Hajde gledaj crtiće, života ti...Nogatrans wrote:Mogu inekako shvatiti da ljudi ugrade Plin na motore 3,0 il sta vece,al mi nikako nije jasno kad ugrade na 1,4 ili 1,6,pa jarane sto vozis auto kad ne mozes i nemas para..![]()
Plinaši, gdje ste sada...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mlad i Nevin
#176 Re: Plinaši, gdje ste sada...
- drndalo
#177 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Nogatranse, meni mjesecno zahvaljujuci plinu ostaje oko 100 KM vise u dzepu... Evo vec 53 mjeseca... Zato se ja vozim, a ne idem nogatransom... 
1300 ccm...
1300 ccm...
-
goran288
#179 Re: Plinaši, gdje ste sada...
sto posto se slazempoznanik wrote:Cijena od 350 KM za atestiranje je i više nego skupa, realna je bar 10x niža. Koji su to poslovi koje ovlaštena osoba treba da uradi prilikom atestiranja, da li su to teški fizički poslovi, ili poslovi koji zahtijevaju intelektualno umijeće i tehnike, ili je to prosta kontrola ispravnosti ugrađenih uređaja i pripadajuće dokumentacijepezzar wrote:Atest nece kostati 470 nego 350 + 17% pdv. Ne samo u Federaciji nego u cijeloj BiH, kao dio postupka certificiranja vozila. Cijena jeste veca nego sto treba biti, a ukljucuje pregled da li su ugradjeni homologirani dijelovi, da li je ugradnja izvrsena ispravno, i da li ima pustanja instalacije. CIjena je (bar pretpostavljam) tolika, jer ce u slucaju nezgode moci direktno biti prozvan onaj ko je izvrsio certificiranje plinske instalacije. Odgovornost je velika, zato je i cijena velika.![]()
Za koliko vremena se može izvršiti atestiranje plinske instalacije ugrađene u jedno vozilo? Po mom laičkom mišljenju - za 30 min. max. Pa kolika je to cijena radnog sata jednog "stručnjaka" da bi atestiranje - posao od pola sata koštao 700 KM![]()
![]()
![]()
Opravdano višu cijenu mogu postići samo servisi koji ugrađuju u automobile instalaciju za plin, servisi koji to atestiraju ne smiju nikako imati ovoliko visoku cijenu. Ovo će biti bezočna i drska pljačka![]()
A da je cijena atestiranja i 1 KM, odgovornost postoji, tako da visokoj cijeni ne može biti dodatno opravdanje velika odgovornost osoblja.
- hopi
#180 Re: Plinaši, gdje ste sada...
ma kakvo atestiranje, još takva cijena, to će biti pogleda malo jedno 30 sek kaže dobro je, nema to veze sa odgovornosti i brigom za auta na plin, znate kakva nam je država sjetili se da i na ovo mogu pare uzeti, da je stalo do sigurnosti uveli bi atest čim je plin počeo da se ugrađuje.
-
fapmasina
#181 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Cijena atesta je 150KM + PDV.
Mora se upisat u saobraćajnu jer ne možeš proći tehnički pregled ako imaš ugrađen plin a nemaš atest.
Mora se upisat u saobraćajnu jer ne možeš proći tehnički pregled ako imaš ugrađen plin a nemaš atest.
-
fapmasina
#182 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Pogledaj moj post na Certifikacija....
Ja sam ugradio plin i uradio atest prošle sedmice. Ljudi mi ispitali auto i to u nekoliko navrata, pokazali mi gdje je curio (na dva mjesta bilo curenje), poslali me da sredim vodove i neke zavojnice, otišao kod servisera i to zamijenio. Opet se sutradan vratio na atest, ljudi opet cijelo auto pregledali da ispitaju ima li curenja, provjerili ventile, ma ostavili su nekih 2 sata na mom autu, sve slikali i upisali podatke.
Atest mi je bio sutradan gotov i kad sam došao po njega rekli su mi da mogu doći kod njih u bilo koje doba samo da provjere da li ima curenja. Ja nosim super iskustva (radio atest u ac quatru), svaka čast ekipi - rade dva inžinjera i mehaničar, baš se potrude.
Ja sam ugradio plin i uradio atest prošle sedmice. Ljudi mi ispitali auto i to u nekoliko navrata, pokazali mi gdje je curio (na dva mjesta bilo curenje), poslali me da sredim vodove i neke zavojnice, otišao kod servisera i to zamijenio. Opet se sutradan vratio na atest, ljudi opet cijelo auto pregledali da ispitaju ima li curenja, provjerili ventile, ma ostavili su nekih 2 sata na mom autu, sve slikali i upisali podatke.
Atest mi je bio sutradan gotov i kad sam došao po njega rekli su mi da mogu doći kod njih u bilo koje doba samo da provjere da li ima curenja. Ja nosim super iskustva (radio atest u ac quatru), svaka čast ekipi - rade dva inžinjera i mehaničar, baš se potrude.
- muha_sa
#183 Re: Plinaši, gdje ste sada...
fapmasina wrote:Pogledaj moj post na Certifikacija....
svaka cast--upravo kontam gdje otic na provjeru instalacija.
-koliko si sve to platio
-
fapmasina
#184 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Njihove usluge su gratis, platiš 175,50KM atest, a sve to ide uz atest.
Nazovi da vidiš kad te mogu primiti, a možeš otići bez najave ja mislim.
- muha_sa
#185 Re: Plinaši, gdje ste sada...
hvalafapmasina wrote:Njihove usluge su gratis, platiš 175,50KM atest, a sve to ide uz atest.
- novi.dan.nova.nafaka
#186 Re: Plinaši, gdje ste sada...
O ovoj činjenici u budućnosti itekako treba razmisliti...LeKo wrote:S druge strane, za manje 1.4 ili 1.6 potrošače (teško ijedan ispod 10l gradske), zašto davati 23 KM na 100 km, kada možeš proći s 13 KM. Ako je prosječna godišnja kilometraža 10.000 km, korištenjem plina na ovim malim motorima se uštedi 1000 KM godišnje ili više od jedne prosječne plate u FBiH, da li je malo?
- 2AK-47
#187 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Priča jedan naš komitent, neznam dali je istina, ili lupa... Navodno usvojen zakon, i kao plačat će se atest 180 KM, ko ima atest samo donese papire da mu se plin upiše u saobračajnu, navodno 80 KM uz registraciju, i svko pola godine provjera boce
Ubjedžuje me u to kao da je to AMIN, neznam meni malo glupo zvuči ovo pola godine
Ubjedžuje me u to kao da je to AMIN, neznam meni malo glupo zvuči ovo pola godine
- tvrtko 1. kotromanić
#188 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Čekajući zakon, iz zeze ugradio plin i za 4 godine prešao 130.000 km. Reno 2.0 ama baš nijedna intervencija na instalaciji dosad. Rasplinjač vakumski, talijanski. Za one koji kalkulišu isplativost, prosječna potrošnja 10 litara plina.
Za ove što pitaju za inostranstvo, znam iz iskustva da vam za Austriju, Njemačku, Holandiju treba adapter za pištolj koji je drugačiji tamo. Neke pumpe imaju čitav set nastavaka i naplaćuju korištenje, a sam adapter košta 8 eura.
Na struju kuham, na plin vozim do 200 km/h, a ako je ispred neki malo jači VW ili audi prebacim na benzin na kratko
A ovaj što psuje naftaše, znaš li ti da i dizel motor može ići na plin?
Za ove što pitaju za inostranstvo, znam iz iskustva da vam za Austriju, Njemačku, Holandiju treba adapter za pištolj koji je drugačiji tamo. Neke pumpe imaju čitav set nastavaka i naplaćuju korištenje, a sam adapter košta 8 eura.
Na struju kuham, na plin vozim do 200 km/h, a ako je ispred neki malo jači VW ili audi prebacim na benzin na kratko
-
LeKo
#189 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Dizel ne može ići samo na plin.tvrtko 1. kotromanić wrote:Čekajući zakon, iz zeze ugradio plin i za 4 godine prešao 130.000 km. Reno 2.0 ama baš nijedna intervencija na instalaciji dosad. Rasplinjač vakumski, talijanski. Za one koji kalkulišu isplativost, prosječna potrošnja 10 litara plina.
Na struju kuham, na plin vozim do 200 km/h, a ako je ispred neki malo jači VW ili audi prebacim na benzin na kratko![]()
-
vnm
#190 Re: Plinaši, gdje ste sada...
imaju izvedbe gdje su dizel motori preradjeni da rade sa CNG bez ikakvog ubrizgavanja dizel goriva, tako sto je dodana svjecica da pali smjesu. nisam siguran moze li se isto izvesti sa LPG.
-
LeKo
#191 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ako se slažeš, možemo konstatovati da to više nije princip rada dizel motora nego benzinskog. Plin može u dizela samo kao pospješivač sagorjevanja dizel goriva. Da li se isplati ne znam, niko koga znam nema LPG u dizelu.
- drndalo
#192 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Plin se u dizelima generalno ne isplati na nacin kao kod benzinaca, jer je skalamerija puno komplikovanija i skuplja... Zato ga koriste samo oni koji imaju para (gradski saobracaji u bogatijim zemljama), da manje zagadjuju zrak, i na njihovim kilometrazama, mozda tu investiciju nekada i vrate, ali se tu radi o povratu nakon jako velikih (za obicne smrtnike) kilometraza...
-
vnm
#193 Re: Plinaši, gdje ste sada...
cesce je obrnuto. ubrizgavas plin i skroz malu kolicinu dizela, koja sluzi samo da bi doslo do samopaljenja smjese. a slazem se da se ovo sve ne koristi jer je mnogo jednostavnija instalacija na benzinski motor, medjutim drndalo je vec naveo za sta se koristi.LeKo wrote:Plin može u dizela samo kao pospješivač sagorjevanja dizel goriva.
- tvrtko 1. kotromanić
#194 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Kad smo kod miksanja goriva već, u inostranstvu se mogu kupiti i ugraditi kitovi za ubrizgavanje dodatne količine benzina u dizel motore. Kit posjeduje ventil, mješač, ECU computer i mali rezervoar cca 10 litara. Povećava se snaga motora uz bolje karakteristike momenta i tiši rad. Dosta popularno za džipove.
- SirOliver1
#195 Re: Plinaši, gdje ste sada...
ja imam ugradjen plin,a nemam atest...pa prosao glat na tehnickom...fapmasina wrote:Cijena atesta je 150KM + PDV.
-
fapmasina
#196 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Kad si radio tehnički i gdje?
Ako si u zadnjih mjesec dana, onda možeš prijaviti taj tehnički pregled Inspekciji jer su prekršili zakon. A ti ćeš morati napraviti atest prije ili kasnije.
Ako si u zadnjih mjesec dana, onda možeš prijaviti taj tehnički pregled Inspekciji jer su prekršili zakon. A ti ćeš morati napraviti atest prije ili kasnije.
- SirOliver1
#197 Re: Plinaši, gdje ste sada...
evo sad cu ja otic da ih prijavim...znam ja da cu uradit atest,samo ja nisam imao pojma da bi mi mogli pravit problem na tehnickom....pa sam tek kasnije saznao...fapmasina wrote:Kad si radio tehnički i gdje?
-
fapmasina
#198 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ma kod nas ti se ne zna ni ko pije ni ko plaća! Ludnica.SirOliver1 wrote:evo sad cu ja otic da ih prijavim...znam ja da cu uradit atest,samo ja nisam imao pojma da bi mi mogli pravit problem na tehnickom....pa sam tek kasnije saznao...fapmasina wrote:Kad si radio tehnički i gdje?
Ja sam to završio da skinem brigu s vrata, jer kontam ako budem morao odjednom plaćati registraciju 550KM i plus atest 175KM, nema me nigdje. Ovako jedno po jedno!
Ali sve na stranu, dosta mojih jarana je išlo na tehnički i redom su ih vraćali jer kao nemaju sve stanice dozvolu da izdaju uvjerenje o tehničkom pregledu za vozila koja imaju ugrađen plin.
-
honorer
#199 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Mlad i Nevin wrote:Hajde gledaj crtiće, života ti...Nogatrans wrote:Mogu inekako shvatiti da ljudi ugrade Plin na motore 3,0 il sta vece,al mi nikako nije jasno kad ugrade na 1,4 ili 1,6,pa jarane sto vozis auto kad ne mozes i nemas para..![]()
- zizithestrasni
#200 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Zanima me isplati li se na renola fluenca 1.6 benzin osnovni motor ugraditi plin....gdje bi boca legla i dali se gubi garancija na vozilo kod ovlastenog servisera...hvala za info