Kao sto rekoh ovo se desilo prije par godina.Prosao voz.Ko je bio na vlasti u tom nekom kantonu bog te pita.Zelio sam samo da kazem koliki je jaz izmedju nas ovdje i BiH. Ja imam "nesrecu" da zivim u jednoj od najorganizovanijih zemalja svijeta pa mi svako poredjenje Danske i BiH tesko pada.Nismo mi glup narod al smo skloni javasluku i zelji za brzom zaradom bez mnogo truda.klif wrote:Za ovo su potrebni ljudi koji znaju i hoće raditi svoj posao, a takvih u BiH nema mnogo. Nepotizam, korupcija, jaranske veze, istrajavanje na principu negativne selekcije kadrova su rak-rana bh društva.mekaba wrote:Dijaspora je svakako veliki potencijal a narocito ovi mladji koji su ovdje zavrsili visoke skole i poceli raditi.Nase omladine ima u haman svim vecim firmama.Govore vise jezika i imaju daleko veci krug prijatelja koji nisu bosanci .Mislim da vlast nije prepoznala ovaj potencijal koji se moze itekako iskoristiti.Problem je zaista u BiH mada i sa ove strane postoji bojazan da ce svaki pokusaj saradnje krenuti niz brdo.
Tvoje udruženje bi ovo trebalo razglasiti na sva zvona i javnost objelodaniti na koga je poslano pismo namjere i da se ustanovi ko i iz kojeg razloga nije na njega reagovao. Ovo se više ne tiče samo pojedinaca, nego se radi o opštem interesu. Smatram da službenici ministarstava, pogotovo (još) Halilovićevog, ali puno više Osmanovićevog, ako čitaju ove redove, pod hitno moraju reagovati. Ti bi mogao Sarajevu-x dati podatke o konkretnom slučaju, pa da naprave i objave priču o ovom slučaju i imenuju ljude koji su bili kontaktirani. Ovakve se šanse jednostavno ne smiju propuštati.mekaba wrote:Nase BH udruzenje je prije par godina ugovorilo par susreta naseg ambasadora sa nekim dancima koji su na veoma visokim politickim i privrednim polozajima.Sve je ovdje proteklo OK i upuceno je pismo namjere u BiH sa konkretnim ciljevima o ulaganju u BiH.Odgovor nikada nije stigao jer je valjda dole neko kontao da nas ambasador ima tala pa sve zakocio.Kako onda da taj isti ambasador pokusa nesto drugo?????
Tako dugo, dok ne budemo imenovali tražioce i primaoce mita i istrajavali na krivičnom gonjenju, nećemo se pokrenuti s mrtve tačke. BiH nije ničija babovina.mekaba wrote:Sa slicnim problemima se susrecu i ljudi koji se vracaju sa namjerom pokretanja malog biznisa.Papirologija je cujem veliki problem a na nekim se mjestima namjerno koci da bi se povratnik privolio na davanje ispod stola.Znam da ovo nije pravilo ali se nebi trebalo desavati nikako.Treba tu papirologiju svesti na najmanju mogucu mjeru i omoguciti ljudima da zaposle sebe i druge u sto kracem roku.Ako neko dolazi u BiH sa masinama koje vrijede par stotina hiljada km onda mu treba sirom otvoriti vrata i cak osloboditi par godina placanja poreza i sl.
Ulaganje u turizam se mora izdići na nivo strateškog državnog interesa, ali ćemo se opet susresti sa pobrojanim problemima. Pritisak na bh vlasti se mora praviti bez prestanka.mekaba wrote:Evo na primjer moja radna kolegica je zivo zainteresovana da posjeti BiH zajedno sa svojim suprugom ali ne moze jer ni jedna turisticka agencija u DK nema nista organizovano kad je nasa zemlja u pitanju.Ljudi hoce da im je sve obezbijedjeno dole u BiH od hotela,hrane i obilazaka znacajnijih mjesta.NEMA nego idi busom ili avionom a dole se snalazi.Ovakvih slucajeva je na desetine a radi se uglavnom o nasim prijateljima,komsijama dancima koji su o BiH culi dosta iz nasih prica.Eto i u turizmu nismo iskoristili sve svoje resurse.Dijaspora stvarno radi dobre stvari za zemlju ali to nije dovoljno ako u BiH postoji hajmo reci ravnodusnost po svakom pitanju onda se nemoze odraditi nista.
Slazem se da su obrazovani kadrovi glavna snaga i da je kljuc svega obrazovanje ali ako toga nema u izobilju onda se mora krenuti sa onim s cim se raspolaze.Nedavno sam nasao na netu jedan danski bracni par ovorio nekakvu agenciju i vode ljude u BiH????? Nisu turisticki radnici ali eto upustili se u biznis.12 000 dkk za 10 dana u BiH.Obilazak Sa,MO, Blagaj,Pocitelj Neum i to busom iz DK
2.Prosle godine moj poznanik Danac bio u BiH sa troje djece 10-tak dana i odusevio se a narocito djeca.Sad hoce djeca svake godine u BiH na odmor.U danskoj smo po njegovom povratku pricali o BiH i turizmu.Njemu nije jasno zasto niko ne prodaje one ljepote??? "Ako nesto prodajete onda to morate i obznaniti, inace necete nikada prodati to sto prodajete" kaze doticni gospodin.Sarajevo ima sve za vrhunski turizam: prelijepu okolinu sa skijalistima ,divne i velike hotele,odlican nocni zivot,odlicnu kuhinju,prelijep grad sa spletom razlicitih kultura i sto je jako bitno dobru zracnu vezu sa Evropom i sto je jos najbitnije jos uvijek je sve jeftino. "Zasto to niko ne prodaje" bilo je njegovo pitanje na koje ja nisam mogao odgovoriti.Kako je moguce da niko od 20 000 bosanaca i hercegovaca koliko nas je ovdje u DK nije otvorio neku agenciju koja bi vodila ljude u BiH??????
Cinjenica je da nismo uvezani odnosno da jos uvijek neznamo iskoristiti svoje prednosti ni Vi u BiH ni mi ovdje u Dk.