Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#176 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

U pripremi je opis nastavka putovanja, a ruta ce biti: Villespassans-Montpellier-Cannes-Nice-Monaco-San Remo-Genova-Piacenza-Cremona-Brescia-Verona .... :kravata:
mig

#177 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:22, edited 1 time in total.
alibaba_i_30_godina

#178 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

pape wrote:Kao posljednji, od posjecenih gradova u Languedocu-Rousillonu, pokusati cu. opisati grad koji je na mene ostavio najsnazniji dojam. Carcassonne, .... sa svojom bljestavom citadelom (La Cite), ... prelijepim kamenim mostom preko rijeke Aude. Grad prersjeca i Canal du Midi.
Citadela je zvanicno proglasena najocuvanijim starim gradom na svijetu i nalazi se pod zastitom UNESCO-a. U prilog tome govori i godisnja posjeta turista sa cifrom od 3 miliona.

Image

Grad se pominje jos od VIII vijeka prije Krista. Povijest grada je izuzetna.
Od Rimljana i Julia Cezara, ... preko Franaka, Vizigota, Maora, Saracena, nezaobilaznih Katara, ... kuge i gladi u XIV vijeku, ... do danasnjih dana, ..... Carcassonne je mjesto ....

Image

..... koje se mora posjetiti, ... mora se vidjeti i oslushnuti.
Ovo je predivno!!! Interesuje me odakle ti ideja za ovakvo putovanje, odnosno za posjetu ovim mjesta, buduci da nisu toliko popularna i nemaju zvucna imena kao mnogi drugi gradovi?
pape

#179 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

NeyDan wrote: Ovo je predivno!!! Interesuje me odakle ti ideja za ovakvo putovanje, odnosno za posjetu ovim mjesta, buduci da nisu toliko popularna i nemaju zvucna imena kao mnogi drugi gradovi?
Nista od ovoga nije nesto posebno planirano, .... jednostavno, ... zelio sam svojoj partnerki darovati rodjendanski poklon u vidu putovanja na godisnji odmor.
Na njen prijedlog da to bude u Languedoc Russillonu, nisam imao primjedbi, jer sam na tim podrucjima prethodno boravio u dva navrata (Azurna obala) i bio odusevljen vidjenim.
Zeljeli smo imati mirnu "bazu" za odmor od svakodnevnih gluposti, a iz nje praviti izlete u okolinu.
Preko interneta smo pronasli kucicu, stupili u kontakt sa vlasnikom iste i iznajmili je na 7 dana.
Nismo puno znali o okruzenju i svim tim lijepim gradovima. Uvecer smo znali sjediti na terasi i uz casu vina, kartu i neku brosuru odaberemo mjesto u koje sutra idemo.
Zeljeli smo godisnji ODMOR i .... pronasli smo ga.

Mogli smo mi otici u neki veliki bljestavi grad, sa zvucnim imenom, .... sa puno neonskih reklama, .... sa hotelom i termalnim bazenom, ali ......

Image

..... ovo je pravo kupanje na godisnjem odmoru, .... :-)
Static-X

#180 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Static-X »

pape wrote:
NeyDan wrote: Ovo je predivno!!! Interesuje me odakle ti ideja za ovakvo putovanje, odnosno za posjetu ovim mjesta, buduci da nisu toliko popularna i nemaju zvucna imena kao mnogi drugi gradovi?
Nista od ovoga nije nesto posebno planirano, .... jednostavno, ... zelio sam svojoj partnerki darovati rodjendanski poklon u vidu putovanja na godisnji odmor.
Na njen prijedlog da to bude u Languedoc Russillonu, nisam imao primjedbi, jer sam na tim podrucjima prethodno boravio u dva navrata (Azurna obala) i bio odusevljen vidjenim.
Zeljeli smo imati mirnu "bazu" za odmor od svakodnevnih gluposti, a iz nje praviti izlete u okolinu.
Preko interneta smo pronasli kucicu, stupili u kontakt sa vlasnikom iste i iznajmili je na 7 dana.
Nismo puno znali o okruzenju i svim tim lijepim gradovima. Uvecer smo znali sjediti na terasi i uz casu vina, kartu i neku brosuru odaberemo mjesto u koje sutra idemo.
Zeljeli smo godisnji ODMOR i .... pronasli smo ga.

Mogli smo mi otici u neki veliki bljestavi grad, sa zvucnim imenom, .... sa puno neonskih reklama, .... sa hotelom i termalnim bazenom, ali ......

Image

..... ovo je pravo kupanje na godisnjem odmoru, .... :-)
Fino jes nema sta, ja sam tako isao na neki potok ublizini grada gdje zivim, samo u po ljeta hladna voda cvokoto sam od zime :lol:
http://www.shawnee-wegiwa.com/web_images/cascades.jpg
nevidljiva_
Location: tamo gdje snovi postaju stvarnost, gdje mašta nema granica, a zvijezde mogu da se dohvate........

#181 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by nevidljiva_ »

pape wrote:Kao posljednji, od posjecenih gradova u Languedocu-Rousillonu, pokusati cu. opisati grad koji je na mene ostavio najsnazniji dojam. Carcassonne, .... sa svojom bljestavom citadelom (La Cite), ... prelijepim kamenim mostom preko rijeke Aude. Grad prersjeca i Canal du Midi.
Citadela je zvanicno proglasena najocuvanijim starim gradom na svijetu i nalazi se pod zastitom UNESCO-a. U prilog tome govori i godisnja posjeta turista sa cifrom od 3 miliona.

Image

Od Rimljana i Julia Cezara, ... preko Franaka, Vizigota, Maora, Saracena, nezaobilaznih Katara, ... kuge i gladi u XIV vijeku, ... do danasnjih dana, ..... Carcassonne je mjesto ....

Image
wow...prelijepo :oops:
seshat

#182 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by seshat »

Image

Image

Bila sam prije par godina u Carcassonneu, stvarno bajkovit grad. Djeluje nestvarno, kao da sam u nekoj dalekoj prošlosti.
Frishak

#183 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Frishak »

Vitezanin wrote:
cava wrote:Dobra tema, Meni lično je Turska jedna od ljepših zemalja u kojoj sam bila, ali ne ove standardne ponude za ljetovanje, nego baš obilazak, Istanbul, Ankara, Chorum ...
Italija, Švajcarska, Francuska, Čeha...
Ja sam igrala folklor pa sam na jeftiniji način i u dobrom društvu obišla dobar dio Evrope.
I ja isto tako preko svog kluba čitavu Europu prošao. Prag i Montpellier- bez daha me ostavili.
A još sam preko x organizacija nalazio nekakve seminare za dž po Europi, zadnji takav u Sloveniji prije mjesec dana (preludo bilo :D :D :D ).
A nisam neki fan tih zajedničkih putovanja i standardnih ruta, najbolje je torbu na leđa, pare u džep, izabrati neku destinaciju i sam istraživati to mjesto. :)
meni je prag uzas bio..ruzne trebe, same crkve itd....

ali pariz je bio haos...venecija je bila intersantna...svica kraj onog jezera, ima jedno mjesto gdje mafijasi ljetuju, je prelijepo
pape

#184 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Frishak wrote: meni je prag uzas bio..ruzne trebe, same crkve itd....
:-) Joj Frishki, ... nisi dobro gledao, ..... ima jako dobrih Cehinja, a ovo za crkve, .... pa yebo ga ti, ... ti ko jedan moj jaran, .... usao u mesaru i trazio da kupi kolaca, .... :lol:
Frishak wrote: svica kraj onog jezera, ima jedno mjesto gdje mafijasi ljetuju, je prelijepo
:skoljka:
Mjesanac

#185 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Frishak wrote:

Cuj u Pragu ruzne trebe :D :-)
pape

#186 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Sedam dana boravka na jugu Francuske je brzo proslo, ... ponijeli smo mnostvo utisaka i fotografija, ... uz to i nekoliko boca dobrog vina. Pred nama je bio dalek put prema Sarajevu, ali .... i josh mnogo lijepoga za vidjeti.
Rano smo krenuli, a planirana ruta za prvi dan je bila ova:

Image

Montpellier - Nimes - Aix-en-Provence - Cannes - Antibes - Nice - Monaco - Genova - Piacenza - Cremona - Brescia - Verona.

U jednom seocetu, na brdu iznad Verone, smo imali rezervirano nocenje.
Mis mekinjas

#187 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mis mekinjas »

Frishak wrote:
Vitezanin wrote:
cava wrote:Dobra tema, Meni lično je Turska jedna od ljepših zemalja u kojoj sam bila, ali ne ove standardne ponude za ljetovanje, nego baš obilazak, Istanbul, Ankara, Chorum ...
Italija, Švajcarska, Francuska, Čeha...
Ja sam igrala folklor pa sam na jeftiniji način i u dobrom društvu obišla dobar dio Evrope.
I ja isto tako preko svog kluba čitavu Europu prošao. Prag i Montpellier- bez daha me ostavili.
A još sam preko x organizacija nalazio nekakve seminare za dž po Europi, zadnji takav u Sloveniji prije mjesec dana (preludo bilo :D :D :D ).
A nisam neki fan tih zajedničkih putovanja i standardnih ruta, najbolje je torbu na leđa, pare u džep, izabrati neku destinaciju i sam istraživati to mjesto. :)

ali pariz je bio haos...venecija je bila intersantna...svica kraj onog jezera, ima jedno mjesto gdje mafijasi ljetuju, je prelijepo
U mali, u obilazak ideš sam ne u grupi, aaaaaaaaaaaa Prag je mrkli mrak.... :-) :-) :-) :D :D :D :dance: :dance: :dance:
Vitezanin

#188 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Mjesanac wrote:
Frishak wrote:

Ja sam čuo da su Čehinje baš ono.. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :dance: :faraon1: :faraon1:
Mjesanac

#189 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

pape wrote:

Image

Montpellier - Nimes - Aix-en-Provence - Cannes - Antibes - Nice - Monaco - Genova - Piacenza - Cremona - Brescia - Verona.

Najljepse je piciti italijanskim autoputem sa 3 trake, znam da je od Breše tebi bio, ja nisam dolazio nikad pravcem od Genove nego od Torina, Milana. Nasrkletim se kad suze na dvije trake tamo pred Sloveniju :lol:
Mjesanac

#190 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Vitezanin wrote:
Mjesanac wrote:
Frishak wrote:

Ja sam čuo da su Čehinje baš ono.. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :dance: :faraon1: :faraon1:

Nisu za zenit :lol:
pape

#191 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Mjesanac wrote: Najljepse je piciti italijanskim autoputem sa 3 trake, znam da je od Breše tebi bio, ja nisam dolazio nikad pravcem od Genove nego od Torina, Milana. Nasrkletim se kad suze na dvije trake tamo pred Sloveniju :lol:
Ne znam sta da kazem, .... svakodnevno vozim po holandskim autocestama, ... vjerovatno najboljim cestama u Europi, ali ... sve zavisi od raspolozenja. Cesta sa ove rute, uz obalu Sredozemlja, .... kad iz pravca Nice krenes prema Genovi je stara uska dvosmjerna cesta, sa mnostvom, sigurno preko stotinu tunela, sa mnogo krivina, ali ja uzivam voziti i takvim cestama.
Opisat cu i jednu, ako se to moze nazvati cestom, kroz Sloveniju, .... pogresno procjenim pravac i debelo se navozam viska kilometara, ali ... u svakom zlu ima i nesto dobro, .... priroda je bila predivna. :-)
nista novo

#192 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by nista novo »

Mrsko mi postavljati slike, bio sam ovog ljeta na turneji po Italiji, pocevsi od Venecije, pa Firenca, Pisa, Siena, pa predivni predjeli Toskane i na kraju zavrsili na na drugoj strani cizme, u jednom malom mjestu na moru, Marina di Bibona,,, sve u svemu bilo je prelijepo, najvise me dojmila Firenca, predivan grad...
Frishak

#193 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Frishak »

Mjesanac wrote:
Frishak wrote:

ozbiljno...tanko skroz, bio skoro dva dana

al pariz nemoze mislim niko nadmasit, proveo dva dana i opet nisam uspijeo sve vidjeti
nista novo

#194 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by nista novo »

Vitezanin wrote:
Mjesanac wrote:
Frishak wrote:

Sta cuo, dozivio, vecinom su lijepe, iako ima i ruzni kao i svugdje...
Frishak

#195 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Frishak »

pape wrote:
:-) Joj Frishki, ... nisi dobro gledao, ..... ima jako dobrih Cehinja, a ovo za crkve, .... pa yebo ga ti, ... ti ko jedan moj jaran, .... usao u mesaru i trazio da kupi kolaca, .... :lol:
Frishak wrote: svica kraj onog jezera, ima jedno mjesto gdje mafijasi ljetuju, je prelijepo
nemam nista protiv crkvih ili bilo kakvih religiozni objekata, ali ih stvarno ima previse u pragu...
nista novo

#196 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by nista novo »

Frishak wrote:
pape wrote:
nemam nista protiv crkvih ili bilo kakvih religiozni objekata, ali ih stvarno ima previse u pragu...
U svakom Evropskom strarom gradu su crkve dominantne, jer je crkva vlast bila u ta doba.. ako nne zelis da ih gledas odes odes tamo gdje ih nema, imas veliki izbor..
Mjesanac

#197 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

pape wrote:
Mjesanac wrote: Najljepse je piciti italijanskim autoputem sa 3 trake, znam da je od Breše tebi bio, ja nisam dolazio nikad pravcem od Genove nego od Torina, Milana. Nasrkletim se kad suze na dvije trake tamo pred Sloveniju :lol:
Ne znam sta da kazem, .... svakodnevno vozim po holandskim autocestama, ... vjerovatno najboljim cestama u Europi, ali ... sve zavisi od raspolozenja. Cesta sa ove rute, uz obalu Sredozemlja, .... kad iz pravca Nice krenes prema Genovi je stara uska dvosmjerna cesta, sa mnostvom, sigurno preko stotinu tunela, sa mnogo krivina, ali ja uzivam voziti i takvim cestama.
Opisat cu i jednu, ako se to moze nazvati cestom, kroz Sloveniju, .... pogresno procjenim pravac i debelo se navozam viska kilometara, ali ... u svakom zlu ima i nesto dobro, .... priroda je bila predivna. :-)

Ja se malo obiko na bosanske ceste, pa mi te od 3 trake taman legnu :D Nisi jedini sto se tice Slovenije, onaj izlaz iz Italije pravo buni, ja jednom na Goricu, jednom na Sezanu, jednom na Koper, nikako da dva puta isti put povežem :lol: :lol: Ali preporucujem Koper, jest najdalji do Ljubljanje, ali nocni pogled na Trst je neprojocjeniv.
Mjesanac

#198 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Frishak wrote:
Mjesanac wrote:
Frishak wrote:

ozbiljno...tanko skroz, bio skoro dva dana

al pariz nemoze mislim niko nadmasit, proveo dva dana i opet nisam uspijeo sve vidjeti

Ja mislim ipak da sam ja kompetentniji nakon 5 godina provedenih tamo nego ti nakon 2 dana :D
Vitezanin

#199 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Cuj u Pragu ruzne trebe :D :-)[/quote]

Ja sam čuo da su Čehinje baš ono.. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :dance: :faraon1: :faraon1:[/quote]

Nisu za zenit :lol:[/quote]

:D :D :D :D :D
Idemo sad o Čehinjama malo kao veoma atraktivnom i važnom dijelu češkog turizma. Molimo sve da podijele iskustva. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
pape

#200 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Sedam dana boravka na jugu Francuske je brzo proslo, ... ponijeli smo mnostvo utisaka i fotografija, ... uz to i nekoliko boca dobrog vina. Pred nama je bio dalek put prema Sarajevu, ali .... i josh mnogo lijepoga za vidjeti.
Rano smo krenuli, a planirana ruta za prvi dan je bila ova:

Image

U jednom seocetu, na brdu iznad Verone, smo imali rezervirano nocenje.

U Montpellier, Nimes i Aix-en-Provence nismo svracali, .... odlucili smo da svratimo u Cannes, malo prosetamo i okrijepimo se. U svojim prethodnim posjetama Azurnoj obali, posjetio sam Montpellier i malo ga razgledao. Stari dio grada je lijep, sa malim ulicicama i trgovinama. U sjecanju mi je ostao centralni trg l`Oeuf, sa lijepom fontanom Trois Graces.

Image

Inace, ... Montpellier je jedan od studentskih centara u Francuskoj, i broji oko 55.000 studenata. Na univerzitetu u Montpellieu je studirao i cuveni Nostradamus, a isto tako i albanski drzavnik Enver Hoxha.

Nimes, ... datira jos iz doba Rimljana (Colonia Nemausensis). U doba cara Augusta je imao svoj procvat. Interesantno je da materijal za farmerke "jeans", ... ustvari izvorno potice iz Nimesa, sto potvrdjuje i naziv "denim", ... izvedenica od de Nimes. Gradom dominira arena iz prvog stoljeca nakon Krista.

Image

Aix-en-Provence, ... takodjer datira iz doba Rimljana (Aquae Sextiae Colonia). Imao je burnu povijest, ... krvave bitke, od kojih je posebno zabiljezena bitka za grad iz 102. godine prije Krista.
Horde germanskih Teutona i Ambrona, u cilju pljacke, su se zajednickim snagama suprotstavile Rimljanima i dozivjele poraz.
Poslije toga slijedi procvat u vrijeme Diocletianusa (III vijek), ... te pad pod Vizigote u V. vijeku. Nakon toga visestruke pljacke od strane Franaka i Lombardijaca, te osvajanje od strane Saracena polovinom VIII. vijeka.

Fontana Place de la Rotonde u Aix-en-Provence
Image
Post Reply