herbert mekfjuger

#178 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

BISCANIN2 wrote:He he sabihile jos jedan krug sa obitelji ,he he zvuk 6 cilindara neprocjenjivo, jest da je žara pošto je na gorivo ali koga
bebe ,još samo da precizno uhafizam redukcije .
:thumbup: :thumbup: to je to :D
kreso_atac

#179 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Nisam shvatio to oko volana, servo je inače kod Jeepa jako osjetljiv za lakše manevre na terenu, pa teško se u početku naviknuti ići totalno pravo i to. Što se tiče redukcija, treba da to ide glatko. Možda mjenjač ne ubaciš u R kada mijenjaš? Kada ideš u LO obavezno mjenjač mora u N. Znači kada mijenjaš pozicije ako si bio u D, mjenjač moraš u R pa onda odabrati šta želiš na reduktoru, i onda mjenjač vratiš u D. To za sve slučajeve osim LO (gdje mjenjač ide u N). Naravno ako je vozilo u pokretu, onda samo ručicu reduktora povučeš gdje želiš i to je to. Btw koji reduktor je unutra? Koje pozicije imaš? Je li ima 2wd, ako ima onda je 242. u instrument tablu možeš ubaciti led sijalice ako ti baš toliko smeta, ali navikne se i na to. Doduše ne znam koliko je to slabo, dovoljno dobro se vidi noću, barem bi trebalo tako biti. I stabilnost u krivinama hmm, zbog malog međuosovinskog razmaka istina ko sjedi nazad malo će ga "bacati", ali ne vjerujem da je to nešto drastično različito od Pajera. Moguće da mu liftkit smeta u krivinama. Uglavnom, i sa takvim gumama ima on kapaciteta za igranje po ovom snijegu, samo pripazi nizbrdo kada se spuštaš, jer ipak sa lošim gumama malo treba biti oprezniji. Preporučujem gume BF goodrich winter slalom za snijega, super gume. Ili michelin cross terrain. Jesi mu probao kickdown kako radi? Kada recimo u D ide 50-60 po asfaltu, ili više kada je u četvrtoj pa kada mu naglo daš gas, je li vrati nazad i na nešto preko 2000 obrtaja, to trebaš doživjeti, da vidiš tek onda kako 4.0 grize :-D Jer on je glavni na negdje oko 2200 obrtaja. Ili overdrive isprobaj kada obilaziš, tada će sam vratiti u nižu.
BISCANIN2

#180 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Imam lufta u volanu gore ,na mitcu sam mogao mjenjati ugao volana naprijed nayad gore dole ,e to kod ovog čire kao da je nešto pokvareno pa ima lufta???

Možda mjenjač ne ubaciš u R kada mijenjaš? Kada ideš u LO obavezno mjenjač mora u N. Znači kada mijenjaš pozicije ako si bio u D, mjenjač moraš u R pa onda odabrati šta želiš na reduktoru, i onda mjenjač vratiš u D
E OVO MI JE BITNO .
Btw koji reduktor je unutra? Koje pozicije imaš?
Imam 2wd,part time 4 ,full time 4 ,n 4lo ,oznaka je limited.

Ovo za stabilnost su gume u pitanju i to ću riješiti ,jos je jako klizavo i juče prilikom spuštanja gadno me pronosalo sreća pa sam ga uspio umiriti nekako .
I zbog toga ne smije lupati ga po gasu kod nas su ceste još jako klizave.
Jesam ga lupo ono na 50 60 i mjenjac nije pravio probleme .

Gdje nabaviti remenje i jeli dobro odmah promjeniti španere.
kreso_atac

#181 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

4.0 nema remen, nego lanac. on se ne mijenja u pravilu dok ne počne praviti probleme (što se desi nekad prvi put na 250 ili 300 000 milja). A nekada ni tad. Uglavnom kada počne motor preskakati ili nemirno raditi, tada se mijenja. Ja nisam još mijenjao na svom Ćiri, a ni Grandu. Takođe nema potrebe ni španere mijenjati. 242 reduktor je dobra stvar za običnu upotrebu (dobra je i za ekstrem), imaš dobre mogućnosti redukcije, i šta više reć. Uzbrdo kada ide trećom, naglo mu daš jak gas pa kada vrati u nižu, tada ćeš tek vidjeti šta je 4.0 :-D Ili na terenu gdje se ostali ne usuđuju krenuti, tu Ćiro i ostali terenci sa 7 proreza naprijed idu :) Moja preporuka je da provjeriš ulje u mjenjaču onako kako sam ti napisao, i u svakom slučaju barem na proljeće izmijeniš u diffovima (ide mopar aditiv ako imaš LSD), reduktoru, mjenjaču, pa i motoru nije nešto skupo. Ulja ide nešto malo manje od 6 litara u motor, i oko 12 litara rashladne tečnosti (mada neće se on pregrijati ni bez ikako rashladne : ) ), pa nemoj da te "prevare" majstori i da te pokušaju ubijediti da ide 4 ili pet litara ulja. Neko kvalitetno ulje uzmi, recimo mobil.
kreso_atac

#182 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

koje godište je Ćiro?
BISCANIN2

#183 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Prvo da se zahvalim svim koji su mi ukazali na ovakvo vozilo :sax: ,ne znam kako ce biti dalje ali ovo veceras je bilo za pamćenje ,ostace mi u memoriji zauvijek .
I žena mi je ostala bez texta ,vraćajući se kući od roditelja stisnuo sam ga prvi put muški po gasu naglo do daske onakva simfonija i osjećaj da sam se sav naježio ,usput sam naletio na veliki prazan parking slabo očišćen od snijeg ,izokretao sam se u sve strane ,ovo je prosto nevjerovatno kakv užitak i osjecaj u vožnji vozilo pruža . :sax: :sax: :sax: .

Jest da pri dolasku kuci upali mi se lampica :| ali koga hebe pllin ide pod hitno .
Nek trosi 20l plina 20x1.35 =27 km dizela sam tukao 13 litara to je odprilike isto .
Al brate onakav mocan osjecaj ,neprocjenjivo .

Krešo ,čiro je 89 godište ,zapušten do bola ,4 različite gume ,smrdi na cigare ,čitav dan ga luftam ,kožu sam prešao sredstvom za kožu sutra ću opet ,remenice nevjerujem da su zamjenjene od kad je kupljen,i redukcije idu puno lakše kad si u r .
Koje tačno ulje za mjenjač,pa za difove ,i kako da mu provjerim kočnice i servo ako ga ima pošto mi pišti kabini i kad pritisnem kočnicu prestane .
BISCANIN2

#184 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Moguli i sam nešto promjeniti ,imam jarana mehaničara pa snjim ,jeli komplikovano zamjeniti ulje iz mjenjača iz diffa ,moguli išta sam uraditi ,volio bih uću u svijet mehanike za terence.
kreso_atac

#185 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

mehanika mu je daleko jednostavnija nego kod pajera i japanaca generalno, samo moras uci u stos. dobar mehanicar koji poznaje diffove moze to raditi, ali prije provjeri jel ima lsd, par strana unazad sam pisao.
kreso_atac

#186 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

To je zvijer od auta i treba ga znati kontrolisati, i onda mozes s njim gdje hoces. to za kocnice provjeri stanje obloga i nivo ulja, mada mirise mi na cilindar. u tom slucaju najbolje je kompletan kocioni iz granda stavit.
shuriken

#187 Re: Terenci i mehanika

Post by shuriken »

nemojte zamjerit al ovo citaju vjerovatno i pocetnici pa da cuju nesto korisno za sacuvat zivu glavu

elem, terenci daju laznu sigurnost, jak si, visok, mozes svukud
ali u zavojima, kod kocenja, na ledu ja sranje jer je mrcinu teze kontrolirat
dakle pamet u glavu i samo lagano
ako vam se nekud zuri a nije off-road, bolje vam je malo auto
kreso_atac

#188 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

naravno, zato i rekoh treba ga znati kontrolisati kao i sve ostalo, i ispravio bih te, daje ti pravu sigurnost pogotovo na snijegu, ne laznu. btw biscanin, naravno da ima servo, za pocetak mu provjeri nivo ulja i stanje plocica
BISCANIN2

#189 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

shuriken wrote:nemojte zamjerit al ovo citaju vjerovatno i pocetnici pa da cuju nesto korisno za sacuvat zivu glavu

elem, terenci daju laznu sigurnost, jak si, visok, mozes svukud
ali u zavojima, kod kocenja, na ledu ja sranje jer je mrcinu teze kontrolirat
dakle pamet u glavu i samo lagano
ako vam se nekud zuri a nije off-road, bolje vam je malo auto
Tako je koga nije nosalo i ne zna kako su mrcine zahebane kad te ponese , generalno dugo sam u firmi vozao land crusera ,imao mitcu
evo imam sad jeepa ,terenci nisu za brze voznje.Niti za kakvo ganjanje po krivinama ,to im nije ni namjena .Nema opuštanja nema žurbe u terencima ko ovo zaboravi taj najčšće uz puno sreće završi na krovu .Za duga putovanja i zbog brzine i ekonomčnosti ipak limuzine su zakon.
Da nema zabune mene je oduševilo ona moć kad stisneš papuču ,to sam odavno zaboravio , kod drugih nije bas tako pritišći koliko hoćeš šipak.

Pregledaću ulje i cilindar ,mislio sam na abs kod kočnica a rekao servo ,imali abs i kako da ga ispitam ?

naći Mopar 9602 formulu ulja za mjenjač
Jeli ovo ulje za zamjenu u mjenjaču ?
kreso_atac

#190 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Što se tiče ulja u mjenjač, to što sam pisao vezano je za 42RE mjenjač, ali ti imaš AW4. Njemu ide Mercon Dexron III, možeš ga nabaviti u svim većim prodavnicama. Ulje možeš zamijeniti možda i kod kuće ako si vičan sa mehanikom. Odvijaš po malo svaki od vijaka kartera ispod, dok se karter ne otvori malo tako da ulje može izlaziti. kada prestane izlaziti još popustiš šrafove i tako. Kada izađe većina ulja, onda možeš skroz skinuti karter dole, i očistiti ga, na magnetu ne bi smjelo biti metalnih komada, možda ima par onako opiljaka, ali ne mora značiti. Očisti karter, i skini i zamijeni filter ulja u mjenjaču. Nalazi se pričvršćen na kućištu ventila. Onda staviš nazad karter (napominjem da ćeš morati uzeti i dihtung za karter, jer taj stari nećeš moći opet iskoristiti). Preporučujem da uzmeš plastični/gumeni koji se može upotrijebiti više puta, za razliku od tog papirnog koji je vjerovatno na njemu. Onda otvorih haubu i sipaš ulje kroz mjerač za mjenjač. Ide oko 4 litra prilikom normalne zamjene (koju ćeš ti vjerovatno), a 6-7 ako ispuštaš iz kovertora (za šta treba poseban alat, i otvoriti mjejnač), kada naspeš toliko, upališ auto čekaš da odradi minut-dva u parkingu, i mjenjač provučeš kroz sve pozicije (P-R-N-D) više puta, i onda ga ostaviš u N (naravno sa ručnom kočnicom aktiviranom) i provjeriš na mjeraču koliko ima ulja. Treba da bude na HOT/SAFE ne znam kako ti je označeno na mjenjaču. Ako je malo ne valja isto tako ne valja ako ima preko te dozvoljene količine, jer u tom slučaju prevelik pritisak probije ventile, i ulje izlazi gore na mjenjač. Uglavnom napravi problema jednako koliko i manjak ulja. Što se tiče kočnica, nisam baš shvatio šta te muči, je li koče dobro? Ako ne, problem je standardan za modele koji imaju abs i elektromotor za vakuum. najlakše rješenje je skinuti sve to i staviti vakuum aparat i glavni kočioni od grand čirokija. Što se tiče serva, provjeri nivo ulja, ako ga ima dovoljno treba da radi, osjetiš je li tvrda kočnica ili normalna. Tvrda naravno ne smije biti. Za ABS odvezi ga nekom na elektronsku dijagnostiku i provjeri kako stoje stvari. Ali možeš to i provjeriti zakoči naglo na klizavom i osjetiš je li abs radi, da li ti gura nogu papučica. Ako pulsira, znači da imaš abs. To je najlakši način za provjeriti. Takođe možeš pogledati oko kotača ima li el žica i kablova. Pogledaj oko kočionog cilindra ima li crna kutija neka, ako ima, imaš abs. Zeznuto je malo jer je 1989 počela ugradnja ABSa serijski u Cherokeeja. Sad može biti da imaš, može da nemaš. Ustvari i postojanje ABS modula možeš provjeriti na dijagnostici. Omjer kočenja na tehničkom ti je najlakše provjeriti, teško da to šta možeš kući. Što se tiče ulja u diff. dovoljno je ubaciti kvalitetno ulje 80-90 ali sa obavezom LS konfiguracije, po mogućnosti sintetičko ako često ideš na teren ili šlepaš prikolice. Također preporučljivo ako voziš planine i serpentine. 140 je definitivno pregusto, preporučljivo jedino ako ekstremno koristiš gore navedene situacije.
Original Mopar i aditiv imaš kod zastupnika. Ali bilo koje ulje (kvalitetno) u specifikaciji 75W-90 ili 75W-140. Ako imas LSD onda ti je potreban aditiv a ako nemas nije bitno. E da ulje mora biti GL5. Par cm ispod otvora mora biti kada ga naspeš. I uvijek po malo curi, to je normalna stvar. Što se tiče reduktora, atf+3 ili atf+4 ulje (ako je atf+4, ona mopar formula 9602 o kojoj je bilo priče, znači ne mora isključivo MOPAR ATF+4, može i Castrol, mobil atf+4 ali sa chryslerovom formulom). Ovako izgledaju ta pakovanja:

Image
Image

A ovo je originalno MOPAR:
Image

Što se tiče filtera ulja u mjenjaču, ovako izgleda otprilike, da znaš šta tražiš, filter i dihtung:

ImageImage

Provjeri ulje u servu volana, pumpa je osjetljiva na manjak ulja. I striktno ide POWER STEERING FLUID, a ne atf. U domaća, evropska i japanska vozila ide atf istina, ali kod cherokeeja to će uništiti gumice. Znači tražiš power steering fluid, to mora pisati na boci, malo je teže naći, ali može se.
Image

Obično ovako izgledaju pakovanja, izdužene, manje boce.
BISCANIN2

#191 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Kako provjeriti ulje u kočnicama kad nigdje nema posude,ili dodat ako fali?

[img][IMG]http://img849.imageshack.us/img849/2518/06032011521.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]
kreso_atac

#192 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Image
BISCANIN2

#193 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Image
Hvala Krešo ,problem je što ovu posudu za ulje ja u opšte nemam na glavnom cilindru mislio sam da je negdje sakrivena ,zato sam i pitao ?
Image

Uploaded with ImageShack.us[/img]
kreso_atac

#194 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

1989 je i tu prelomna godina, izgleda onda da imaš metalni rezervoar. Evo slika:

Image

I bliže (u donjem dijelu slike, metalni rezervoar sa žicom-nosačem):

Image

Ako je dovoljno tvrda kočnica, ne vjerujem da je do kočnice. Opiši mi detaljnije taj zvuk kako izgleda i pod kojim uvjetima se javlja, kad nestaje, kako zvuči itd, pa pokušat ću bliže nešto dijagnosticirati mada teško je to ovako preko žice.
BISCANIN2

#195 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:1989 je i tu prelomna godina, izgleda onda da imaš metalni rezervoar. Evo slika:

Image

I bliže (u donjem dijelu slike, metalni rezervoar sa žicom-nosačem):

Image

Ako je dovoljno tvrda kočnica, ne vjerujem da je do kočnice. Opiši mi detaljnije taj zvuk kako izgleda i pod kojim uvjetima se javlja, kad nestaje, kako zvuči itd, pa pokušat ću bliže nešto dijagnosticirati mada teško je to ovako preko žice.
Identičan mi je motor kao na slici ,samo je manje mastan :D ,Čim upalim čiru odmah se čuje šištanje zraka ,nešto kao radio kad izgubi stanicu ,ispočetka sam mislio da je radio uključen ,čim malo pritisnem kočnicu šištanje stane .
Sad pratim pa ću vidjeti ,ali čini mi se da sam jednom tokom vožnje izgubio kočnicu .
Ima jeep predstavništvo i u sa i u zg sutra cu ih zvati da vidim šta imaju od ulja i koliko novaca .Da se to uvakat zamjeni.
Kakav osjecaj pruza covjek nebi iz njeg izlazio nikako ,i ovaj fol sa namjestanjem siceva je strava ,idem sutra da vidim plin koliko će me izaći.
Koje gume uglavnom za asfalt , kisu i ponekad teren .Ili ipak da stavim kakvu agresivniju šaru valjda ne utiču previše na vožnju po asfaltu ?
zippo

#196 Re: Terenci i mehanika

Post by zippo »

pozdrav svim ljubiteljima terenaca.
ja nisam vlasnik terenca nego SUV-a nissan x-trail, to mi je neko kompromisno rješenje,
solidna udobnost, lakši tereni ne predstavljaju problem a avanturističke poduhvate ostvarujem sa kawasaki KLE 500 endurom motorom koji se opet nemože nazvati terenskim motorom ali moje potrebe zadovoljava.
imam jedno ili više pitanja za kresu, koji kako vidim vlada dobro materijom pa pretpostavljam da će moci da mi da kojij savjet.
u vezi x-traila, općenito o kvaliteti (ja do sada nisam imao vecih problema (2002 god 2,2 dizel 84kw), mjenjao sam ulje u motoru i filtere, interesuje me zamjena ulja u mjenjaču , diferncijalu , servu i ako još gdje treba.
jedini problem mi je do sada bio - blokada prednjeg koćionog cilindra, sreća me je poslužila pa nisam morao mjenjati ćitav cilindar nego samo jedan klip i gumice komplet sto me je izaslo oko 120 e.
kreso, dali ti imas radnju i gdje ti se nalazi, imas li mi dati savjet u vezi dijelova - nabavka.
unaprijed zahvaljujem
kreso_atac

#197 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Dijafragma na servo boosteru ili negdje imaš curenje vakuuma. Je li kočnice rade jako i dobro? Mislim kada pritisneš do kraja pedalu treba baš ono da koči odmah. Ako ne, problem je u vakuumu jer on pomaže kočenje glavnom cilindru. Provjeri vakuumske vodove, moguće da je negdje pukla cijev (gumena), ili da je problem u ventilima. Prati crijevo od usisa do vakuum rezervoara za kočenje (gumene cijevi znači tražiš). Mislim, ono prije bih rekao (da ne kažem da sam siguran) da je curenje servo boostera, ali svejedno vrijedi provjeriti vakuum cijevi, ništa te ne košta. Što se tiče guma, BFG Winter Slalom će bit ok.
rotor

#198 Re: Terenci i mehanika

Post by rotor »

BISCANIN2 wrote: Identičan mi je motor kao na slici ,samo je manje mastan :D ,Čim upalim čiru odmah se čuje šištanje zraka ,nešto kao radio kad izgubi stanicu ,ispočetka sam mislio da je radio uključen ,čim malo pritisnem kočnicu šištanje stane .
Sad pratim pa ću vidjeti ,ali čini mi se da sam jednom tokom vožnje izgubio kočnicu .
Ima jeep predstavništvo i u sa i u zg sutra cu ih zvati da vidim šta imaju od ulja i koliko novaca .Da se to uvakat zamjeni.
Kakav osjecaj pruza covjek nebi iz njeg izlazio nikako ,i ovaj fol sa namjestanjem siceva je strava ,idem sutra da vidim plin koliko će me izaći.
Koje gume uglavnom za asfalt , kisu i ponekad teren .Ili ipak da stavim kakvu agresivniju šaru valjda ne utiču previše na vožnju po asfaltu ?
Najvjerovatnije ti je otisao servo pojacivac ili kako se to u mom okruzenju zove "mastervak" (ne znam odkud taj naziv, vidim da ga kreso drugacije oslovljava), a to je ovo:
Image

Taj zvuk sistanja koji cujes, to je zrak koji prolazi kraj osovine koja spaja pedalu kocnice sa kocionim cilindrom, naravno preko ovog servo pojacivaca. Na nekim modelima auta taj pojacivac se moze rastaviti pa se zamjeni membrana unutra ili sta je vec stradalo, mada uglavnom su zapertlovani i mjenjaju se komplet.
kreso_atac

#199 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, to je upravo servo booster taj. kod cire se moze rastaviti i zamijeniti dijafragma kako rekoh ranije. zna to otici na starijim modelima. ako je dovoljno tvrda kocnica, vakuum je ok i usmjeri se na taj eto pojacivac ili booster kako god
BISCANIN2

#200 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Plin dogovoren u subotu ,čekam termin za servo booster pregledaću i disk pličice i pakne ,muzika vec unutar ,ide polako .
Post Reply